Ezt a hidegre kirakom, és kicsapódik a borkősav módszert alkalmazom évek óta. Hatásos..
A csemege szőlőket kivéve nagyrészt Zala gyöngye, ill Hamburgi muskotály,+ van vagy tíz Muskotály otonel is..
Nem a napfénnyel van a baj , hanem inkább a talaj összetétele (kötött fekete agyagos talaj) és a hideg huzatos fekvése a kertnek.
Az Eger-patak völgyének a folytatása, ahol a patak "kilép" a Bükk-ből.. és a viszonylag magas hegyek által határolt völgyön ömlik be a hideg levegő minden hajnalban.. :((
az lenne a kérdésem hogy hogy válasszam le az elő utó párlatot eddig soha nem választottam le de most már egyre inkább törekszem a minőség fele a csipkebogyót már úgy szeretném főzni
én a helyedben leengedném mer úgy megbüdösödik hogy a gyomrod kifordul ha megérzed a szagát enged le és szárizsd ki utána nem fog rozsdásodni csak ne tarzsd nedves párás helyen max a réz spirálon lesz némi korodáció patina amugy a horganyzot nehezen rozsdásodik
Hosszabb állás előtt érdemes leengedni a hűtővizet vagy jobb ha benne hagyom?
Ma volt erre az évre az utolsó főzésem,jövő évi szezonig jó ha pang benne a víz vagy ne engedjem le mert megrozsdásodik a levegőtől?Horganyzott lemez a hűtő fala.
A töltött cső meg a deflegmátor olyan, mint a bicikliváz és a biciklikerék. Külön vázzal vagy külön kerékkel nem tudsz biciklizni, csak ha összerakod őket.
A csőköteges deflegmátor önmagában nem erősít eleget, a töltött oszlop önmagában szinte semmit nem erősít. A kettő együtt működik jól. Így együtt az egylépcsős főzés kategóriájába tartoznak, precíz méretezést és gondos beállítást igényelnek, nem ezzel kell kezdeni a pálinkafőzést.
Csak a töltött oszlop nem erősít jobban, mint az azonos felületű ferde páracső. A cefre felhabzásánál (biztosan lesz ilyenben részed, ne reménykedj) a töltött oszlop kínos dolgokat okoz.
23 kilót szedtünk az asszonnyal ketten, valóban nem könnyű. A kezem úgy néz ki mintha macskával aludtam volna. Ennek ellenére szerintem megéri, tavaly előtt főztem, nekem nagyon bejött.
..."azt hogy némileg erősebb párlat csöpögjön k"..
Ezt el is érheted vele, csak át ne ess a ló túloldalára. Nagyon sokan növelik a kiválasztást, több féle módszerrel és csodálkoznak, hogy két lépcsőben alkoholos, szárazabb a nedűjük. Hát ezért a fokozott kiválasztás miatt.
Tehát az ilyen rendszereken jobban kell fűteni, gyorsabban lezavarni a dolgot, hogy maradjon azokból a "szennyeződésekből" (íz, illat hordozók) bőven. Akkor jó lesz a két lépcsős is.:-))))
a töltött csővel nem egylépcsős lepárlást akarok elérni csak azt hogy némileg erősebb párlat csöpögjön ki a víz egy része lecsapódjon a csőben és vissza folyón az üstbe ezt üres csővel is el tudnám érni a töltetre csak azért gondoltam hogy növeljem a réz felületet ahol a párával érintkezik amúgy nem tegnap kezdtem csak látóm hogy ez az oldal nem trolókal van tele hanem inteligens hozzá értő személyekkel és jó lenne már ilyen emberekkel beszélgetni és inkább itt kérem ki a véleményt köszönöm az eddigi segítséget remélem azért még eldumálgatunk a jövőben pálinkás dolgokról amúgy további véleményeket is várok
A vízzárral csak annyi a baj, hogy nagyon kis túlnyomásra kifúj. Túlnyomás pedig van, még akkor is, hogy ha sokan nem értenek vele egyet. Vízzárt csak akkor alkalmazhatunk, amikor a páracső, hűtőcső túl van méretezve mármint átmérőben. Ekkor az üstben levő nyomás tényleg nagyon pici.
Te töltetet is emlegettél, na itt óvhatatlanul nagyobb a nyomás az üstben, mint a klasszikus kétlépcsős rendszerben.
Tehát tegyél egy szilikon tömítést és a sisakot rugalmas kötéssel zárd. (túlnyomás esetén tudjon kifújni)
"...a töltött cső szelektív-dúsításos lepárlásra alkalmatlan..."
Deflegmátor, refluxhűtő nélkül valóban alkalmatlan. Deflegmátorral vagy refluxhűtővel alkalmas. Ez a lényege.
De nem ez a fontos, hanem az, hogy kezdőt ne zavarjunk össze mindenfélével. Kezdő főzzön egyszerű és biztonságos kisüsti módszerrel, ha az már megy, akkor kísérletezzen csak annyit, amennyi neki tetszik. Egyébként csak jól megszívja.
Ne keverjük már a deflegmátort meg a refluxhűtőt, könyörgöm... Töltött oszlop tetejére valóban nem szükséges deflegmátor mert az egész töltött oszlop deflegmátorként működik. Nem szükséges refluxhűtő sem, mert a töltött cső szelektív-dúsításos lepárlásra alkalmatlan, ráadásul a töltelék gyakran nem katalizátor hanem csupán "útakadály" a gőznek. Ha réz dörzsikkel van lazán feltöltve az oszlop akkor túlkénezett cefréből lehet vele tiszta ízű alszeszt varázsolni, elcseszett borok lepárlásánál hasznos lehet. Rézgyűrűkkel ez a varázslat már nem játszik mert sokkal kisebb a felülete mint a dörzsiknek.
Maradjunk abban, hogy itt egyáltalán nem értünk egyet:-)))
Semmi deflegmátor nem kell fölé. Elég ha hűtést kap kívülről és ez lehet erőltetett vagy akár léghűtés. Én már évek óta így csinálom, csak a töltet helyett rézspirálok vannak. Az erőltetett hűtéssel megy az egymenetes, míg a léghűtés egy nagyobb kiválasztást biztosít.
A töltött oszlop önmagában semmit nem ér, csak ha van fölötte egy (csőköteges) deflegmátor, vagy vissza van a tetejére vezetve a hűtőből a kicsapott pálinka egy (erősen nagyobbik) része.
Vízzár nem nem jó, Liebig hűtő jó, töltött oszlop jó.
A töltött oszlop nagyon sok lehetőséget ad neked úgy magában, kisebb nagyobb külső hűtéssel, akár egymenetesek is csinálhatsz, .... és végül, ha egyik sem tetszik egyszerűen kiüríted és egy némileg fokozott deflegmációt bíztosít.