Keresés

Részletes keresés

zsuzska60 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106769

olvasd el a reggeli tudnivalókból Miklós1 1x1-ét!

Minden megvilágosodik szerintem.

Előzmény: bazseszka97 (106768)
bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106768

de most én is iszom  egyet kettőt hogy egyezzen a modorunk :-)

Előzmény: zsuzska60 (106765)
bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106767

bocsi ezentúl próbálok majd helyesen írni 

Előzmény: zsuzska60 (106765)
kupeci Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106766

Az nem baj,..... az szerencse:)

Előzmény: zsuzska60 (106765)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106765

Az a baj, hogy már ittam....

B+, ha egyszer nem lehet megérteni abból a katyvaszból amit írsz, hogy mit is akarsz pontosan kérdezni!!!!!!

Előzmény: bazseszka97 (106764)
bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106764

nem kritikát hanem tanácsot kértem 

Előzmény: Babar66 (106762)
Hostya Creative Commons License 2014.12.02 -1 0 106763

Ezt a hidegre kirakom, és kicsapódik a borkősav módszert alkalmazom évek óta.   Hatásos..

 

A csemege szőlőket kivéve nagyrészt Zala gyöngye, ill Hamburgi muskotály,+ van vagy tíz Muskotály otonel is..

Nem a napfénnyel van a baj , hanem inkább a talaj összetétele (kötött fekete agyagos talaj) és a hideg huzatos fekvése  a kertnek.

Az Eger-patak völgyének a folytatása, ahol a patak "kilép" a  Bükk-ből..  és a viszonylag magas hegyek által határolt völgyön ömlik be a hideg levegő minden hajnalban..  :((

Előzmény: pajton (106732)
Babar66 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106762

Légyszíves, küldd át a hozzászólásaidat egy helyesírás ellenőrzőn, mielőtt elküldöd!  Kösz!

Egyébként üdv!

Előzmény: bazseszka97 (106758)
Hostya Creative Commons License 2014.12.02 -1 0 106761

Én nem éreztem rajta "főtt" ízt, inkább olyan tömény must íze volt.

 

Hozzáteszem nem főztem, csak tartósan melegen tartottam hosszú órákon keresztül (reggeltől estig) egy 60l-es üstben lassú tűzön az udvaron.

Arra ügyeltem hogy ne forrjon fel.  Egyszer azért sikerült felforralnom, de ez nem tartott néhány percnél tovább...

Előzmény: SándorTiszteletes (106731)
bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106760

üdv tanácsot kérnék megint csak

az lenne a kérdésem hogy hogy válasszam le az elő utó  párlatot eddig soha nem választottam le de most már egyre inkább törekszem a minőség fele a csipkebogyót már úgy szeretném  főzni 

Babar66 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106759

:)))

Előzmény: csalitos (106729)
bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106758

én a helyedben leengedném mer úgy megbüdösödik hogy a gyomrod kifordul ha megérzed a szagát enged le és szárizsd ki utána nem fog rozsdásodni csak ne tarzsd nedves párás helyen max a réz spirálon lesz némi korodáció patina amugy a horganyzot nehezen rozsdásodik

Előzmény: Deniel17 (106757)
Deniel17 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106757

Üdvözlök mindenkit.

Hosszabb állás előtt érdemes leengedni a hűtővizet vagy jobb ha benne hagyom?

Ma volt erre az évre az utolsó főzésem,jövő évi szezonig jó ha pang benne a víz vagy ne engedjem le mert megrozsdásodik a levegőtől?Horganyzott lemez a hűtő fala.

bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106756

most hogy így mondod lehet kihagyóm a töltött oszlopot sok macera semmi előny akkor meg minek 

Előzmény: barkócza (106754)
bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106755

én is az asszonnyal szedtem mi csak 15 kg szedtünk nagyon kíváncsi vagyok hogy milyen lesz 

Előzmény: benchmade (106753)
barkócza Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106754

A töltött cső meg a deflegmátor olyan, mint a bicikliváz és a biciklikerék. Külön vázzal vagy külön kerékkel nem tudsz biciklizni, csak ha összerakod őket.

 

A csőköteges deflegmátor önmagában nem erősít eleget, a töltött oszlop önmagában szinte semmit nem erősít. A kettő együtt működik jól. Így együtt az egylépcsős főzés kategóriájába tartoznak, precíz méretezést és gondos beállítást igényelnek, nem ezzel kell kezdeni a pálinkafőzést.

 

Csak a töltött oszlop nem erősít jobban, mint az azonos felületű ferde páracső. A cefre felhabzásánál (biztosan lesz ilyenben részed, ne reménykedj) a töltött oszlop kínos dolgokat okoz.

Előzmény: bazseszka97 (106750)
benchmade Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106753

Szia!

23 kilót szedtünk az asszonnyal ketten, valóban nem könnyű. A kezem úgy néz ki mintha macskával aludtam volna. Ennek ellenére szerintem megéri, tavaly előtt főztem, nekem nagyon bejött.

Előzmény: bazseszka97 (106735)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106752

..."azt hogy némileg erősebb párlat csöpögjön k"..

 

Ezt el is érheted vele, csak át ne ess a ló túloldalára. Nagyon sokan növelik a kiválasztást, több féle módszerrel és csodálkoznak, hogy két lépcsőben alkoholos, szárazabb a nedűjük. Hát ezért a fokozott kiválasztás miatt.

Tehát az ilyen rendszereken jobban kell fűteni, gyorsabban lezavarni a dolgot, hogy maradjon azokból a "szennyeződésekből" (íz, illat hordozók) bőven. Akkor jó lesz a két lépcsős is.:-))))

Jó nedűt!!!

Előzmény: bazseszka97 (106750)
bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106751

köszönöm megfogadom a tanácsot maradok a szilikon tömítésnél 

Előzmény: Feeriba51 (106748)
bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106750

a töltött csővel nem egylépcsős lepárlást akarok elérni csak azt hogy némileg erősebb párlat csöpögjön ki a víz egy része lecsapódjon a csőben és vissza folyón az üstbe ezt üres csővel is el tudnám érni a töltetre csak azért gondoltam hogy növeljem a réz felületet ahol a párával érintkezik amúgy nem tegnap kezdtem csak látóm hogy ez az oldal nem trolókal van tele hanem inteligens hozzá értő személyekkel és jó lenne már ilyen emberekkel beszélgetni és inkább itt kérem ki a véleményt köszönöm az eddigi segítséget remélem azért még eldumálgatunk a jövőben pálinkás dolgokról amúgy további véleményeket is várok 

Előzmény: barkócza (106747)
barkócza Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106749

Éppen ezért ne tegyen föl töltött oszlopot.

Előzmény: Feeriba51 (106748)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106748

A vízzárral csak annyi a baj, hogy nagyon kis túlnyomásra kifúj. Túlnyomás pedig van, még akkor is, hogy ha sokan nem értenek vele egyet. Vízzárt csak akkor alkalmazhatunk, amikor a páracső, hűtőcső túl van méretezve mármint átmérőben. Ekkor az üstben levő nyomás tényleg nagyon pici.

Te töltetet is emlegettél, na itt óvhatatlanul nagyobb a nyomás az üstben, mint a klasszikus kétlépcsős rendszerben.

Tehát tegyél egy szilikon tömítést és a sisakot rugalmas kötéssel zárd. (túlnyomás esetén tudjon kifújni)

Jó nedűt!!!!

Előzmény: bazseszka97 (106745)
barkócza Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106747

"...a töltött cső szelektív-dúsításos lepárlásra alkalmatlan..."

 

Deflegmátor, refluxhűtő nélkül valóban alkalmatlan. Deflegmátorral vagy refluxhűtővel alkalmas. Ez a lényege.

 

De nem ez a fontos, hanem az, hogy kezdőt ne zavarjunk össze mindenfélével. Kezdő főzzön egyszerű és biztonságos kisüsti módszerrel, ha az már megy, akkor kísérletezzen csak annyit, amennyi neki tetszik. Egyébként csak jól megszívja.

Előzmény: Pecabubus (106744)
bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106746

pálinkás jó reggelt mindenkinek 

 

  jó nedűt 

bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106745

a vízzárral mi a baj azt olvasgatom hogy jól működik igaz élőben működés közben még nem láttam mi vele a baj ?

Előzmény: Feeriba51 (106740)
Pecabubus Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106744

Ne keverjük már a deflegmátort meg a refluxhűtőt, könyörgöm... Töltött oszlop tetejére valóban nem szükséges deflegmátor mert az egész töltött oszlop deflegmátorként működik. Nem szükséges refluxhűtő sem, mert a töltött cső szelektív-dúsításos lepárlásra alkalmatlan, ráadásul a töltelék gyakran nem katalizátor hanem csupán "útakadály" a gőznek. Ha réz dörzsikkel van lazán feltöltve az oszlop akkor túlkénezett cefréből lehet vele tiszta ízű alszeszt varázsolni, elcseszett borok lepárlásánál hasznos lehet. Rézgyűrűkkel ez a varázslat már nem játszik mert sokkal kisebb a felülete mint a dörzsiknek.

Feeriba51 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106743

"A töltött oszlop önmagában semmit nem ér,.."

 

Maradjunk abban, hogy itt egyáltalán nem értünk egyet:-)))

Semmi deflegmátor nem kell fölé. Elég ha hűtést kap kívülről és ez lehet erőltetett vagy akár léghűtés. Én már évek óta így csinálom, csak a töltet helyett rézspirálok vannak. Az erőltetett hűtéssel megy az egymenetes, míg a léghűtés egy nagyobb kiválasztást biztosít.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: barkócza (106742)
barkócza Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106742

A töltött oszlop önmagában semmit nem ér, csak ha van fölötte egy (csőköteges) deflegmátor, vagy vissza van a tetejére vezetve a hűtőből a kicsapott pálinka egy (erősen nagyobbik) része.

Előzmény: Feeriba51 (106740)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106741

..egymeneteseket..

Előzmény: Feeriba51 (106740)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.12.02 0 0 106740

Vízzár nem nem jó, Liebig hűtő jó, töltött oszlop jó.

A töltött oszlop nagyon sok lehetőséget ad neked úgy magában, kisebb nagyobb külső hűtéssel, akár egymenetesek is csinálhatsz, .... és végül, ha egyik sem tetszik egyszerűen kiüríted és egy némileg fokozott deflegmációt bíztosít.

Jó nedűt!!!

Előzmény: bazseszka97 (106736)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!