Nem értek az egylépcsős rendszerhez, de hajdanában egy kolléga ismertette, hogy az egylépcsősnél, amikor leállnak 80 százaléknál, akkor már a cefre teljesen ki van facsarva. Ezt a komoly kiválasztás okozza.
A két lépcsősnél, ha leállunk 50 % os csorgásnál, a moslékban még jó sok alkohol van. Kb. 25 százaléka a kinyerhető alkoholnak. Persze ez nagyon készülék és "főzőmester" függő.
"Az egymenetes egy kevés számú kolléga próbálta ki, és nem szerepel az irodalomban. Mi adtuk neki a nevet is." Nagyszerű, elsőként szeretnék gratulálni.
Az egymenetes egy kevés számú kolléga próbálta ki, és nem szerepel az irodalomban. Mi adtuk neki a nevet is.
Az egymenetes lényege, hogy a cefre főzéskor nyerjük ki a pálinkát. Annyira növeljük meg a kiválasztást, hogy a nyert párlat egy főzés után kb. 50-60 % lesz, az induláskor 70-75% .Ez után még a cefrébe marad az utópárlat, ami a kinyerhető alkohol kb. 25 százaléka.
Tehát nagyjából ugyanazok a paramétereket érjük el, mint a két lépcsős második főzésénél, csak nem az alszeszből, hanem a cefréből.
Az egylépcsős rendszer sokkal magasabb alkoholfokokat eredményez, az utópárlat sok esetben nincs is.
Fent a torony tetején mérem a hőmérsékletet egy digitális labormérővel. Élőpárlat leválasztás 76-78 c között, magát a középárlatort lehetőleg 79-80 között tartom és 83 foknál átállok utópárlatra
Kedves Feribá! Ugye, a itt a deflegmáció hőveszteséget jelent. A hőveszteség függ a gőz hőmérsékletétől, a kinti levegő hőmérsékletétől, és a páracső termikus ellenállásától. Ez a termikus ellenállás három dologból adódik össze, a levegő és a cső közti hőátadásból, a réz anyag termikus ellenállásából, és a belső gőz és a rézcső közti hőátadásból. A töltet kétségtelenül segít a gőz és a cső fala közti hőátadáson, de a legnagyobb ellenállás itt a külső levegő és a cső közti hőátadásban jelentkezik. A belső töltet valószínűleg kicsit növeli a deflegmációt, de semmiképpen sem olyan drasztikus mértékben, hogy egy léghűtéses töltött oszlop önmagában egylépcsős főzésre elegendő lenne. Szeretsz kísérletezni, próbád ki. :)
Kérnék tőled egy kis szívességet. Most olvastam hogy te egylépcsősen főzöl, én is most nem rég készítettem el, egy tornyos főzőt, a kérdésem az lenne hogy, milyen hőmérséklet beállításokat használsz ?
"Mert, ugye, erősítés visszacsorgó flegma nélkül nincs."
Nagyon igazad van!!!!
Tehát azt kéne megérteni, hogy több flegma keletkezik a töltött csőben. Aztán az rektifikálódik is, mert nem tud visszacsorogni gyorsan.
Azért keletkezik több flegma, mert itt a gőzöknek sokkal nagyobb utat kell megtenniük, mint a sima csőben. Az energiájukat vesztik a sok kanyar miatt is és azért, mert ütköznek (fokozottan) a cső falával. Mondhatni, hogy a hőenergia egy része mozgási energiává alakul ami végül hőleadással mutatkozik meg (surlódás).
Másképp szólva munkát végeznek el (lásd gőzgépek) ez által lehűlnek.
Másképp szólva az előbb ismertettem a kályha példáját = sok kanyar = nagyobb felület = nagyobb hőleadás (aki erre az mondja, hogy nem igaz, hát....). Ha pedig nagyobb a hőleadás mértéke, akkor nagyobb a gőzök hővesztesége = több flegma.
Vagy igazunk van, vagy nincs. Nem fogja bebizonyítani hogy igazunk van. Miért nekünk kell bizonygatnunk az igazunkat? Miért nem bizonyítja be hogy nincs igazunk? A cserépkályha rossz példa. Nem azért van igazunk mert többször leírtam az "igazunkat". :-)
Kedves Feribá! Te, ugye, mérted a páracsőből visszacsorgó flegma mennyiségét. A visszacsorgó flegma mennyisége hogyan változik töltetlen és töltött oszlop esetében? Mert, ugye, erősítés visszacsorgó flegma nélkül nincs.
Nekem reflux főzőm van. Ha leállítom az előhűtést, pillanatok alatt felszökik a hőmérséklet és nem reflux főzőként üzemel tovább hanem hagyományos főzőként. Az meg nem egymenetes főzés. Ez talán maximum az elő párlat dúsítására, koncentrálására lehet jó szerintem.....
Úgy van!!!!! Ahhoz, hogy ez a halmazállapot megváltozzon (gőzből folyadékká) hőveszteségre van szükség, ami a páracső hőleadásában mutatkozik meg. (Ha ez nem lenne a páracső hideg maradna )
Hogy működött pálinkafőzésnél az a bizonyos hűtő????
Nem akarok dicsekedni, de az alapszakmám nem a pálinka főzés. A desztillálás elméletét, gyakorlatát tanultam, tanítom és gyakorlom. Ebben a témában a válaszom nem vélemény.
"Határozottan állítom hogy tény, tény tény"
Az hogy te feladtad nem jelenti hogy igazad is van.