Nem tagadom, bár én magamon is tudok nevetni ha kell... :-) Úgy felcsesztem magam a milliós árajánlatokon, hogy 150-ért ezt már megvettem helyből, ezzel kell dolgozni. Viszont a fele térfogat is bőven elég nekem, akár ki is vágathatok belőle és akkor jobb lesz az aránya, olyan 1:1, a kivágott anyagot meg fel lehet használni az üstházhoz, annyival is kevesebb anyagot kell venni. Érdemes? (a ventillátoros levegőztetést mindenképp beleteszem, mert az semmibe se kerül, a párolgást meg nyilván növeli)
Talán Ti vágjátok a témát! Különböző okok miatt túlléptem a gyümölcspálinka BÉRfőzés megengedett mennyiségét. (Ha jól tudom ez háztartásonként 50 liter, 86 térfogat-százalékos pálinkát főzethet le adómentesen. 50 o (V/V) fokos pálinka esetén ez 86 liternyi mennyiségre ad lehetőséget egy évben.) Ezzel szemben sikerült 113,64 liter 50 fokos pálinkát kifőzetni. A mai nap folyamán meg is kaptam a NAV-tól az idézést.
A kérdésem az lenne, hogy mennyi adófizetésre és büntetésre számíthatok.
Ja, hogy a térfogat, felület arányt tartod rossznak a feladathoz...? Igen a lekvárfőző üstök másképp szoktak kinézni, de sajna azokat olyan árban akarták adni, amit nem tudok megfizetni. 4-5 cégnél érdeklődtem, különféle fűtési megoldásokkal jöttek be ajánlatok 900 ezertől egészen 2.2 millióig. Ez nekem sok, ezért lett ez. Alakítunk rajta, cakk-pakk ki fog jönni 300 ezerből. Még nem kezdtük el az átalakítást ha van ötleted mondd, szívesen hallgatom.
Igazából én legfeljebb félig fogom megtölteni, a magasságát felének is képzelheted, akkor az arányai már mások. Akár le is csökkenthetnénk a magasságát, de persze ezt azért nem tesszük mégsem. Inkább a levegőcserét egy pár tíz wattos ventivel fogjuk megoldani. Lesz a tetején egy befúvó csonk, a fedél másik fele pedig nyitható, bár a képen ez nem látszik. A lábak kb. 30 cm magasra módosulnak, kerekek kerülnek alá, így egy gázzsámoly fölé gurítható lesz, kívülről pedig kap az egész egy üstházat. Ez az átalakítási elképzelés.
Azt hiszem, valamilyen olajat akartak ezzel keverni, megörököltem... Mit javasolnál, hogyan alakítsuk át? Régen faluhelyen "lepke" néven futott az a szerkentyű, amivel lekvárt kevertek.
Hát, persze hogy az a legjobb, ha minden benne van... Csak hát a költségeket is figyelembe kell venni. A most készülő nagy üstnek csak az anyaga 150 rugó+a keverőhajtómű 70... valahol spórolni is kell.
Azt tudom, hogy az almacefrém csúnyán leégett a kis olajosban, igaz talán túl sűrű volt. Ezen segíthetett volna egy olyan szűrő amiről Gadgetfan írt. Neki mondjuk az üstje is réz, aminek a hővezetése sokszorosan jobb mint az acélé...
Ez lesz amúgy átalakítva a céljaimnak. Valakinek készítette más célra, de végül nem kellett neki anyagárban megvettem és most alakul át fele lekvárfőzésre. A kavaróval még nem tudom mi lesz, ezeknél a gépeknél olyat szoktak használni, ami kvázi a falat kaparja, ez a meglévő nem olyan. Ha nem lesz megfelelő, akkor azon is alakítani fog kelleni.
Söröshordónál olajos duplafenéknél hogyan és hová tegyem az olajhőmérőt, hogy az alatta lévő tűz ne befolyásolja? Illetve milyen hőmérő kell? Ha egy sima merülőhövelyeset alulra betekerek akkor azt éri a láng és nem jó mér plusz szét is ég. Ha a tágulási tartályba teszem szerintem akkor sem, mert ott biztos kisebb hőmérsékletű az olaj mint a dupla valagban.
..."Egy jó keverő egy szigetelt üstházzal kombinálva szerintem sokkal többet ér"...
...egy jó keverő, egy dupla falú, szigeteltüstházbanmeg még többet ér..DD...
...az viszont nem kérdéses, hogy a jól kivitelezett dupla falúban (legyen az vizes v. olajos), nem ég le a cefre, még keverő nélkül sem...
...persze sokunknak számít az idő, de a kényelem is fontos és az a kis elenyésző többlet idő, ami a víz, vagy olaj felmelegítéséhez kell, nem igazán számottevő...
..(csak nem kell a 80-as üsthöz, 40-liter olajat használni, mint ahogy azt egy cég hirdeti)..
...aki pedig azt állítja, hogy dupla fallal nehezebb a párlatrészeket elválasztani, az téved...
"Egy jó keverő egy szigetelt üstházzal kombinálva szerintem sokkal többet ér, a mostani nagy edényhez ezt a metódust választottam."
Gratulálok, nagyon jó meglátás!!!!
Ezzel a leégést kizárod, hőenergiát nem vesztesz a duplikálás miatt, biztosítod a massza egyenletes, gyors melegítését és ezzel a frakciók leválasztása is jobban megy. Csodálkozom, hogy eddig ezt nem nagyon alkalmazták, pedig a régi főzők is így működtek. Igaz a keverés régen kézi volt, de ma már megoldható villanymotorral is.
Ami a duplikálást illeti, éppen most készít nekem a sógor egy lekvárfőző edényt. A korábban készített kis főzőt duplikáltuk, de én arra jutottam azzal kapcsolatban, hogy a duplikálás inkább csak a hőelosztásban segít, így csökkenti a leégés kockázatát. Viszont egyáltalán nem szünteti meg azt, a hőigényt pedig nem hogy csökkentené, de növeli is.Plusz a hőközlő anyaggal is bohóckodni kell, ha olaj, ha víz, mindegy.
Egy jó keverő egy szigetelt üstházzal kombinálva szerintem sokkal többet ér, a mostani nagy edényhez ezt a metódust választottam.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Sokan pont a kerítésszaggatóhoz vannak szokva,azt mondják - "az a jó,ha marja az ember torkát".Erről jut eszembe, mikor az egyszerű ember megnősül és állandóan hiányol egy ízt,ami az anyja főztjében megvolt.Egyszer aztán a fiatalasszonynak sikerült az ételt odaégetni, - na ez az az íz amit kerestem,mondta a jóember.