Keresés

Részletes keresés

burgeri Creative Commons License 2008.03.24 0 0 29

Ma én is meglátogattam a kiállítást.

Előtte jót szívtam Briko 5-ös hozzászólásában szereplő térkép miatt, meg a tudatlanságom miatt: Helikon kastélymúzeum = Festetics kastély. Nem olvastam elég figyelmesen.

Az asztalokat irányító két fiú nem volt a helyzet magaslatán. Martisz Gábort visszarendelték, hogy rendet tegyen. Beszéltem vele pár szót, miután végre megindította a magyar részen a vonatközlekedést. Előtte siralmas volt - főleg ahhoz képest, hogy a prospektus, amit a pénztárnál kaptam, 160 egyidejű szerelvény közlekedéséről ír. (Ez a távoli jövő.) 3 óra előtt 2 német, 2 semmeringi és 1 magyar vonat közlekedett.

A Gábor szerint még kb. fél év kell a teljes befejezésig. Amit készen/félig készen láttam, az nekem tetszett, a fények (hiánya) ellenére nekem tetsző képeket készítettem, vaku nélkül. Az üvegek nagyon magasak, valóban. Attól tartok, hogy a kiállítás népszerű lesz, és a terepasztalok közötti közlekedés a zsúfoltság miatt katasztrofális lesz.

E-lok Creative Commons License 2008.03.24 0 0 28

Üdv

Ma volt szerencsém megtekinteni a kiállítást. Ha lenne kalapom, megemelném a készítők előtt! Sokkal szebb mint ahogy sejtettem a néhány fotó alapján amiket eddig láttam. A Semmering nagyon szép csak kár hogy fotózni képtelenség rendesen. A német témából még nagyon sok van hátra, és ma szinte egyáltalán nem mentek ott vonatok. Leginkább a zalai részre voltam kíváncsi és összességében tetszett is, ami nagyon furcsa volt hogy mindössze kétkocsis személyvonatok közlekedtek. De az állomásokra be se nagyon fért volna több! Ez azért készült így mert majd kis gőzmozdonyok fognak járni rövid vonatokkal, vagy marad a szergej + 2 IC kocsi felállás? Mert ez nem túl szerencsés (privát vélemény).

Kíváncsian várom a végeredményt, különösen a Déli pályaudvart! Van kitűzött dátum a teljes befejezésre?

k.joe Creative Commons License 2008.03.24 0 0 27
Köszi a válaszokat, örülök hogy rendben lesz:-)
Az új fejleményekről majd kérnénk tájékoztatást!
Köszi
K. Joe
alsó madárfogás Creative Commons License 2008.03.24 0 0 26
Nem vitatom, még csak nem is kritizálom. Van előnye és van hátránya, előző hozzászólásom erre utal.
Előzmény: Briko (23)
egly Creative Commons License 2008.03.24 0 0 25

Mindenkitől elnézést kérek a gyűjtő csomagilású válaszokért.

 

Semmering terepviszonyok:

 

Tervezés, kivitelezés az eredeti szelvény ívei és emelése szerinti, a műtárgyak szintén, csak a közéjük eső vonalat rövidítettük. Így a szinkülönbség is kissebb, mert teljes hosszban 1,8 méter lenne.

 

Ebben műfajilag egyedülálló, mert a svájci BLS asztal erősen torzít és léányegesen kevesebbet mutat. 

Tartottuk a 22 ezreléket (őszintén - a modellek még softdrive sinusban sem bírnak többet. Ne tessék feledni juni15-ig napi hét, utánya napi kilenc óra a nyitvatartás).

 

Breitenstein nem az alső vég, hanem a közép, ha lejjebb eresztjük torz az egész és nincs hová tenni a Wagnergraben viaduktot, mert belógna az alatta lévő emelet légterébe.

A hátsó menetrend osztályozó rejtett pályaudvarnak és a két huroknak is kellett a hely. A Weinzettelwand galériáját sem lehetett torzítani.

 

Semmering áállomással szemben a kicsiknek emelvényt építünk, természetesen lepotyogás elleni fogodzóval és rugalmas de tapadó bevonattal (lepotty kék folt prevenció). Előre borsódzik a hátam, az önző felnőttek hogyan fognak a gyermekek elé állni.

Semmering az egykori magyar-osztrák, 2008-ban 150 éves Déli Vasút része. A témaválasztás oka ez volt.

 

Jelzők:

 

MÁV, még tárgyalás alatt, de Littfinski meglévő elektronikájához felajánlotta a jelzéskép program írását .

 

ÖBB: Krois építi, de lehet, hogy szerencsénk van, mert az eredeti Semmering vasúton elkezdték a szabványos ÖBB jelzők felállítását. Krois 64 fajta ÖBB-BBÖ jelzőt gyárt.

Semmeringhez hét különböző újat kellene készítenie, s mindezt 26 darabért...

 

DB: jó része a hozzátartozó elektronikával a helyszínen kartonban vár a jelenésre.

 

Felsővezeték:

 

Viessman minden német és magyar.

 

Sommerfeld a minden normától eltérő Semmeringet készíti nekünk.

 

A jelzők és a felsővezeték az utolsó tennivaló, előbb készül Székesfehérvár és Budapest Déli pu.

 

 

Üveg 130 cm-re tervezett volt. A változásról infot nem kaptunk, a kész tényeket kell elfogadnunk.

 

Világítás csak akkor lesz teljes, ha a kvitelező üzemre alkalmas állapotban a számtalan effektusra alkalmas intelligens fényeket átadja és azokat a menetirányító számítógéppel össze tudjuk kötni és vezérelhető is.

 

A felszerelt reflektorokat működni még nem láttuk.

M Tom Creative Commons License 2008.03.24 0 0 24
No, akkor majd megnézem, ha arra járok egyszer..., köszi az infót!
1,6m magas üveglap? (Még jó hogy 188 vagyok...)
Előzmény: Briko (21)
Briko Creative Commons License 2008.03.24 0 0 23
A modellezés kicsiben - nagyban a kompromisszumokról szól...
Előzmény: alsó madárfogás (22)
alsó madárfogás Creative Commons License 2008.03.24 0 0 22
Domborzati viszonyok: akkor viszont a breitensteini végét kellett volna lejjebb vinni a normál magasságnál. Érdekes, izgalmas így, láthatóbb, élvezetesebb lett volna úgy.
Előzmény: Briko (21)
Briko Creative Commons License 2008.03.24 0 0 21

Semmering téma: jártál már ott IRL? Láttad, hogy milyen az alapvető domborzati viszony? :-) Na emiatt legy hegyes az 1:87 arányú kicsinyített mása is. Mindenhová emelvényt nem lehet sajnos készíteni, ezzel meg kell barátkozni nekünk, látogatóknak is egyelőre. Most a befejező munkáknak van prioritása, úgy mint a hiányzó jelzőknek, felsővezetéknek, apróbb javításoknak. Ezek természetesen nem lettek kifelejtve - ha megérkezik a gyártóktól a rendelt mennyiség, akkor fog nekiugrani a telepítésének az alkotó brigád.

 

A védő lap nem plexi, hanem 10-s üveg - sajnos a múzeum spórolni akart és leszavazta az ide illő, matt, a fényképezést lehetővé tevő anyagot. Ráadásul a tervek szerint ezeknek a lapoknak 130 centi magasnak kellett volna lenni, rejtély, miért lettek 160 centisek...

Előzmény: k.joe (18)
simico Creative Commons License 2008.03.24 0 0 20
Én úgy hallottam (abszolút megbízhatatlan forrásból :), hogy lesznek majd fényjelzők is. Gondolom a jelzők és a felsővezetékek (ha tényleg lesznek) a vége felé lesznek kiépítve.

Ősszel biztosan én is vissza fogok még menni, hogy kész(ebb) állapotában is újra lássam. Addig is jó munkát és kitartást kívánok az építőknek, "keep up the good work" ahogy a művelt ukrán mondja :)
Előzmény: k.joe (18)
Sredni Vashtar Creative Commons License 2008.03.24 0 0 19
A topik a moderaturával történt több menetes konzultáció után került ide és nem véletlenül nem a fősodorba. Tehát az átrakási kérdésre a válasz: Együttérző fájdalommal tudatjuk, hogy sajnos nem.
Előzmény: k.joe (18)
k.joe Creative Commons License 2008.03.24 0 0 18
Helló,

Nekem is lenne pár észrevételem,a nyitónapon jártam a kiállításon.
Teljesen egyetértek Simico és Vanitatum véleményével, mindekettőben nagy igazság vagyon.
Amiben még javulni kellene -és remélem már a készítő szervezők gondoltak rá- az az, hogy a kisebb méretű emberkék, gyerekek, többet lássanak, sajnos bizonyos részeletek megtekintéséből ki vannak zárva. Semmering-ből szinte teljesen, lehet nyakba emelni a gyerekeket. Jó lenne valami kisebb létra, vagy a magas részeken valamiféle emelt pódium az üvegfal mögött.
Jól mutatott volna az asztalon "néhány" -vagy inkább több száz :-) - fényjelző berendezés is, bár egyértelmű hogy a költségeket, az építés idejét tovább növelte volna.

Amúgy biztos hogy még visszamegyünk, valószínűleg többször is, ha kész lesz.
Amúgy nézze meg mindenki, és írja meg véleményét!


Még valami, a topiknyitónak: ezt a topikot nem lehtne átrakni a Vasutas részbe? Nem szeretek annyit kattintgatni, kopik az egér :-)
Előzmény: Briko (14)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.24 0 0 17
Azt hiszem igyekeznem kell elvinni a családot a tropikáriumba, hogy utána a jól megérdemelt kiállításnéző programomat is beütemezhessem...
(csak lenne már rá időm :S)
Vika Creative Commons License 2008.03.24 0 0 16

A múzeum nem hivatalos weboldalára (http://muzeum.brikofilm.hu) feltettem egy kapcsolat oldalt térképpel, belépőárakkal és egyéb közédekű infokkal.

 

Hamarosan bővítem a kép és videó galériákat és elkezdem az egyes asztalokat bemutató aloldalakat is feltenni, elsőként a Semmeringet.

 

üdv.

fityisz Creative Commons License 2008.03.23 0 0 15

háát...ne fotók alapján nézd meg...

Előzmény: Vanitatum (13)
Briko Creative Commons License 2008.03.23 0 0 14

"Fotók alapján kritikai véleméyem, ha szabad ilyet:"

 

Miért ne lenne szabad? Az eszetlen ömlengésnek nincs sok értelme, az ésszerű kritika pedig segíthet abban, hogy szebb legyen a múzeum...

Előzmény: Vanitatum (13)
Vanitatum Creative Commons License 2008.03.23 0 0 13
húha, ez tényleg jó nagy lesz.

Fotók alapján kritikai véleméyem, ha szabad ilyet:
nemtudom, mennyire véglegesek a vízfelületek kialakítása, de a világos szürkés-kékes színek helyett lehet szerencsésebb lenne valami sokkal-sokkal sötétebb.

Ez egyébként egy érdekes dolog, hogy miért társul a víz fogalmához ennyire erősen és egyértelműen a kékes szín-képzet, holott sokkal ritkábban láthatjuk a vizet kéknek (lapos szögből, nagy, nem zavaros vizű tavaknál, tengerpartnál, és tiszta napos időben, vagy repülőről), mint sárgás zöldnek, barnnának, vagy feketének akár.

(((Hasonló szitu, hogy pl egy épület látványtervén, vagy egy kevésbé kidolgozott maketten az ablaküvegeket fekete vagy sötétszürke színnel célszerű ábrázolni, úgy a legmutatósabb, mivel a valóságban is leggyakrabbam az ablakok majdnem feketének látszanak egy homlokzaton. Egyébként meg képzeletben az üvegfelülethez is a kék szín társul, gondolomén a tükröződő égbolt képzete miatt, ez a szín viszont szarul mutat egy grafikán, vagy egy maketten)))
Briko Creative Commons License 2008.03.23 0 0 12

Holnap az ünnepre való tekintettel nyitva lesz, egyébként júniusig a hétfő lesz a szünnap.

 

Az árak:

 

Kombinált belépő (vasútmodell + vadászati kiállítás): felnőtt 1200 Ft gyerek 600Ft

Csak vasútmodell kiállítás: felnőtt 800 Ft, gyerek 400 Ft (6 éven alul ingyenes).

Előzmény: RÖEE (11)
RÖEE Creative Commons License 2008.03.23 0 0 11

Sziasztok!

Holnap nyitva van a kiállítás? Ha igen mettől-meddig, mert hazafelé beugranék megtekinteni. Ja és mennyi a beugró?

Üdv,

Briko Creative Commons License 2008.03.23 0 0 10

Köszönjük az észrevételeket, a nem hivatalos honlapot amint lehet, kijavítjuk. A tájékoztató táblák kirakásához sajnos az alkotóknak semmi közük, az a múzeum, illetve a kastély vezetőségének a dolga...

 

A megnyitás: erről nagyon sok mindent tudnék írni, írtam is a blogomra, de egyelőre még filózok a publikussá tételén... Ide most csak annyit, hogy rengeteg dolog akadályozta a megnyitást, pl. az épület fél évvel később lett átadva, stb.... Lévén a Múzeum EU-s támogatásból épült, a nehézségek ellenére is tartani kellett határidőket, pl. megnyitás... De már a kezetekkor volt olyan elképzelés, hogy maga az építés is a nagyközönség előtt zajlik majd (pl. Loxxx), gyakorlatilag ez is valósult meg.

 

A plexi (üveg) pedig sajnos Magyarországon nélkülözhetetlen, ha azt akarjuk, hogy ne csökkenjen le rapid módon a gördülőállomány száma:-(

 

Jöhetnek a fényképek is!

Előzmény: simico (6)
marslakó Creative Commons License 2008.03.23 0 0 9
Tényleg nem volt? Mintha a helyszínen azt mondták volna, hogy volt ott valami 10-kor.

Képeim
Előzmény: Briko (4)
TTJozsi Creative Commons License 2008.03.23 0 0 8

Nagyon szép!

 

Gratula!!

 

a nyitásrol a vlaky.net oldalrol értesultem.ez egy szlovák cseh oldal.

 

nagyon megérte.

simico Creative Commons License 2008.03.23 0 0 7
Svájcot tessék ignorálni, túl sok sört ittam ma este.... :)
Előzmény: simico (6)
simico Creative Commons License 2008.03.23 0 0 6
"Hol épül a múzeum?

Keszthelyen, a Festetics-kastély parkjában,"

Szerintem ezt sürgősen ki kéne javítani a honlapon, mert nem a kastély parkjában van! Szépen beszívtam én is ezt a fals információt és a kastély területén, a parkban kerestük a kiállítást ami természetesen nem ott van. Szerencsére a park végéből megláttuk a kiállításnak helyet adó múzeum épületét (amit szerencsére tegnap este egy fórumtárs honlapján láttam, így felismertem). Sehol egy tábla vagy bármi ami informálná az arra tévelygőket, hogy ott egy vasútmodell kiállítás van. Nem érné meg legalább egy cetlit kirakni a "portásházikóra"? Esetleg normális tájékozódási térképet a honlapra, ne adj' isten a belépődíj árát is elárulva...

A kiállítás jó, bár szerintem érdemes lett volna még várni a megnyitással amíg legalább az egyik téma készen van, de ez csak az én szubjetkív véleményem. A Semmering és a magyar téma így is élvezhető, bár utóbbinál azért még nagyon látszik, hogy van még munka vele. Nagy pozitívum, hogy végre nem fénysebességgel száguldó vonatokat látni, ami sajnos szinte mindenhol máshol jellemző. Ami viszont bosszantó és negatívum, az a világítás. Különösen a Semmeringes rész katasztrófa fotózási szempontból, nulla helyi megvilágítás (direkt vakuzni a plexi miatt nem lehet), a plexin viszont frankón visszatükröződik a német asztal feletti lámpák fénye és a környezet. A magyar asztalnál is csupa 1/4, 1/5 záridőket kellett kézből kitartani vaku nélkül, a svájci témánál viszont ez csak sötét képekhez elég. Mozgó vonat fotózása felejthető a Semmeringen, kivéve azt a két helyet ahol hiányos a plexi...

Briko Creative Commons License 2008.03.23 0 0 5
Ha nem rontottam el a hivatkozás másolását, akkor ide kattintva látod a térképet.
Előzmény: monfondir (1)
Briko Creative Commons License 2008.03.23 0 0 4

Nem volt hivatalos megnyitó - nemes egyszerűséggel kinyíltak a kapuk...

 

Egyébként tegnap is, ma is csúcsforgalom van a terepasztalok között, tele van látogatókkal...

Előzmény: fityisz (3)
fityisz Creative Commons License 2008.03.23 0 0 3

Volt hivatalos megnyitó? Mert nekem azt mondták, hogy nem lesz...:(

 

 

Szerencsém volt látni és kicsit segíteni építkezés közben még januárban, csodálatos, felejthetetlen élmény...semmilyen video vagy fénykép nem adhatja vissza...

 

Alsó hangon is kevés 1 nap...ha meg szakmailag nézzük 2 hét is kevés.

 

 

Gratula a készítőknek! Nem semmi munka volt!

 

Briko Creative Commons License 2008.03.23 0 0 2

Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeumban.

 

Kicsit több info egyelőre itt: http://muzeum.brikofilm.hu

 

Nemsokára kreálok hozzá egy térképet is...

Előzmény: monfondir (1)
monfondir Creative Commons License 2008.03.23 0 0 1
Pontosabban merre van?
Előzmény: Briko (-)
Pantográf Creative Commons License 2008.03.23 0 0 0
Sajnos nem 0 kilométerre van. De el fogok menni a gyerekekkel.
Előzmény: Briko (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!