Köszönöm iparkodom meg becsülni!!!!!9X20 piros jat lőszert szoktam használni és az ettöl nagyobb öreg anya és kan disznókhoz a 9x27!!!!!Átszoktam gondolni mindíg hogy melyikhez milyet használjak és úgy van ahogy mondtad bisztosra kell menni!!!!!!!A kicsik hez pedig a szűrke sárga végűt használom!!!!
Szép a Jp2-d!!! Látszik, vigyázol rá!!! Én is sokáig azt használtam, és nekem se okozott csalódást!!! Mindent leütött!!! Milyen patronnal használod??? Én csak 9x27est raktam bele. Nem mintha a másikkal nem feküdtek volna meg, de biztosra mentem:)
A hétvégén vágtam énis egy agyaras röffencset, ennek is volt kb 3cm agyara!!!!!!!!A na gyobb röffencseket mindíg a jp.2/a val döntöm le és még sosem hibázott!!!!!!Szeretem, jó kis kütyü!!!!!!!!!
Csampi kollégának jobbulást!!! Vigyázni kell az ilyenekkel.
Nekem is volt egy ilyen agyaras malacom kb 2 éve. Rokonomtól vettem, könyörgött hogy azt vigyem el mert összemarja a többit. Mutatta a nadrágját, azon is volt egy pár lyuk, cibálta róla etetés közben. Szerencsére nem tudta úgy elkapni hogy baleset legyen belőle. Volt vagy 2 centis agyara.
De egy szép reggelen az is vashiányos lett a másikkal egyetemben.
(Találtam róla képet. Nem a két fazon a lényeg, bár ők is elfáradtak a nap végére:):) )
Nem is csodálkozom,hogy ilyet müvelt veletek az az egy szerencse nem sérült meg senki!
Nállunk volt egy dillinyos malac nem tudom mivolt vele kicsi kora óta agresszivebb volt a többit meg simoghattad dörzsölhetted de ezt képtelenség volt ilyenhez szoktatni pedig egy olba voltak 3-an 2 kezesbárány volt!Ennek a vágásánál szoltam elöre ha gondvan mindenki meneküljön neprobáljon hösködni senki!
Remegett a lábam mikor a ólhoz közeledtünk de minden jól ment hála istennek!!
Nem irigyellek Csampi, én is tapasztaltam, hogy mit tud művelni egy egy ilyen dög. Két éve vágtam 400 KG-os hízót. Ráttete a barátom az orrfogót, de úgy berántotta az ólba, hogy repült mint a toll. Négyen húztuk, toltuk, hogy a fejét tegye csak ki az ólból, ott aztán megkapta a JP4-et. A bovdenes rénvas széthullott alatta. Le kellett vennem a fejét és az első sonkákat, hogy fel tudjuk állítani a egy másik rénvason. 10 percíg fűrészeltem ketté, egy hab volt a hátam. Egy élmény volt, de nem örülnék, ha gyakran ilyeneket kéne vágnom. A gazda már két napja nem aludt, mert úgy izgult, hogy hogyan fogjuk ezt a monstrumot leölni. Nekem is nehezebben jött álom a szememre, de a D napon már nem volt lámpalázam.
Egy tegnapi történetet osztok meg veletek, ha nem baj.
Van egy kedves ismerősöm, és szólt, hogy lenne eladó hízója "ócsójé".
Azért olcsó mert 170 darab körül van neki ( kicsi, nagy ,közepes, létező , nem létező, stb:)
Na szóval, ami kell válasszam ki és vigyem majd megalkuszunk rá.
Háááát őőő izéé. Fogjunk egyet a sűrűjéből!
Na kinéztünk egy szép példányt, megközelíteni őket szinte lehetetlen. Nagy nehezen ráakasztottuk a fogót a hátsó lábára. A konda megindult, vele a mi cocánk is. Közel 140 kilómat úgy rántotta a földre, hogy hasraestem, és húzott mint a traktor.
Se köpni, se nyelni nem tudtam. Na manuszok ezt nem tesszük fel a futóra!! Itt szúrjuk meg!!! Kiballagás a kocsihoz, jp elő meg a bicska :)
Szerencsére a hurok megszorult a lábán és húzta magával.
Na drága jó apukám elkapta a fogót, de a coci körbe körbe rángatta, aranyos kis agyaraival pampogva. ( Kicsit féltem!)( Közben a további pár csöppséget kellett zavarni nehogy támadjanak.)
Annyi lélekjelenléte volt az öregnek, hogy kirántotta a lábát, a hízó leült így sikerült meglőni.
A többi már ment simán. Mérlegelésnél 300 kg-ot nyomott.
Perzselésre egy jó 3/4 palack ment el. A hasításról nem beszélek, gyakorlatilag sírógörcsöt kaptam :) ( Ez tegnap este 7 és 11 között történt). LEIZZADTAM :))))))
Köszönöm Attika,hogy emlékszel még arra, amit a sonka lemosásáról írtam. Valóban jól mondta az "öreg szaki". Én is negyven év szakmai tapasztalatából tudom és készítem ezeket. Persze nem mindig a kor határozza meg,hogy milyen felkészült,alapos, gyakorlott az ember, én is tanultam fiatalabb kollégáktól és továbbra is figyelemmel kísérem a Fórumot. Aki kezdő, vagy amatőr szinten áll a sertésfeldolgozással, kérdezzen, úgy látom,hogy mindenki készségesen válaszol és a legjobb tanácsot akarja adni. Hiszen a felelősség nagy!! Nem mindegy,hogy milyen tanács,javaslat alapján készítik el az árut! Most a szőlőmetszésről tudnék írni de az nem ennek a fórumnak témája. Így metszés közbeni pihenőkben eszegetjük a finomságokat, amiket készítettünk télen. Kívánom,hogy senki ne csalódjék abban, amit a disznóvágásokon elkövettek!!
Üdv! Röviden: Higgyél Neki! Nem beszél össze-vissza! A magasabb sókoncentráció az alacsonyabb fele igyekszik kiegyenlítődni, és nem az alacsony erőlködik feleslegesen a magasabb felé. Hallgass az Öregre! Úgy főzzed a sonkát, ahogy az Öreg mondta!
Egy ismerősőm aki hentes volt még a 70 években!Aki 81éves most!
Azt mondta nekem ha túl sós a sonka akkor egy edénybe tegyek annyi hideg vizet hogy el lepje és tegyek hozzá egy teáskanálnyi sót!
Mert a sima tiszta vízbe nem fog kiázni a só!
Szerintem ez nagy hülyeség!
Vagy nem?:)
Ha sós a sonka akkor minek tegyem sós vízbe? :D)
Haha kicsit összevissza beszél az öreg most nem tudom elhinni ez igaz vagy nem!
5kg sonkáról beszélünk!
Meg azt mondta nekem ha felteszem hideg vízbe a sonkát akkor a forráspontot 1,5-2óra alatt érje el és annyi ideig főzem kb 2óra ,hogy egy kötőtű átmenjen rajta gyengén!
utána vegyem le és fedjem le az edényt és a saját levében hagyjam kihűlni!
Utána bugyoláljam be és mehet a hűtőbe vagy a spejzba
Kilenc évig volt hasonló profilú boltom. És tényleg ökölbe szorul az ember keze, mikor vigyorogva mondja most jön a multiból de adjak már egy vajat metr azt elfelejtette :-))))
Rengeteg sztorim volt csak egy a sok közül: Húsvét után jön a kedves vevő: Cserélje már vissza az üveg tormát mert vett a multinál is és ez kimaradt :-)))
Majd elmentem dolgozni az egyik multihoz. Tényleg jó minőségű húsokat kaptunk . Az Osztrák , Német , hibrid sertések magas hús kihozatalúak. A bőrös karaj ami majd egy tenyérnyi csak a bőr van a húson. De legrosszabb esetben sem haladja meg a 8-9mm . Az , hogy ezeket fagyasztva szállítják senkit sem érdekel.
Az más kérdés, hogy számomra a jó minőséget a zsirral átszőtt márványos hús jelenti. De ez nem keresett ma egyáltalán.
Ha esetleg valaki ebben gondolkodik annak írom le a tapasztalataim.Remélem nem zavarok senkit.
5Hónapja nyitottunk.Eddig kb 3.5milla hús romlott ránk.Hol jönnek az emberek hol nem.
Mindig vártuk a fizetést hogy na majd akkor, majd később rádöbbentünk, hogy pont akkor nem jönnek mert olyankor a tescoba kell menni ecetes húsért. Mindig friss húst árulunk, soha nem ecetezünk.Tanyán vágattunk disznót hogy lássák milyen az igazi Magyar sertés.
Kb 2 órája vágták mikor már a pultban volt, de a kutyának sem tetszett, mert nem volt felfuvatva a karaj, és még piros is volt a hús:-)
Egyből mondták, hogy ez már romlott.Ráadásul berendeltem egy hétre, így minden nap vágtak nekünk egyet.Dobáltuk is kifelé rendesen.
Rákellett jönnünk, hogy nem kell nekik a tanyasi disznó.Persze aki vett az azóta is kéri, mert sokkal finomabb. Nem tudom meddig próbálkozzak még a húsbolttal, mert havonta kb 500 000be kerül.Ebből a bérletidíj 250 000. Rengeteg rosszindulatu ember jön hozzánk, mintha rajtunk szeretnék kitölteni a bosszujukat amit a multikon nem tehetnek. Olyan csirkecombot kapott aminek elvolt törve a csontja, ezzel tettük tönkre a Karácsonyát.Be is jött szólni, hogy többet nem jön ide és az összes nyugdíjasnak elmondja hogy hozzánk ne jöjjön. Egy másik nyugtát kapott amin rajta volt a 27% Áfa, az is visszajött egy hét mulva, hogy átvertük 27%al, és pont a szegény nyugdíjasokat húzzuk le. És még ezer hasonló.
Néha vannak olyan napok mintha összebeszélnének az emberek hogy ne jöjjön senki, na ilyenkor árulunk a 120m2es bolba 18000et, 9m húspultból.
Természetesen be kell jelentenünk magunkat minimálbérrel, mintha keresnénk valamit, pedig eddig csak fizettünk.Még jó hogy ez nem csalás, pedig azt hazudjuk, hogy mi keresünk, pedig dehogy.
Az Apeh 2 hetente jár, persze a beszállítók nem szeretnek számlát adni, max 30%ról.