Keresés

Részletes keresés

bout Creative Commons License 2000.11.20 0 0 7308
Sziasztok!
De fáradt vagyok.

Hétvége jó sűrű volt. Az előzményekről, ha valaki elmulasztotta volna. Péntek délután rámtelefonáltak, hogy most derült ki, szombaton 3 körül mi tartjuk az aikido bemutatót a kyo-bajnokság egyik szünetében. Egész feldobódtam tőle. :-)
Mivel a banda nagyrészének dolga volt hétvégén, így szombat reggel 10-kor négyen (plusz a Rudi) találkoztunk a Honvédban. Kb. fél 12-ig összeraktunk egy egész jópofa bemutatót, hét külön műsorszámal. Majdnem minden benne volt, amit az aikido-ról mutatni lehet és négy fő (két fiú, két lány) elő tudja adni.
Kettőig még megcsináltuk háromszor az egészet, aztán elindultunk a körcsarnokba.
Amikor megérkeztünk, épp narancsruhás emberkék mozogtak az emelvényen. Shaolin bemutató volt.
Átöltöztünk, majd iszogattunk, melegítettünk. 16:20 körül el is kezdtük a bemutatót. Rövid volt, de szerintem velős. Azt, hogy hogy tetszett majd Alexfux elmeséli, ha akarja, mert vele többször is összefutottam. Sőt, utána, amikor beültünk a nézőtérre kedvesen kommentálta az épp aktuális mérkőzést is. Egyébként a vadidegen nézők és rendezők is mind segítőkészek voltak és minden kérdésünkre válaszoltak.
Őszintén szólva ilyen jól szervezett bemutatón még nem vettem részt. Külön köszönet a főszervezőknek (vmilyen Árpád), akik minden ígéretüket megtartották és jó vendéglátóhoz méltón gondoskodtak rólunk.
Az utolsó szünetben francia kyo bemutató volt. Nem volt semmmi, amikor az utolsó törésgyakorlatnál (amikor már másodszorra nem sikerült eltörni sípcsonttal a kitámasztott baseball-ütőt) a közönség és a porondon lévő segítők együtt buzdították tapssal és kiabálással a fent lévő mestert, aki (talán ezt a közös erőt is felhasználva) harmadszorra megcsinálta a gyakorlatot. Mit mondjak, rám is átragadt a hangulat. :-)

Másnap már csak egy 2+3 órás instruktori kurzust kellett végigcsinálni. Egész hétvégén szinte csak csokit és gyümölcsöt ettem, azt se sokat. Rendesen fáj pár alkatrészem, de nem bántam meg semmit.

bout

Lui-GHOST Creative Commons License 2000.11.20 0 0 7307
Hi Shingitai,

Csak gyors kérdés:
Valami kvóta lett beállítva, hogy mekkora lehet egy hozzászólás? Vagy csak valamiért nem akarja átvenni a hozzászólásom a szerver?

Üdv:

Lui-GHOST

Előzmény: Shingitai (7305)
Shingitai Creative Commons License 2000.11.20 0 0 7305
Tisztelettel kérek mindenkit, hogy a magántermézetű személyes, nagyon off témákat emilben intézze. A fórum neve harcművészetek, nem pedig parttalan vita a betegek lelkekről. Mint pszichológus növendék szivesen nyitok ilyen topicot, de ez Harcművészeti topic.
Felhívnám erre a külföldön tartozkodó cliensek figyelmét is.
Domo arigato.
Magam részéről, úgy mint Wazull is, nem vagyok hajlandó többet erre a kérdésre semmilyen módon reagálni.
Itthoniak, ne dőljetek be az újabb próbálkozásnak!
Lui-GHOST Creative Commons License 2000.11.20 0 0 7303
OFF:

Kezdek nyűgös lenni. Mi a túróért nem akarja megenni a teljes hozzászólásom a szerver? Mégcsak nem is 80 oldalas... :))

ON:

Kijo Creative Commons License 2000.11.20 0 0 7299
Kedves Rorimack!

Nagyon szepen koszonom,hogy ezt igy leirtad.
Remelem te sem vetted rosszneven,a hozzaszolasomat. Hiszen amit te hallhatsz,azt en mindannap lathatom. Igy amit latok es amit te leirsz,mikor elternek hozzaszolok,mert kivancsiva tesz,honnan veszed. Miert mondod ugy es annyira egyertelmuen.

Ezert teged kulon is felvilagositalak egy apro dologroil,ami miatt felreerthetoek a vendegeid. Mert valamit felreertettel biztosan,hiszen ugy irtal rola,hogy persze nana kizarjak a lanyokat.

- A japan iskolakban rendkivul sok problemat okoz az ugynevezet "ijime"...vagyis egymas molesztalasa. Nem olyan jopofo huncutsagokat muvelnek ezek am,mint a mi kis diakjaink,de nem am.
A kiszurasok kozeppontjaban nagyon gyakran a lanyok kerulnek. "Mert lany!" vagyis egy hulye,pisis. Lehet huzni a hajat es rugdosni a feneket a folyoson. De lehet meg sokmindent csinalni vele. Mert lany! Vagyis hulye...
Ez mint mondom nem azt jelenti,hogy mindenhol igy van japanban...,de ahol igy alakul,ott a tanarok nem is tehetnek mast okosan,mint az iskola utani foglalkozasokhoz,szetvalasszak a fiukat es lanyokat...kulonben!!!! Nincs tanar,ki megvedhetne egy-egy maceraba fogott lanyt. (es az tuti,hogy a macera vegen ongyilkos lesz,annyira nem birja...,a japannal gonoszabbat nem talalhatsz ezen foldon....,ha egyszer ugy dont,hogy o mar pedig gonosz lesz.... A magyar gondolatokban ugyanis el sem hinnek az emberek,hogy ekkora gonoszsag es kegyetlenseg tud ferni mar a gyerekekbe is...nem csak a felnottekbe. Az iskolai tanarokra harul,hat a nagy szerep...es nagyon okosan,ott ahol fiuk karateznak...,a lanyokat inkabb atkuldi roplabdazni...a beke ezzel fenntartahato a japan iskolaba. Maskeppen ...aligha. Ha egyutt vannak fiuk es lanyok...ott a bekessegnek vege. Hiszen gyerekek!

Nem veletlenul van rengeteg olyan iskola,ahol "CSAK" lanyok kerhetik felveteluket. A lanyoknak japanban jobb helyeken kulon iskolakat nyitnak,hogy ne legyenek a balhes fiukkal,akik bunkok es verekodes...,mert fiuk!
Nos,ha a japan ismerosod nem jarhatott ilyen iskolaba,akkor bolcsebb volt neki nem osszeakaszkodni a cofjat huzo fiukkal. Mert biztos,hogy megkapja a magaet,hogy ugyetlen es nyegle,Ilyen gyenge vakarcs miert jott ide...stb.
Akarhatja ezt barki? Ugye nem?

A bekesseg kedveert van az,hogy a lanyokat inkabb
megkerik,hogy ha nem akar maganak baj,akkor labdazzon a tobbi lannyal...,azokkal ki fog tudni bekesen jonni.

Ezert is akartalak teged ravenni arra,hogy akarki is mondta neked....,hatarozottan kijelenti,hogy a japan iskolakban nem engedik be a lanyokat budot gyakorolni...,az ismeret hianyt jelent...., igy nem lesz igaz. (Ez japan! Itt a dolgoknak oka van! Nem ok nelkul tortenik semmi sem.)

Koszi.

Legyszives orizd meg az arcodat tovabbra is.

Es,kerlek ne haragudj,hogy hozzaszoltam.

dewa

Előzmény: Rorimack (7261)
Kijo Creative Commons License 2000.11.20 0 0 7297
sexmac.

"..nem vagyok mufordito ugyhogy ne varjatok remekmuvet!"

:) ... -hat tenyleg nem vagy az. De legalabb megprobaltad...,es akkor engem egyaltalan nem tud zavarni az,hogy mikeppen latod annak ertelmet a sajat szemedbol nezve....,a foglalkoztal vele(!)...ezen van a lenyeg.
Szerintem meg 4-5 ev es ugyanezt (te legalabb is) lefogod tudni forditani, helyesen is.

Gratulalok neked,mar ehez is. Szerintem nem kis teljesitmeny mar ez sem.

Előzmény: sexmachinehead (7293)
Kijo Creative Commons License 2000.11.20 0 0 7296
Pitzu!

Koszi,hogy voltal kedves egy kis ellenorzest tartani. (Neked is megerte szerintem.)

Megegyszer kosz. Tiszta.

Semmi gond.

Ja ne

Előzmény: Pitzu (7286)
Rorimack Creative Commons License 2000.11.20 0 0 7295
Haliho!

Lenne egy kerdesem: "toroknak szegezett landzsat meghajlitok/eltorok"
Ez Ki, vagy "egyszeru" fizika, vagy mi a csuda? Csoda?

R.

Wazull Creative Commons License 2000.11.20 0 0 7294
Hu, tenyleg...
Nem tudom, lattatok-e mar Jackie Chan-t rajzfilmen?
Olyan sorozat, mint a Batman, a Pokember, (vagy a Pokemon :-))) )...
:-)))
sexmachinehead Creative Commons License 2000.11.20 0 0 7293
Hi All,
Latom nagyon a szivetekre vettetek Kijo beirasat:) Hat akkor megprobalom tolem telhetoen leforditani a (szerintem elegge vicces) szoveget. Elore kozlom, hogy nem vagyok mufordito ugyhogy ne varjatok remekmuvet!
Ime: Mindenki! Segitsetek legyszi... koszonom. En egyaltalan nem haragszom. Egy-ket dolgot megertettem, dolgokat amiket megertettem, megtanultam, mindent komolyan veve (...) . A merges ember nem is ember. Aki kepes a megbocsajtasra az jo ember. A jo ember gyakorolja a budo-t. A budo, bujutsu gyakorloja mert haragszik, nem ertem. A merges ember a budo rossz ordoge. Siman szar. A budoka ha nem akar kutyaszarra valni eloszor is meg kell tanulnia megbocsjtania. A budo-t gyakorlo es a merges ember egyarant. Az arcon nem lathato. Ez a budo harcosa.

Erre en azt talaltam valaszolni, hogy:En kepes vagyok a megbocsajtasra.
Idezojeles resz a merges ember a budo rossz ordoge utana meg hogy hat szerintem ez eleg vicces.

Na ennyi. Eddig csak azert nem forditottam le, mert most eppen a vizsgaidoszakom kozepen vagyok. es nem sok idom van. Meg gephez sem, mindig jutok.
na udv,
smh

Wazull Creative Commons License 2000.11.20 0 0 7292
cyberT,

Ugy gondolod? :-)))))))))))))

Előzmény: cyberT (7287)
Shingitai Creative Commons License 2000.11.19 0 0 7291
A hét közepén beszélgettetek a KI tanulásáról, lehet, hogy lecsengett a téma, de azért elmondom amit gondolok róla(házha ad egy két új szempontot).
Persze, hogy lehet a KI-t önállóan gyakorolni (csak minek ?)
A ki ( bármi is legyen az ) a tevékenységeden keresztül nyilvánul meg, a mozgásodon ( vagy mozdulatlanságodon ) is látszik, hogy mennyi a ki-d. Lehet a ki- t onállóan is gyakorolni - ez a Kiko, vagy qigong - de ha harcművészetet tanulsz, akkor a ki-nek a harci helyzetekeben kell jelen lennie, ép ezért a harci technikák által kell gyakorolni a ki-t.
Persze más a helyzet, ha nagyon beteges vagy és eleve ki hiánnyal rendelkezel.
Shingitai Creative Commons License 2000.11.19 0 0 7290
Csen !

A Sun Lutangról szóló anekdotát az "Inside Kung fu" magazin novemberi számában olvastam.

Shingitai Creative Commons License 2000.11.19 0 0 7289
Pitzu!

Amig hiryu himbálózik a legvastagabb ágon, nézzük csak meg ezt az Itosu ügyet, az Újvári könyvön kívűl minden külföldi (mérvadó ) irodalmam Itosu Anko és Azato Anko néven hivatkozik a mesterekre , de még utána nézek, hátha másutt felmerül a Yasutsune név. Gyakori a félre értés, mert az okinavai neveket átfordították japánra, és az nem mindig egyezik. Pl Funakoshi eredeti neve Tominakoshi. Egyébként Itosu mester nevéhez fűződik sok olyan újítás a karatéban, amit később tévedésből Funakoshinak tulajdonítottak.
Itosu mester hozta létre az öt Heian/Pinan katát a régebbi Channan katákból, azért , hogy a karatét az okinavai középiskolákban oktatni lehessen. Azért ötöt, mert a suli öt osztályos volt, minden évben egy katát tanultak. A mostani Heian Shodan /shotokan szerint/ a második kata volt Pinan nidan néven, a Heian Nidan pedig az első Pinan shodan néven.
Itosu sok katának megalkotta a sho változatát, ekkor lettek az eredeti katák dai-ok / pl Kanku, Bassai .../, vagy még többet pl Tekki shodan, nidan , sandan.

Motobu és Mitose.
Tény, hogy a modern Kenpo Mitosétől származik, és az is tény, hogy Choki Motobu MItose anyai nagybátyja volt, mégis igen nagy a különbség a között, amit Motobu tanított,és a között amit Mitose és tanítványai.
Szerintem Mitose, Ed Parker és R Chow nagyon sokat változtattak rajta és nem feltétlenül hátrányára. :-)
/bármit is mondjon egy két tradicionális/

Előzmény: Pitzu (7286)
Shingitai Creative Commons License 2000.11.19 0 0 7288
Én is itt vagyok, amint letettem a porontyokat hozzászólok.
cyberT Creative Commons License 2000.11.19 0 0 7287
Wazull: jajj de jo :)
Előzmény: Wazull (7285)
Pitzu Creative Commons License 2000.11.19 0 0 7286
Kijo!

Itosu mester Funakoshi, Mabuni és Choki Motobu mestere volt. Neki a vezetékneve Itosu, tehát nem biztos, hogy egyről beszélünk. A keresztnevét viszont eddig még mindenütt Yasutsune-ként olvastam.
Egyébként Funakoshi másik mesterének, Azato-nak is ugyanaz volt a keresztneve: Yasutsune.
Shingitai, hiryu, ti is így tudjátok?

Pitzu

Előzmény: Kijo (7255)
Wazull Creative Commons License 2000.11.19 0 0 7285
En nem. :-)))
Előzmény: cyberT (7284)
cyberT Creative Commons License 2000.11.18 0 0 7284
Ezt a pangast! Mindenki azon a kyo bajnoksagon van?
Wazull Creative Commons License 2000.11.17 0 0 7281
cyberT,

nyilvan kapsz majd specifikusabb valaszokat, is mint az enyem. Kendo-ban igenis, a legkezdobb kezdoket is visszuk magunkkal edzotaborba, kozos edzesekre, hogy tanuljanak fejlodjenek. Amikor eloszor mentem egy hetes edzotaborba, akkor meg nem volt pancelom sem. Egy edzotabor nagyon meg tudja dobni az ember sizntjet, rengeteget tud fejlodni, akar ket nap alatt is.
Viszont amit fizetnunk kell: onkoltseges kaja, onkoltseges szallas, plusz utazas. Magaert a szeminariumert, edzesert, oktatasert nalunk NEM kell fizetni...

Előzmény: cyberT (7280)
cyberT Creative Commons License 2000.11.17 0 0 7280
Na, meg egy kerdesem van WT-ben :) Elore leszogezem, hogy megkerdeztem egy haladot is rola, csak a ti velemenyetek is erdekelne... Szoval szerintetek van ertelme elmenni 6-7 edzes utan egy szeminariumra? ( gyori szeminarium wt-nel ) Kosz
Wazull Creative Commons License 2000.11.17 0 0 7278
Alexfux,

Meg egyszer utoljara, remelem tobbszor nem kerul szoba a dolog (bar tudom, hogy sajnos ez nem igaz):
Az emlitett hozzaszolasok kimoderalasarol kesobb ertesultem. A kimoderalast nem en kezdemenyeztem, annak en is csak "szenvedo alanya" voltam. Viszont tovabbra is egyetertek vele, noha en magam nem tettem volna ilyet.
Ha en kezdemenyeztem volna a dolgot, akkor nem hozzaszolasok kimoderalasat kertem volna a moderatortol, hanem a szoban forgo illeto kizarasat az Index-rol. Mint ahogy hasonlo cselekedetei utan mas helyeken mar megtettek vele...
Valoszinuleg nem olvastad a kimoderalt hozzaszolasokat (koztuk az enyemet sem), de hidd el, jobb, hogy ki lettek szedve, mert ezen topic temajahoz nem volt semmi kozuk. Nyilvanvalo, hogy olyan dolgokat kellett tartalmazniuk, olyan hangnemben, ami miatt ki lehetett (ki kellett) moderalni oket.
A szoban forgo illetonek mar javasoltam, hogy nyisson egy sajat topic-ot (meg cimet is javasoltam hozza), azt ugy OFF-olja szet, ahogy akarja, azt ir benne, amit akar...

Előzmény: Alexfux (7275)
Wazull Creative Commons License 2000.11.17 0 0 7277
praclee,

"Wazull
Aszem newm keverlek össze.te írtad le Déna akárkicsodának a honlap elemzését vagy nem?Hogy ki van a képen meg mi van a háttárben!"

De, igen. Osszekeversz. Megpedig, ha jol emlekszem arra a hozzaszolasra, akkor talan Fodhozragatt-tal.
Ha mar nem olvasol figyelmesen, akkor ellenorizd vissza az adott hozzaszolast, ha hivatkozol ra. Foleg, miutan mar irtam, hogy nem az en hozzaszolasom volt...
Mar annak is gyanusnak kellett volna lenni, hogy a tema a Wing Chun-rol szol. Arrol meg csak tan' nem irok velemenyt, hogy ki melyik Vingcsun szervezethez tartozik, vagy nem tartozik. Egesz egyszeruen azert, mert nem tudok rola semmit...

Előzmény: praclee (7265)
DLala Creative Commons License 2000.11.17 0 0 7276
Alexfux, éppen itt volt az ideje, hogy megszólalj.
Ha valakinek joga van itt moderálni, az ugye a topic gazdája.
Jómagam amióta a moderálás megtörtént hallgattam és még jó ideig hallgatni is fogok. Valahogy elment a kedvem az egésztol.
Ido kell nekem ezt megemészteni.
Soká fog tartani.
Pá, aki akar magánba megtalál.
DL
Előzmény: Alexfux (7275)
Alexfux Creative Commons License 2000.11.17 0 0 7275
Tisztelt holgyek, urak!

Kicsit eltuntem, de szokas szerint azert " rajtatok tartom a szemem" :-) Lattam a moderalos dolgot is es nem orultem neki. De az okokat ertem. Ha megnezitek az eddigi hozzaszolasaimat, amiota Kijo koztunk van, akkor a vele kapcsolatos utolso valami ilyesmi, hogy " ... en ezek utan nem ertekezem veled Kijo...."! Azota en Kijo megnyilvanulasaira nem reagalok! Lehet, hogy neha elolvasom, de nem irok valaszt neki. Ha ti is megprobalnatok ezt a modszert, akkor lehet, hogy tobbet ernetek el ezzel mind a folytonos anyazassal es moderalgatassal. Aki akarja elolvashatja, amit az az ember irkal, de ha nem valaszoltok ra, akkor lehet, hogy egyszer csak eltunik. Sajnos maskepp nem lehet elzavarni.
A japan nyelvu levelezest pedig maganba, ha lehet.

hiryu Creative Commons License 2000.11.17 0 0 7274
Én beszélek Magyarországról, ahol volt látásom, hogy edzésen /nem is egy helyt/ mindenáron ki-t akartak tanítani. /Aikido rulez/
Előzmény: bout (7241)
PINGYI Creative Commons License 2000.11.17 0 0 7273
BLaca

Kösz, örülök, hogy tetszik! Ha ilyen gyorsan haladsz, akkor igyekeznünk kell a harmadik leckét lefordítani. :)

bout

Most még jobban sajnálom, hogy nem lehetek ott. :(

Előzmény: BLaca (7270)
Rorimack Creative Commons License 2000.11.17 0 0 7272
HAliho!

Szabad forditassal probalkozni? ;)

R.

Előzmény: Kijo (7257)
bout Creative Commons License 2000.11.17 0 0 7271
Reszkessetek kyo-sok! :-)))

Épp most tudtam meg, hogy ingyenjegyünk van a holnapi Kyo bajnokságra. Persze nincs teljesen ingyen, cserébe a szünetben bemutatót kell tartanunk. Még jó, hogy már két edzés óta készülünk a december elsejei pomázi fesztiválra. :-)

Elég nagy szarban vagyunk, mert úgy tudtuk, hogy december 18-án lesz a második bemutató. Egy órája tudom, hogy nem. :-)

Na, mindegy. Holnap még reggel gyakorlunk valamit, aztán 3-tól műsor.
Aki ott lesz, nézze meg!

bout

BLaca Creative Commons License 2000.11.17 0 0 7270
Kösz! Király a honlapotok, megnéztem! Lehet, hogy fogok japánul tanulni? Watashi wa hangarii-jin desu. ( ezt most tanultam ).
Előzmény: PINGYI (7263)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!