Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Ahogy már írtam, a párolt és lefagyasztott cseh kucsmaleves nagyon ízlett,de egy igen heves és viszonylag rövid lejáratú gyomorrontást okozott. Másnap már kutya bajom nem volt sőt korgott a gyomrom az éhségtől. Most a frissel próbálkozom és egyenlőre gyanúsan vegyes a hatás...
Nálad is valószínűleg kapcsolatba hozható valamilyen allergiával,amire a szakirodalomban és felhívják a figyelmet.
Szutyokerdő: cserjésnek sok, erdőnek kevés. És nem azért, mert fiatal, sose lesz jobb. Van benne minden, de maximum a nyírfákra lehet mérsékelten büszke - ha egyáltalán ilyet szokott csinálni egy erdő. Ahogy mondod, törmelékes talaj, ősszel sárga gerebengomba-paradicsom.
Ő a kullancsok között a párttitkár, mint a madarak között a fekete harkály
Kullancs rokon. Bársonyatka, v. bíboratka (Trombidium holosericum).
Kevésbé veszélyes, mint a kullancsok. Állítólag viszketős kiütéseket okozhat. Kinagyítva valóban mintha finom bársony lenne az 'irhája'. Ilyenkor tavasszal sokukkal találkozhatunk.
Ha a leve jó, akkor minden rendben. :-) Fejfájásról nem hallottam még kucsmáktól, de egyénileg bármi előfordulhat. Nem kellően megfőzve többeknek megárt, bár főleg hányni szoktak...
A Mátrai bükkösök egy része (a fiatalosok) minden nyáron elmennek a Hegyalja-fesztiválra, és habár otthonosan mozognak a hegyvidékeken is, inkább lemennek Mezökövesd felé, és kikerülik a karsztvidéket, mer útálják.
A kucsmaféléket (néhány egyéb gombához hasonlóan), pedig ne pirítsuk zsírjára, mert egyre szívósabb lesz, különösen a tönkszelet. Csak pároljuk, főzzük.
nekem az a tapasztalatom a kucsma levessel, hogy a lének jó íze van, de a gomba elveszti az ízét, az összes íz kifő belőle...csehnél és ízletesnél egyaránt, valaki másnak hasonló észrevétel? vagy csak képzelődöm?
Hááát, én nem tudom, az első cskg-s kajába raktam tönköt, de kellőképpen undorítónak találtam az állagát ahhoz, hogy soha többet ne használjam. Szigorúan csak a kucsma részét gyűjtöm, gombapor gyártásra van annyi egyéb dolog, hogy csak na... Egy ellenvélemény :O)
Ezeknek a provokációknak sose tudok ellenállni. Szóval, minden gomba tönkjéből hosszanti szeleteket kell vágni, akkor alig fog különbözni az állaga a kalap szeletektől. A kucsmaféléket (néhány egyéb gombához hasonlóan), pedig ne pirítsuk zsírjára, mert egyre szívósabb lesz, különösen a tönkszelet. Csak pároljuk, főzzük.
A csehkucsma tönkökből nekem is kitűnő porom van. Kajába még sosem raktam a kalapokkal együtt, mert mindenhol azt olvastam, hogy szivacsos, de pornak érdemes megszárítani. Ma mesélte ismerős, hogy ő belerakta, és ehetetlen, rágós.