Keresés

Részletes keresés

leha Creative Commons License 2001.01.29 0 0 8425
Ypszi: azt tom, hogy te mit tanultál. Sister Moonnak válaszoltam és az ő stílusát nem ismerem ...

Főzés, vasalás: ez a téma nálam sem aktuális, mert a kedvesemmel egyszerre érünk haza edzésről és nincs otthon külön férfi, vagy női munka. de ez nem mindenhol van így. ha megnézed a nagy magyar sztereotípiát, akkor a férj (barát/vőlegény) a családfő, az asszony meg gályázzon otthon is ...

sexmachinehead Creative Commons License 2001.01.29 0 0 8424
sziasztok,
No - ferfi(lany/fiu) temahoz. Hat nalunk van eleg sok lany, persze mind joval kissebbek, mint en:). Viszont az, hogy hogy gyakorlok veluk, az nem ettol fugg, hanem attol, hogy mennyire tudnak. Aki meg kezdo azt persze hogy nem utom, meg ezerrel, hanem vigyazok, hogy ugy tegyem, hogy ki tudja vedeni es tanuljon belole. Akinek + danja van az igenis vedje ki!Ha faj, faj, ki lehet birni. Pl. van egy csajszi, kb 40 kilo vasaggyal, edzes kozben olyan kiskutya hangon szokott nyavajogni ha faj valami. Ezzel nem lehet mit kezdeni, legfeljebb mosolyogsz. Ugyanakkor van egy srac, aki meg nala is rosszabb, mert fiu letere tobbet nyavajog mint az elobb emlitett lany, pedig regebben kezdte, es 2* akkora. Vele nem szivesen gyakorlok, mert minden utes/rugas utan elkezd nyavajogni aztan rohanhatok zsepiert, nehogy osszesirja a gimet:))
Meg ehez a temahoz csak annyit, hogy vedekezni csak tamadas ellen lehet/kell, egyebkent nem sok ertelme van szal ha tamadni kell akkor az legyen tamadas, es a masik igenis vedje ki tok mindegy, hogy milyen nemu. Persze ha nem tudja, akkor nem kell belepaszirozni a tatamiba/parkettaba.
Nalunk is van melleny a kuzdelemhez, de kell is, mert neha meg igy is megerzem az erosebb rugast, ha betalal az "elet-pontomba".

Az az ugras a videon, nem nagy szam, nalunk is van aki meg tudja csinalni eleg jol, pedig eleg alacsony szarmazasu.

Boken, bokuto stbhez csak annyit, hogy a japan nyelv sajatossaga, hogy egy dolgot kb otszaz fele keppen el lehet mondani.

Bout, mailt megkaptam, koszi. Viszont a linket kuld el lecci +1* mert akkor letoltom a tobbit is.
Koszi.

Na mindenkinek tovabbi jo edzest/forumozast!!
smh

Wazull Creative Commons License 2001.01.28 0 0 8423
Pingyi,

"Egyébként a pénteki edzés előtt eljött hozzám a mesterem, mint máskor is. Nekem meg a képernyőn maradt ez a topik. Azt mondta: Harcművészetek? Beleolvashatok? Na innentől reménykedtem, hogy nem emlékszik a becenevemre, mármint a Pingyire. Emlékezett. Én meg az utolsó hozzászólásomban nemes egyszerűséggel inkvizíciós eszközöket emlegettem az edzéssel kapcsolatban. Most visszavonom. A pénteki edzéshez képest az hawaii nyaralás volt. Levontam a tanúlságot. :) "
A tanulsag szamomra: a topic tobbi hozzaszolasat is el kellett volna olvasnia, nemcsak azt az egyet... :-))) :-(((

Előzmény: PINGYI (8422)
PINGYI Creative Commons License 2001.01.28 0 0 8422
Na tessék, amíg én vért izzadok a péntek esti edzésen, addig kishíján lemaradok egy izgalmas témáról. :)
Egyébként a pénteki edzés előtt eljött hozzám a mesterem, mint máskor is. Nekem meg a képernyőn maradt ez a topik. Azt mondta: Harcművészetek? Beleolvashatok? Na innentől reménykedtem, hogy nem emlékszik a becenevemre, mármint a Pingyire. Emlékezett. Én meg az utolsó hozzászólásomban nemes egyszerűséggel inkvizíciós eszközöket emlegettem az edzéssel kapcsolatban. Most visszavonom. A pénteki edzéshez képest az hawaii nyaralás volt. Levontam a tanúlságot. :)

Nekem nem sok tapasztalatom van a fiúk-lányok edzés terén. A sok gyereken kívül nálunk egy 28 éves nő van, s férfi edzőpartnerként csak a mesterem jöhet szóba. A nő iszonyatosan agresszív és durva. Szerencse, hogy a magánéletben jóban vagyunk. A mesteremnek pedig hosszú hónapok kitartó és kemény munkájával kellett bizonyítanom, hogy kibírom, amit bírni kell, teszem, amit tennem kell, és ő is teheti velem szemben. Szerintem ahhoz, hogy ne vigyázzanak különösebben ránk, lányokra, kitartó kemény munka kell, hogy lássák, hogy nem fakadunk sírva az első, de még az edzés végi utolsó kemény megpróbáltatásoknál sem. És ez nehéz. Abban úgy látom egyetértünk itt a topikban, hogy nem szeretjük, ha azért kímélnek bennünket, mert lányok vagyunk.

A mellbeütésről: van mellvédő, legalábbis versenyen. Hogy lecsúszik a gi felső? Na és, alatta van a trikó. Vagy ez akkor is sexi?

Hogy hogyan formálódunk át? Szerintem ugyanúgy, mint a fiúk, testben és lélekben. Talán a lányoknál látványosabb a változás a hétköznapi élet külsőségeiben is. (hajviselet, öltözködés, körmök, stb.) Pont ma délután vágtam le a hajam, amúgy japánosan, összefogtam hátul és nyissz. Mondjuk elkellt volna egy jó éles szamurájkard, de mivel göndör a hajam, nem lehet elrontani. Már régóta készültem erre.

Van valami, amit észrevettem a fiúk lányok fejlődésében, de itt most csak a gyerekeknél szerzett tapasztalataimat tudom leírni. Viszont Jibiki is megerősített. Az edzésen a fiúk szoktak sírni, a lányok nem. A fiúk hamarabb feladják, mint a lányok, sőt, hamarabb kikopnak az edzésről is. Akik ma kislányok (6-13 éves korig) edzenek nálunk, azok -kevés kivétellel - a kezdetektől ott vannak. A fiúk már teljesen kicserélődtek egy kivétellel, aki a fiam, de tiltakozik a versenyek, vizsgák ellen. Ha versenyre megyünk, kb 10 ember versenyez rendszeresen a dojoból, ebből maximum 2 a fiú, a többi lány. A lányok szeretnek versenyre járni, a fiúk csak akkor mennek, ha a mester rákérdez, miért nem szeretnéd? (A kislányom egy egész estét sírt végig, amikor nem mehetett versenyezni, mert túl fiatal volt.) A lányok nagyon összetartóak, igazi kis közösség, nulla rivalizálás.

Mindezt nem azért írtam le, mert azt akarom mondani vele, hogy a lányok jobbak. A neveltetésben látok különbséget -erre is Jibiki hívta fel a figyelmemet. A lányokkal szemben nincsenek olyan elvárások, mint a fiúkkal szemben. Nincs beléjük nevelve a bizonyítási kényszer, ha sikerül valami, ügyes kislány, ha nem, hát akkor sincs semmi baj, hisz csak egy gyenge kislány, akitől már az is szép, hogy ilyen kemény edzésekre jár. Ellenben a fiúk többésge azt hallja, hogy légy férfi, nem szabad sírni, erősnek kell lenni, stb. S ha mindezeknek nem tud megfelelni, akkor az súlyos lelki problémákat okozhat. A lányoknál tehát tét nélküli a dolog.
Nem tudom, hogy ez felnőttekre mennyire igaz. Úgy gondolom, a lányoknak előbb-utóbb fontosabb lesz a család, a gyerekszülés, és csak ezt követi a sorban az edzés. Mindezek miatt kihagyásokra is kényszerülnek, vagy végleg abbahagyják.
És vagyunk mi, akinek előbb jött a család, utána kezdtünk edzeni. :)

Ypszi Creative Commons License 2001.01.27 0 0 8421
Ah! Pedig semmi különöset nem írtam! :))

Nok és harcmuvészet..
Nálunk van mellkasvédo.. amikor a védekezést tanultuk, akkor nem feltétlen az volt a feladat, hogy hagyjuk magunkat megütni, szóval nem nagyon fenyegetett az a veszély, hogy eltaláltak.. kivéve, ha xarul védtem, és bekaptam egyet-kettot.. szóval a lényeg xerintem az, hogy támadni úgy kell, hogy legyen mit védeni, iránya is az ellenfélre mutasson, tehát ha nem,vagy rosszul véd a másik, akkor ot találjuk el, és ne a levegot.. függetlenül nemtol ugye..

Má nemtom melyik hozzászólásban olvastam, hogy ugye a lányokat várhatja otthon még fozés, stb.. nahát.. ezzel mi is tisztában vagyunk.. de ott vagyunk edzésen, és vállaljuk a következményeket... egyébként fiúkat ugyanúgy várhat még otthon tennivaló, szal ezt a kimélési okot el lehet szerintem felejteni.. mondjuk én megint csak magamból indulok ki.. :)

Előzmény: druss42 (8410)
Miamanóóó Creative Commons License 2001.01.27 0 0 8420
Igazad van, persze, hogy kell vigyáznotok, de mivel úgyis kontrolálnod kell az erődet is meg a támadásod helyét (még egy fiú ellenféllel szemben is), akkor szerintem ez még beleférhet, hogy eggyel több helyre vigyázz, és hogy tudj egy jót küzdeni egy lánnyal.
Persze, én is látom, hogy a fiúk egymással jóval keményebben küzdenek, és tudom, hogy egy lánnyal csak talpig védőfelszerelésben lehetne ugyanúgy. Annak viszont már nem sok értelme van. Úgy értem, nem sok köze lenne a küzdelemhez.
Előzmény: hiryu (8418)
hiryu Creative Commons License 2001.01.27 0 0 8419
Milyen pluszt ad- jobban érzi magát az ember edzésen.
jobban figyel a társára
na meg a hím ugye mindjárt jobban összekapja magát, ha női szemek figyelik:-).

jin és jang, ugye

Előzmény: Csen (8392)
hiryu Creative Commons License 2001.01.27 0 0 8418
Ezt most nehogy cikizésnek vegyétek, de ha kumiteben jol mellberugnak, sokkal kissebb sérülést kapok, mint amit egy kissebb erősségű rúgás okozhat a női mellen.Nem szeretném, ha fél év múlva
mondjuk csomót találna a mellében, ahol megzúztam.
Bár újabban lejárok aikidora is/volt két szabadnapom a héten/ ahol ugye szelídebbek a dolgok, mint full-contactban, mégse lehet belerángatni a lányokat a tatamiba.

Na ezért (is) maradok a shotokannál. No-contact. Dolgozhatok teljes
erőből, de nem kell attól tartanom, hogy miattam mehetett a sebészetre.

Itt az aikidos csajok hálistennek elfogadták hogy nők, és a dolog humoros oldaláról nézik, ha a nagy igyekezettől a fogás vagy a gi elcsúszik.

Előzmény: Miamanóóó (8417)
Miamanóóó Creative Commons License 2001.01.27 0 0 8417
Még volna egy hozzászólásom a "női edzőtárs" témakörhöz! Ahová én járok edzésre, három-négy lány van velem együtt, és ráadásul szinte mindannyian különböző fokozatúak vagyunk, úgyhogy én is mindig fiúkkal küzdöttem. És egyáltalán nem tetszett az, amikor láttam a fiúkon, hogy csak játszadoznak, azt éreztetvén velem, hogy nem vagyok ellenfél neki. Pedig ez nem feltétlenül volt így! De ha nem verek meg egy fiút, azt mondanátok, nem vagyok ellenfél, de ha én verném meg,egyből az jönne, hogy persze, csak biztos hagyta magát, mert lány vagyok. Abban én is egyetértek Sister Moon-nal, hogy fizikailag biztosan nem tudnék utolérni egy fiút, de nem fél méterrel és 50 kg-val nehezebb nálam, igenis ellenfélnek kellene, hogy tekintsen!
Ja, és meg egy! Sokszor hallottam, hogy azért is nem szívesen ütnek meg lányokat a fiúk, mert bizonyos helyekre vigyázniuk kell, és így nem tudnak igazán a küzdelemre figyelni, stb.! Viszont azt ne felejtsétek el, hogy nekünk úgyanúgy vigyázni kell egyes helyekre a fiúk esetében is!
Rorimack Creative Commons License 2001.01.27 0 0 8416
Haliho!

Na, es ahhoz mit szolsz, hogy ram meg minig ramszolnak, hogy "erosebben uss", meg hangosabban, kiabalj, ne fogd vissza magad!..."

(Bar az egy szem ferfisempaiom is ugyanigy javit ki...)

;)

Mas: a bokkennek es a bokutonak utanakerdeztem, az eredmeny: lehet meg mokuto is, ezenkivul egy csomo fajta van, s a jelek szerint a nevuk masodpercrol masodpercre random valtozik...

R.

Előzmény: Wazull (8411)
DLala Creative Commons License 2001.01.27 0 0 8415
Na ez az az akrobatikus variálás, aminek nincs sok harci értéke. Látványos, de speciel lassú. Ez a feka srác abból él, hogy ilyesmiket próbál begyakorolni. Valahol meg is van a homepage (www.wenessia.com)? azon látható, hogy a tudását egy táblázatban rendszerezi, milyen pörgőseket tud rúgni. Ki van pipálva, ezt tudom, ezt nem, ezt most gyakorlom. Well, yofej egy gyerek, de nem az a harcművész mentalitás.
De gyakorlásnak persze nem rossz, mert jó fejlesztő gyakorlat. Nehéz lenne ez ellen a srác ellen bunyózni.
Majd keresek nektek olyat, amikor valós harci szituban elcsattan egy ilyen. Az a baj, hogy lassítós kamera kellene, sima felvételen alig látszik valami. Mert ugye ami hatékony, az gyors.
Előzmény: ControlDenied (8409)
ControlDenied Creative Commons License 2001.01.27 0 0 8414
Te figyi, nem rugasrol beszeltel? Az a video nem olyan, mint amilyennek leirtad...
Előzmény: Vesper (8412)
ControlDenied Creative Commons License 2001.01.27 0 0 8413
Fogalmam sincs....:DD
De van meg csomo. Pl itt szall egy pillango
Előzmény: Vesper (8412)
Vesper Creative Commons License 2001.01.27 0 0 8412
Megvan! Yess :)
http://www.ufighting.com/videos/ufc29/ortiz_vs_kondo_1.mpg
Bar ez nem olyan szep technika mint amit controldenided belinkelt, viszont celratoro. Szegeny tudatlanokat felvilagosithatnad Control, (pl. engem is :D ), hogy melyik stilus repertoarjabol valo az a video, amit betettel?
Wazull Creative Commons License 2001.01.27 0 0 8411
druss42,

"Nalunk vannak lanyok , de vegyesek .Van aki elvarja hogy jobban nyomjuk oket , van aki nem "
Az elobbieknek mutass mar be engem is legyszi', ha lesz ra alkalom...
:-)))

Előzmény: druss42 (8410)
druss42 Creative Commons License 2001.01.27 0 0 8410
sziasztok

Ja meg valami :) valoszinlueg mindenki gyakorolt mar tobb elelnfel ellen , ha megcsinalt egy katat :) (legalabbis majdnem a legtobb , tobb tamado (na itt embert akartam irni , de hat ki tudja ki fog megtamadni ?pl marslako bar annak lehet akar 5 csapja:)))elleni kuzdelemrol szol

nok, harcmuveszet
Nalunk vannak lanyok , de vegyesek .Van aki elvarja hogy jobban nyomjuk oket , van aki nem .En ugy gondolom , mindenkihez maskepp kell hozzaallni , meg kell ismerni es aztan mar lehet tudni hol a hatar es az elvaras .Es igy vonatkozik mindket nemre .Tehat igazabol tokmindegy , hogy lany vagy nem az illeto.

ypszi
legutobbi par hozzaszolasodat elolvasva , kezdek felni , hogy tenyleg letorod a szajam szelit :)

druss42

ControlDenied Creative Commons License 2001.01.27 0 0 8409
mit szolsz ehhez? Nincs ugyan ellenfel, de azert jo. :)
Előzmény: Vesper (8408)
Vesper Creative Commons License 2001.01.26 0 0 8408
Kicsit ideges vagyok:) A heten folyt egy diskurzus, hogy vajon a magas rugasoknak lehet e szerepe a valos harcban. Talaltam az egyik kuzdosport oldalon egy video felvetelt, amin az egyik fel egy jol megtermett rugassal rugja le az ellenfelet. Ma be akartam linkelni gondolatebresztonek, mert a magam keves tapasztalataval nem igazan akartam belerofogni, de sajnos nincsenek mar fent a videok. Pedig jol nezett ki, ahogy a ficko a levegobe ugrasbol villamgyorsan leterdelte a masik fejet. Egyebkent a www.ufighting.com video archivumaban volt. Kivancsi lettem volna a velemenyetekre. :((
Ypszi Creative Commons License 2001.01.26 0 0 8407
leha..
háát.. pedig volt róla szóó.. wt-t csináltam..
Dobás nálunk xinte alig van, eddig eccer találkoztam vele, épp magasrúgás elleni védekezésnél.. :)
Ha jól értem, akkor nálatok kezdo=lányok, haladó=fiúk? Igy persze hogy pihensz, de akkor nem nok a harcmuveszetben c. epizód, hanem különbség a kezdok és haladók között.. ebben az esetben tökmindegy, hogy no vagy férfi a kezdobb, mindenképpen tucc lazsálni.. nemde?
Esetleg vmi hozzászólás a "nok és a harcmuveszet"-hez? ;))

sister moon
Teljesen igazad van.. épp ez a lényeg, hogy tanulni kell belole.. de abból nem lehet, hogy hozzánkérni se mernek, hátha eltörünk.. :(

Wazull Creative Commons License 2001.01.26 0 0 8406
Jungfrau,

e-mail ment...

Előzmény: Jungfrau (8387)
leha Creative Commons License 2001.01.26 0 0 8405
nálunk is a lányok tartják fenn a létszámot : )
bout Creative Commons License 2001.01.26 0 0 8404
...aztán erre a hónapra befejeztem...

Ne már! Kezdtem örülni, hogy újra aktivizáltad magad.

Hajrá lányok! Nehéz veletek, de nélkületek mégnehezebb. :-)

bout

Előzmény: sister moon (8403)
sister moon Creative Commons License 2001.01.26 0 0 8403
Kis kiegészítés, aztán erre a hónapra befejeztem:

A „vigyáznak rám" nem egyenlo azzal, hogy nem vernek meg. Néha-néha úgy össze vagyok verve, mint a cintányér a szimfónikus zenekarban. De valahogy úgy érzem, mindig annyi verést kapok, amit még éppen el bírok viselni, mielott feladnám, összeesnék, elájulnék stb.
Ezt a kifejezést azért írtam, hogy szemléltessem, mennyire nehéz annak, aki komolyan leáll küzdeni egy novel. Vagyis nem az a szándéka hogy belegyalogolja a linóleumba, hanem az, hogy az „ellenfele" tanuljon is a verésbol.

sm

leha Creative Commons License 2001.01.26 0 0 8402
nem tudom, mi a te stílusod, ágad, de ahogy írod, valami rugdosós ...

nálunk két eset van: vagy dobsz, vagy dobnak.
ha dobsz, ugyanúgy vigyázol mindenkire, mert kicsi a hely és nem várható az ukétól, hogy oda essen, ahova akar (éppen az a lényeg, akkor jó a technika, ha oda esik, ahova én akarom). itt inkább az a könnyebbség, ha haladóval edz az ember. annak csak az irányt kell megadni, ő már az esést elintézi. kezdőre vigyázni kell, mert tört már kulcscsont egy egyszerű előregurulásból is. de ez független az illető nemétől
ha dobnak, akkor gyakorláskor az ember tudja, mit fog esni, gurulni, mi lesz a kényelmes, kézenfekvő. nálunk egy spéci eset, hogy a lányok mind kezdő(bbe)k (mint én). ezért nekem nem okoz problémát "pihenni" egy cseppet, amíg ők összerakják a technikát : )
a fiúknál (nem mindnél, de nálunk a fiúk nagyobbik része haladó) már nincs idő pihenni

nem tudom, számít-e az, hogy egy 25 éves fickó még majdnem kamasz, de egy 25 éves nő már majdnem családanya (legalábbis a sztereotípiák és társadalmi elvárások szerint.) nem beszélgettünk erről a lányokkal az edzésen, de lehet, hogy őket (meló után jönnek edzésre) otthon még várja a vacsorafőzés a vőlegényüknek, mosás, teregetés, ingvasalás, stb. talán ezért nem olyan robbanékonyak ...

Ypszi Creative Commons License 2001.01.26 0 0 8401
sister moon..

Xerintem akkor lenne igazán nagy a meglepetés, ha a döglött elefántot vennéd elő! :)))
Hja.. nekem még elemlámpa is van a táskámban, celluxtól kezdve minden.. :)

"Nők és a harcművészet.."

Hááát.. én azt utáltam a legjobban, hogy egyszerűen nem mertek megütni a srácok.. egymást püfölték, mint állat, de velünk már nem mertek "normálisan" edzeni.. imitálva meg nem lehet tanulni, meg amikor folyton bocsánatot kér az illető, mert véletlen rálépett a lábadra.. hálistennek találtam egy lányt magamnak, akivel lehetett rendesen tanulni.. igaz, volt, hogy felszakadt szájjal mentem haza, de én voltam a béna, mert beleszaladtam az ütésébe.. :))

Az agresszivitásról annyit, hogy amikor normális módon, mint fiúval edzetek velem (csak magamról beszélhetek), akkor nem kötekedtem.. de mikor úgy kezeltek, mint egy védni való porcelánbabát, bedühödtem, és igencsak odacsaptam néha, hátha attól észheztér az illető, és komolyan vesz, rájön, hogy én is ugyanazért járok edzésre, mint ő.. hogy tanuljak valamit, ne pedig elhadonásszam az órát 2m/h-s végsebességgel..
Nagyon idegesítő tud lenni, amikor nem vesznek egyenrangúnak, holott egy szóval sem kértem, hogy vigyázzanak rám..

A másik véglet meg a szemétkedés, amikor a srác azt hiszi magáról, hogy azért, mert hím, ő az isten, mindent ő csinál jól, rosszul meg a lány.. mindenbe beleköt, a jóba is, nagy a pofája, de tudása kevesebb.. na ettől vagyok nagyon rosszul.. hálistennek ez ritkább, mint az előző példa..

Mindkettővel nagyon lehet hátráltatni a másikat, mármint a női edzőtársat, de persze a fiúk sem tanulnak sokat, ha azért, mert lány társuk van, visszavesznek..

Viszont.. sajnos be kell látnom, hogy a műkörmös, agyonszolizott, festettxőke plázapichákkal, akik azért járnak edzésre, mert jó muri, mert a barátjuk is ezt csinálja, vagy mert nincs jobb dolguk a suli/munka és a vásárlás között, azokkal nem sokmindent lehet kezdeni.. de hálistennek az ilyenek hamar lemorzsolódnak.. annyira azonban nem hamar, hogy az egész nemre vonatkozó előítélet ki ne alakuljon..

Huh.. abszolút nem fogalmaztam, remélem érthető vagyok, nappal nem müxik az a 2bites agyam.. :)

sister moon Creative Commons License 2001.01.26 0 0 8400
Csen,
megleptél! De oszintén! Tényleg érdekel? Ha igen, néhány sörben válaszolhatok Neked, szokásomhoz híven a magam tapasztalatai szerint. De el kell mondanom, hogy a harcmuvészetnek a harcmuvészeti (technikai) oldalát számomra még majdnem teljes homály fedi, ellenben az emberi (mentális) oldala részben már feltárult (talán mert felnott fejjel kezdtem, és nem úgy kellett belenonöm).

Szóval a válaszaim:

„Ki mit gondol arról, hogy A NO ÉS A HARCMUVÉSZET. Egyáltalán létezthet ez a kérdés a harcmuvészetben?"

Létezik, csak szvsz nem mint kérdés, hanem mint tény. (Le kell szögeznem, mielott megköveztek: nem vagyok feminista, egyetlen férfias tulajdonságom sincs, no vagyok testben és lélekben, és nekem ez így jó.) Nem vagyunk rosszabbak, mint a férfiak. Mások vagyunk. Épp a másságunkból adódik, hogy bizonyos dolgokat másképpen is kell velünk csinálni/csináltatni, nekünk tanítani. Amiben mi gyengébbek vagyunk (pl: izomtömeg), azt kompenzálják egyéb más testi adottságaink (pl: az, hogy lazábbak, hajlékonyabbak vagyunk). Tehát fontos szerintem, hogy ne egy az egyben azt a fizikai teljesítményt várják el tolem, mint egy férfitól, mert nyilvánvaló, hogy nem vagyok képes ugyanarra a teljesítményre, amire egy férfi. De ha azt várják, hogy a fizikai teljesítoképességem határáig jussak el, ha az a cél, odáig én is eljutok. Tudok addig dolgozni, hogy eljussak, hogy világosabb legyek.

„Máshogy tanítják, nekik/nektek?"

Erre a kérdésre részben már válaszoltam. A másik része a válaszomnak: nem tanítanak semmit másképp. A technikát ugyanúgy tanítják nekem is, a gyakorlások során a sorozatok hossza nekem is annyi, mint másnak, de a fizikai teljesítményemen sosem veszünk össze:-) Lehet hogy ezt más helyteleníti, de szerintem így a szerencsés.

„Többen tanulják e nok manapság, vagy nem?"

Erre nem tudok nyilatkozni. Ha jelent valamit: én kb másfél éve kezdtem, azóta egy kislány jött hozzánk edzeni, és kb 20 fiú fordult meg ott azóta. A kislány ott van úgy három hónapja, a fiúk cserélodnek...

„Szerintetek hogyan és miben fejlodnek máshogy ok/ti"

Ezt nem tudom magamon lemérni. Férfi-no viszonylatban legalábbis nem. Gyerek-felnott viszonylatban viszont igen! Néha sírni tudnék, ha a velünk együtt edzo gyerkocöket (nagy kanyi kamaszokat) nézem, bevallom oszintén...

„és milyen pluszt/minuszt ad egy ilyen partner?"

Nekem mindig férfi az ellenfelem (küzdotársam), és neki (annak, akivel éppen párban állok) ez a felállás nagyon rossz, mert vissza kell fognia magát. Nagyon tisztességesek, nagyon-nagyon vigyáznak, amiért hálás vagyok. Egy-egy rúgásban, ha csak a lábuk tömege van benne, már az is rettenetes. Hátha még beleadnák az összes erejüket és tudásukat! De nem teszik, mert novel küzdenek. Viszont mindig biztatnak, hogy én viszont ne fogjam vissza magam, üssek/rúgjak bátran. Látják, hogy „nem visz rá a lélek", hogy úgy istenigazából beléjük rúgjak. Aztán ha mégis sikerül (ezt különféle módon érik el, általában addig cukkolnak, hogy begurulok...) jobban örülnek, mint én. Szóval nekem nagy megtiszteltetés, ha a partnerük lehetek...

„Hogyan élitek mindezeket meg ti nok és formálódtok - ha formálódtok - mideközben át?"

Na ez az, amit lehetetlen pár mondatban kifejteni. Ez egy egész estét betölto beszélgetés témája lehetne...

Leha,
látod, épp a fentebb írtak miatt nem tudnak „pihenni", ha velem kerülnek össze! Sokkal jobban kell figyelniük, és meg is teszik. Támadnak, védekeznek és közben vigyáznak rám.

„Csak bátran és foleg oszintén!"

Kösz a biztatást! Elég oszinte voltam?:-)))

sm

Előzmény: Csen (8392)
Sumo Creative Commons License 2001.01.26 0 0 8399
nemhiszem, mert minden egyes 'menet' utan volt egy kis ertekeles, es mindenki kiemelte, hogy mennyire 'egymasnak ugrottunk'

persze nem azt mondom, hogy tudatosan csinalta, de masoknak is feltunt.

Előzmény: leha (8398)
leha Creative Commons License 2001.01.26 0 0 8398
nem lehet, hogy csak rosszul csinálta? pl a shihonagénál szerintem a hátbarúgásnál száz jobb atemi is van ... és lehet, hogy a száját is csak elfelejtette becsukni, azért "harapott" : )
Sumo Creative Commons License 2001.01.26 0 0 8397
en pont aikidon tapasztaltam ezt jobban:). vizsga elott nem sokkal allt a tarsasag nagy resze (csak en nem, a tobbiek mind, 5kyu elott:)), es az edzes ismetles volt, es felkeszules. a vegere jutott egy csepp randori, 1-1 ellen, a tobbiek addig oldalt seizaban. azaz a mester(no) kihivott eloszor egy embert, az part valasztott maganak, aztan a valasztott ember maradt kinn, es o valasztott.

na lenyeg a lenyeg, pont ezzel a lanyzoval kerultem ossze, aki: 1. iriminage, o ukezott, kozben megharapta a honaljamat:) (felkaromat); 2. shihonage, en ukeztam, erre hatbarugott.

:))

Előzmény: madjoe (8396)
madjoe Creative Commons License 2001.01.26 0 0 8396
;) Ez alol visoznt volt kivetel (En). Edzesen el kell felejteni, hogy lanyok a lanyok, de nem szabad elfelejteni, hogy lanyok a lanyok. Aikidon sok a lany, es neha neha lehet olyat is talani, akiben nincsenek meg az elobb Sumo altal emlitett es sajna elegge altalanos problemak.
Előzmény: Sumo (8394)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!