Keresés

Részletes keresés

Darth Bane Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9516
Ha azt mondjak nektek, hogy egy japán harcművészetet űzőnek a vállát kell figyelni, szerintem tévednek. Igen egyszerü oknál fogva: Ha a válla kezdi a mozgást vkinek, az stilustol függetlenül valoszinuleg rosszul csinalja a gyakorlatot. Ugyanis minden MINDEN mozgas csipöböl indul, lépések, rugasok ütések, védések, stb. Szóval nézheted a vállát, de mire a vall mozdul, a kéz is uton van. Szoval akkor mar inkabb a csipőjét figyeljétek.
Nekünk soh nem mondtak, kinek milyet kell figyelni. Szrintem nem erdemes egy embernek egyettlen pontjara figyelni, mondjuk nezed a vallat, nem latod a lábát, legalábbis nem annyira mint a vallat. En inkab egyszeruen az ellenfélen keresztül moge nezek, nem figyelve konkretan semmit.
praclee Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9515
Orltran nem hisze hogy menne.Ugyanis orvosi igazolása van!.Itt nálam::-D
Nélkülem nem tud menbni mert nálam van a slusszkulcsa.:-D

Jaaa orltran
figyi!
A multkor írtál én arra rögtön válaszoltam de te azóta nem válaszoltál.Ha majd lesz időd lécci írj.
kösz

Apropóóóó
Ki nézte a Csodavilágot!!
Én véletlenül kapcsoltam át és egy shaolin bemutató volt egy londoni színházteremben!
Látta vki.Ha érdekel vkit leírom részlertesebben.
És ki látta a kickboxer 5-öt?Ez 100szor jobb volt mint a 4!!!

Babaloo Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9514
Így most valótlanságnak tűnik, amit írtam, holott egy pillanatra sem képzeltem magam az instuktorok közé, és azt a látszatot sem akartam kelteni, hogy milyen király vagyok. Én úgy emlékszem, hogy 3 részre osztották szét a társaságot, kezdőkre, haladókra (akik vmilyen szines övvel rendelkeznek) és instruktorokra. Maga szifu így nevezte a csoportokat, ezért neveztem én is így. Szó sem volt arról, hogy én az instuktorok közé kerültem volna, és nem is állítottam ilyet.
Megállj, még nagyobb odaadással fogom gyakorolni a földrevitelt :)
Előzmény: 4UM (9504)
DLala Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9513
Azért szembol nehezen fogod látni a könyökömet. Amikor meg már úton van, az már késo. A vállmozgás azért lehet árulkodó, mert az már akkor mozog, amikor a kar még el sem indult. Itt kaphat egy kis esélyt a védekezo, hogy felismerhesse, támadás készül ütéssel.
Apropó, a lábamnak melyik részét figyeled? Mert ugye az nálunk egyenértéku a kézzel. Kétlem, hogy egyszerre mind a négy végtagomat figyelemmel tudd kísérni. (WC-s valószínuleg lábbal fogok támadni, nem vagyok hülye belemenni egy kezes közelharcba).
Én sokszor a szemkontaktust keresem (egy ellenfél esetén, ami ugye egyszerusített helyzet). Nagyon sokan elárulják magukat és az eloször az arcon mutatkozik meg, azon belül is leggyakrabban a szemekben. Az ázsiaiak sokkal ügyesebben palástolják ezt.
Előzmény: Fődhözragatt (9511)
sister moon Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9512
De igen. A bátyám Mátészalkán:-)))
És rajta kívül még ezernyien...
:-)))

sm

Előzmény: praclee (9493)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9511
DLala
"Bassmant érte pl. meglepetés, amikor arra számított, én is úgy ütök, mint a japánok. Ok ugyanis pl. úgy készülnek a japán stílust muvelok ellen, hogy a vállukat nézik. Az nagyon pontosan elárulja, mi fog történni és viszonylag könnyu megelozni. Na ez nálunk nem jön be."
TWCK-ban viszont az ellenfél könyökét figyeljük, ahogyan az Cheung nagymester honlapján is olvasható a Principles of Wing Chun részben: "Watch the leading elbow". Ez bármilyen stílusú ellenfél ellen használható, mert ha üt, akkor a könyöke is mozdul. Miért nem a kézfejét nézzük? Azért nem, mert az sokkal gyorsabban mozog, mint a könyöke, hiszen azonos idő alatt jóval hosszabb utat tesz meg. A könyök mozgása mintegy lassított felvételként jelzi, mi történik, így könnyebben észlelhető, követhető. A "Strategies of Wing Chun" részben pedig az olvasható, hogy: "Trap the leading elbow". Azaz nemcsak figyeljük, hanem rá is megyünk, igyekszünk ott fölvenni vele a kontaktust a külső, "vak" oldalára kitérve, mert ahhoz a jó kis "rámászós" stílusunkhoz kell a kontaktus. Ezt a "rámászósdit" már ismered. A könyök azért jó hely a kontaktusra, mert ott igen jól lehet kontrollálni az egész karját - ha pl. a csuklóját fogdosom, ugyanazzal a karjával könyökütéssel még vígan pofán vághat, ha a felkarját fogdosnám, könyökből mozogva ököllel, kézéllel, akármivel megint csak pofán vágna. A könyök-kontaktussal tudom leginkább korlátozni a lehetőségeit, ráadásul - ha olyan a helyzet - a könyökhajlatnál van hely az ütéseimnek, nem akadok bele a vállába. Mutatni könnyebb lenne, mint leírni, mert ez egy kicsit más, mint Bassmanék irányzatában, ha nem tévedek. Majd ha már nem leszek ennyire zöldfülű kezdő, megmutatom, hogy van ez kitalálva minálunk. Most még enyhén szólva nem tudnám meggyőzően demonstrálni.
Előzmény: DLala (9510)
DLala Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9510
Ez a csípod gyorsítja a kezed c. dolog olyan japános...
Khm, szóval a Taekwon-Do (az igazi) az nem így üt.
Ennek a következok az okai. Az egyik, hogy ha nem kell, nem riszálja feleslegesen a csípojét, egyenes vonalban szemben marad, így stabilabb. Csípoforgás helyett a térd rugózását használja (kneespring szóra keress a szakirodalomban), amely hasonló a természetes sétáló mozgáshoz. Ilyenkor az ember egy kicsit fel-le mozog, ha a feje tetejét nézzük, egy teljes szinuszhullám periódust kapunk. (Bocs ezekért a tudományos szövegekért, dehát a TKD már csak ilyen. Ez nem vicc!) Tehát a TKD-s egy kicsit fel-le mozog, viszont ütéskor nem emeli meg a vállát, sot lehetoleg semmilyen irányba sem mozgatja, lazán, elernyesztve tartja. Bassmant érte pl. meglepetés, amikor arra számított, én is úgy ütök, mint a japánok. Ok ugyanis pl. úgy készülnek a japán stílust muvelok ellen, hogy a vállukat nézik. Az nagyon pontosan elárulja, mi fog történni és viszonylag könnyu megelozni. Na ez nálunk nem jön be. Egy szembol jövo mezei ütés olyan, hogy ha jól csinálják, nem nagyon árul el szembol semmit a mozdulatból az elején (ráadásul menetközben lehet váltani valami másra. Undorító. :) ) Ha mindenáron az egyenes vonalú mozgáshoz ragaszkodunk, az valahol a testben mindenképpen izomfeszülést okoz, tehát lassít, valamint energiát pocsékol. Maradjunk a természetesnél, a természetes mozgáshoz közeli megoldásoknál. A természetben nincsenek tökéletes egyenesek.
Előzmény: BLaca (9506)
Csen Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9509
Fődhözragatt
Szóval szakállas vagy csalsz, és ráadásul még lógós is. Téged már bizonyosan meg foglak ismerni! :-)))
Néhány kínai egy szeminráiumon próbára akarta tenni, hogy milyen is a tudása. Úgy tudom eléggé elenedték magukat, így Csabának egy fojtásban kellett elmagyarázni az egyiknek, hogy mit is illik ilyenkor. Állítólag kínában az ilyen teljesen természetes, és könnyedén kezelik az ilyen szituációkan Nálunk mindenesetre kissé szokatlan az ilyen.
Egyébként, ha jól informáltak akkor a TWCK mellett egy déli ving csun rendszert is tanult, ahol kissé más felfogásban dolgoznak.
Azóta nem halottam róla, hogy rendeztek volna kínai napokat, pedig szívesen elmennék megnézni, de biztos vannak nálam jobban informáltak ebben.
Darth Bane Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9508
Na ez az, amit irtam, hogy mindenki meg tudja magyarani a sajatjat, hogy az miert ugy jo ahogy van. Es egyebkent szerintem mindegyik elfogadhato magyarazat, tobbekkozott ezert vannak kulonbozo stilusok. Ez igy van rendjen, legalabbis szerintem.

4UM: A hikite az a karateban az technikak gyakorlasa kozben a hatul levo kez helye.

BLaca Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9507
OFF

Konzervatív erőtér
Attól függ, melyik párt rendezvényén verekszel. Szerintem tudni kell radikális, sőt liberálbolsevista erőtérben is bunyózni. :-)

ON

Előzmény: DLala (9503)
BLaca Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9506
Hikite ( DLala, Darth Bane )

Szerintem van egy lényeges dolog: a csípőd gyorsítja fel a kezed, a csípő adja át a tested dinamikáját. Ha távol van a hikite a csípőtől, ez a szerep kevéssé érvényesül.

BLaca

Előzmény: DLala (9503)
4UM Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9505
DLala: Szerintem kedvelhetnek a tanítványaid a hozzáállásod miatt. (9446)
Azért a konzervatív erőtér nekem húzós. A mozog alattam a talaj vagy mozog az ellenfél az vili. Bár ez utóbbi esetén ha az ellen jókor teszi azt, én simán ütök egyenesen csak épp rossz helyre. :)))
A "pityókás jókedvem van" állapot is igencsak ront az ideális helyzeten és ismerős is lehet sokak számára. Pl. én már ismerem. ;-)
Az erőtérrel viszont nem sokat tudok kezdeni. Még sosem láttam.
Egyébként is! Én a bunyó közbeni gondolkodást, hogy egyenes az ütés, vagy köríves, földrengés van-e, stb. meghagyom másoknak; én kihagyom. Túl lassú, amivel tudom, hogy te is egyetértesz. Egyébként nálunk az van, hogy megvan minden mozdulat helyzete a formában és bázisban. De alkalmazásban mindig ahhoz mérten alkalmazom, hogy hol van az ellenfél, illetve, hogy mekkora. Nekem tetszik ez az oda tesszük ahol éppen jó helyen van, amit mondasz is. Dart Bane leírása is lehet teljesen jó. Neki úgy tűnik jó is!
Nekem meg halovány lila gőzöm sincsen, hogy mi az aaaaa hikite /csak megtaláltam :) /.
4UM Creative Commons License 2001.03.27 0 0 9504
Sziasztok!

Na de Babaloo! :)) Azóta taliztunk, de akkoris. Írtam a kutyáidról is korábban. Igaz is volt amikor mondtam, hogy nem szoktam ide írni. Akkor még. Azóta meg ha nem is sűrűn, de szoktam. A földreviteleket egyébként meglepően jó csináltad!
Azért a haladó csoporttal kapcsolatban helyesbítenék. Voltak a kedzők, ahová eredetileg kerültél. Voltak a középhaladók (2-5. szint) és voltak a haladók (zömében instruktorok + egy szifu). Oda azért nem kerültél át. :)
Egyébként én is szivesen megnéztem volna egy repülő ujjak formát, meg egy kis fababázást, kard és bot formát, de ez egy szimpla 12 órás edzés volt. Talán a nyári edzőtáborban ilyet is lehet majd látni.
Viszont a 24 órás után már fogjuk tudni hazafelé az utat. Nem, nem a 4-es - 405-ös elágazás, hanem VONAT. :)))))))

DLala Creative Commons License 2001.03.26 0 0 9503
"Szoval az öklöm közelebb van a célhoz, és igy azonos sebességnél elöbb ér oda."

Khm, valóban két út között a legrövidebb út az egyenes, de nem biztos, hogy az a leggyorsabb! (abszolút offként a vitorlázást tudnám említeni)
(és megint offként az elozo mondat csak konzervatív eroterek esetén igaz, ami pedig mint tudjuk a természetben maximum közelítoleg van).
Ha túl magasan tartod a kezed, az természetellenes tartás és még fárasztó is. Ha lógatod, nagyon kinyílsz. Persze mindenkinek egy kicsit egyéni a mozgása, nem vagyunk egyformák.

Na, egy kis kifejtés.
Ja igen, a mi méretünkben közelítoleg konzervatív erotér a gravitációs mezo. Teremben, ahol nem fúj a szél és egyedül katázol, kalkulálhatsz ezzel. Itt csak ez áll fenn, más nincs. Rontsuk el ezt az ideális állapotot. Pl. mozogjon alattunk a padló (jármu), fújjon keményen a szél vagy dobjunk be néhány felest :) Hová tunt az egyenes? Vagy pl. tegyünk be egy ellenfelet, amely össze-vissza mozog. Ez is egy erosen nemkonzervatív erotér, ráadásul ha ügyes, akkor sztochasztikus is. Még csak ennyit tettünk és máris a hajadra kenheted az egyenes vonalú tudományodat.

Demonstráljam? :)

Naszóval, a TKD ilyesmiben rendkívül alkalmazkodó (hikite). Ha úgy adódik, fent marad, ha úgy adódik nem. Az alapelv, hogy legyen természetes, energiatakarékos és hatékony. A helyzet dönti el. Tényleg demonstrálom ha kell.

Még valami. Ha az öklöd közelebb van a célhoz, mint kellene, ne menj pl. jó aikidos közelébe...

Előzmény: Darth Bane (9502)
Darth Bane Creative Commons License 2001.03.26 0 0 9502
"A hikitenel maradva, ket ut kozott legrovidebb az egyenes, szoval szerintem ha feljebb van, jobb. "

Ezt el b***tam. Szoval az öklöm közelebb van a célhoz, és igy azonos sebességnél elöbb ér oda.

Előzmény: Darth Bane (9498)
Darth Bane Creative Commons License 2001.03.26 0 0 9501
hát... olyan 250-300 km. Budapest.
Előzmény: praclee (9500)
praclee Creative Commons License 2001.03.26 0 0 9500
Miért mennyire kéne???Te hol laksZ?
Előzmény: Darth Bane (9495)
Darth Bane Creative Commons License 2001.03.26 0 0 9499
Nagyis!
Ismerem Könyves Sándort, nem tart edzest, mostanaban Ausztriaban dolgozik.
Előzmény: Nagyis (9490)
Darth Bane Creative Commons License 2001.03.26 0 0 9498
DLala
Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy bizonyos stilusokban egyes dolgokat nem ugy csinalnak, mint a masikban. Mondjuk a hikite. Shotokanban lent van, majdnem az ovon. Nalunk: lelogatod a kezed a tested mellett, behajlitod a konyokod, hatrahuzod az oklod. Ahol van, ott van a hikited. Szolval en arra gondoltam, hogy ha latom mind a kettott, es majd nagyon sokara amikor mester leszek, ha leszek egyaltalan, meg tudjam mondani sajat magamnak, hogy miert ott van a hikitem. A hikitenel maradva, ket ut kozott legrovidebb az egyenes, szoval szerintem ha feljebb van, jobb. Es igy meg termeszetes is, mert ha feljebb tartanam, erolkodni kene, hogy ott legyen. De ez nem jelenti azt, hogy masnak a masik megoldas nem jobb vmiert, amit ugyanigy meg tud magyarazni.
Szoval rogton az elejen meg kell magyarazni, hogy mit es miert, lehet, hogy az elobb rosszul fogalmaztam.
Előzmény: DLala (9497)
DLala Creative Commons License 2001.03.26 0 0 9497
"szerintem ez a jo, mert majd tudni fogja, miert csinalja igy vagy ugy"

Szerintem meg már akkor el kell magyarázni, mit miért és miért pont éppen úgy, amikor legeslegeloször megmutatják a technikát. (Késobb pedig folyamatosan többször elmondani, sot visszakérdezni, hogy valóban megértette-e a tanítvány)
Csak azért gyakorolni valamit, mert biztos úgy jó, majd egyszer talán elmondják mi az értelme, nos az doreség. Te nem is vagy rá kíváncsi?

Előzmény: Darth Bane (9494)
Babaloo Creative Commons License 2001.03.26 0 0 9496
Honnan tudod???
Pedig úgy mentem oda, hogy csak max. 4 órát, merthogy haza is kell vezetni, és csak nézem, hogy és mit csinálnak a profik. Hogy lássam, mi mindent fogok majd megtanulni :)
De annyira jó volt, és nagyon sokat haladtam, szifu át is küldött a társammal a haladók közé.
Előzmény: 4UM (9487)
Darth Bane Creative Commons License 2001.03.26 0 0 9495
Mennyire közel? :-)
Előzmény: praclee (9493)
Darth Bane Creative Commons License 2001.03.26 0 0 9494
Jelentos külömbsegek vannak, es közben megse. Az, hogy hova rakom a hikitem, jo pelda. Oda, ahova szoktam, mert azt mar tenyleg ugy szoktam meg. Allni viszont olyan melyen es ugy probalok meg, ahogyan kell a Shito -ban. Nalunk nincsenek olyan mely allasok, hala a jo egnek...:-) Az olyan technikakat, amik a stilus sajatjai, pl most nem jut az eszembe a neve, vmi shikake szeru vedes, szinten ugy csinalom, ahogy ott mutatjak. Igazsag szerint mindent ugy probal olyankor az ember, ahogy mutatjak neki, es szerintem ez a jo, mert majd tudni fogja, miert csinalja igy vagy ugy. Kiveve, amirol mar tudja, hogy csak az o stilusaban van es ugy jo, ahogy ott van. Bunyoban meg nincsenek kulombsegek.
Előzmény: Fődhözragatt (9480)
praclee Creative Commons License 2001.03.26 0 0 9493
Vki nem lakik Nyírbátorban???Vagy a közelében?
tintahal Creative Commons License 2001.03.26 0 0 9492
Nagyi,

Sempai Fris Ferenc (Tigris dojo)
IX. kerület Vendel u. 3. (Közel a Klinikákhoz)
Fehér öv Hétfő, Péntek 18:00-19:30 Kedd 19:30-21:00
Színes öv Kedd, Szerda, Péntek 19:30-21:00
(www.tar.hu/kyokushin)

Előzmény: Nagyis (9490)
Gemini Creative Commons License 2001.03.25 0 0 9491
bout,

Sajnálom, hogy nem jöttök :-( - majd legközelebb (lesz legközelebb?)

Majd duplaannyit fényképezek, hogy legyen riport legalább, jó? :-)))

Jó edzőtábort! Nekem tegnap volt egy mini kurzus (egy, de hosszabb, és főleg agytépő edzés) Szénási senseinél. A bassai katákat tanultuk, de amikor az (egyébként először látott és próbált) első változat után a következőt kellett volna "megtanulni" - agyilag besokalltam és kiálltam nézni.

Megértettem, hogy jó, jaj de jó, hogy decemberben megkaptam a zöld övet, de ez azt jelenti, hogy most már a magasabb csoporttal kell dolgozni a kurzuson, ahol ugyebár a "legzöldebb" vagyok... nna. Majd kiderül, bírom-e agyilag (mert nem elsősorban erőnlét kérdése...)

Üdv:

Gemini

Előzmény: bout (9488)
Nagyis Creative Commons License 2001.03.25 0 0 9490
Sziasztok!

Egy olyan kerdesem lenne,hogy nem ismeri e valamelyikotok Könyves Sándort?
(ha jol tudom Kalmár Árpádnál edzett régebben)
Azert kene,mert regebben hozza jartam Kyo-ra,es most ujra szeretnek jarni,de ott mar nincs edzes, ahol regebben,es persze a telefon szamat meg elhagytam.
Illetve nem tudtok valahol a VI ker kornyeken
kyo edzest?(sajna az Erzsebetvaros SE nem jo,mert rossz idoben vannak az edzesek)

Ha lehetne,akkor kuldjetek el maganban is a valaszt.
picicsibe@freemail.hu -ra

Elore is nagyon koszi!

Udv
Nagyi

bout Creative Commons License 2001.03.25 0 0 9489
Volt valaki tegnap Cegléden?

A bemutató jól sikerült, Furkó shihan személyesen köszönte meg, hogy lementünk Pestről. Ezt elég nagy megtiszteltetésnek vettük. Már csak azért is, mert láttuk, hogy a bemutató elején még a bírókkal tanácskozott, aztán egyszercsak fogta magát és leült nézni minket. Még tapsolt is néha. :-)

Na, dicsekvés over :-)
bout

bout Creative Commons License 2001.03.25 0 0 9488
Gemini,
Rossz hírt (legalábbis nekem rossz) kell közölnöm. Nem tudunk elmenni a kirándulásra, mert pont azon a hétvégén lesz egy edzőtáborunk, amin Bori is vizsgázni fog.

Sorry,
bout

4UM Creative Commons License 2001.03.25 0 0 9487
Babaloonak gratula, megcsinálta a 12-órás edzést! :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!