Keresés

Részletes keresés

Wazull Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7541
Shingitai,

koszi szepen hogy emlitetted a puszta ket tenyerrel valo kardmegallitast. Ezt mar nem is akartam elovenni :-)))
Az osszes humoros verekedos film arrol szol, hogy a buta, es bena embernel van a kard. Az ugyes es okos ember meg puszta kezzel legyozi. A filmeken persze...
Ma mar irtam, hogy a rovid kardos ("keses") ember is gyozhet a hosszu kardos ellen, de szerintem csak akkor, ha jelentos szintbeli kulonbseg van kozottuk. Akkor meg mar kes sem kell, evopalcikaval is atszurhatja a masik torkat... :-)))
Egyebkent olvastam (eppen a Yagyu csalad es Takuan kapcsan), hogy letezik a mu-to stilus, amikor az a cel, hogy egy fegyvertelen ember elvegye a fegyveres kardjat. Ez valoban mukodott annak idejen, mert eles karddal, eles helyzetben is alkalmaztak, illetve bemutattak, igaz par szaz eve...
Ha valakit erdekel, akkor utananezhetek alaposabban. Nem hiszem, hogy manapsag ezt tul sok helyen tanitanak. En legalabb is nem lattam meg ilyet...

Előzmény: Shingitai (7538)
Wazull Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7540
Bocsi, lanyos zavaromban eltevesztettem...
Helyesen:

A kis mozgas is elegendo ahhoz, hogy kettevagja az ellenfel FEJET. (illetve levagja a kezet...)

Előzmény: Wazull (7539)
Wazull Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7539
Rorimack,

chudan stimmel. De hova lep be a keses, ezt nem ertem. A kardot persze emeli a tamado, de vivas kozben nem ugy, mint a kataban, nem fenekig viszi hatra. A vagasnal gyakorlatilag a kezed alig emelkedik, a kard hegye sem megy sokkal az ellenfel feje fole. Itt mar csuklobol mukodik a vagas, nem vallbol. A kis mozgas is elegendo ahhoz, hogy kettevagja az ellenfel kezet. Technika (es ebben foleg csuklo) kerdese a dolog. Nem szinhazszeruen elnagyolt mozgassal adja elo a kardos a mokat. A kardot szinte nem is lehet kozben latni. Honalj? Az persze bu:do:s, de ahhoz nem fer hozza a keses muki...
Ezen a forumon mar tobbszor elhangzott, nem is akarom nagyon melirozni a dolgot, de meg egyszer: az ember nem azert tamad karddal a kezeben (foleg nem egy masik fegyveres embert) mert eppen olyanja van. Meg Abe Sensei tanitotta nekem otthon Magyarorszagon, hogy amig folyamatosan keresem a lehetoseget a kardommal (labmunka foleg!!!), addig merlegelnem kell allandoan magamban, hany szazalek eselyem van egy jo tamadasra. Ha elegendoen jok az eselyeim, akkor tamadok. Tehat nem csak allunk egymassal szemben, es amikor mar eluntam magam, akkor tamadok. Gondolom, a Naginata-Do-ban ez ugyanigy van...

Előzmény: Rorimack (7537)
Shingitai Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7538
Mint jó ideje karatet, és okinavi kobudo-t gyakorló , szerinem is igencsak kétséges és nehéz késsel kard ellen védekezni. Abban a pillanatban amikor a fegyverek elő kerülnek, rettenetesen megváltoznak az erő viszonyok. Persze a tér és a vonal uralása fontos, dw a hiba fatális lehet.
Akkor inkább alma ellen védekezem késsel , és jól meghámozom.
Apropó :kedvencem a kard versus puszta kéz. Tudjátok, amikor a karatés megállítja pusztakézzel a shomen girit (egyenes csapást ) úgy a feje fölött, hogy összecsapja a két kezét a kardon, aztán egyenes rúgással végez az ellennel.
Látványos ámde nevetséges.
Rorimack Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7537
HAliho!

A kardos shoment vag, a tamadas elott a kard alaphelyzetben (chudan?)van. ekkor a keses belep, fordul, s vag. (ekkor mar kb, parhuzamosan all a kardossal.

;))

"S most tamadjon meg ezzel az eperrel!"

R.

Előzmény: Wazull (7534)
Fődhözragatt Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7536
Tudtátok, hogy Bob Wall és Chuck Norris az ITF nyilvántartott mesterei? Rajta vannak az ITF hivatalos listáján. Csak az a gond, hogy a múlt héten jártam azon az ITF honlapon, és most nem találok vissza. Ami keresővel bejön, az vagy nem az a honlap, vagy lehet hogy mégis az, mégsem találom sehol a névsort. DLala, segíts, légy szíves!

Csen,

Magam is így olvasom és adom tovább ezeket a meséket.

Előzmény: Csen (7527)
Pitzu Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7535
Nekem erről a témáról az jutott eszembe, amikor John Cleese (Monthy Python) mutatta a banán elleni önvédelmet...
Wazull Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7534
bout,

ez a keses-kardos dolog eleg nehez dio.
Ha valaki akkor kezd el a vedekezessel, vagy a tamadassal foglalkozni, amikor a masik MAR elinditotta a tamadasat (akar kessel, akar karddal), akkor alighanem halott ember.
A dolog lenyege valahol ott van, hogy amikor mar mindket arc elovette az "eszkozet", akkor mar megy a harc kozottuk.
Hol van a kard, mikozben a keses ember tamad?
Nyilvan a hegye valahol az ellenfelre mutat, es fenyegeti, hogy ne jojjon kozelebb, mert ha a kard hegyen belul jon a keses ellenfel, akkor a kardos ember mar veszitett. A keses meg ugye beljebb akar kerulni. Az fog gyozni, aki a sajat tavolsagabol tud egy akciot inditani, ugy, hogy kozben a masik nem szurja/vagja le. Magyarul: aki a masik fegyverenek a hegyet eltunteti valahogy az erosen vedett kozepvonalbol, es ezen kozepvonalon be tud nyomulni. A keses is tudja nyomni a masikat, csak az sokkal nehezebb, tehat ahhoz hogy a keses gyozzon, legalabb azonos szinten kell lenniuk, vagy a neki egy kicsit jobbnak legalabb...
Azt hiszem, ez elegge homalyosra sikerult leiras, ha valami nem vilagos, kerdezzetek ra, hatha sikerul jobban leirnom...
Kendo-ban is vannak rovid kard katak, amikor az egyik embernel Kodachi van (ami ugye kb. akkora, mint egy jol fejlett disznoolo kes...), es a katakban mindig a rovid kardos gyoz :-)))
A dolog nehezsegere jellemzo, hogy a rovid kard katakat 3. dantol kerik...

Előzmény: bout (7530)
Wazull Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7533
Csen,

"Wazull

http://www.pro-patiente.hu/pp/books/msd/
Le lehet valahogy ezt egészében tölteni, esetleg kinyomtatni (betegségenként egyenként A-tól Z-ig kissé nehézkesnek tűnik)."
Bocsi, de azt hiszem ez kerdes volt, ha jol ertettem...
Ezt sajnos nem tudom, hogy le lehet-e egeszeben tolteni. Szerintem nem is az a celjuk, hogy letoltse az ember, es nyomtasson maganak egy konyvet otthon. Ha jol emlekszem, ok kinalnak egy nyomtatott magyar nyelvu verziot (ugyanazon az oldalon), ami megveheto, hazaviheto. Ezt azert nem ajanlottam kulon, mert egyreszt nem hiszem, hogy tul olcso lenne, masreszt meg az online verzio barmikor elerheto, es csak a kivant reszt kell atnezned (nem kell egy liter tejert egy egesz tehenet venni...). A gond, hogy kicsit tenyleg nehezkes a hasznalata...

"Otthon van egy orvosi lexikonunk, csak az már vagy 30 éves, szóval néhány dologban nem egészen időszerű, meg hát a nyelvezete sem egy magyarnak való. Ez meg éppen megfelene."
Mint irtam a 7454-es hozzaszolasomban, ez a konyv (illetve az online verzio) NEM az orvosoknak keszult valtozat. Az tele van az orvosi szlenggel (gorog, latin, angol terminus technicusok), mig ezen verzio laikusoknak keszult. Mint irtam, a differencial diagnosztika es a reszletekbe meno terapia nincs is meg ebben a konyvben, mert nyilvan Mari neni otthon nem fog nyitott szivmutetet csinalni (remelhetoleg...)
Ezert is valami ilyesmi a cime: orvos a csaladban (vagy mi...). Azt a celt szolgalja, hogy aki nem orvos, az is tudjon tajekozodni ezen teruleten...

Előzmény: Csen (7527)
Wazull Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7532
bout,

koszi szepen a magyarazatot. Tehat mindkettonel a keses tamad, csak az egyikben o veszit, a masikban a sikertelen tamadasa utan kezzel korrigal. Ha jol ertettem...
Hogy mit gondoltam:
kes-pusztakez: keses tamadot fegyvertelen ember lefegyverzi. Szukseg eseten a kest, vagy a lefegyverzett ellenfel kezet annak hataba szurja... :-)))
pusztakez-kes: ezt nem tudtam elhelyezni, mert nem kepzeltem, hogy puszta kezzel valaki megtamadna egy keses embert (S. Seagal, B. Willis persze kivetelek... :-))) )

Előzmény: bout (7524)
Rorimack Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7531
HAliho!

Van elkepzelesem, mennyi ideje lenne belepni (a vagas, amirol beszeltem, talan 0.2 masodpercig tart, ha jol hallottam).

Az idezojeles resz nem az en gondolatom, a "technikat" vezettek fel igy.

De egy biztos: ezzzel meglepjuk a tamadot! ;)))

Gondolom, arra az esetre talatak ki, amikor mar nincs mas eselyed.

r.

Előzmény: bout (7530)
bout Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7530
Kérdezd meg Wazullt mennyi ideje van valakinek arra, hogy beérjen késsel a hónaaljhoz, amikor az ellenfél egy vágáshoz felemeli a kardot, majd levág.
Bizonyos szitukban, bizonyos szintkülönbségeknél biztos megy, de elég hajmeresztőnek tűnik nekem.

Mielőtt még félreértene valaki: Nem arról van szó, hogy nem hiszek a pl. a kard-kés párosításban. Egyszerűen amióta én tanulok, (x=nemsokidő) edzésen még nem találkoztam ezekkel. Ettől még biztos vagyok benne, hogy van ilyen és sok helyen gyakorolják is.

bout

Előzmény: Rorimack (7529)
Rorimack Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7529
HAliho!

Boven eleg arra az aikido is.... ;)

(nekem egyszer (nem aikido) tanitottak egy kes a kard ellen technikat. A "megoldas" a kovetkezo volt:

"A penge az alkarodhoz simul. Majd folyamnatosan kitersz\, megvarod, mig a kard egyenes vagasra lendul (a "tamado" mindket kezet hasznalta), majd "begugolsz", az ures kezeddel a csuklojanal megallitod a vagast , a kessel meg atvagod a honaljat. Igy kell csinalni... elvileg. en meg sohasem probaltam, es nem is szivesen probalnam meg"

A mai napig sem tudom, hogy komolyan gondolta-e ;)))))

R.

Előzmény: Lui-GHOST (7528)
Lui-GHOST Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7528
Hi bout,

"Szinte az összes fegyvernemet lehet oda-vissza kombinálni (jo-jo, bokken-jo, jo-pusztakéz, stb.)."

Vagy keresni kell egy jólfésült escrima klubot. Egyszer láttam egy filmecskét egy filippínó mesterrről. Sok érdekes dolog mellett felvázolta, hogy mi minden belefér az escrimába: kés, kard, bot, esernyő, vasdarab, bozótvágó, egyesével és párosával és minden más elképzelhető és elképzelhetetlen tárgy amivel ütni, vágni, szúrni lehet. És természetesen ezek bármilyen kombinációja.
APUKÁM, EZ A REAL FREESTYLE!!!!!!!!!!! :))
Egyébként elég meggyőzőnek látszott a dolog, mert mutattak egy korábbi riportot benne, ahol az öreg egy kórházi ágyon feküdt bekötözve. Az előzmény, hogy 6-an támadták meg egy sötét sikátorban állig felfegyverkezve. A meggyőzés az volt, amikor megkérdezték, hogy hogyan érzi magát így a hirigelés után. Erre csak vigyorogva annyit mondott, hogy örül, mert ő túlélte. :)))

Üdv:

Lui-GHOST

Előzmény: bout (7524)
Csen Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7527
Wazull

http://www.pro-patiente.hu/pp/books/msd/
Le lehet valahogy ezt egészében tölteni, esetleg kinyomtatni (betegségenként egyenként A-tól Z-ig kissé nehézkesnek tűnik). Otthon van egy orvosi lexikonunk, csak az már vagy 30 éves, szóval néhány dologban nem egészen időszerű, meg hát a nyelvezete sem egy magyarnak való. Ez meg éppen megfelene.

Fődhözragatt

Bodhidarma történetéről, ahányszor halottam, vagy olvastam, az szinte kivétel nélkül annyiféleképpen szólt. Állítólag tény, hogy amikorra ezen "ifjú herceg" Kínában történő felbukkanását teszik, akkoriban igen sok budhista szerzetes érkezett Indiáiból. Végül is gondoljunk csak bele arról értekezni, hogy, több mint ezer évvel ezelőtt, innen messze-messze egy - tán nem is létező - embert milyen célok vezettek, az a "legjobb esetben" is egy kis intellektuális eszmefuttatás. Jobbnál jobb (legalábbis a magunk szemszögéből) magyarázatot lehet rá adni (és hallani) és lehet, hogy a százegyedik leghétköznapibb az igaz, vagy az sem…esetleg nincs is. Néha még közvetlen szomszédunk - családtagjainkról, esetleg magunkról nem is beszélve - cselekedetein, beszédén, magatartásán is meglepődünk -, pedig a történetükkel állítólag tisztában vagyunk...és még is.
Ezek a történetek számomra is nagyon érdekesek, néhol akár tanulságosak, és szívesen hallgatom jobbnál jobb izgalmasabbnál izgalmasabb variációt, úgy mint egy mesét. A történelem ilyen szempontból a felnőttek mese könyve. Úgyhogy kérem szépen tessenek mesélni! :-)

Pitzu
pusztakéz-kés
Háááát…mindenre fel kell készülni ! :-)

Pitzu Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7526
Bandi-T!

A verseny hivatalos honlapja a www.kempo.mentha.hu
Itt minden információt megtalálsz. Jegyet szerintem a helyszínen is tudsz majd venni (legalábbis általában így szokott lenni), de erről inkább leha és Alexa tudnak nyilatkozni, mivel ők a rendezők. Lehet, hogy fórum-tagsági igazolvánnyal is beengednek... :-)

Előzmény: Bandi-T (7525)
Bandi-T Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7525
Pitzu, leha,

Én jönnék örömmel, csak nem bírok jegyet venni, de még kideríteni sem, hogy mennyibe kerülne (a plakáton szereplő jegyiroda honlapja ugyanis még hírből sem ismeri a ezt a versenyt)... :) Segítsetek rajtam...

Előzmény: Pitzu (7522)
bout Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7524
Akkor eloszlatom a homályt:

Az egyik (megállapodás kérdése, hogy melyik) gyakorlásakor és bemutatásakor a késes ember támad (szúrással, vágással), a partner reakciója pedig egy technika, ami ártalmatlanná teszi, és/vagy lefegyverzi a kés használóját.

A másiknál a késes ember támad (általában szúr) a késsel, a partner pedig kitér és lefogja a késes kezet. Ezt az erőt (mármint a lefogás erejét) , vagy a kitérés következtében létrejövő pozíciót használva hajt végre a késes ember valamilyen technikát.

Egyszerűbb, mint gondoltátok, mi?
Egyébként a mindennapi gyakorlásban és vizsgákon inkább az első változat szokott előfordulni.

Jo-val egyébként ugyancsak létezik mindkét gyakorlási forma (vizsgán mindkettőt kérik) és bokken-nel is szoktuk gyakorolni, de ez már egy külön történet, mert ennek több változata is van.

Szinte az összes fegyvernemet lehet oda-vissza kombinálni (jo-jo, bokken-jo, jo-pusztakéz, stb.). Amit még én nem láttam, az a kés-jo, vagy kés-bokken párosítás, vagy a két kés egymás ellen forma (Jó, Seagal-filmben igen, de az ki tudja, mi volt... :-) ).

bout

Előzmény: Wazull (7519)
leha Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7523
Pitzu: Alexa is megy, meg én is (ott fogok pattogni, hogy takarodjon mindenki a nézőtérre : )
Pitzu Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7522
Jön valaki a vasárnapi kempo versenyre? Alexa?!?!
Pitzu Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7521
Ez azért érdekes. Van ilyen, hogy pusztakezes ember megtámad egy késest?
Előzmény: Rorimack (7520)
Rorimack Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7520
Haliho!

Gondolom az, hogy kes ellen vedekezik-e az ember pusztakezzel, vagy kessel vedekezik pusztakezes tamado ellen.

R.

Előzmény: Wazull (7519)
Wazull Creative Commons License 2000.12.05 0 0 7519
bout,

mi a kulonbseg a kés-pusztakéz, pusztakéz-kés technikak kozott?

"Végül szeretném még kihasználni az internet kínálta nyilvánosságot, hogy megköszönjem annak a jóakarónak a segítségét, aki volt szíves felhívni a DunaTV-t, hogy nem kell jönniük a bemutatóra."
:-(((

Előzmény: bout (7512)
GBotond Creative Commons License 2000.12.04 0 0 7518
Az ilyeneket inkább a karácsony előtti hétre kellene szervezni, amikor az ideiglenesen külföldön állomásozó hazánkfiai is a magyar földet tapodják...:-(
GBotond
Előzmény: bout (7512)
praclee Creative Commons License 2000.12.04 0 0 7517
Most mindenkin előjöttek a tünetek.Én télen jártam így.Deszkáztam a jégen nagy vakmerően de 1 métert se tettem meg akkorát koppantam mintha öszetört volna az egész fejem.Aztán meg úgy mentem haza mintha boxmeccsen lettem volna!Ító szar volt.Először minden zöld meg kék volt.És azthiottem hogy a nyakcsigojám eltört de végül hála istennek nem lett semmi baj.Ezt annak is köszönhetem hogy nemez sapka volt rajtam és rengeteget tompított.El se merem képzelni mi lett volna ha nincs rajtam.De az államat nem védte meg!:(

"Nem egeszen ertem az uzeneted lenyeget :)))"
Hát hogy megmomndtad hogy már vettél újságot!Csak az a jó hogy ez okt. szám de beszélnek arról hogy mi történt nov.ben!:)

praclee

Előzmény: Bassman_ (7499)
praclee Creative Commons License 2000.12.04 0 0 7516
Emberek!
Csennek nem szólt senki??

"praclee
IGEEEEEEEEEEEN!!!!!!!!!!!!!! AZ VOLT AZ! :-))))"
Még a nyáron írtam róla de majd bemásolom.Nagyon tetszett a film fantasztikus!

Előzmény: Csen (7493)
madjoe Creative Commons License 2000.12.04 0 0 7515
:) Az orditasom sajna elegge zsengere sikeredett, de sajna nincs most idom rendesen megcsinalni, ezert rogton az indexre irtam (hubakert elnezest). remlem meg emlekeztek a ki-s temara, amihez szol.(megjegyzes: Yagyu nagyur a kor egyik legelismertebb harcaszati es kardvivo mestere a shogun kornyezetenek. Takuan Soho: 29 evesen mar apati rangot kapott "csodagyerek" szerzetes a Tokugawa shogunatus elso eveibol, itt mar oreg, az egesz orszagban befolyasos, es nagyratartott foapat(vagy mi) )
madjoe Creative Commons License 2000.12.04 0 0 7514
*TAKUAN AND THE TIGER*
----------------------

A long time ago... Iemitsu the third Tokugawa Shogun was given a tiger by
the King of Korea. He had the tiger in a cage in the Edo-jo, and one day
invited all the Daimyo to come and see this beautiful animal.

The Lords were all sitting and admiring the tiger as it paced back and
forth, tiger fashion, in its cage, when Iemitsu turned to Lord Yagyu and
said, "Yagyu domo, you are considered one of the foremost Bushi in the land,
do you think you could conquer this powerful beast without a weapon, just
using your ki?"

Lord Yagyu without a moment's hesistation said, "Hai".

"Yagyu domo, please show us" said Iemitsu.

Lord Yagyu got up and walked to the cage and had the keeper open the door.
He strode into the cage, and the tiger growled at him. Lord Yagyu reached
into his obi and took out his fan. He pointed the fan at the tiger and let
forth with a powerful KIAI. The tiger cowered in the corner in fright.

All the Daimyo mummered their approval of such a bold demostration of ki.
But in the back of the room someone was laughing. Iemitsu, turned in anger
and demanded, "who is laughing back there?"

"It is only me my Lord, Takuan" said an elderly monk from the back of the
room. "Oh, I didn't see you back there, your Grace" said the Shogun.
"Please explain why you were laughing at Yagyu domo's demonstration of ki?".

"Oh, that was nothing special" said Takuan. "Real ki is much different."

"Perhaps, the Abbot would show us 'real ki'" challenged Lord Yagyu.

"Well its nothing special, and I'm sure the Lords would be bored" replied
Takuan.

"No, I think Yagyu domo is right. It would be very interesting to see" added
the Shogun.

"All right, if you insist" said Takuan.

With that the old monk wobbled up to the cage and went in. The tiger
somewhat nervous at this new visitor was still in the corner. Takuan went
right over to the tiger saying "Here Kitty, nice Kitty". Soon Takuan was
scratching the tiger behind the ears and petting the tiger on the back. The
tiger was soon rolling over on its back and purring.

Takuan came out of the cage leaving the tiger in a much better mood.

Takuan told the Shogun and the Lords, "Ki is not something to use to
overpower others, but something to use to be as one with the universe".

The Daimyo all went home that day with the impression that they had learned
something precious.

But all that happened a long time ago.....

madjoe Creative Commons License 2000.12.04 0 0 7513
Takuan es a tigris.

Egyszer, meg reges regen... Iemitsu, a harmadik Tokugawa shogun kapott egy tigrist korea kiralyatol. Egy nap elhivta az osszes nagyurat Edoba, hogy megcsodalhassak a katrecben tartott gyonyoru fenevadat.
Az urak mind meg is csodaltak a tigrist, amit az fel, s ala setalgatott, csak ugy, tigrismodra, ketreceben, mikor Iemitsu Yagyu nagyurhoz fordult, es ezt mondta neki: Yagyu uram, ugy tartjak, on az egyik legjobb Bushi Japanban. Gondolja, hogy le tudna gyozni ezt a felelmetes fenevadat, fegyver nekul, pusztan szemelyes ki-jet hasznalva?
Yagyu nagyur egy szempillantasnyi habozas nelkul vagta ra: Hai!
Noss, lassuk - mondta Iemitsu.
Ekkor Yagyyu nagyur felkelt es odasetalt a ketrechez, majd kinyittatta annak ajtajat. Mikor belepett a tigris morogni kezdett ra. Ekkor Yagyu nagyur kivette ovebol legyezojet, es egy eroteljes KIAI kialtassal a tigrisre mutatott vele, mire a tigris felelmeben a ketrec sarkaba bujt.
A nagyurak mind elegetten mormogtak a ki egy ily szembeszoko bemutatoja lattan.De hatul a szoba sarkaban valaki nevetett. Iemitsu duhosen fordult arra, es kerdezte: Ki nevet ott hatul?
Csak en vagyok uram, Takuan - mondta egy idos szerzetes a szoba sarkabol. Oh, nem lattam, hogy on az kegyelmesseged - mondta a sogun. Kerlek magyarazd el, miert nevettel Yagyu nagyur ki-bemutatojan?
Oh, semmi kulonos- mondta Takuan - az igazi ki, egeszen mas.
Talan az apat ur mutathana nekunk egy kis igazi ki-t - kerte fel Yagyu nagyur.
Noss, az nem epp kulonos, biztos vagyok benne, hogy az urak unni fogjak - valaszolt Takuan.
Nem, dehogy, ugy hiszem Yagyu nagyurnak igaza van, nagyon erdekes lessz latni- tette hozza a shogun.
Noss, ha tenyleg latni akarjak- mondta Takuan, s az oreg szerzetes odament a ketrechez, es belepett. A tigris, az ujabb latogatora idegesen tekintve meg mindig a sarokban volt.. Takuan egyenesen odament a tigrishez, kozben becezgetve: Szep cicus, jo cicus. Rovidesen Takuan mar a tigris hatat simogatta, es vakargatta a fule tovet. A tigris meg hempergodzott es dorombolni kezdett.
Mikor Takuan kijott a ketrecbol a tigris lathatoan sokkal jobb hangulatban volt, mint elotte.
Ekkor Takuan azt mondt az uraknak: A ki nem egy olyan dolog, ami masok legyozesere szolgal, hanem valami olyasmi, ami segit egyevalni a vilaggal.
Az urak aznap azzal az erzessel mentek haza, hogy valami nagyon ertekeset tanultak.

De mindez nagyon nagyon regen tortent...

bout Creative Commons License 2000.12.04 0 0 7512
Pénteki élménybeszámoló.

Hát, sajnálhatják, akik nem tudtak eljönni, mert jólsikerült bemutató volt. Hát még utána a pizzériás összeröffenés. :-) Ennyi "verekedős ember" egy rakáson ritkán mulat ilyen jól.

A szervezés egész jóra kerekedett, bár indításként nem volt pl. zuhanyzó, meg igazi öltöző sem, csak kijelölt szobák. De hát mit várjon az ember egy művháztól.
A bemutató helye egy színpad volt, amin néhány tatami volt szétszórva elég kis területen.

Néhány beszéd (polgármester, összharcművészeti szövetségi főnök, színművészek, stb) indította a programot. Utána egyszemélyes karatebemutató következett (talán shotokan?). Két-három kata, aztán vége. Utána jöttek a jiu-jitsu-sok. Sokan voltak, egyszerre 3-4 bemutatót csináltak párhuzamosan. A mester középen először egy katanát suhogtatott, majd tonfa-bemutatót tartott, és asszem bot (rövid) is volt valakinél. A párok főleg önvédelmi technikákat mutogattak. Volt még taekwondo (ITF) (vegyesen kicsik-nagyok, önvédelmi technikák, csoportos kata-k, törésgyakorlatok, stb). Ezután asszem a judo-sok jöttek. Kevés felnőtt, sok gyerek gurulásokkal, bemutató küzdelmekkel.
Az első részt a kung-fu-sok (northern praying mantis volt a ruhájukon) zárták. Fegyveres páros és szóló formagyakorlatok, pusztakezes önvédelmi technikák voltak műsoron. Itt is sok kicsi volt.

Húsz perc szünet után jöttek a wado-ryu-sok. Sok kissrác, kevés felnőtt adagban. Kata-k, kihon, önvédelmi szituációk. Utánuk thai-box bemutató jött. Két fiú és két lány bemutatta a meccsek előtti szertartásos táncot, aztán mutattak kis felületkeményítést (combosok, veserúgások), végül bemutató küzdelmekkel zárták a műsort.
Az utánuk következő kempo-sok feladták nekünk a labdát. Jól összeszedett, pörgős bemutatót tartottak, főleg önvédelmi technikákat láttam, amikor odanéztem, de épp a saját magam felpörgetésével voltam elfoglalva.
Az est fénypontja ( :-) ) pedig az aikido bemutató volt általunk előadva.
Páros gyakorlatok pusztakézzel, kés-pusztakéz, pusztakéz-kés, szóló jo (bot)-kata (ez én voltam), páros jo (ez nem én voltam :-) ), egy álló-ülő variációs kombináció (;-)) és a csúcs: a páros bokken (kard) bemutató.

Az egész program jól sikerült, kevés baki volt, a közönség nem ment haza (jut eszembe, jópáran voltak).

Utána elmentünk bulizni egy (nem éppen) közelben lévő pizzériába, ahol az első néhány kört a szervezők fizették. Minden fellépő és néző kapott meghívót, voltak is páran.

Hát ennyi, "röviden".

Végül szeretném még kihasználni az internet kínálta nyilvánosságot, hogy megköszönjem annak a jóakarónak a segítségét, aki volt szíves felhívni a DunaTV-t, hogy nem kell jönniük a bemutatóra.
Hát ez nem jött be. ;-) A TV-sek első dolga volt, hogy a főszervezőtől kérjenek megerősítést a lemondásról, aki persze semmit nem tudott arról, hogy a rendezvény elmaradna. :-)

bout

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!