A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ha meg érdekel komolyan, akkor daráló + valami termoblokkos gép, mivel napi 1-2 kávé az ad-hoc szokott lenni, nem na akkor bekapcsolom és majd 15-20 perc múlva.
Ha jobban bele merülnél, érdekel, miegymás, akkor meg egy Gaggia Classicot darálóval.
Ma egy újhullámos kávét kóstolgatok, tesztelgetek (casino mocca honduras). Általában cukor nélkül iszom a kávét, ha így iszom nyári almára emlékeztető, citrusos íze van, karamellás, csokis utóízzel de ha teszek bele egy kis cukrot megjelenik a cseresznye íze. Kérdésem a következő, újhullámos kávékba érdemes egy kevés cukrot rakni, erősítve a gyümölcsös ízt?
Ami tetszett, hogy a mai (nem csak 2015 utáni, hanem az azt megelőzőknél is) Classicoknál vastagabb anyagból volt a ház, már már masszívnak tűnt. A fej körüli rozsda fel sem tűnt, én az eszemtől megvettem volna. A melóba a kis Graefot tőlük vettem, így nem kellett várni a kiszállításra (mondhatni útba esnek hazafelé), azzal semmi gond.
U. I. A kazán nem tizenezer, hanem 3000-3500 ft. Nálunk tényleg a kosáron múlott, mivel 70k-ért szokott lenni jó állapotú, összes tartozékával, így a 75k soknak tűnt (még úgy is, hogy tudtuk, ki kell cserélni a gyári kosarat mindenképpen)
szia, nincs baj a quik mill-el, jó kis gép, kissé össze is szoktunk már, sikerült vele már finom kávét készíteni, de a régebbi gaggiámmal nagyobb az összhang. Elgondolkodtam, régen szerettem volna egy Rancilio Silvia-t, de ez egyfajta kíváncsiság, persze amim van, azok maradéktalanul kiszolgálnak, panaszra nincs okom.
Hát akkor én egy lépéssel továbbmentem. De örülök, hogy nem csak nekem tűnt ezek szerint jó vételnek :DD Én 3 hétig gondolkoztam a turmixon, és amikorra rávettem magamat, akkor ez az info, hogy nincs dupla se szimpla szűrő valahogy apróságnak tűnt, gondoltam, majd utánrendelem. Miután azonban leszereltem a szitát otthon a gépről tényleg sokkhatás ért, kb mint ha 10 éve nem pucolták volna. Én nem tudom ki hibázott, nem akarok senkit sem bántani, mert amikor visszavittem a gépet annyira zavarban volt mindenki a helyzettől, hogy látszott, simán benne van, hogy valaki félrekommunikált náluk is. Nem tudom...
Miután tényleg egy szó nélkül aranyosan visszaadták a pénzemet, azért még jöttek érvek, hogy ennyi pénzért ilyen gépet nem kapok, ebbe a vitába már nem akartam beszálni, én örültem, hogy megszabadultam tőle, nem akartam húzni a dolgot. De azért tényleg kicsit felbosszantott az az érv, amit a szervzies mondott, hogy "kitisztították a kazánt", meg hogy "amíg működik minek cserélni?". Én ezt értem, de akkor ne mondják a gépre, hogy felújított, hanem, hogy kitisztított. A szűrőfej konkrétan úgy szét volt már korrodálva, hogy a 30 éves Quick millem jobban néz ki annál:P
Zárójelben itt azért megjegyzem, ha én tényleg felújítom a gépet, akkor számoljunk csak: dupla szimpla szűrők 10 ezer, egy réz felsőszűrő 5 ezer, új kazán 18 ezer, 103 ezernél tartok, és a kaszni tiszta rozsda volt a víz tartály mögött. Így még mindig akkora vételnek tartják? Most 130ért egy vadiúj ranciliot veszek...
Nagyon örülök hogy találkoztunk itt "majdnem sorstárs":)))
Hát akkor úgy látszik beégtem ezzel. :D Nem figyeltem meg ezek szerint kellőképpen mikor alkalmam volt kipróbálni, csak a többi ismeretem alapján ez a szögállás nem tűnt logikusnak. Otthon meg még nem volt eddig csak egylyukú.
Tud valaki javasolni Tata vagy Tatabánya környékén olyan helyet, ahol jó eszpresszót lehet kóstolni? (Esetleg Budaörs is szóba jöhet.) Egy korábbi fórumbejegyzésben említett valaki Tatán egy Ébresztő nevű helyet. Pár hete voltam ott, és a sötétebb kávéjukból kértem, de egyszerűen képtelen voltam meginni, olyan savanyú volt (cremának sem nevezném, ami a tetején volt). Köszi!
Ezt az adalékos dolgot már én is hallottam, de az a normál kávékapszulákra nem vonatkozik, csak a cappuccino kapszulákra és POD-okra. Olyan is felröppent, instanttal turbózzák fel a kávét, de ez meg azért hülyeség, mert ezt igen könnyű lenne bizonyítani és nem kockáztatná meg a cég. Ez kb. olyasmi pletyka mint amikor a Microsoftról azt híresztelték, hogy a Windows kémkedik a felhasználók után.
Ez azért érdekes, mert én eddig ahány nagygépen ráindítottam a gőzt üresen, kancsó meg tej nélkül, az mint így kifele három irányban fújt, de úgy hogy frankón látszott a három széttartó gőzsugár. Ezért írtam, hogy rejtély miért lehet h ezzel az itthonival meg így megy...?! /vettem is gyorsan mégegyet :-)))/
Igazad lehet, én csak nagy gépen próbáltam sok lyukkal. De azért érdekes volna tudni, hogy a lyukak a te gépeden milyen szögben nyomják a gőzt. Paljocnak működik 3 lyukkal a habosítás, pedig neki sem nagy gépe van.
Ott voltunk egy kollégával, és majdnem megvettük, de 70k-ba nem fért nekik bele egy mezei dupla (vagy szimpla?) szűrő, csak egyiket akarták vele adni, így inkább nem kérte a srác. Gazdagabbak lettünk egy tapasztalattal. Azért jó, hogy végül visszavették.
:D Március 15-ös gőzcső :) Nahát, ezen meglepődtem. Én egész idáig abban a hiszemben voltam, hogy a lyukak egy irányba néznek, vagy egy picit befelé fordítva, Egy pillanatra sem merült föl bennem, hogy kifelé is állhatnak. Köszi, mindig tanul az ember valamit. :)
Laci, ha megtennéd, hogy te is ünnepi díszbe öltözteted a fúvókát össze tudnánk hasonlítani, hogy mi a különbség.
Félre szerintem, mert azt írtam hogy ez három lyukas és jó, meg azt is hogy a régebbiek is három lyukasak voltak, azzal meg nem ment, ott csináltam a leforrasztást meg az "egylyukasítást" anno.
nekem sem volt kifogásom a nespressoval, mint kávéitallal, naggggyon sok kávézó megirigyelheti azt, amit pár tízezerből kihoz. Baristáék szerint ugyanakkor ezt elsősorban adalékokkal érik el, ami már nem olyan vonzó.
nem, sajnos nem mükszik :-) a barista tanfolyamon a presszógépek voltak sok lyukúak, kevés lyukúak, és persze, nyomták a gőzt, mint állat. A cremina édes, csak úgy ad korrekt gőzt, ha a termosztátját max közelébe tekerem. De akkor meg kávét nem ad, csak égett löttyöt. Ki van ez találva...
Kedves Vick, sajnos a 0650 nem eladó :( ráadásul nálam kettő is van belőle, de egyelőre csak családon belül cserél helyet, nagy becsben tartjuk:) abszolút megértem, hogy fáj rá a fogad:)
Aki szereti a robusztás kávékat annak érdemes kipróbálnia a Dinzler Roma blendjét. Én eddig úgy tudtam, hogy nem szeretem, de ez a kávé valami csoda. Állítólag az extra lassú, kíméletes pörkölési folyamatnak köszönhetően. Ha lesz alkalmam kipróbálom más terméküket is. Jobbára klasszik vonalon nyomulnak.
Elsősorban új Silviában gondolkozom, és mivel megyek jövő héten Lengyelországba, ott lehet hogy olcsóbban el is csípem (vagy szóljon bárki ha tud olcsóbb megoldást:). nagyjából 140 ezer forint körül lehet kint venni egy Silviát, és a bolt szerint, akiktől venném van egy gép amit 1-szer használtak kiállításon, 130 ezerért megkapnám.