Keresés

Részletes keresés

madjoe Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8035
Hogy miert van szukseg a tiz fokozatu danrendszerre? Talan eppen azert, hogy mindenki
(konnyebben) megtalalhassa a sajat helyet az adott szakagat muvelo tudos tarsasagon belul. Ha
kevesebb fokozat lenne, vagy ne adj' Isten nem lennenek fokozatok, akkor sokkal tobb surlodas
lenne a tagok kozott. Pl.: ki tanitson kit? Illetve: ki kit ne tanitson? :-)))
Bar a kyu-dan rendszer sem mentes minden hibatol, ennel objektivebb rendszer nem letezik arra,
hogy megmondja, milyen fokozatod van, hol tartasz a tobbiekhez kepest...

Es eppen ez a fo bajom vele, hogy ez mondja meg, es nem egy belso hang. (ne feledd, nalunk nem tul egyseges a vizsgarendszer, nem ritka a libaert dan rendszer foleg az alsobb fokozatoka, ugy 4.danig akar :( )
Előzmény: Wazull (8024)
madjoe Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8034
:)
(CD: azert maradt el, mert siettem, meg amugy is csak belepofaztam)
Wazul: 1, nevnap vagy mi ;) bat az szimplaves. 2, a szoveget kuldom maganban, ha megtalalom 3, vizsga: Amig en vizsgaztam (vizsgazom) semmi bajom a rendszerrel, a problema ott kezdodik, hogy en nem szeretek donteni. Nem erzem, hogy jogom lenne valakit visszadobni, csak mert akkor epp nem azt nyujtotta, amit en elvartam (amugy erre sem kell tobb par percnel, megnezem, ahogy foljon a pastra, es egyszeruen latszik rajta). Ez nem ugyan az, mint amikor a 8.dant nem kapja meg valaki. A kezdobbeknek (15 ev gyakorlat alatt pl) neha batoritas kell szigor helyett nem egy olyan esetet lattam, ahol ugy kapta meg valaki a fokozatot, hogy szerintem nem kellett volna, de egy het alatt belenott, pszikikailag atugrotta a gatat, es sokkal jobb lett, mint ami a szimpla vizsgaszint. Nekem nincs meg 5. danom, es 30 ev tapasztalatom, raadasul tul fiatal is vagyok, nem latok bele ezekbe a dolgokba, de megis neha kell(ene) vizsgaztatni. No, mind1, csak rinyalok.
Bassman: szerintem ertheto voltam (volt is aki ertett(szerintem)), ha megsem, bocsi, nem szandekos, de "Fiatalsag, bohosag", en ilyet tudok.

OFF Tudtok valmit Koji Kato urrol? (Kendo, ha minden igaz)

madjoe Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8033
;), soot haromszorosan is :)

Oltran! Voltal mar hydrospeedelni? Ha nem, probald ki es elvezd, nagyon allat (akar harom, negy ellel is, csak az mar helyesirasi hiba lenne). Pont errol szol, pont ez. Olyan erzes, amit elmondani nem lehet, de ha egyszer erezted, orokkon elkiser.

Előzmény: Törölt nick (8032)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8032
na, megmondom mar a frankot:) SZerintem(!)(Es asszem itt pont ez a lenyeg, h szerintem:)) a mikor ehee eszik, stb kitetel lenyege, mint a tobbi koane is, h minen ugy van yol, ahogy van:)
(Aztan majd magasabb szintre jutok, es lehet nem igy fogok gondolni, ki tudja?:)
Ismeritek azt a tortenetet, mikor az oreg zen mester beleesik a sebes folyoba, es a csodaval hataros modon megussza a kalandot, majd elmondja, hogy csak hagyta, hogy a folyo oda dobalja, ahova akarja, ha lehuzta az orveny, nem kuzdott ellene, ha feldobta, nem kuzdott ellene?

Egyebkent meg mit kell ezt elemezni, ez nem egy vers:)))))) (Bar a versek is egyenekhez szolnak szvsz, nem irodalomtanarokhoz, akik jol megmondjak, mit akart mondani a kolto, szoval megis vers, de minek elemezni?:)))

BLaca Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8031
Bout

A vizsgán mindent bele vs egész évben kemény munka látszólagos ellentmondásról

A vizsgán a vizsgázónak a teljesítőképessége 90-95%-ig kell eljutnia. Általában az edzésen és évközben 50% körüli terhelés. ( Szvsz az átlagember átlagos napon 0-5% körül használja az amúgy is alacsonyabb teljesítőképességét ). Az csak utópia, hogy edzésen mindig kihozd magadból a teljesítőképességed 100%-át.

Cibet

Koncentrációról, 'ha álmos vagyok, alszom...'

Ezt én tudatosságnak nevezem. Az edzés és a .@.ás ( :-) ) már tudatosan megy, munka, evés, TV nézés közben bizony elkalandoznak a gondolataim. Ezt magyarázom állandóan a tanítványaimnak: ha vette a fáradságot és eljött az edzésre, akkor legalább figyeljen ide, tudatosan eddzen! Számomra megszűnik a külvilág, ha bemegyek a dojoba.

Pitzu

Ezt a 200 7. danosból egynek sikerül dolgot már én is meg akartam kérdezni...

BLaca

Pitzu Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8030
Wazull, a kendo 8. danos vizsgáknál egy dolgot nem értek...
Hány 7. danos kendós van a világon? Mert ugye nem lehet olyan túl sok. És ha 200-ból egyet engednek át, ezek hányszor próbálják újra és újra?
Előzmény: Wazull (8024)
Pitzu Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8029
Vizsgarendszer:
Nálunk kempón néhány éve még 8 kyus rendszer volt. Azonban, mivel ez egy univerzális stílus, a rengeteg anyag miatt nem igazán lehetett ezt az anyagot 8 kyura szétosztani. Így aztán bevezették a 12 kyus rendszert.
Bassman_ Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8028
Wazull

Azert mindenrol a vilagon nem szol... :))

Olvastam a hozzaszolasokat.
Az, hogy valaki mennyit izzadt, semmi olyanra nem jogositja fel, hogy nagyobb embernek adja el magat, mint masok. :)

Előzmény: Wazull (8027)
Wazull Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8027
Bassman_,

Mirol szol egy Zen-koan? Azt inkabb hagyjuk. :-)))

Mesteri? Mar hogyne lenne. Viszont nyilvan a mesternek is meg kellett izzadni, mire odaert.
Olvastad a mai hozzaszolasokat? ...

Előzmény: Bassman_ (8026)
Bassman_ Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8026
Wazull

"Van ugy, hogy az ember teljesen ellazul, megis maximalisan koncentral. Ugye?"

Hogyne volna. Csak az a koan nem erről szól. :)
Persze szolhat akarmirol, ha az ember ugy akarja.

Arany Janos egyik verset elemezven egy illeto azt talalta irni: Itt a kolto azt akarta mondani, hogy...

Amikor Arany ezt elolvasta, igy fakadt ki: Akarta a fene!

Az en munkatarsam muvesz (mar irtam rola). Ha ezt mondjak neki, felall a hatan a szor. Egyesek rajonghatnanak az o tudasaert (mint ahogy ezt idonkent szova is teszik)
O pedig egykedvuen azt mondja: Ezekkel az adottsagokkal szulettem.

Kesz. Nem csinal belole nagy ugyet. Azok az emberek akarnak isteniteni embereket, akik onmaguk is tudjak, hogy a budos eletben nem lennenek meg a felere sem kepesek. De akkor nem az istenitesben kene elol jarniuk, hanem a gyakorlasban. Akkor talan egy ido utan rajohetne, hogy semmi "isteni" (vagy "mesteri", hogy ne szalljunk el nagyon) nincs semmiben. Tiszta gondolkodasu mesterek tudjak ezt. Tanitvanyaik ritkabban.

Előzmény: Wazull (8025)
Wazull Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8025
Bassman_,

Amit Cibet irt, az nem a dolgok bonyolultabba tetelerol szol, nem is gorcsos koncentralasrol. Ez egyfele tokeletes beleeles. Ez sem jo szo, mert szineszkedest is lehet erteni mogotte. Inkabb arrol szol, hogy teljesen atadod magad annak a dolognak, amit csinalsz, es minden gorcsosseg nelkul azt annak a leheto legtermeszetesebb formajaban teszed. Van ugy, hogy az ember teljesen ellazul, megis maximalisan koncentral. Ugye? :-)))

Előzmény: Bassman_ (8023)
Wazull Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8024
madjoe,

"Vizsgak: no, ezert nem szeretek vizsgaztatni. En csak ott latom, alig egy orat max., es ez alapjan kell velemenytalkotnom. Altalaban az elso harom perc eleg arra, hogy megmondjam, szerintem milyen szinten van, es sajna a vizsgak vegen sem tudok sokkal tobbet."
Mar itt elhangzott a forumon reszleteiben:
A vizsga nagyobb stressz, mint egy szimpla edzes. Ott arrol van szo, hogy odamesz, bemutatod amit tudsz, aztan varod az iteletet. Tet nelkul, edzesen persze sokkal konnyebb, de arrol (is) szol a dolog, hogy neked ABBAN A PILLANATBAN kell mindent besuritened, es eladni magad. Ez nagyon kulonbozik az egyszeru edzestol. A versenyhez talan mar kicsit kozelebb all (legalabb is bizonyos aspektusbol...)
A vizsgan nem a barataimat kell meggyoznom, nem is az edzomet, aki ismer, hanem olyan embereket, akik lehet hogy akkor lattak eloszor. Ilyenkor sem mondhatok csodot. Ha vizsgan nem tudja az ember elotarni merhetetlen tudasat, akkor nyilvan mas "eles" szituacioban sem. Akkor meg abbol is allhatna az ember tudomanya, hogy alaptechnikakat gyakorol egymagaban. Tehat valahogy lelket is kell vinni a technikakba, nemcsak MINT TECHNIKAKAT kell azokat bemutatni. Itt megint visszaternek a Kendo 8. danos vizsgakhoz. Ott mar nem azert buknak meg a 7. dant jogosan birtoklo emberek, mert technikailag lennenek gyengek...

"Nekem egyelore elegge homalyos, hogy miert van szukseg egy ennyire tagolt vizsgarendszerre, amit jelenleg a modern harcmuveszeti agak hasznalnak. Szerintetek miert kell? (nem az a kerdes, hogy a kyusok miert szeretik a szines ovet, ill miert nem)"
Az elozo szakaszban mar pedzegettem: az ember nem az edzoje elott vizsgazik, hanem (esetleg) teljesen ismeretlen emberek elott. Nekik meg nem az a feladatuk, hogy sajnaljak az embert, hanem az, hogy megiteljek a tudasat. Ehhez meg eppen a tagolt vizsgarendszer szukseges (ha jol ertem a felvetesedet). A technikai minimumbol kell vizsgazni eloszor, aztan egyre tobb es magasabb szintu dolgokat bemutatni a kesobbi vizsgakon. Marpedig nyilvan csak ugy nyerhetnek betekintest a vizsgazo igazi tudasaba, ha komplex maga a vizsgaanyag is...
Csak tavoli analogianak: a szertorna. Par evvel ezelott elofordult, hogy olimpian, VB-n az osszetettben legjobb tornasz megnyerte a szerenkenti dontoket is (vagy legalabb is nagy reszuket). Ma? Elmegy pl. Csollany Szilveszter az olimpiara egy gyurugyakorlataval, es bajnok lesz (ne erts felre, nem akarom ezzel a teljesitmenyenek az erteket csokkenteni, nem errol van szo). Egy vizsgan ez ugy nezne ki, hogy valaki csak egyfelet tudna rugni, vagy utni, de azt mindig jokor. Igy ahelyett, hogy versenyeken tundokolne, elballagna 10. danig az egy technikajaval. Remelem nem santitanak nagyon a hasonlataim...

Hogy miert van szukseg a tiz fokozatu danrendszerre? Talan eppen azert, hogy mindenki (konnyebben) megtalalhassa a sajat helyet az adott szakagat muvelo tudos tarsasagon belul. Ha kevesebb fokozat lenne, vagy ne adj' Isten nem lennenek fokozatok, akkor sokkal tobb surlodas lenne a tagok kozott. Pl.: ki tanitson kit? Illetve: ki kit ne tanitson? :-)))
Bar a kyu-dan rendszer sem mentes minden hibatol, ennel objektivebb rendszer nem letezik arra, hogy megmondja, milyen fokozatod van, hol tartasz a tobbiekhez kepest...

Előzmény: madjoe (8012)
Bassman_ Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8023

madjoe

Most akkor ki az, aki ellentmondásos? Nehéz eligazodni rajtad, mert csak "félszavakat mondasz", amelyeket rajtad kívül nem biztos, hogy más is ért.
Kerek perec fogalmazz, szóból ért az ember. Ez másokra is vonatkozik. (kinek nem inge, ne vegye magára)

Stempi

Úgy tünik, még mindig egyformán gondolkodunk erről.

Cibet

Egyáltalán nem akarlak megsérteni, de szerintem tökéletes belemagyarázás, amit írsz a koncentrációt illetően.
Sokkal egyszerűbb dolgok azok, mintsem ilyeneket kéne mögötte látni.
Az emberek 99 százaléka mindig a bonyolultabbnak tünő dologról tartja azt, hogy jobb. (illetve, hogy az Neki jobb)

Ellenben az meglepett, hogy otthagytad a régi gárdát, és újra váltottál.

Cibet Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8022
Bassman
A zen koanos dologban igazat kell adnom madjoe-nak. Az "ehes vagyok, eszem, almos vagyok, alszom" mondat a koncentraciot jelenti. Nem az osszevont szemoldoku gondolkodast, amikor egy dologra eroltetem a gondolataimat, hanem arra a laza koncentraciora, ami minden tevekenysegunk kozben el kellene toltson minket. Amikor egyetlen gondolat tolti ki elmenket. Ezt nevezik meg mas megkozelitesben ures elmenek. Harcmuvesz korokben meg azt a peldat szoktak hozni, hogy mikor konnyebb elerni a szoba kozeperol a sarkait? Ha tele van emberekkel, vagy ha ures?
Tehat az "eszem, ha ehes vagyok" nem azt jelenti, hogy munka kozben ehseget erzek a gyomromban, vacillalas nelkul nekilatok enni, mikozben az agyam ugyanabban a tempoban dolgozik tovabb a munkahelyi probleman, es visszagondolva nem is emlekszem az etel izere, vagy arra, hogy egyaltalan mit ettem. Az "ehes vagyok, eszem" inkabb azt jelenti, hogy eves kozben semmi mas nem tolti ki a gondolataimat, csak az etel ize, szine, illata, a ragas, nyeles, stb., es az egesz nem csak egy beidegzodott mechanikus folyamat, amin igyekszunk minel elobb tul lenni, mert var a munka.
Hasonloan az "almos vagyok, alszom" sem azt jelenti, hogy ha mar annyira faradt vagy, hogy allo helyedben elalszol, akkor bezuhansz az agyba es szundi, hanem azt, hogy amikor eltolt az a gondolat, hogy aludni akarsz, akkor barmilyen korulmenyek kozott tudsz aludni, mert nincs semmi ami megzavarjon. Lehet agyudorgesben, fellszallo repulon, diszkoban, es ez fuggetlen attol, hogy milyen faradt vagy. Az alvast erzed a leghasznosabbnak, tehat alszol. Ennyi. Es ennek ellenpolusakent, ha valami veszelyt erzel, azon nyomban felebredsz, es teljesen eber vagy.
Ha valaki ezeket tudatosan el tudja erni, es itt a hangsuly a tudatoson van, tehat nem egy veleszuletett dolog, akkor mesternek tekintheto.
Szamomra ezt jelenti az idezet.

A masik tema:
En voltam az egyik leglelkesebb tag a Taoista Tai Chi Tarsasagban, es a heten otthagytam az egeszet. 3 honapig hezitaltam, vegul egy rendreutasito level hatasara dontesre jutottam. Egyszeruen mar nem volt ami ott tartson. Igy aztan a tobbseg szamara varatlanul elmentem. Lehet, hogy az ismerosednel is ez volt.
Amugy Wudang Tai Chit kezdtem el tanulni, ami teljes mertekben harcmuveszet.

Cibet

ControlDenied Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8021
:)
Mi van veled, madjoe, hianyzik a mosoly az elejerol.
:)
Előzmény: madjoe (8019)
Wazull Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8020
madjoe,

a viccet nem ismerem. Ha tul OFF, akkor e-mailben kuldd el, legy szives... :-)))

Előzmény: madjoe (8019)
madjoe Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8019
Az Isten ovjon mindenkit a tokeletes emberektol...
Avagy ahogyan a Hagakure mondja: soha ne bizz meg olyan emberben, akit nem lattal legalabb hetszer hibazni (vagy nem mond 100 meter alatt het hazugsagot ;) )

(ha ismeritek a kit valasztanal elnoknek viccet az absztinens, monogam, rendszereto a, valasztasi lehetoseggel)


Előzmény: Wazull (8017)
Wazull Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8018
praclee,

OK. Akkor igen...
:-)))

Előzmény: praclee (8009)
Wazull Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8017
hiryu,

ajanlanam megfontolasra madjoe 7959-es, es Stempi 7963-as hozzaszolasat.
Amit irtal, abbol hol van a "ha ehes, eszik, ha almos alszik..."? A mesterek is csak emberbol vannak, mint ahogy mar tobbszor elhangzott a forumon. Erre irtam, hogy a mestert a hibaival egyutt kell elfogadni, vagy ha erre nem vagy kepes, akkor ott kell hagyni. "Steril" mester nincs, mint ahogy ember sem, mivel mester= ember, ugye...
Az mas dolog, hogy van aki szeret fustot keriteni a sajat gigantikus szobranak talapzata kore, de erdemes elgondolkozni rajta, mi van a fust mogott...
A mesterem velunk, a tanitvanyaival egyutt szokott iszogatni. Lattam mar, amikor kicsit spicces volt, de akkor is teljesen normalisan viselkedett, ahogy az egy uriemberhez illik. Nyilvan ettol ember. Ezt o is termeszetesnek tartja. Igaz, nem lattam meg negykezlab menni, de nyilvan fordult mar elo vele is. En igy fogadom el. Az ember "hibai" tobbfele sulyossaguak lehetnek. Nem tudok rola, hogy a Mesterm engem becsapott volna barmikor is. Ha csecsemoket vagdosna kette, vagy mas devians dolgot muvelne, akkor nyilvan elgondolkoznek...
Meg egy dolog: a japan mesterek kozul eddig egyetlen olyannal talalkoztam, aki nem ivott alkoholt. O is csak azert, mert pathologias reszegseget okozott nala (kis mennyisegu alkohol teljesen kiszamithatatlan reakciot valt ki...). A tobbiek igencsak isznak. Jo oreg mesterek egyenes derekkal nyakalnak hajnalig, hiszen addigra mar az ivasban is van rutinjuk, nemcsak a sajat harci muveszetukben...
Ja, es azt szinte elvarjak, hogy Te is menj veluk inni. Ilyenkor konnyebben megnyilnak, tobb dolgot megtudsz roluk is, a mestereikrol is, meg arrol amit csinalsz. Ezt ok is egyfele jateknak fogjak fel, tudjak hogy kerdezni fogsz, sot talan kicsit el is varjak.
Lattam mar fiatal mestereket igen cefet allapotban leledzeni a piatol, megsem gondoltam semmi rosszat emiatt roluk. Barmilyen sz@rul voltak az edzes elott fel oraval, a dojoban mar semmit sem lattal rajtuk, ugyanolyan kemenyen vegignyomtak az edzest, mintha egesz este csak aludtak volna...
Az Isten ovjon mindenkit a tokeletes emberektol...

Előzmény: hiryu (8015)
stempi Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8016
Hiryu

Asszem, hogy teljesen mas aspektusbol latjuk a "mester"-t. En nem akarok felni tolle, nem akarok mellette sompolyogni. Hiryu asszem, hogy te azt varod a mestertol, hogy leereszkedjen hozzad, en viszont akkor beszelek mesterrol mikor _felemel_ hozza!
Es errol van szo: emberek vagyunk, o a tudasa miatt magasabb inteligenciat birtokol es ez az ami miatt maga ele helyezi a tanitvanyokat. Vannak Magyarorszagon regi tobbdanos magyar mesterek, akik eloszeretettel _ereszkednek_ le a tanitvanyokhoz es elegedetten nyugtazzak, hogy korulottuk csak sompolyogni mernek az emberek. Nos ezek engem mindig taszitottak. Miert?: nem akarok visszaterni a holy shit temahoz, de a fekete ovet leszamitva ezek a magyar mesterek semmivel sem kulonbek tollem. Ja, nem a fekete ovben kulonbozunk, hanem a danok szamaban.

No mind1, te ugy latod, en igy. Szamomra erdekes, hogy egy ilyen velemenyu emberrel is talalkoztam.

udv: stempi

hiryu Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8015
En viszont jobban tisztelem az olyan mestert, aki nem all le bulizni a tanitvanyokkal, (ne az maradjon meg, hogy milyen aranyos volt spiccesen.)
Előzmény: stempi (8006)
hiryu Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8014
Apro szosszenet> Senseiemet felhivtak hogy az egyik muvelodesi kozpontban szerveznenek gyermekcsoportot, elvallalna-e?
Mas edzo mondta ugyan ott rolunk, hogy nem lehetunk jok, sot, mert (idezem)> Tul japanos a gondolkodasmodunk, europai emberhez nem valo.
Szoval szerintem egy japan dojoban termeszetesnek talalod a fegyelmet, nem igaz?
Előzmény: Shingitai (7955)
hiryu Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8013
Lementem edzeni, jo adag nathaval. Aztan meg elindultam a padra tett papirzsebkendom iranyaba a sorbol....
Előzmény: Wazull (7975)
madjoe Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8012
;)
Vizsgak: no, ezert nem szeretek vizsgaztatni. En csak ott latom, alig egy orat max., es ez alapjan kell velemenytalkotnom. Altalaban az elso harom perc eleg arra, hogy megmondjam, szerintem milyen szinten van, es sajna a vizsgak vegen sem tudok sokkal tobbet. Nekem egyelore elegge homalyos, hogy miert van szukseg egy ennyire tagolt vizsgarendszerre, amit jelenleg a modern harcmuveszeti agak hasznalnak. Szerintetek miert kell? (nem az a kerdes, hogy a kyusok miert szeretik a szines ovet, ill miert nem)

Stempi and The Holy Shit. (bocsi, de olyan jol hangzik, mint filmcim). Nem harcmuveszeti es nem elo mesterrol volt szo, bar sajna mindenki automatikusan arra gondolt (erdemes elgondolni valyh miert?). De amit irtal aranyos. Nekem is van nehany nagyon szep es jo emlekem olyan esetekrol, amikor egy egy focsavoval, mint emberrel lehetett talakozni, es nem mint hivatalos taborvezeto shihannal. Akinek nincsenek kis hibai az nem is ember, vagy nem onmagat adja.

madjoe Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8011
;)
Az az egyetlen bajom a zenes ervelessel, hogy leirod(jatok) az alapelveket es a nagy vegkovetkezteteseket, de meg ugyanabban a mondantban elfelejtitek hasznalni. En tovabbra is fenntartom, hogy EN meg a rendes napi tevekenysegeket sem jol csinalom. Megzavar a hivsagos vilag, hogy koltoi legyek. Ha ti tenyleg meg tudjatok valositani a 100%-osat, akar a legaprobb dolgokbol is, akkor gratula. Ha meg szeretitek a zen sztorikat, akkor hadd ajanljam ujra a Reggeli beszelgeteseket Lin-Csi apattal. Van benne egy sztori arrol az emberrol aki bement es kozolte, hogy o eszik, amikor eszik, es alszik, amikor alszik, meg egy a vege fele arrol, amikor a szomszed kolostor egyik szerzetese buddhava lett, es mindenki csodalkozott, mennyire latszik rajta a buddhasag.
E temaban zarom soraim.
praclee Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8010
madjoe+mindenki
Nekem is ez a kérdésem!!
Előzmény: madjoe (7987)
praclee Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8009
wazull
jaj deeee....:-DD
Előzmény: Wazull (7966)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8008
na, mert nem birom befogni:

A zen tanítvány kétségbeesetten levágta karját, hogy bebizonyítsa "odaadását" mestere iránt, mire az azt mondta: Jó nagy hülye vagy...

A másik példa szerint, a vándort befogadták a kolostorban, mert x napja éhezett, fázott és átázott a ruhája. Mivel olyan vendégszeretőek voltak vele, az illető megmutatott nekik valamit cserébe. Azt mondta, 40 évig gyakorolta.
Azzal fogta magát, és néhány percnyi lótuszülésben történő koncentrálás után a levegőbe emelkedett. Miután megesett a dolog, mégegyszer megköszönte a vendéglátást és odébbállt. Alig lépett ki a kapun, az egyik kolostorlakó így szólt: És erre pazarolt el negyven évet az életéből?.........

És megegy:

Amikor valaki a Zenrõl kérdezte, Gutei mester mindig felemelte egyik ujját a levegõbe. Egy fiú a faluban elkezdte utánozni e szokását. Amikor Gutei tanításairól hallott, megszakította a beszélgetést és felemelte egyik ujját. Gutei meghallotta a fiú csínjának hírét. Legközelebb, amikor meglátta õt az utcán, megragadta a fiút, és levágta az ujját. A fiú sírni kezdett és elszaladt, de Gutei utána szólt. Amikor a fiú megfordult, Gutei felemelte egyik ujját a levegõbe. Abban a pillanatban a fiú megvilágosodott lett.

Előzmény: Bassman_ (7998)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8007
Bassman, madjoe, stb,
Szvsz ti most egy olyan dolgot probaltok ertelmezni, amit nem lehet. A koanok koztudottan mindenkinek mast jelentenek, miert probaljatok raeroltetni a masikra a sajat verziotok? Mindenki olvasgassa maganak, aztan majd egyszer talan mindketten ugyanoda jutottok. Vagy nem:) Es ez akkor is ugy lesz jol, ahogy lesz, es most is igy van yol, ahogy van:)
Előzmény: Bassman_ (7998)
stempi Creative Commons License 2001.01.10 0 0 8006
Sziasztok!

Akkora a termes, hogy hajtos melohelyen keptelenseg veletek lepest tartani :)! Bar inkabb ;(((!
Gyurex: a naginata SZVSZ attol lett noi fegyver, mert inkabb nok gyakorolnak vele. Logikus magyarazat de nem biztos, hogy igaz is. Talan aki Japanban el, a valosaghoz kozelibb valaszt tudna adni.
A vizsgakrol, vizsgazasi kivarasokrol: most volt dec. elejen vizsgaztatas nalunk. Amolyan "gyermek" vizsga volt, hisz a 3. fokozat volt a legmagasabb amire mehettek. Egy apuka, bar tudta a rendszert, elhozta es befizette a vizsgadijat meg mielott odaertem volna, mondvan, hogy 1 ev eltelt a gyermeke ennyi ido alatt felkeszulhetett, tehat vizsgazik. Egy kicsit felbosszantott, mert a sracban latok olyasmit ami nem sok emberben van: alazatot es tanulni vagyast. Valoszinuleg az alazatot az apja verte szo szerint bele ;((. Asrac amugy felkeszult, vizsgazhatott volna, de nem akartam, hogy 3 egydanos vizsgabizottsag elott vizsgazzon, hanem a stilusvezeto elott. Ezaltal is fejlodott volna pszichesen (velemenyem szerint). Apucinak utolag elmagyaraztam, hogy a gyereket karaten belul en formalom, de ha nincs megelegedve velem vigye at barhova. Minden ilyen fajta szulonek elmondom: nem bajnokot akarok nevelni, hanem EMBERT, akire buszke lehet. Legalabbis megprobalom.

A mester holy shit-jerol :) : egy edzotaborban a japan technikai vezetoedzonk elment vacsizni/pialgatni/beszelgetni a magasabb tanitvanyokkal. Mikor visszajottek, a japan mester kicsit spicces volt, szedulgetett. Utana meg harom oran keresztul, hajnalig ott kint a folyoson dumalgatott, ill. valaszolgatott a kerdeseinkre es magyarazott. Bar egy spicces emberrel beszelgettunk, a tisztelet es figyelem megvolt bennunk (neha korbeneztem a reakciokat figyelve). Bar amikor rugasokat mutatott neha megtamaszkodott a falon, akkor enyhen mosolyogtunk, viszont olyan szeretettel magyarazott, hogy szinte tizedmasodpercnyit foglalkoztatott ez a jelenet minket. Szoval holy shit vagy drunken master, mindegy: ha a mester felemel magahoz, akkor mindenkeppen mester es SZVSZ csak ez szamit es ezzel kell foglalkozni, mert O ezt szanja nekunk. Nem hinnem, hogy letezik a foldon olyan _igazi_ mester, aki orulne annak, ha minden lepeset figyelnenk. O is ember, megvan a sajat maganelete, VSZ ha valaki "holy shit"-ezik vele szemben azt nem tanitvanykent fogja kezelni, hanem kolonckent. Na ebben szinte teljesen biztos vagyok :)!

Wazull 7877: ugy ahogy "mondod". Harcmuveszet v. nem harcmuveszet: az ember teszi azza!

Skiddy veresre veres: szerintem elborult agyu szulo tesz ilyesmit, oktatot a szulok feljelenthetnek. Ezzel azert vigyazzunk. Raadasul a szado hozzaallasuakat megfosztanam az oktatas jogatol.
Talan mar egyszer leirtam a kovetkezoeket, igyexem rovidre fogni: 7 eve kezdtem oktatni, akkor egy szo szoros ertelmeben 2,5-3 meteres bottal oktattam egy ideig. Hatekony, higyjetek el :)! Aztan 2-3 evvel ezelott bevittem a dojoba a japan rovid botot a jo-t. Jo bacsinak beceztuk es igyekeztek nem kierdemelni az enyhe vall-lab koppintasokat. A jo az kb 1,50 meter. 1 eve egy 40 cm-es kis palcaval oktatok, kisjo-nak hivom es ebben a tanevben nem hiszem, hogy 1 honapnal tobbet lathattak.
Az en sikeremet/fejlodesemet oktatokent ebben latom es nem a szinesovesek garmadajaban akiknek a 60%-a ugyis lemorzsolodik. Na es meg azt tartom sikeremnek, hogy legalabb 4-5 evig kitartanak azok akik nem morzsolodnak le az elso 6 honapban.

Madjoe:
Reg nem..., mert uj melo nagy hajra :(! Az alvassal rahibaztal: ahogy lefekszem es aludni akarok szinte azonnal elalszom. Mar az osszes elkepzelheto helyen aludtam, ahol aludni akartam: suliban nemet oran, katonaeknal eroltetett menetben, meg lanyon is hajnalban mikor elegem lett az egeszbol ;DDD! De ez adottsag es nem mesteri. Ha meg valami oknal fogva haborog a lelked, az nemcsak azert van, mert "halando" ember vagy, hanem: lelkiismeretes. Ha nem foglalkoznal vele, akkor akar nemtorodom is lehetsz, nem gondolod??

Shingitai desszantos kepzese (7901): azert szukseg van szigoru edzesre egy okbol: 2 evet meloztam egy altalanos iskolaban. Nos amit ott lattam, meg vissza gondolva is hanyingerem tamad: a mai szulok semmi, ismetlem _semmi_ nevelest nem adnak a kolkuknek. Termeszetesen tisztelet a kivetelnek! Egy ilyen szigoru legkor SZVSZ nemcsak, hogy nevel, de az ilyen embereket sikerul "szintre" hozni neveles teren. Mar akikkel lehet foglalkozni.

Ovekrol: a teljesen laikust nagyonis meg lehet fogni a magasabb es tobb ovekkel, miert:
- ha odament edzes utan erdeklodni, azert mar vmit konyit hozza, ha mast nem is, de azt biztosan hogy mik azok az ovek az ember derekan (amugy ne vicceljetek: a csapbol is ilyesmik folynak!).
-valtozatosabb, ami szerintem a haladast sugalja mindenkinek.

No ramszoltak, hogy miert nem melozok, majd meg visszajovok!

stempi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!