Keresés

Részletes keresés

Hurkafej Creative Commons License 2015.02.03 0 0 108830

Feljebb kúszott az alszeszed hőmérséklete, mint a forráspont, és utána hirtelen több gőz keletkezik, mint ami kijuthatna a rendszeren.

Használj pár forrkövet, és máskor nem lesz ilyen.  

Előzmény: dredly (108829)
dredly Creative Commons License 2015.02.03 0 0 108829

Sziasztok.

Tegnap finomítottam a narancsomat (10l alszeszt), és a 2 éve hibátlanul működő főzőm eddig számomra ismeretlen jelenséget produkált: megemelte a rugókkal leszorított sisakot, és kifújt! (A kiáramló alkoholgőz természetesen azonnal lángra lobbant, de szerencsére nem volt a közelben semmi, amiben kárt tehetett volna.)

A főzőm: 17 literes rozsdamentes üst (kukta-alj), rajta réz(bogrács) sisak rugókkal leszorítva. A páracső 2m hosszú 15-ös rézcső (emelkedése 10%), a hűtő 2,5m 12-es lágy rézcső 110-es átmérőre feltekerve (kb. 10l-es átfolyós tartályban).

Az események időrendben:

  • feltettem az alszeszt, majd amikor a páracső hűtő felüli vége lekezdett langyosodni (kb. 40perc), visszavettem a fűtést.
  • az előpárlat szépen, csepegve indult, majd a hűtőből egyszer csak olyan "lehörgés"-szerű hangok jöttek, mint amikor egy vízzel telt pohárba a víz felszínére közelről szívószálon levegőt fújunk.
  • a negyedik (vagy ötödik?) ilyen hang után a sisak megemelkedett, a gőz kifújt, és belobbant.
  • a fűtést azonnal elzártam, és kis várakozás után (amíg annyira lehűlt a rendszer, hogy meg tudtam fogni) szétszedtem, de sem a páracsőben, sem a hűtőben semmilyen fizikai akadályt nem találtam: a teljes rendszer szájjal könnyedén átfújható volt.
  • ismét összeraktam, alágyújtottam, majd szóról szóra megismétlődött minden. Újra szétszedtem, de dugulásnak ismét semmi nyoma nem volt.
  • végül harmadszori nekifutásra sikerült letisztázni az alszeszt, de végig olyan alacsonyan kellett tartani a fűtést, hogy szinte kialudt a gáz. Így is többször "lehörgött", de szerencsére nem emelt sisakot.

Eddigi főzéseimnél az előpárlat elválasztása után nyugodtan feljebb lehetett állítani a fűtést, és a 12-15l alszesz tisztázása 2,5-3 óráig tartott, míg tegnap 10l finomítása -- nem számítva a szerelési/hibakeresési időket -- 4 óra volt! (Végül az alkoholfok beállítása után 3,8l 45%-os, finom narancsos illatú és ízű párlatom lett, tehát a végeredmény tekintetében nincs okom panaszra...)

 

Arra gyanakszom, hogy valamiért a szokásosnál jóval nagyobb deflegmáció alakult ki, a flegma a hollandernél valamiért "elakadt", nem tudott visszafolyni az üstbe, és ez okozott dugulást. Létezhet ilyen?

Lehetséges, hogy a deflegmáció mértéke függ az alszesz összetételétől is (pl. milyen gyümölcsből készült)? Ugyanis az elmúlt évek során semmi ilyen/hasonló esemény (sem "lehörgés", sem sisakemelés) nem történt...

 

Ha valakinek tippje, vagy hasonló tapasztalata van, megköszönöm, ha megosztja.

 

Dredly

szilvakukc Creative Commons License 2015.02.03 0 1 108828

Hát én is zavart érzek a történetben. Ahhoz, hogy "bogaras" hiba legyen, a felének bogárból kellett volna állni. Itt megromlott cefréről van szó, de ez a bogártörténet tetszik. Ilyet még nem hallottam..:))) 

Előzmény: Törölt nick (108817)
vasbicikli Creative Commons License 2015.02.03 0 0 108827

Igen, sőt a fagy egy kicsit segít is a feltárásban. Könnyebb lesz homogenizálni a cefrét, és a cukor is hamarabb hozzáférhető lesz az élesztőknek, mert a jégkristályok kipukkantják a sejteket, egyből oldatba megy minden.

Persze ez akkor igaz, ha nem fagyott/kiengedett/újrafagyott, félig elrohadt gyümölcsről van szó, hanem jó állapotban lefagyasztott és felengedett anyagról.

Előzmény: kerepes (108824)
Lopeta Creative Commons License 2015.02.03 0 0 108826

Koszonom mindenkinek a segitseget.

Atneztem az irasokat, tehat nem ordogtol valo gondolat a hordos erleles, csak erteni kell hozza... :)

 

Ha megis a kiprobalas mellett dontunk, a rendszeres ellenorzes mellett mivel lehet csokkenteni a rizikot (fafajta, hordo kezelese, urmeret)?

Hordougyben egy bp.-i/godolloi cimet is szivesen vennek.

 

L.

zsuzska60 Creative Commons License 2015.02.03 0 0 108825

csak felengedés után, mert nem tud dolgozni az élesztő!

Előzmény: kerepes (108824)
kerepes Creative Commons License 2015.02.03 0 0 108824

Fagyott gyümölcsöt érdemes cefrézni?

 

sogi01 Creative Commons License 2015.02.03 0 0 108823

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (108783)
Hókuszpók974 Creative Commons License 2015.02.02 0 1 108822

Azokat a leceket egy kicsit megegetik(megporkolik) gazon. Porkoles nelkul nekem mar egy eve al az uvegben,alig valtozott a szine. Jo estet mindenkinek.

Előzmény: vasbicikli (108813)
foxrudi Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108821

Úgy,ahogy norris53 írta!Már így a tuti.

Előzmény: jagi26 (108816)
norris53 Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108820

Hááát -ezt már csak úgy ,hogy kérsz a NAV-tól gyártási engedélyt és ha meg kaptad akkor utána mondjuk 20 nap múlva bejelented a helyi polgármesteri hivatalba hogy van egy 50 literes főződ az napi dátummal !

Előzmény: jagi26 (108816)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108819

A kóstolót(nem a disznótorost)hova küldjem?:)))

Előzmény: sogi01 (108818)
sogi01 Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108818

Össze kell gyüjteni,becefrézni és a ZD-n lehet vele Újoncot avatni! :-D

Előzmény: rézműves1 (108811)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108817

Továbbra is arra gondolok,hogy a bogarak megfőzése okozta az "illat és íz"anyagok felszabadulását.A baleset megtörtént.Ezt szeretném korrigálni,ha tudtok adjatok tanácsot!Aktívszén-újra finomítás,vagy kiöntés?Vagy valami más?

Előzmény: snapszmester (108815)
jagi26 Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108816

Üdv!

 

Jó ideje nem voltam idehaza. Most tudtam meg hogy a pálinkafőzőt be kell jelenteni, de ez az egész homályos kicsit. Van egy házi készítésű 50 literes főzőm, ami 2 éve készült. Szóval nincs róla se számla se semmi. Hogy tudom ezt bejelenteni? Egyáltalán időben vagyok még vele? 

Előre is köszönöm a válaszokat! 

Jagi

snapszmester Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108815

Zavart érzek a válaszodban. Ha a cefre kellemes illatú a pálinka sem lehet más. Az lehet hogy nem volt egységes, de azt neked kellett volna észrevenned.

 

Előzmény: Törölt nick (108814)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108814

Ha a törköly lett volna büdös ki sem főzöm.Kimondottan kellemes cefre illata volt.A tisztázás közben már éreztem,hogy valami nem oké.Azért vártam  eddig ,mert azt gondoltam,hogy pihentetés után tompul a kellemetlen(büdös)szag.

Előzmény: barkócza (108808)
vasbicikli Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108813

A fán érlelést úgy szokták csinálni kicsiben a viszkisek, hogy a megfelelő fából vágott léceket tesznek a palackba. A szín alakulása is követhető menet közben, és az anyagi kockázat is elenyésző.

Előzmény: Lopeta (108797)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108812

Valóban nem néztem a minőséget:)A bora?(Ha vendégségbe megyek a sajátomat viszem!)De ez nem a szőlő és a bogarak hibája,hanem a hozzá nem értés és a hordó kezelés.Azok a bogarak az én okoskodásom szerint a főzéskor adták ki "aromájukat". A főzésről:Csíger bort csináltam anélkül, hogy  préseltem volna.Kristályos napfény,élesztő, petkin bontó .Kb 10-15nap múlva már leföztem.Még annyit,hogy a szőlő le lett bogyózva.

Előzmény: snapszmester (108806)
rézműves1 Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108811

...tényleg büdös, a házban mindenhová elbújtak közül, néha előjönnek és naponta többet kinyírok és érzem...tavalyelőtt ősszel, ezrével söpörtük a lefújt katicákat az előtérből, mert ott akartak telelni...ez az ami néha csíp is...

Előzmény: barkócza (108807)
hevezoli64 Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108810

na mit kapok a nevem mellé

rézműves1 Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108809

...maga mindig a kukámban kotorászik??..:):)...

Előzmény: gabor0036 (108799)
barkócza Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108808

Persze, hogy tényleg attól volt-e büdös a törköly, vagy nem, ki tudja?

 

(Megnéztem közben, tényleg így kell írni a harlekinkaticát, csak egybe.)

Előzmény: barkócza (108807)
barkócza Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108807

Ez az új, invazív, amerikai katicafaj, a "harlekin" katica. Franciaországban már komoly problémát okoz a borászok számára, elcseszi a bort. Nálunk most kezdenek panaszkodni róla a borászok.

Előzmény: Törölt nick (108805)
snapszmester Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108806

Ajándék törkölynem ne nézd a minőségét.

Pontosabb hiba leírás kellene. Annyi büdösbogár nem lehet a cefrében hogy hibát okozzon. Ha még is akkor a bor sem jó. Ilyen hibával még nem találkoztam.

Előzmény: Törölt nick (108805)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108805

Tanácsot szeretnék kérni! Ajándékba kapott törkölyt erjedés után ( még szeptemberben!)kifőztem. A végeredmény egy kellemetlen ízű és aromájú pálinka lett. Kiderült,hogy a szüretkor katica bogár és valamilyen büdös bogár( a szőlő gazdája szerint)került a cefrébe. Mit tegyek? Aktív szén, újra főzés vagy valami más?

In Lak'ech Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108804

Én sem azt gondoltam. Nem olyan családból származom én, felvilágosult gyerök vagyok. :-))

Anyag nem vész el, csak átalakul, vagy gazdát cserél. Azt gondoltam, hogy a fehérje már elbomlik. De abban tényleg igazad van, hogy a felcukrozott cefre újraindul.

 

Előzmény: öreg_néne_b (108803)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108803

Az nem pusztul/bomlik/tűnik/annihilálódik el?

Olyan nincs, hogy semmiből lesz valami és olyan sincs, hogy valamiből semmi lesz. 

A döglött fehérje is fehérje. 

Egyébként, ha a teljesen kiforrott, de friss cefrébe cukrot teszel, akkor újra el kezd erjedni, szóval az élesztő legalább egy része él.

Előzmény: In Lak'ech (108802)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108802

"Egyébként lúgos közegben főzve a fehérjéből (élesztő) ammónia keletkezik"

 

Ez világos. De -lehet, hogy kémiai téren való korlátozott ismeretemet bizonyítom- a teljesen kiforrt cefrében fellelhető olyan, hogy élesztő/fehérje? Az nem pusztul/bomlik/tűnik/annihilálódik el?

Előzmény: öreg_néne_b (108784)
snapszmester Creative Commons License 2015.02.02 0 0 108801

Ez saját vélemény: kis hordóban könnyű elrontani az érlelést. 1-2 hét alatt már ihatatlan keserű, barna színű lesz. Ez már szinte művészet. Rengeteget veszít párolgással, amit nem kell pótolni csak elfogy.

 

Kedvcsinálónak adok egy címet.

www.nemesitalok.hu 

A weboldalamon az új hordók kezeléséről is van infó.

Előzmény: Lopeta (108797)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!