Csak hogy szavaiddal éljek, "a szar is úgy szép ha formás"... szóval nekem nagyon b@ssza a szemem minden olyan mm ami nem igényes. Lehet másnak fel sem tűnik, de nekem úgy egyből azon akadna meg a szemem. Szóval ne adj a minőség alá, számomra a használhatóság és az esztétika ugyan olyan szinten van. :))
Hálás lennék ha nagyra becsült Rézműves Uram nem befolyásolná a következő elméleti fizika Nobel-díjának várományosát olyan divatjamúlt dolgokkal mint a valóság és az ő szikár valamint unalmas természeti törvényei. Az ilyesmi gátat szab a gondolkodás szabadon szárnyalásának és földhöz tapasztja a kreativitást. Az egymenetest amúgy én egypatronosnak hívom, mások csak simán numerának vagy (módfelett pongyolán) izélésnek, valahol mindenkinek igaza van, végül csak a minőségi eredmény számít, bárminemű (khm, azért az talán nem mindegy) metódussal is lesz az elérve. Egészség!
Igen, itt is van expanzió is. Miután átpréselte magát a tölteten, a gőzök kitágulnak és lehűlnek. Persze mindez nagyon kis mértékű és ezért marad még gőzhalmazállapot is.
Istenem de jó, hogy ide tévedtem ma este....olvashatok megint az egymenetesről....
kicsit elmélázom, amikor nekem még több menetes volt, de számot illendőségből nem mondok...)
Nagyon kell már a tavasz, a legelső gyümölcsök, hogy visszatérjünk általánosabb témákra.....tudom ne olvassam, de mindig elcsábulok, hátha valami újdonságot látok.
Mindent jól értettél, csak a végét nem. Az utópárlatot kifőzzük utópárlatnak. Ha ugyanaz következik megy a következő cefrébe.(mármint a kifőzött utópárlat)
Ha jól értettem az egymenetest, akkor annyi a lényeg, hogy mindjárt az elején előpárlatot veszel le, majd az utópárlat benne marad a cefrében. De végleg?
Mi ebben a jó? Hova ez a pazarlás?
Köszönöm a türelmed, remélem nem értettem teljesen félre. :)
..."Na, persze ezt nem Rézműves1-nek ajánlom, mert ő nem mond le a csili-vili dolgokról."..
...mond csak Ferikém, miért baj az, ha valaki az igényesebb megoldások híve..DD...
...talán nem árulok el titkot Neked azzal, hogy kis hazánkban, sokan vannak olyanok, akik nem elégednek meg a zománcos "vájlinggal" és ha mégoly jól működik is, a "deszkamodell" sem igazán tetszik nekik..:):):)...
...szegény mentorom, a magyar gőzgépmodellezés "nagymestere" mondta mindig, ha valami nem odaillőt látott egy hajómodellen (méretben, vagy stílusban), hogy "fiam ez nem gőzies"...
...szerinted egy horganyzott lemezből készített cső, hogyan mutatna egy pálinkafőzőn??..:):):)...
Tapasztalatból mondom mert egy ideig gyűjtöttem, hogy újrafőzve legyen vegyes pálinkám is.. 80L cefre kifőzésekor kb 1-3 dl utópárlat jött még le 80% váltás után.
Nem értek az egylépcsős rendszerhez, de hajdanában egy kolléga ismertette, hogy az egylépcsősnél, amikor leállnak 80 százaléknál, akkor már a cefre teljesen ki van facsarva. Ezt a komoly kiválasztás okozza.
A két lépcsősnél, ha leállunk 50 % os csorgásnál, a moslékban még jó sok alkohol van. Kb. 25 százaléka a kinyerhető alkoholnak. Persze ez nagyon készülék és "főzőmester" függő.
"Az egymenetes egy kevés számú kolléga próbálta ki, és nem szerepel az irodalomban. Mi adtuk neki a nevet is." Nagyszerű, elsőként szeretnék gratulálni.
Az egymenetes egy kevés számú kolléga próbálta ki, és nem szerepel az irodalomban. Mi adtuk neki a nevet is.
Az egymenetes lényege, hogy a cefre főzéskor nyerjük ki a pálinkát. Annyira növeljük meg a kiválasztást, hogy a nyert párlat egy főzés után kb. 50-60 % lesz, az induláskor 70-75% .Ez után még a cefrébe marad az utópárlat, ami a kinyerhető alkohol kb. 25 százaléka.
Tehát nagyjából ugyanazok a paramétereket érjük el, mint a két lépcsős második főzésénél, csak nem az alszeszből, hanem a cefréből.
Az egylépcsős rendszer sokkal magasabb alkoholfokokat eredményez, az utópárlat sok esetben nincs is.
Fent a torony tetején mérem a hőmérsékletet egy digitális labormérővel. Élőpárlat leválasztás 76-78 c között, magát a középárlatort lehetőleg 79-80 között tartom és 83 foknál átállok utópárlatra