A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem horror? 60$-ért micsoda dolgokat lehet venni Silviához :)
Ha már a poémia szóba jött. Az én régimet anyós örökölte meg és elkezdett folyni a gőzcső mellett. Csak vízkötlenítéskor volt nyitogatva a csap, egyébként nem. Mintha lötyögne a gőzcső. Érdemes lehet javítani, vagy kuka?
Igen, itthon is beszerezhető, de nem olcsó, lásd a linken 31-es sorszám mellett. nekem volt is ilyen rezes karom, és Saeaco Aromához használtam, de kivettem belőle az "epedát". Mondjuk, a mostani műanyag karos Saecokhoz nem biztos, hogy vennék biztos, hogy nem vennék ilyen kart.
Sokféle karos gépet próbáltam már, semmi baj nincs a Poemiával a maga helyén természetesen Egy ilyen olcsó gépnél a lehetőségek nyilván behatároltak, de ha megszokod, hogy mit lehet vagy érdemes és mit nem, a Brikka után nem fogsz benne csalódni. A Saeco karja elsőre tényleg kissé szargyanús, de jól működik, ilyen volt a népszerű Saeco Aromában is. Óriási előnye a többi gyártó termékeihez képest, hogy nagyon könnyen átalakítható nyomásfokozó nélkülire. Három csavar ki, nyomásfokozó kiszed. Teljesen normális szűrőkosár van benne, így onnantól kezdve tiéd a terep. (A többi gyártónál vagy csak roncsolással lehet a szűrőkosarat átalakítani, vagy egy gumitömítés szerencsétlenkedik a szűrőkosárban még akkor is, miután átalakítod.) Nincs tudomásom arról, hogy lehetne kapni hozzá a videón látott kart, de ha már kitanultad a csínját a nyomásfokozó nélküli kávéfőzésnek és még mindig nem akarsz egy szintet feljebb lépni, még rendelhetsz egyet a neten keresztül, ha zavar ahogy kinéz. Vagy kipróbálhatod más gyártók szűrőkosarait. De számíts arra, hogy míg a nyomásfokozós kar nagyon megbocsátó tud lenni bizonyos hibákkal szemben, addig ha kiveszed belőle a nyomásfokozót, minden hibáért megbüntet.
A SCA-s receptre gondoltam azt hiszem. Úgy tűnik nem töltöttem le, mert sehol nem találom a receptet. A Daráló podcast valamelyik adásában volt róla szó, ha végignézed a 38 rész tartalomjegyzékét megtalálod a vízről szóló részt. Esetleg kérdezz rá a Telegram csatornájukon, biztosan segítenek.
Azt nem tudom, hogy itthon lehet-e olyan kart kapni, mint amilyen a videoban van. Arra viszont emlékszem, hogy szintén a youtube-on van video arról, hogyan lehet nyomásfokozótlanítani saeco szűrőtartó kart. Ha már nem garanciális a gép, próbáld meg azt, rosszabb nem lesz tőle a kávé.
Szervusztok Kávé szerelmesek! Tudom mi a véleményetek a Poemia témáról mégis ehhez kapcsolódik a kérdésem mivel anyagi lehetőségeim szűkösek. Jelenleg Brikka+Graef kombóval komponálom a reggeli szenvedélyem. Időnként meginnék egy kis itthoni esszpresszot. Van itthon Saeco Poemiám amit leginkább tejgőzölésre használok de láttam róla egy videót ( https://www.youtube.com/watch?v=92pIaIUWGSo&t= ) videóban nem a gyári múanyag sz*r kart használják... itthon beszerezhető a géphez a gyárinál jobb minőségű kar? Ha igen lesz belőle valaha minőségi ital vagy inkább gyűjtsek egy normális gépre? Köszönöm.
Akkor túl komolyra sikerült a szöveg számodra vagy nemtom.... Az gáz, hogy Győrben veszünk kávét és néha online rendelünk??
Ne már, örültem, hogy más is vásárol ott, mert sztem jó minőségű a kávéjuk. Igen próbáltam nem csak belökni egy La Pavonit, hanem komolyan megfogalmazni, mert szerintem megér annyit ez a márka. Most már viszont azt érzem gáznak, hogy kétségbe vonod a szavaim..
Egy újabb Észak-Olasz kávé, a már ismert, és általam kedvelt, és pár éve meg is látogatott Goriziana pörkölőtől.
Egy 70/30-as keverék, nagyon friss, 1 hónapos pörkölés. (2 hete a fagyóban pihent, mert mást ittam)
Etalon lefolyás, hőfok/őrlés tekintetében is joker beállításokkal jó. Nem egy kényes kávé.
Hozza az Észak-Olasz kávé ízjegyeit : masszívan kakaós-étcsokis, utóízében marcipános, enyhén édeskés, lekváros. Olyan mint egy szelet Sacher torta, egy kis fehér cukorral, az jót tesz neki.
...tegnap találtam a fiókomban (új mail!) ilyen törléses figyelmeztetést, 2017 elejei hsz-ról - és nem is emléxem arra, hogy én ilyet hozzászóltam volna (tiltott linkelés)
Egy 2015-02-07 19:02:56 (!!!)-os, olyan hsz-emet találta meg a moderátor tegnap, azaz 2018. március 11-én (!!!), amely valszeg vmilyen, akkori ide mástól linkelt vaterás hirdetésre volt az akkori észrevételem. :D :D ...hogy rohan az idő!
Ezt kaptam 3x, ismétlem: háromszor(!) privátilag, egymás után elküldve az itteni moderátortól az e-mail címemre:
"...A moderátor személyes megjegyzése: Vatera linkelése tilos! De körbeírással sem megengedett!"
Ennek csak annyi apró hibája van, hogy én az életemben nem linkeltem ide vaterát, azt sem tudom, kinek melyik hsz-éről van szó, azontúl pedig emlékeim szerint ide utoljára tegnap délután toltam hsz-t ...most azért megnéztem a biztonság kedvéért: abban sincs Vatera! :))
Most értem haza, nézem ezt a három privát e-mailt a moditó,l és csak az lehet a magyarázat számomra: a modi ezt bizony benézte, valamit szívott és annak a hatása ez a három e-mail, vagy alkalmatlan a moderátori teendők ellátására..., mondjuk, egy privát bocsánatkérés azért jöhetne a részéről.
Sejtettem. Már abból, hogy nem éreztél különbséget. :) A szegedi víz egyébként csak közepesen kemény. Az összetételéről fogalmam nincs, de úgyis az ízpróba dönti el a kérdést.
Nézd, nekem mindegy mit csinálsz, de először jöttél a Kapuczinerrel. Aztán egy másik nickel egy erősen reklámízű szöveggel, hogy eladod a kávégéped. Én nem vagyok itt moderátor, de hidd el, hogy a kontextusból minden kiderül. :D
Közben megtaláltam a szabályzatot, de nem vagyok cég, saját masináról adtam infót, mert mi közben vettünk egy másikat.
A névre már más is felhívta a figyelmem, azért változtattam. Gondoltam ebben a csoportban örül valaki egy Europiccolának, mert annyira nem gyakori a piacon.
Törölni meg már nem tudom a posztot, ha törölnek, így jártam és sajnálom.
A Norda TDS értéke kevesebb mint a fele az SCAA által javasoltnak. az összetétele pedig egészen más. Mivel hasonlítottad össze? Lágyvizes területen laksz?
Előre is köszi. Túlságosan leszűkítettem a keresési tartományt a Googleban. Colonna-Dashwoodra már rátaláltam közben, de a vízreceptjére nem. Csak a könyvét reklámozza. Jó lenne pedig egy kész receptet használni. Egy youtube-os előadásában említi, hogy a kalcium legalább annyira fontos mint a magnézium.
A jelenlegi SCAA standard-et megtaláltam. Abban pedig csak kalcium keménységről van szó (ami nonszensz). Viszont amikor annak az előállítási receptjét kerestem, két helyen is ugyanarra bukkantam: az SCAA-ra hivatkoznak, de egyáltalán nem használnak kalciumot, csak magnézium szulfátot és nátrium bikarbonátot.
Részemről én ezt a témát elengedem, hiszen a nordával sem éreztem sem több, sem kevesebb ízt. Persze ez az én bajom, de egyben szerencsém is :) Ezzel legalább nem kell foglalkoznom, mert nem zavat :)
Ha jól tudom az angol Colonna Dashwood kísérletezett ezzel elég komolyan, és jutott is egy következtetésre (valahol 100 ppm körül, amihez a Norda 70 ppm körüli értéke áll a legközelebb), a Mg 2+ ionok fo tosságát is hangsúlyozva, van egy recept is az ideális víz előállításához. Ha senki nem linkeli otthonról elküldöm.
Elvileg a víznek 50-200 ppm ásványi anyagot kell tartalmaznia a jó extrakcióhoz. Van ahol 150-et írnak minimumnak, de a lúgossági érték is számít. Ha túl magas, akkor lecsökken a vízben a CO2 tartalom ami szintén változtat az extrakción. A lényeg, hogy a víz keménységének van egy pufferhatása amely a savakat elrejtheti - a kávéból érkezőket is véleményem szerint. A vízben oldott CO2 sem képes savasítani a vizet amíg a karbonátok pufferhatása ezt ellensúlyozza. De ne menjünk ennyire bele most főleg ne az utóbbiba, mert nem is erről akartam írni. :D
Egymásnak ellentmondó, túl tág kereteket vagy kvázi-megállapodásos anyagokat találtam csak arra vonatkozóan, hogy mégis melyik ásványi anyagból és mennyi kell az optimális extrakcióhoz, miközben a kalcium ionok saját próbálkozásaim szerint messze nem járulnak hozzá annyira az extrakcióhoz mint amennyi kárt okoznak a gépekben a vízkövesedés által. A magnézium ellenben jelentősen javítja az extrakciót az ásványmentes vízhez képest. Nem csak a kávé íze lesz teltebb, jobb de a koffein mennyisége is érezhetően több lesz. A membránnal szűrt (gyakorlatilag ásványi anyag mentes) vízzel főzött kávénak gyakorlatilag nem éreztem élénkítő hatását, de ha magnéziumot adtam hozzá, helyre jöttek a dolgok. :)
Most elfogyott itthon a magnézium citrát porom, de még folytatom később. Van köztetek olyan aki esetleg próbálkozott már ilyesmivel? A célom nem csupán az, hogy megtaláljam az optimális ppm értéket ami fölött már nem javul a kávé íze, csak a vízkő mennyisége nő, de akár egy olyan ionkeverék kialakítása mely nem jár vízkövesedéssel, vagy csak minimális mértékben. Pl. magnézium citrát vagy magnézium klorid használatával. Kérdés pl, hogy a magnézium melyik anionhoz ragaszkodik jobban. A oldatba vitt klórhoz, vagy inkább fog magának egy HCO3-at. Kell-e kalcium ion a vízbe egyáltalán, mennyit számít a nem karbonátos keménység és hasonló kérdések tömege.
Van esetleg köztetetek olyan aki kísérletezett már ilyesmivel? Pl., hogy membrános, vagy desztillált (2-20 ppm-es) vizet felnyom 150 ppm-re mondjuk magnézium citráttal és azzal kávét főz? Vagy ez egy teljesen új csapás a "kávéológiában"?