Ó, régen (70-es évek) használtunk egy hasonló vajtartó kerámiaedényt (az magyar volt, népművészeti) egy áram nélküli vikendházban! Nyáron alaposan meg kellett sózni a vajat -- belekeverni, amikor puha volt --, úgy elállt.
Nem mondjátok, hogy 700-árt adják nálunk az ír vajat? Annyival nem jobb, én alig találtam jobbnak, mint a német vajakat. Amikor legutóbb No-ban jártam, ott a 20 dekás ír vaj volt annyi, mi nt a 25 dekás német. Azaz 1 Euro 05 cent. Most nem tudom mennyi, de ha arra járok és a súly nem gond, szoktam pár vajat hozni, legutóbb Kerrygoldot is, ha már annyira dícsérik.
Más. Egy mosogatógépben mosható húsdarálót igen tudnék értékelni én is! Meg fokhagymaprást - bár abból létezik rozsdamentes acél is, én még csak ezekkel az aluminiumötvözetekkel találkoztam, amit utálok mosogatni.
Próbáld ki mindkettőt, ha találsz a családban, és rájössz! Az újfajta túl könnyű, csúszkál az asztalon, hajladozik a penge, nem vág jól az egész, vagy a legjobb esetben is csak lassan lehet haladni vele.
Mosogatógép úgy dolgozik kicsiben, mint egy homokfúvó, amivel akár még (puhább) követ is vágnak.
Az áramló vízben mindig van valami hordalék, ami koptatja a gépben lévő dolgokat.
Egy kenőkésnek persze tökmindegy, de egy séfkést vétek betenni.
Élezheted nagyon hamar, ha meg élezed, fogy az anyaga...
És ezért is opálosodnak el a műanyagok és a nem kellően kemény üvegholmik.
(Fa) vágódeszkát (meg egyéb fa, famarkolatú cuccot) azért nem teszünk gépbe, mert azok a vegyszerek, amikkel ezeket a gépeket üzemelteted, elég durvák plusz ugye ott van a magas hőmérséklet, ami egy kézi mosogatáskor sosincs... a fából kilúgozod az összes természetes olajos, zsíros védelmét, utána persze kiszárad, de úgy, mint előtte soha, mert pont ezek az olajok akadályozták ebbe eddig, és elöregszik, reped, deformálódik. Plusz, mivel porózus, magába tart a vegyszerekből is egy adagot, amit vágódeszka funkciójánál fogva szépen átad majd a rajta szeletelt húsnak például...
Mellesleg az alumínium cuccokat sem illik beletenni. (Azt meg kikezdi a gépi mosogatószer...)
Én meg föltaláltam a hűtőből kivett, azonnal kenhető vajat -a Marson egyik tejárusnál.
:o)
/Bár rájöttem, ha fölkelek, kiveszem a bolti vajat a hűtőből, előkészülök a reggelihez -összeszedek mindent, megpucolom a zöldeket, a bolti vaj is kenhető lesz.
Ha rendes az ubimennyiség, a legfölsőkkel le lehet szorítani, és marad ujjnyi hely, amit föltöltesz. Ha nagyon forr, és kifolyik -naddalaog. Tányér van alatta és visszaöntöm.
:o)
Most pölö 3/4 részig van a nagyobbik üveg, mert kevesebb ubi volt, mint kellene. Kettő uszkál a tetején. Maj+láttyúk, milyenek lesznek!
Igen, sajnos tényleg elég nagy a különbség. Bár nálam nem szempont a kenhetőség, éles késsel vékony szeletkéket vágok, és úgy teszem a forró pirítósra. Nymmm...! Így szeretem jéghideg-forró kombó. :)
A minőséget illetően: a Kerrygold után hosszú szünet, és ott jön nálam előbb az Aldi utána a Lidl vaj.
Meggle-t v. hasonlót már régebben vettem, most hirtelen nem tudnám a sorba beilleszteni.
700-ért én sem veszem meg és a LIdlbe sohasem érek időben, de az I.-Sparban is szokott akciós lenni pár hónaponként 550 körül, én akkor hűtök be nagyobb mennyiséget. A másik ilyen finom ott a Rochefort (BE).
Mondom, nem tudtam, én is tiszta Kerrygoldokat és a ZsuR általa betettet ismertem csak. Itthon nézem a hozzávalókat, de Hamburgban nem volt hipermarket a közelemben, csak kisebb boltok, és egyértelmű volt, hogy ezt kell vennem, így nem is néztem meg, de azt képzeltem, hogy sima vaj.
"Manapság már szinte minden terméknél default, hogy mosogatógépben mosható."
Csakhogy van egy sor, amiből az igazán jók továbbra is kézzel mosást igényelnek. Például a kés... de ilyen a tökgyalu is, a modern műanyag-alapú, nagyon rozsdamentes fényes pengével sokkal vacakabb, mint a piaci oldszkúl fadeszkás.
Ja, hogy még csak nem is vaj, hanem a vajkrém! Az nekem nem is vaj :) Amúgy a Kerrygold kockavaj is lágyabb valamivel, annak elég 4-5 számolás a mikróban :)
Az enyém nem ilyen, hanem Kerrygold extra, de jogos, abban is van 20% olaj, és csak 80% vaj, de ez idáig nem tűnt fel... Hamburgban vettem először ilyet, mert nem láttam a szokásos (szintén nem 100%-os vaj) Lurpakomat, és aztán itt is láttam ilyet is a sima Kerrygoldok mellett. Nekem vajszerű, vagy legalábbis sokkal inkább, mint a margarin, és nem akarunk kemény vajakkal vacakolni.
Igen, Aldiban vagy Lidlben szoktunk venni, teljesen rendben vannak, elfogadható áron. Sőt, Pennyben is német vaj van (régebben lengyel volt), az is jó.