Keresés

Részletes keresés

Shingitai Creative Commons License 2001.01.12 0 0 8057
Szerintem még vizsgája se volt, csak a szája jár :-)))
Előzmény: Bassman_ (8056)
Bassman_ Creative Commons License 2001.01.12 0 0 8056
Wazull

LOL

Maga gúnyolódik velem, Safranek! (már megint)

:))))))

Már hogy tudtál volna belegabalyodni az egódba, amikor még övet meg oklevelet sem kaptál? :))

Előzmény: Wazull (8050)
Red Squad Creative Commons License 2001.01.12 0 0 8055
De izé, ugye nem baj, hogy lenyúltam a 8000et?
ez nem volt korrekt, sőt tiszteletlenség volt, hisz csak sárgaöves voltam.
Wazull Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8054
En is. 8002!
Előzmény: Red Squad (8052)
Wazull Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8053
bout,

"Láttam én is az NGC-n azt a kendo-s filmet. Az öreget és a fiatalt is filmezték már néhány héttel a vizsga előtt is. Egyikük sem készült a vizsgára. Tartották az edzéseiket, mint rendesen. És ez nálunk is így van kb. 4-5. dantól fölfelé."
Nalunk ez mar az elso vizsgan is igy van. :-)))
Versenyre vannak specialis edzeseink, de vizsgara nincsenek...

Előzmény: bout (8051)
Red Squad Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8052
régebben judóztam. 8000!
bout Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8051
Írásaitok és saját elmélkedésem hatására kicsit formálódott a kép. (Mintha nem azt tenné örökké)

Szóval az, hogy valaki rossz passzban van a vizsgán és ezért húzzák meg, korrekt. Nem hinném, hogy bárkinek lenne pofája ezzel védekezni.
Viszont azt az ideálomat (vagy utópiát, ahogy említitek) fenntartom, hogy a vizsgán az aktuális tudásodról kell bizonyságot tenned. Ezért én azt tartom követendő eszmének, hogy edzésen dolgozzunk úgy, mintha az egy vizsga lenne és vizsgán dolgozzunk úgy, mintha az edzés lenne. De legalábbis közelítsük a kettőt. (Ha valaki felhördül magában, hogy miért kéne a vizsgán az edzés színvonalát hozni, azt láttatlanban meggyanusítom azzal, hogy nem edz teljes szívvel :-) Ennek is van köze a mondókátokhoz: Ha edzésen van, edz.)
Így, ha az ember elmegy a vizsgára és a szokásost hozza (illetve egy picit jobbat, hiszen vizsga van) és nem rágyúr a vizsgára, akkor tényleg a valós tudását fogják megítélni azok az idegenek.
És ha azt mondják, hogy nem érdemli meg az alapján a teljesítmény alapján a fokozatot, akkor az úgy is van.

Láttam én is az NGC-n azt a kendo-s filmet. Az öreget és a fiatalt is filmezték már néhány héttel a vizsga előtt is. Egyikük sem készült a vizsgára. Tartották az edzéseiket, mint rendesen. És ez nálunk is így van kb. 4-5. dantól fölfelé.
Azon a szinten már arról kell bizonyosságot adni, hogy az aikido áthatotta az egész életünket és nem csak egy hobbi, vagy önvédelmi eszköz az életünkben.

A Szenzár kiadó jelentette meg Nobuyoshi Tamura shihan könyvét Az Aikido átadása és etikettje címmel. A könyvben Tamura sensei ír a danvizsgákról is. A követelményekről, hogy minek mit kell mutatnia, stb. Ha gondoljátok, beidézek majd pár sort belőle.

Jóccakát,
bout

Wazull Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8050
Bassman_,

""komoly kihívás az egonak."
Ezert vannak annyira oda egyesek a vizsgakert meg az ovekert. (akinek nem inge...) Sokan az oklevel birtokaban azt hiszik, hogy ok epp most lettek legyozhetetlenek."
Hu basszuskulcs! Nemhiaba, hogy belegabalyodtam az egomba, meg ovet, meg oklevelet sem kaptam! Ez aztan az atveres csucsa!!!
:-)))

Előzmény: Bassman_ (8049)
Bassman_ Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8049

madjoe

Na a "fiatalsag bolondsagot" fenntartas nelkul el tudom fogadni :)

csen

"komoly kihívás az egonak."
Ezert vannak annyira oda egyesek a vizsgakert meg az ovekert. (akinek nem inge...) Sokan az oklevel birtokaban azt hiszik, hogy ok epp most lettek legyozhetetlenek. Hogy mily ostobak ezen lenyek!

Cibet

Van egy olyasfele hattere is a dolognak (amit azert kevesebben tudnak), hogy a zen mesterek eloszeretettel szivattak a tanitvanyokat, es csupa fake magyarazatot adtak nekik csak azert, hogy szinte az oruletbe kergessek oket. Azok meg eppen az ilyenek miatt vagtak le peldaul a kezuket stb. stb.
Mivel a bolcsesseg a korral jon, egy fiatalabb zen "tanulmanyozo" konnyen belegabalyodik a haloba, es eszre sem veszi, de azt sem tudja, ki-kivel van. (En is fiatalabb vagyok a nalam idosebbeknel)

Fodhozragadt

Tetszett az a vcs history dolog, amit a masik forumon nyomtal. Ide is berakhatnad.

Cibet Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8048
Bassman
Ertelek en teged a dolgok tenyleg egyszeruek, de talan ennyire nem. Velemenyem szerint letezik egyfajta "magasabbrendu gondolkozas", amellyel ertelmezhetove valnak a koanok, a regi szent szovegek, szutrak. Ezek a hetkoznapi gondolkozas szamara erthetetlenek. Es amikor valaki ertelmezni probalja, azt "belemagyarazas"-kent eli meg. Meg egy keleti peldaszoveg (nem tudom szo szerint):
"Mielott megvilagosodtam a hegyek hegyek voltak, a folyok folyok. Az uton jartamban aztan a hegyek nem voltak tobbe hegyek, a folyok nem voltak tobbe folyok. Miutan megvilagosodtam a hegyek ujra hegyek lettek, a folyok pedig folyok."
A te "ehes vagyok, eszem ..." ertelmezesed a peldamondat elejet ragadja meg. Az en ertelmezesem a veget. Latszolag ugyanazok, de megis nagy kulonbseg van. Nem erzed?

BLaca
"Ezt én tudatosságnak nevezem. Az edzés és a .@.ás ( :-) ) már tudatosan megy, munka, evés, TV nézés közben bizony elkalandoznak a gondolataim. Ezt magyarázom állandóan a tanítványaimnak: ha vette a fáradságot és eljött az edzésre, akkor legalább figyeljen ide, tudatosan eddzen! Számomra megszűnik a külvilág, ha bemegyek a dojoba."
Pontosan erre gondoltam en is. A tudatossag nagyon jo szo.

Pitzu
En is lattam azt a filmet a kendo vizsgarol a National Geographicon. Minden evben egyszer van vizsga 8. danra Japanban. Kb. 600 7. danos mester indult, de a vegen hatan kaptak meg. Volt aki nyolcvan valahany evesen probalkozott, es nem kapta meg. Akirol a film szolt, 46 eves volt, es megkapta.

Fodhozragatt
A Wudang Tai Chit Dan Docherty mester tanitja Europaban, aki Hong Kongban tanulta. Volt mar rola szo korabban, kb. 1 eve, a topicban. A magyar csoport oktatoi is az o kozvetlen tanitvanyai. Apropo, Dan mester hetvegen nyilt szeminariumot tart Budapesten, barki eljohet kiprobalni. (XIV. Ornagy u. 7 10-16h)
Amugy itt a websitejuk, ahol sokat megtudhatsz.
www.taichchuan.co.uk

Törölt nick Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8047
na, egyik ismeros most mondott egy jo szot erre a koanos dologra, amit probalok itt magyarazni, miert nem kell itt a jelentesukon vitazni: Tükör:)
Wazull Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8046
Orltran,

"Ismeritek azt a tortenetet, mikor az oreg zen mester beleesik a sebes folyoba, es a csodaval hataros modon megussza a kalandot, majd elmondja, hogy csak hagyta, hogy a folyo oda dobalja, ahova akarja, ha lehuzta az orveny, nem kuzdott ellene, ha feldobta, nem kuzdott ellene?"
Persze, csak nem mondta el, hogy eppen nala volt a konnyubuvar felszerelese... :-)))

Wazull, aki ha ehes, alszik; ha almos, eszik...

Előzmény: Törölt nick (8032)
Wazull Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8045
Csen,

kicsit mas aspektusbol:

"Sokklata lényegesebb az, hogy miben is fejlődhetek ma...most. Igy önmagad vizsgáztatod nap mint nap, e nélkül semmilyen "külső" vizsga nem érhet semmit."
Ez kb. azt jelentene az en olvasatomban, hogy nincs szukseged kulso kontrollra (vagy csak elhanyagolhato mertekben), hiszen ugyis magad tudod, hogy eppen miben kell fejlodnod, hol tartasz eppen. Szerintem ez egy olyan csapda, amibol nincs kiut...
Amit madjoe irt: vannak ugye liban vett danok is. Persze, vannak mindenhol. De nem ez az altalanos. Ha sikerul levizsgaznom 7-8. danos japan mesterekbol allo bizottsag elott (akiket akkor lattam eletemben eloszor, OK, meg amikor a libat odaadtam :-))) ), akkor szamomra hitelesnek tunik a dolog, hogy az adott szintet megutom. Azert mert tudom, hogy ok sem lotton nyertek az oveket, illetve a vizsga utani szabadedzesen latom, hogy tenyleg tudnak valamit. Eddig meg nem talalkoztam olyan kendossal, aki alapjaiban megingatta volna ezen vizsgarendszerbe vetett hitemet (OK, persze mindig vannak akik kilognak le vagy fol egy kicsit, de olyannal meg nem volt dolgom, hogy teljesen felborulva lattam volna a rendszert). A ketely akkor merulne fel bennem, ha sorozatosan (2-3-szor) latnam, hogy valami nem stimmel, itt gyanusan nem fedik at a fokozatok a tudast...
Meg egyszer: ezek elegge katonas tradicioju "sportok" Nyilvan innet is jonnek a fokozatok. De a rendezettseg fenntartasa enelkul is fontos, hiszen nagyobb meretekben enelkul nem mukodne a rendszer. Ha valaki a sajat maga altal alapitott stilust muveli, es van mondjuk otven tanitvanya, akkor nyilvan nem szukseges (?), hogy vizsgazzanak. A fonok egesz egyszeruen kiosztja a szerepeket, es mukodhet a dolog. Ugyanezt kepzeld el nagyobb leptekben (mondjuk csak tizezer emberrel), es egy olyan szakaggal, ahol nem egy fonok ul a csalanhegy tetejen eletfogytig, hanem mondjuk ket evente demokratikusan valasztjak a fonokot a legjobbak kozul. Szerinted itt is mukodne az ilyen rendszeru organizaltsag nelkul? Es mennyivel objektivebb, ha egy ember (mondjuk a mestered, vagy rosszabb esetben Te magad) allitja azt, hogy adott szinten vagy, osszehasonlitva azzal, amikor mondjuk 6-8 soha nem latott ember elott kell bizonyitanod?

"Ezért bukik meg a felkészült, és megy át az esélytelen. Mindegyiküknek csapda a kudarc, ill. a siker, s hogy ezt hogy oldják meg az már rajtuk áll."
Persze, ezt nyilvan Te is csak lesarkitott peldanak szantad. A vilag nem igy mukodik.
Amit irtam arrol, hogy MEGBUKHAT valaki akit altalaban felkeszultnek tartanak, az nem altalanos dolog. Elobb-utobb be kell tudnia bizonyitani, hogy tenyleg megerdemli, hogy adott fokozatot viseljen. Ha nem, akkor mas "eles" szituacioban sem tudja bizonyitani ratermettseget, akkor tenyleg nem erdemli meg az adott fokozatot.
Mint mar szoba kerult: mas dolog az, hogy valaki szepen elarnyekbokszol odahaza, es mas dolog az, ha hasznalni is tudja.

Előzmény: Csen (8042)
Wazull Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8044
Csen,

valamit felreerthettel.
Hogy ne latnank a rendszer visszasagait? Ezt mibol gondolod? Vegig azt irtam, hogy nyilvan ez nem tokeletes rendszer, de jobbat nem tudok ennel. Ha tudsz jobbat, kerlek ird meg, tenyleg kivancsi vagyok ra...
"A hol tartasz valojaban?" dologban teljesen osztom madjoe velemenyet. Ezert nem is kotozkodtem az altala irott hozzaszolas ezen reszevel.
Viszont gondolj bele: valakinek mondjuk eltort a laba, es nem tudott edzeni fel evig, vagy tovabb. A munkaja miatt nem tudott edzesre jarni tiz evig. Elotte mar eljutott egy szintre. Arra a szintre sokkal rovidebb ido alatt, sokkal konnyebben fel fog jutni, mint aki meg soha nem erte el azt a szintet. Amikor visszater, az elso nehany edzesen teljesen kezdo lesz megint, de aztan rohamosan fejlodik, mondjuk fel ev utan megint a "regi" lesz.
Az alatt a fel ev alatt hogyan kezeled ot? Mint kezdot? Mint X. danost? Minden edzesen eggyel elorebb allitod a sorban?
Es meg egyszer: ki tanitson kit, es ki tanuljon kitol? Azert mert valaki a legjobb harcos (versenyzo) nem azt jelenti, hogy o lenne a legjobb, vagy neki kellene tanitani a tobbieket...

A "kulso" vizsga nemcsak egy esemeny. Mint irtam, ott teljesen mas helyzetben kell bizonyitani, nem a megszokott kornyezetben, tarsakkal, mesterrel. De ott is bizonyitanod kell. A tudasod annyit er, amit adott pillanatban (nemcsak vizsgan, persze!!!) be tudsz mutatni belole. Hiaba mondod, hogy de kerem, edzesen en vagyok Kiralyfi Jeno, de most eppen rossz napom volt, itt hagyott a csajom, beteg vagyok, stb... A regi Mesterem mondott nekem valamit egy bizonyos szituaciorol, ami edzesen fordult elo. Elkezdtem mentegetozni, valami gyenge indokkal. Erre csak annyit mondott: Nem, nem kell megmagyarazni...
Azota ha nagyon nem muszaj, nem is igyekszem mentegetni magam, mert nincs ertelme. Annyi vagy, amennyit az adott pillanatban...
Ezek harcmuveszetek. Legalabb ennyi maradjon mar meg beloluk, hogy legyen olyan probatetel, ahol tenyleg meg kell mutatnod, mit tudsz...
Talmi csillogas? Dedelgetett csecsebecsek? Nezopont kerdese. En ugy fogom fel, hogy resze annak, amit csinalok, tehat vagy elfogadom, es csinalom tovabb, vagy hagyom a fenebe, es tovabballok. Mielott felreertenel: nem azert kendozok, hogy a danjaimat mindenaron szaporitsam. Az egom meg talan nem er meg az egig :-)))
Ha nalatok nincsenek ovek (ovek nalunk sincsenek...), meg vizsgak, akkor nyilvan teljesen mas aspektusbol latod ezt a dolgot. Viszont az nem azt jelenti, hogy ahol vannak az emlitett dolgok, az rosszabb lenne. Vagy ugy gondolod?

Előzmény: Csen (8042)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8043
Cibet
"Wudang Tai Chit kezdtem el tanulni, ami teljes mertekben harcmuveszet"
Mesélj róla, légy szíves! Nem tudok róla szinte semmit.
Előzmény: Cibet (8022)
Csen Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8042
Üdv!
bout, Wazull, Kijo
Vizsgák
Nem lehet, hogy egy kicsit túl sokat tulajdonítotok ezeknek a dolgoknak, úgy hogy nem is látjátok ezeknek a visszáságát? Szerinte madjoe érzett rá, valamire, amit olvasva titeket eszembe jutott. Arra, hogy hol is tartasz valójában, valahol mélyen belül minden külső rendszernél igazabban megtalálhatod. Természetesen nem csekély munka árán, mert véleményem szerint az egész életünk erről szól. Ez szerintem sokkal fontosabb bármilyen vizsgánál, amik könnyen vállnak mankóvá, és gátolják ennek a belső folyamatnak a kiteljesedését. Sokklata lényegesebb az, hogy miben is fejlődhetek ma...most. Igy önmagad vizsgáztatod nap mint nap, e nélkül semmilyen "külső" vizsga nem érhet semmit. Ezért bukik meg a felkészült, és megy át az esélytelen. Mindegyiküknek csapda a kudarc, ill. a siker, s hogy ezt hogy oldják meg az már rajtuk áll. Igy lehet a kudarcból siker és fordítva. Szerintem ez a lényeg. Szóval ezek a kyu-s dolgok nekem amolyan játéknak tűnnek. Kis dédelgetett csecsebecsék valakinek, talmi csillogás másoknak. Ezért végül is tiétek a tiszteletem , mert szerintem ezt megélni és helyre tenni, komoly kihívás az egonak. Talán azért látom így, mert nálunk nincsenek vizsgák se övek. Nekem meg van más, de ahogy mondani szokás ez meg már egy másik történet...
Wazull Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8041
mielott meg atmenneg Torogg Zhulltanba:
5-otszorre= otodszorre...
Előzmény: Wazull (8037)
Wazull Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8040
praclee,

OK, meggyoztel.

Előzmény: praclee (8036)
Wazull Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8039
madjoe,

Mint irtam, a kyu-dan rendszernek is vannak nyilvanvalo hibai, de ez egy szukseges dolog, ha rendet akarnak tartani szakagon belul (marpedig miert ne akarnanak... :-))) )

Előzmény: madjoe (8035)
Wazull Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8038
madjoe,

1. nem tudtam kovetni, mit jelent :-)))
2. elore is koszi...
3. pedig a vizsga errol szol(na). Valaki megjelenik vizsgazni, es nem szamit az eloelete, honnan jott, kicsoda. Egy dolog fontos, akkor es ott mit mutat be, mint a sajat tudasat. Hogy-hogy nem szeretsz donteni? :-)))

Kato Sensei a Japan Csaszari Testorseg Mestere (tehat O tanitja a testoroknek a Kendot), 8. danos kendos. Par napja irtam arrol, hogy a januari National Geographic-ban van egy cikk a Japan Csaszari Palotarol. Ennek kapcsan van egy foto a Kendorol, es a Kyudorol is. A kendos foton egy edzesreszletet mutatnak, amin Kato Sensei is rajta van a hatterben...
Azt hiszem, Kato Sensei mar volt Magyarorszagon, de akkor meg nem kendoztam (tobb mint tiz eve), igy nem vagyok benne teljesen biztos...

Előzmény: madjoe (8034)
Wazull Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8037
Pitzu,

Nem tudom, hany 7. danos kendos van, de a vilagon van kb. 10 millio kendos. Ebbol 8. danos kb. 2000, 9. danos kb. 10, 10. danos nincs.
Hanyszor probaljak meg? Sokszor. Errol mar irt valaki korabban, hogy volt valamelyik ismeretterjeszto csatornan 8. danos vizsgarol film. Egy volt bajnok 5-otszorre ment at, de volt aki 29-edszerre ment oda, es meg mindig nem sikerult neki...

Előzmény: Pitzu (8030)
praclee Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8036
Wazull

Annyira sz@r ez a rendszer hogy csak na.Írtam és elveszett!
Na szóval a lényeg hogy a film elejére a Drink Master felirat volt kitűzve!Láttam!

Előzmény: Wazull (7994)
madjoe Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8035
Hogy miert van szukseg a tiz fokozatu danrendszerre? Talan eppen azert, hogy mindenki
(konnyebben) megtalalhassa a sajat helyet az adott szakagat muvelo tudos tarsasagon belul. Ha
kevesebb fokozat lenne, vagy ne adj' Isten nem lennenek fokozatok, akkor sokkal tobb surlodas
lenne a tagok kozott. Pl.: ki tanitson kit? Illetve: ki kit ne tanitson? :-)))
Bar a kyu-dan rendszer sem mentes minden hibatol, ennel objektivebb rendszer nem letezik arra,
hogy megmondja, milyen fokozatod van, hol tartasz a tobbiekhez kepest...

Es eppen ez a fo bajom vele, hogy ez mondja meg, es nem egy belso hang. (ne feledd, nalunk nem tul egyseges a vizsgarendszer, nem ritka a libaert dan rendszer foleg az alsobb fokozatoka, ugy 4.danig akar :( )
Előzmény: Wazull (8024)
madjoe Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8034
:)
(CD: azert maradt el, mert siettem, meg amugy is csak belepofaztam)
Wazul: 1, nevnap vagy mi ;) bat az szimplaves. 2, a szoveget kuldom maganban, ha megtalalom 3, vizsga: Amig en vizsgaztam (vizsgazom) semmi bajom a rendszerrel, a problema ott kezdodik, hogy en nem szeretek donteni. Nem erzem, hogy jogom lenne valakit visszadobni, csak mert akkor epp nem azt nyujtotta, amit en elvartam (amugy erre sem kell tobb par percnel, megnezem, ahogy foljon a pastra, es egyszeruen latszik rajta). Ez nem ugyan az, mint amikor a 8.dant nem kapja meg valaki. A kezdobbeknek (15 ev gyakorlat alatt pl) neha batoritas kell szigor helyett nem egy olyan esetet lattam, ahol ugy kapta meg valaki a fokozatot, hogy szerintem nem kellett volna, de egy het alatt belenott, pszikikailag atugrotta a gatat, es sokkal jobb lett, mint ami a szimpla vizsgaszint. Nekem nincs meg 5. danom, es 30 ev tapasztalatom, raadasul tul fiatal is vagyok, nem latok bele ezekbe a dolgokba, de megis neha kell(ene) vizsgaztatni. No, mind1, csak rinyalok.
Bassman: szerintem ertheto voltam (volt is aki ertett(szerintem)), ha megsem, bocsi, nem szandekos, de "Fiatalsag, bohosag", en ilyet tudok.

OFF Tudtok valmit Koji Kato urrol? (Kendo, ha minden igaz)

madjoe Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8033
;), soot haromszorosan is :)

Oltran! Voltal mar hydrospeedelni? Ha nem, probald ki es elvezd, nagyon allat (akar harom, negy ellel is, csak az mar helyesirasi hiba lenne). Pont errol szol, pont ez. Olyan erzes, amit elmondani nem lehet, de ha egyszer erezted, orokkon elkiser.

Előzmény: Törölt nick (8032)
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8032
na, megmondom mar a frankot:) SZerintem(!)(Es asszem itt pont ez a lenyeg, h szerintem:)) a mikor ehee eszik, stb kitetel lenyege, mint a tobbi koane is, h minen ugy van yol, ahogy van:)
(Aztan majd magasabb szintre jutok, es lehet nem igy fogok gondolni, ki tudja?:)
Ismeritek azt a tortenetet, mikor az oreg zen mester beleesik a sebes folyoba, es a csodaval hataros modon megussza a kalandot, majd elmondja, hogy csak hagyta, hogy a folyo oda dobalja, ahova akarja, ha lehuzta az orveny, nem kuzdott ellene, ha feldobta, nem kuzdott ellene?

Egyebkent meg mit kell ezt elemezni, ez nem egy vers:)))))) (Bar a versek is egyenekhez szolnak szvsz, nem irodalomtanarokhoz, akik jol megmondjak, mit akart mondani a kolto, szoval megis vers, de minek elemezni?:)))

BLaca Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8031
Bout

A vizsgán mindent bele vs egész évben kemény munka látszólagos ellentmondásról

A vizsgán a vizsgázónak a teljesítőképessége 90-95%-ig kell eljutnia. Általában az edzésen és évközben 50% körüli terhelés. ( Szvsz az átlagember átlagos napon 0-5% körül használja az amúgy is alacsonyabb teljesítőképességét ). Az csak utópia, hogy edzésen mindig kihozd magadból a teljesítőképességed 100%-át.

Cibet

Koncentrációról, 'ha álmos vagyok, alszom...'

Ezt én tudatosságnak nevezem. Az edzés és a .@.ás ( :-) ) már tudatosan megy, munka, evés, TV nézés közben bizony elkalandoznak a gondolataim. Ezt magyarázom állandóan a tanítványaimnak: ha vette a fáradságot és eljött az edzésre, akkor legalább figyeljen ide, tudatosan eddzen! Számomra megszűnik a külvilág, ha bemegyek a dojoba.

Pitzu

Ezt a 200 7. danosból egynek sikerül dolgot már én is meg akartam kérdezni...

BLaca

Pitzu Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8030
Wazull, a kendo 8. danos vizsgáknál egy dolgot nem értek...
Hány 7. danos kendós van a világon? Mert ugye nem lehet olyan túl sok. És ha 200-ból egyet engednek át, ezek hányszor próbálják újra és újra?
Előzmény: Wazull (8024)
Pitzu Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8029
Vizsgarendszer:
Nálunk kempón néhány éve még 8 kyus rendszer volt. Azonban, mivel ez egy univerzális stílus, a rengeteg anyag miatt nem igazán lehetett ezt az anyagot 8 kyura szétosztani. Így aztán bevezették a 12 kyus rendszert.
Bassman_ Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8028
Wazull

Azert mindenrol a vilagon nem szol... :))

Olvastam a hozzaszolasokat.
Az, hogy valaki mennyit izzadt, semmi olyanra nem jogositja fel, hogy nagyobb embernek adja el magat, mint masok. :)

Előzmény: Wazull (8027)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!