(Volt egy idős kollégám, elment már nyugdíjba, egy délelőtt mesélte nekem munkahelyen, hogy amikor reggel a vajazókéssel belevágott a kővé dermedt vajba, attól elment az életkedve egy teljes napra. Valóban lehangolt volt aznap.)
Mindannyian tudjuk, hogy milyen bosszantó, mikor éhesek vagyunk, és megkívánunk egy finom sonkás szendvicset, de nem tudjuk egyből elkészíteni, mert a vaj igencsak keményre dermedt és a felkenése nehézséget okoz! Ezt a problémát orvosolta egy Ausztrál cég, ahol feltalálták a[...] Bővebben!Tovább »
Csak nyakig kell tömni -önmagával leszorítva, és van fölötte ujjnyi hely. Alá meg tányér kerül, ha túl heveskedne.
Most öntöttem föl épp egy se-se adagot.
2 literesbe sok, 3-asba kevés, de azért ebbe tettem, fölöntöttem, rádobtam fél zsömit. No, ez alá nem kell tányér, csak egy kicsi a tetejére a röpködő szörnyetegek ellen.
-Viszem is ki a teraszra, mert épp kisütött a nap, ami ott murvameleget produkál.
Ámulok-bámulok Sosem hittem volna, hogy egy alapjában hétköznapi tárgyba ennyi fantáziát lehet belevinni. De nem nézegettem sokáig, mert ez számomra veszélyes.
Ja, értem, amire gondolhatsz. Nade - nem azért kerül levegőre az uborka, mert nem lenne leszorítva, hanem mert estére kevesebb víz marad az üvegben.
Kicsit túldimenzionáltuk már a kérdést ;) Elvégre tegnap beszereztem a lényeges hiányzó méretű üvegedényt is, így mostantól bármilyen uborkaadaggal megbírkózok.
Hiszen ez két külön téma volt, a rövid nyakúból akkor is kinyomja a vizet, ha le van szorítva az uborka. Ráadásul a rövid nyakúban sem kell feltétlen leszorítani, hisz az is boltozatos.
Kovászolt káposztát én is szoktam nyaranta készíteni. Nem rossz enni se, de nyáron annyi finom zöldség van, hogy ez inkább főzni marad. Erdély barátnőm fazékban csinálja, ebből készül nála a nyári töltött káposzta is. Én ez utóbbit blansírozott édeskáposzta levelekbe töltöm, paradicsomlével és kaporral ízesítem.
Sose volt gond. Amíg nem volt leszorítóm, a kaprot tettem keresztbe a tetején, vagy széttört hurkapálcát. Ha kifolyt a víz pótoltam, de a keresztbe tett dolgok víz alatt tartották az uborkát és a kenyeret. Én nem szeretem a kovászost szorosan rakni, mert ahol megszorul, ott nehezen érik, zöld marad.
Nálunk sosem volt gond a rövid nyakú üvegekben kovászoltakkal, pedig már rengeteg kovászoltat készítettünk. Én pölö különösen kedvelem a vegyeset.
Idén nyaraláskor épp 3 l-es leveses tálban, mert a turistaházban nem volt nagyobb edény. 1*űen belepakoltuk az ubit, rá a levet, 1 szelet pékkenyeret, és ment a napra, estére pedig a mosogatóba meleg vízbe. Amikor megzavarodott /erjedt/ átszűrtük, és tovább érleltük. Azt hiszem negyedik nap délelőtt már jó volt, leszűrtük, és betettük a hűtőbe.
Az ubik méretére ügyeltünk, köbö 12*3,5 centisek voltak előkészítve.
Hüm-hüm.
Lehet, hogy holnap megint bevásárolok egy adag vegyeshez valót.