Keresés

Részletes keresés

TamásD Creative Commons License 2005.02.17 0 0 32

Hahó,

 

A legegyszerűbb (fél)műtéti  eljárás a gumigyűrűzés. Ezt a II. stádiumú aranyereknék szokták használni, amikor viszonylag kicsi, még maguktól "visszamenő" aranyerek vannak. Ekkor egy az ember egy fogóval előhúzza az aranyeres csomót, ráhúz egy spec. eszközt, ami pedig általában sűrített levegővel "rálő" egy erős gumigyűrűt, ami összerszorul. Ez később a szorítástól elhal, és leesik. Gyors, egyszerű, kicsit fáj, nincs vérzés.

A III. stádimú aranyereknék, amikor a csomóok nagyok, magától már nem húzódnak vissza, de visszatehetők, a valóban műtéti eljárások használatosak. Ezek közül kettő az, amit itthon leggyakrabban használunk, a Parks és a Milligan-Morgan nevezetű műtétek. Anélkül, hogy nagyon a részletekbe mennék, aranyerek típusosan 3,7,11 óra irányban vannak, ha a végbelet óralapnak képzeled el. Ezeknél a műtéteknék a nagy aranyeres csomók nyálkahártyáját radiálisan a tövénél behasítjuk, magát a kitüremkedő aranyeres csomót levágjuk és a csomó tápláló artériáját alacsonyan vagy magasan lekötjük. Ezután van aki a kis sebet összevarrja; van, aki nem. Ezt ha kell, mind a három fentebbi irányban el lehet végezni. Ezután a végbélbe vérzéscsillapító szivacshengert teszünk. Egyszerű, altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben is végezhető. Szövődményként előfordulhat vérzés, az első székelés esetleg igen fájdalmas, pár nap koplalás és kórházban levés. Előfordulhat átmeneti pepecselő inkontinencia, ez az esetek döntő többségében pár hét alatt elmúlik.

A IV. stádiumú aranyérnél, amit a végbél nyálkahártya előesésének is hívhatunk, vagy akár a III--asnál is van egy új típusú eljárás. Ez a Longo féle műtét vagy PPH műtét, ki hogy hívja. Ennél egy spec. körkörös varrógépet dugunk fel a "beteg" terület fölé, ami kivág egy kb. 1 cm széles nyélkahártyahengert, és az alsó darabot a felsőhöz felhúzva összevarrja. Ezzel a megereszkedett, előesett nyálkahártya terület rögzíthető. Esetleg a külső aranyerek a hagyományos technikával még pluszban eltávolíthatók. Előnye, hogy egyszerű, hatékony; hátránya, hogy nem terjedt el, vannak, akik nem hisznek benne és a gép drága, a kórházon múlik, hogy van-e ilyen neki vagy nincs.

Huhh, elég ennyi?

 

TamásD

Előzmény: eRadek (30)
Zsuzsa20 Creative Commons License 2005.02.17 0 0 31
TamásD, köszönöm szépen a válaszodat, már egy kicsit múlott is.  Zsuzsa
eRadek Creative Commons License 2005.02.16 0 0 30

TamásD

 

Azt írtad, hogy az aranyérre többféle műtéti eljárás is van.

Megtennéd, hogy felsorolod ezeket és leírod, hogy mi közöttük a különbség, melyiket mikor célszerű alkalmazni!

Előre is köszi!

 

Radek

Előzmény: TamásD (13)
gebo Creative Commons License 2005.02.16 0 0 29
Na most azért estem kétségbe, mert ma kötelező "üzemorvosi" szűrésre kellet menni, először láttam ezt a doktornőt, vázoltam neki a többrétű problémát, megvizsgált, kérdezősködött, és nem volt megnyugtató, mindenképpen látni akarja  aleleteimet, mert valami hasi aortát tapintott, (szerinte nem jó helyen vagy mi), ami ráadásul nyomásra iszonyúan fájt. Nyomkodott, nyomkodott, és gyakorlatilag megint az egész hasam fájt. Tudom, hogy ez már-már offolásnak számít, és neked is az idegeidre megyek :), de kezdek megint aggódni. A fájdalmakat természetesen én is külön választom, tudom, hogy nem függ össze közvetlenül, csak ez az állatorvosi ló szindróma... Jajajaj, mit csináljak? Tudom, menjek orvoshoz...
Előzmény: TamásD (26)
TamásD Creative Commons License 2005.02.15 0 0 28

Amíg kicsi és viszonylag panaszmentes egy aranyér, addig nagyon más teendőd nincs is. A kezelés fokozott higiéné, langyos vizes vagy kamillás ülőfürdők, utána pedig valamilyen aranyérkenőcssel bekenni. Ezekből van jezerféle, jó az Aurobin is (bár az vényköteles), mi első körben a Doxiproct-ot szoktuk ajánlani, de ez csak izlés kérdése. Jó még a Mastu-S ill. a Sperti nevű kenőcs/kúp. Kúpot akkor célszerű használni, ha bentebb, feljebb vannak az aranyeres csomók. Az Aurobinban van egy kis prednisolon nevű szteroid, ami esetleg a terhesség miatt megfontolandó, bár gondolom ilyen kis mennyiség még a bőrön sem igen jut át.  Ha semmi eredmény nincs, akkor menj el egy orvoshoz, vannak erősebb, receptes készítmények, csak figyelj rá, hogy az összetevők a terhességgel milyen viszonyban vannak. Sajnos szülés alatt/után valószínűleg rosszabb lesz a helyzet.

 

TamásD

Előzmény: Zsuzsa20 (27)
Zsuzsa20 Creative Commons License 2005.02.15 0 0 27
Tamásd, szeretném a tanácsodat kérni, mert most jött ki az aranyerem, és csak pár hét van vissza a szülésig, 37 hetes terhes vagyok. Eddig nem szokott aranyerem lenni, nincs igazán tapasztalatom, hogy mivel lehetne elmulasztani. A rendelésre nem tudok szülés előtt elmenni, mert időpontot kell kérni, (már kértem), de a legkorábbi is szülés utánra esik. Pici különben az aranyér, kb 2-3 cm, de kicsit vérnyomokat is láton a nadrágomon. Aurobin kenőcsöt kaptam anyukámtól, azzal kezdtam el rögtön kenni, (pár napja), de semmi változás. Előre is köszönöm: Zsuzsa
TamásD Creative Commons License 2005.02.15 0 0 26

Ketté kell választani. Ha az aranyér panaszos, tartósan fáj, vérzik, stb. esetleg kialakult egy kis berepedés a végbél nyálkahártáyján, azt kezelni kell. Ezen érződik, hogy csak a "fenekénél" fáj az embernek. Én a panaszost inkább a belek összenövéseire értettem, ez az aranyértől szentem teljesen független. Az összenövés inkább székrekedéssel, puffadással jár, a fájdalom bizonytalan, diffúz szokott lenni. Erre vonatkozik, hogy amig nem okoz sok panaszt, inkább érdemes hagyni, ha nem, akkor lehet műteni.

 

TamásD

Előzmény: gebo (25)
gebo Creative Commons License 2005.02.15 0 0 25

Jóvanna! :) De én pór földi halandó nem tudom ilyen tudományosan megmagyarázni magamnak... Ezért írtam egyszer, hogy jó, hogy vagy, és ránk pazarolod drága idődet és szakértelmedet (ezt komolyan írom)

Mit értessz azalatt, hogy panaszok? Hiszen pont azért csináltam végig a kéjmámort annak idején, mert olyan fájdalmaim voltak, hogy nem bírtam felülni az ágyban. Polypokat leszedték, jobb lett. Most megint fáj iszpnyúan, és nem tudom, hogy melyik miatt (állatorvosi ló). Azt is tudom, hogy így meg nem mondja nekem senki, mitől. De legalább eligazítást kapok az útra. Az a baj, hogy a körzetim tényleg nem 100-as... Mehetek beutaló nélkül a gasztroenterológushoz? Vagy üljek nyugodtan az aranyeremen? (ami viszont nem fáj) :))

Előzmény: TamásD (24)
TamásD Creative Commons License 2005.02.14 0 0 24

Jajajj, a túlélheted csak vicc volt. A fölös sigmakacs az a s(z)igmabélnek egy veleszületett, gyakorlatilag ártalmatlan variánsa, amikor a sigma bélszakasz túl hosszú, és ezért, hogy elférjen, kénytelen egy plusz kanyarulatot vetni. Ez persze csak egy feltételezés a részemről, de tükrözés során általában ezt szokták ide-oda kanyargó akadálynak látni. Könnyen lehet, hogy akár ez a szakasz is ki van tapadva valahová, és még jobban megtörik. A rúgástól nemigen lehet, ha a bélszakasz "összeszakadt" volna, akkor most nem mesélnéd el, hacsak gyorsan meg nem műtik. Szerintem annak idején volt vagy valamelyik bélfelszínen vagy a májon, vagy valahol egy kis vérzés, ami panaszt nem okozott, nem tűnt fel, de szétcsorogva itt-ott összetapasztotta a beleket. KÖvetkezmény: nem sok. Amig nem okoz a bélműködésben zavart, vagy nem fájdalmas, addig nemigen tudsz vele mit kezdeni. Ha nagyon panaszos, műtéttel szét lehet válogatni a beleket, de hát az ugye műtét, kockázat miegyéb. Ja, és szerintem az aranyérhez sincs semmi köze.

 

TamásD

Előzmény: gebo (22)
gebo Creative Commons License 2005.02.14 0 0 23
Ja, és mi a megfejtés? Vagy éljek boldogan, mintha mi se lenne? A körzeti orvosomhoz szinte hiába megyek, közli fiatal vagyok (annyira nem) ne aggódjak... Ezt a szigmakacsot sem értem...
Előzmény: gebo (22)
gebo Creative Commons License 2005.02.14 0 0 22

Összezavarodtam. Bár attól nem féltem, hogy nem élem túl (vagy mégis?) Én erre az összekúszálódott bélre gondoltam, hogy lehet-e a rúgástól (lehet, hogy banális, de esetleg "összeszakadt" valami az ütéstől, de ez magasabban volt (a májam körül). Akkor azt mondták, hogy vagy májrepedés, de amikor túléltem, azt mondták akkor mégsem, hanem valószínűleg hasfalzúzódás. Persze több "adhesiot" is találtak még a vizsgálható részen. Ezt most csak irogatom én, de tué-képpen szeretném tudni, hogy vannak-e összefüggések a kúzsa belek, kitapadások, rúgások és aranyér közt.

Ha válaszolsz még, megköszömöm... :)

Előzmény: TamásD (18)
gÖndÖr Creative Commons License 2005.02.13 0 0 21
Kösz a választ.
Egyébként friss, piros vér szokott lenni. A belső csomó az mennyire belső? A doktor
kézzel nem tudott kitapintani semmit. Már ez a "kivizsgálás" is rendkivűl kellemes volt...
NA mindegy, elmegyek kedden aztán lesz, ami lesz.
Előzmény: TamásD (20)
TamásD Creative Commons License 2005.02.13 0 0 20

Hahó.

 

A vérzésnek sokféle oka lehet, a legtöbb banális. A daganat ilyen korban természetesen ritka, de kizárni semmiképpen sem lehet, vannak öröklődő típusok, amik fiatalon jelentkeznek. Ha alapos kivizsgálással más ok nem igazolódik, a tükrözés elkerülhetetlen. MIlyen vér ez? Ha friss piros, akkor valahonnan a "lenti szakaszokról" jön. Leggyakrabban aranyeres csomó, ami lehet un. belső csomó is, ami magasabban van, tehát nem könnyű tapintani. Lehet egy kis berepedés a végbél nyhártyáján, bár az általában baromira fáj. Lehet egy kis fekély is. Nézesd meg, lehet csinálni anoscopiát, azzal jól látszódnak.

A kondizástól esetleg annyiban lehet, hogy mégis belső aranyeres csomók, amik az erőlködéstől kijönnek.

 

TamásD

Előzmény: gÖndÖr (19)
gÖndÖr Creative Commons License 2005.02.13 0 0 19
Sziasztok! Nekem olyan problémám van,hogy székelés közben vér csöpög a wc-be. Elmentem sebészetre, ahol megvizsgált a doki, majd mondta,hogy nem lehet ráfogni aranyérre, mert azt nem észlelte( nem tudom pontosan mit mondott, de vmi ilyesmit). Azt mondta ,hogy menjek vissza kedden, mert ki kell vizsgálni, meg kell állapítani,hogy honnan jön a vér. Na mondom remek. Most szerintetek mi lehet a gond? A kivizsgálás alatt tükrözést ért? Egyébként 20 éves vagyok, nagyon remélem ,hogy nem rák.Bele se merek gondolni. Ja igen, és szerintetek nem lehet, hogy azért vérzek,mert kondizok ahol rendesen megerőltetem magam? Elpattant egy ér? Az a baj,hogy ez már egy hete így megy, pedig a kondit abbahagytam. Szóval vkinek nincs ilyen tapasztalata? Milyen alternativák lehetnek a vérzés okára?
TamásD Creative Commons License 2005.02.11 0 0 18

Aha. Ha még tudományosabbak akarunk lenni, akkor neked fölös sigmakacsod van. Volt már aki túlélte. Elméletileg lehet, hogy valamilyen korábbi sérüléstől van a kitapadás. Ha akkor volt a bélfalon egy kis bevérzés, sérülés, ami egyébként nem okozott panaszt, az elvileg kitapadhatott valahová.

 

TamásD

Előzmény: gebo (15)
topikolló Creative Commons License 2005.02.11 0 0 17

Sziasztok!

 

Nekem teljesen véletlenül sikerült rátalálnom egy klassz kis alternatív gyógymódra! :) Persze nyilván nem mindenkinél fog ez bejönni, hiszen nem mindenkinek ugyanaz okozza a dolgot.

A lényeg az, hogy 2-3 hónappal ezelőtt teljesen leálltam a gyorséttermi kajákkal, mert egyszerűen nem tudtam, hogy nekem mitől van aranyerem, de azt lehetségesnek tartottam, hogy talán másképp kéne étkezni. Megfigyeltem, hogy ha ilyen helyeken eszem, akkor utána jön a hasmenés és jön a vérzés és a fájdalom. Szóval felhagytam ezzel a káros szenvedéllyel és azóta szinte semmi bajom. Ha meg mégis előjönne (az utóbbi 2 hónapban 2*), azonnal teszek rá egy kis Doxiproctot és egy kenéstől elmúlik. (Reparon nekem nem vált be.)

eRadek Creative Commons License 2005.02.11 0 0 16

Pár évvel ezelőtt én már túlestem a "gyűrűzésen", amely valamennyire rendbetette, de nem teljesen.

Azóta már újra kitüremkedik és vérzik.

A múlkor, amikor elmentem egy másik orvoshoz, az ránézett és rögtön azt mondta, hogy műteni kell. Nem is ajánlotta a gyűrűs lehetőséget.

Igazából azért nem tudom eldönteni, hogy rászánjam magam a műtétre, mert igaz, hogy sok problémám van vele, tehát minden wc-zés után véres a papír, de fájdalmaim nincsenek.

Tehát, ha folyamatosan rendbentartom (mosdás, kenőcs), akkor el vagyok vele!

gebo Creative Commons License 2005.02.11 0 0 15

Ostobán hangzik mi? De pont tükrözésen derült ki, mikor nem volt végig vizsgálható... Így mondták, szinte szóról szóra tudnám idézni... Plusz szigmabél szakasz mélyen az alhasban kitapadva, nem mobilizálató. Elég tudományos? :) Persze bennem is felmerül, hogy vissza kéne tapsolni a kéjmámort, amit a tükrözés okoz... Még egy kérdés, ha már ilyen aranyosan válaszolgatsz: Lehet, hogy egy 16 éves koromban bekapott irgalmatlan nagy rugás okozta ezt a "csavarodást? Ellenszer? Tudom: rostos, sok folyadék, stb. 

Jó, hogy vagy :)))

Előzmény: TamásD (14)
TamásD Creative Commons License 2005.02.10 0 0 14

Hogy csavarodott a vastagbeled? :)

Elvileg a polypokkal nincs összefüggés. Olyan viszont van, hogy az aranyér csak viszket, nincs kifejezett fájdalom. DE. Ha korábban voltak polipjaid és vérezgetsz a végbélen keresztül, érdemes lenne elgondolkozni egy tükrözésen (fujj-fujj) , nehogy elnézzen az ember valami nagyobb bajt.

 

TamásD

Előzmény: gebo (10)
TamásD Creative Commons License 2005.02.10 0 0 13

Attól függ, hogy milyen panaszokat okoz. Ha csak néha kijön, fájdogál egy kicsit, de elviselhető, akkor érdemes várni, plusz kúp, kenőcs. Ha a panaszok sűrűsödnek/állandósulnak, akkor viszont lépni kell.  A gumigyűrűvel az a baj, hogy csak kis alapú, jól körülírt aranyeres csomókra lehet rátenni, tehát nem mindig alkalmazható. A műtét sem nagy szám, különösebben nem kell félni tőle.

 

TamásD

Előzmény: eRadek (9)
H_G Creative Commons License 2005.02.10 0 0 12
A gumigyűrűs kezelés nem nagy kellemetlenség, mindenképpen érdemes rászánni magad -- épp, hogy ne fajuljon a műtendő stádiumig!

Előzmény: eRadek (9)
H_G Creative Commons License 2005.02.10 0 0 11
Szerintem nincs összefüggés (de nem vagyok orvos). Az, h. nem fáj, nagyon is elképzelhető.

Előzmény: gebo (10)
gebo Creative Commons License 2005.02.10 0 0 10

Na rátok találtam én is...

Nekem masni szerűen összecsvarodott a vastagbelem, + 2 éve 2 polipot szedtek le a vastagbélből, Lehet ez oka az aranyérnek, vagy csak a szülések utáni "kötelező" állapot?

Lehetséges, hogy az aranyér csak viszket és vérzik, nem fáj, vagy az valami más?

Előzmény: TamásD (8)
eRadek Creative Commons License 2005.02.10 0 0 9

Véleményed szerint célszerű-e megműttetni vagy eléldegélhet úgy az ember élete végéig, hogy megpróbálja magának folyamatosan rendbentartani?

Előzmény: TamásD (8)
TamásD Creative Commons License 2005.02.09 0 2 8

Hali,

 

Mondd meg az orvostanhallgató haverodnak, hogy ez marhaság, vizsgán lehetőleg ne adja elő. (Inkább olvassa el még egyszer a sebészet tankönyvet.)

 

1. Aranyérnél a végbél nyálkahártyája alatt lévő vénás öblök, párnák fala "kinyúlik", meggyengül, ettől türemkedik ki. Ez általában veleszületett hajlam, de lehet szerzet oka is, pl. terhesség, krónikus székrekedés, stb, vagyis minden, ami sok erőlködéssel jár. Előfordulhat, hogy ezekben a vénás csomókban megpang, ne adj isten betrombotizál a vénás vér, ekkor látja a csillagokat az ember a fájdalomtól,, mert a  csomó nem tud magától kiürülni, visszahúzódni. Négy stádiuma van, attól függően, hogy az aranyeres csomók mennyire türemkednek ki, maguktól visszamennek-e, stb. Műteni a III-IV stádiumban szokás. Nem tudom, hogy a májnak milyen köze lehet benne, hacsak nincs valakinek májcirózisa és nem pang az egész vénás rendszere.

 

2. Műtétnél természetesen nem sérül egyik záróizom sem, feltéve persze, hogy nem áll neki össze-vissza vagdosni az ember. Többféle műtéti technika van, általában közös bennük, hogy a tipusos három irányban lévő aranyeres csomók nyálkahártyáját meghasítva lekötjük a tápláló eret és az aranyeres csomót amennyire lehet kimetsszük. Ezután összevarrjuk a felületes sebeket.

 

Műtét mellett, pontosabban a kisebb, körülírt aranyeres csomóknál lehet gumigyűrűs ligatúrát alkalmazni, amikor egy erős gumigyűrűt teszünk a csomó tövére, és az összenyomódva elhal, magától leesik. Lehet még szklerotizálni vagy lézeresen kezelni az aranyeres csomókat.

 

I-II stádiumban jók az erre való kúpok, kenőcsök, a kamillás ülőfürdő, fokozott higiéné.

 

TamásD

Előzmény: vlacko (4)
vlacko Creative Commons License 2005.02.09 0 0 7

4 évbe tartott, mire rájöttem. Régebben sportoltam, és iszonyat mennyiségű tejet ittam. Aztán egyszercsak jelentkezett ez a probléma, de fájdalom nem volt, csak véres széklet. Aztán két három év után már fájt is, én meg nem értettem mi a franctól volt, de lassan feltünt, hogy az esti tejiszogatás után kezdődik mindig. Erre kipróbáltam a kecsketejet, s láss csodát, semmi tünet.

Azóta csoki, puding, sajt, túró, kefir, joghurt nuku.

A tejszín nem árt, az nem tartalmaz se fehérjét, se savót, csak zsírt, nincs is bajom tőle.

Sajnos a tejsavó melléktermék, s mindenbe raknak ma már, de olvasom a cimkéket, azt vigyázok...

Hát ide vezetett a mértéktelen tejivás....

Előzmény: eRadek (5)
METYA Creative Commons License 2005.02.09 0 0 6

Na ez ennyire nem egyszerű.

Még kismillió oka lehet, akár öröklött betegség is lehet.

Megerőltetéstől is lehet.

Előzmény: vlacko (4)
eRadek Creative Commons License 2005.02.09 0 0 5

Vlacko!

Azt honnan tudod, hogy a tejsavó / fehérje hatására gyullad be?

Előzmény: vlacko (0)
vlacko Creative Commons License 2005.02.09 0 0 4

Orvostanhallgató haverom, akinél érdeklődtem az aranyér kezeléséről, két fontos dolgot mondott:

 

1. Az aranyér nem a fölfázástól van, hanem a máj rendellenes működésére vezethető vissza.

 

2. A műtét során óhatatlanul is megsérül a végbél záróizom, és ez gyengébb visszatartó erőt eredményez a továbbiakban.

 

Ezekhez van valakinek valami hozzáfűznivalója?

 

Előzmény: eRadek (3)
eRadek Creative Commons License 2005.02.09 0 0 3

Igazából nekem azt mondta a proctológus, hogy olyan előrehaladott állapotban van az aranyerem, hogy hagyományos módszerekkel (kenőcs, gyűrű, stb.) nem gyógyítható, hanem csak műtéttel.

Na és ezt nem tudom eldönteni, hogy rászánjam-e magam vagy sem!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!