..."A majdnem Pistoriuson én azokat az ál-Pistoriusokat értem, amelyekben nincs belső terelő lemez"...
Nagyon jól látod a lényeget, mert a kezdetekkor valóban voltak olyan "kóklerek", akik ilyen "Pistórius-nak látszó-tárgyakat" árultak a kevésbé hozzáértő, kezdő otthon-főzőknek jó drágán...
Kedves "Naivkezdő" fórumtársam...évek óta kisérem figyelemmel, miként szeretnéd (kevés sikerrel) meghonosítani a "majdnem-Pista" definíciót, az általam készített Pistórius-tányérra, amely ettől az igyekezettől teljesen függetlenül, hála Istennek, remekül végzi a dolgát, ha jól használod.
Ezt pedig azért tudja megtenni, mert pontosan úgy készült, ahogy annak lennie kell, egy "vízhűtéses-deflegmátornak"...
Tudom, hogy az a nyűgöd, hogy nincsen rajta be és kifolyó csöve, a tetején lévő víztérnek, aminek a térfogata csupán 1-2-liter. De ki kell, hogy ábrándítsalak, mert nem ettől a két csövecskétől Pistórius-tányér ez a "vízhűtéses deflegmátor", hanem a jól kivitelezett belső terelő lemeztől, aminek a domborulata, kis távolsággal tökéletesen leköveti a felső tányér alakját, egyik szélétől a másikig és így a gőzöket arra kényszeríti, hogy csakis a vízzel hűtött plafon alatt elsunnyogva tudjanak kijutni a páracsövön.
Ezt pedig az általad hiányolt csőcsonkok nélkül is remekül megteszi és ez a hasznos kiegészítő ezért is sokkal hatékonyabb, mint egy "léghűtéses-deflegmátor".
Mint Te is jól tudod, 2010-óta évekig jártuk a nejemmel, az országban fellelhető nevesebb és kevésbé neves, régi főzdéket és ott nem egyszer volt alkalmam megnézni, sok hasznos főzdei tartozékot.
Főleg a régebbieknél voltak használatban ezek a Pistóriusok, amik persze sokkal nagyobbak voltak, nem 1-2 liter forró vízzel a tetejükön, mint amit én készítettem. Gondolom az is egyértelmű, hogy ezekben a főzdékben, nem vízforraló kancsókból, vagy villany-bojlerből öntözgették a tényér tetejére a vizet. Nekik ott volt a hűtő tetejéből vett forró víz, amit legtöbbször gravitációsan, egy csappal szabályozva vezettek a tányér tetejére. (lásd Etesi-főzde)
De könyörgöm, nekünk a kezdeti idők 20-30-literes, vagy a későbbi 50-100-literes otthoni főzőinknél, mi szükség lett volna egy ilyen, elég nehézkesen megvalósítható, komplikált dologra, mikor egy kancsó forróvízből pár decinként, ezt egyszerűen meg lehet tenni...
...és igaz, hogy nem leszel "nyelvújító", de biztosíthatlak, hogy mindegyik "Pista" jól teszi a dolgát...:):)
Félreértettelek. A majdnem Pistoriuson én azokat az ál-Pistoriusokat értem, amelyekben nincs belső terelő lemez, de ahogy visszaolvastam a fórumot a "Pistorius" szóra rákeresve, látom, hogy minden olyan Pistoriust esetleges próbálkozásnak tartotok, ami nem zárt és nincs tudatosan szabályozva a vízhőmérséklete (az egylépcsősök fejdeflegmátorához hasonló módon vezérelve)
Ez az írás úgy állítja be a deflegmátort, mintha sima reflux osztással és visszavezetéssel ki lehetne váltani és csak nyereség lenne ebben, pedig ez nem így van. Fene megenné az összes eddig épített csőkötöges berendezéseket, ha jobb lenne a fejdeflegmátor helyett egy osztószelep a hűtőre.
De, Pistorius, majd kap egy tartót, hogy ne a páracső tartsa. Egyszer kell feltölteni vízzel a főzés előtt, utána már nem kell rávezetni folyamatosan vizet, csak ráöntögetni óvatosan akkor, ha sok elpárolgott belőle. A hűtő tetején a vizet nem engedem 60 C fölé, azt hülyeség lenne rávezetni a Pistoriusra, hideg lenne neki. A Pistoriuson magától beáll egy hőfokra a vízhőmérséklet (én azt mérem digitális hőmérővel), és szinte a főzés végéig ugyanazon a hőmérsékletem marad. Eddig még csak simán a sisakra rakott Pistoriussal főztem, a hőmérsékletek akkor így alakultak: cefre főzésnél 83-85 C. Tisztázó főzésnél nálam kb 72 C-nál indul el a csepegés (Pistorius víz hőmérséklet természetesen, nem a pára hőmérséklete!), 74-76 C fok szinte végig az egész főzés alatt, majd 80-81 C-nál jön az UP. Bár biztos ki fogom próbálni, de a jövőben nem tervezem, hogy a tisztázó főzést Pistoriussal csináljam, csak a cefre főzését. Tisztázó főzés sima páracsővel lesz (az ECO 17 literes páracsövét meghosszabbítottam 30 cm-el, mert gyárilag nagyon karcsú).
Erre az üvegoszlopra gondolsz? Igen, ezt ésszel kell fűteni, olyan mint egy sportautó, nem való mindenkinek.
Egyébként ha netán eldugul, valószínűleg akkor sem lesz havária, mert a békazárak nem bírják megtartani a nyomást és a tömítés a fedő alatt le fog fújni.
0.1Bar túlnyomás esetén a fedőre ható erő ~120kg lesz(!).
Mire egy ilyet összeraksz kuktafazékból, bőven a duplájánál jársz árban. A melóról nem is beszélve.
Amúgy: A súlyszelep helyére mehet a páracső csatlakozó menetes csonk. Ha 17literes a kukta, minimum 15-ös páracső, 15-ös hűtőcső. De a 18-as sem túlméretezett. Csatlakozónak hollandi. Ezek a szerelvények egy fűtéstechnikai üzletben beszerezhetők.
Feltétlen barkácsolni akarsz? 30eFt körül lehet venni használt főzőt, aminek réz üstfedele van, ha megunod ugyanannyiért el is tudod adni. A rézfelület, az üstfedő/sisak a főző lényeges része, arról lemondani az nagy kompromisszum, mert alig lesz deflegmációs képessége a készüléknek.
Rendben. Ezért is tettem fel a kérdésem mert még nincs tapasztalatom ebben a témában. A szilikoncsövet csak azért gondoltam jónak mert olvastam, hogy egy esetleges felhabzás esetén látjuk ha baj van és akkor nem fűtjűk tovább az üstöt. Szóval akkor te hanyas csővet ajánlanál páracsőnek és hűtőnek? Illetve mit ajánlasz a páracsövet hogyan rögzítsem? Van két szelep a kuktán az egyiket iktassam ki és annak a helyére tegyem be a páracsövet vagy hagyjam meg mind 2 szelepet és alakitsak ki egy lyukat ahova csatlakoztatom a páracsövet?
Amiket felsoroltál nem háztartási berendezések, ezek mennek annyit egy évben, hogy a hőszigetelés energia fogyasztás alapon is megtérül.
Persze, tudom van 100literes Kothe is hőszigetelt, beszéld rá naivkezdot, hogy vegyen egyet, akkor legalább egyről fogunk tudni, ami háznál működik, gyári berendezés és hőszigetelt.