Keresés

Részletes keresés

bout Creative Commons License 2001.02.08 0 0 8679
Tökre igazad van! :-)
De valaki csak akkor halad az úton, ha ott van az edzésen, illetve ha folyamatosan gyakorolja a technikákat? Elismerem, hogy óriási előny az, ha az ember egy oktató keze alatt, vagy társak segítségével, aktívan formálódik, de azért felvetnék egy gondolatot. Igérem, most utoljára mondom azt, hogy erről már volt szó, hiszen a topic egyre jobban magábab fordul, szinte minden lehetséges témát kitárgyaltunk már legalább egyszer.
Szóval saját tapasztalatom alapján állíthatom, hogy jó az, ha van az embernek néha olyan időszaka, amikor a dolgokat pihenteti. Ilyenkor a tanult mozdulatok, gondolatok ülepednek. És meglepő, hogy amikor újra aktívvá válik a gyakorlás, akkor a mozdulatok sokszor tisztábbak, határozottabbak, a gondolatok nyugodtabbak lesznek.
Persze ezek a szünetek inkább kényszerpihenő jellegűek. A nyaralás, vagy épp a terem karbantartása miatt van néhány hetünk, nem pedig tudatosan - "Na most két hetet/hónapot kihagyok, hogy ülepedjenek a dolgok". :-)
Az is igaz, hogy ehhez olyan hozzáállás szükséges, hogy az inaktív szakaszban is ott legyenek az ember fejében a gondolatok.
Ezt sok helyen úgy mondják, hogy az ...-t nem csak az edzőteremben gyakoroljuk, hanem a nap 24 órájában mindig, mindenhol. Mert ezek nem csak mozdulatok és nem csak leckék. Ezek életformák.
Nekem több olyan ismerősöm is van, aki bizonyos időszakonként eltűnik edzésről néhány hétre, hónapra. De sohasem úgy jön vissza, mint egy kezdő. Persze, fizikailag sokszor rosszabb kondiban van és van mit frissítenie technikailag, de van valami, amit nem kell újra elsajátítania. És lehet, hogy a sok kihagyás miatt egyesek magasabb fokozatban, vagy jobb technikai színvonalon vannak, esetleg gyorsabbak ezeknél a srácoknál, de azért ők mégiscsak "ott" vannak, ha kell.
Mielőtt még valaki azt gondolná: én nem tartom ezt követendő példának. Én szeretek edzésre járni és mindenhol ott lenni, ahol aktívan gyakorolni lehet.

Szóval a fokozat alapján nem lehet egyértelműen rangsorolni. Az "aktív" edzésidővel, befizetett időszakkal ugyancsak nem lehet. Igaz, hogy a "Ki kezdte előbb?" is sántít. De amikor elakadnánk egy ilyen kérdésen, akkor egyszerűen csak megkérdezzük az oktatót, hogy hogy is van ez a tradíciók szerint? És kiderül, hogy az alapítók ezt az utóbbi módszert hagyták ránk.

És most nézzük a gyakorlatot: Ez az egész, amit írtam, fejtegettem, amin leha-val "vitatkoztunk" nem számít. Mert ezt a sorrendet nem lehet leírt, vagy kimondott szabályokkal meghatározni. Mert a lényeg, hogy mindenki ott legyen, ahol a helye van éppen. És azt mindig az adott pillanat határozza meg.

bout

Előzmény: Bassman_ (8676)
laja2 Creative Commons License 2001.02.08 0 0 8678
Bassman : En nem errol beszeltem.Ha tudod, hogy hol a zsak,mert elotte megnezted, akkor elvileg azt is el tudod talalni csukott szemmel.
De ha becsukod a szemed es odavazetlek a babu ele, es anelkul, hogy latnad, hogy kb hol van csinalsz valamit akkor bajosan fogod jol eltalalni hisz nem tudod meg azt sem, hogy merre van a babu jobbra, balra vagy elotted. Persze csukott szemmel odamagyek a zsakhoz, egyik kezemmel megfogom es utanna mar siman eltalalom ahogy akarom,mert tudom, hogy hol kezdodik es hol vegzodik. de ha elotte nem mered be hanem csak ugy odaallitanak egy fababu ale, akkor te sem teszel hirtelen mozdulatokat :)
Elobb szepen kitapogatod, hogy hol van kb es csak utanna utod meg nem ? :)

A csukott szemmel vegzett babuzas az megint masra jo. Azert elotte celszeru nyitott szemmel megtanulni a technikakat.

Előzmény: Bassman_ (8676)
Wazull Creative Commons License 2001.02.08 0 0 8677
leha,

Y ne lepjen semmit. Csinalja amit ahogy a mestere mondja. Esetleg meg is kerdezheti tole...

Előzmény: leha (8648)
Bassman_ Creative Commons License 2001.02.08 0 0 8676
Bout

Azon ment a polemia, hogy az uton eltoltott ido szamit.
Ehhez annyit tennek hozza a leheto legudvariasabban, hogy szerintem nem mindegy, hogy az uton all es nezelodik, setal vagy siet valaki.
Aki all, az hiaba all az uton 30 evig, nem lesz tole sokkal jobb, ha valaki fontolva halad, akkor az okay, ha valaki siet ugyebar......... :)

Csen

Kemeny es lagy ugyben eppen most szoltam hozza a vcs forumon. A lenyege szerint a fos az lagy, a szivacs puha, de egy tai chis (vagy eppen vcs-os) karja az engedekeny. Tehat a "puha" meg "lagy" szohasznalat teves kovetkeztetesekre ad okot. (El kene felejteni) Ezen stilusok gyakorloinak karjaban tehat ott van a szilard tartas, csak a kulso erovektorok hatasara a leheto legoptimalisabb iranyban mozognak el anelkul, hogy egy bizonyos ponton tul ellenallnanak (tehat a leheto legoptimalisabb elvezeto technikak jonnek letre, es ennek megtanulasa tart olyan marha sokaig) :))

Laja2

Annyit fuznek hozza a fababus eszreveteledhez, hogy ott bizony becsukott szemmel is lehet operalni, sot esetenkent celszeru. A fababun vegzett gyakorlatok zome (mondjuk 90 szazaleka) becsukott szemmel is mukodik). A megutese is. Eppen ez benne a kiraly. "Eszrevetlenul" valik a veredde.
A szemmel valo erzekeles oda kell, hogy az ellenfel karjat "befogjam a halomba", mint a halat. Utana mar elmeletileg nem kell a szem. Tenyleg. (ha annyira el tud tavolodni az ellenfel, hogy nincs karkontaktus, akkor ujra kell a szem)

madjoe Creative Commons License 2001.02.07 0 0 8675
;)

Leha meg regen:
ti már messze vagytok attól, hogy kutyaütő (persze, kit tartunk annak) akarja nektek megmondani a frankót. ha másért nem, hát a hakamátok elveszi a kedvét az okoskodástól ...
Soha nem lehetsz eleg messze toluk, meg hat het nyolc dannal sem. (raadasul en idegen helyeken nem hordom a hakamat, szimpla feheroves csakokent tolom oda a buramat (((Nalatok egy kicsit mas volt a helyzet, hisz a Juditot, meg a Lajost mar ismerem ugy hat eve talan:) ))) es bizony sok olyan ember oktat, aki messze all a tematol ugy am block, meg hozzam kepest is. off es?

Bout:
Kezdünk misztifikálódni... Madjoe! Csak On, tanult baratom, en okosan nem allitok semmit :) (raadasul ma meg el is kapattak, szoval kiraly vagyok (mit kiraly, shiiiraaallllyyyyyyy, igy irva)
;))))

Előzmény: bout (8649)
BLaca Creative Commons License 2001.02.07 0 0 8674
"ketfele ember van"

OFF Háromféle ember van; aki tud számolni és aki nem. ON

Előzmény: laja2 (8672)
Csen Creative Commons License 2001.02.07 0 0 8673
Mindenhez egy kicsit jól megkésve

bout
:-o
Igenis!

Erősítések edzésen vagy sem!
Szerintem a fórumon lévők közül nem túl sokan vagyunk azon a szinten, hogy meghatározzák milyen gyakorlatok is vannak az edzésein. Igy aztán a másik győzködése egy kicsit amolyan kutya ugat a karván meg…
Kicsit más felfogásban a dolog meg rém egyszerűvé válik, azt kell csinálni edzésen, amit a Mester mond, mert ő olyan gyakorlatokat ad, amik kifejlesztik a szükséges képességeket, ha az éppen "erősítés", akkor az, ha meg más akkor meg az…Ebből kifolyólag mondjuk én otthon is ugyanazokat a gyakorlatokat igyekszem végezni és olyan arányban, ahogyan a Mester mutatja.
laja2:Bemelegítés, iskolázás, erősítés Nálunk egészen hasonló a felépítés ahhoz, amit te írtál pedig azthiszem nem egy helyre járunk.

Hogy, hol mennyire helyezik előtérbe az állóképességet szerintem egyszerűen "hóót" az lehet a döntő, hogy versenyre is "kűdik-e tagot", avagy nem.

Kemény-lágy stílus
Nagy félreértés uralkodik ebben a témában. A kemény stílusokra azt mondják, hogy attól kemény, mert fizikai képzést részesíti előnyben, és "csak" a fizikai erőre épít, lágy stílusokra pedig, hogy fizikai képzés helyett "valamiféle belső erő" kifejlesztésére és alkalmazására helyezik a hangsúlyt. EZ NEM IGAZ! Nem ettől külső, vagy belső egy stílus.

Azért van egy stílusnak neve, hogy valamilyen magasztos dolog nevében meg lehessen sértődni egyik-mások ember egyéni tapasztatának ürügyén. Sőt én magam vagyok hivatott megvédeni az egész stílusomat egyedül, tehát nem önző módon magamért, hanem önfeláldozó módon a stílusért, és a mesterért teszem mindezt, és játszom a sértődött felfuvalkodott hólyagot. >:-)
- Egy mákos bejgli stílus tanonc -

laja2
Az "erkölcsi kódex" hiánya érdekes fölvetés., felvette bennem is a miértet. Szerintem, azért mert a személyiséget nem lehet tudatosan fejleszteni, sokkal fontosabb, hogy meg van mindaz a mesterben, amit felírnak a falra, s hogy erre képesek fogékonnyá válni a tanítványok. Tehát attól még hogy nincs írásban a kódex nem jelent semmit. Mennyivel lenne megnyugtatóbb számodra a WT ill VT instruktoroktól egy papír fecni vagy egy bambusztábla, esetleg egy hosszas értekezés mindezekről? Ettől függetlenül tudom, hogy miről beszélsz, különösen amit a WT-ről írtál. A Mestertől, teljesen elképzelhetetlennek tartom ezt, pedig ő is tanít VCS-t (,sőt azt hiszem csaknem 8 évig WT-t is tanult), és mégis… pl. azt mesélte, hogy Jugoszláviában egészen máshogy tanítják a VCS-t és ott teljesen idegen az itthon közismerté vált kellemetlen mentalítás. Tudom ez nagyon általános, hogy Jugoszláviában…bla-bla-bla, csak azt akartam ezzel mondani: nem biztos, hogy ha VCS-t tanulóról/oktatóról , esetleg mesterről van szó teljesen idegen legyenek tőle a hatékonyságon túli értékek. A fejem feletti palatáblán függő intelem nekem egy korlát, vagy póráz benyomását jelenti. Szóval nehogy azt higgyük már, hogy jó most megvolt a technikai edzés, most jön az erősítés, aztán közben, vagy utána benyögünk néhány jópofi intelmet valahonnan, hogy fejlődjék azért az a lélek is. Kalapáccsal porcelánt faragni, meg selyemkendővel megállítani egy buldózert.
u.i.: Bárcsak ne láttam volna ezt a szabályzatot :-(

Shingitai
Harcművészet/nem harcművészet
Ennél jobb téma talán nincs is az állóvizek felkavarására. Jó nagyba tetszik mostan "nyúkáni ám", de azért csak bátran, így tovább, ez az! :-)
Egyébként szerintem, addig jó amíg nem tudod és "zavaros vagy". Ennél már csak azt tudom jobbnak elképzelni - mert én is az előbbiek közé tartozom -, ha nem tudod, de nem is zavar, mert szívvel lélekkel csinálod. Egyelőre meg ne tudd, mert akkor a te utad ott a végére ért, és kár volna egy ilyen bájos fórumlakóért. ;-)

sister moon
"nincs semmi misztikum" :-o
Itt most egy mély meghajlás az őszinteség előtt.
"Saját magam bonyolítottam meg a saját dolgomat azzal, hogy mindenáron olyasmit akartam találni benne, amiről szó nincs"
Hát igen ez ismerős, de ha ezt felismeri az ember, akkor szerintem búcsút is mondhat, annak a szónak, hogy: "kiábrándulás". Nálunk a 99% ezért fejezi be, mert misztikumot keres benne, meg is kapják

laja2 Creative Commons License 2001.02.07 0 0 8672
Wazull : vegulis irtam egy valaszt , hogy szerintem mi a helyzet erosites kontra technikai sulykolas temaban. Egyaltalan nem veszek semmit tamadasnak a kyo ellen. De ha valamivel nem ertek egyet akkor azt csak a kyo-n keresztul tudom kifejteni, mivel en azt csinalom.Arrol nem beszelhetek, hogy a thai-boxolok vagy a taekwondosok hogy edzzenek, mert en nem azt csinalom. Altalanossagban meg elvbol nem szeretek beszelni, mert az olyan folyos es keplekeny, nem lehet megfogni :)

Az, hogy miert nem erdekes, hogy ki a nagyobb tudasu vagy tapasztalatu azt azert irtam, mert pl te azt mondod egy dologra, hogy az hulyeseg en meg azt mondom, hogy nem az. Mindketten elmondjuk az erveinket aztan patt. Mivel nem az a cel, hogy valakinek igaza legyen, pusztan elmelkedunk dolgokrol ezert annyira nem is fontos, hogy pontosan tudjuk, hogy kinek a nagyobb a tapasztalata az adott kerdesben. Ha olyat mondasz, amire nem tudok mit reagalni, akkor ugyis tudni fogom belul, hogy "Tenyleg. erre nem gondoltam, lehet benne valami" Magamnak nem fogok hazudni azzal, hogy "Ehh. nem erdekel, hogy mit mondasz ez akkor sem ugy van es kesz mert nekem mast tanitottak".
De ha ugy gondolom, hogy amit mondasz nem egeszen ugy van akkor elmondom, hogy szerintem miert nem jo a teoria, de nem kezdelek el gyozkodni. Vagy elmondod, hogy szerinted az en teorian miert nem helyes es igy eldiskuralunk egy darabig, vagy egyikonk belatja, hogy a masik elgondolasanak van nagyobb igazsaga es kesz.

Bassman :

:) Eszembe jutott, hogy ketfele ember van. Ill ketfelekeppen lehet szemlelni a dolgokat : (persze lehet tobbfelekeppen is csak a pelda kedveert irom ezt)

Van aki a hasonlosagokat keresi es azokat fedezi fel ket dologban es van aki meg a kulonbsegeket keresi es azokat fedezi fel :)
Emiatt ket dolog lehet hasonlo ill. teljesen kulonbozo attol fuggoen, hogy melyiket alkalmazzuk.

Te azt mondod, hogy a zsakolas es a fababu nagyon kulonbozik. Ez igy igaz. En meg azt mondom, hogy nagyon hasonlo dolog a ketto es szerintem nekem is igazam van :)

te leirtal par kulonbseget most megprobalok leirni par hasonlosagot :

Mindket dolognal nem a levegobe hajtjuk vegre a technikat, tehat a becsapodas elmenyet adja mind a ket gyakolrat. Erosodik ill eddzodik a felulet es a csonthartya a megfelelo helyeken mindket esetben.Nem kell hozza partner es megis egy szimulalt paros gyakorlatot tudunk csinalni.
Mivel van celtargy es nem a levegobe csapkodunk, a pontossagot es a fokuszalast is fejleszti mind ket gyakorlat. (Ezt kicsit meg is magyarazom : ha csukott szemmel kene zsakolni, vagy fababuzni tutira leserulne az ember mert a technikak nem a megfelelo szogben es helyen csapodnanak be es ez serulest okozna.Pl kislabujjal talalnad el a babut :) viszont, ha nyitott szemmel csinalod, akkor erzekeled, hogy hova kell tamadni es mi a helyes tavolsag.Hol kell, hogy veget erjen a technika. ezert a helyes tavolsag es a pontossag is fejlesztheto mindket segedeszkozzel.)
A masik amikor erovel vegrehajtasz egy technikat es nincs ott semmi, akkor kicsit vissza kell fogni a vegrehajtast. Viszont, ha van ami felfogja a becsapodast akkor kicsit batrabban oda lehet tenni a technikat es nem kell feltetlen a visszafogasra ugyelni. Persze akkor is kell , de nem ugy mintha eleve a semmit pufolned. Ekkor mas izmok es izuletek is reszt vesznek a vegrehajtasban. Egyszoval ez a gyakorlat is olyan mint a ket stilusban az utes. Kulonbozoek es megis nagyon is hasonlitanak.

Nem meggyozni akartalak, csak egy kis izelitot adni, hogy az amit kulonbozonek erzel/gondolsz attol meg lehet hasonlo bizonyos tekintetben :)

Rorimack : Ez nem egeszen igy van. Ugyan minden ember volt csecsemo, de ha egy aggastyanra azt mondod, hogy kisfiu (pedig tenyleg volt az) akkro furcsan fog nezni. (mert most mar nem az)

A tabornoknak se mondod, hogy tizedes. Vagy igen ?
Pedig valoszinuleg egyszer volt az is.

Ez a fokozat szo jol jeloli, hogy mi ez. Egy fok. Valamiben valo elmelyedes foka vagy szintje. Egyszerre egy ember csak egy szinten vagy egyfele fokozaton allhat. Egyszerre nem lehetsz sempai is meg sihan is.

Igazad van nem elvesziti a korabbi fokozatait, hanem fejlodik. Felkerul egy magasabb szintre.
ez nem olyan mint valami cim, hogy minel tobb van belole annal jobb. Ez inkabb egy allapotot jelol. Mindenkinek csak egy van mindig. Az aktualis.

Shingitai : Sajnos Oltran mar lelotte a poent, de tenyleg ha az a buta ember akinek nem volt esze a mennybe jut es nem a pokolba akkor vajon mi volt jobb ? Itt lenn elni es megmenekulni, vagy inkabb felemnni a paradicsomba.
Lehet, hogy ez csak tettette a hulyet es igy atvert mindenkit :)

PINGYI Creative Commons License 2001.02.07 0 0 8671
laja2

Köszönöm, hogy kiegészítetted, kijavítottad, amit írtam még sokkal lejjebb.

Kösz az ajándék klippekért is, Csabi Bettina fantasztikus!! Hihetetlen energiája van és nagyon gyors!

Nekem is az a véleményem, hogy a mesterem módszereit kételkedés nélkül kell elfogadom. Nem rég éppen Wazullnak magyaráztam el, hogy mennyire szégyelltem egy kis tréfát is.

leha Creative Commons License 2001.02.07 0 0 8670
ha el nem felejtem ...
úgy néz ki, kéthavonta fog nálunk edzést tartani (meg vizsgáztat)
BLaca Creative Commons License 2001.02.07 0 0 8669
leha

Mond meg légy szíves Verebics Antinak, hogy Berkes Laci üdvözli. A '80-as évek elején együtt edzettünk. Hajnalka ott szaladgált a lábunk között.

Előzmény: leha (8651)
Rorimack Creative Commons License 2001.02.07 0 0 8668
Haliho!

"A sensei az tanar, a sihan az mester, a kancho az vezeto a Sosai-t pedig csak Oyamara szoktuk mondani (talan alapito mester?) Jo, hogy nem azt mondtad, hogy
sempai Oyama :) "

Hat... de a shihan is lehet sensei, sot sempai....
Nem veszti el az ember a regebbi "fokozatait", hogyha elorebb halad...

R.

Előzmény: laja2 (8655)
Bassman_ Creative Commons License 2001.02.07 0 0 8667
Laja2

A velemenykulonbsegekrol mar Wazull mindent leirt. Nem akarunk itt meggyozni senkit, csak tagitjuk egymas ismereteit es szemleletmodjat. Ebbol mindenki annyit fogad be, amennyit akar. :)))

Elegge el nem itelheto modon meg a fababura reagalnek egy pottyet. :)
Szoval ket lenyeges kulonbseg van a fababu es a zsakolas/parnazas kozott.
1. A fababu kemeny, okollel utni doreseg, persze van olyan hely, ahol egy parnazott borvalamit raknak ra, hogy okollel is lehessen utni. Eppen a kemenysege miatt utjuk tenyerrel, kezellel. Ugyanis ott megfordul a szerep, es igy a kezunk a "parna". A fababu gyakorlatok nem veletlenul vannak tele csupa fejreutessel. (ami ugyebar alapvetoen kemeny) Ja es lengobordara mert tenyerek is vannak... :)))

2. A masik kulonbseg, hogy zsakon/parnan gyakorlatilag csak uteseket gyakorol az ember ill. parnaval a tavolsag felmerese is fontos gyakorlat lehet utesekkel kombinalva. Ellenben a fababun komplett technikai elemek, apro szituaciok gyakorolhatok, fel lehet edzeni az alkart, a tenyeret, tavolsagtartast lehet gyakorolni, es legfokeppen - tars hijan - a tapadas is fejlesztheto rajta. Nem is kevesse. Akar labbal is. Na a fababu aztan atompassziv es -merev, nem lehet elvarni, hogy engedekeny legyen. :))) Ami meg nagyon fontos, hogy akar teljesen kezdoknek is hamar helyere passzitja a technikakat, nem fognak a karok, labak szanaszet allni. Ez a fababu egy igen hasznos cucc, azt kell mondjam. Sokan azt kerdojelezik meg, hogy miben segit, ha nem mozog, vagy miert van harom karja meg ilyenek. Az elso kerdesre mar az elobb megvalaszoltam, a tobb kar pedig nem egy radioaktiv mutanst szimulal, hanem a karok lehetseges helyzetet, legyen az alul, folul, vagy akar dupla utes.

Előzmény: laja2 (8665)
Wazull Creative Commons License 2001.02.07 0 0 8666
Kedves Laja2,

Akkor egybol a kozepebe csapnek.

""Ugy gondolom, kivulallokent barmilyen kijelentest tehetek"
....
Ezzel nincs gond. Legfeljebb majd szolok, hogy abban a kerdesben tevedsz, mivel az nekem "szakteruletem" :)

A ne tegyetek kijelenteseket helyett inkabb a ne vonjatok le kovetkezteteseket kellett volna irni. Kijelenteni sok mindent lehet, de ha te levonsz egy kovetkeztetest az mar egy velemeny valamirol a NALAD meglevo informaciok es tapasztalatok alapjan."
Szerintem a prekoncepciot keverted ossze a dolgok ex cathedra kijelentesevel.
A topic eppen arra valo lenne, hogy ha valakinek a "szakteruletebe" vag egy tema, akkor azt igyekszik megvilagitani a "kevesbe vajtfulueknek". Ebben a dologban azt hiszem, egyetertunk...

"Bizonyos kerdesekben lehet, hogy nalam tobb informacio/tapasztalat van ugyanarrol a dologrol es ezert mas a velemenyem es ez forditva is igaz. Van amirol en joval kevesebbet tudok mint te es azert mas a velemenyem :)"
Jelen esetben mire gondolsz konkretan... :-)))

"Az meg, hogy kinek a nagyobb a tudasa vagy a tapasztalata egy bizonyos temaban az nem erdekes."
Kedves Laja2, ezt a mondatot tobbszor is elolvastam. Szerintem elgepelhettel valamit...

"En teged nem ismerlek es a tudasodat sem es te is igy vagy ezzel (nem ismersz es azt sem, hogy mekkora a tudasom vagy a tapasztalatom) igy hat bajosan tudjuk eldonteni, hogy az adott kerdsben ki
bir nagyobb tudassal/tapasztalattal. Es nem is ez a celunk talan."
Miutan mar tobbszor kiderult szamomra, hogy a Kendo es a Kyokushin Karate NEMCSAK a felszerelesben es a technikakban kulonboznek, hanem alapveto szemleletbeli kulonbsegek vannak kozottuk, igy soha eszem agaba nem jutott volna, hogy osszemerjem a ket dolgot. (ez termeszetesen igaz a Kendo es a tobbi harcmuveszet viszonyara is. Legalabb is reszemrol...)
Kettonk tudasat es tapasztalatat pedig leginkabb az elozoekbol fakadoan szinten soha nem kivantam osszehasonlitani. Az igazat megvallva nem is ertem pontosan, mit akartal ezzel mondani. En mester nem vagyok, viszont kisebbsegi komplexusban sem szenvedek. A valaszaimat tehat ennek megfeleloen ertekeld, kerlek... :-)))

"Elgondolkozunk egymas irasain, es ha neked nem is de magamnak mindenkeppen megvalaszolom a kerdeseket amik felmerunek es maris megerte, hogy itt toltottem el az idot."
A magam reszerol igenis fontosnak tartom, hogy megprobaljak valaszolni masoknak az altaluk feltett kerdesekre. Legjobb tudasom szerint. Hogy aztan az illeto mit ert meg belole, ha megerti, akkor mennyit fogad el belole, azt en mar nem szoktam forszirozni.

Attol tartok, valami felreertes lehet kozottunk. Abban mindketten egyetertunk, hogy a sajat velemenyunket nem eroszakolhatjuk ra masokra. Ezert talany szamomra, hogy miert vetted a Kyokushin Karate elleni tamadasnak azt amit az erositesrol irtam. Ez a dolog arra vonatkozik, hogy en hogyan latom a vilagot. Ezt neked, sot senkinek sem kell elfogadni. A magam reszerol egesz egyszeruen csak tudomasul veszem, hogy vannak mas velemenyek is. Viszont a "miert"-ekre mindig kivancsi voltam... :-)))

Kedves Laja2, orulok, hogy mostanaban tobb idot tudsz eltolteni a topicban. Mivel ez a topic olyan, amilyenne mi tesszuk, ezert sajat reszemrol szeretnem, ha minel kevesebb felreertes tamadna kozottunk, illetve ezeket a felreerteseket minel elobb tisztaznank.
Remelem, ebben szinten egyetertesz velem... :-)))

Előzmény: laja2 (8665)
laja2 Creative Commons License 2001.02.07 0 0 8665
Samis :
Nagyon szepen koszonom !
Ez azert mar valami. Nekem a 15. pont tunt fel ami tulajdonkeppen a lenyeg.
Azt kerded miert fontos ez ? Nagyon is fontos !
E nelkul mire hivatkozva vonsz pl felelossegre valakit aki visszael az erejevel/tudasaval ?
Ez itt all feheren feketen, nem lehet felreerteni.
Eleg egyertelmuen fogalmaz.
A kyoban ezt nem bizzak a veletlenre. Meg olyan dologra is kiter a "sillabusz", hogy ha talalkozol egy ismerossel akkor udvozold es meg azt is megmondjak, hogy ket kezzel fogj vele kezet, mert ez a baratsag es a bizalom jele...
ezek olyan formasagok, de nagyonis szuksegesek. foleg a KEZDOKNEK kell ezeket magukeva tenni.Aki 10 eve csinalja az mar kivulrol fujja ezeket a pontokat es ot nem is kell figyelmeztetni, hogy befele jovet meg talalkozaskor koszonjon, neki ez mar termeszetes. De egy tok kezdo aki az utcarol jott be neki egyaltalan nem termeszetes, hogy van tisztelet, fegyelem es alazat is a vilagon.

Wazull :
"Ugy gondolom, kivulallokent barmilyen kijelentest tehetek"
Persze.
Barki barmit kijelenthet barmirol :)
Ezzel nincs gond. Legfeljebb majd szolok, hogy abban a kerdesben tevedsz, mivel az nekem "szakteruletem" :)

A ne tegyetek kijelenteseket helyett inkabb a ne vonjatok le kovetkezteteseket kellett volna irni.
Kijelenteni sok mindent lehet, de ha te levonsz egy kovetkeztetest az mar egy velemeny valamirol a NALAD meglevo informaciok es tapasztalatok alapjan. Bizonyos kerdesekben lehet, hogy nalam tobb informacio/tapasztalat van ugyanarrol a dologrol es ezert mas a velemenyem es ez forditva is igaz. Van amirol en joval kevesebbet tudok mint te es azert mas a velemenyem :)

Egyszoval ezen nem veszunk most itt ossze. Vannak velemenykulonbsegek es kesz.

Az meg, hogy kinek a nagyobb a tudasa vagy a tapasztalata egy bizonyos temaban az nem erdekes.
En teged nem ismerlek es a tudasodat sem es te is igy vagy ezzel (nem ismersz es azt sem, hogy mekkora a tudasom vagy a tapasztalatom) igy hat bajosan tudjuk eldonteni, hogy az adott kerdsben ki bir nagyobb tudassal/tapasztalattal. Es nem is ez a celunk talan.
Elgondolkozunk egymas irasain, es ha neked nem is de magamnak mindenkeppen megvalaszolom a kerdeseket amik felmerunek es maris megerte , hogy itt toltottem el az idot.

Neked meg nem azert nem valaszolok, mert udvariatlan vagyok, csak pusztan azert mert nemely dolgot nagyon nehez elmagyarazni, mert tapasztalason alapul es a tapasztalatot azt nem is lehet atadni. Azt tapasztalni kell, hogy ez vagy az a dolog/helyzet az milyen. Vagy esetleg tul sokat kellene gepelni, es en is utalok kisregenyeket olvasgatni :)
(Ez is az lesz :)

Shingitai : egy nagyon jo edzesen vagyok tul igy derus a kedvem :) es ez a tortenet is megmosolyogtatott :) Am ez a tortenet nem a hitrol hanem a butasagrol szol.
"Nem tudok mit válaszolni neked, a "csak"- kal nem lehet vitatkozni. szomorú vagyok.
"kívülállónak" is el lehet magyarázni mindent értelmesen. Ha neked az jó válasz, hogy valamit azért kell csinálni, mert a mestered úgy akarja, akkor tényleg nincs miröl beszélgetnünk. :-( "

Szo nincs rola, hogy nem akarok vagy nem tudok elmagyarazni valamit. egyszeruen csak nem lattam ertelmet. Az erosites kontra technika dologban irtam egy igen hosszu valaszt, de aztan inkabb kitoroltem, mert ketszer akkora lett mint altalaban amiket hozzaszolok (pedig azok se kicsik :) szoval megprobalom tomoren es roviden megvalaszolni ezt. De ha van mas kerdesed meg a kyokushinnal kapcsolatban , barmi amit nem ertesz szivesen valaszolok - mar ha tudok.

Szoval akit nem erdekel az lapozzon nyugodtan...

Erosites kontra technika :
Mi a technikakat az edzes elejen szoktuk ismetelgetni amikor a test es az elme pihent es koncentraltan vegre tudjuk hajtani a technikakat erobol, gyorsan. Ez kb 900 technika 600 utes 300 rugas. KIHON-nak hivjuk. Kozben vannak atmozgato gimnasztikai reszek is igy tulajdonkeppen ez egy bemelegites mely alatt a technika is csiszolodik. Ez kb fel ora. Utanna jon elvileg a karate edzes. Itt IDO-KIHON-nak nevezett gyakolratok jonnek eloszor. Utesek es rugasok gyakorlasa lepesek kozben. Meg csak ugy a kulonfele allasok es lepesek gyakolrasa. Azutan jonnenek az osszetettebb gyakorlatsorozatok pl katak ismetelgetese.
Ezutan a kuzdo technikak gyakolrasa jon. Itt mar sokfele van : Iskolazas par nelkul, parral parnaval, zsakkal. Kezzel labbal haladassal stb...
ezutan jon altalaban egy kis randori kumite.
Majd mikor mar mindenki jol elfaradt es mar koncentralni sem nagyon tud es az edzesbol is mar csak kis ido van hatra jonnek az allokepesseg fejleszto gyakorlatok. Erositesek, fajdalom turesek. Azert az edzes vegen, mert egy kiados fekvotamaszozas utan valoban nem lehet dinamikus technikakat vegrehajtani,mert elfarad az ember karja es telepumpalodik verrel. De nyugalom, a kovetkezo edzesig a ver kimegy es nem gatol egyaltalan a gyors es dinamikus mozgasban egy kis izomtobblet a karomon :)

Az edzesek menetet reg kidolgozott modszer szerint igy tartjak a kezdetek ota. Szamosan kivaltak a kyokushinbol es uj stilust alakitottak, de az edzesmodszeren nem valtoztattak. Max egy-ket lenyegtelen dolgot hozzaadtak vagy epp elvettek a technikakbol, de maga a modszer az mindehol ugyanez.Bemelegites, iskolazas, erosites.

Persze vannak masfajta edzesek is : Ahol 1000-et megcsinalunk egy technikabol, vagy 3 perces menetekben zsakolunk, parnazunk, esetleg egesz ido alatt katakat gyakorlunk, vagy csak allokepesseg fejlesztessel foglalkozunk.
azert van az instruktor, hogy o dontse el, hogy edzesen mi lesz a program. EN csak reszt vehetek es maximalis erobedobasal es koncentracioval vegezhetem a gyakolratokat. az, hogy edzesen mit csinaljunk nem az en feladatom eldonteni.
Majd ha en tartom az edzest kezdoknek akkor en eldontom, hogy ok mit csinaljanak. Kb azt amit velem csinaltattak mikor kezdo voltam. Hisz biztos jo volt az, mert most itt vagyok es mar nem vagyok kezdo, tehat aki most kezdo az is eljuthat erre a szintre, ha mindig azt csinalja amit kell :)

Azzal is vitatkoznek, hogy egy technika vegtelen szamu gyakolrasa onmagaban eleg-e a sikerhez.
Szerintem egyaltalan nem eleg. Ha pl az utofeluletet es az egyeb csontokat amire becsapodaskor ero hat nem eddzi fel valaki akkor konnyen elofordulhat, hogy a technika vegrehajtasakor mi serulunk le es nem az ellenfel.
Bassman fababuja pl mar olyasmi mint amit mi zsakolas es parnazas cimen csinalunk. A celja legalabbis hasonlo a ket gyakorlatnak.
Azon kivul allasban megcsinalni egy technikat es egy mozgo ellenfelet eltalalni az ket kulonbozo dolog. Aki nem tudja helyesen felmerni a tavolsagot es nem jokor ut/rug az az ellenfel helyett a levegot fogja "eltalalni".
A bazisgyakorlatok es a technika csiszolasa fontos dolog, de nem mindenhato. Ha a tobbi fontos dolgot nem fejlesztjuk, akkor soha nem fogjuk tudni tokeletesen vegrehajtani a technikakat.Mindig hianyozni fog valami.A megfeleloen kemeny csontok, a megfelelo idozites, a megfelelo ero, a pontossag, stb...

Egyszoval vannak edzesek amikor a technikakat kell csiszolni, maskor az allokepesseget kell novelni, vagy a katakat kell gyakorolni, vagy a szabad kuzdelmet kell eroltetni, a lenyeg, hogy ezek allando korforgasban legyenek egyiket se csinaljuk tobbet a tobbi karara.
Ezeknek a helyes aranyoknak a kialakitasa a mester vagy edzzo feladata.
Egy jo mester mindig tudja, hogy a tanitvanyok fejlodesehez mit kell gyakoroltatni. Aki viszont megkerdojelezi a mestere hozzaerteset es szakmai tudasat az tenyleg jobb, ha otthagyja azt amit csinal es masik klub/stilus utan nez.
Mivel ugy nem lehet fejlodni, hogy minden gyakorlatsort ketkedve hajt vegre az ember es azon gondolkodik, hogy most nem valami mast kellene-e inkabb csinalni.
Fejlodni csak ugylehet ha vakon hiszunk abban amit a mester mond.

Amennyiben a 100 emberes kuzdelem ill a knock-down szabalyrendszerrel kapcsolatban is felmerulnek kerdesek, hogy miert pont igy es miert nem lehet fejre utni, stb. akkor arra is valaszolok, de az sem lesz ennel sokkal rovidebb hozzaszolas, ugyhogy jol gondoljatok meg :)

Shingitai Creative Commons License 2001.02.07 0 0 8664
Ha csak úgy nem ?
Előzmény: Törölt nick (8663)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.06 0 0 8663
En ezt vicckent ismertem:)
Viszont mi volt az illeto celja? Ugye meg akart menekulni. Nem erte el, viszont helyette most ott csucsul a mennyorszagban teremtoje mellett, es uralkodni fog a vilagon. Melyik a jobb?:)))))))
Előzmény: Shingitai (8662)
Shingitai Creative Commons License 2001.02.06 0 0 8662
laja2 !
Nem tudok mit válaszolni neked, a "csak"- kal nem lehet vitatkozni. szomorú vagyok.
"kívülállónak" is el lehet magyarázni mindent értelmesen. Ha neked az jó válasz, hogy valamit azért kell csinálni, mert a mestered úgy akarja, akkor tényleg nincs miröl beszélgetnünk. :-(

Másoknak.
Történet a vakbuzgó hívőröl.
Történt egyszer egy faluban, hogy jött az árvíz. Az emberek menekültek a hírre. Szóltak a vakbuzgónak is, de ő így felelt: Mindennap híven imádkozom, Isten szeret engem, meg fog menteni.
Feljebb emelkedett a víz de ő csak maradt, arra haladt egy csónak, kiszóltak róla, hogy felveszik. Ő így felelt: Isten megment engem.
Feljebb emelkedett a víz de ő csak maradt, felment a háztetőre. Arra szállt egy helikopter, kiszóltak róla, hogy felveszik. Ő így felelt: Isten megment engem.
Feljebb emelkedett a víz de ő csak maradt, már teljesen ellepte a víz arra úszott egy farönk, de ő azt gondolta magában: Ha Isten meg akar menteni, akkor meg fog.
Megfulladt.Mivel jó keresztény volt bejutott a mennyországba. Az Úristen elé járult és megkérdezte, hogy miért nem mentette meg?
Az Úr így felelt: Adtam neked észt, hogy gondolkozz vele, aztán kuldtem neked csónakot, helikoptert és végül egy rönköt.De te egyszerűen nem használtad az eszedet, hogy gondoskodj magadról.Észt adtam neked , nem életbiztosítást.

Előzmény: laja2 (8641)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.06 0 0 8661
Samis:
18
csak azt nehezebb:)
Előzmény: Samis (8660)
Samis Creative Commons License 2001.02.06 0 0 8660
Orltran:
Tényleg kár, erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy nem a papír számít, hanem a példa...
(Egyébként találhatsz olyan pontokat is, amelyeket mindig szigoruan betartattak, pl. 2., 4., 12., 13., 17.)
..sam..
Előzmény: Törölt nick (8658)
Wazull Creative Commons License 2001.02.06 0 0 8659
Kedves Laja2,

"Shingitai, Wazull es Bassman : nem ertek egyet azzal amiket irtok, de nem is akarlak meggyozni titeket. Mas a velemenyem es kesz."
A magam reszerol ezt maximalisan akceptalom. Regen rossz lenne, ha egymast gyozkodnenk...

"Csak azt kerem, hogy "kivulkallokent" ne tegyetek kijelenteseket olyan dolgokrol aminek az okat/celjat nem ismeritek."
Ugy gondolom, kivulallokent barmilyen kijelentest tehetek. Ezen topic egyik nagy erenye, hogy kulonbozo stilusokat muvelo emberek mondhatjak el a velemenyuket a dolgokrol. Aki meg jobban ert hozza, az megirja a frankot.
Nem erzem ugy, hogy barmelyik stilust nekialltam volna fikazni.
Amennyiben Neked vannak elveid a harcmuveszeteket illetoen, ugy erzem, nekem is lehetnek. Ezeket irtam le. Ezzel nem akartam senkit sem megbantani, sem meggyozni a magam igazarol, egesz egyszeruen: kozoltem, hogy nekem ez a velemenyem.

"Kerdezhetitek, hogy ezt vagy azt miert igy vagy ugy csinaljuk, de olyanokat kijelenteni, hogy ez igy nem jo meg felesleges, meg sport, meg hasonlok kisse udvariatlan."
Ha figyelmesen elolvasod a hozzaszolasaimat, a forgatokonyv a kovetkezo volt: a topicban feltett kerdesre leirtam a velemenyemet. Mint ahogy mindenki mas is. Ebbol lattam, hogy igen, elteresek vannak a szemleletunkben. Ezutan tettem fel a kerdeseimet, mert kivancsi voltam ezen kulonbsegekre, es foleg ezek okaira. Ez udvariatlansag volt szerinted?

"Ilyen tevedeseken alapulo kovetkezteteseket barmelyik harcmuveszeti agrol ki lehet jelenteni."
Mint ahogy meg is tesszuk itt naponta tobbszor...

"Talan ezert sem art a kisse szigorubb vizsgarendszer, hogy a mesteri szintre oda nem illo emberek ne jussanak el."
Igen, ebben maximalisan egyetertunk.

Előzmény: laja2 (8641)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.06 0 0 8658
kar, hogy ezt sokan nem olvastak, vagy mar inkabb elfelejtettek, ha mar ok irtak anno:)
Előzmény: Samis (8656)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.06 0 0 8657
Miert tetted idezojelbe a ferfit?:)
Előzmény: laja2 (8655)
Samis Creative Commons License 2001.02.06 0 0 8656
laja2(8604):
A 'Wing Tsun iskola szabályai'-t egy régi tagsági könyvb?l másolom ide (szerintem nem változtak, miért változtak volna??). Nem gondolnám, hogy titkosak. A tagságiról lehet nem beszélni, de nélküle senki sem lehet az egyesület tagja... talán elfelejtették ;-))

El?bb viszont egy megjegyzés/kérdés: miért gondolod, hogy feltétlenül szükséges ez? Szerintem elég lenne annyit megértetni a kezd?kkel (is!), hogy a harcm?vész(etet tanuló) erkölcse megegyezik az alap emberi erkölcsökkel. Arra gondolok, hogy tiszteletet nem csak a tréning ideje alatt kell mutatni/érezni, amit tanítanak, azt illik megköszönni, akivel találkozol, azt illik üdvözölni, stb. Aki ezeket az alapszabályokat a mindennapi életben nem tartja meg, annak egy "lista" nem lesz motiváló tényez? (annál inkább az lehet, lista nélkül is, hogy mit lát maga körül, milyen példát mutatnak neki a vezet?i - ideértve minden nála haladóbbat).

Szóval a szabályok:
1. A foglalkozásokon pontosan jelenjen meg!
2. Az iskolahozzájárulást pontosan fizesse be!
3. Foglalkozásokra tiszta uniformisban és ápoltan jelenjen meg!
4. Tartsa tiszteletben a Si-Fu-t és a Si-Hing-et!
5. Közeledjen hozzájuk tisztelettel, és a hivatalos megszólítást használja!
6. Gyakorolja szorgalmasan, és soha ne felejtse el a technikát!
7. Ne dohányozzon, ne igyon, ne rágógumizzon a foglalkozásokon!
8. Mindig szabályos uniformisban gyakorlojon!
9. Foglalkozásokon viselkedjen fegyelmezetten!
10. Ne gyakorlojon edz?harcot tanítói felügyelet nélkül!
11. Terembe való belépéskor és elhagyáskor mindig hajoljon meg!
12. Köszöntse a Si-Fu-t és a Si-Hing-et a tradicionális meghajlással!
13. A Si-Fu és a Si-Hing segíteni akar, de ne tegyen fel felesleges kérdéseket, csak a foglalkozás után, és a Si-Hing-et kérdezze el?ször!
14. Hibáinak kijavítását mindig köszönje meg!
15. A tanult technikákat csak szükség esetében használja a rászorulók és önmaga védelmében!
16. Legyen barátságos és segít?kész társaival szemben!
17. Soha ne sértse meg Wing Tsun tekintélyét!
18. Ha a tagnak bármilyen problémája van a klubbal vagy társaival kapcsolatban ?, köteles azt a központ felé jelezni!

Ennyi. Disclaimer:
Nem gyakorlok WT-t, de ett?l függetlenül is mondom: a fentieket ismeretb?vítésként adtam közre. Én magam is vitatkoznék bizonyos megfogalmazásokkal, hiányolok bizonyos dolgokat, és nem értek egyet a pontok "súlyozásával". De: létezik.
..sam..

P.S.:A VT még csak nemrég alakult, mondhatnám alakulóban van. Ott még nem biztos, hogy létezik ilyenfajta (vagy másfajta) etikett, a tagságik is még csak most készülnek... Kérdezz rá fél év múlva ;-))

Előzmény: laja2 (8655)
laja2 Creative Commons License 2001.02.06 0 0 8655
Samis : Ha van egy ilyen az jo dolog, sot szerintem feltetlen szukseges !

En kerdeztem embereket akik VT-t es WC-t uztek sot tanitottak, de nem beszeltek nekem errol a konyvrol. Lehet, hogy ez valami titkos dolog ? :o Vagy nem a megfelelo embereket kerdeztem...?

Elkuldened nekem - akar maganban - azokat a pontokat ? erdekelne, hogy mi van benne.
(Ugy latszik nem vagyok elegge tajekozott ebben a temaban, pedig tenyleg tobbekkel is beszeltem mar errol...)

sm + Pingyi csak nektek csak itt csak tolem :)

http://www.freeweb.hu/fight/kyo/osszkyo/osszkyo.html

Csabi Bettinat nezzetek.

Erdemes.

Sok "ferfi" megirigyelhetne azt a "spirit"-et ami ebbe az 50 kilos lanyba szorult. Bocs, sempai-ba.

Alexfux san azert ne huzd fel magad ! :) Mar nem is ragok be, hogy Sosai Oyamat Hiryu "lesensei"-ezte :)
Hiryu :
A sensei az tanar, a sihan az mester, a kancho az vezeto a Sosai-t pedig csak Oyamara szoktuk mondani (talan alapito mester?) Jo, hogy nem azt mondtad, hogy sempai Oyama :)

Remeljuk,hogy csak nyelvbotlas volt :)

Előzmény: Samis (8654)
Samis Creative Commons License 2001.02.06 0 0 8654
laja2 (8568)
az erkölcsi háttér nélküli tanítás veszélyeiről írtad:
>>Mikor WT ill VT instruktorokat kerdeztem, hogy
>>van-e valamifele Dojo-etikett, vagy
>>tizparancsolat vagy barmi erkolcsi kodex amit a
>>kezdok magukeva tudnak tenni, akkor nem tudtak
>>egy ilyet eloadni.

Ez vajon miért lehet? Elég lett volna megnézni a tagsági könyvüket, abban benne van, 18 pontba szedve (a 'Wing Tsun iskola szabályai' címmel).
..sam..

Előzmény: laja2 (8619)
Alexfux Creative Commons License 2001.02.06 0 0 8653
Sziasztok!

Sok erdekes temat olvastam mostanaban es nem is olvastam rendesen vegig a dolgokat. De nehany dolog az eszembe jutott!

Shingitai!

Azert, mert a kyokushin knock down alapu, azert meg lehet harcmuveszet! " Mas Oyama egy sikeres iskolát alapított, de akkor is csak sport az amit csinált, az egész kyokushin karatét áthatja Knock down szelleme, minden edzés és tanítás ennek van alárendelve, még akkor is ha nem valljátok be és nem látjátok be. "
Ilyen erovel a kyosok mondhatnak azt, hogy a " mutogato karate", a no contact alapu karate nem harcmuveszet, mert nem utik meg egymast, pedig a harc arrol szol, hogy emberek osszemerik erejuket fizikailag. Szerintem a harcmuveszet a kulonbozo szabalyrendszerektol teljesen fuggetlen. Szerintem az a harcmuvesz, aki hosszu ideig, kitartoan kepes egy barmilyen stilust gyakorolni magaert a stilusert, a mozgasert es a testedzesert. Ehhez meg hozzajohet, hogy a tarsasagert es egy kicsit, akikkel gyakorol. Szerintem a lenyeg a kitartason van. Egy harcmuvesz eletebe belefer a versenyzes, a kondizas is. Nem akarlak megbantani, de Te nem ismered annyira a kyokushin karatet. Te nagyszeru mester vagy a sajat stilusodban, de a kyos ismereteid a tortenelmet kiveve szerintem felszinesek (bocs!) Pedig lenne kitol tanulnod! :-) A kyo. problemaja az, hogy keves edzesido mellett nagy falatot kell lenyelni es ehhez sok erosites kell. Es ez bizony elveheti az idot a bazisgyakorlatoktol, a formagyakorlatoktol, a strategiatol, stb.

Hiryu!

Aki egy barmilyen harci stilust alapit, azert csinalja, mert az addig letezok nem felelnek meg neki. Igy hat csinal maganak egyet. Funakoshi, Uyeshiba, Kano Jigoro, Bruce Lee es meg tudnam sorolni, ugyanezt csinaltak.

Mindenki!

Szerintem, ha az ember sokszor megcsinal egy technikat, akkor az ahhoz szukseges izmai meg fognak erosodni. Ha utana sulyzoval koveti el ugyanezt, akkor meg erosebbek lesznek az izmok. Allokepesseghez meg jo sokat kell futni, uszni, zsakolni. Ugye milyen egyszeru. Most mar csak arra vagyok kivancsi, hogy en miert nem csinalom! :-)

hiryu Creative Commons License 2001.02.06 0 0 8652
Nem lehet hogy Oyama sensei olyannak alkotta , ami neki felel
meg?
Előzmény: PINGYI (8582)
leha Creative Commons License 2001.02.06 0 0 8651
nem, nem. az sem okoz traumát, ha kezdőtől tanulok valamit. szoktam. van még elég sok luk a tudásomon ahhoz, hogy jó szándékkal bárkitől tudok tanulni. inkább valahogy az zavar, amikr valaki nem azért mond nekem valamit, mert nekem akar segíteni, hanem azért, hogy "villantson", hogy ő mekkora májer (miközben olyasmit mond esetleg, amik az alapelvekkel is ellenkeznek). nem szoktam ezért szólni, mert első a békesség, de azért vannak, akikkel szívesen edzek és vannak, akikkel nem.

a misztifikálódásról: a legutóbbi vizsgámon +kaptam Verebics Tóni bácsitól, hogy a következőnél már nem lesz elég ilyen színvonalon teljesíteni, mert ha magadra kötöd a hakamát, az felelősséget is jelent. ha bejön egy idegen, hozzád fog odamenni kérdezni, mert rajtad látja a szoknyát ...
úgyhogy, ez van. béküljetek meg vele : )))

ControlDenied Creative Commons License 2001.02.06 0 0 8650
Szepen ramosolyog, es megy tovabb.
Előzmény: leha (8648)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!