Egyébként továbbra is az a véleményem, hogy mi nem tudjuk kihasználni a nagy hűtőfelület előnyeit, mert a pálinka lassan csordogál. Esetleg úgy tudnám elképzelni, hogy az alsó kifolyóra tenni egy szűkítőt, hogy kicsit "benntartsa" a pálinkát a hűtőbe. (de ez is hülyeség) Egyszerűen ez nem nekünk való, oszt jóvan.
2 főzőm van , az egyik doplafalu 70 literes a másik egy szimpla 20-as Alambic.
A 70 literest nagyrészt csak alszesz előállítására használom , (cefre mennyiség függvénye).
A 20literes Alambic-t használom legtöbbször finomításra,
Kérdésem az lenne ,hogy hozna -e javulást a párlat íz illetve illatvilágában ha az Alambic főző (fix) esö páracsövét átalakítanám egy emelkedő ...esetleg deflegmátorral ellátott páracsőre.
Nem mintha nem lennék elégedett a mostani produktummal ,de ha van értelme akkor biztosan megejteném az átalakítást.
Ha esetleg valaki csinált már ilyet ,szívesen venném ha megosztaná a tapasztaltakat a végeredményt illetően.
Most értem a cefrém közelébe. A gyufa még elalszik, a kotyogó nagyon lassan de még böfög. Megkóstoltam már nem édes. A bunda még fent van. Ebből leghamarabb jövő hétvégén lesz főzés.
Kérdeznék tőletek,söprőt főzött már valaki közületek??Ma másodjára főztem ugyanazt az adagot,mert elsőre kifutottkb 10l ,gondoltam bizti meghajtottam,ma másodjára óvatosabban álltam neki a feladatnak,le is jött kb 40liter söprőből 7lityi,magára hagytam,és pár perc alatt tele nyomta az edényemet??Van valami trükkje,esetleg felejtsem el a főzését??
Ahogy Zsuzska írta :) már nem tudom megmérni mert nála van, de szerintem kb 80cm hosszú lehet. Itt a méretek csak annyiban fontosak, hogy lássuk egy ekkora hűtő, ilyen paraméterekkel, mennyit képes hűteni a 95 fokos sörön?
remélhetőleg jövő hétem már okosabbak leszünk ez ügyben.
Azért vigyázz! 18 éves kor alatt fogyasztani sem ajánlott alkoholt, nem hogy készíteni! És Te még nagyon kicsi vagy ehhez! Legalábbis gondolom, azért van babakocsi a nicked mellett.:DD
Nem vagyok az almacefrém közelében, így nem tudok ránézni. Szerintetek enyhén cukrozott vegyes almákból (mutsu, golden...) álló cefrém kiforrt-e 13 nap alatt, 13°C-os pincében. Kicsi cukor, pektinbontó meg Budafoki élesztő került bele rögtön pépesítés után. Mert úgy szervezném a holnapomat.
...én a sisak felső (legszélesebb), domború részében helyezném el, oda szépen be lehetne
forrasztani a menetes hüvelyt (vízszintesen), és ha ne adja Isten elromlana, egy kis rögzítő csavar oldásával kicserélhető...a sisak tetejéből kiálló, kerek hőmérő lehet, hogy kissé murisan mutatna...
...a képeken látható, csőből készült gázégőkről nincs túl jó tapasztalatom, habár a kör alakú, az igényesebb megoldásnak tűnik és talán még jól is ég...a C az elég gagyi, ennek a kisebbik változata nekem is van, de borzasztóan kormol, akárhogy állítottam a levegőt és a teljesítménye is siralmas...5.000.-ért már komolyabb, kétsorosat is láttam...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: