Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3503

A 2X10 1/2 NB-vel meg tudod csinálni azt, hogy az anya 5 kereten petézik az alsóban és a felsöben, majd ezt a 10 keretet lerakod az alsó fiókba, fölé anyarács, rá a méztéri fiókok, vagy -mivel tavasszal a kikelt fias helyére nagyon szívesen hord mézet, ezért- a fedett fiasokat felrakva a méztérbe könnyü felcsalogatni a méheket., de nem egyenlölépes kaptárban ezt nem teheted meg. Hiába 2X akkra az NB, fiasítást tekintve nem sok a különbség, mert a 10 NB-t sosem fogja teljesen befiasítani, míg a rendesen kiépített 1/2 NB-seket gyakorlatilag teljesen, faltól falig. Ebböl kifolyólag NB-s fészekkel sosem fogsz tiszta akácot pörgetni, ezt csakis 1/2 NB fészekkel tudsz (anélkül, hogy fészekkeretet kellene pörgetned), meg nem lesz népesebb a családod, hiába gondolod, hogy a két keret közti rész "elvész". Az átjárást a méhek megoldják maguknak. Meg a keretek kiépítése is sokkal vontatottabb lesz, ha külön méztéri és külön fészekkkereteid lesznek. Alsó fiókban nem szeretnek építeni, de közvetlen a fészek felett, hordásos idöben igen. Fészekben is építenek, de ott csak tüzdelve (egyesével) tudsz építeni, azt is csak repce és akác alatt, utána már csak igen nehezen. Én annak a pár centinek, ami miatt te NB fészket akarsz, csak az elönyét látom, hátrányát nem. Úgyhogy szerintem nagy butaságot csinálsz, de te tudod...

 

A méhészkedés legnehezebb mozzanata az anyásítás/anyaváltás. Normál esetben egy vett családdal el lehet méhészkedni 2-3 évet, meg lehet tanulni a család kezelését, csak aztán jön az anyaváltás. Neked pont fordítva jön minden. Nem irigyellek...

Előzmény: Peet.. (3498)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3502

Ha leveszed a 1/2NB fészkéről az anyarácsot, és kiemelsz pár keretet a felső fiókból, azt simán átteheted egy kezelőládába is (lényegében egy picit magasabb, befenekelt fiók), ha pedig még lejjebb akarsz menni, akkor leemeled a felső fiókot, és rárakod a "kezelőládára", ilyenkor hogyan veszhetne el az anya? Meg különben is, minek azt folyton keresgélni, ha van friss pete, van anya is, vagy ha nincs is, van miből húzniuk :)

Nem a 1/2NB méztér ellen szólok, hanem a különböző keretméretek keveréséből egy kaptáron belül, kezdőként ez elég horror tud lenni. Saját tapasztalat, hidd el.

Előzmény: Peet.. (3500)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3501

A Hunor 10-esben nem kevés egy családnak, csak akkor három fiókkal számolj (vagy, ahogy írtam-kérdeztem nemrég Cirkusztól, akad, aki a 3x9-es Hunort is igen jónak tartja, és a 27 Hunor keret is majdnem 20 NB, miért lenne ennyi kevés?). A 12-es rendszerben elvileg elég a két fiók, ha csak a lépfelületet nézed, az is 18 NB, de ha Cirkuszra hallgatsz, ezt is 3 fiókosra méretezed, és kész. Ha nehéz egy 12-es fiók (5 kiló pluszról beszélünk a 10-eshez képest, a 1/2NB-hez mérve pedig kb. 10-15 kilóról), akkor kiveszel belőle 2-3 keretet, és úgy veszed le a mézteret (ha rács van a fészek és a méztér között, elvileg nem kell aggódnod, hogy ilyenkor a 2-3 kereten kikerül az anya is).

 

Ezzel szemben, ha 10 NB-n van a fészek, és tavasszal "kinövik", de legalábbis már lesz 5-7 nyíltfias-mézes meg 2-3 fedettfias kereted, ami helyett tennél be kiépítendőt-petézhetőt-akármit, akkor ezt csak úgy tudod megtenni, ha rögtön 2 darab félkeretes fiókot teszel föléjük, 14-16 üres 1/2NB kerettel, holott korántsem biztos, hogy ezt mind el is fogják tudni foglalni, akkor viszont többet ártasz a családnak, mint használsz. Tavasszal nem mindig a legjobb, ha rögtön sok üres hely kerül föléjük. Ha félkeretes fiókokban tartod a lépeket, és nem föléjük, hanem alájuk rakod ezt a két plusz fiókot, akkor meg mit nyertél a rakodóval? Emelheted le mindig a felső, 10 NB-nyi fiókokat, ami aztán tényleg a legnehezebb változat, és neked a 12-es Hunor súlya is kényelmetlennek tűnik.

 

Szerintem gondold át ezt a döntést. Vagy győzz meg minket :)

Előzmény: Peet.. (3498)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3500

Lehet igazad van, de szerintem a 1/2 NB méztér jó. A 1/2 NB fészek pedig macerásabb. Ha leellenőrzöd a fészek felső fiókját félre kell tenni (mondjuk egy üres fiókra vagy valahová) hogy meg tudd nézni az alsó fiókot is. Eközben sokkal könnyebben elveszhet az anya mintha megszakítás nélküliek a fészek lépjei. Még biztonságosabb is és talán gyorsabb is a kezelése. persze ezt csak elméletből írom mert gyakorlatom még nincs benne, és igazad van amiket írtál de sajnos egyetlen egy méhészt sem ismerek a világon rajtatok kívül akik segíteni tudnának. Mondjuk olyat sem akik nem :). Rengeteget olvastam már és még olvasok is, és persze szép lassan gyakorlatot is szerzek. Nem hiszem hogy nehézkesebb lenne a kezelése mintha 1/2 NB fészek és méztér lenne, de pár hónap vagy év múlva meglátom. Szeretnék kipróbálni minden lehetőséget de ehhez sok idő kell, és még sokat is kell tanulnom. Ezért köszönöm is nektek a sok jótanácsot meg hogy tanítgattok.

Előzmény: Jam Clerk (3499)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3499

Ha ismersz olyat a közeledben, aki 10 NB + 1/2NB rendszerrel méhészkedik, akkor tanuld el tőle a fogásokat, de szerintem nem jól választottál, legalábbis úgy, hogy magadnak kell kitapasztalnod a történéseket. Bocs, hogy ezt mondom, de elég sok kérdésed van, és nekem nem úgy tűnik, hogy csak a "finomításokra" van szükséged, ezen felül itt, a fórumban sem ez a legelterjedtebb típus (finoman szólva), innen nézve viszont én nem javasolnám, hogy egy ilyen nehézkesen kezelhető rendszerrel indíts.

Előzmény: Peet.. (3498)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3498

Igen, boccs igazad van, még nem írtam meg de már egy ideje eldöntöttem hogy mit is szeretnék. Egy csomót olvasgattam és megmondom őszintén, hogy a Hunor azért nem tetszik teljesen, mert szerintem a 10 keret (ha a lépfelületet számoljuk) nem valami sok egy nagy termelő családnak. A 12 keretes talán jó, de viszont a méztér is nehezebb mint a 1/2 NB ha Hunor keretek lennének a méztérben. Mindenféleképp 1/2 NB-s mézteret szeretnék. Ez nekem nagyon praktikusnak és könnyen kezelhetőnek tűnik. A fészekben viszont nem tetszik a 1/2 NB, mert nem megszakítás nélküli. Úgyhogy a 10 keretes NB fészek és a 1/2 NB méztér mellett döntöttem. Csak hogy ne legyen olyan egyszerű :).

Most egy kicsit félek hogy mi lesz a családdal hogy egy ideje már anyátlanok, bár nem is biztos ahogy nemrég beszélgettük, de tudom hogy most várnom kell hogy kiderüljön van-e anya vagy nincs. Az utolsó rajbölcső is fedett állapotban szombaton lesz 8 napos. Ha ki is kelt anya belőle (vagy ha nem) akkor is várok 2 hetet max de akkor már viszek egy párzott anyát mert Juli. közepére kihal az egész család. Félek hogy már így is késő lesz.

Előzmény: Jam Clerk (3497)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3497

Végül is maradsz a tiszta Hunornál? Akkor minek építtetsz ki 1/2NB-s kereteket, miért nem szerzel Hunorokat (ha egyszer eddig nem akarták építeni a feleseket, ráértél volna megoldani a "mézteret"), meg egy menekülőtérrel kiegészített félkeretes fiókot, amibe fel tudnán húzni a jelenlegi fészek néhány lépjét?

Vagy tiszta 1/2NB lesz a vége? Akkor meg - ha már fiasítás úgysincs, viszont helyük sem - miért nem ráztad le a fészket a lentre tett félkeretes-műlépezettekre, anyarács alá?

Csak mert nem világos számomra, hogy pontosan hogyan is döntöttél...

Előzmény: Peet.. (3488)
Cirkusz01 Creative Commons License 2017.05.24 0 0 3496

Szia! itt végül is a szám a lényeg.Pár darab esetén váltó bölcső. Azt is meg figyelheted,hogy elég távol egymástól,és különböző korúak.A rajzásra készülő család nagyon sokat húz 10-20 db ,de néha ennél is többet.Sorba egymáshoz közel a keretek szélén.

Most  a rajzási szezon közepén,én minden bölcsőt rajnak veszek. Később,ezeket a bölcsőket már nem rendezem,a családra bízom.Tudják ők mit miért tesznek.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (3495)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.23 0 0 3495

Én eddig úgy tudtam, váltóbölcső lehet 3-5 is, és hogy onnan lehet eldönteni (nagyjából), hogy váltani vagy rajzani akarnak-e, hogy a váltóbölcső(ke)t a keret közepére húzzák, a (sok) rajbölcsőt meg a keretek szélére-aljára. Akkor nem a hely számít?

Előzmény: van_Persil (3494)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.23 0 0 3494

Váltóbölcsöböl egy (max. kettö, de az nagyon ritka) szokott lenni kaptáranként. Rajbölcsöböl több is, azaz, ha több (rendes) anyabölcsöt látsz, akkor a család akármilyen okból is, de rajozni készül.

Előzmény: Peet.. (3493)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.23 0 0 3493

Jó képek, köszi. Azt hittem ezek a váltóbölcsők és csak akkor építik ha még megvan az anya, de le akarják cserélni mert öreg vagy nem jól petéz.

Előzmény: van_Persil (3492)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3492

Lefedett pótbölcsők

 

 

Előzmény: Peet.. (3491)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3491

Értem már, Köszönöm.

Előzmény: van_Persil (3490)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3490

A váltóbölcsö az váltóbölcsö, a pótbölcsö az pótbölcsö. A váltóböcsö eredetileg is anyabölcsönek készül, a dolgozók kezdettöl fogva lefedésig rogyásig tömik pempövel az álcát, a pótbölcsö az eredetileg munkássejt volt, amiben eredetileg az álca minimális pempöt kap, csak az anya hiányában átalakítják anyabölcsövé és kezdik pempövel tömni. Pont azért tud gond lenni a kétéves, pótbölcsöböl kikelt anyával, (kevesebb petéje van), mert nem végig kap pempöt, hanem kis szünettel. De ha szerencsés a helyzet, akkor teljes értékü anya lehet belöle, de ehhez a legelsönek befedetteket el kell venni (az egyszerre húzottak közül, mert azt idösebb álcára húzták, ami kevesebb pempöt kap).

 

Váltóbölcsö készülhet úgy is, hogy a munkássejtek tetején húznak bölcsöalapot (ha a keret szélén/alján nincs hely bölcsö húzására), de annak rendes anyabölcsö formája van.

Előzmény: Peet.. (3488)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3489

"váltóbölcsőkre gondolsz" :)

Előzmény: Peet.. (3488)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3488

Na ez jó hír. Ennek azért jobban örülnék mintha elveszett volna az anya. A méztérben 1 műlépes 1 kiépített üres lépes keret van felváltva. Már kezdik kiépíteni is a műlépeket és hordanak fel mézet is. Ha befedték a Hunor kereteket amik tele vannak akkor elveszem tőlük és rakok rendes méretű odavaló műlépes keretet. 

 

van_Persil: a válóbölcsőkre gondolsz amik a lépeket közepére csinálnak? Azokat csak akkor csinálják ha még megvan az anya de leakarják cserélni valamiért. Nem? Javíts ki ha rosszul tudom légyszi.

Előzmény: Jam Clerk (3485)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3487

Fedett anyabölcsöt (de nyitottat is) csak azután szedünk le, hogy meggyözödtünk róla, hogy van folyamatos és friss petézés, lehetöleg az anyát is megtalálva (kevés, vagy 0 füsttel, hogy ne szaladjon le a keretröl, és igen, a fészek összes keretét átvizsgálva).

Az anya eltünésének biztos jele, ha pótbölcsöket húznak (a munkássejteket kezdik el pempövel tömni, majd kihúzzák anyabölcsö formájúva).  A pótbölcsö is lehet jó bölcsö, de aranyszabály, hogy a legérettebbeket nem szabad meghagyni, mert öreg álcára húzták, ami kevés pempöt kapott. Ha van még frissen kelt álca és nincs pótbölcsö, akkor vagy anya, vagy anyabölcsö valahol a kaptárban.

Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3486

Ha más baj nem lesz ebből, akkor egy tanulságot leszűrhetsz: kaptárt na azért nyiss, hogy bölcsöket kaszálj :)

Inkább keresd meg az okot, hogy miért húztak bölcsőt. Lehet, hogy anyát akarnak váltani, mert öreg, vagy nem tetszik nekik. Lehet, hogy nincs elég helye, és kiszorították. Lehet, hogy simán csak rajzó hajlamúak. Nekem is elég bajom van a mechanikus, sablonos gondolkodásommal, de 1-2 eset után megtanultam, hogy kaszálni könnyű(nek tűnik), de családot menteni, na az nem annyira :)

Előzmény: Peet.. (3484)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3485

Ha akác előtt nem csináltál tisztító pergetést, vagy nem adtál másképpen elegendő helyet az anyának, akkor van esély arra, hogy csak kiszorították, márpedig ha jól emlékszem, te ezen a 10 Hunor kereten raktad őket a kaptárba, és feltételezhetően anyarács van felettük, tehát az anya nem tudna felmenni, még ha akarna sem. Hogy nem hordják fel, az (mostanában) még nem jelent semmit. A 2 x 10 keretes fiók (feltételezem, ráadásul műlépesek) szerintem egyébként is túlzás.

Másrészt a különbözőlépes rendszereknek ez az egyik (fő) hibája, hogy nem tudsz kiemelni a fészekből fedett fiast, és nem tudod az anyarács fölé, a fészekre felhúzni. Általában ez is szokott segíteni a "felhordási kedv" meghozatalában.

 

Majdnem teljesen megtelt sejtek esetén szerintem amúgy sem pakolnák gyorsan át a kaptáron belül, valamennyi mézkoszorú-szerűség biztosan volt eleve a keretekben, ha pedig közben volt mit hordani (repce vagy akác), és nem voltak felcsalogatva a méztérbe (vagy nem volt kiépített hely fölöttük), akkor előfordulhat, hogy a kikelt méh helyére rögtön mézet hordtak (közelebb van a fészek a kijáróhoz, mint a méztér, minek menjenek messzire).

Előzmény: Peet.. (3484)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3484

Azért szedtem le az anyabölcsőket mert csak azért nyitottam meg a kaptárt. Mire a fészek közepére értem akkor tűnt fel hogy nincs nyílt fiasítás, csak fedett, és tele van minden mézzel. Ebből gondoltam hogy eltűnt az anya. Mivel ha lenne, akkor felhordanák a mézet a méztérbe mert van felettük 2 fiók is 10-10 1/2 NB-vel, és lenne helye petéznie az anyának. Utána már csak 3db bölcsőt találtam még, amiből egyet visszaraktam. (Tudom jobb lett volna ott hagyni mind a hármat). Ami kikelt az sajna csak 1 napot élt, így a másik bölcsőt is visszaadtam nekik és most reménykedem.

Nem akarom gyengíteni őket, nem szedem kettő a családot, csak ha már lesz bőven nyílt fiasítás de még akkor sem biztos mert mire kikel az új csapat addigra kiöregszenek ezek a méhek. Számolgattam én is. 

Előzmény: Jam Clerk (3483)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3483

Ha jól értettem, amit írtál, akkor három bölcsőt szedtél le, ebből egyet visszaraktál valahova (akkor minek szedted le egyáltalán?), kettőt meg hazahoztál, ebből egy már ki is kelt. Utóbbival szerintem se számolj, ha egyáltalán él még. A másikat hol tartod? Nem mintha lenne jelentősége, a kaptáron kívül egy anyabölcsőnek szinte sehol nem jó... Szóval innen nézve az egyetlen lehetőséged, hogy imádkozol erősen, hogy amit visszaraktál, abból kikeljen egy anya, és ne legyen baja.

 

Vagy a másik lehetőség, hogy csak nem találtad meg az eddigi anyát a kereteken, és azért nincs fiasítás, mert kiszorították a mézzel, nincs hova petéznie. Miért vagy biztos benne, hogy nincs anyjuk?

 

A nem-babrálást nagyjából jól értetted, de akkor sem világos számomra, hogy ha most van egy jelentősebb kiesésed a fiasításos időszakban, akkor miért akarod különvenni az amúgy is legyengülő állományt, minek akarod tovább gyengíteni őket? A frissen lerakott petékből még 20 nap, mire kikelnek a dolgozók, az anya természetesen hamarább, de mire az is kikel, bepárzik, fiasítani kezd, és ezek kikelnek, hát addigra jó eséllyel elfogy a nép a kaptárból, legalábbis valószínűtlen, hogy rendes telelőállománnyá felfejlődjenek. Számolj utána: egy még ki sem kelt, be sem párzott anya petéiből akarsz új anyát neveltetni, aztán attól az új anyától akarsz 10 keretnyi méhet kivarázsolni. Most, május végén, de inkább június elején-közepén indítva? Ismét csak: sok sikert :)

 

 

Előzmény: Peet.. (3482)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3482

Az a baj, hogy nem itthon vannak a méhek, hanem egy telken ahová kb, 1 hónap múlva költözünk és így csak 1 héten egyszer tudok velük foglalkozni. Hétvégén megnézem a bölcsőket ki-e keltek vagy legalább az egyik. Ha igen, akkor van egy szűz anya ami majd bepárzik a 6. napon ha jól tudom, aztán legkorábban 10 napos korában elkezd petézni. Ebben az esetben nem babrálom őket, megfogadom a tanácsodat és majd két hét múlva megnézem van-e nyílt fiasítás. Ha igen, talán majd akkor választom szét őket és majd az anyátlan raj nevel magának anyát a nyílt fiasításból. 

De ha a bölcsőkből nem keltek ki az anyák, akkor egy párzott anyát kellene adni nekik és nem szedem szét őket mert akkor már nagyon megcsappan a létszám mire a leendő petékből kikelnek az új méhek. Nem? Vagy hogy érted hogy egy idegen anyával nem lesz jó?

Előzmény: Jam Clerk (3481)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3481

A frissen kikelt anyát csak nagy szerencsével fogod megtalálni, párzás előtt nem sokkal nagyobb, mint a dolgozók, másrészt, ha kikelt, akkor sem biztos, hogy szerencsés azelőtt szétszedni a családot, mielőtt elkezdene fiasítani. Megzavarod őket, az sem biztos, hogy visszatér párzottan, stb. Én nem babrálnám a helyedben, de te tudod.

Nekem eleve fura ez a "hazaviszem az anyát, aztán kikelés után visszaviszem, hátha elfogadják" ötlet. Főleg, hogy a család felét így akarod anyásítani. Ha párzott anyával próbálnád, még csak-csak, de egy "idegennel, a lombikból", akiről még azt sem tudni, jó lesz-e... hát, ahogy Liam Neesonnak is mondta az albán vagy montenegrói rosszfiú: sok sikert :)

Előzmény: Peet.. (3480)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3480

Köszi, ez tetszik. Olvastam már valahol erről. Ezt kipróbálom hétvégén. Ha esetleg már lenne kikelt anya a családban, akkor megkeresem és ketté osztom a családot. Az egyik felének marad a kikelt anya, a másiknak meg beadom a párzottat ezzel a módszerrel.

Előzmény: Jam Clerk (3479)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3479

Az anya elfogadtatásához esetleg egy javaslat (nem tőlem), aztán majd az érintettek kijavítanak, ha változott valami:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=126807904&t=9131579

 

A környékbeli hozzászólásokat is érdemes átböngészni, akad némi érdekesség és kiegészítés itt-ott.

Előzmény: Peet.. (3478)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3478

Szia!

Tegnap visszaraktam a családhoz azt a bölcsőt is amit elhoztam de nem szedtem ketté őket. Csibe keltetőben tartottam végig, úgyhogy remélem nem fázott meg, még talán van remény. Szombaton megyek megint megnézni őket. Addigra ki kell hogy keljen valamelyik bölcsőből az anya mert már legkevesebb 8 naposak lesznek. Ha nem, akkora abból már nem is lesz semmi úgyhogy viszek egy párzott anyát a biztonság kedvéért. Remélem tudok venni valahol hétvégére. Ha esetleg ti tudtok valami helyet ahol lehet és megírjátok, azt megköszönném.

A párzott anyát is ugyanúgy szoktatni kell mint a párzatlant? Úgy gondoltam, egy építtető keret tetejére felerősítem a zárkát az anyával és így berakom a fészek közepére. Így jobban a fészekben van mint ha csak a lécek tetejére raknám, és jobban tudnak vele ismerkedni. Őrösi azt mondja, hogy elkezdenek építkezni az üres kereten a méhek és ha csak heresejteket építenek akkor még nem fogadták el. De ha már munkás sejteket is építenek, akkor már megbékéltek az új anyával és kirágósra lehet állítani. Jó ez így?

Előzmény: van_Persil (3476)
Jam Clerk Creative Commons License 2017.05.22 0 0 3477

Tudom, hogy a levegő jól hőszigetel, én csak arra gondoltam, hogy annak is csak akkor van értelme, ha a levegőréteg fölött van valami, ami nem engedi elszökni ezt a meleget (jellemzően nikecell tábla). Ha viszont ilyen amúgy is van fölöttük, én pusztán némi "hőszigetelő" levegőréteg miatt nem tartanám a kaptáron a menekülőteret egész évben.

 

Hogy a cuccaidat ebben tárolod, az nekem "fekvős" rendszerelemnek tűnt (nincs is azzal semmi gond), illetve ahogy írod is, max. 3 családot érint, azaz ennyiben elférnek a dolgaid. Akkor a többinél minek tartanám fent? A sapkát-kaptárvasat-papírokat én egy külön helyen szeretem tárolni (utóbbi időben már gumicsizmát is húzok, kellemetlen érzés, amikor fölmászik a nadrágszár alá pár méh, akkor a csizmát is tegyem egy menekülőtérbe?), eleve "beöltözve" megyek a kaptárak közé, így is sokszor megtalál már méterekkel korábban is egy-egy őrszem, és a "rendes" munkahelyem miatt nem kockáztatnék indokolatlan szúrásokat. Szóval nekem ez a kaptárban tárolós módszer nem járható út.

 

A pipás itató nekem nem tűnt átverésnek, és pont, hogy ez az egyik olyan típus, ami nem okoz kutatást vagy rablást, mert ha jól van beállítva, akkor épp csak annyit enged magából, amennyit elhordanak. Azaz, akár napközben is lehet cserélni, nem jár semmiféle "mézillat" kiáradásával, mint mondjuk egy belső, széles etető, amiből tódul kifelé a nagy felületen és a kaptár esetleges résein keresztül a szirup illata. Nem véletlenül írják mindenütt, hogy belső etető használata esetén csak akkor szabad pótolni a szirupot, amikor már elültek este, és akkor is csak úgy, ha reggelig biztosan elhordják. A hőingadozás kérdése egy jó minőségű szirup esetén nem számottevő, ebből nagyjából ugyanúgy elhordják azt a mennyiséget, amit a belső tálcából elhordanának (igaz, nagy adagú etetésre nem feltétlenül olyan jó, de erre meg azt mondják az okosok, hogy egyébként is jobb a méheknek, ha lehetőleg nem dömpinget kapnak szeptember első két hetében, hanem akár már augusztus elejétől-közepétől, folyamatos, kis adagú beetetést, az nem koptatja annyira a telelőállományt). Az pedig, hogy a kijáró méretén sokat csökkent, ismét egy ellenérv az általad írottakra, hiszen ha kisebb a kijáró, eleve kisebb az esély egy rablásra, könnyebben védhető.

 

Ha szerinted nincs kész a technológiám (ezt egyébként soha nem tagadtam, de feltételezhetően neked sem volt az első 2-3 évedben), akkor miért várod el, hogy leírjam az éves kezelési sémámat? Keresem az utamat, a nekem kézreálló módokat, és egyre többször érzem azt, hogy kezd kialakulni valami határozottabb irány, viszont nem ebből élek meg, miért ne gondolkodhatnék?

Előzmény: Cirkusz01 (3466)
van_Persil Creative Commons License 2017.05.20 0 0 3476

"Amit ott hagytam bölcsőt nem vagyok benne biztos hogy kikel az anya, mert félek hogy egy kicsit megnyomtam amikor beraktam a keretek közé. Ha viszont nem kel ki, akkor nem lesz anyájuk. Arra gondoltam, hogy ami van még itthon bölcső azt visszavinném beadnám nekik, de kettéosztanám a családot."

Ezért nem kell leszedni a bölcsöt, hanem a kereten hagyni. Az a bölcsö, amit hazavittél (amennyiben nem közvetlen kikelés elött van benne az új anya, akkor majden biztos, hogy megfázott, ha igen, garantáltan nem fog kikelni, ha visszarakod.

 

"Elvennék 3-4 keretet amin még van fedett fiasítás, és átraknám egy másik kaptárba amit hazahoznék hogy ne tudjanak a kiszálló méhek reggel hazamenni. Ezeknek beadnám a ma kikelt anyát kalitkába, aztán ha kiszabadították akkor bepárzik és új családot építenek."

Ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Egy, már kikelt, de párzatlan anyát zárkában beadva se nagyon fogsz tudni elfogadtatni a családdal, csak igen-igen szerencsés esetben. Imitálnod kell azt, amikor az új anya kikel a bölcsöböl. A dolgozóknak engedniük kell, hogy kijöjjön, csak akkor fogják elfogadni. Sima zárkázással nem nagyon fogják elfogadni, hiába van csak szoktatósra állítva. ha meg túl sokáig van zárkában, nem fog tudni bepározódni, és herepetézö lesz.

 

Ha mindenképp szaporítani akarsz, minél elöbb vegyél bepárzott anyát, és azt rakd be a kettéosztott család egyik felébe.

 

Sokan csinálják egyébként azt, hogy elveszik az anyát pár kereten tartalékcsaládnak, a család pedig akácra anya nélkül marad, de húznak pótbölcsöket, közülük egy, megfelelöen kiválasztottból lesz az új anya. Mivel akácon nincs új fiasítás, több méz fog megmaradni, a kiesö méhmennyiséget a nyár végén a tartalékcsaládból egyesítéssel pótolják. Ami a hátránya, rengeteg pótbölcsö fog keletkezni, ami folyamatos rajzásveszéjt generál ha nem bölcsözik le. A pótanya is jó, de ha picit késön kezdik pempövel etetni, akkor a második évben már nem tud úgy petézni, ahogy kell, azaz a pótanyákat célszerü a következö évben leváltani. Meg elöfordulhat, hogy valamivel vékonyabbak, mint egy rendes anya, így át tudják magukat préselni az anyarácson.

 

Előzmény: Peet.. (3474)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.20 0 0 3475

Ezt jó hogy leírtad mert nem tudtam, köszönöm. Mindig tanulok valami újat :)

Előzmény: van_Persil (3472)
Peet.. Creative Commons License 2017.05.20 0 0 3474

Értem, köszi. Most van egy anya ami ma kelt ki abból a bölcsőből amit hazahoztam tegnap. Amit ott hagytam bölcsőt nem vagyok benne biztos hogy kikel az anya, mert félek hogy egy kicsit megnyomtam amikor beraktam a keretek közé. Ha viszont nem kel ki, akkor nem lesz anyájuk. Arra gondoltam, hogy ami van még itthon bölcső azt visszavinném beadnám nekik, de kettéosztanám a családot. Elvennék 3-4 keretet amin még van fedett fiasítás, és átraknám egy másik kaptárba amit hazahoznék hogy ne tudjanak a kiszálló méhek reggel hazamenni. Ezeknek beadnám a ma kikelt anyát kalitkába, aztán ha kiszabadították akkor bepárzik és új családot építenek. Az ottmaradt anyacsaládnak pedig ott lesz 2 bölcső amiből remélem lesz 1 anya, és ha majd az is bepárzik akkor ismét gyarapszik az eredeti család. 

Tudom hogy megcsappan majd egy kicsit a létszám mind a két családnál mert a kiöregedett méhek elhullanak mire az új anya elkezd petézni és még 3 hét mire újból elkezd gyarapodni (és persze méztermelés sem lesz), de egyenlőre nem is érdekel annyira a méz, inkább a családok gyarapodása. Mi a véleményetek? Megcsinálhatom ezt így? Ha igen akkor holnap megyek és csinálom. Így egy kicsit biztosabbnak látom a család megmentését. persze még mindig ott az egyesítés lehetősége esetleg nyár vége felé ha nem fejlődnek ki rendesen a családok.

Előzmény: Cirkusz01 (3473)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!