Keresés

Részletes keresés

Fődhözragatt Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8137
Ypszi
Amikor WT edzéseken (mert oda is jártam valamikor) rendszeresen "a hülye karatésokat" és hasonlókat emlegettek, akkor - szerintem - egész egyszerűen statisztikailag a többséget sértegették. Nagyjából mindenki mást, aki nem ők. Természetesen nem mindenki tett így, tisztelet nekik. Azért merészeltem mégis általánosítani, mert más stílusok művelőitől is hallottam ugyanezt a panaszt. Több vitafórumon is esett már szó erről. Még a nyomtatott kiadványaikban is sértegettek más stílusokat, amint azt a Wing Chun Kuen vitafórumon kitárgyaltuk. Mások is olvasták, bárki előkeresheti azokat a kiadványokat, azok a bizonyos mondatok, sőt gusztustalan gúnyrajzok sajnos megjelentek. És ezek a HWTO hivatalos kiadványai voltak! Ha ez mára megváltozott, és ma már megválogatják a szavaikat, az örömhír. De ami elhangzott az elhangzott, ami nyomtatásban megjelent az megjelent. És sértő volt.
Témánál vagyunk... Kár volt szóba hoznom, a fene vigye el. Már csalánkiütésem van ettől a HWTO-zástól.
Ha megalapozatlan volt a többségre vonatkozó statisztikai saccolásom, akkor ezennel elnézést kérek. Bárcsak a sértegetők is elnézést kérnének az általuk megsértettektől, még ha azok netán kevesebben is vannak.
Előzmény: Ypszi (8136)
Ypszi Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8136
HWTO által megsértettek többen vannak, mint a HWTO-sok
Akkor az én számlám 0:1.. Szerintem nem kéne általánosítani.. azért, mert van pár ember (és ilyenek mindenhol megtalálhatóak), akik nem éppen pozitívan reklámozzák a stílust.. a stílus ettől még ugyanaz.. hogy kik oktatják, hogy hogyan, arról mi kisemberek már nem tehetünk.. Engem pl. egy exboxoló támadott meg anno, mégsem mondom azt, hogy "a boxolók védtelen lányokat támadnak meg az utcákon".. de ez csak az én véleményem..
Előzmény: Fődhözragatt (8133)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8135
Kiegészítés: Bob Wall és Chuck Norris esetében történetesen a kiemelkedő HM tudás is nyilvánvalóan megvan, csak éppen egy másik stílusban, nem Tae Kwon Do-ban. Ha még ez is elég ok a valódi és a tiszteletbeli fokozat közötti megkülönböztetésre, akkor a HM-ben nem különösöbben jeleskedő személyek valódi fokozatokkal való megajándékozgatása végképp elfogadhatatlan. Bízzunk benne, hogy nem erről van szó Simicskó esetében (sem).
Hogy egy elvesztett választás után hová dugják majd jeles tanítványukat, az legyen az ő gondjuk. :-)
Tudja valaki csak egyetlenegy kormánytag nevét abból az időből, amikor Papp Laci vagy Gedó Gyuri olimpiá(ka)t nyertek? :-) Na erről van szó!
Előzmény: Fődhözragatt (8133)
bout Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8134
OFF
Dobálja vissza a szerver, hogy már egyszer elküldtem. Engem is utolért az átok. :-)
ON

Madjoe már elvégezte a sportoktatóit. :-)

Amiről meséltem, az folyamatos terhelés volt, társ segítségével. És elég kíméletesek voltunk egymással. Suga sensei néha nem csinálta velünk, hanem körbement és beszállt valahova harmadiknak. Na, az már nem volt olyan kíméletes. Főleg a lazábbakhoz ment oda és ott már volt rugózás is.

Egyszer egy ilyenen még pár éve én is lesérültem. Úgy kellett ülni, hogy a talpainkat összetettük magunk előtt (amolyan pillangószerű szárnyak lettek a lábainkból). Ezt tolta lefelé a társ, miközben a hátunkat is tolta előre-lefelé. Mivel nekem a térdeim már leértek, odajött Suga sensei és szólt a partneremnek, hogy támaszkodjon a lábaimra, majd előlről elkezdte húzni a kezemet, hogy jobban előre tudjak közben hajolni. Nagyon fájt, de egy idő után ki tudtam kapcsolni. Érdekes érzés volt, hogy éreztem a fájdalmat, de csak valami zsibbadás mögül és megtudtam figyelni, ahogy egyre jobban nyúlnak az izmok a combomban. Aztán vége lett, és ahogy felálltam, a bal térdem fölött a combom zsibbadása nem akart abbamaradni. 3-4 napig tartott, amíg visszatért. Megijedtem, mert nem tudtam, hogy érezném-e, ha véletlenül rosszul terhelek rá. Óvatosan kipróbáltam. Nem fájt, tudtam terhelni, éreztem a térdemet, a combomat, de a fájdalomra mégsem volt érzékeny. Csíphettem, szúrhattam, csak a nyomást éreztem, a fájdalmat nem. Szerencsére elmúlt.
Másnap, egy tolmács segítségével meg akartam kérni, hogy hozza már rendbe, amit elcseszett (híres "kuruzsló" hírében áll), de végig sem hallgatott, csak ennyit mondott: "Óvatosan kell nyújtani" :-)

bout

Előzmény: Fődhözragatt (8131)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8133
DLala
A politikai vagy a kung-fu ranglétrán? Politikailag kétélű, mert a WT-seket sokan utálják, és így szavazóként is elfordulhatnak tőle. Torgyán Fradizása sem hiszem, hogy sokat használt volna a népszerűsűgének az összes többi klub szurkolója szemében. Márpedig a nem-fradisták többen vannak, mint a fradisták, a HWTO által megsértettek többen vannak, mint a HWTO-sok.
A kung-fu ranglétrán pedig nem szabad semmi másnak számítania, mint a tudásnak. Ha más is számít, az demoralizálja a többieket, ami súlyos erkölcsi kárt okoz. Akkor adjanak tiszeletbeli fokozatot, azt éppen arra a célra találták ki, hogy méltányolják, ha valaki sokat tesz a HM-ért. SzVSz kínosan kellene ügyelni a valódi és a tiszeteletbeli fokozatok egyértelmű megkülönböztetésére. Ahogyan pl. Choi nagymester is tette, amikor tiszteletbeli nemtomhanyadik fokozatokat adományozott Bob Wallnak és Chuck Norrisnak. (Az American Kenposok meg Pinochet tábornoknak a legnagyobb vérengzések idején, a HM tisztaságának nagyobb dicsőségére...)
Előzmény: DLala (8132)
DLala Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8132
Ha ilyen jól kampányol, hamar elorébb kerül a ranglétrán...
Előzmény: Fődhözragatt (8128)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8131
bout
Persze a módszer sem mindegy: dinamikusan rugózva vagy lassan, folyamatosan, jógagyakorlat-szerűen, edzőpartner feszegeti-e vagy saját testsúlyommal csinálom, teljes testsúllyal vagy nem (támaszkodva), aktív vagy passzív lazaság fejlesztéséről van-e szó és milyen sorrendben, stb. Lehet, hogy túl elnagyoltan és kategorikusan fogalmaztam. Elnézést! Volt egyszer egy olyan sérülésem, ami a hirtelen nyújtás miatt történt, kellő bemelegítés nélkül, teljes testsúllyal rugózva. Hosszú hónapokig tartott, amíg elmúlt a fájdalom. Azon az edzésen a sérült lábammal csak gedánra tudtam rúgni, följebb nem. (De nem szóltam, hogy megsérültem, mert egy másik stílus edzésén vendégeskedtünk, hogy velük küzdjünk, és nem akartam, hogy gyávának tartsanak. Inkább végigicsináltam úgy, hogy ballal csak gedánra rúgtam.) Ahol erről olvastam, ott azt írták, hogy a követendő sorrend: bemelegítés - technika - erőnlét - nyújtás. Állítólag az erősítő gyakorlatok után ajánlatos nyújtani is a megdolgoztatott izmokat, még akkor is, ha ott történetesen nem törekszünk a mozgáshatár megnövelsére. (Pl. felülés vagy lábemelés után kobraállás.) De most már több fórumlakótársunk is jár a TF-re, majd ők elmondják, mit tanultak erről. :-) Az én ezirányú olvasmányaim emléke sajnos már igencsak elhalványult. :-(
Előzmény: bout (8130)
bout Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8130
Nemtom. Csináltuk úgy is odahaza, de ez hozott olyan meglepő eredményt, amire nem számítottam volna.
Itt se azon melegiben láttunk neki a nyújtásnak, hanem előtte volt pár légzőgyakorlat, ami azért kellőképpen át tudja melegíteni az embert.
Ismétlem. Magam is csodálkoztam.

Ez most nem tudományos alapokon nyugvó elmélet lesz, de hátha attól működik, hogy az edzés végére átmelegedett izmok jól nyúlnak ugyan, de lehüléskor visszamerevednek.
Végülis valahol az is cél a harcművészetekben, hogy váratlan helyzetben, bemelegítés nélkül is mozgékonyak legyenek az izmok, lehetőleg húzódások, sérülések nélkül.

Én kicsi koromban (5-6 évesen) kezdtem szertornázni. Az edző frissen végezte a TF-et, (vagy mi volt akkor) és ő is a bemelegítés elemei közé helyezte a nyújtást, lazítást. (Ráült a hátunkra, miközben mi terpeszülésben hajoltunk a lábaink közé :-) )

Cselgáncs edzésen szintén ezt látom. Voltam Sumo-éknál megnézni edzést és ott is ez volt.
Több-kevesebb bemelegítés után jött a nyújtás.

Elismerem, hogy idősebb és/vagy felkészületlenebb szervezetre ez kevésbé hat jótékonyan, mint egy olyanra, aki fiatal kora óta hasonló terhelésnek van folyamatosan kitéve. Senki sem egyforma, de ha valaki egy csoportban edz a többiekkel, akkor azt kell próbálnia teljesítenie, amit a társai. Ha az edző nagy diferenciálódást lát, úgyis kénytelen lesz változtatni. Vagy egy külön edzésidőpontot ad, vagy elküld néhány embert, vagy közös szintre hozza a gyakorlatok nehézségét. Azt, hogy egy edző két-három csoport között rohangásszon nem kívánom egy oktatónak sem. Esteleg, ha vezető tanítványai között osztja el a csoportot és ő "csak" felügyeli azok munkáját.
És ezzel máris ellentmondtam egy korábbi hozzászólásomnak. :-)

bout

Előzmény: Fődhözragatt (8126)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8129
Wazull, kösz az infot!
Előzmény: Wazull (8109)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8128
Bassman
"Egyebkent valami fideszes kepviselo is WT-zik, nyilvan ez is rasegitett a dologra."
Erre céloztam, amikor azt írtam, hogy a választások után esetleg majd az új kormánypárt fejeseinek kedvenc stílusát vezetik be. Az a képviselő Simicskó István, ha jól tudom, 9. fokozatú WT tanuló. Talán nem csak képviselő, hanem valami tisztsége is van neki, nem tudom. Volt egy kis pár perces filmecske egy-két hónapja a királyi TV-ben, amelyben bemutatták, hogyan edz Simicskó úr. Instruktora sihing Veres Attila (Athos), de sifu Mádai Norbert is nyilatkozott Simicskó fejlődéséről (már egészen jól üt, de a védekezésben még fejlődnie kell). Egyébként a WT-t (és általában a Ving Csunt) szerintem érthetően, lényegretörően, rokonszenvesen mutatta be az a filmecske, az edzésjelenetek is szerencsések voltak, érzékeltették a stílus lényegét. De az nem tetszett, hogy egy HM stílus TV-s bemutatásához egy politikus kell, azért szentelnek neki ennyi figyelmet, mert a legnagyobb kormánypárt egyik fejese ezt tanulja. Miért nem mutatnak be egy-egy stílust a saját jogán? Már rég senki sem fog emlékezni a mai "fontos emberek" neveire, amikor ezek a stílusok még mindig élni és virágozni fognak.
Valamelyik újságban (talán a Távol-keleti harcművészekben) láttam egy fényképekkel bőségesen illusztrált tudósítást, hogy Leung Ting nagymestert Simicskó bevitte a parlamentbe (Máday sifu is velük volt), ahol valami főrendőr vagy főbelügyes vagy kicsoda fogadta őt, és egy rendőr díszegyenruhát ajándékozott neki. Lehet, hogy a rendőröknek is ez lesz a közelharc tananyag?
Azt pedig, hogy érdemes-e, szabad-e egy pártpolitikussal kölcsönösen reklámozniuk egymást, döntsék el ők.
Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy Széll Gábor sihing a közelharc kiképzésben eddig is oktatott WT-t, tehát lehet, hogy Simicskó nélkül is bekerült volna a tananyagba.
Előzmény: Bassman_ (8106)
Rorimack Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8127
Haliho!

Naginataban (es tudomasom szerint Kendoban is)
dan alatt a vizsga egyseges, s a kapott fokozat csak a teljesitmenytol fugg. VAgyis, altalaban "ikkyura keszitenek", de az, hogy valaki elsore ilyet kapjon, (legalabbis a velem egyutt gyakorlok elmondasa alapjan ) ritka, mint a feher hollo. VAgy iszonyu tehetseges vagy, vagy diak. Ami ugye csak az idobeli korlatokat tolja el, mert a dant mar nem adjak az ember ket szemeert.

Szoval tudtam, hogy ha nem esek el a sajat labamban, odafigyelek, akkor az ot biztosan meglesz, esetleg negy. aA tobbiben remenykedtem..

R.

Előzmény: BLaca (8121)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8126
bout
"Van egy 6. danos mester (Suga sensei, már említettem a nevét), aki minden kurzusán páros nyújtással kezdi a bemelegítést. Én nagyon csodálkoztam, de soha még annyit nem lazultam, mint az utolsó egy héten, amikor itt volt. Elsõ nap majdnem sírtam. Aztán egyre jobban csodálkoztam."
És ha ugyanezt az edzés végén, meleg izmokkal csinálnád? Biztos, hogy nem lenne biztonságosabb és hatásosabb? Próbáld ki!
Előzmény: bout (8104)
Ypszi Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8125
Atomtámadás esetén meg bújjunk az asztal alá :))
Előzmény: leha (8123)
Ypszi Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8124
Mégis, szerinted melyik stílus véd meg a golyóktól? :)))

Az alapállásról meg csak annyit, hogy nem hiszem, hogy bármilyen harci helyzetben mindenki a "leírtak" alapján fog harcolni.. én se úgy tettem, mégis levertem a tagot :)

Előzmény: DLala (8122)
leha Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8123
off
mit vársz egy olyan seregtől, amely egy mindenki által ismert színvonalú technikai háttér birtokában (és szintén mindenki által ismert külföldi hadipotenciál ismeretében) még mindig a "sztyeppén szemtől-szembe beássuk magunkat és kúszunk, nehogy lelőjenek" hozzáállást oktatja?
DLala Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8122
WT a seregben
Elég vegyes érzéseim vannak a dologgal kapcsolatban. A sereg már annyi mindenre mondta, hogy ez vagy az kell neki és annyi mindenbe belefogott már, amibol nem lett semmi, hogy én szkeptikus vagyok abban, hogy ez a mai magyar hadsereg bármiféle harcmuvészeti stílust a magáévá tudna tenni.

Sem a rendorség, sem a katonaság elitalakulatai nem verik nagydobra, mit is oktatnak az embereiknek. Persze a szakma tudja. Az egyszeru Kovács honvédnak, aki fél évet fog aludni orségben, felesleges bármi ilyesmit is tanítani, nincs rá ido. Tapló törzsormester és Tohonya százados az eloírt fizikai és lövészeti követelményrendszert sem teljesítette soha, nem is akarja. Desktop vezérkari ezredes pedig nem ér rá, mert angolul tanul...

Magánmeggyozodésem szerint a WT nem alkalmas a katonaság minden igényét kielégíteni. Az ún. városi harcra kiváló lenne, kár, hogy a magyar hadsereg ezzel a témakörrel egyáltalán nem foglalkozik... A nyílt harctéren, vagy olyan helyen, ahol tömegben kell támadni, véleményem szerint nem alkalmas. Hiába agresszív valaki, ez édeskevés az érvényesüléshez, ha lonek rád. A WT közelre hatékony, de a bunkerharctól eltekintve a katonák nagyobb távolságról dolgoznak. Már bocs az érintettektol, de a harctéren csak abban az esetben hasznos a WT alapállás, ha gyorsan akarunk öngyilkosok lenni.

Összefoglalva: ha egyáltalán igaz a hír, nem tartom többnek, mint egy újabb laza reklámfogásnak a WT részérol.

Akad egy pár olyan harcmuvészet, amelyet kifejezetten katonák kiképzésére és hadseregekben szervezetten harci alkalmazásra fejlesztettek ki.
Komoly hadseregek azokat használják is, be van építve a megfelelo alakulatok kiképzési tervébe. Ugye mindenki tud ilyeneket?

BLaca Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8121
Rorimack

Jól értem, hogy 5. kyura készültél és 1. kyu-t kaptál? Vagy nem tudtad mire készülsz?

BLaca

Előzmény: Rorimack (8082)
bout Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8120
Joruto,
A harmadik danra készülés, az nem azt jelenti, hogy 1. kyu-san 3. danra fogok jelentkezni a következő vizsgámon és még csak azt sem, hogy megtehetném. :-)
Nagyjából arról szól, amit írtál. Főleg belül fontos az érzés. De azért ez a külsőségekben is megmutatkozik. Az 1. 2. 3. danra készülők nálunk együtt edzenek a danvizsga felkészítő edzéseken (legalábbis tavaly még így volt). Ugyanazt gyakorolják, de a vizsgán mégis más lesz a vizsgaanyaguk és mást is várnak tőlük. A 3. danosoknak pl. vannak bokken páros gyakorlataik, amiket a bizottság előtt be kell mutatniuk, de ilyet alacsonyabb fokozatra Tamura sensei nem kér. Az 1. 2. danosoknak nagyjából ugyanazt kell csinálniuk, csak kicsit más szinten. Általában egy időben is vizsgáznak.
De otthon, amikor készülünk, akkor ugyanazt kell gyakorolni mindhárom fokozatra.

Olvasás: Elárulok neked egy titkot: (de csak neked) :-)
Eddig óriási volt bennem a kétely. Ez mondjuk nyílt titok, rólam ezt sokan tudják. Ebből fakad az, hogy nekem általában semmi nem elég. Mindig azt hiszem, hogy keveset tettem idáig azért, hogy előrébb jussak. Meg akarok ismerni minél több módszert és nézőpontot, mert attól tartok, ha egyet is kihagyok, már nem fogok tudni képet alkotni a nagy egészről.
Ezért olvasok, amennyit csak tudok (szerencsére egyre válogatósabb is vagyok) és ezért igyekszem mindent megjegyezni, amit egy idelátogató, vagy itt élő oktató mond, vagy mutat. És ez a sokminden gyakran felkavarodik bennem, aztán leülepszik és új felszíne lesz az ismereteimnek. Ennek az áldozatai vagytok ti. :-)

Ennek a legfőbb okára te is rávilágítottál: Van pár olyan gondolatom, amit mások már megfogalmaztak előttem és ezért "kár" volt ezzel ennyit foglalkoznom. Úgy érzem, hogy a mi feladatunk az, hogy a nagy öregek tapasztalatait felhasználva mégelőrébb vigyük a világot, ahelyett, hogy mindent újra feltalálnánk magunknak. (Akármilyen jó érzés is az) És ehhez arra van szükség, hogy elérjük a nagy öregek tapasztalatait vagy a tanítványaikon, vagy a könyveiken keresztül.
Ők az én ideáljaim, illetve az ő ideáljaik az én ideáljaim. Amíg meg nem találom a saját magamét, addig egy kitaposott ösvényt igyekszem tovább koptatni. Nem vagyok egy feltaláló típus. Nem készítek új szerszámot. Inkább a meglévőket igyekszem minél jobban kihasználni.

A tehetséges, de nem kitartó embereket nagyon sajnálom. Nagyon felszínes lehet az életük. Mindenbe belekapnak, minden jól megy nekik elsőre, és továbbálnak, mert nem találják a kihívást. Pedig az ott van az orruk előtt. A tehetséges ember kihívása a kitartás.

Nem haragszom rád. Rajtad keresztül is tanulok rólad és a világodról is. És ez formál engem és az én világomat is.

A tökéletesség elérhetőségén még gondolkodnom kell. :-) Mint látod, semmit nem teszek azért magamévá rágcsálás nélkül.

Jól kinyíltam, ideje kicsit visszagubóznom...

bout

Előzmény: Kijo (8117)
Ypszi Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8119
Nem teljesen értek egyet. Én WT-t tanultam, vagy két évig (sajnos nem egyhuzamban).. az igaz, hogy elég agresszív, de asszem ennyi kell is, ha meg akarom magam védeni az utcán.. hálistennek csak egyszer kellett használnom..
A személyi kultuszhoz nem nagyon tudok mit hozzáfűzni, én nem nagyon érzékeltem, de lehet, hogy azért, mert nem voltam benne túl sokáig, és túl mélyen. Hallani én is hallottam dolgokat, de hol nincsenek olyan események, amik nem tetszenek?

Persze hogy védeném, mert én imádtam a WT-t, és az egyik legborzasztóbb dolog az életemben, hogy abba kellett hagynom, de mélységében sose voltam benne annyira, hogy igazán tudjam, mi folyik a háttérben. Így aztán védeni se tudom.. pedig xeretném..

Előzmény: Bassman_ (8116)
sexmachinehead Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8118
Haj Wazull!

Bocsi hadd kerdezzem mar meg, hogy hol kendozol, mert amit leirtal az tisztara japan style. Nalunk is igy van az egyetemen. A klubot a harmadikosok iranyitjak. Shusho (captain) fusho(captain helyettes), kincstarnok, szoval a lenyeges poziciokat mind ok toltik be. A negyedikesek akik ugye sempaiok nem dumalnak bele az edzes menetebe, viszont van ugy, hogy az edzestarto (harmadikos) kerdez valamit egy technikaval kapcsolatosan egy negyedikestol aki ugye mar magasabb szinten van.

A konyvet majd irom, csak most az elso kyus irasbeli vizsgamat kell csinalnom, az meg egy kicsit idoigenyes.

Mad, megkaptam a kepet, majd ha hazamentem kuldok en is egy jot:))
smh

Előzmény: Wazull (8115)
Kijo Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8117
Bout,az idealista :)

- Na,csak vigyazz az idealokkal! Egyaltalan nem erdemes arra hajtani,hogy elerd oket. Mi jo van abban,ha masok alarcat veszed magadra. Inkabb csinalj magadnak sajatot....,jobban fog allni rajtad.

- Kivancsi lennek hogyan keszulhet egy 1 kyu-s a 3 Danra! Vagy ezt csak ugy belul,mint erzesnek mondod?

-" ... tortetunk valami latszolag elerhetetlen fele ..."
- Bocs! Jol lathato es elerheto dolgok fele tortetunk. Kulonben nincs a dolognak semmi ertelme.

"A tokeletesseget nem lehet elerni,de folyamatosan torekedni kell ra" .... Gichin Funakoshi mottoja es Jigoro Kanoe. (Kitalaltak ok ezt mar neked.)
-Az en mesterem pedig ennek ellenkezojet tanitja nekem: " A tokeletesseget ellehet erni! Hiszen azert edzunk. Megtartani azt ... a nehez,s nem elerni.
Szoval elhiheted,hogy ha valamiben a tokeletessegre torekszel,akkor azt el is ered. (Azert talaja ki maganak az ember a celt,hogy elerje azt! Az ember tehat nem tuz ki maga ele elerhetetlen celokat! ) A mester ismerve viszont az,hogy nem dicsekszik vele!!!
Csak nem kepzeled,hogy Ueshiba mester azt fogja mondani,hogy elertem a tokeletesseget en mar klassz csavo vagyok?! Helyette valami mast fog inkabb hangoztatni,ami tetszik neked...es a tobbieknek. Mikor onmagaval beszel a mester viszont biztosra veheted,hogy tokeletesen meg van elegedve onmagaval es mindazzal amit elert.... elerte(!) erzese van. Tehat elegedett!

"Aki ket hettekl a vizsga elott ragyur ... De a tehetseg nem eleg a harcmuveszetekben. "

- Szerintem hagyjuk ra,hogy ki mit kezd a tehetsegevel. Szoval mindenkinek a maganugye,hogy hogyan edz es tehetseges-e vagy sem,sot(!) hogy eleg-e a tehetseg??! Ezzel nem nekunk kell foglalkozni. Akibek van kitartasa az ugyis eler valamit,akinek nics ,az meg ugyis kit erdekel.

"Legyen mi fele haladni,es tisztaban lenni azzal,hogy hol is tartunk eppen."

- Pontosan!!! Ettol jobban le sem irhattad volna. Legalabb tudod,hogy mirol beszelek...

- Az olvasottak befojasoljak gondolkozasodat...es ez (sajnos vagy szerencsere) erzodik a soraidon. Tehat ott tartasz,hogy mit es hogyan szeretnel elsajatitani....ami konyvek nelkul egyenlore meg neked nem megy. Valahonnan szedned kell az iranyvonalat es ahoz igazitod magadat. (Legalabbis kulsore. Belul..a valosagot en nem tudhatom. Belul ugyanis Bout van,kivul meg a szavai.)
Remelem ezert nem haragszol. Hiszen nem vagyok Buddha...szerencsere en is tevedhetek. :)

dewa

Előzmény: bout (8084)
Bassman_ Creative Commons License 2001.01.15 0 0 8116
Ypszi

"Mintha nem szimpatizálnál ezzel a stílussal."

A vingcsunnal, mint stilussal termeszetesen szimpatizalok, hiszen en is valami ilyesmit csinalgatok. A WT-vel, mint valfajjal viszont tenyleg nem annyira szimpatizalok.
A WT egyebkent tipikusan a harci alakulatokhoz valo, egesz mentalitasa, gyakorlasi modszerei, kisse (vagy inkabb nagyon) szemelyi kultuszba hajlo ala es felerendeltsegi hierarchiaja miatt egyenesen arra talaltak ki. Eppen elegge eroszakos, hatekony, meg minden, hogy a hadseregben alkalmazzak.
De ettol meg nem lett szimpatikusabb szamomra. A hadseregben meg ugysem 10-20 evet harcmuveszetekkel foglalkozo embereket kell leverni.

Előzmény: Ypszi (8107)
Wazull Creative Commons License 2001.01.14 0 0 8115
bout,

az egy dolog, hogy kinek mi a tisztsege a klubon belul. Amikor eloszor talalkoztam ezzel a rendszerrel a klubban, akkor nem is ertettem teljesen.
Tehat: a klub az egyetemistake, rajuk epul.
A klubot a hallgatok szervezik, gyakorlatilag minden munkat ok vegeznek. A sempaiok pl. nem jelolhetok a klub tisztsegeire, sot nem is szavazhatunk, csak mint megfigyelok lehetunk ott pl. az evenkenti valasztasokon (illetve azt segitunk lebonyolitani...). Viszont a kohaiok (itt: az egyetem hallgatoi...) respektalnak bennunket, mert mi mar regebben kendozunk, magasabb fokozatunk van, illetve tolunk is tanulnak dolgokat...

A klub hierarchiaja:
A sorban legelol ul a Senior Captain (o 4., azaz utolso eves hallgato (Senior)), utana a Junior Captain (3. eves- Junior), utana a President (most eppen egy 2. eves csaj- Sophomore)), es igy tovabb az egylet EGYETEMISTA tisztsegviseloi (alelnokok, kincstaros, fegyvernok, stb...), utana a tisztseget be nem tolto hallgatok. A tisztsegviseloket egy-egy evre valasztjak, a SC es a JC kivetelevel nem fontos a Kendo tudasuk. Ok ketten altalaban a legjobban kendozo egyetemistak. Ez azt jelenti, hogy elkezdik 1. eves (Freshman) korukban a Kendot, es altalaban az egyetem vegere elernek 1. kyu, vagy 1. dan fokozatot. Tehat, meg egyszer: ok azert ulnek ilyen sorrendben (fokozatuktol fuggetlenul), mert ok a klub tisztsegviseloi. Ez volt az 1. sor, ami mogott van meg egy sor, a sempaioknak (Ok (mi :-))) ) nem egyetemistak, hanem mar vegzett hallgatok, vagy az egyetemen dolgozok). Nyilvan nem tul meglepo, hogy itt sem az alapjan ulnek az emberek sorba, hogy kinek milyen fokozata van :-)))
A sor elejen ul az, aki a legregebben tagja a klubnak (1.dan), aztan a tobbiek az alapjan, hogy ki milyen regota tagja az egyletnek. Igy lehet, hogy baratom, a mar tobbszor emlitett 4. danos japan csaj eppen elottem ul, mert o par honappal elobb ment a klubba, mint en. Holott egy "nem egyetemi" klubban o volna a sor elejen, mert neki van a legmagasabb fokozata... :-)))
Most hogy igyekeztem kicsit megvilagitani a klubon beluli hierarchiat, talan vilagosabb lett, amit korabban irtam...
A JC-t egy evre valasztottak, mert az egyetemistak kozul o jol kendozik. A klubban en sempai vagyok, mivel tobbet tudok a Kendorol, mint o, ezert batorkodtam ot tanitani (nem leoktatni, vagy megalazni, ez remelem kiderult az elozmenyekbol...). Persze, konnyu megharagudni, de remelem, annal ertelmesebb a srac, minthogy tenyleg b@szogatasnak vegye a dolgot, hiszen nem is annak szantam...
Ja, elozo napi edzes utan kiosztottam kozottuk egy doboz kivalo magyar milka szaloncukrot :-)))

Előzmény: bout (8114)
bout Creative Commons License 2001.01.14 0 0 8114
Ha ad a véleményedre, de mégsem megy ettől alád, akkor oké. :-) Könnyű ilyenkor megharagudni, mégha igaza is van a hozzászólónak.

bout

Előzmény: Wazull (8113)
Wazull Creative Commons License 2001.01.14 0 0 8113
bout,

Azt hiszem, a kisfonok respektal engem. Amit mondtam, azt az sajat erdekeben mondtam neki.
A harmadik srac kicsit tavolabb allt. Eppen valami technikahoz alltunk fel a JC-vel parban, akkor kerdezte a dolgot. En meg odamentem hozza, es mondtam neki a mar emlitett dolgot. Utana jott oda a harmadik arc, hogy mit is csinalunk, mert o nem hallotta? :-))) JC utana nem kerdezett tobbet, hanem vezenyelte az edzest... :-)))

Előzmény: bout (8111)
Wazull Creative Commons License 2001.01.14 0 0 8112
bout,

Saotome Senseinek teljesen igaza van. Nem villant fel alomkepeket, nem kodosit, nem ringatja magat a valosagtol eltero dolgokban. Sajnos, teljesen realis, amit mond...

Előzmény: bout (8108)
bout Creative Commons License 2001.01.14 0 0 8111
Szóval beszóltál a kisfőnöknek? :-)

Hogy sikerült úgy intézned, hogy a másik srác ne hallja?

bout

Előzmény: Wazull (8110)
Wazull Creative Commons License 2001.01.14 0 0 8110
Shingitai,

Kendoban nem tudok rola, hogy barmilyen modern tudomanyos alapokon nyugodna a tanitas. Egesz egyszeruen a hagyomanyokon alapszik. Az ember az evek soran megtanulja, hogyan kell osszerakni egy edzest, hogyan kell azt valtoztatni az ido multaval. Aztan mire valaki mester lesz (mondjuk 6. dantol folfele), addigra mar megvan a kottaja. (A Mesterem a 7. danjaval is csak ket (!) eve tart edzeseket- miota Japanon kivul el- hiszen addig megvolt a klubjaban a sajat Mestere a maga 8. danjaval, aki celebralta az edzeseket. Viszont az elmult tobb mint negyven evben nyilvan osszegyult neki elegendo tapasztalata ahhoz, hogy ne jojjon zavarba, ha edzest kell tartania... :-))) )
Az edzesek is valtoznak termeszetesen. Az alapfelepites mindig ugyanaz, viszont attol fuggoen, hogy eppen versenyre keszulunk, vagy csak javul a tanitvanyok tudasa, az edzesek is valtoznak. (altalaban szoktam irni az edzeseket: milyen egy "normalis" edzes, milyen egy edzes az edzotaborban vagy valogatott edzes, milyen ha harman vagyunk, milyen, ha harmincan, stb...)
Tudom, hogy egy szint felett (5.-6. dan) mar nem tanulnak uj technikakat (addigra mar megtanultak). Hanem csak vivas van edzesen, ott gyakorolhatja az ember a technikakat, meg mas fontos dolgokat...

A mai edzesen csak harman voltunk. A Mester egy hetre elment Japanba, a klubtagok nagy resze meg a vizsgaidoszak kellos kozepen eppen a koleszban tanult. A klubunkban eleg kotott hierarchiaja van annak, ki vezenyelheti a bemelegitest, vagy az edzest (a Mester tavolleteben). Ezert a Senior Captain, vagy a Junior Captain (JC) felelos, akinek altalaban nem a legmagasabb fokozata van, mert ok meg egyetemistak. Ma a JC volt, meg meg egy srac, meg en. Elkezdte a JC vezenyelni az edzest, es kozben neha feltette nekunk a kerdest: mit csinaljunk meg. A masodik ilyen alkalommal mondtam neki (a harmadik arc nem hallotta), hogy mar bocsi a kozbepofazasert, de ezt o a Mestert kiveve SENKITOL nem kerdezheti meg. Ha nincs ott a Mester, akkor neki (JC) kell egy szemelyben donteni, es vallalni a felelosseget, hogy mit csinalunk edzesen. Mindig kell, hogy legyen terve az edzesre vonatkozolag, es annak megfeleloen kell cselekednie (gyakorlatilag nem kell semmi mast csinalnia, mint a szokasos edzest levezenyelni :-))). Mivel a Mester mindig ott van edzesen, ezert O nyilvan tudja, hogyan kell osszerakni egy edzest, tehat az nem a JC feladata, hogy rogtonozzon). Ugy tunik, megertette. Persze, ez teljesen mas dolog, mint felepiteni egy klubot, az ott folyo edzessel, de talan nem volt haszontalan pelda...

Előzmény: Shingitai (8093)
Wazull Creative Commons License 2001.01.14 0 0 8109
Fodhozragatt,

bocsi, hogy belekontarkodok. Kerdeseidre a valasz: Shihan Furko Kalman, 6. danos.
http://www.she.hu/tarsasagi/szepember/furkokalman.html
http://www.skybusiness.com/kyoworldcup/kyokushin/history_hu.html
http://www.index.hu/sport/kyokushin/
:-)))

Előzmény: Fődhözragatt (8100)
bout Creative Commons License 2001.01.14 0 0 8108
Oké, ezzel a részével maximálisan egyetértek.
Sőt! Szerintem manapság, ha valaki harcművészetek oktatására vetemedik, nem elég, hogy jó testedző, vagy jó harcos, illetve jó oktató legyen.
Ahhoz, hogy a harcművészeteket könnyebben el tudjuk fogadtatni a nagyvilággal, az élet világibb oldalain is ki kell tűnnünk. Ne legyen az, hogy a harcművészettel foglalkozókat csodabogárnak, szakbarbárnak tekintik a "civilek". Szerencsére ezt nem én találtam ki és nem most. Elég sok olyan embert ismerek, aki ezt ugyancsak fontosnak tartja és ezért nem csak a harcművészetekben, meg esetleg a hétköznapi munkájában jártas, hanem sok más témával is komolyan foglalkozik. Mondhatnám azt, hogy a régi harcosok sem csak a csatározással foglalkoztak.
Most jut eszembe, asszem van is egy riport erről az ATM-ben és a fordítása fent van a Kihon Aikido honlapon. Itt a link az egész cikkre, de a kedvetekért megkeresem azt a részt, ami szerintem ide tartozik. Az cikk egyébként egy lehetséges uchi-deshi (bentlakó tanítványi) rendszer lehetőségeit kutatja Amerikában. Itt is van:
...

ATM: Ha a hagyományos uchi deshi rendszer nem felel meg a
mi korunknak és kultúránknak, milyen oktatási rendszer felel meg? Mit kell
tennünk, hogy elôsegítsük a profizmust a modern amerikai Aikidoban?

SENSEI: Nem vagyok benne biztos -- de még mindig azt
hiszem, hogy az Aikido jövôje az olyan profi Aikido tanítók létezésétôl
függ, akiknek nem csak technikai tudásuk van. Az Aikido folytatódásához a
tanítóinak alkalmasaknak kell lenniük ugyanolyan helyzetben kommunikálni,
mint a profiknak a politikában, tudományos körökben, és az üzleti életben.
A múltban a technikai jártasság elegendô volt, de az idôk megváltoztak.
Most egy Aikido shihan tekintélyének egyenrangúnak kell lenni egy egyetemi
professzoréval -- vagy még nagyobbnak.

Habár az Aikido alapvetôen harcmûvészet, ez nem csak harcmûvészet.
Mint egy Budo, kapcsolatban van a filozófiával, az emberek egymáshoz való
viszonyával, a társadalommal, és ezek környezetével. Ez az, ahogyan én értelmezem.
Harcmûvészetek technikáit ismerni az csak behatárolt érdeklôdés. Az
emberek tudni akarják hogyan bánjanak másokkal, hogyan vezessék az üzletüket,
és így tovább.

Véleményem szerint egy uchi deshi rendszer nem csak olyan emberek számára
van, akik épp most jöttek ki a középiskolából, vagy fôiskoláról. Volt
uchi deshiként úgy gondolom, hogy az egyénnek elôször valami más foglalkozást
kell ûznie, hogy legyen perspektívája. Döntô az ilyen jellegû
tapasztalat -- munka, másokkal való érintkezés, irányítás. Nagyon veszélyes
volna egy középiskolás gyerekbôl, vagy egy egyetemista diákból hivatásos
Aikido oktatót csinálni. El tudja képzelni, hogy egy középiskolás gyerekbôl
hirtelen sensei lesz? Egy tanítónak szükséges, hogy legyenek ismeretei a
mindennapos életrôl.

Nem vagyok biztos benne, hogy kellene ma uchi deshi rendszer Amerikába. Ez
egy Japántól különbözô kultúra, és más megközelítés szükséges. Mégis,
az Aikidonak igenis szüksége van valamiféle profi oktatásra, hogy felvirágozhasson
a jövôben.


...

bout

Előzmény: Shingitai (8105)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!