én jelenleg a refluxnál kerti szivattyút használok, 3600L/h teljesítménnyel, néha az is kevésnek tűnt, de a fűtéssel szabályozással együtt elég... de a kerti szivattyú 800W, egy keringető bőven tudja ezt a teljesítményt 90W-ból..
Nem csak ránézésre igaz, hanem a valóságban is az. A térfogat kiszorításos elven működő szivattyúkat és a propeller szivattyúkat nem szabad fojtani sőt a fojtás hatására megemelkedő nyomás esetleg alig jár hozamcsökkenéssel, a teljesítmény felvételük meg növekszik. Az ilyen szivattyúknál a hozamcsökkentést a fordulatszám csökkentésével, vagy megkerülő ágon a szivattyúzott anyag egy részének szívóoldalra visszavezetésével érik el.
A centrifugál szivattyúkat lehet fojtani. A teljesítmény felvételüket a fojtás általában csökkenti, de a hatásfokot rontja.
Az elmélkedésed nem helytálló: inkább a "nagyobb nyomás ellen több munka pumpálni"elv a helyes a dugattyús és membrán szivattyúknál. Ne bonyolódjunk bele mindenféle vízgépekbe meg az Euler féle turbinaegyenletbe: pálinkakészítésből teszünk legközelebb gyakorlati vizsgát, nem vízgépekből elméletit.
Szivattyúval működő Liebig hűtőnél nagyon tanácsos valamilyen megoldást találni arra, hogy mi történik akkor ha leáll a szivattyú.... (áramszünet, szivattyú zavar stb,) mert a hűtő jellegéből adódóan a gőz pillanatok alatt átsuhan a hűtőn, aztán lehet lenyalni a hideg felületekről a pálinkát..... Szóval nem tanácsos magára hagyni az apparátot. Nálam régebben egy jelzés jött, (vezeték nélküli kapucsengővel ) , most már lekapcsolódik a fűtés is.
A centrifugál szivattyú - ha fojtod - csak forgatja körbe a vizet. (Ez csak akkor okoz gondot, ha a hűtést az áramló víz adja, akkor nem szabad teljesen lefojtani.) A másik megpróbálja összenyomni.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nekem gravitációsan működik, a felső tartályból átfolyik a hűtőn a víz, le a pincébe. Ott úszókapcsolós búvárszivattyú dolgozik. Ha megemelkedik a szint, felnyomja a felső tartályba.
Kicsi szivattyúnál sem kell, hogy egy magasságban legyen a hordó és a hűtő. Lehet akár 5 méter mélyen is a hordó, mégis tud működni, ha a hordóban víz alatt van mind a két cső, és tömör a rendszer (nem tud fars levegőt szívni).
Az én hűtőm 20 liter térfogatú 50 cm magas tartály,benne 7,5 m 18-asrézcső,2 szivattyúm van egy 9 és -egy 18 w-os tószivattyú. A tartály alulról kapja a vizet, az áramlást olyan szintre tudom csökkenteni egy golyós csappal,hogy az alsó 2/3-rész víz hideg,míg a fölötte lévő forró.A 100-as főzőt a 9-w-os szivattyú úgy képes ellátni,hogy közben egy 6 m hosszú 10 mm-es sisak tetejébe épített meleg vizes spirál alakú rézcső deflegmátoron is átnyomja és így tér vissza a 200 l-es hordó felső részébe a meleg víz.(és a csap kb. csak 3/4-ig van nyitva.(ezeknek a szivattyúknak nem árt ha növeled a fojtását,könnyebb a motornak) Viszont valóban fontos dolog ,hogy a tartály a szivattyúval és a hűtő egy magasságban legyenek.Nálam a szivattyú egy külön kis 5 l-es tartályban van összekötve a hordó alsó csapjával,mert ha átmelegszik a hordóban lévő víz,vagy le kell engednem a forró vizet ,akkor védve van a túlmelegedéstől. A 18-ast csak akkor kell használni ha megy a hőcserélő is.
Közel 100 literes a névleges térfogata. Vörösréz sisak lesz rajta de az sem akármilyen. :) Kitaláltam mit szeretnék és azt szeretném megvalósítani. Amit nem tudok megcsinálni pl a sisak éppen ilyen azt legyártatom. Lesz rajta 20cm-es búvónyílás, nézőüveg, világítás és csigahajtóműves keverő. Remélem azért majd pálinkát is lehet majd rajta főzni. :)