Keresés

Részletes keresés

quilla Creative Commons License 2005.07.28 0 0 1159

Nem rossz :o)))

Jo ez a Metro dolog, teljesen megtevesztoi szamomra, hogy megyek az utcan es a Pestrol ismert Metro ujsagot osztogatjak... tisztara egyezik a dizajnja :o)))

Amugy ez itt tenyleg csak rovidke szakaszon metro, ahol tenyleg az, ott is jol eldugtak... nem tul jol tajekozott turistanak fel sem tunik, hogy van ilyen a varosban, mert a lejarata egyszeruen nincsen egyertelmuen jelezve... en spec azt hittem eloszor, hogy nyilvanos WChez vezet, mert semmi az eg vilagon nem jelzi, hogy mi a fene az :o))

Előzmény: laranjeiras (1158)
laranjeiras Creative Commons License 2005.07.28 0 0 1158

Nem vicc, a mai Metróban olvastam, hogy ezen a héten a CP taxival szállította az utasait Lisszabon és Faro között, akik már a jegyüket megvették, mivel elfelejtették tájékoztatni az embereket, hogy a menetrend megváltozott.

Előzmény: quilla (1157)
quilla Creative Commons License 2005.07.28 0 0 1157

A Luis (en csak igy hallom itt) fel van allvanyozva, ez teny :) Felso resze lezarva, alul lehet menni gyalogosan, kozben a fejedre hull valami viz, a fene tudja honnan, neha a labad alatt nemi lik es latszik a Douro :)

 

Amugy metro... mai friss hir szerint szombattol jar koztunk es Porto kozott a 'metro' (HEV) allitolag 15 percenkent. Egesz jol hoztak a szintet, hiszen majusra igertek, szoval egy szavunk sem lehet... na persze csak ha tenyleg igy lesz :)

Előzmény: pbence2345 (1156)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.28 0 0 1156

Az en utikonyvemben az van benne, hogy a portoi Ponte de Dom Luis (ha jol tudom igy hivjak azt a szep nevezetes hidat), mar 2003-ban átadják metrostol mindenstol a forgalomnak....:-)))

 

A masik, egy akkor Lisszabonban tanulo baratommal beszeltem, h hol talalkozzunk, es mondtam neki, h a Santa Apolonianal felszallok a Metrora, es onnan elmegyek a talalkahelyre. Erre a hatarozottan ellitja, hogy ezt nem tudom megcsinalni.... Mondtam, hogy ne nezzen mar olyan idiotanak, hogy egy nagyvarosban nem tudok elmetrozgatni....:-))) Majd nemsokara kiderult, hogy az en metroterkepem az utikonyvben egy par ev mulva elkeszulo allomasokat is tartalmaz....:-)))

Előzmény: quilla (1153)
dismay Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1155
Ola,

itt azt irtak a Pubkico-ban, hogy sajnos 2000-tol 2005-ig nem haladt a metro kiepeitese, most majd az uj miniszter befejezi 2 ev alatt:)

ja es lesz egy uj repuloter, amihez gyorsvasutat is igertek vmikor 2009-re....

hat hiszem ha latom:)


az is jo volt, amikor Socrates miniszterelnok, a Santa Apolloniarol ment vonattal (a la Orban Viktor) egy kisvarosba, kis kampany volt, hogy kiepitenek egy uj villanyos palyat...

persze a tv-ben ugy volt a Santa Apollonia filmezve, mintha vmi nagyon szuper hely lenne - mert ugye elegge lepukkant gagyi, koszos es kicsi....


adeus

dismay

p.s.
tenyleg kulinaris kirandulas volt, kb. 5 kulonfele polip fogast teszteltem:)
Előzmény: v_viktor (1154)
v_viktor Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1154
Hmm, én úgy hallottam hogy a metro-val azért technológiai problémáik is adódtak, a talaj anyaga és a víz miatt, főleg a Tejo partján. Állítólag ezért nem ér el a kék vonal a Santa Apolónia-ig, meg valami ilyesmit magyaráztak a piroson az Alameda-Marques Pombal öszekötésénél is (bár gondolom itt inkább közetproblémák lehetnek)

Ugyanakkor lehet hogy igaz az is amit az egyik portugál ismerősöm mondott: "nem szeretünk dolgozni, inkább kimegyünk a strandra..."

:)
Előzmény: dismay (1152)
quilla Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1153

Kulinaris elvezetekben gazdag utazas lehetett :o)))

 

Amugy szerintem eleve mar az osszes hataron ki kellene irni, hogy Obras... ezek folyamatosan es szinte mindenhol atepitenek :o) Aztan mire azt hiszed elkeszul, kiderul, hogy ujra felujitjak es atepitik... az uthalozat itt felenk egy eve folyamatos atepites alatt van :) A belvaros is, a metro miatt (metro... enyhen szolva is tulzas igy nevezni, ez itt Portoban csak HEV) amit majusban adnak at... na nem jovore, iden... vagy lehet megsem? :)

Előzmény: dismay (1152)
dismay Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1152
Ola,


na sajna visszajottem Lisboa-bol ismet:(

erdekes, hogy a varos roppantul lepukkant, kb. a '96-os allapotokat tukrozi, visszajottek a koldusok, az utcakoveket nem javitjak, es ami a legmulatsagosabb a Comercio teren nem lehet lemenni a Tejo-hoz, mert a metrot epitik mar 2000 ota, allitolag 2007-re mar elkeszul (de mit varunk egy ilyen lusta neptol:))

kulonosen mokas meg a Cais de Sodre immaron 9 eve folyamatos atepitese

meghokkentoen hideg volt este, de szerencsere egy veletlen folytan Cascaisba koltoztunk, ahol feketen sikerult egy szallast szerezni, kb. 500 meterre a tenger parttol, meg egy kutyat is mellekeltek hozza:)

a hires merenyletrol kiderult, hogy Carcavelos-ban volt, innet van nem messze a hires nyomornegyed, amirol a Belem kozpontban is volt egy erdekes foto kiallitas (Espelho Meu)

amugy mintha a csoki emberek megfogyatkoztak volna erosen...

a folyamatos tuzek miatt volt ugy, hogy Estorilban a strandon semmit nem lehetett latni delutan kettokor, mert atfujta a fustot a szel... persze megint kiderult, jo munkas emberek gyujtogatnak...

szerencsere a kedvenc helyi-eros ettermek megmaradtak, ajanlom mindenkinek a Rio Coura-t a var fele menet, illetve ha lusta a Cozinha Populart (de itt a tejbetok kepu kis barom pincert mellozzetek, a bajszos idosebb a normalisabb)

Caiscaisban, a foteren a sok gagyi mellett (az A Poeta mellozendo lenyulos, es a kagylo is csapnivalo) talalhattok egy kis kocsmat a sarkon, egy igazi brazil csavo vezeti, olcso, es szeretia magyarokat - jelszo - Miklos Feher, es Benfica (sajnos a Chelsea-Benfica meccset angol helyi erok uvotesevel kellett vegignezni:))

erdekesek az ir kocsmak is, az O'Neals a kikotonel nem rossz, de draga (es csapnivalo az elozene), a masik a setaloutcarol nyilo - Rokas - meg a tulaj csajok miatt jo - ha valaki arra jar udvozoljuk Nina-t, meg a real irish girl-t...


ha valaki olcson es jol akar enni, akkor - tudom most perverznek gondoltok - latogassa meg a kisse feljebb fekvo kinai vendeglot (oriasi adagok, es majdnem olyan jo mint Londonban a China Town-ban), illetve a Shalimar nevu indiai-t....

ja, es nem felejthetjuk el a kedvenc helyemet se a Ninho Dourado-t (Lisboa), a setalo utca elejen, Jorge kisse megoregedett, de hozza a formajat a hely - kulonosen ha beultok, mert akkor felaron van minden....


adeus


dismay
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1151

ez valoban kar.

gyere el novemberben is :)

az AirBerlin kedvezobb. En 26000 ezerert vettem tax-szal egyutt Becsbol.

Előzmény: imoram (1150)
imoram Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1150

Szia!

Néhány hozzászólásodat olvastam és kicsit sajnálom, hogy novemberben mész Lisszabonba mert valószínűleg csatlakoztam volna.

Egyedül fogok menni 05/09/12-18-ig.

Ami fontosnak tartok leírni de lehet, hogy rég tudod, hogy most a KLM-nél a legjobbak a repjegy árak 66.200.- ( illetékkel adókkal együtt ).

Ami a szállást illeti a  www.octopustravel.hu ajánlom. A legolcsóbb egy ágyas szobájuk 6 éjszakára három csillagos szállodában 70.800.-. Amúgy mellesleg el vagyok keseredve, hogy aranyárban számolják az egy ágyas szobákat.

 

Előzmény: Noa Pearl (1136)
mare27 Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1149

Nagyon köszönöm! Ez igazán teljeskörű felvilágosítás volt!!

Már indulok is a rutinpályára gyakorolni kicsit. :)

Előzmény: Jozsef (1148)
Jozsef Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1148

Bocs, előbb mikor CDW írtam a Super CDW-re gondoltam.

Tavaly az Euro2004 idején 338 eurót fizetettem 14 napra (kb 24 euro/nap) egy ötajtós, ötszemélyes légkondis Fiat Puntoért.

Üdv

József

Előzmény: Jozsef (1146)
quilla Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1147

7. Ha Lisszabonba akarsz vezetni, gyakorold a kézifékes indulást, parkolást lejtőn stb. Kevesebb rosszabb dolog van a világon, mint meredek lejtőn felfelé dugóban araszolni.

 

Ez a pont Portoban is kifejezetten hasznos tudomany!!!! Enelkul eletveszelyes.

Előzmény: Jozsef (1146)
Jozsef Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1146

Szia!

Én már háromszor béreltem autót Portugáliában (3x2hétre) Budget ottani képviselőjénél.

Tapasztalatok:

1. A netes a legolcsóbb, a helyi  cégeknél sem tudnál jobb árat elérni. Én a www.specialfares.com honlapot használtam.

2. Dombornyomott kártya kell, elvileg köthetsz CDW-t, vagy kp-ben is lerakhatod az önrészt, de azt nem nézik jószemmel, gyanús. Ha nem veszel biztosítást, akkor az önrészt a kártyádról lefogják ( a Budgetnél ez 750 euro=190eFt!!), ennyi pénznek legalább lennie kell a kártyán ill. ez nem tudod közben elkölteni. Ha visszaviszed az autót, felszabadítják az önrészt. 

3. Ha Algarve-ba mész, és át akarsz menni Spanyolorzságba, meg kell nézni, hogy az árban benne van a spanyol zöldkártya (egyébként külön kb. 65 euróra emlékszem)

4. Ahogy írták, a CDW alapból nem érvényes a gumikra, a kocsi aljára és a zárakra sem. Magyarul, ha megpróbálják feltörni az autót, a zárcserét neked kell kifizetni. Nekem tavaly Portinho de Arrabida-ban próbálták felfeszíteni a csomagtartót, szerencsére beszélek portugálul, és kibeszéltem magam az átadásnál :))

Szóval, mielőtt plusz biztosítást veszel, alaposan olvasd el a feltételeket, angolul mindig megkaphatod.

5. Mikor átveszed az autót, a legapróbb sérülést is jelöltesd be a papíron.

6. Ha sokat akarsz kirándulni, akkor mindenképpen AC-s kocsit bérelj.

7. Ha Lisszabonba akarsz vezetni, gyakorold a kézifékes indulást, parkolást lejtőn stb. Kevesebb rosszabb dolog van a világon, mint meredek lejtőn felfelé dugóban araszolni.

8. Vidéken, ha szűk az út, és kanyarba érsz, nyomd a dudát, hogy hallják, hogy jön valaki!

 Üdv

József

Előzmény: mare27 (1144)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1145

Leirtam az 1080-ban...:-)))

 

Előzmény: mare27 (1144)
mare27 Creative Commons License 2005.07.27 0 0 1144

Kösz mindenki az autós infókat! All inclusive az tuti, aztán azért bízom majd a pesti rutinban!

Bence: ha nem vagyok indiszkrét így mindenestül mennyibe volt neked a bérlés?

Előzmény: pbence2345 (1143)
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1143

Nekem a gumi is kulon biztositva volt - kiindulva nehany deli tengerpart megkozelithetosegebol - , az underbody damage is benne volt sztem, mert azt mondta a csavo, hogy barmi baj tortenne 1 eurot sem kell igy fizessek.

 

Persze a barmi baj alatt nem mindent kell erteni, mert a gepjarmuvezetes tiltott atengedese, vagy az ittas vezetes, stb. eseten bajba vagy.

Előzmény: v_viktor (1139)
quilla Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1142

Ezekrol az autos dolgokrol jut eszembe egy alig 3 hetes sztori, ami meg meglepoen pozitiv. A vege.

Van itt egy vegyesparos, a ferkj a portugal szinten...este jott haza, autojat leparkolta (belvaros legbelseje) es ment haza. Feleseg utanna jott valamivel, latta is a parkolo kocsit. Naplemente, ejszaka, alvas, ebredes, ferj el a munkaba. de azon lendulettel ment is haza, es mondta a felesegenek, hogy elloptak a kocsit, nincs ott, ahol hagyta este. Lesapadtak, rosszul lettek, feleledtek es hivtak a rendorseget, hogy akkor bejelentsek a lopast, es lassan mar el is bucsuztak a kocsitol. Rendorseg bejelentkezett telefonba es azonnal kerte a kocsi rendszamat, majd orommel kozolte a baratnom ferjevel, hogy megvan a kocsija, dehogy loptak el. A rendorsegnek van egy ingyenes szolgalatatasa, miszerint ha a kocsidat nyitvahagyod az utcan akkor ingyen elszallitjak es biztonsagba teszik, a lopast megelozendo. Es valoszinuleg a ferj valamennyire nyitva hagyta a kocsit (ablakot?), egy arra jaro jarokelo bejelentette a rendoroknek, azok meg elszallitottak. Igy masnap Happy End kereteben ingyen es bermentve lehettt menni es atvenni az ep es sertetlen autot.

Előzmény: laranjeiras (1140)
quilla Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1141

Idegenfobiat en sem tapasztaltam. Ilyen teren sima az ugy... de a tularado nyakadbaborulas nekem (nehany itteninek szintugy) nem hiteles...

Vidam es szeleburdi? :o) Lehet, en nem jarok annyira fiatalok kozott (ha az ovodat nem szamitom).

Azert a nagy nyitottsag es baratkozas sem feltelenul igaz... vagy nem mindenhol? nem minden korosztalyra? lehet a nagyvaros (Lisboara ertem) mas egy kicsit mint itt... pl az oviban a szulok kozott. Mi vagyunk ott szerintem a csodabogarak :D

 

Biztosan nagyon mas amugy az emberek hozzadallasa varosban, videken, megvidekebben. Odahaza is, azt hiszem.

Előzmény: v_viktor (1138)
laranjeiras Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1140

Nem vagyok otthon az autóbérlésben, csak barátok révén hallottam érdekességeket.

 

Az egyik cégnél lefoglaltak egy kocsit telefonon, mikor kiértek a cég telephelyére, akkor derült ki, hogy a kocsiért azóta többet kérnek. Ez szerintem nem egy korrekt dolog, de úgy tûnik létezik ilyen is.

 

Egy másik alkalommal mikor autót kölcsönöztek, az utolsó nap estéjén meghúzták a kocsi oldalát. Persze a tettes ismeretlen, nem hagyott cédulát. Szerencsére biztosítással kölcsönözték a kocsit, de így is kb. 100 ezer forintnyi volt az "önrész".

 

Szóval vagy egy jó biztosítás, vagy tuti helyen kell parkolni (ez ugye nem mindig egyszerû).

Előzmény: mare27 (1133)
v_viktor Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1139
Jól mondja Bence, ha nyugodtan akarsz aludni akkor érdemes "Super CDW+TP"-t kötni. Így nincs önrész törés és lopás esetén. Én legutóbb kötöttem, de az közel-kelet volt. Persze nem történt semmi, de szerintem jobb a békesség 50-70 USD-ért, mint utólag 4-500 USD költség. Amúgy a gumi és underbody damage még így is mindig a sofőr felelőssége!

Persze az is igaz, hogy ha valaki Budapesten napi rendszerességgel közlekedik, akkor a legtöbb helyen túl kell élnie karcolások nélkül :)
Előzmény: pbence2345 (1137)
v_viktor Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1138
Hmm, én akikkel találkoztam azok hozzánk magyarokhoz képest meglepően nyitottak és életvidámak voltak. Igaz hogy én a fiatalok közt (~25-40) mozogtam, de nekem annyi jött le, hogy vidám de szeleburdi népség a portugál. Persze, a buszon-metrón azért látni búvalbélelt tömeget, ez mindenütt van. Különösen nagy volt a kontraszt amikor egy másik mediterrán országból érkeztek hozzám ismerősök, úgy emlékeztem rájuk mint valami kicsattanó népségre, ehhez képest eléggé hűvösek voltak.

Külön pozitívum volt, hogy nem éreztem különösebb fóbiát az idegenek felé részükrőll, pedig a sokadik alkalommal már nem csak mint mezei turista jártam arra. Aztán lehet ha kiköltöznék holnap rögtön más lenne a helyzet...

Apropó: itthon MO-n van aki fogja a TV Cabo-t?
pbence2345 Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1137

En az all inclusive szolgaltatast valasztanam. Persze mindenki sajat maga donti el,hogy mit valaszt. Itt nem a nagy es ismert irodan van a hangsuly, hanem az all inclusive biztositason.

Most kint megtortent ket cegnel is, hogy nem volt szabad auto aznapra, ezért főszezonban érdemes előre foglalni.

Előzmény: mare27 (1133)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1136
most 1 picit megnyugodtam :)
Előzmény: laranjeiras (1132)
quilla Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1135

Csak nem letelepedtel mar vegleg? :o)

Amugy azert a kezen fogva setalo par szerintem annyira nem feher hollo errefele, de hogy konzervativak (alkonzervativak, kepmutatoak kifele) az tenyszeru. Csokolozni nyilt szinen tenyleg nem megy... mitobb, miniszoknya=prostitualt...

Az abortusz mizeria meg tok jo politikai lovacska... kozben meg a fel orszag atsetal a hataron es megoldja...

En azonban nem egyszer lattam mar kezenfogva setalo noket is a varosban. Es senki nem fujozott vagy forgott utanuk.

Előzmény: laranjeiras (1132)
laranjeiras Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1134
Még egy kis adalék. Mi magyarok vagyunk mindketten, úgy is viselkedünk itt is, és sosem volt incidens ha túlságosan elmélyedtünk egymásban. De tegnapelôtt a buszon csókolóztunk, mikor a buszvezetô hátraintegetett, hogy hagyjuk abba. Úgy látszik ez már sok volt :o)
Előzmény: laranjeiras (1132)
mare27 Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1133

Sziasztok!

 

Autóbérléssel kapcsolatban szintén. Elolvastam az 1080-as hozzászólást, de sajnos nem nagyon értem a tanulságot. Most akkor érdemes inkább többet fizetni és ismert, nagy irodánál bérelni "all inclusive" autót, vagy mindegy, mert úgyis karcos-horpadt mindegyik, csak jól meg kell nézni mit visz el az ember és nyugodtan lehet bármelyik sarki bodegában bérelni adott esetben jóval olcsóbban? Mit jelent a jóval olcsóbban?

Továbbá: ha nagyobb céget választok érdemes-e már előre, a neten foglalni (mindenféle akciókat hírdetnek csak netes foglalásra) vagy a helyben bérlés sem kerül sokkal többe?

 

laranjeiras Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1132

Bocsánat, csak ezt olvastam: "olvastam, hogy Portugalia elege open-minded orszag", nem bírom ki válasz nélkül. Elôrebocsátom, lisszaboni vagyok.

 

Szerintem egyáltalán nem annyira open-minded kategória. Ahogy látom nemcsak a homoszexualitással vannak konzervatív nézetei az átlagembernek, de az abortusszal kapcsolatban is. Nem preferálják az utcán a szerelem megnyilvánulásait sem.

 

Több újságcikket is olvastam már ezekkel és hasonló témákkal kapcsolatban. A túristák által gyakran látogatott területeken biztos nincs gond, de másutt egy hosszasabban csókolódzó pár már feltûnést kelt. Ha egy pár kézenfogva sétál, akkor az szokatlan, feleségemmel összenézünk: nocsak, talán csak nem túristák?

 

Azért érdekelne miért kerültek ezekbe a kategóriákba azok a hotelek. Lehet, hogy ezek open-minded kategóriájuak, a többi nem?

Előzmény: Noa Pearl (1130)
quilla Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1131

Erdekes, mert a zember kifejezetten nem szertei a Tokajit, neki tuuuul eros. Ami viszont annal inkabb bejott, azok a Balaton felvideki asztali borok. Na azt szereti :o)

 

Amugy meg kisutott a nap :o) Egy csepp nem esett, pedig nagyon logott a laba reggel...

Előzmény: pbence2345 (1127)
Noa Pearl Creative Commons License 2005.07.26 0 0 1130

a liboaguide-on jo nehany hotel fent van a gay&lesbian link alatt, amelyeket korabban potencialis szallasaim koze felvettem...

erdekes modon, korabban sehol nem olvastam ilyen jellegu hivatkozasokat, infokat roluk

olvastam, hogy Portugalia elege open-minded orszag, magam is az lennek... de nem szivesen laknek egy ilyen panzioban v. hotelben..

Előzmény: Noa Pearl (1128)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!