Mester úr, nagy a baj, nagyon nagy a baj!!!!! Nem értünk egyet, pedig úgy szerettem volna:-)))
Mesélek. Van egy helyiség, hőtanilag teljesen zárt. A csempe kályha építőnek azt mondtam építsen két kályhát, külsőre ugyanolyat. Az első legyen üres, csak a csempe borítás, a másodikban legyen egy rakás kanyar a kiáramló hőnek. A hőforrás hajszálra ugyanaz mindkettőnél.
24 óra működés után melyik kályha adott le több hőt, vagy esetleg ugyanannyit????? (a 24 órát a felmelegedési szakasz után mérjük)
Azt már csak heccből kérdem, melyik a töltetes páracső???:-))))
Ugyan annyi, de friss indításnál a töltetes lassabban melegszik a tömege miatt és addig nyilván több a reflux. Ez lehet elég néha de nem lehet általánosítani.
A töltetnek folyamatos fejhűtésnél van jelentősége amikor filmréteg alakul ki és a felszálló párák melegítik a lefelé folyó cseppfolyós párlatot.
Gyakran megfeledkeztek arról hogy a párának, folyadéknak a legkisebb egységekre kell oszlani hogy a hatás egyenletes és teljes legyen.
Nekem a páracsőben van a hőmérőm, mert még nincs kész a sisakom.
Hála Nektek, már én is tudom, hogy a leolvasott érték cefre-, etil-, metil és egyéb forráspontok megállapítására alkalmatlan, és sokminden másra is, így nem is görcsölök ilyeneken. Valamire viszont nagyon jó finomításkor: Függetlenül attól, hogy hol van és milyen minőségű az óra, az enyémen tudom ha eléri az 50 °C-ot akkor felére kell vennem a lángmagasságot, pár perc múlva eléri a 60 °C-ot ekkor amennyire csak lehet töpörítem a lángot, és így tudom elérni, hogy alszesz finomításakor lassan csöpögve induljon meg az előpárlat. Ki kellett tapasztalnom, nekem így bevált. A kezemmel 50-60 fok között nem tudok olyan pontosan különbséget tenni. Volt, hogy kisebb mennyiségű 10-15 liter alszesz finomításnál csak később olyan 60 °C-nál vettem vissza a lángból, ekkor az 5 liternyi duplafenékből adódó tehetetlenség miatt már nem tudtam szépen elválasztani az előpárlatot mert az folyamatos csurgással indult meg.
Így van, ezért kéne úgy árulnia, hogy kis üsti főző, nagy kiválasztású deflegmátorral, az egymenetest sokan nem ismerik, ezért nem célszerű ilyen néven hirdetni, de az egy lépcsőstől, így messze van.
Egymenetes esetleg, de akkor is csak bizonyos ideig van reflux, ha már forró a rendszer, akkor már nagyon kicsi a reflux, és az kevés, . Mivel ez egy hirdetés az olx en, és az illető gyártja ezeket a főzőket, akkor legalább tudja hogy mit készít és árul. Ha fogalma sincs a dologról, akkor ne csinálja.
De pár dolog még kéne a konkrét tervhez, kb milyen hosszú legyen, 1m elég?
Valamint mennyi lehet az ideális dőlésszög? Mert az (a hollander miatt) kötött lenne. Az csatlakozás esetleges szintezését, finombeállítását a talpon lévő csavarokkal lehetne pontosan beállítani.
A kifolyócsővel is vannak kétségeim, nem jobb lenne levenni az átmérőt 20-ról 16-ra? Ha van egy "kis fojtás" benne talán a hatásfokot is növelné... (?)
Azt nem rajzoltam rá, mert igen érthetetlen kesze-kusza lett volna, hogy a hűtőben futó csövekre sok kis lemezt forrasztani, a hőleadó felület növelése céljából.
Teljesen jól látod, ez nem egylépcsős, deflegmátor nélkül nincs hozzá elég reflux. Az "egymenetes" Feribá kopirájtja, sokan erős fenntartásokkal kezeljük (ha Feribá nem haragszik).
Szerintetek ez egylépcsős főző? csak mert nem látok, semmilyen előhűtőt, így nem alakul ki reflux. Az van óda írva,hogy egylépcsős, meg hogy réz töltettel, van meg töltve a torony.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ezért is kérdeztem a vörösréz hegesztést, mert addig biztos nem vágok rajta, amíg csak sárgarezes forrasztást tudok a közelemben találni. Addig nem áldozom be az eredeti megmunkálást.
Gondoltam alkalomadtán valami lábakat mindenképp a hűtő alá, hollanderes csatlakozással, akár úgy, hogy duplán, tehát végig megtartani a két "kipufogót". A két vastag csövet egy közös vízköpennyel borítva a hűtő hossza még inkább kurtítható, bár nem ez az elsődleges cél. Rézlemezből egy ovális alakú palástot, alakra mint egy kipufogódob...
Csak annyit fűznék hozzá, ne lihegd túl ezt a témát, ne másokat pocskondiáz, beszéljünk tisztelettel egymással. Fogad el hogy ez reklám és kész, ez nem a mi topikunk, nem mi hozzuk a szabályokat, ez a topik ilyen és kész. Egyszer elkövettem én is azt a hibát, hogy leparasztoztam a fórum társakt, amiért még egyszer bocsánat. De utólag rájöttem hogy ők segíteni akarnak, és azóta sokat is segítettek, amit köszönök.