Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8558
Igy van, ez a keplet, amit Dart Bane felvazolt tokjol alkalmazhato egy golyora, amit eldobtal, viszont ha analogga akarod tenni, akkor noveld az oklod tomeget,mert az repul:))
Előzmény: Wazull (8557)
Wazull Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8557
D.B.,

"1., **m*v*v (m a tomeg, v a sebesseg, ha valaki mar elfelejtette volna..) Mondjuk ebbol pont az derul ki, hogy ha a sebesseget noveled az negyzetesen szamit, míg a tomeg novelese csak egyenes aranyban van. De azert nem art. Viszonz a tomeg novelese pontosan e miatt nem mehet a sebesseg rovasara!!! Nagyon fontos, hogy milyen gyakorlatokat es milyen intezitassal csinalsz."
Bocsi, hogy mar megint kotekedek.
Termeszetesen az 1/2mxvxv-t nem felejtettuk el. Ebbol kovetkezoen az is stimmel, hogy a sebesseg negyzetesen szamit az atadott energianal, a tomeg, meg csak az elso hatvanyon. Ez a fizika resze a dolognak. Ami itt nem lett emlitve, az a biologia, anatomia, elettan. A tomegre gyuras mar hogy ne menne a sebesseg rovasara! Ha nekiallsz sulyzozni, fekvotamaszt nyomni (barmi erositest vegezni), akkor nemcsak (inkabb: foleg nem!) azokat az izmokat erosited, amikre szukseged lesz peldaul megcsinalni egy utest. Olyan izmokat is erositesz, amik eppenhogy ellene dolgoznak az "uto" izmodnak! Azok meg gorcsosen fekezni fogjak az altalad kivant utest vegrehajto izmokat. Magyarul: a nagy gorcsben elvesz a sebesseg. Megpedig negyzetesen, mint ahogy mar utaltal ra...
Hogy miert gyurjak magukat svajcinegerre megis egyes kuzdosportolok? Egyreszt trend. Igy lehet jol pozolni kameranak, szurkoloknak, baratnonek, ez ma a modern embereszmeny, milliok vagya. Masreszt igy jobban lehet birni az uteseket. A technikat sokkal nehezebb, es lassabb fejleszteni, mint az izomzatot. Aki elmulasztotta a technikajat fejleszteni (vagy nincs is ra igenye), az mar csak egyet tehet...
A pokhasu puhanyok neveben:

Wazull

Előzmény: Darth Bane (8555)
Wazull Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8556
D.B.,

"Az izmok sulyzoval valo edzesere jo pelda egy mindenki altal ismert ember Istvaaan KOKO Kovacs. Azt aszzem senkinek nem kell bizonygatnom, hogy harom evvel ezelott nem igy nezett ki mint most, es nem csak bekazott. Biztos, hogy azt is csinalta, de nem csak azt. Egyebkent amikor itthon van hetente 2-3 szor elofordul az Alexandra fitnessben, es nem box aerobik orat tart."
Amit hozza szeretnek fuzni:
1. a box nem harcmuveszet. Nyilvan lesznek ellenvelemenyek, en akkor is vallalom. Meg egyszer: a box NEM harcmuveszet.
2. akkor azt is tudod, hogy Koko minden meccse elott, a felkeszules soran elmondja, hogy most ertek eppen veget az erositos edzesei. Hogy csak ugy feszul rajta az izom, milyen rettento erosnek erzi magat. Aztan MEG azt is hozza szokta tenni, hogy ezekkel az izmokkal termeszetesen NEM lehet bokszolni. A hatralevo par het mindig azzal telik el, hogy ezen izmok egy reszet "atalakitsak" olyan izomma, amivel mar gyorsan, technikasan is lehet utni.
Nalunk a Kendoban NINCSENEK erositesek, vagy erosito jellegu edzesek. Amit csinalsz, az a technikadat javitja (ami nem potolhato semmivel), es eronletet is ad. Egy kis ertelme van ugyan az erositesnek (ezt csak nagyon petting szinten kepzeld el), mert ha rossz mozdulatot teszel, akkor konnyen megserulhetsz, ha mindig csak ugyanazon izmok dolgoznak...
Vegul: amit Bassman_ irt, miszerint aki edzesidoben erositest tart, az vagy nem akar, vagy nem tud tanitani, az maximalisan igaz!!! Az edzesido NEM arra valo.

Előzmény: Darth Bane (8547)
Darth Bane Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8555
Kreta!

A sulyzozas alatt en nem azt ertem, hogy ugy akarok kinezni mit svájcinéger (jé vannak ékezetes karaktereim is) Hanem azt, hogy az izomerot noveljék. Egyebkent hogy miert:

1., ˝*m*v*v (m a tomeg, v a sebesseg, ha valaki mar elfelejtette volna..) Mondjuk ebbol pont az derul ki, hogy ha a sebesseget noveled az negyzetesen szamit, míg a tomeg novelese csak egyenes aranyban van. De azert nem art. Viszonz a tomeg novelese pontosan e miatt nem mehet a sebesseg rovasara!!! Nagyon fontos, hogy milyen gyakorlatokat es milyen intezitassal csinalsz.

2., En versenyzek most 72 kilo vagyok, konnyebb biztos, hogy nem tudok lenni. A sulycsoport amibe tartozom vagy a 75-70 vagy 78-68 kilo. Mindkettonek az aljan vagyok, magasabb pedig man vszinuleg nem leszek.

3., Nem kotelezo a sulyzos edzes, reggelente onszantunkbol jarunk paran.

Minden sporthoz valamilyen specialis izom kell. Nem valoszinu, hogy egy karatesnak valaha is tul nagy mellizma lesz, meg ha sulyzozik is, mert edzesen egesz egyszeruen „leuti”. Annyi dinamikus gyors mozgast vegez, hogy elegeti az izmot is. Ez ervenyes mondjuk egyeb izmokra is, amik ilyen aktivan vannak hasznalva
Udv

Előzmény: Kreta (8553)
bout Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8554
...talán akkor jöhet el az ideje, ha az egy-egy elleni küzdelmet elsajátította az illető, tehát már magától adódik a továbbfejlődés lehetősége...

Ezzel az erővel ne kezdjen járni valaki, amíg meg nem tanult helyesen lélegezni. Ne tanuljon technikát, amíg meg nem tanult helyesen lépni.
Ne használjon lábat, amíg nem tud rendesen ütni és ne használjon fegyvert, amíg nem "sajátította el" a pusztakezes formát.

Bár ezek a feltételek egy bizonyos szinten tényleg fontosak, de azt a szintet nem lehet ennyire globálisan, minden HM ágra vonatkozóan meghatározni. Nincs mérték, amivel mérni lehetne. Főleg akkor, amikor az egyik harcművészetnek fontos része egy küzdőforma, a másiknak meg nem.

Igen, most magamat védem.
Nálunk már az egy-egy elleni technikákban is mindenhol ott van a több ellenfél gondolata, már akkor is gondolnunk kell rá, amikor még nincs több támadó.
Tegyük fel, hogy először csak az egy-egy elleni gondolkodásmódot sajátíttatjuk el a tanulókkal és csak utána említjük meg, hogy akár több emberrel is próbálkozhatna.
Akkor pont azt - a topic-on is többek által nem kívánatos - helyzetet állítanánk elő, hogy mást tanítunk egy kezdőnek és mást egy haladónak, ahelyett, hogy ugyanazt, de más (egyre komolyabb) szinten tanulnák.

Szóval szerintem tartsuk tiszteletben az egyes HM ágak oktatási rendszereit. A legtöbb elég öreg és kiforrott ahhoz, hogy minimális, de elkerülhetetlen modernizálással rá lehessen bízni a tanítványokat.

bout

Előzmény: Csen (8552)
Kreta Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8553
ÉN nagyon örülök neki hogy nálunk nincs súlyzó és futás. Sőt futást, úszást nem is nagyon javasolják, mivel nem a stílushoz szükséges izom típus alakul ki tőle.

Izomtömeg az meg minek?
A nagy bazi izmok nem szívósak.

Régebben másztami is, és elötte testépítettem is, és azt hittem milyen erős vagyok, aztán kiderült hogy gyenge vagyok. 10-20 kilóval könnyebb arcok simán megmászták azt ami nekem nem ment, hiányzott a technika, és az a speckó izom ami ahoz kell.

Ahogy néztem nálunk inkább mozdulatokat, mozdulat irányokat gyakorulnk ellenálással. Igy nem koknkrét izom erősödik, hanem egy terület ami a technikákhoz kell.

Előzmény: Darth Bane (8547)
Csen Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8552
Nő és harcművészet
Tudom kicsit elsiklott téma, de azóta nem nagyon fértem nethez.
Szerintem az önmagában egyáltalán nem baj, ha valakinek "vissza kell fognia magát", mert a partnere mondjuk egy nő. Nálunk pl. kb. 60-40 az arány a "szebbik" nem javára, amit én - minek is tagadjam - egyáltalán nem bánok. Talán azért sem, mert csaknem az összes fiú erősebb testalkatú nálam, így ha erőnléti gyakorlatról van szó, arra is van bőven partnerem. A mester azt mondja, hogy tudni kell akár az első érintésből, hogy a partner mire képes, milyen a kung-ja ("ereje"). Ez szerintem egy nagyon fontos képesség. Szóval nem kell ágyúval verébre…Mondjuk láttam már én is ahhoz hasonló dolgokat, amit Sumo is írt ,de hogy "senki sem edz szívesen ilyen partnerrel" azt nem hinném. Szerintem egy nő egész világhoz való viszonya egészen más - mondhatni homlok egyenest, lásd W.S.: Teljesség felé (azért írtam ide mert ennél univerzálisabb megfogalmazást még sehol se láttam, ajánlom minden ellen nemű partneréval "küszködőnek") -, mint a férfiaké, és ez bizony itt is él, és ezt nagyon sok férfi és nő nem akarja elismerni. És ez akár a legnagyobb küzdelem lehet minden ember életében.

Rorimack
Van egy egyszerű és közismert gyakorlat. Ez a korareggeli felkeléssel egybekötött hideg-meleg zuhany váltogatása. Tudom, hogy kegyetlenségnek hangzik - különösen télen- , de talán a ha a saját tapasztalatom elmesélem, az talán erőt ad legalább kipróbálni. Ha valaki, hát én aztán tényleg hidegrázós voltam, még egy kánikulában történt pocsolyába való mártózás után is lila volt a számszéle és remegtem a napon mint a kocsonya. Ma, ha elkezdenék fázni, beindul egy reflex, és perceken belül kellemesen átmelegszik az egész testem a lábujjamtól a fejem búbjáig és a "zima" érzést, mintha elfújták volna. A "gyakorlat" fejleszti a vérkeringést és a pórusok nyitásának zárásnak a képességét így akadályozza meg a kihűlést. Még annyi tanács, hogy meleggel kezd és hideggel fejezd be. Eleinte kezd langyossal és hűvössel, a jégkockák ráérnek később is :-), szóval fő a fokozatosság…egy alapos törölközés sem árt utána.

Több emberes szituációk
Osztom Bassman_ véleményét, annyit hozzáfűzve, hogy talán akkor jöhet el az ideje, ha az egy-egy elleni küzdelmet elsajátította az illető, tehát már magától adódik a továbbfejlődés lehetősége. Ez akár azt is jelentheti, hogy sokan életük végéig gyakorolhatnak, és nem érik el ezt. Végül is…na akkor mi van?

laja2 / Szaotome Micugi
No comment. Minden ott van abban, amit idéztél.
Az "Oyama-s" történetet én egy Chuang-ce írásai közt láttam, de a lényegen végül is mit sem változtat.

laja2/Sihan Adamy
Nekem erről az jut eszembe, hogy aki kung-fu-t kezd tanulni abszolute mindegy, hogy milyen fizikai képességekkel indul, mert ha van hite, képes teljes szívével hinni abban, amit csinál, akkor bármit elérhet. Megvédi mindentől, nem győzhetnek felette. Ezt nevelni valakiben mindennél nagyobb értéket jelent. Ezért nem kell versenyre járni, vagy kidobónak menni annak, aki kung-fu-t tanul, csak egyszerűen - ahogy te is mondtad laja - edzeni de úgy ahogy "senki más soha" , mert az éles helyzetekre semmi nem készít fel, különössen nem az éles helyzet. Lehetek gyors erős és akkor gondolhatom, hogy pl. sok ember nem tud megverni, de ha van hitem, akkor bármit elérhetek. Ez különbség. A hit el vezet valahova, amit úgy hívunk, hogy szeretet, de ez már egy másik topic lenne ugyebár…

Shingitai
A Tai Chi-ra sem igaz már annyira a no verseny szemlélet. Nálunk egy bizonyos szint után lehet választani, hogy versenyekre is készülsz, vagy megmaradsz a tradícionális tanításnál. Ha jó vagy az egyikben nem vagy jó a másikban. Ez így műkszik ,azt mondják.

Darth Bane Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8551
Nyitott szemmel jarok, mert kulonben hamar osszetornem magam. :-))

En azt mondom, hogy nekem a versenyzesre valo felkeszules megadja azt, amire most szuksegem van, de mar most tudom, hogy ez nem tart orokke, karatezni viszont akkor is fogok , szerintem ez a Nyitott Szem.

Szerintem nem elhanyagolhato a versenyek fontossaga. Ugyanugy, ahogy a vizsgake sem. Meg a 7-8 danos mestereink is azt mondjak, hogy ha akarsz menj fiam, versenyezz! Egy dolgot NE csinalj: Soha ne hagyd abba a gyakorlast! es ez a lenyeg. A verseny is a harcmuveszet egy resze. Egy kicsi resze de az. szal gyerunk gyakorolni!

Előzmény: Shingitai (8549)
Shingitai Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8550
Azt hiszem kedvenc filózofusom Wittgeinstein mondta, hogy a filozófia legtöbb problémája nyelvi félreértés.:-)
Pontos gondolkodás, boldog élet :-)
Shingitai Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8549
Na erről beszéltem.
Kokó sportoló és te is versenyekről beszélsz, míg Bassman harcművészetről.
Járjatok már nyitott szemmel!
Előzmény: Darth Bane (8547)
Darth Bane Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8548
Ez igaz, de a verseny utan ott marad a harcmuveszet, egy jo mozgaskoordinacioval rendelkezo es jo fizikai felkeszultseggel rendelkezo emberrel, aki elete vegeig gyakorolhatja azt, amiben korabban versenyzett, es ezert szep ez az egesz. Az ember az eletszakaszanak es az egyenisegenek megfelelo dolgokat gyakorolhatja mindig tovabb es tovabb.

Amit az elobb irtam, az valoban inkabb sportra vonatkozik, mint harcmuveszetre.

Előzmény: Shingitai (8546)
Darth Bane Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8547
Bassman

Te aztan korankelo vagy(vagy keson fekvo):-)

Akkor, jo, ha maris megcafoltad magad az eronlettel kapcsolatban.

Az izmok sulyzoval valo edzesere jo pelda egy mindenki altal ismert ember Istvaaan KOKO Kovacs. Azt aszzem senkinek nem kell bizonygatnom, hogy harom evvel ezelott nem igy nezett ki mint most, es nem csak bekazott. Biztos, hogy azt is csinalta, de nem csak azt. Egyebkent amikor itthon van hetente 2-3 szor elofordul az Alexandra fitnessben, es nem box aerobik orat tart.

A lenyeg, ahogy te is irtad az egeszseges egyensuly fentartasa. Az erositeseknek a rendes edzesek mellett kell tortennie, ez vonatkozik a futasra es a kondira is. Mondjuk este harcmuveszkedunk, reggel kondi es / vagy futas. Szerintem az eronleti edzeseket is lehet ket reszre osztani, egyreszt fizikai tomeg es ero novelese, masreszt gyorsasag novelese. Mindketto eronleti edzes, meges teljesen mas a felepitese. Mindketto lehet sulyzos is, amennyiben az kiegeszito edzes, csak az elso esetben az ismetlesszam kicsi, a suly nagyobb, míg a masik esetben forditva. Aztan a gyorsero fejlesztesere vannak ugye specialis, kuzdosportokra jellemzo gyakorlatok. (15 masodperc alatt minel tobb utes stb.)
A futasnal eloszor hosszabb tavot egyenletes tempoval futtatjuk az embert: altalanos allokepesseg, aztan meg rovidebb tavon valtozo tempo, pl. szaz meteres sprint, 200 meter kocogas, ilyesmi.

Pl. a verseny elotti felkeszulesi idot 3 reszre osztva elso reszben dominal ( de nem egyedulallo ) az eronleti resz, aztan a masodik fazisban a gyorsasagfejlesztes, aztan az utolso fazisban a technika.

De mint mondottam ezek az eronleti edzesek a technikai edzesek mellett fontosak, azokkal egyutt erte

Előzmény: Bassman_ (8541)
Shingitai Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8546
Szokás szerint keveredik a harcművészet a sporttal.
A sporthoz kell fizikai állóképesség, mert ott menetek és versenyek vannak. A harcművészethez technika kell, mert minden igazi küzdelem másodpercek alatt eldől.Állóképességnek ott nincs szerepe.
Tudnod kell, hogy kinek mit akarsz tanítani és tudnod kell mit akarsz tanulni, az edzés idő véges, értelmes és egyértelmű célokat kell kitűzni magad és tanítványaid elé.
Szinte mindenki fejében összekeveredik a verseny és a harcművészet felkészülés.
Járj nyitott szemmel, tudd, hogy mi az amit tanulsz !
Ma a harcművészetek jelentős része, ha tetszik ha nem versenysport (aikido, vingcsun, taicsi kivéve).
Mindenütt ahol bevezetik a versenyt, a verseny átveszi az uralmat.
Pitzu Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8545
hiryu!

Ezt nemrég kitárgyaltuk. Erről szólnak a következő hozzászólások:
Pitzu - 7174
Pitzu - 7205 (erre reagáltál te is, meg Shingitai is)

További info esetleg a Pécsi ZBK kempo klub honlapján. Fejből nem tudom, de az altavizsla simán megtalálja. (Még mielőtt kimoderálnak... lehet, hogy az index kereső is...)

Szia Alexa! Ha már így előkerültél... Neked mi a véleményed a kempós vizsgarendszerről?

Előzmény: hiryu (8531)
laja2 Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8544
Szerintem az allokepesseg fejlesztese foleg fiatalabb korban fontos. Mikor a szervezet elkezd ugymond oregedni es a termeszetes folyamat az, hogy a sejtek mar nem ujulnak olyan mertekben mint fiatalkorban, akkor mar nem lehet az a cel, hogy az allokepesseget fejlesszuk.

Egy 20 eves harcmuvesz tanulo igenis fejlessze az allokepesseget. Ez nem az 5 mp-es kuzdelemhez kell, hanem az egeszseges eletmodhoz. Legyen igenyes magaval szemben keresse a kihivasokat es torekedjen a gyozelemre es onmaga fejlesztesere. Erre szamtalan kutatasi eredmeny van, hogy a megfelelo (nem tulzo) mertekben folytatott testmozgas milyen jotekony hatassal van az emberi szervezetre. ez lehet uszas, futas, meg barmi olyasmi ami igenybe veszi a tudot es felgyorsul tole a verkeringes es a szivveres. Az ugynevezett kondicio novelo gyakorlatok szerintem bizonyos eletkorban a megfelelo mertekben szuksegesek. Nem elsosorban a harci sikeresseg miatt, hanem egyszeruen a jobb kozerzet es a kihivasok miatt.

Egy bizonyos eletkor utan azonban az allokepesseg fejleszto gyakorlatok helyett inkabb a szervezet epseget megorzo gyakorlatok kerulnek eloterbe. sok gimnasztika, jo hosszura nyujtott bemelegites, stb. ez is inkabb a test es lelek egyansulyban tartasahoz es az egeszseg megovasahoz kell.

Velemenyem szerint a harci muveszet tanulasa kozben nem lehet mindig ugyanaz a cel, mivel a tanulo sem ugyanaz, folyamatosan valtozik, fejlodik es oregszik.

Az igazan jo rendszerekben a 20 eves es az 50 eves tanulni vagyo egyarant meg tudja talalni azt amire szuksege van.

Egyik edzotarsam volt japanban es reszt vett az ugynevezett Senior-ok edzesen. Itt 5,6,7,8 danos mesterek is jelen voltak, egyikuk masikuk mar betoltotte a 70 80 evet is.
Nagyon figyelemre melto volt az edzes menete. Hosszu igen atfogo bemelegitest es gimnasztikazast koveto lassu komotos (kimert) kihon resz utan kataztak tobb mint ket oran keresztul. De azt nem elkapkodva, hanem szep nyugodtan. A legalapvetobb katakkal kezdtek es szepen mentek felfele a legbonyolultabbig. Edzotarsam szerint az egesz inkabb emlekeztetett egy kinai tai-chi szertartasra mint mondjuk egy verseny vagy egy vizsgafelkeszito edzesre :) A katak egyaltalan nem voltak pattogosak. A mesterek inkabb befele figyeltek kozben mint kifele. Edzes utan nem hullafaradtnak erezte magat az ember, hanem inkabb feltoltodottnek, felvillanyozottnak. Az edzest kovetoen pedig kitakaritottak a dojot ahol az osszes mester kivetel nelkul reszt vett a muveletben. feltoroltek es felmostak az edzotermet kozosen a 8 danosok az 1 danosokkal egyutt. Majd az edzes utan kovetkezett a furdo, ahol a meleg vizben szetszorodva rang es ovfokozattol fuggetlenul mindenki bekesen ejtozott meg egyet miutan elhagyta volna az edzotermet.En csak hallottam a tortenetet jelen nem voltam (nem is lehetnek, hisz meg tul fiatal vagyok :) de nagyon megfogott a dolog.
Mondanom sem kell, hogy ugyanitt ugyanebben az epuletben ugyanennel a szervezetnel az uchi-desik edzese egesz mas modon zajlik. Utanna az emberek a gozfurdo helyett a jegelo szobaba mennek, hogy leapoljak a seruleseiket. Egy szervezet egy stilus es megis mennyire kulonbozo ket edzes...

Előzmény: Bassman_ (8542)
BLaca Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8543
Nekem is a szívemből szóltál. Amiről itt írtál, mindenben egyetértünk. Az első dan a felkészülés az útra. A fekete öv az út elseje és nem a vége. Ilyeneket mondogatok a tanítványaimnak.
Előzmény: laja2 (8528)
Bassman_ Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8542

Ja még valami.

Ez sem először fordul itt elő a fórumon.

A lassan, keserves munkával felépített hitet igen könnyen lehet lerombolni korán elkezdett szabad harcokkal, amikor még technikailag enyhén szólva hibádzik a tanuló. (ennek megfelelően a korai több emberes harc gyakorlása egyszerűen nevetséges) Egy-egy korán bekapott komoly ütés-rúgás, nemhogy fejlesztené az embert, hanem életre szóló frusztrációkat ültet belé úgy, hogy nem is tud róla, de a tudatalattija szarrá van fertőzve.
Legalábbis az átlagemberek így működnek, ami nem jelenti azt, hogy nem létezik az ellenkezője.

(több ember ellen bármilyen szituációban hatékonyan harcolni kb. 15-20 év gyakorlást feltételez, és akkor jóindulatú voltam)

Ahogy az ember szedi fel a technikákat, úgy fejlődjön a hite, amely ráér az éles tesztre vagy 5-6 évig, akár tovább is.
Sokan ezt nemigen tudják elfogadni, (nekik gyorsan kell az eredmény) de akkorra már olyan változáson megy át az ember, hogy nem az jár folyton az agyában, hogy "hú, most ez itt mingyá' lenyom egyet", ráadaásul e magabiztosság mögött még tudás is lesz, hogy ne csak a levegőbe legyen bátor az ember. Szóval én ebben hiszek.

Előzmény: Bassman_ (8541)
Bassman_ Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8541

Udv Laja :))

"A MEGGYOZODESSEL es HITTEL VEGZETT edzesek bizony novelik az ember hitet."

Én ezt nem vitatom, sőt egyenesen támogatom, csak ennek útját nem az állóképesség extrémításokba hajló módon való fejlesztésében látom.

Darth Bane"
"technikak gyakorlasahoz akarat es ezt en mondom, fizikai eronlet is kell."

A mi technikáinkhoz nem kell fizikai erőnlét, inkább olyan koncentráció (ha úgy tetszik, akarat), amitől az agyad zsibbad el. Szerencsére én már tartok ott, hogy az én agyam nem zsibbad le tőlük, akármennyit képes vagyok csinálni, de a kezdők gyakran panaszkodnak arra, hogy nem fizikailag fáradnak el (eltekintve a sok állástól), hanem agyilag.

Most hirtelen megcáfolom magam kissé, mert bizony a vállnak is jól kell bírnia a dolgot, (hiszen a karok folyton a levegőben vannak) de ezt szintén nem szoktam érezni, annyit csináltam már. Egyszóval, ha ez állóképesség, akkor nevezzük állóképességnek, és akkor kell hozzá az is. :)))))

Szóval én elsősorban a tüdő levegőt felvevő képességét fejlesztő dolgokról beszélek (meg hogy a szív ne ugorjon ki a helyéről) pl. futás, úszás, kerékpározás (ez utóbbit művelem egyébként) ill. edzésen: fekvőtámaszok, négyütemű fekvőtámaszok, békaügetés és hasonlók szép számmal, mint állóképesség fejlesztő gyakorlatokról.
Ezek persze mind nagyon jók a maguk nemében, de ha az edzések elsősorban ezekről szólnak, akkor nem csoda, ha évtizedekig kell gyakorolni egy harcművészetet.

Az izmok súlyokkal való növelése (pl. bodybuilding) nem fejleszt semmiféle állóképességet, sőt inkább visszafejleszti azt.
Erre egy barátom különösen jó példa. Gyönyörű izmok, lihegés hegynek fel.
Persze a békaügetés közben felszedett izom, az ugye kissé más :)) csak attól még nem tudja az ember, hogy kell mondjuk rúgni. És itt megint visszakanyarodunk a technikai kivitelezés fontosságához.
Szerintem ha fél óráig állunk mondjuk fél lábon, a másik felhúzva, akkor ugyan fejlődik az az izom, ami egy bizonyos rúgáshoz kell, de attól még nem leszel "állóképesebb", hiszen az nem a szó szerinti állás képessége :)
Tehát gyakran még a fogalmak is összezavarodnak.

Egyszóval jó az állóképesség fejlesztés, csak
1. Ne az edzésidő menjen vele (hiszen otthon is lehet csinálni)
2. Ne ez határozza meg a technikai fejlődésünket (többnyire negatív irányba, vagy legalábbis drasztikusan lassul a fejlődés, ami ugyanúgy rossz)

Újra nem kell megsértődni senkinek, de én úgy érzem, hogy vannak egyes helyek, ahol azért van sok ún. erősítés, mert
1. Vagy nem akarnak
2. Vagy nem tudnak
mit tanítani
Végül is 5 percben el lehetne mondani mindig, hogy otthon mit kell ez ügyben csinálni, és lehetne tanulni valami értelmes dolgot is helyette.
Már többször elhangzott ezen és más fórumon is, hogy a kung fu edzések (nem mindenhol persze) inkább nem is edzésnek neveztetnek, hanem tanórának, ahol Tanulsz valamit.
Szóval edzeni, és tanulni az bizony két különböző dolog.

Előzmény: laja2 (8528)
sexmachinehead Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8540
"Amiota fekete oves lettem azota ugy erzem, hogy tulajdonkeppen a harcmuveszetet csak most kedtem el. Amit eddig csinaltam az csupan arra volt jo, hogy probara tegyen, hogy tenyleg komolyan gondolom-e a dolgot vagy sem. Ugy erzem magam mint egy kezdo. Szinte alig tudok valamit IGAZAN. Halvany fogalmam van mar egy-ket technikarol meg az allasokrol meg a tobbi dologrol, de a melysegeknek meg csak eppenhogy a felszinet sikerult megpillantanom.
Amit eddig csinaltam az csak egy bemelegito kis elojatok volt ahhoz kepest ami meg hatravan.
Egy total kezdonek talan mar el tudom kezdeni tanitani az alapallasokat, de igazabol meg csak most lettem TANULO"
Ezert is hivjak az 1.dant shodan nak. Sho= elso, kezdet,eloszor.
Egyebkent a kyu (tarsadalmi)rang, osztalybeli hovatartozas;fokozat-ot jelent.
A dan meg fok, lepcso.
Es tenyleg ugy van, ahogy mondod, en mestertol hallottam, hogy az ember shodantol valik igazan tanulova.
Udv, smh
Előzmény: laja2 (8528)
Cibet Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8539
Laja
Tulajdonkeppen egesz jol megfogalmaztad azt amit irni akartam. Csak en a HIT szot egy masikkal helyettesitenem. Ez a TARTAS. Az a fajta tartas, amit onmagunk legyozese ad. Te a sok kemeny edzessel, versennyel mar bizonyos fokig legyozted magad. Ez latszik meg, agy ezt erzi meg az ellenfel. A mestereknel ez az onlegyozes sokkal magassabb szintu, es ez latszik rajtuk egyfajta kisugarzas formajaban. De amit megszereztel, mar kepessegge valt, es hacsak valamit nagyon rosszul nem csinalsz, nem is fogod elvesziteni.
Es az a vicc az egeszben, hogy ez barkivel megtortenhet, aki valamilyen extrem szituacioba kerul, akar pillanatok alatt is. Peldaul tulelt egy katasztrofat, haborut, megmentett valakit elete kockaztatasaval.
Ezert szerintem a tobb edzes ezen mar nem sokat fog valtoztatni, annal inkabb az eletben bekovetkezo probara tevo helyzetek, mint amilyen most veled tortent. Regen erre szolgalt a fiatal harcosok beavatasa. Egy veszelyes szituacioba kuldtek, ha belehalt, sajnaljuk, de ha tulelte, akkor egy olyan eletre szolo tartast kapott, amitol harcoskent tudott elni es meghalni.

Idevago idezet a Tao Te Kingbol:
Aki masokat legyoz, eros.
Aki onmagat legyozi, hatalmas lelku.

Ajanlott olvasmany:
Hemingway: Francis Macomber rovid boldogsaga

Elnezest kerek azoktol, akik irtoznak az ures elmeleti fejtegetesektol, amelyek nem tapasztalatra epultek, es nem eletszaguak. :-)

Cibet

druss42 Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8538
ahh eszurtam , megyegyszer :)

http://index.hu/img/franko/video/karate.mpg

druss42

druss42 Creative Commons License 2001.02.02 0 0 8537
sziasztok

egy kis vidamsag :) harcmuveszet temakorbol :)
erdemes megvarni mig lejon :))))

http://index.hu/img/franko/video/karate.mpg

druss42

Vesper Creative Commons License 2001.02.01 0 0 8536
Laja amit irtal a 2-es szamu tortenetben, gyakorlatilag a tanulsaganak mai modern megfeleloje a victimologia /aldozattan/. Remelem jol irtam. Vagyis, hogyan keruljuk el a szamunkra veszelyes helyzeteket, hogyan keveredhetunk egyaltalan veszelyes szituba stb. Megjelent errol valamifele konyv is ami jo bo lere eresztve targyal e temaban.
Előzmény: laja2 (8530)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.01 0 0 8535
Laja: koszonom
Előzmény: laja2 (8530)
hiryu Creative Commons License 2001.02.01 0 0 8534
Kösz, akkor már értem ezt az egészet...
Fogadok, 10 danos.
Előzmény: Alexa (8532)
hiryu Creative Commons License 2001.02.01 0 0 8533
MASZ
Lényegében annyi, hogy vizsgára mehess fokozattol függoen X darab edzotáboron kell ott lenned.
Másik pont: kivárási ido fokozattól függoen 3/6 hónap. Influenza KO-zott, itthon fekszek, de ha jól emlékszem, 2kyura 4+1 nemzetközi.

Na eddig úgy tudtam. az aikidótol idegen kell hogy legyen az eroszakos versenyszellem.

Más. Az oktatás a dojoban folyik. az edzo a fonök.
Na most ez az elv kapott egy szép nagy pofont.

Más: speciel engem a külföldi mesterek közül
Tamura shihan vonz. O idén nem is lesz Magyarországon. Na? Most egy darab papírért eroszakoljam meg magam? Mi van itt a budoval, mester iránti tisztelettel?

Előzmény: bout (8478)
Alexa Creative Commons License 2001.02.01 0 0 8532
Sziasztok! :o))
hiryu: a Zen Bu Kan Kempo-t Dr. Harnos Imre alapította - alkotta meg.
A többi ágról nem nyilatkozom :o)) Értem ezalatt a Magyar Kempot, Cserei Ákos féle kempot stb.
Előzmény: hiryu (8531)
hiryu Creative Commons License 2001.02.01 0 0 8531

Hadd kérdezzem már meg, ezt a kempo stílust ki alapította. /pár héttel ezelott volt itt egy hozzászólás, hogy eredeti kempot itt Mo-n nem oktatnak./
Előzmény: Pitzu (8487)
laja2 Creative Commons License 2001.02.01 0 0 8530
"az aikidos általában akkor marad küzdeni, ha nincs más választása : )"

Az embernek MINDIG van masik valasztasa. Pl : nem utsz vissza es hagyod magad elverni :)

Alljon itt egy Idézet Szaotome Micugi: "AIKIDO és a természet harmóniája" c. könyveből :

"A konfliktussal és kihívással telt elme az az elme, amely az ellenség vérére szomjazik. Bár a kezed soha nem zárul az ellenség torkára, bár kezedet sohasem szennyezi más ember vére, ha a szíved gyűlölettel teli, vagy arra vágyik, hogy győzzön mások felett, hogy mások szenvedését nézze, akkor ezek a gondolatok hazudni fognak, mint a halál, amely szellemedben rothad, és soha nem fogod megérteni a szellemi erőt. Az igazi UT, a budo, a dolgok elrendezésének Útja, nem a rombolásé. Azt keresi, hogy hogyan oldja meg a problémát, nem azt, hogy ítélkezzen, vagy hogy elpusztítsa az életet. A védekezés mozdulata nem játék; nagyon komoly valóság. Amikor az ellenség megpróbál megölni, az egyetlen választás az élet, vagy a halál. Ha gyönge vagy, nem tudod megvédeni saját, vagy az elennséged karmáját. A gyöngeség csak kibúvó, könnyű kijárat. Ha nem tudod megvédeni magadat, és elesel az ellenség támadása alatt, az ellenség bűnös lesz, és gyilkossá válik. De te is vétkeztél a gyengeséged miatt, mert gyilkossá tetted. Az ellenség karmája, és a tied
ugyanaz. Ha az ellenség megtámad, és te ölöd meg őt, akkor te vagy a gyilkos. Az eredmény ugyanaz: az élet elpusztult. A karma ugyanaz. Nem számít, hogy kinek volt igaza, és ki tévedett, mert az ellenség a te árnyékod. Te és az ellenséged egy élet vagytok. Ha megölöd az ellenségedet, öngyilkosságot követsz el. Nincs mentség. Az ÚT nagyon szigorú. Meg kell védened magad, és meg kell védened az ellenségedet. Ez a Te felelősséged "

Ez az idezet mely benyomast tett ram. At kellett ertekelnem magamban egy-ket dolgot ennek fenyeben...

ezzel osszecseng egy erdekes tortenet amit sosai Oyama meselt el az egyik tanitvanyanak.

Ime a tortenet :

Kerdezi a tanitvany a mestert, hogy milyen az igazi mester ? Hogy viselkedik ?
erre a mester eload egy tortenetet :

Van egy koztudottan rakoncatlan lo, mely nagyon zabos es aki kicsit is megkozeliti arra ratamad.
Harom mester halad el a lo mellett sorban egymas utan.

Az elso jo kozel megy, hogy szemugyre vegye a lovat de a lo hirtelen rug egyet, am a mesternek felelmetes reflexei vannak egy hatraszaltoval elugrik a lo elol.
A masodik mester mar nem megy tul kozel igy amikor a lo rug egyet eleg egy oldalso szokkenes, hogy kikerulje a tamadast.

A harmadik mester jo nagy ivben kikeruli a lovat es hagyja bekeben alldogalni.
A mester ekkor megkerdezi a tanitvanyt, hogy szerinte a 3 kozul melyik volt az igazi mester.

Eddig a tortenet. Oyama el is magyarazza a tanulsagot : A 3-ik ember volt az igazi mester. Mert az igazi mesterek sohasem keresik a bajt es kerulik is az olyan helyeket ahol baj tortenhet, vagy ha megis tortenne valami mindig a legbekesebb megoldast keresik a problemara.

(Sosai Oyama ezt a tortenetet idosebb koraban meselte egy tanitvanyanak es nem akkor mikor meg bikakkal meg pankratorokkal kuzdott...)

Mikor ezeket olvasom rajovok, hogy milyen messze is vagyok en meg a celtol....

Előzmény: leha (8522)
Darth Bane Creative Commons License 2001.02.01 0 0 8529
szivembol szoltal. :-)))
Előzmény: laja2 (8528)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!