Keresés

Részletes keresés

Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108518

Nem értek az egylépcsős rendszerhez, de hajdanában egy kolléga ismertette, hogy az egylépcsősnél, amikor leállnak 80 százaléknál, akkor már a cefre teljesen ki van facsarva. Ezt a komoly kiválasztás okozza.

A két lépcsősnél, ha leállunk 50 % os csorgásnál, a moslékban még jó sok alkohol van. Kb. 25 százaléka a kinyerhető alkoholnak. Persze ez nagyon készülék és "főzőmester" függő.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: sutto (108517)
sutto Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108517

Inkább azt mondanám nem éri meg az utópárlattal foglalkozni, van az még, hisz ha 80%-nál elváltom, akkor még azért marad ott alkohol.....

Előzmény: Feeriba51 (108515)
Pecabubus Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108516

"Az egymenetes egy kevés számú kolléga próbálta ki, és nem szerepel az irodalomban. Mi adtuk neki a nevet is."
Nagyszerű, elsőként szeretnék gratulálni.

Előzmény: Feeriba51 (108515)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108515

Jogos a kérdés:-)

Az egymenetes egy kevés számú kolléga próbálta ki, és nem szerepel az irodalomban. Mi adtuk neki a nevet is.

Az egymenetes lényege, hogy a cefre főzéskor nyerjük ki a pálinkát. Annyira növeljük meg a kiválasztást, hogy a nyert párlat egy főzés után kb. 50-60 % lesz, az induláskor 70-75% .Ez után még a cefrébe marad az utópárlat, ami a kinyerhető alkohol kb. 25 százaléka.

Tehát nagyjából ugyanazok a paramétereket érjük el, mint a két lépcsős második főzésénél, csak nem az alszeszből, hanem a cefréből.

Az egylépcsős rendszer sokkal magasabb alkoholfokokat eredményez, az utópárlat sok esetben nincs is.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: murasake (108514)
murasake Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108514

Én a vitát figyelve egy dolognál megakadtam:

 

Mi a különbség az egylépcsős és az egymenetes között?

sutto Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108513

Nincs mit. Szívesen bárkinek.

Előzmény: Feeriba51 (108512)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108512

Köszönöm!:-)

Jó nedűt!!!

Előzmény: sutto (108511)
sutto Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108511

Persze, végig.

Előzmény: Feeriba51 (108510)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108510

Ezek szerint a torony felső hűtését végig használod???

Bocs, hogy ilyen kíváncsi vagyok!:-))

Jó nedűt!!!

Előzmény: sutto (108509)
sutto Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108509

elő párlatot nem mérem, a leválasztás után jellemzően 86-89% között indul meg, cefrétől függően, 80% alatt már utópárlat nálam minden.

 

 

 

 

Előzmény: Feeriba51 (108507)
bazseszka97 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108508

köszönöm szépen, nekem ilyen beállításaim vannak, 

Elő párlat- 65-78 között 

 

Közép párlatnál- 78-80 között 

 

    92 foknál utópárlat 

Előzmény: sutto (108506)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108507

Ezeknél a hőmérsékleteknél hány fokos a párlat??? (alkoholfok)

Ha jól tudom csak az előpárlat leválasztásánál használsz hűtést a toronyban???

Jó nedűt!!!

Előzmény: sutto (108506)
sutto Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108506

Fent a torony tetején mérem a hőmérsékletet egy digitális labormérővel. Élőpárlat leválasztás 76-78 c között, magát a középárlatort lehetőleg 79-80 között tartom és 83 foknál átállok utópárlatra

Előzmény: bazseszka97 (108501)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108505

Nem ismerjük a rendszert, nem nyilatkozhatunk. Ő sem próbálta ki töltettel, vagy töltet nélkül.

Jó nedűt!!!

Előzmény: bazseszka97 (108503)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108504

Kedves barkócza!

 

"töltött oszlop önmagában egylépcsős főzésre elegendő lenne"

 

Erről nem is volt szó. Én egymenetest tippeltem, de végül az volt a kérdés, hogy a töltött csőben nő-e a flegma mennyisége, a rendszer kiválasztása?

Hát nő.

Nemrég (kb. 4-5 éve) egy kolléga azt bizonygatta nekem, hogy egy 1,5 méteres töltött csővel (sörét szerű töltet) egylépcsőset főznek.

Töltetet azonban használnak többen is "fejhűtés" nélkül, de ez nem érv és nem is tudnék nevet mondani.

Nem fogom kipróbálni, annyira nem érdekes.:-))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: barkócza (108502)
bazseszka97 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108503

Olvasd már el légyszíves, sutto HSZ ét, ő ki is próbálta. 

Előzmény: Feeriba51 (108500)
barkócza Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108502

Kedves Feribá! Ugye, a itt a deflegmáció hőveszteséget jelent. A hőveszteség függ a gőz hőmérsékletétől, a kinti levegő hőmérsékletétől, és a páracső termikus ellenállásától. Ez a termikus ellenállás három dologból adódik össze, a levegő és a cső közti hőátadásból, a réz anyag termikus ellenállásából, és a belső gőz és a rézcső közti hőátadásból. A töltet kétségtelenül segít a gőz és a cső fala közti hőátadáson, de a legnagyobb ellenállás itt a külső levegő és a cső közti hőátadásban jelentkezik. A belső töltet valószínűleg kicsit növeli a deflegmációt, de semmiképpen sem olyan drasztikus mértékben, hogy egy léghűtéses töltött oszlop önmagában egylépcsős főzésre elegendő lenne. Szeretsz kísérletezni, próbád ki. :)

Előzmény: Feeriba51 (108500)
bazseszka97 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108501

Üdv

Kérnék tőled egy kis szívességet. Most olvastam hogy te egylépcsősen főzöl, én is most nem rég készítettem el, egy tornyos főzőt, a kérdésem az lenne hogy, milyen hőmérséklet beállításokat használsz ? 

Előzmény: sutto (108497)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108500

"Mert, ugye, erősítés visszacsorgó flegma nélkül nincs."

 

Nagyon igazad van!!!!

Tehát azt kéne megérteni, hogy több flegma keletkezik a töltött csőben. Aztán az rektifikálódik is, mert nem tud visszacsorogni gyorsan.

Azért keletkezik több flegma, mert itt a gőzöknek sokkal nagyobb utat kell megtenniük, mint a sima csőben. Az energiájukat vesztik a sok kanyar miatt is és azért, mert ütköznek (fokozottan) a cső falával. Mondhatni, hogy a hőenergia egy része mozgási energiává alakul ami végül hőleadással mutatkozik meg (surlódás).

Másképp szólva munkát végeznek el (lásd gőzgépek) ez által lehűlnek.

Másképp szólva az előbb ismertettem a kályha példáját = sok kanyar = nagyobb felület = nagyobb hőleadás (aki erre az mondja, hogy nem igaz, hát....). Ha pedig nagyobb a hőleadás mértéke, akkor nagyobb a gőzök hővesztesége = több flegma.

Aztán a többi már következik.

Szólj, ha valami sántít!

Jó nedűt!!!

Előzmény: barkócza (108498)
snapszmester Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108499

Vagy igazunk van, vagy nincs. Nem fogja bebizonyítani hogy igazunk van. Miért nekünk kell bizonygatnunk az igazunkat? Miért nem bizonyítja be hogy nincs igazunk? A cserépkályha rossz példa. Nem azért van igazunk mert többször leírtam az "igazunkat". :-)

Előzmény: barkócza (108498)
barkócza Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108498

Kedves Feribá! Te, ugye, mérted a páracsőből visszacsorgó flegma mennyiségét. A visszacsorgó flegma mennyisége hogyan változik töltetlen és töltött oszlop esetében? Mert, ugye, erősítés visszacsorgó flegma nélkül nincs.

Előzmény: Feeriba51 (108496)
sutto Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108497

Nekem reflux főzőm van. Ha leállítom az előhűtést, pillanatok alatt felszökik a hőmérséklet és nem reflux főzőként üzemel tovább hanem hagyományos főzőként. Az meg nem egymenetes főzés. Ez talán maximum az elő párlat dúsítására, koncentrálására lehet jó szerintem.....

Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108496

Úgy van!!!!! Ahhoz, hogy ez a halmazállapot megváltozzon (gőzből folyadékká) hőveszteségre van szükség, ami a páracső hőleadásában mutatkozik meg. (Ha ez nem lenne a páracső hideg maradna )

Hogy működött pálinkafőzésnél az a bizonyos hűtő????

Jó nedűt!!!!

Előzmény: zsuzska60 (108494)
snapszmester Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108495

Nem akarok dicsekedni, de az alapszakmám nem a pálinka főzés. A desztillálás elméletét, gyakorlatát tanultam, tanítom és gyakorlom. Ebben a témában a válaszom nem vélemény.

"Határozottan állítom hogy tény, tény tény"

Az hogy te feladtad nem jelenti hogy igazad is van.

 

Előzmény: Feeriba51 (108493)
zsuzska60 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108494

Én nem értek hozzá, de itt azért van egy halmazállapot változás is, nem?

Előzmény: Feeriba51 (108493)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108493

Sajnos van itt még egy bődületes nagy baj:-)))

Én hozzáértőnek számítom magam. Az alapszakmámon kívül pedig a hőtan az egyik kedvencem.

A leadott hő (lásd kályhákat) = lehűlés = flegma =...........

Ok, részemről befejezve.:-))

Jó nedűt!!!

Előzmény: snapszmester (108492)
snapszmester Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108492

Egyik sem. Maradjunk a párolgásnál. Várok hátha lesz hozzáértő kolléga és mindkettőnket megcáfol.

Előzmény: Feeriba51 (108487)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108491

Nem láttál még csempe kályhát????:-))))

Jó nedűt!!!

Előzmény: szilvakukc (108490)
szilvakukc Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108490

Egy skicc sokat segítene.:)))

Előzmény: Feeriba51 (108487)
murasake Creative Commons License 2015.01.26 0 0 108489

"Egy skicc sokat segítene." :)

Előzmény: gabor0036 (108488)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!