...az ilyen gyenge alszesz, gond nélkül elvan a műanyagban, akár hónapokig is...én is műanyagban szoktam gyűjteni az egész szezon, elő és utó-párlatát és az is 25-30% körül van...a finomítás után semmi mellékíz nincsen...
...Bajai vagy?, idén hány ezer bogrács lesz??...egyébként lehet, hogy a hétvégén kinézek arra a piacra, megnézem van-e még olyan zsámoly, mert nem mindig látni...
Ok, ez már egy plusz információ a főzés folyamatában.
Én nem vagyok annyira kíváncsi. Epruvetám nincs, az első három decit lemérem, abból már sokat tudok meg. Aztán a vége felé még méricskélek szaglászok egy kicsit.
Tehát az érvelésednek még nincs olyan súlya, hogy kilyukasszam a lavort.:-))
Feribá, köszönöm a kötekedésedet, egy pillanatig sem értem félre, legalább tanulok.
Persze neked "könnyű", már volt szerencséd pár mestertől hallani-látni efféle bölcsességeket, nekem sajna még nem.
Egy barátom duplafalújában nyomtam eddig (kb 10-12éves a ténykedés múltja), de ő mint tulaj nem sokat tudott hozzátenni az elmélethez. Mióta itt a fórumon olvasgatok, azóta én okítom őt, de eléggé nehezen engedi be a tudást a fejébe, mert az "interneten csupa hülyeség van, különben is már 25 éve főzök, amit kell tudok".
A metilalkohol és utópárlat leválasztásáról kb 5-6 éve világosítottam fel......
Hát ennyi. Akkor honnan tudnék én neked ilyen vizsgakérdésekre komoly választ adni? :D
Végül is igazad van, lehet hogy megspórolhatom a hőmérőt? :)
Én pölö cefre főzéskor nem használok eprüvettát, (finomításkor is szinte csak megszokásból) mégis mindig fok pontosságra meg tudom mondani, hogy hány százalékos az "éppen kibuggyanó alszesz csöpp", mivel a digitális hőmérőt (0,1 fok kijelzésű -nem pontosságú!) egyszer "kalibráltam" vagy "behangoltam", ha szabad Téged idéznem, és azóta elég csak rápillantani és rögtön millió információval vagyok gazdagabb.
Ne légy szomorú. Réz szimpla falud van. Ilyenbe nekem nem sikerült leégetnem soha. Pedig volt olyan almacefrém, hogy főzés után lapáttal kiszedhettem volna a moslékot.
Mit tudsz meg a hőmérőtől, amit anélkül nem tudnál meg????
Nemrég egy kisfilmben (csilivili, egylépcsős reaktorról van szó) a mester valahogy így mondta: Amikor a hőmérő egy bizonyos értéket mutat, akkor kézzel már érezhetjük, hol tart a felmelegedés és követhetjük.....
Akkor, mire kell a hőmérő. Ha meggyőzöl én is teszek egyet a lavoromra:-)))
Régebben a tisztázó főzőmhöz volt egy kb. 70 cm-es üveg hűtőm. (Egyszer érdemes lenne a páracsövet és a sisakot is üvegből megcsinálni!) Azon szépen látható volt, hogy meddig tart a gőzfázis. Csak a legfelső 2-3 cm volt az, ott szortyogott, utána szépen folydogált. (Egy réz hűtőnél arányaiban még rövidebb lehet, mert az még jobb hővezető.) :)))
A 80mm-es aránytalanul nagy egy 30l-es főzőhöz. A műanyag kinézetű meg nem illeszkedik az antik stílushoz.
Lehet, szőrszálhasogatásnak tűnik, hogy ennyire válogatok, de mindenképpen szeretnék egy minden ízében összeillő és esztétikus főzőnek örülni a végén. Próbálom megadni a módját, ami azt jelenti, hogy nem garasoskodom, de a lenti hőmérő a maga 6100Ft-jával, már meghaladja a toleranciaszintet. :)
Valahol lenni kell egy (csak egy kell! :) "olyan" darabnak, időm van, mire főzni kell, összeáll a kép...