Tegnap finomítottam a narancsomat (10l alszeszt), és a 2 éve hibátlanul működő főzőm eddig számomra ismeretlen jelenséget produkált: megemelte a rugókkal leszorított sisakot, és kifújt! (A kiáramló alkoholgőz természetesen azonnal lángra lobbant, de szerencsére nem volt a közelben semmi, amiben kárt tehetett volna.)
A főzőm: 17 literes rozsdamentes üst (kukta-alj), rajta réz(bogrács) sisak rugókkal leszorítva. A páracső 2m hosszú 15-ös rézcső (emelkedése 10%), a hűtő 2,5m 12-es lágy rézcső 110-es átmérőre feltekerve (kb. 10l-es átfolyós tartályban).
Az események időrendben:
feltettem az alszeszt, majd amikor a páracső hűtő felüli vége lekezdett langyosodni (kb. 40perc), visszavettem a fűtést.
az előpárlat szépen, csepegve indult, majd a hűtőből egyszer csak olyan "lehörgés"-szerű hangok jöttek, mint amikor egy vízzel telt pohárba a víz felszínére közelről szívószálon levegőt fújunk.
a negyedik (vagy ötödik?) ilyen hang után a sisak megemelkedett, a gőz kifújt, és belobbant.
a fűtést azonnal elzártam, és kis várakozás után (amíg annyira lehűlt a rendszer, hogy meg tudtam fogni) szétszedtem, de sem a páracsőben, sem a hűtőben semmilyen fizikai akadályt nem találtam: a teljes rendszer szájjal könnyedén átfújható volt.
ismét összeraktam, alágyújtottam, majd szóról szóra megismétlődött minden. Újra szétszedtem, de dugulásnak ismét semmi nyoma nem volt.
végül harmadszori nekifutásra sikerült letisztázni az alszeszt, de végig olyan alacsonyan kellett tartani a fűtést, hogy szinte kialudt a gáz. Így is többször "lehörgött", de szerencsére nem emelt sisakot.
Eddigi főzéseimnél az előpárlat elválasztása után nyugodtan feljebb lehetett állítani a fűtést, és a 12-15l alszesz tisztázása 2,5-3 óráig tartott, míg tegnap 10l finomítása -- nem számítva a szerelési/hibakeresési időket -- 4 óra volt! (Végül az alkoholfok beállítása után 3,8l 45%-os, finom narancsos illatú és ízű párlatom lett, tehát a végeredmény tekintetében nincs okom panaszra...)
Arra gyanakszom, hogy valamiért a szokásosnál jóval nagyobb deflegmáció alakult ki, a flegma a hollandernél valamiért "elakadt", nem tudott visszafolyni az üstbe, és ez okozott dugulást. Létezhet ilyen?
Lehetséges, hogy a deflegmáció mértéke függ az alszesz összetételétől is (pl. milyen gyümölcsből készült)? Ugyanis az elmúlt évek során semmi ilyen/hasonló esemény (sem "lehörgés", sem sisakemelés) nem történt...
Ha valakinek tippje, vagy hasonló tapasztalata van, megköszönöm, ha megosztja.
Hát én is zavart érzek a történetben. Ahhoz, hogy "bogaras" hiba legyen, a felének bogárból kellett volna állni. Itt megromlott cefréről van szó, de ez a bogártörténet tetszik. Ilyet még nem hallottam..:)))
Igen, sőt a fagy egy kicsit segít is a feltárásban. Könnyebb lesz homogenizálni a cefrét, és a cukor is hamarabb hozzáférhető lesz az élesztőknek, mert a jégkristályok kipukkantják a sejteket, egyből oldatba megy minden.
Persze ez akkor igaz, ha nem fagyott/kiengedett/újrafagyott, félig elrohadt gyümölcsről van szó, hanem jó állapotban lefagyasztott és felengedett anyagról.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Azokat a leceket egy kicsit megegetik(megporkolik) gazon. Porkoles nelkul nekem mar egy eve al az uvegben,alig valtozott a szine. Jo estet mindenkinek.
Hááát -ezt már csak úgy ,hogy kérsz a NAV-tól gyártási engedélyt és ha meg kaptad akkor utána mondjuk 20 nap múlva bejelented a helyi polgármesteri hivatalba hogy van egy 50 literes főződ az napi dátummal !
Továbbra is arra gondolok,hogy a bogarak megfőzése okozta az "illat és íz"anyagok felszabadulását.A baleset megtörtént.Ezt szeretném korrigálni,ha tudtok adjatok tanácsot!Aktívszén-újra finomítás,vagy kiöntés?Vagy valami más?
Jó ideje nem voltam idehaza. Most tudtam meg hogy a pálinkafőzőt be kell jelenteni, de ez az egész homályos kicsit. Van egy házi készítésű 50 literes főzőm, ami 2 éve készült. Szóval nincs róla se számla se semmi. Hogy tudom ezt bejelenteni? Egyáltalán időben vagyok még vele?
Zavart érzek a válaszodban. Ha a cefre kellemes illatú a pálinka sem lehet más. Az lehet hogy nem volt egységes, de azt neked kellett volna észrevenned.
Ha a törköly lett volna büdös ki sem főzöm.Kimondottan kellemes cefre illata volt.A tisztázás közben már éreztem,hogy valami nem oké.Azért vártam eddig ,mert azt gondoltam,hogy pihentetés után tompul a kellemetlen(büdös)szag.
A fán érlelést úgy szokták csinálni kicsiben a viszkisek, hogy a megfelelő fából vágott léceket tesznek a palackba. A szín alakulása is követhető menet közben, és az anyagi kockázat is elenyésző.
Valóban nem néztem a minőséget:)A bora?(Ha vendégségbe megyek a sajátomat viszem!)De ez nem a szőlő és a bogarak hibája,hanem a hozzá nem értés és a hordó kezelés.Azok a bogarak az én okoskodásom szerint a főzéskor adták ki "aromájukat". A főzésről:Csíger bort csináltam anélkül, hogy préseltem volna.Kristályos napfény,élesztő, petkin bontó .Kb 10-15nap múlva már leföztem.Még annyit,hogy a szőlő le lett bogyózva.
...tényleg büdös, a házban mindenhová elbújtak közül, néha előjönnek és naponta többet kinyírok és érzem...tavalyelőtt ősszel, ezrével söpörtük a lefújt katicákat az előtérből, mert ott akartak telelni...ez az ami néha csíp is...
Ez az új, invazív, amerikai katicafaj, a "harlekin" katica. Franciaországban már komoly problémát okoz a borászok számára, elcseszi a bort. Nálunk most kezdenek panaszkodni róla a borászok.
Pontosabb hiba leírás kellene. Annyi büdösbogár nem lehet a cefrében hogy hibát okozzon. Ha még is akkor a bor sem jó. Ilyen hibával még nem találkoztam.
Tanácsot szeretnék kérni! Ajándékba kapott törkölyt erjedés után ( még szeptemberben!)kifőztem. A végeredmény egy kellemetlen ízű és aromájú pálinka lett. Kiderült,hogy a szüretkor katica bogár és valamilyen büdös bogár( a szőlő gazdája szerint)került a cefrébe. Mit tegyek? Aktív szén, újra főzés vagy valami más?
Én sem azt gondoltam. Nem olyan családból származom én, felvilágosult gyerök vagyok. :-))
Anyag nem vész el, csak átalakul, vagy gazdát cserél. Azt gondoltam, hogy a fehérje már elbomlik. De abban tényleg igazad van, hogy a felcukrozott cefre újraindul.
"Egyébként lúgos közegben főzve a fehérjéből (élesztő) ammónia keletkezik"
Ez világos. De -lehet, hogy kémiai téren való korlátozott ismeretemet bizonyítom- a teljesen kiforrt cefrében fellelhető olyan, hogy élesztő/fehérje? Az nem pusztul/bomlik/tűnik/annihilálódik el?
Ez saját vélemény: kis hordóban könnyű elrontani az érlelést. 1-2 hét alatt már ihatatlan keserű, barna színű lesz. Ez már szinte művészet. Rengeteget veszít párolgással, amit nem kell pótolni csak elfogy.