Most komolyan azokért aggódsz, akiknél több 100 liter pálinka van otthon, és nem tudják kiszámolni, hogy mennyi lenne legális? Egyébként térfogat %. Tömegszázalék akkor lenne érdekes, ha puskaport csinálnék, de fogalmam sincs, hogy kell! :-)
Ez egy egyenes válasz volt. Mindenki nem tudhat róla, mindíg jönnek ide is újak. A linkeléssel semmi más szándékom nem volt, mint innen elterelni a "nemszeretem" témát, gondolom, ez még nem olyan nagy bűn.
Tömeg, vagy térfogat %? De ez is lényegtelen. Ellenben az otthon felhalmozódott párlat, hlf.-ban , az eup.-ot is beleértve talán ide tartozik. Mivel limitált a mennyiség.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ha elfogadjátok a javaslatomat, sogi01 betehetné reggelink-be az Ördög ügyvédje linket, némi magyarázattal. Talán ezzel elkerülhető az itt feleslegesnek tartott és nem idevaló törvényértelmezés.
"Az induló cukorfokból ki kell vonni a leerjedt cefre cukorfokát, majd el kell osztani kettővel.
Így megkapjuk a majdnem pontos alkoholfokot. " Majd az így kapott eredményt meg kell szorozni 0,6-0,9 -cel és akkor kapjuk meg a majdnem pontos alkoholfokot :)
A bornál és sörnél működik az általad leírt mérés+számolás. De a cefrében van mag, héj, kocsány, és még nagyon sok nem erjedő dolog, ami az alkoholszázalék számításba belezavar.
Sajnos, érik meglepetések néha a bizalommal hatósághoz forduló állampolgárt.
Kissé OFF a téma: hozzátartozóm tényleges elhalálozási dátumát sikerült a helyi önkormányzat illetékesének másik hónap másik napjára átdátumozni a hagyatéki tárgyalás jegyzőkönyvéhez. Nem akarom ragozni a tortúrát, amivel ez járt.
Sajnos figyelmetlenek is, és ezek szerint a jogszabályokat sem kísérik figyelemmel, hogy pontosan tájékoztassák az érintetteket.
Még szerencse, hogy vannak ezek a fórum lehetőségek, ahol előbb, vagy utóbb azért választ kapunk a felvetett kérdésekre.
Csak azt bátorkodtam az alvó fórumra megírni, hogy egy megyei jogú város adóirodájának jogász vezetője (régi motoros) nevével aláírt hirdetményben mi szerepel.
Nem félek én, hogy beviszel a málnásba, mert nem hagyom!... :-P Arról van szó, hogy:
64. § (1)506 Az adó alapja - a (6) bekezdésben foglalt eltéréssel - az alkoholtermék 100 térfogatszázalékos etil-alkohol-tartalommal (a továbbiakban: tiszta szesz) hektoliterben meghatározott, 20 °C-on mért mennyisége. (2)507 Az adó mértéke - a (3) és a (6) bekezdésben foglalt eltéréssel - az (1) bekezdés szerinti adóalapra 333 385 forint. (3)508 A szeszfőzdében bérfőzés keretében, a bérfőzető alapanyagából előállított párlat (a továbbiakban: bérfőzött párlat) adója az (1) bekezdés szerinti adóalapra számítva egy bérfőzető részére évente a) legfeljebb 50 liter mennyiségig 167 000 forint, b) az 50 litert meghaladó mennyiségre 333 385 forint. ...ha te kimeríted csontig a kedvezményedet, az azt jelenti, hogy van 100 liter 50%-os párlatod 50% etil-alkohol tartalommal és fizetsz érte 167000 Forintot. (333385/2) Itt jön a zavar a 86-tal. Ha utánajársz a gyümölcsszesz egy (EU-s) jövedéki fogalom (Én már átbogarásztam mindent e tárgyban, ha van időd te is megteheted), és 86%-os alkoholtartalmú szeszt jelent.(A tiszta-szesz sem 100%-os, hanem a 96%-os alkoholtartalmú szesz.) Amikor a pálinka kiadásra kerül a főzdében, fel kell tüntetni a szeszfokot-litermennyiséget, ezekből kiszámolni a hektoliterfokot egytizedes pontossággal,majd a hektoliterfokot át kell számítani gyümölcsszesz mennyiségre kéttizedes pontossággal.
86L 50%-os pálinka az pontosan 43hlf,ami meg pontosan 50L gyümölcsszesz.
Számítások: Hektoliterfok=(liter x szeszfok):100 (86x50,0):100=43hlf Gyümölcsszesz=(hektoliterfok : 86) x 100 (43:86)x100=50 l. gyümölcsszesz.
59/A. §337 (1)338 A magánfőzés keretében évente átalányadózással előállítható 50 literes párlatmennyiség alatt 50 liter 86 térfogatszázalék etil-alkoholt tartalmazó párlatot, vagy legfeljebb ezzel megegyező mennyiségű etil-alkoholt tartalmazó nagyobb párlatmennyiséget kell érteni."
Megmondom őszintén, többedik nekifutásra sem tudtam kiolvasni a gyümölcsszesz megnevezést, de a 86-os szám bizony előfordul.
A szorzat összege a lényeg, az pedig 4300. Elméletileg bárhogyan módosíthatom egyiket, a másikat a szorzat összegének megfelelően kell korrigálni.
Azaz fel is cserélhetőek a számok, akkor viszont 86 liter 50 térfogatszázalékos nedüről beszélhetünk, de lehet 100 liter is, akkor viszont a térfogatszázalék max. 43 lehet.
A "főzdés" oldala engem nem nagyon érdekel, mert a magánfőzésre ez az előírás érvényes.
Bocs, van tiszta-szesz,gyógyszergyári oldószer regenerálóban dolgoztam és ott 99.99%-os un.absz alkoholt is lepárolnak.Az más kérdés,a tiszta szesz nedszívó(higroszkópos)4% vizet a levegőből kivon(ha megteheti...úgy értem nincs légmentesen lezárva) és 96%-ra beáll.Szerintem ennek itt nincs jelentősége.