...ne izgulj nálam is ilyen nagy...ráadásul nálam a jobb oldalon és csak a kép harmada látszik az egésznek...ha nálad is így jön, akkor először a kurzorral (bal klikk), húzd a képet középre, de ezt is csak a felső sötét sávra helyezve tudod megtenni...így ha már előjött a "jobb felső", lehet a teljes képet a le-fel nyíllal mozgatni, vagy kicsinyíteni úgy, ahogy Feribá
Van egy ismerősöm, aki üstöket gyárt Pécsen, rozsdamentes anyagból, bármilyen kérésnek eleget tud tenni, gyárban készíti az üstöket, bármilyen méretben, 1és 2 mm es anyagból. Ha valakit érdekel írjon.
Láttam az egyik hirdetőn egy elég összetett és árban nagyon durva kozmaolaj szűrőt.
Amellett, hogy akárki hulladékból helyből lekoppinthatja, tovább lehetne gondolni a dolgot, hogy lehetne két legyet ütni egycsapásra.
Arra gondolok, hogy a kozmaolaj szűrőt és az eprüvettát egy eszközben integrálni. Ez a zártszelvényes forma, igen alkalmas lehetne erre a szűrő alakja miatt, míg a csőből készült eprü erre nem alkalmas.
Én per pill megrekedtem a továbbgondolásban, de mint ötlet szerintem nem rossz.
Hogy lehetne esetleg még egy zártszelvény hozzáadásával ezt is belefoglalni? Vagy elég csak az elsőbe beletenni a fokolót?
...való igaz, ezt a ma oly divatos szóval élve "benéztem"...mentségemre csak azt hozhatom fel, hogy ennek a mondatnak a tartalma számomra kicsit félreérthető, de igaz lehet...
..."A sisak és a defi találkozására utalhatott"...
......mivel a legtöbb főzőnél, az üstfedővel egybeépített sisak így
(együttesen) töltik be a "defi", vagyis a léhűtéses deflegmátor szerepét, először azt gondoltam, hogy nála is ez a helyzet...
...ez néha, azért is ad okot a félreértésre, mert itt is gyakran találkozunk olyan megoldással, hogy az üstön lévő, azt lezáró fedőt nevezik sisaknak, vagy kupolának...
...ez utóbbi, talán még inkább inkább elfogadható, de sisaknak (Snapszi ábráit nézve), csak az üstfedőn lévő, ahhoz (nagy átmérőjű nyílással) csatlakozó, léghűtéses deflegmátort nevezzük, függetlenül a formájától...és ha már van egy sisakunk (az üstfedőn), arra miért tennénk egy másik léghűtéses "defit", hacsak az nem egy vízhűtéses erősítő feltét, vagyis egy Pistóriusz tányér...
...én legalábbis így értelmeztem...
...ha azonban egy meglévő sisakra tesz fel egy plusz "defit", azt célszerű, minél nagyobb
"E kézfogásokat a gyümölcsöt feldolgozók is, ha az czélszerűnek látszik, igénybe is vehetik, de ne hagyják más oldalról figyelmen kívül (v. ö. zamat), hogy a levegő csak a vázolt irányban tehet szolgálatot, míg a préselésnél, cefrézésnél és az erjesztésnél, a levegő állandó szabad járása nem éppen kívánatos.
Ugyanis a levegő és az abban lebegő por, eczet - legyek és egyéb röpködő rovarok terjesztői az erjedésre káros mikroorganizmusoknak. Ez már maga is veszély, de egyrészt fokozza ezt, hogy a gyümölcssavakat és a kész alkoholt felélő borvirágok, oidiumok, penészek, mind levegőt kedvelők. Általános szabály szerint felállítható, hogy a mikroorganizmusok, különösen ha a czefrék, tápoldatok felszínén, levegőtől jártán élnek, úgy a szerves vegyületek igen hosszú sorát, beleértve a saját erjedési termékeiket (alkohol, sav, hydrogén, methan stb.), nem mindig kellemes, de a legtöbb esetben, idegenszerű, dohos, penészes szag kíséretében, czukor-, glukol-, czroijm-, oxal-, végül szénsavakká és egyéb más vegyületekké élenyítik. Az alkoholt kiváltképpen az eczet- baktériumok támadják meg. Az eczetbaktériumok a szabad savakban szegény és 3—5°/o alkoholtartalmú borokkal könnyen birkóznak meg. Az eczeterjedés, az alkoholnak eczetsavvá és vízzé való részleges élenyítése, azaz elégése.
CH3CH2 OH -+- O2 = H2O+CH3 COOH
alkohol oxygén víz eczetsav
Idővel az eczetbaktériumok, az eczetsavat tökéletesen szénsavra és vízzé égetik el.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kedves Mester, szerintem a kérdése nem a deflegmátor kimeneti oldalára vonatkozott (de majd ő is biztos írni fogja).
A sisak és a defi találkozására utalhatott.
Ezen már én is filóztam, amikor egy neves pálinkafőző oldalán láttam, egy alul-felül hollanderrel csatlakozó deflegmátort.
Szerény véleményem szerint is az a jó megoldás, ha alul nincs túlságosan beszűkülve, mivel a melegítés a főzőből a gőzt folyamatosan tolja fel, a lecsapódott flegma nem tud visszafolyni az üstbe a szűk nyakon keresztül, következésképp torlódik, majd újra felmelegedve ismét gőzzé válik és előbb-utóbb továbbjut a páracsőbe...
Én legalábbis erre a következtetésre jutottam... :)
"Segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben...
A nagyobbik főzőm sisakjára felkerült egy 5 lityis deflegmátor amibe gőzelosztó tányér is került ...elvileg használható Pistorius ként is ,mert a teteje peremes kialakítású és a víz elvezetésére is van csatlakozási lehetőség.
Elvileg klasszikus deflegmátorént fog üzemelni nállam (nem lessz hűtve)
Egy ekkora térfogatu definek elégséges lehet a sisak csatlakozásánál 3/4 "menet ?
Elegendő lehet a belső átmérője a flegma visszajuttatásához az üstbe? Előfordulhat hogy a megnövekedett deflegmáció miatt esetleg feltorlódik a csatlakozásnál a flegma? Itt arra gondolok hogy a kifolyás a hűtőből szakaszos lessz vagy ,"bugyog" vagy egyéb problléma jelentkezik a torlódás miatt....
Ne fogjátok vissza magatokat :)"
...úgy láttam, hogy a válasz a kérdéseidre késik, úgyhogy "nem fogom vissza magam"..:)...
...segítség lett volna, ha tudjuk mekkora a "nagyobbik főződ", meg hogy mit értesz gőzelosztó tányér alatt?...a gőzt (párát) nem kell elosztani (max terelni), eloszlik az egyenletesen magától is...attól, hogy a tetejére vizet tölthetsz, még nem biztos, hogy "Pistorius-tányér"-ként működik...a lényeg, a megfelelő belső kialakításban van...
...nem a deflegmátor térfogata határozza meg a kimeneti nyílás nagyságát, hanem többnyire az üst térfogata...az 5-literes deflegmátor jól passzol egy 20-30-literes üsthöz és ahhoz nem túlzás az 1"-os kimenet sem 22-es csővel...de ha 3/4-es a kimeneted 18-as csővel, azzal sincs baj, nem fog visszatorlódni, bugyogni, ne félj semmi gond nem lesz vele...
Igen értem, csak nem frissítettem időben az oldalt és nem láttam, hogy jött újabb válasz.... de azért köszi :) . Azóta már olvasgatom "golyós" hozzászólásait a témában, nagyrészt választ is kaptam a kérdéseimre..
Üdv a sok főzőtársnak! Idetévedésem oka az lenne hogy érdeklődnék (mivel látom h vannak itt építő szellemű emberek) h esetleg van e valakinek kimaradt 2 colos saválló csöve (leeresztéshez kellene) és réz lemez (amiből a sisakot készíteném el) mivel nem szeretnék ilyen kis mennyiségért egész darabokat megvenni. Vállaszért előrre is hálás vagyok.
Köszi a gyors válaszokat. Bár ezt az űrtartam szorozva 1 kw-al nem nagyon értem :) az úgy elég sok nem? De az is lehet, hogy csak nem tudok számolni :P Amúgy egy 50 l főzőről lenne szó..
Nem hiszem hogy az alapján kelleni ki indulnod ,hogy a két fal között mennyi legyen a hőmérséklet - de ha vizes akkor ( 110°C ) ha olajos akkor (120>°C) az már jó lehet - Egy jónak mondható szám - a főződ űrtartalma x 1 KW ez lehet a minimum ahhoz hogy megfelelően működjön ! Szerintem