Keresés

Részletes keresés

sister moon Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8353
Az OFF-os kérdésemre feltett rengeteg e-mailt köszönöm:-( Ti voltatok az utolsó reményem.

Yipszi,
mindig megemlíted a magas sarkú cipot, mint hátráltató tényezot támadás esetén. Mondd, arra nem gondoltál, hogy esetleg másféle cipo is van a világon?
PINGYI-vel nemrégiben kitárgyaltuk, hogy mennyire megváltoztak az öltözködési szokásaink, mióta karatézunk. Azt ugyan nem t’om, épp a tusarkúval milyen viszonyban van, de a magam részérol már csak alkalmihoz veszek fel ilyesmit. És ha mégis az van rajtam, ha baj ér, egyszeruen kilépek belole, és usgyi - gondolom én. Ha valódi veszély fenyeget, úgysem az lesz az elso gondolatod, hogy elveszítesz egy pár cipellot, hanem az, hogy mentsd az irhád. És ha ehhez az kell, hogy a cipo ne akadályozzon...???

Az ugri-bugri rugdosásokkal nekem van egy kellemetes élményem. Sempai-ommal küszködtem egyik edzésen (küzdelemnek is lehetne nevezni, de az elég kacagságos lenne), aki alig több, mint két méter, és alig nehezebb mint 90 kiló. Az arcom kb a gyomrával van egy magasságban. A világon semmit se tudtam vele kezdeni:-( A menet vége felé hátrébb lépett kissé, és észrevettem hogy „szabad" elottem a terület. Gondolkodás nélkül jött a tobi-mae geri. Igaz, éppen csak meglöktem vele, sok kárt nem okoztam benne:-), de nagyon meg volt velem elégedve. Az volt az elso alkalom, hogy a comberosítésnek (békázás, padra fel, padról le és egyéb kínkeserves, inkvizíciós eszközökkel vetekedo gyakorlatok elvégzésének) maximálisan hasznát vettem. Arra ugyanis nagyon jó, hogy amikor már úgy érzem, nem bírom tovább, eszembe jut ez a mozdulat, és akkor egy kicsivel mégis tovább bírom...

Sumo Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8352
bocsi, a levelet itt tudjatok megnezni.
BLaca Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8351
Pitzu

Ki támadnak meg és kit nem...

A hétvégi gyűlésünkön szó volt a fejenátdobás kapcsán, hogy előfordul, hogy erős ember nekedront, elkapja a derekad és kivisz a kocsmából, diszkóból stb. Erre mondtam én, hogy ilyen nem fordult elő még velem, talán azért, mert én már az -Elmész innen a mocskos pi....a! jelszóra tényleg elmegyek... ( :-) )

BLaca

Sumo Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8350
na fiuklanyok. most sajnalom, de kenytelen vagyok egy nagyonnagyot offolni. akit nem erdekel, vagy kedveli a matavot, annak pgup/pgdn.

szoval. gondolom mindenki hallott mar a matav 2001es tarifairol. az viszont valoszinu, hogy arrol mar kevesebben tudnak, hogyan is nez ki valojaban ez a "csak" 3.18% emeles. leginkabb ugy, hogy juniustol megszunik a 150ftos kedvezmeny es a mindenkinek csomag (4000ft atalany), emellett eltunik az ejszakai tarifasav, egyetlen kedvezmenyes sav lesz, 18-07ig, ezalatt percenkent 3.75ft bruttot kell kicsengetni. tobben mar raszamoltak: ha eddig a mindenkinek csomagot hasznalva netezett naponta kb 8 orat, havonta 25 napot, akkor ha ezen nem valtoztat, ez 93 ezer forintnyi telefonszamlat fog neki jelenteni.

nos. tortent par topic ezzel kapcsolatban itt az indexen. az egyiknek hatasara irtam egy levelet, amit el fogok kuldeni egy halom helyre. ehhez szeretnem kerni a kozremukodeseteket. aki hozzajarul ahhoz, hogy a nevet/nickjet es a mailcimet a level vegere tegyem, mint "alairast", az irjon nekem (inkabb mailban, ne terheljuk a topicot tovabbi offokkal).
a halom hely, ahova elkuldom, magaban foglalja az informatikai kormanybiztost, nehany parlamenti kepviselot, es a legnagyobb internetes portalokat, napilapokat, teveadokat. az ezeknek kuldendo levelben termeszetesen benne lesz, hogy adasban/nyilvanossag elott a mailcimeket NEM jelenithetik meg, csak a nicket/nevet, vagy az alairok szamat.

koszi, hogy elolvastatok

BLaca Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8349
"biztos lehetne meg gyujteni erdekes megoldasokat"

Hát már anno, amikor megláttam a plakáton, az jutott eszembe, mi volna, ha alárúgna...

Előzmény: Bassman_ (8336)
BLaca Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8348
Ypszi

Hát ma reggel alig bírtam bejönni, úgy csúszott az út. Egy utcai harcnál nagyobb jelentősége lett volna a földharcnak, mint a magas rúgásnak...

Előzmény: Ypszi (8311)
BLaca Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8347
Ha jól értettem a kérdés a több ember több ember elleni harcra vonatkozik. Mi gyakorolunk egy olyan játékot, hogy két csapatnak van vára ( két ellentétes fal a teremben ) és ha az ellenfél csapat egy tagját a várunkhoz érintjük, akkor az a tag kiáll. Az a csapat győz, aki elfogyasztja az ellenfelet. Eddig a legjobb stratégiának az tűnik, ha a teljes csapat, vagy legalább hat ember összekapaszkodik ( általában egymás övét fogjuk ) úgy, hogy éknek előreraknak egy ( vagy kettő ) erőskezű embert, akinek mindkét keze szabad. Ez az ék megpróbál a ellenféltől elragadni egy tagot, hogy hátrahúzza a falhoz. Mind a védekezésnél, mind a támadásnál nagyon fontos a csapatmunka. Láttam olyat is, hogy az egyik csapat elkapta a másik ék mindkét kezét és lábát, úgy húzták előre, a másik csapat pedig az övénél fogva húzta az éket hátra. Nem leánykollégiumba való a játék...

BLaca

Előzmény: bout (8309)
Kijo Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8346
Ez az!
Ez volt az,amire csak helyesloen bologatni tudok.

-Kulon komentar nelkul...nehogy man megsertsek valakit. :))))

Előzmény: hiryu (8295)
Kijo Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8345
Hehe..hihihi :)
Előzmény: DLala (8298)
druss42 Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8344
off

ypszi , bassman

Na most a szavatokba vagtam :)
Nektek is hajnali 4 fele jon meg az irhatnek ? :)

druss42

Ypszi Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8343
a vedekezot tamadtam meg en is :)

Mert nála volt a több pénz? ;)

Előzmény: druss42 (8341)
Bassman_ Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8342

Ypszi, nyertél!! :)
Előzmény: Ypszi (8340)
druss42 Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8341
sziasztok

bout
Tobb emberes harc .Mi szoktunk ilyesmit gyakorolni olyan 2-3 az 1 ellen es szerintem legalabb olyan nehez mint egyedul kuzdeni meg valakivel (foleg ha te vagy egyedul :)).Lenyeg ahogy a mesterem bemutatta ket tamadoval ,egyszeruen ugy mozgott , hogy az egyik tamadot akadajozza a masik ,azaz valahol nagyjabol egyvonalba kerultek mindig vele a tamadok. Persze tudom ezt se konnyu , de amikor gyakoroltuk , akkor a tamadokbol az egyiknek igencsak rohannia kellet hogy ott legyen es tudjon o is tamadni.
(a kedvencem persez az volt amikor 1 feketeovest tamdtunk ketten ugy , hogy neki hatra volt kotve a keze , na ugy mar azert kicsit konnyebb volt :)))

Es ehhez is van egy kapcsolodo temam a helyzetfelismeres, ami tob emberes harcnal nagyon fontos (persze nem kevesbe fontos 1-1 ellenei kuzdelemnel se) Csinaltunk egy gyakorlatot .Harman altunk parba :) .A gyakorlat ugy szolt hogy barki tamadhat barmilyen tamadast 1 darabot es barkit megtamadhat (kaosz :)) , viszont aki nem tamnadott es megtamadtak annak ki kellett vedenie a tamadast .Edig oke semi problema , de most jon a lenyeg , aki nem tamadott es nem is tamadtak , annak amint tisztaba jontt a helyzettel (tehat eszreveszi ki tamadott es kit) rogton meg kellett tamadnia a tamadot :).Namost ez szamolas nelkul ment termeszetesen , es iszonyu nehez volt, mert sose tudhattad milyen szerepet fogsz kapni meg akkor sem, ha eldontotted hogy te tamadsz ,mert lehet , hoyg mire ezt vegioggondoltad mar valaki tamadott is :)
Persze igazabol ez a gyakorlat az edzes vege fele volt elotte tobb egyszerubb gyakorlatot is csinaltunk ebben a temakorben.Igazabol nagyon sok erdekes dologra jottem ra akkor(pl arra hogy mennyire nem tudok regalni a helyzetekre :)).Erdekes volt hogy leggtobszor ha nem en tamadtam es nem is engem tamadtak , a vedekezot tamadtam meg en is :)

Na mara ennyi eleg belolem

druss42

Ypszi Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8340
Jajmá.. kicsire nem adunk.. :)
Ha wt-s, akkor is LT ügyibb, szal ő nyer és kész! :))
Fotósbácsinak beállitva? Mit képzelsz te? Pillanatfelvétel ez a javából, csak olyan gyors, hogy nem látni a suhanó kezeket-lábakat-nyakakat-szemeket.. :))))
Nahát!

:)

Előzmény: Bassman_ (8339)
Bassman_ Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8339

Ha teszem azt, az illeto vingcsunozik, akkor eleg gazos, ha nem jon ra, hogy szabad a keze. A chisao -tobbek kozt- errol is szol.

"azt meg nem tudni, hogy ez a beállás miből, meg hogyan lett ilyenné.."
En sejtem: fotos bacsi szamara szep kenyelmesen beallitottak. :)

Előzmény: Ypszi (8337)
druss42 Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8338
szaisztok

Na mar reg irtam es akkor se sokat , es most van egy ket dolog amit ugy elmeselnek :)

pitzu
tetszett az aluljaros peldad :) Igazabol en ugy gondolom hogy igy van ahogy irtad .Asszem meg ket formajat meg lehetne ennek kulonmobzettni .
Amikor valaki ugy megy at az aluljaron , hogy senkinek sincs kedve belekotni es talan egy magasabb szintem meg ugy megy at hogy eszres sem veszik hogy atment.
Ehhez kapcsolodoan eszembejutott meg az irimi , ami nem teljesen ugyan ez , de osszefugg vele .Erre mondta a mestrem hogy legjobb ugy gakorolni , hogy csucsforgalomba ugy menj at az aluljaron hogy nem menj senkinek neki , persze ugy hogy egyenletes tempoval mesz egyenes vonalban nem kerulsz ki senkit. Na ha ez ,megy akkor igen eros az irimid :) Nezzetek meg egy ket nyugdijast ha a metrora felszallasra kerul :)
Egyebkent edzesen ezt ugy gyakoroltuk , hogy egymassal szemben setalva elindultunk , es hat aki kitert az vesztett :) ha usszeutkoztek akkor mindeketten vesztettek :) Aztan nehezitve lett , egymassal szemben futottunk :) Na en osszerongyoltam egy masik sraccal :) Egyebkent erdekes volt hogy jott szembe egy feketeoves(ne kossetek ebbe bele itt azt ertem hogy o regebben jar es rrendszeresen edz) , en elhataroztam , hogy azert se terek ki . Kb addig ment a dolog mig nem leptem kettot , de utana is ugy gondoltam azert se terek ki .Amikor elotte voltam egy lepessel hirtelen kitertem , pedig nem is akartam :O

druss42

Ypszi Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8337
Azért vedd figyeleme xerintem, hogy maga az eksön nem képkockáról képkockára halad, hanem azért ennél jóval gyorsabb, igy nem bizti, hogy a másik tag hamar rájön, hogy szabad az egyik keze.. mire rájön, a szemének már annyi :)
Az tény, hogy ez elég fura, de mondom, jobb képem nincs egyelőre, azt meg nem tudni, hogy ez a beállás miből, meg hogyan lett ilyenné..
De érdekes, az szentigaz.. :)

Hja persze.. én is csak aszontam, hogy magas rugás van, röpködő az nincs.. :)

Előzmény: Bassman_ (8336)
Bassman_ Creative Commons License 2001.01.25 0 0 8336

Ypszi

Na, ennek a mozdulatnak nincs semmi ertelme. Legalabbis a labbal egyutt. (a tobbi az rendben van) Leung Ting nem a humorerzeket csillogtatja itt eppen, hanem az uzleti erzeket. Ugyanis keves latvanyos dolgot lehet felmutatni a vcs-ben. Legalabbis, ami latvanyaval elsore megfogja a plakatot szemlelo embert. (mert ugye ez a kep a tagtoborzo plakatok egyiken volt)

A 3. formaban valoban nincs semmilyen rugas, sot lepes sem tul sok. (ezek egyike peldaul az altalam igen nagyra es hasznosnak tartott korozo lepes)

Egy kicsit modositom korabbi hozzaszolasomat: Ez a tipusu rugas a Cantonese Butterfly Knife formaban valoban benne van.
Tehat ez az egyetlen magas rugas valoban letezik magasabb szinten, de korives, ugro, ugro-fordulo az tenyleg nincs. (ja, es mondanom sem kell, a kepen lathato kiszerelesben tenyleg nem sok ertelme van) Azt peldaul sokan elfelejtik, hogy a testunkkel is lehet frankon kuzdeni, rugas/utes nelkul. Magyarul fellokjuk az ellenfelet. Vagy legalabbis arrebblokjuk kicsit, hogy ne probaljon mar ilyen fotoalbumba illo technikat megcsinalni rajtunk :)
Arrol nem is beszelve, hogy a felig kopasz ficko siman kihuzhatna a jobb kezet, es valami meglepi dolgot muvelhetne vele, vagy egyszeruen az iment emlitett jobb kezevel -meg mielott barmi egyeb tortenne- egy aranyosat rantana LT-en (hiszen fogja a bal kezet, es az ereje nyilvan megvan hozza). Persze bal bong sao val (esetleg kop jarn-nal, ha tul kozel kerulnenek egymashoz) biztosithatna, hogy azt a szemvajos dolgot elfelejtse az oreg. Esetleg jobbra kifordulna es vallal arrebbtolna a labat, mar abban az esetben, ha LT-nek egyaltalan lenne ideje felemelni oda azt, amit kevesse hiszek, hiszen ehhez meglehetosen lassunak kell lenni a nagyobb fickonak (kozben, ha ugyes, terddel jol combon rugna LT-t) esetleg hatrebbhuzhatna kb. 5 centivel a fejet, neadjisten hatrebblepne kisse, es a sajat tomegevel (nem a puszta erejevel) egyszeruen lehetetlenne tenne ezt az egeszet, sot a hatralepessel egyidoben felemelne a labat egy jo kis tokonrugashoz. (biztos lehetne meg gyujteni erdekes megoldasokat) Na de hat mint tudjuk, ez egy demokep utcan setalgato laikusoknak.

Előzmény: Ypszi (8334)
Ypszi Creative Commons License 2001.01.24 0 0 8335
hmm.. bár elég érdekes néz ki, de magasnak mindenképpen magas..
Sajnos jobb képet nem találtam, mert kölcsön adtam a könyvemet, amiben voltak xép képeckék.. csak tudnám kinek adtam oda.. :(
Előzmény: Ypszi (8334)
Ypszi Creative Commons License 2001.01.24 0 0 8334
Nnna itt van.. egy 98-as WT magazinból van szkennelve..
Ypszi Creative Commons License 2001.01.24 0 0 8333
Ahamm.. akkor nem a harmadikban, ha eljutottam volna odáig, akkor persze tudtam volna :) A lényeg az, hogy van, minnyá szkennelek is..
Chum-kiu.. abban van, de az nem olyan magas..

Humorérzéket illetően meg: hátnaigen.. :))

Előzmény: JO (8332)
JO Creative Commons License 2001.01.24 0 0 8332
UDV mindenkinek!

Mar regota olvasgatom a forumot, sot eleg jol elorehaladtam a teljes anyag elolvasasaban. A vingcsunos forumon szoktam hozzaszologatni.

Ami a stilusomat illet...nos...WT, amivel mar eleve hatranybol indulok..:))) Ket eve edzek szorgalmasan:).

Es akkor a konkret dolog!

Ypszi!

En ugy tom, hogy harmadik formaban nincs rugas (aki biztosra tudja majd kijavit). Csak a Chum-kiuban es a fababuban vannak rugasok.
Ettol meg az oldalso doforugast es hasonlokat erdemes minel magasbbra rugni.

Ami pedig a WT-s plakatokat illeti (LT torokrugasa es a tobbi ), Leung Tingnek mindig volt humorerzeke.:)))

m.t.:
JO

Előzmény: Ypszi (8311)
stempi Creative Commons License 2001.01.24 0 0 8331
Dlalanak

Lehet, hogy felreertettem, ezert elore is elnezesdet kerem:
- haver: haverom, aki egyben a helyettesem
- mokazas: nem mokazas, hanem mokanysag
A turelem szintedet (vagy feszultseget) ami sugarzik abbol az irasbol, nem boncolgatom :)). De lehet, hogy csak ugy tunik mikor olvasom :)!
Udv: stempi

U.I.: magasrugasrol befejezo tema: egyszer ugy fejbe rugtak, hogy ket hetig alig birtam enni. JO, johet a vicc a reflexrol, de azokkal akkora gond nincs. Viszont piszkos gyors volt az edzotasram. Ime a magasrugasrol egy "jo" pelda :)!

leha Creative Commons License 2001.01.24 0 0 8330
természetesen a prioritásokkal nem a harc közben kell foglalkozni. nem szabad belekezdeni olyamibe, amiben a társaság fele elhullik!
madjoe Creative Commons License 2001.01.24 0 0 8329
;) :):):) Szep dolog a prioritas, de amint elkezdessz torodni valamivel is (sajat elet mas elete...) beragad a mozgas, lelassulsz, toredezett leszel, es egyik celt sem ered el.

(hadtorpeneti belepoffantas: a tavolkeleti es az europai hadviseles nem igazan ter el egymastol, ha jol korszakolunk, azaz nem ido szerint, hanem a fegyverzet-pancelzat fejlettsege alapjan. A harcaszati es hadaszati celokat, eszkozoket ugyanis a fegyverzet-vedelem-logisztikai hatter-adattovabbitas-emberutanpotlas szabja meg. Az egyes katonak (egysegek) kitartasa persze mar nevelesfuggo, europaban pl.: lasd Waffen-SS : Becsuletem a huseg jelmondattal nem igazan maradtak le a Japanok mogott (veraldozatban, hosiessegben, kegyetlensegben...)

madjoe Creative Commons License 2001.01.24 0 0 8328
:)
"ezzel kapcsolatban morfondíroztam"
No egen, benne van a lenyeg, Te, itt es most es csak morfondirozgattal. Nem jon ra semmi ilyesmire. O ugyanis oda szuletetett. A klan mindenek felett. Persze szepen lassan ez is elmulofelben van mar ugy 300 eve. A Hagakure kitunoen erzekelteti, hogy milyen a viszony az egyes ember es a csalad kozott, hoz peldakat arra is, hogy, hogyan, es mire jottek ra egyesek (es hogy a koz ezt hogyan toleralta).

Az frontalis tamadas lehet, hogy baromsag, de igen nepszeru volt az elmult harom evezred "europai" hadtorteneteben, kiegeszulve termeszetesen sok minden massal is. (A pancelosekek szarnytamadasan alapulo taktika lehet, hogy befuccsolna a falanxok koraban, azaz bizzuk rajuk, hogy volt jo nekik)

Tobben harcolunk: ha jol latom nem tartjatok komolyan lenyegesnek a csapatban valo harc gyakorlasat, oktatasat, legalabbis az elso tiz evben. Viszont gyakoroljatok (vagy eszmeletlen nagy termetek van, vagy sok halott). Nem lehet nem gyakorolni, kulonben beleakadtok a tarsaitokba. Hogy mennyire kozel egymashoz, mennyire egymast kiegeszitve csinaljatok, az mar csak szint kerdese.

Rugasok a fejem korul: en csak a vedo szemszogebol nezem most a dolgot: nekem mind1, hogy a laba jon ezerrel fentrol, vagy a barszek. A kezemet mindketto eltori, szintugy a fejemet is. En nem erzem kiszolgaltatottabnak az o helyzetet, csak azert, mert egy labon all (felteve, hogy nem tok bena, de akkor amugy is mind1).

a tobbit elfelejtettem, meg mar igy is eleg hosszu
mad

Előzmény: leha (8323)
PINGYI Creative Commons License 2001.01.24 0 0 8327
bout, leha

Lehet, hogy félreértettem valamit,de ti az európai harcmodorról beszéltek. A kínai, japán, vagyis az ázsiai harcmodor és hadrend pedig lényegesen különbözik ettől. Legjobb tudomásom szerint arrafelé nem így harcoltak.

Más: A szamurájnak meg kellett szabadulnia az önszeretettől és a felesleges mérlegeléstől. Egészen másképp gondolkodtak a halálról, mint mi. Az úrhoz való viszonyuk pedig önmaguk feladásán alapult, nem értelmi, hanem érzelmi alapon kötődtek hozzá. Akiben kérdések merültek fel, annál már megkérdőjelezhető volt, hogy vajon tudja-e szívvel-lélekkel szolgálni az urát.
"...titokban kell tiltakozni a nagyúrnál, és ha elsőre nem is sikerül, akkor más, hatékony módszert kell találni, mi több, készen kell állni arra is, hogy kritika esetén a csatlós elvállalja - akár élete árán is - a nagyúr hibáját."
Ajánlott olvasmány: Hagakure

leha Creative Commons License 2001.01.24 0 0 8326
bout: lehet, hogy ebben gyökeredzik, de szerintem a szemlélete homlokegyenest ellenkezik ...

a vázolt esetben szent a cél, amiért az élet is áldozható számolatlan, mindaddig, amíg az áldozatok számossága nem veszélyezteti a cél elérhetőségét. (Mint az oroszok)

nekem jobban tetszik az, hogy szent az élet (bárkié is) és mindaddig ezek szerint járunk el, amíg ez nem veszélyezteti a saját életünket

jobban tetszik a számtalan amerikei vietnámos filmben látható pár fős szakasz, ahol szintén csapatmunka folyik, de nem megengedhető a minimális veszteség sem

persze, csapatmunka lehet az is, hogy nekiindulunk huszan úgy, hogy nem tudjuk ki lesz az az öt, aki megérkezik (és dacolunk a halál gondolatával), meg az is csapatmunka, hogy vigyázunk az életünkre (mint elsődleges prioritású dologra), vigyázunk a társunk életére (mint második legfontosabb dologra) és végrehajtjuk a feladatot (mint harmadik legfontosabb /vagy legkevésbbé fontos/ dolgot)

bout Creative Commons License 2001.01.24 0 0 8325
Direkt nem akartam olyan messzire menni. Én eddig is Európáról beszéltem.

Voltak azért régebben kis- (akkor még nagy) hazánkban is nagy csaták szépszámmal. Rómaiak, törökök, tatárok, osztrákok, stb. És volt, hogy a magyarok, volt, hogy az ellen győzött. De mindenhol seregek csaptak össze és nem különálló emberek.
Ha az egyik kirohant volna a sorból, hogy majd ő, a nagy vitéz elintézi a másik sereget egyedül, akkor hamar rájött volna arra, hogy ez nem az igazi megoldás. :-)
Viszont egy nagy rumliban harcolni úgy, hogy miközben kaszabolsz, a másik ott áll melletted, mögötted és őt lehetőleg nem kellene levágnod, az már egyéni technika kérdése.
Az meg, hogy egy csapat egységes erőként tudott működni (zárt alakzatban fogadni akár egy lovasrohamot is) azon múlott, hogy mennyire voltak jól kiképezve az emberek csapatszinten és nem pedig egyénileg.

De érdekes kérdés még az is (ezt is az edző vetette fel), hogy milyen érzés lehetett egy várostromnál mászni a szűk létrán úgy, hogy fönt meg álltak a védők lándzsával, vagy a kondérral. És a te dolgod igazából az, hogy olyan szorosan kövesd a társadat, hogy amíg őt elintézik, addig talán te fel tudj mászni teljesen. Vagy ha mégsem, akkor majd az utánad következő. Ez is csapatmunka.

Pedig a harc, a harcművészetek, a harci szellem valahonnan ezekből az időkből (is) erednek. Ezzel szemben ma, harcművészet jelzővel ilyesmit talán szóba sem hoznak a legtöbb helyen, nemhogy tanítanának. Nálunk sem hinném, hogy ezen az egy-két alkalmon kívül komolyabban bele fogunk mélyedni a témába.

bout

Előzmény: leha (8323)
Ypszi Creative Commons License 2001.01.24 0 0 8324
2-3 ellenfeles gyakorlatok nálunk is voltak, de én személy szerint korainak tartottam, mert én pl. alig jártam fél évet, mikor először feladat volt.. amikor még egy támadó ellen sem teljesen biztos az ember, akkor még nem kéne többellenfeles küzdelembebelerakni.. nahát olyan is volt .. technikában tulképp nem volt gond, csak a gyorsasággal..
Némely gyakorlat túl elhamarkodott volt nálunk, de ez az edzőn múlott.. :(
Előzmény: bout (8315)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!