Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108336

...az ilyen gyenge alszesz, gond nélkül elvan a műanyagban, akár hónapokig is...én is műanyagban szoktam gyűjteni az egész szezon, elő és utó-párlatát és az is 25-30% körül van...a finomítás után semmi mellékíz nincsen...

Előzmény: tango5001 (108333)
rézműves1 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108335

...Bajai vagy?, idén hány ezer bogrács lesz??...egyébként lehet, hogy a hétvégén kinézek arra a piacra, megnézem van-e még olyan zsámoly, mert nem mindig látni...

Előzmény: murasake (108304)
Tucso69 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108334

Én üvegbe gyűjtöm az alszeszt.

Gyűjthetném hordóba, lavórba, vödörbe, de van üvegem, így inkább azt használom. Igazam van, vagy igazam van? :-)

Előzmény: tango5001 (108333)
tango5001 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108333

Üdvözletem az Uraknak!

 

Jelen jogszabályok arra az elhatározásara juttattak,hogy feladjam

a bérfőzetést és kitanuljam a lepárlást, vásároljak berendezést.

 

Kb. 5000 hsz.-t vissza olvastam és áttanulmányoztam a Miklós, SM által

írott anyagokat,amik kiválóak és igen nagy segítséget nyújtanak.

 

Köszönet az energiájukért, alaposságukért,a munkájukért,hogy ez megvalósult!

 

Szeretnék majd kérdezni egy pár olyan dologgal kapcsolatban ami nekem nem volt

világos. /vagy felületesen olvastam, bocsánat érte/

 

Alszesz tárolása.

 

Ha jól emlékszem azt olvastam itt,hogy a 25 %-os alszeszt lehet nyugodtan

műanyag kannákban is tárolni és korlátlan ideig. / a pálinkát világos,hogy üvegben/

 

Jó pár 20 literes műanyag kannám van, amikben hordtam haza a pálinkát a főzdéből

és abban tervezném tárolni az alszeszt.

Okozhat a műanyag kannás tárolásmód bárminemű negatív hatást az alszeszre?

 

 

Első körben ennyit szeretnék kérdezni, bocsánat ha kissé hosszúra sikeredett ez

a hsz.

 

A válaszokat tisztelettel előre is köszönöm!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tucso69 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108332

Teljesen egyetértek, én is így csinálom.

Annyi, hogy nekem higanyos kazánhőmérőm van.

Előzmény: Babar66 (108321)
Tucso69 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108331

Tegyél rá hőmérőt!

Pár főzés, és pontosan fogod tudni, hogy (cefrefőzésnél) mennyi ideig kell még fűtened.

Leégés ellen pl almatermésűek hígítani kell! Sűrű cefrét csak legendák tudnak lefőzni szimplában (pl Feribá)

 

Előzmény: murasake (108318)
rézműves1 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108330

...egy ilyen 63-mm átmérőjű, talán még abban is jól mutatna...a márkája ugyanaz, mint a hatezres, de a felébe sem kerül...

 

                                ...és pontos (+ -0.2°C)...

Előzmény: murasake (108322)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108329

Ismét keményen érveltél, feladom:-))))

Jó nedűt!!

Előzmény: szilvakukc (108328)
szilvakukc Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108328

Nem, ne spórold meg! Attól, hogy meghallgatod az öregek érdekes történeteit, még nem kell lovaskocsival járnod!

Előzmény: murasake (108322)
gabor0036 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108327

Nem is rá mondtam. Gondolom lesz neki szép fix helye. Vezetéket el lehet vinni az ajtófélfára is...

Előzmény: murasake (108326)
murasake Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108326

Ezt is rágtam már, de úgy voltam, hogy antik szekérre sem raknak, digi kilométerórát... :)

......csak rendszámot. Aki volt már Erdélyben biztos látott effélét. :)

Előzmény: gabor0036 (108324)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108325

Ok, ez már egy plusz információ a főzés folyamatában.

Én nem vagyok annyira kíváncsi. Epruvetám nincs, az első három decit lemérem, abból már sokat tudok meg. Aztán a vége felé még méricskélek szaglászok egy kicsit.

Tehát az érvelésednek még nincs olyan súlya, hogy kilyukasszam a lavort.:-))

Jó nedűt!!!

Előzmény: Babar66 (108321)
gabor0036 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108324

És mi lenne ha csak egy szondát teszel bele, és elvezeted 1-2m-el arrébb? 

Előzmény: murasake (108314)
murasake Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108323

Én is ebben reménykedem. Tetejébe igen vastag rézből van, eszközöm nincs megmérni, de saccolom lehet tán 2mm-es is. Az egész kacabajka 14kg önsúlyú.

Előzmény: Feeriba51 (108320)
murasake Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108322

Feribá, köszönöm a kötekedésedet, egy pillanatig sem értem félre, legalább tanulok.

Persze neked "könnyű", már volt szerencséd pár mestertől hallani-látni efféle bölcsességeket, nekem sajna még nem.

Egy barátom duplafalújában nyomtam eddig (kb 10-12éves a ténykedés múltja), de ő mint tulaj nem sokat tudott hozzátenni az elmélethez. Mióta itt a fórumon olvasgatok, azóta én okítom őt, de eléggé nehezen engedi be a tudást a fejébe, mert az "interneten csupa hülyeség van, különben is már 25 éve főzök, amit kell tudok".

A metilalkohol és utópárlat leválasztásáról kb 5-6 éve világosítottam fel......

Hát ennyi. Akkor honnan tudnék én neked ilyen vizsgakérdésekre komoly választ adni? :D

 

Végül is igazad van, lehet hogy megspórolhatom a hőmérőt? :)

 

Előzmény: Feeriba51 (108319)
Babar66 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108321

Én pölö cefre főzéskor nem használok eprüvettát, (finomításkor is szinte csak megszokásból) mégis mindig fok pontosságra meg tudom mondani, hogy hány százalékos az "éppen kibuggyanó alszesz csöpp", mivel a digitális hőmérőt (0,1 fok kijelzésű -nem pontosságú!) egyszer "kalibráltam" vagy "behangoltam", ha szabad Téged idéznem, és azóta elég csak rápillantani és rögtön millió információval vagyok gazdagabb.

Üdv!

Előzmény: Feeriba51 (108319)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108320

Ne légy szomorú. Réz szimpla falud van. Ilyenbe nekem nem sikerült leégetnem soha. Pedig volt olyan almacefrém, hogy főzés után lapáttal  kiszedhettem volna a moslékot.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: murasake (108318)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108319

Hát akkor tovább kötekedek:-)))

Mit tudsz meg a hőmérőtől, amit anélkül nem tudnál meg????

 

Nemrég egy kisfilmben (csilivili, egylépcsős reaktorról van szó) a mester valahogy így mondta: Amikor a hőmérő egy bizonyos értéket mutat, akkor kézzel már érezhetjük, hol tart a felmelegedés és követhetjük.....

Akkor, mire kell a hőmérő. Ha meggyőzöl én is teszek egyet a lavoromra:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: murasake (108314)
murasake Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108318

Akkor szomorú lettem. :)

A szimplafalúval semmi tapasztalatom, gondoltam, csak segít, ha látom mennyire kúszott fel a vége felé.

Előzmény: Tucso69 (108316)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108317

Na, látod most teljesen egyetértek veled.

Tulajdonképpen egy-két fok lehűlés már folyadék fázist generál. Aztán már csak a forró folyadékot kell lehűteni.

Az is igaz, hogy akad egy két részecske ami még gáznemű egy darabig, azok bizony a kanyarba kimúlnak.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Babar66 (108315)
Tucso69 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108316

Ebben nincs sok logika! Nem azért érdemes hőmérőt használni, mert szimpla a cucc.

A szimplában könnyen le lehet égetni a cefrét, ettől nem véd meg a hőmérő!

Előzmény: murasake (108314)
Babar66 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108315

Régebben a tisztázó főzőmhöz volt egy kb. 70 cm-es üveg hűtőm. (Egyszer érdemes lenne a páracsövet és a sisakot is üvegből megcsinálni!) Azon szépen látható volt, hogy meddig tart a gőzfázis. Csak a legfelső 2-3 cm volt az, ott szortyogott, utána szépen folydogált. (Egy réz hűtőnél arányaiban még rövidebb lehet, mert az még jobb hővezető.)   :)))

Előzmény: Feeriba51 (108298)
murasake Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108314

Feribá belepacsáltál... :)

Nagyon is megfordult a fejemben és én is így látom, de nem merem szimplafalút hőmérő nélkül hagyni...

 

A válasz is megvolt: a sisak tetejére kéne szerelni.

Előzmény: Feeriba51 (108312)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108313
Előzmény: murasake (108305)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108312

..."de mindenképpen szeretnék egy minden ízében összeillő és esztétikus főzőnek örülni a végén."

 

Az meg sem fordult a fejedben, hogy ehhez a típushoz nem illik semilyen hőmérő????:-)))

Az előbb kaptál egy kérdést: Mire kell???

Jó nedűt!!!

 

Előzmény: murasake (108311)
murasake Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108311

Köszi, én is kb ilyeneket találtam.

A 80mm-es aránytalanul nagy egy 30l-es főzőhöz. A műanyag kinézetű meg nem illeszkedik az antik stílushoz.

Lehet, szőrszálhasogatásnak tűnik, hogy ennyire válogatok, de mindenképpen szeretnék egy minden ízében összeillő és esztétikus főzőnek örülni a végén. Próbálom megadni a módját, ami azt jelenti, hogy nem garasoskodom, de a lenti hőmérő a maga 6100Ft-jával, már meghaladja a toleranciaszintet. :)

Valahol lenni kell egy (csak egy kell! :) "olyan" darabnak, időm van, mire főzni kell, összeáll a kép...

Előzmény: envision (108310)
envision Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108310
Előzmény: murasake (108307)
envision Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108309

 Alsó kivezetésesbe  csak thermomanométert találtam ,80mm-est ,de kedvező áron.

http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/homero_idojaras_allomas/nyomasmero_0_4_bar_homerovel_2026799069.html

Előzmény: murasake (108307)
murasake Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108308

A sisak tetejébe. Mint a kereszt a koronán... :) (bocs a hasonlatért)

Előzmény: murasake (108307)
murasake Creative Commons License 2015.01.22 0 0 108307

 

Ennek a főzőnek a sisakjába kellene. Szerintem a normál hátsó szondás nem illene. Pláne úgy, hogy elég magas zsámolyra lenne helyezve.

 

 

 

Előzmény: snapszmester (108306)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!