A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ha valaki nem ismerné, ez egy masszív, aluöntvény házas gép, 3,5 dl sárgaréz bojlerrel.
A gép tuningja:
Omron pid manométer pumpa nyomásszabályozás gőzölést is pid vezérli (alarm kimeneten): gyorsabb kapcsolás, mint termosztáttal, ill állítható a kapcsolási hőmérséklet ipari OPV (ezáltal sokkal csendesebb lett a gép, ezidáig talán ez a legcsendesebb gépem) szűkítő a bojlerben (~65ml/10s vízhozam max pumpanyomáson) újra porfestve (sajnos a szerelés során a képeken látható helyeken, a víztartály körül, kissé megkarcolódott) új EX5 pumpa, új szilikoncsövek, új kartömítés Lali.hu által gyártott Gaggia vízterítő, Gaggia ipari felsőszűrővel
Amit adok hozzá:
gyári szűrőtartó, dupla kifolyóval új Astoria szűrőtartó szimpla kifolyóval, kireszeltem a belsejét, így belemegy az LM szimpla, 24,5 IMS és Reneka szűrő (ezek a szűrők nem tartozékai a szettnek) új fenekelten szűrőtartó a hozzá adott szűrővel IMS 26,5 mm magas szűrő (ez csak a gyári vagy feneketlen karba megy bele)
Valszeg nem éri meg "dizájnilag", ezek (pl. Tebe, Pharos) inkább tényleg ilyen kis szériás típusok voltak, nekem is tetszenek, mondhatni majdnem annyira mint a Gaggia Classic-us vonalai.
Kéne egy kis segítség. Bojler vízkőmentesítés után leveri otthon bekapcsolás után a biztosítékot. Bojlert szétszedtem rettentően vízköves volt. Lehet, hogy megsérült a fűtőszál? Zárlatos?
nem kell mázli, sok volt-van eladó, én egy bárból vettem a kettőt. Azért adta el, mert új kávé szállítóhoz szerződött, és az új hozta a saját gépparkját. Ez bevett szokás. Így a pár évet használt mazzerek mentek a padlásra, és jött helyettük valami más. Elképesztő jó vétel volt, ha nem költöznek vissza Angliába a fiamék, és van még szabad üzleti kapacitásom, behoztam volna ide őket eladni. Az itteni ár 2/3-ánál is lenne haszon rajta bőven. Ha pedig útba ejtem hazafelé olaszországot, akkor főleg. Ráadásul mivel elhoztam mindkettőt, adott hozzá minden kütyüt, például 3! olyan adagolót, ami helyettesíti az adagonkénti mérés berhelt megoldásait, lásd kivágott flakonok, papírpohár, stb. Alumíniumból, kis elhúzható retesszel, imádom :-)
Szeretem, ugyanaz belül, mint a Classic , lehet évjáratfüggő, de a szivattyú, a opv és a 3 járatú is más márka, de csereszabatos minden. Amiben jobb az a masszív, acél alaplap, amire szerelték az alkatrészeket, így kicsit csendesebb a pumpa, és szerelhetőbb, könnyen ki lehet kapni mind az opv-t, mind pedig a 3 járatút, hozzá lehet férni mindkettőhöz a külső burkolat lecsavarozása után. Ami rosszabb az a némileg kisebb víztartály és csepptálca.
Ez a design eléggé rétegigényt elégít ki. Ilyen szériák készülnek sok gyártónál bátrabb, kevésbé bátrabban, aztán ha nem kötődik más hájpolt termékhez, nem is éri meg gyártani, nem lesz rá érdemi kereslet.
A Tebe-t nem tudom milyen minőségileg, de egyszer amikor képen láttam, megállapítottam, hogy milyen kár, hogy a kávégépek designerei leragadtak a múlt században. Csak az automaták formatervezése követi a kort (a kapszulások is próbálkoznak) de a karosoké alig, vagy egyáltalán nem. Üdítő kivétel volt a Gaggia Tebe.
Itthon több, külföldön, ahol sokkal több a jó kávézó, ott kevesebb, de kell némi. Illetve türelem és sok keresés. Az angol Ebay teli volt olyan Gaggia Classic-okkal régebben, ami alkatrésznek adtak el, mert fél év állás után nem mentek, sokszor 10-20 ezer ft körüli áron, holott csak egy takarítás, max. kazán csere kellett volna. Így vettem egy Tebe-t, nem is tudom mivel töltötték, mert majdnem félig volt valami lemezes vízkő, klór szerű anyaggal, miközben a fej újszerű volt. Egy takarítás, podosról normálra visszaalakítás és azóta is megy szépen.
Pl. mert bezár, profilt vált, új, szebb felszerelést kap. Van olyan is, hogy a kávé gyártói látnak el gépekkel, ha x évre szerződsz velük, aztán időnként cserélik a gépparkot. Ilyen esetekben szabadulnak fel gépek, amik a könyvelésben már 0 értéken vannak, ezért bármennyiért adod el, az haszon a cégnek. Én is 28 ezerért vettem itthon SJ-t 6 éve, egy bezárt kávézóból (Átfestés közben találtam egy lefestett táblát rajta, amiről kiderült, hogy ezt is valamiféle egyedi konstrukcióban helyezték ki valahova korábban.)
Köszi, de már túl vagyok a Catleren. :) Van egy jó kis darálóm most is, csak az is ipari és a mérete miatt akarok másikat. No meg azért mert egy létra rádőlt festőstül és eltört a tölcsére. Annyi az előnye, hogy így, hogy sokkal kisebb lett. XD A Mazzer SJ, nagyszerű daráló, de azzal sem tudnék beköltözni a konyhába. Egyszerűen nem férne el, ahogy a mostani sem. Megjegyzem, 100 EUR kra előnyös ár, de nem világos, hogy egy kávézó minek adna el, vagy nevezném inkább kótyavetyélésnek, egy teljesen hibátlan darálót. Szóval ehhez azért mázli is kell.
amíg a fiam Barcelonában élt, vettem két mazzer super jollyt valami applikációs vatera szerű oldalon, darabját 100 euroért. hibátlan állapotban. rengeteg ott a bár, és ezért az eladó készülék. Ha van valami lehetőséged rákeresni, letölteni az appot, kijön az utazás ára is 90-ből, és kapsz egy SOKKAL jobb őrlőt, amit már lehet ajánlani kávé készítéshez. Mert a catler őrlőt... hát....
érdekes módon az összes általam próbált "házi" tejjel ez a helyzet. Mivel a tej gőzölésekor a tejfehérje játszik be a hab minőségébe, így azt feltételezem, hogy ezekben nincs elég fehérje. Nem tudom, hová tűnik.
A dohánykávé jó volt, az örmény narancs is. Marokkói tejeskávét otthon is könnyű kreálni, valahol fent volt hozzá a howto. Szemes ízesített mogyoró is járt errefelé, nem öli meg az automata az ízeket, csak rohadt gyorsan elfogy.
A dohányosokat én is teszteltem, ízlett, ütős is volt! - de ilyesmit nem állok neki pepecselni otthon. Ha hagyományos espresso kell, azt jobbat iszok otthon, mint Tominál :)