Keresés

Részletes keresés

gabor0036 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108534

Csak hogy szavaiddal éljek, "a szar is úgy szép ha formás"... szóval nekem nagyon b@ssza a szemem minden olyan mm ami nem igényes. Lehet másnak fel sem tűnik, de nekem úgy egyből azon akadna meg a szemem. Szóval ne adj a minőség alá, számomra a használhatóság és az esztétika ugyan olyan szinten van. :))

Előzmény: rézműves1 (108520)
bazseszka97 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108533

Ne haragudj hogy  így faggatlak, de mégis mi fogott úgy meg benne? azt nem hinném hogy, jobb min egy kisüstivel főzőt. 

Jó nedűt 

Előzmény: Feeriba51 (108532)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108532

Ez buta kérdés volt:-)))

Ha lenne sem ismerném be:-)))

A lényeg, hogy három éve csinálom és nem hiszem, hogy valaha is visszatérek a két lépcsősre.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: bazseszka97 (108530)
Pecabubus Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108531

Hálás lennék ha nagyra becsült Rézműves Uram nem befolyásolná a következő elméleti fizika Nobel-díjának várományosát olyan divatjamúlt dolgokkal mint a valóság és az ő szikár valamint unalmas természeti törvényei. Az ilyesmi gátat szab a gondolkodás szabadon szárnyalásának és földhöz tapasztja a kreativitást.
Az egymenetest amúgy én egypatronosnak hívom, mások csak simán numerának vagy (módfelett pongyolán) izélésnek, valahol mindenkinek igaza van, végül csak a minőségi eredmény számít, bárminemű (khm, azért az talán nem mindegy) metódussal is lesz az elérve.
Egészség!

Előzmény: rézműves1 (108523)
bazseszka97 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108530

Feribá

 

Kíváncsiságból kérdem, nincs utóíze a pálinkádnak? vagy alszesz jellege ? 

Előzmény: Feeriba51 (108529)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108529

Ja persze. Lefordítom neked is, pedig tudom, hogy érted.

1.a cefrében maradt alkohol kifőzzük utópárlatnak.

2. "Ha ugyanaz következik megy a következő cefrébe.(a kapott utópárlat)".

3. "Nincs pazarlás". Ez jó.

 

Könnyű neked, Te magyar vagy.:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: hevezoli64 (108527)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108528

Igen, itt is van expanzió is. Miután átpréselte magát a tölteten, a gőzök kitágulnak és lehűlnek. Persze mindez nagyon kis mértékű és ezért marad még gőzhalmazállapot is.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: rézműves1 (108523)
hevezoli64 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108527

Jaj..

1. "utópárlatot kifőzzük utópárlatnak"

2. "Ha ugyanaz következik megy a következő cefrébe.(mármint a kifőzött utópárlat)"

3. "Nincs pazarlás"

 

Ezekből a mondatokból, Te melyiket érted??

Előzmény: Feeriba51 (108524)
hevezoli64 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108526

 

Üdv. Feeribá1!

Istenem de jó, hogy ide tévedtem ma este....olvashatok megint az egymenetesről....

kicsit elmélázom, amikor nekem még több menetes volt, de számot illendőségből nem mondok...)

Nagyon kell már a tavasz, a legelső gyümölcsök, hogy visszatérjünk általánosabb témákra.....tudom ne olvassam, de mindig elcsábulok, hátha valami újdonságot látok.

Előzmény: Feeriba51 (108518)
Babar66 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108525

Nem biztos, hogy jól értetted. Az egy menetes egy magas alkohol fokú alszesz.

Üdv!

Előzmény: murasake (108521)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108524

Mindent jól értettél, csak a végét nem. Az utópárlatot kifőzzük utópárlatnak. Ha ugyanaz következik megy a következő cefrébe.(mármint a kifőzött utópárlat)

Nincs pazarlás.

Jó nedűt!!!

Előzmény: murasake (108521)
rézműves1 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108523

..." ami végül hőleadással mutatkozik meg (surlódás)

Másképp szólva munkát végeznek el (lásd gőzgépek) ez által lehűlnek."...

 

...azért abban ugye megegyezhetünk, hogy a GŐZGÉPBEN a GŐZ, expanzió, vagyis "terjeszkedés" révén végez munkát...DD...

Előzmény: Feeriba51 (108500)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108522

Igazad van, milyen jó, hogy nem vagyunk egyformák:-))

Jó nedűt!!!

Előzmény: rézműves1 (108520)
murasake Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108521

Ha jól értettem az egymenetest, akkor annyi a lényeg, hogy mindjárt az elején előpárlatot veszel le, majd az utópárlat benne marad a cefrében. De végleg?

Mi ebben a jó? Hova ez a pazarlás?

Köszönöm a türelmed, remélem nem értettem teljesen félre. :)

Előzmény: Feeriba51 (108515)
rézműves1 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108520

..."Na, persze ezt nem Rézműves1-nek ajánlom, mert ő nem mond le a csili-vili dolgokról."..

 

...mond csak Ferikém, miért baj az, ha valaki az igényesebb megoldások híve..DD...

...talán nem árulok el titkot Neked azzal, hogy kis hazánkban, sokan vannak olyanok, akik nem elégednek meg a zománcos "vájlinggal" és ha mégoly jól működik is, a "deszkamodell" sem igazán tetszik nekik..:):):)...

...szegény mentorom, a magyar gőzgépmodellezés "nagymestere" mondta mindig, ha valami nem odaillőt látott egy hajómodellen (méretben, vagy stílusban), hogy "fiam ez nem gőzies"...

 

...szerinted egy horganyzott lemezből készített cső, hogyan mutatna egy pálinkafőzőn??..:):):)...

Előzmény: Feeriba51 (108414)
sutto Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108519

Tapasztalatból mondom mert egy ideig gyűjtöttem, hogy újrafőzve legyen vegyes pálinkám is..  80L cefre kifőzésekor kb 1-3 dl utópárlat jött még le 80% váltás után.

Előzmény: Feeriba51 (108518)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108518

Nem értek az egylépcsős rendszerhez, de hajdanában egy kolléga ismertette, hogy az egylépcsősnél, amikor leállnak 80 százaléknál, akkor már a cefre teljesen ki van facsarva. Ezt a komoly kiválasztás okozza.

A két lépcsősnél, ha leállunk 50 % os csorgásnál, a moslékban még jó sok alkohol van. Kb. 25 százaléka a kinyerhető alkoholnak. Persze ez nagyon készülék és "főzőmester" függő.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: sutto (108517)
sutto Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108517

Inkább azt mondanám nem éri meg az utópárlattal foglalkozni, van az még, hisz ha 80%-nál elváltom, akkor még azért marad ott alkohol.....

Előzmény: Feeriba51 (108515)
Pecabubus Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108516

"Az egymenetes egy kevés számú kolléga próbálta ki, és nem szerepel az irodalomban. Mi adtuk neki a nevet is."
Nagyszerű, elsőként szeretnék gratulálni.

Előzmény: Feeriba51 (108515)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108515

Jogos a kérdés:-)

Az egymenetes egy kevés számú kolléga próbálta ki, és nem szerepel az irodalomban. Mi adtuk neki a nevet is.

Az egymenetes lényege, hogy a cefre főzéskor nyerjük ki a pálinkát. Annyira növeljük meg a kiválasztást, hogy a nyert párlat egy főzés után kb. 50-60 % lesz, az induláskor 70-75% .Ez után még a cefrébe marad az utópárlat, ami a kinyerhető alkohol kb. 25 százaléka.

Tehát nagyjából ugyanazok a paramétereket érjük el, mint a két lépcsős második főzésénél, csak nem az alszeszből, hanem a cefréből.

Az egylépcsős rendszer sokkal magasabb alkoholfokokat eredményez, az utópárlat sok esetben nincs is.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: murasake (108514)
murasake Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108514

Én a vitát figyelve egy dolognál megakadtam:

 

Mi a különbség az egylépcsős és az egymenetes között?

sutto Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108513

Nincs mit. Szívesen bárkinek.

Előzmény: Feeriba51 (108512)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108512

Köszönöm!:-)

Jó nedűt!!!

Előzmény: sutto (108511)
sutto Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108511

Persze, végig.

Előzmény: Feeriba51 (108510)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108510

Ezek szerint a torony felső hűtését végig használod???

Bocs, hogy ilyen kíváncsi vagyok!:-))

Jó nedűt!!!

Előzmény: sutto (108509)
sutto Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108509

elő párlatot nem mérem, a leválasztás után jellemzően 86-89% között indul meg, cefrétől függően, 80% alatt már utópárlat nálam minden.

 

 

 

 

Előzmény: Feeriba51 (108507)
bazseszka97 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108508

köszönöm szépen, nekem ilyen beállításaim vannak, 

Elő párlat- 65-78 között 

 

Közép párlatnál- 78-80 között 

 

    92 foknál utópárlat 

Előzmény: sutto (108506)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108507

Ezeknél a hőmérsékleteknél hány fokos a párlat??? (alkoholfok)

Ha jól tudom csak az előpárlat leválasztásánál használsz hűtést a toronyban???

Jó nedűt!!!

Előzmény: sutto (108506)
sutto Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108506

Fent a torony tetején mérem a hőmérsékletet egy digitális labormérővel. Élőpárlat leválasztás 76-78 c között, magát a középárlatort lehetőleg 79-80 között tartom és 83 foknál átállok utópárlatra

Előzmény: bazseszka97 (108501)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108505

Nem ismerjük a rendszert, nem nyilatkozhatunk. Ő sem próbálta ki töltettel, vagy töltet nélkül.

Jó nedűt!!!

Előzmény: bazseszka97 (108503)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!