Keresés

Részletes keresés

foxrudi Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107793

Ezt a ventillátoros levegőztetést nem értem,és hol növel párolgást?

Előzmény: Mindenváró Ádám (107790)
bazseszka97 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107792

Üdv 

Lenne egy kérdésem. Szerintetek milyen hőmérőket, érdemes használni, pálinkafőzőre ?

 

Előre is köszi 

Tucso69 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107791

Értem!

Az 1:1 arány már jó lenne. De ezt a ventilátoros levegőztetést nem értem. 

Előzmény: Mindenváró Ádám (107790)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107790

Nem tagadom, bár én magamon is tudok nevetni ha kell... :-)
Úgy felcsesztem magam a milliós árajánlatokon, hogy 150-ért ezt már megvettem helyből,  ezzel kell dolgozni. Viszont a fele térfogat is bőven elég nekem, akár ki is vágathatok belőle és akkor jobb lesz az aránya, olyan 1:1, a kivágott anyagot meg fel lehet használni az üstházhoz, annyival is kevesebb anyagot kell venni. Érdemes? 
(a ventillátoros levegőztetést mindenképp beleteszem, mert az semmibe se kerül, a párolgást meg nyilván növeli)

Előzmény: Tucso69 (107787)
Turzul Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107789

Üdv. Mindenkinek!

Talán Ti vágjátok a témát! Különböző okok miatt túlléptem a gyümölcspálinka BÉRfőzés  megengedett mennyiségét. (Ha jól tudom ez háztartásonként 50 liter, 86 térfogat-százalékos pálinkát főzethet le adómentesen. 50 o (V/V) fokos pálinka esetén ez 86 liternyi mennyiségre ad lehetőséget egy évben.) Ezzel szemben sikerült 113,64 liter 50 fokos pálinkát kifőzetni. A mai nap folyamán meg is kaptam a NAV-tól az idézést.

A kérdésem az lenne, hogy mennyi adófizetésre és büntetésre számíthatok.

Előre is köszi a tájékoztatást.

foxrudi Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107788

"Elfogtam,egy levelet!":)

Tucso69 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107787

300K ből, simán kijön egy jó főző! Ebből sosem lesz az!

Ha kinevetnek, mert hülyeséget beszélsz, te pedig leszarod, akkor boldog ember vagy! :-)

Előzmény: Mindenváró Ádám (107784)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107786

A hosszabb üstről Golyós tudna mesélni neked.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Mindenváró Ádám (107784)
foxrudi Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107785

A lényeg,akkor jó az üstöd,ha szélesebb mint hosszabb(magasabb).Erre tettek utalást.

 

Előzmény: Mindenváró Ádám (107784)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107784

Ja, hogy a térfogat, felület arányt tartod rossznak a feladathoz...?
Igen a lekvárfőző üstök másképp szoktak kinézni, de sajna azokat olyan árban akarták adni, amit nem tudok megfizetni. 4-5 cégnél érdeklődtem, különféle fűtési megoldásokkal jöttek be ajánlatok 900 ezertől egészen 2.2 millióig. Ez nekem sok, ezért lett ez.  Alakítunk rajta, cakk-pakk ki fog jönni 300 ezerből. Még nem kezdtük el az átalakítást ha van ötleted mondd, szívesen hallgatom.

Igazából én legfeljebb félig fogom megtölteni, a magasságát felének is képzelheted,
akkor az arányai már mások.  Akár le is csökkenthetnénk a magasságát, de persze ezt azért nem tesszük mégsem. Inkább a levegőcserét  egy pár tíz wattos ventivel fogjuk megoldani. Lesz a tetején egy befúvó csonk, a fedél másik fele pedig nyitható, bár a képen ez nem látszik. A lábak kb. 30 cm magasra módosulnak, kerekek kerülnek alá, így egy gázzsámoly fölé gurítható lesz, kívülről pedig kap az egész egy üstházat. Ez az átalakítási elképzelés.

 

 

Előzmény: snapszmester (107783)
snapszmester Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107783

A savallo lábakon álló alkalmatlanságról beszelek.

Előzmény: Mindenváró Ádám (107782)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107782

Azt hiszem, valamilyen olajat akartak ezzel keverni, megörököltem... Mit javasolnál, hogyan alakítsuk át?
Régen faluhelyen "lepke" néven futott az a szerkentyű, amivel lekvárt kevertek.

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-627.html   itt az első képen van ilyen.  Ilyesforma megoldás jobb volna? Nem tart sokból átalakítani a fejet...

Előzmény: snapszmester (107781)
snapszmester Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107781

Az a hosszú kotla csak vízmelegitesre jó, de arra sem jó hatásfokkal. Ha már pénzt áldozol rá jobban gondold át mit csinálsz.

Előzmény: Mindenváró Ádám (107777)
sörös100 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107780

Üdvözletem mindenkinek .

 

 

Az volna a kérdésem,hogy a sisaknak  szánt edény átmérője 29.5 cm  mennyivel kell kisebbre  vágni a söröshordón a betöltő nyílást ?

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107779

Az én koromban az ilyesmi már egyáltalán nem érdekli az embert... Legtöbbször egy sort sem vesztegetek a kinevetőkre. :-)

Előzmény: szilvakukc (107768)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107778

Én ilyesmit használnék szerintem, ha használnék egyáltalán...
http://www.bazismotor.eu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=221&Itemid=11

 

Ezek 140 fokig mérnek, de sztem sportmotorokhoz lehet kapni magasabb méréshatárral is.

Előzmény: vasbogre (107776)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107777

Hát, persze hogy az a legjobb, ha minden benne van... Csak hát a költségeket is figyelembe kell venni. A most készülő nagy üstnek csak az anyaga 150 rugó+a keverőhajtómű 70... valahol spórolni is kell. 


Azt tudom, hogy az almacefrém csúnyán leégett a kis olajosban, igaz talán túl sűrű volt. Ezen segíthetett volna egy olyan szűrő amiről Gadgetfan írt. Neki mondjuk az üstje is réz, aminek a hővezetése sokszorosan jobb mint az acélé...

 
Ez lesz amúgy átalakítva a céljaimnak. Valakinek készítette más célra, de végül nem kellett neki anyagárban megvettem és most alakul át fele lekvárfőzésre. A kavaróval még nem tudom mi lesz, ezeknél a gépeknél olyat szoktak használni, ami kvázi a falat kaparja, ez a meglévő nem olyan. Ha nem lesz megfelelő, akkor azon is alakítani fog kelleni.

Előzmény: rézműves1 (107772)
vasbogre Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107776

Söröshordónál olajos duplafenéknél hogyan és hová tegyem az olajhőmérőt, hogy az alatta lévő tűz ne befolyásolja? Illetve milyen hőmérő kell? Ha egy sima merülőhövelyeset alulra betekerek akkor azt éri a láng és nem jó mér plusz szét is ég. Ha a tágulási tartályba teszem szerintem akkor sem, mert ott biztos kisebb hőmérsékletű az olaj mint a dupla valagban.

Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107775

Én is.:-)

Jó nedűt!!!

Előzmény: Törölt nick (107773)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107774

Engedd meg, hogy egy kicsit sarkosabban fogalmazzak.

Egy dupla falú üstnek hasznára válik egy keverő, de egy keverős üstnek nem kell dupla fal.

Kiemelném még a "szigetelt üstházat" is, ami sokat segít a dolgokon.

Jó nedűt!!!!:-)

 

Előzmény: rézműves1 (107772)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107773

Én sima egyrétegű rézben, keverő nélkül főzök. Nem ég le, ugyanis az alján van egy külön betehető szűrő, ami a sűrű cuccot nem engedi letapadni.

Előzmény: Mindenváró Ádám (107767)
rézműves1 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107772

..."Egy jó keverő egy szigetelt üstházzal kombinálva szerintem sokkal többet ér"...

 

...egy jó keverő, egy dupla falú, szigetelt üstházban meg még többet ér..DD...

 

 ...az viszont nem kérdéses, hogy a jól kivitelezett dupla falúban (legyen az vizes v. olajos), nem ég le a cefre, még keverő nélkül sem...

 

...persze sokunknak számít az idő, de a kényelem is fontos és az a kis elenyésző többlet idő, ami a víz, vagy olaj felmelegítéséhez kell, nem igazán számottevő...

..(csak nem kell a 80-as üsthöz, 40-liter olajat használni, mint ahogy azt egy cég hirdeti)..

...aki pedig azt állítja, hogy dupla fallal nehezebb a párlatrészeket elválasztani, az téved...

Előzmény: Feeriba51 (107769)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107771

Néha, még én is gyors vagyok:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: körte51 (107770)
körte51 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107770

Megelőztél ,pont ezt akartam írni. :-)

Előzmény: Feeriba51 (107769)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107769

"Egy jó keverő egy szigetelt üstházzal kombinálva szerintem sokkal többet ér,  a mostani nagy edényhez ezt a metódust választottam."

 

Gratulálok, nagyon jó meglátás!!!!

Ezzel a leégést kizárod, hőenergiát nem vesztesz a duplikálás miatt, biztosítod a massza egyenletes, gyors melegítését és ezzel a frakciók leválasztása is jobban megy. Csodálkozom, hogy eddig ezt nem nagyon alkalmazták, pedig a régi főzők is így működtek. Igaz a keverés régen kézi volt, de ma már megoldható villanymotorral is.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Mindenváró Ádám (107767)
szilvakukc Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107768

Rendben! De ezt a nézetedet ne nagyon terjeszd, mert ki fognak nevetni.

Előzmény: Mindenváró Ádám (107767)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107767

Ami a duplikálást illeti, éppen most készít nekem a sógor egy lekvárfőző edényt. A korábban készített kis főzőt duplikáltuk, de én arra jutottam azzal kapcsolatban, hogy a duplikálás inkább csak a hőelosztásban segít, így csökkenti a leégés kockázatát. Viszont egyáltalán nem szünteti meg azt, a hőigényt pedig nem hogy csökkentené, de növeli is.Plusz a hőközlő anyaggal is bohóckodni kell, ha olaj, ha víz, mindegy.

 

Egy jó keverő egy szigetelt üstházzal kombinálva szerintem sokkal többet ér,  a mostani nagy edényhez ezt a metódust választottam.

Előzmény: bazseszka97 (107735)
sogi01 Creative Commons License 2015.01.09 0 0 107766

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (107752)
bazseszka97 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 107765

Van benne valami

Előzmény: zsorsz (107764)
zsorsz Creative Commons License 2015.01.08 0 0 107764

Sokan pont a kerítésszaggatóhoz vannak szokva,azt mondják - "az a jó,ha marja az ember torkát".Erről jut eszembe, mikor az egyszerű ember megnősül és állandóan hiányol egy ízt,ami az anyja főztjében megvolt.Egyszer aztán a fiatalasszonynak sikerült az ételt odaégetni, - na ez az az íz amit kerestem,mondta a jóember.

Előzmény: bazseszka97 (107762)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!