Keresés

Részletes keresés

leha Creative Commons License 2001.03.13 0 0 9301
egységes, vagy sem ...

ha jól tudom, O'sensei életében még nevük sem nagyon volt az aikido technikáknak, nemhogy rendszerük (persze lehet, hogy volt rendszer, csak nem leírva, kinyilatkoztatva : ))

a 3200 mozdulatról az jut eszembe, amikor először akadt kezembe az Illatos kert című mű. ebben leírták a férfi és nő egyesülésének sok módját, de nekem nem tetszett, hogy attól, mert most a füle melett támaszkodom, vagy a válla mellet, az most két külön módi ...

szóval ez a hány darab technika attól is függ, hogy ki számolja ...

ilyen alapon lehet mondani, hogy az aikidoban van (ad has) 40 technika, és nem egységes, meg lehet mondani azt is, hogy van többtízezer technika és csak azért nem látszik egységesnek, mert amire azt mondják, hogy irimi nage, abból van minimum 90 féle, és mindenki egy másikat szeret csinálni belőle : )
ne, ezt is jól összezavartam, remélem : ))

Darth Bane Creative Commons License 2001.03.13 0 0 9300
Wazull
Sok mindent elhiszek, de hogy kendo 2. dan... :-))
Pesten kendozol? Ha igen a Fehérvári uton vagy a belvárosban (asszem a Király utcában?)
esetleg máshol?

Wazull, Dlala
Egyebkent kettőtök beszelgetését tényleg más is olvassa. Személy szerint nekem az a véleményem, minél több technika, annál több lehetőség. A 3200 kissé sok ahhoz, hogy mindegyiket ugy tudd használni, hogy az készségszinten muködjön benned. A száz alatti szám az már tényleg inkább közelebb áll szerintem a ténylegesen használható technikákhoz. MIndenesetre egy technikat sem lehet tokeletesen megcsinalni, csak egyre jobban.
AZ, hogy egy stilus szövetsegen belul egyseges, az szerintem meg teljesen normalis. Akar hova megyek edzötáborba, ha azt mondjak seisan, ugyan azt fogom csinalni, mint a mellettem allok. Ugyanugy fogok utni is meg rugni is. (mar amennyire mozgasunk egyezik) HA egy shotokanos melle allok, nem ugyanazt fogom csinalni, pedig az is karatezik, csak nem az en stlusomban. de ok is egysegesek a stilusukon (es szovetsegeiken) belul.

Előzmény: Wazull (9291)
madjoe Creative Commons License 2001.03.13 0 0 9299
;)
Na mondjad mi volt az! Nehezen tudom elképzelni milyen tudást is lehet ott szerezni, ha az alapító maga nem rendszerezte halála elott a stílust. Erre nem lennék büszke. Valamit félreérthetsz.

A beszelgetes elejebol szerintem egyertelmu, mindenki a sajat stilusarol beszelt, esetemben ez az aikido. Te nem tudod elkepzelni, es nem is lennel ra buszke, en atelem, es buszke is vagyok ra, hogy atelhetem, bar szemely szerint elegge csekely erdemeim vannak benne, hogy ilyen. Nem, kivetelesen nem ertettem felre semmit.
byte

Előzmény: DLala (9284)
BLaca Creative Commons License 2001.03.13 0 0 9298
Pontosan ez az! Furcsa számomra, hogy közöttük így csinálom, szemben meg amúgy! Amikor csak 90 fokban vagy elfordulva, akkor hogy csinálod? Arról nem is beszélve, hogy van aki szemből lát, van aki hátulról ugyannabban a pillanatban.
Előzmény: DLala (9297)
DLala Creative Commons License 2001.03.13 0 0 9297
A tükörkép akkor érvényes, ha szemben állsz velük. Ha azonos irányba, akkor természetesen ne tükrözz! :-)
A tükrözést a TF-en elsosorban a gimnasztikára értették, illetve arra az esetre, amikor az instruktor egyedül, szemben áll a tanítványokkal. Amikor egy bizonyos mozdulatot kell tanítani, én általában azt a megoldást választom, hogy minden irányból megmutatom. Ha kell, bemegyek a sorok közé és ott is, hogy mindenki jól lássa. Ez kissé idoigényes, de szerintem megéri.
Előzmény: BLaca (9296)
BLaca Creative Commons License 2001.03.13 0 0 9296
Tegnap megnéztem az Egykoron harcosok voltak című filmet, amit ajánlottál ( Once Were Warriors, They -t nem láttam a címben, lehet hogy nagyon kicsi betűkkel volt).

Nekem egy kissé nyomasztónak tűnt a film története (bár életszerű). Ami keveset a hakáról láttam benne, az viszont nagyon tetszett.

DLala
Egy előadásodat én is nagyon szívesen meghallgatnám az ITF edzőtáborról. A hosszúra eresztett szakmai magyarázatos változat is érdekelne az elkészült anyagból. A jövőben úgy is sokszor fogunk találkozni, remélem, hiszen meg szeretném Tőled tanulni az elájulokolyanjóugrópörgőforgó rúgást.

Tükörkép tanítás
Meglepődve hallottam én is a TF-en, hogy ezt ajánlják, világ életemben a tanítványokkal szemben is mindig ugyanazt ugyanazzal a kézzel csináltam, mint ők. Lehet, hogy rosszul tettem?

BLaca

Előzmény: haka tane (9292)
haka tane Creative Commons License 2001.03.13 0 0 9295
Izgatottan (mégis türelmesen) várok! Előre is köszönöm!
Előzmény: Gemini (9294)
Gemini Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9294
Haka tane,

Van egy NZ kollégám, de szerintem Ő 'csak' szkvassol. Meg fogom kérdezni, van-e egyáltalán NZ kolónia errefelé. Kis türelmet kérek! Magánba válaszolok, a fórumos cimedre.

Üdv:
Gemini

Előzmény: haka tane (9292)
Gemini Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9293
Leha,

OFF
A .mov-ot Apple Quicktime-mal lehet hivatalosan lejátszani, de én az Irfan View-t használom, ami teljes funkcionalitásában is FREE!!!

Innen: http://www.irfanview.com/ tölthető le.

Sajnos, a felvételen hang nincs, végtére is a NIKON 990, amivel felvettem, egy fényképezőgép csupán! ;-)

ON

Gemini

Előzmény: leha (9264)
haka tane Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9292
Gemini!
Köszönöm a - 03.11. 22:37 - kis korrekciót! Igazad van. Örülök, hogy neked is tetszett a Once they were warriors!

Rorimack!
Neked is köszönöm a - 03.12. 13:55 - véleményedet! Milyen sekélyes a gondolkodásom; amiről írtál, az nekem nem is jutott az eszembe, de komolyan!! :-) Így hát a "felhívásomat", most az alábbiakra módosítom:

KERESEK 3 UJZEELANDIT!
(Mert hakázni szeretnék (még ha hobbi szinten is)).

Előzmény: haka tane (9242)
Wazull Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9291
Dlala,

"Nos, akkor itt most mi öreg csókák vitatkozunk."
En nem akartam vitatkozni, komolyan.

"Figyelj már Wazull. Ilyet írsz: "Ezek szerint megsem lenne egyseges a TKD? Megis lennenek mas szervezodesek?" Most komolyan, elfogyott a Cavinton? Igen vannak mások akik TKDnak nevezik magukat, aztán valami shotokanféleséget muvelnek meg protektorban olimpiai ugrabugrát. Már bocs azoktól akik ebben nyomulnak csak megpróbálom röviden és érthetoen. Wazull, nem hiszem el, hogy errol nem beszéltünk volna legalább ezerszer."
Minden stimmel, a Cavintont kiveve. Ahelyett mast szedek. De a neve nem jut most eszembe... :-)))
A felreertes (reszemrol) onnet adodott, hogy en ugy tudtam: van ugye a koreai harcmuveszet(ek kozul) a TKD. Tudtommal ennek van ket tagozata, az egyik az ITF, a masik, hu azt nem irom le, csak ugy, hogy a vege olyan, mint az ITF, de W-vel kezdodik. Ha jol emlekszem. Azt nem tudtam, hogy azt Te nem nevezek TKD-nek. Ha ez igy van, en sem teszem tobbe. Igerem...

"Én mindig is csak az ITF Taekwon-Do-ról beszéltem, ami az alapító saját szervezete.
Vagyis "A" Taekwon-Do-ról."
OK, ez most mar tiszta nekem is.

"Ezt a szövegelést itt mások is olvassák. Én a magam részérol lehetoleg mindig hozzáteszem, ki vagyok, mi vagyok. Ez nem egy belterjes hely. Ezért ütköztem meg azon, hogy ilyenkor nem nevesítetek semmit. Ezt így inkorrektnek éreztem."
Ez egyfajta poenkodas lett volna a reszunkrol azt hiszem. Amolyan: persze, Te is tudod, hogy O is tudja, hogy en is tudom... Na mindegy, ez most nem jott ossze.
A keson jovokrol: Tarde venientibus ossa (annak is a rossza...) mondana muvelt honfitarsunk. Tehat, ha valaki beir ide eleteben egyszer (valami olyasmit, hogy: Marci+Klarika=Love...), anelkul hogy mondjuk vette volna a faradsagot, hogy az elozo tiz hozzaszolast elolvasta volna...
...nos, szemely szerint en nem gondolom ugy, hogy minden hozzaszolasom vegere mintegy alairaskeppen oda kellene biggyesztenem: Dr. Wazull, MD., Ph.D., Kendo 2. dan, Harvard, MGH, Boston, MA...
:-)))

Előzmény: DLala (9290)
DLala Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9290
Nos, akkor itt most mi öreg csókák vitatkozunk.

Figyelj már Wazull. Ilyet írsz: "Ezek szerint megsem lenne egyseges a TKD? Megis lennenek mas szervezodesek?" Most komolyan, elfogyott a Cavinton? Igen vannak mások akik TKDnak nevezik magukat, aztán valami shotokanféleséget muvelnek meg protektorban olimpiai ugrabugrát. Már bocs azoktól akik ebben nyomulnak csak megpróbálom röviden és érthetoen. Wazull, nem hiszem el, hogy errol nem beszéltünk volna legalább ezerszer.

Én mindig is csak az ITF Taekwon-Do-ról beszéltem, ami az alapító saját szervezete.
Vagyis "A" Taekwon-Do-ról.

Más.
Ezt a szövegelést itt mások is olvassák. Én a magam részérol lehetoleg mindig hozzáteszem, ki vagyok, mi vagyok. Ez nem egy belterjes hely. Ezért ütköztem meg azon, hogy ilyenkor nem nevesítetek semmit. Ezt így inkorrektnek éreztem.

Előzmény: Wazull (9289)
Wazull Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9289
Kedves Dlala,

"Nem azt írtam, hogy valami magasabbrendubb,"
Azt en sem irtam. Valami olyasmit irtam, hogy "jobb"...

"hanem azt, hogy nehezebben tanítható és elsajátítható, mert óriási a tananyag."
Lehet hogy meglepo, de ha valaki csak EGYETLEN MOZDULATOT gyakorol, es azt akarja tokelyre fejleszteni, arra sem biztos, hogy elegendo egy elet. Plusz mindez megspekelve a mar korabban emlitett jellemfejlesztessel...

"És mivel ezt is milliók gyakorolják szerte a világon, ennek az egységben tartása sokkal, de sokkal nehezebb."
Miutan ezt mar nem eloszor allitod, es ehhez nyilvan Te ertesz, igy ezt nem vitatom tovabb...

"Ezért tartom szenzációsnak, hogy mégis sikerül egységben tartani."
Mar bocsi, de minden kotozkodesi szandek nelkul:
"Voltak a szemináriumon más TKD szervezetbol, olyanok, akik az ITF-hez kívánnak csatlakozni. Miért? Elmondták, hogy bejárták a világot, de sehol nem találtak használható Taekwon-Do-t, csak az ITF-et."
Azt hiszem, ezt Te irtad ma. Ezek szerint megsem lenne egyseges a TKD? Megis lennenek mas szervezodesek?

"Én csak ennyit írtam, de ha nem esik le, akkor sajnálom. Ha nem vagytok képesek értelmesen írni és csak a háttérben vihorásztok a kétértelmu célzásaitokon, nos akkor bocs, de keressetek más madarat, nem vagyok vevo az ilyen humorra."
Mar meg egyszer elnezest, de azt hiszem, Te, madjoe, meg en mar vagyunk annyira regi csokak ebben a topicban, hogy ne kelljen a tudatalattink legmelyere leasni, vajon milyen stilusban kokanyolhat a masik (harmadik) ember. Ha ezt ketertelmu celzasnak, hatterban vihoraszasnak veszed, tenyleg oszinten sajnalom, es elnezest kerek erte...

"Csillagos kisbicska nincs benne a 3200-ban, mert ez csak a fegyver nélküli mozdulatokat taglalja."
Akkor a madjoe altal emlitett stilus (nevezzuk az egyszeruseg kedveert Aikidonak... :-))), nem beszelve az "altalam is emlitett stilus"-rol, nevezeeuk csak az egyszeruseg kedveert Kendo-nak :-))) ), az csak kifutoinas lehet a TKD mellett. En meg meg azt hittem, hogy az Aikido tartalmazza a legtobb technikat...

Előzmény: DLala (9288)
DLala Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9288
Nem azt írtam, hogy valami magasabbrendubb, hanem azt, hogy nehezebben tanítható és elsajátítható, mert óriási a tananyag. És mivel ezt is milliók gyakorolják szerte a világon, ennek az egységben tartása sokkal, de sokkal nehezebb. Ezért tartom szenzációsnak, hogy mégis sikerül egységben tartani. Én csak ennyit írtam, de ha nem esik le, akkor sajnálom.
Ha nem vagytok képesek értelmesen írni és csak a háttérben vihorásztok a kétértelmu célzásaitokon, nos akkor bocs, de keressetek más madarat, nem vagyok vevo az ilyen humorra.

Csillagos kisbicska nincs benne a 3200-ban, mert ez csak a fegyver nélküli mozdulatokat taglalja.

Előzmény: Wazull (9285)
Wazull Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9287
Dlala,

en ismerem azt a stilust, amit madjoe is ismer... :-)))
Viszont az a stilus mar kozel sem tunik annyira szervezettnek szamomra, mint az "altalam is emlitett stilus" (habar azt is japan ember talalta ki...) ... :-)))
Nem a technikakrol beszelek, mert azokat ott nem ismerem, hanem a szervezeti felepitesre, vizsga es fokozatrendszerre gondoltam...

"Bírom, hogy mindenki ilyen kis szemérmes. Mi van, cenzúrázzátok magatokat?"
Persze, mert nem akarjuk, hogy kimoderaljanak bennunket... :-)))

Előzmény: DLala (9284)
Wazull Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9286
madjoe,

mar irtam korabban a Su-ha-ri-rol. Amit nyilvan Te is ismersz. Ebbol kifolyolag nyilvan nem kell magyaraznom, miert nem volt ket mozdulata sem egyforma... :-)))
A smiley-jaid is erre utalnak... :-)))

Előzmény: madjoe (9283)
Wazull Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9285
Dlala,

azt hiszem 3200 mozdulat onmagaert beszel. Ebben nyilvan benne van mar az is, hogy csillagos kisbicskamat otthon veszem-e elo, vagy a szomszedban...
Hogy az "altalam emlitett stilus"-ban hany mozdulat van, oszinten megmondom: nem tudom. Maradjunk abban amit irtal: kevesebb mint 100.
Hogy a stilus most torekedne az egysegesites FELE, az nem igaz. Mar most egyseges. Akar a technikakat, akar a vizsgakat, fokozatrendszert, gyakorlatilag barmit tekintve...

"Egy formagyakorlat attól lesz bonyolult, hogy nagyon sok lépésbol áll és technikailag nehéz elemek követik egymást. És egy rakás van belolük."
Azt hiszem, en is valami ilyesmit irtam, ha nem is pont szo szerint. VISZONT: azt ugye nem gondolod komolyan, hogy ha az egyik stilusban tobb formagyakorlat, vagy technika van, mint a masikban, az "jobb" is lenne egyuttal? Foleg miutan a technikak elsajatitasa a harcmuveszetektol a Mako-Jeruzsalem vonulatba esik. Mar tobbszor volt szo itt a topicban rola, hogy vannak stilusok, ahol csak a technikak elsajatitasa a cel. Ezeket illetik ugye "jitsu" nevvel altalaban (magyarul: hogyan oljem meg a masik embert gyorsan, takarekosan...). Mas stilusokban igyekeznek ezt megfejelni a "szemelyiseg fejlesztesevel" is. Ezek a stilusok hallgatnak altalaban a "do" nevre. (magyarul: hogyan lehetek egy kicsivel jobb ember ma, mint tegnap voltam...)
Ezt nem magamtol talaltam ki, egy, az "altalam emlitett stilus"-bol valo 7. danos mester jott Tokiobol kb. ket hete egy edzotaborba hozzank, es a topicon par hete felvetodott kerdest nekiloktem, nosza valaszolja mar meg. O azt mondta, amit irtam par sorral feljebb. Miutan nemcsak gyakorolja is az "altalam emlitett stilus"-t, hanem egyetemen tanitja, meg a hozza kapcsolodo Budo filozofiat is, igy elhittem amit mondott (ez azert sem esett nehezemre, mert en is igy gondoltam... :-))) ).

Előzmény: DLala (9282)
DLala Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9284
Na mondjad mi volt az! Nehezen tudom elképzelni milyen tudást is lehet ott szerezni, ha az alapító maga nem rendszerezte halála elott a stílust. Erre nem lennék büszke. Valamit félreérthetsz.
Bírom, hogy mindenki ilyen kis szemérmes. Mi van, cenzúrázzátok magatokat?
Előzmény: madjoe (9283)
madjoe Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9283
;) Én meg tudok olyan stílust mondani, hogy még a nagyfonök sem csinált soha két egyformát, soot erre még büszke is volt. :)

(szméjli + sovinizmus: minednki annyira, amennyire kell neki... nekem peldaul egyaltan nem, es orulok is neki)

DLala Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9282
Tegnapi információ, az alapító szerint több, mint 3200 féle mozdulat és ezek végtelen számú kombinációja... Neki tudnia kell, mennyi. Pár nagyságrenddel nehezebb feladatnak tartom így az egységesítést, mint olyan esetben, ahol maximum mondjuk száz mozdulat van (mennyi is?). Ráadásul ahogy írod ott is nehézségeket okoz egyben tartani a népeket és lépéseket próbálnak tenni az egységesítés FELÉ. Minden tiszteletem azoké a mestereké, akik járják a világot és oktatnak, de ha egyikük ezt mondja, a másikuk amazt (ami tképpen nem lenne baj, hiszen mindegyikük beleadja a saját egyéniségét, hozzátesz vagy elvesz valamit), de az egész világra egységes stílusuk soha nem lesz.
Egy formagyakorlat attól lesz bonyolult, hogy nagyon sok lépésbol áll és technikailag nehéz elemek követik egymást. És egy rakás van belolük.
A tanítási módszer, a kidolgozott és kiforrott rendszer, valamint a rengeteg befektetett munka bizony eredményes. Meg lehet csinálni.
Előzmény: Wazull (9281)
Wazull Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9281
Dlala,

Nem hiszem, hogy a mennyisegnek tul nagy szerepe lenne itt. A stilus, amirol beszelek, mar kozvetlenul a II. vilaghaboru utan tett lepeseket az egysegesites fele (foleg ami a katakat illeti). Tegyuk fel, hogy tenyleg nincs olyan sokfele mozdulat az altalam emlitett stilusban. A TKD-ben olyan sokfele van, ugy gondolod? Mar esett szo arrol tobbszor is itt a topicban, hogy az embert default dolgokat tud vegrehajtani, merthogy anatomiailag olyan konstrukcioja van. Mitol lesz egy kata "bonyolult"? Nyilvan attol, hogy azt a viszonylag keves szamu mozdulatot sokfelekeppen lehet osszekotni, varialni. Ilyen ertelemben az "altalam emlitett stilus"-ban is vegtelen szamu variacio letezik. A stilus vezetoinek bolcsesseget jelzi (ugye, nem is volt tul patetikus... :-))) ), hogy halgattak a jozan eszukre, es korlatoztak onmaguk hiusagat... :-)))

Előzmény: DLala (9280)
DLala Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9280
Az elso pontra OK, de mondd csak, hány mozdulat van összesen abban a stílusban amirol beszélsz?
(Nem fikázás!)
Előzmény: Wazull (9279)
Wazull Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9279
Dlala,

smiley-k.
Elso: OK, egy kis sovinizmus a sajat stilusunk iranyaban soha nem viheto tulzasba :-))) (ezt a smiley-t nem magyarazom)
Egesz VELETLENUL tudnek kapasbol mondani legalabb egy olyan agat (nem is olyan kicsi, mert kb. 10-12 millionyian gyakoroljak a vilagban...), ahol nem tul meglepo, ha egy hatso-albaniai es egy kozep-bengali gyerek ugyanugy hajt vegre egy katat, vagy egy adott technikat...

Masodik: gyakorlatilag ugyanaz, mint az elso, csak probaltam humorosabban felfogni a dolgot...

Harmadik: errol Fodhozragatt is irt. Egy ilyen kitetelre: "A dolog hölgyekkel is muködött, ki lett próbálva." ne haragudj, csak egy ilyen smiley-ra futotta a reszemrol... :-)))

Előzmény: Wazull (9276)
Wazull Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9278
praclee,

"Nem kérem rajtad számon csak karácsony óta nem írtál!!:(és már hiányoznak a levelek!!:("
Bocsi, de nem gondoltam, hogy ennyire fontos faktor vagyok az eletedben... :-)))


"hmmm...miért szerintedm kevesett tudott."
Ezt en nem tudom megitelni, mert teljesen mas jellegu dologgal foglalkozok...
Vannak azonban bizonyos iranyelvek, amiket figyelembe szoktam venni. Ugymint:
mar irtam rola, harmincegynehanyevesen az ember meg igencsak zoldfulu. Meg akkor is, ha harmincegynehany eve csinalja, amit csinal...
A masik: hol kezdett el tanitani? Amerikaban...
OK, most jon a magyarazat, hogy persze, mert genya vagottarcuak "otthon" nem engedtek, meghogy felver volt, amit mar Te is irtal...
Ehhez csak ennyit, hogy a tv-ben eppen most reklamozzak a "tai fit"-et (http://www.beachbody.com/TaiFit/index.asp?t=3679). Azzal inditanak, hogy egy nagy darab (talan kicsit kover) fekete ember tancikal a kamera elott, es elkezdi fikazni a Tae-bot (www.taebo.com, amirol mar targyaltunk, hogy eleg gagyi), hogy "ne adj $60-t egy Tae-bo videokazettaert, mert tolunk $20-ert jobbat kapsz..." Szoval a hulyeseget is lehet meg tovabb hajazni, erre akarok kilyukadni. Ja, es aki kitalalta: "Lawrence Whitaker 5th grade grand master", hogy miben, azt nem tudtam elolvasni, mert csak epp felvillantottak...
Szoval ilyenkor tamad az embernek sirhatnekja...
B.L.-re visszaterve: amiben szamomra vitathatatlanul nagyot dobott: a harcmuveszeteket filmvaszonra vitte. (OK, nyilvan Amerikaban egy alkalmi munkabol tengodo, a nyelvet epphogy beszelo kinai (barmilyen nacio, termeszetesen) nyilvan BARMIT elvallal, hogy rizst tudjon az arcaba tenni naponta). Neki jol jott, hogy az epizodszerepeire raharapott a showbiz, es penzt lattak benne. Ez egyszersmind TENYLEG segitette a hm-ek nepszerusiteset...

"Számomra ő a legnagyobb.Na jó persze ott van ueshiba meg a többiek...de ők másmilyenek."
Szerintem: Ueshiba...
Persze, ok masmilyenek, mert nem szineszek...

"Ne mond azt hogy ő egy középszerű harcos volt."
Biztos nem az volt, ha Te is allitod, en meg irtam, hogy nem tudom ezt megitelni. A szemelyisegzavarait annal inkabb megertem...

"Fantsztikus tehetsége és képessége volt.
Ha látott egy technikát:1.majdnem olyan jól visszadta mint amilyet látott."
Mi az, hogy MAJDNEM? Ne legyunk szerenyek, ha mar magasztaljuk, irjuk csak nyugodtan: eppen olyan jol...

"2:ugyan olyan jól.
3:Jobban és alakított rajta úgy hogy az használhatóbb legyen."
Hat igen, erre akartam celozni... :-)))))))))

"Ne mond azt hogy ő egy sima ember volt.Akkor minek irigykedtek rá anyian és minek akarta mindenki letaszítani??"
Letaszitani? Megis honnan?????

"Mondtam hogy aki el akarja hinni az elhiszi.Ezt sehol nem publikálták."
Tudod, par sorral eppen arra probaltam celozni, hogy a vilagot SAJNOS tenyleg a penz mozgatja. Barmilyen sz@rt kepesek eladni (akar konyvben is...), ha van aki fizet erte...

"Jaa de... már láttam vhol.Nem mondok nevet hogy ki mondta de mondhatok,ha kívánod.nem kérdeztem rá pontosan de éppen majd egyszer rákérdezhetek bár nem tom hogy veszem ki magam."
Ez igy elegge a levegoben log igy...

"Igen elég pontatlan voltam.Nem egy újságíró volt.Nem tom ki.Vmilyen harcművészeti akárki aki csinált egy könyvet is.Molnár Csaba könyvábe láttam ezt az írást."
Lasd fent...

"Persze hogy nem mutogatja cirkusba a tehetségét."
Ebben egyetertunk. Akkor hol? Esetleg filmen????

"Te nem hiszel az ilyenekbe.Szerintme teljesen igaz."
Persze, vannak dolgok amikben hiszek. Viszont a sajat szubjektumom ennek nyilvanvaloan hatarokat szab...

Előzmény: praclee (9265)
DLala Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9277
Némi magyarázatot plíz a különbözo szmájlikra...
Előzmény: Wazull (9276)
Wazull Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9276
Dlala,

"Nagyon sok dolog közös gyakorlással megy, ez elsosorban az egységesítést szolgálja. Talán nincs is még egy olyan harcmuvészeti szervezet a világon, amelynek muveloi ennyire egységesen dolgoznának mindenhol a világon, mennyire egységes a színvonal, mint az ITF."
Khmmm, khmmm...
:-(((

"Erre példát is statuáltak. Jöjjön ki 5 ember 5 különbözo országból, soha nem látták egymást elotte. Beáll. Vezényszó. És az 5 ember (az elso egy-két bizonytalanabb lépés után) tökéletes összhangban képes eljárni egy elég bonyolult formagyakorlatot, persze olyat amelyet mindegyikük ismer."
Hmmm...
:-)

"A dolog hölgyekkel is muködött, ki lett próbálva."
:-)))))))))

Előzmény: DLala (9259)
Wazull Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9275
TLM,

OK, most mar ertheto a dolog. Bar a bemutato szamomra azt jelenti, hogy valami idegen arcoknak (akik altalaban nem ertenek a dologhoz) bemutatjuk amit tudunk. Ezek szerint ez egy amolyan "meglepi sajat magat" demonstracio lesz...

Előzmény: TLM (9249)
Wazull Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9274
SMH,

ingyen semmi nincs a vilagon. A szervezet amit en ismerek, az a JOCV. A JOCV-seket a japan allam fizeti (fizetes+ lakas egy resze), masreszt a fogado felnek is be kell szallni a lakasberletbe...
Ezen kivul a fogado felnek nem kell fizetest adnia a JOCV-snek, tehat ilyen ertelemben "ingyen" van a dolog.
Az mas dolog, ha amerikai mintara elmegy onkentesnek 1-2 honapra dolgozni a vilag valamelyik zugaba, ugymond nyelvet tanulni, meg vilagot latni...
Ekkor is kap valamennyi zsebpenzt, plusz a szallast kajat fizeti valaki neki...
Ha rosszul ertettem valamit, javits ki kerlek...

Előzmény: sexmachinehead (9248)
DLala Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9273
Ez nem TKD specifikus, a tükörmozgásos tanítást a TF-en is javasolják. Ha megnézel egy aerobikórát, jó esetben ott is ezt látod.
Megzavarhatja az embereket, ha te mindig az ellenkezo irányba mozogsz. A kezdoknek éppen elég arra figyelni, hogy össze ne keverjék a bal kezüket a jobb lábukkal, nemhogy még elojelet is váltsanak mikor magyarázol.
Az utánzás egy nagyon jó tanulási módszer.
Előzmény: GBotond (9272)
GBotond Creative Commons License 2001.03.12 0 0 9272
Sziasztok!

A különbségekkel kapcsolatban lenne egy kérdésem: annak idején a mesterem tükörben mutatta a gyakorlatokat (gyerekklub volt), hogy könnyebb legyen utánozni. Már nem emlékszem, hogy csak a bemelegítő gyakorlatoknál volt-e ez így, vagy a bázistechnikánál is. De aztán a központi edzőteremben is volt, aki így csinálta, most itt viszont nem is hallottak még ilyesmiről. Akkor ez az én mesterem (és az ő mesterének) egyéni koncepciója volt, vagy régebben volt a TKD edzéstartási tanaiban valami ilyesmi, aztán kikopott?

Köszi:

GBotond

Előzmény: DLala (9271)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!