Keresés

Részletes keresés

juhosttt Creative Commons License 2016.02.12 0 0 19834

Én hanyagul, de csirkéztem az oltványokat, volt -14 fokos hideg is, féltem, hogy a vékonyabb nemesek nem biztos hogy túlélik. Hó nincs, az idő változó. De 2 hét és már bontom kifele a csirkéket. (Amúgy pécsről hoztam őket, 13 fajtát, ebből 3 kadarka klón, nagyon remélem hogy minden fajta azonos lesz)

 

 

 

pintjano:

 


Csak halkan merem mondani, hogy talán sikerült az első kézben oltásom, amely fekete rizlingen ezerjót takar. Türelmetlen vagyok és meglestem az egyik kötést, amelyben mintha kalluszosodást vélnék felfedezni. Persze még a siker messze van, de már jó jeleket látok. Persze még a tökéletes vágást gyakorolni kell, sajna az még nehezen megy. amúgy ékoltást, párosítást és angol nyelves párosítást használtam. Ha netán sikerülne, lesz kontrol alapom a saját gyökerén és rizlingen tartott ezerjót összehasonlítani. 

Jó dolog az oltvány, de a filoxéra előtt nem voltak oltványok mégis voltak minőségi(?) szőlőink és boraink is. (Ha tévedek javítsatok ki bátran). Biztosan jobb az oltvány, de én eddig bárhányszor vettem oltványt, a gyökérzeten alig-alig volt hajszálgyökérzet, ami nagyon fontos lenne. A f.rizling pedig olyan bolyhos gyökérzettel rendelkezik dugványként, hogy sok oltvány is megirigyelhetné :)

Előzmény: medveger (19831)
pintjano Creative Commons License 2016.02.12 0 0 19833

Én a néhány friss ültetést és többet a tavaji oltások közül-amelyeket ledöntöttem, felcsirkéztem.

De itt még alig van reggel, amikor ne fagyna... még nem indult meg a szőlő. Lehet hamarosan kitakarom? üdv PJ

Előzmény: medveger (19831)
pintjano Creative Commons License 2016.02.12 0 0 19832

Én már lemetszettem régen, van néhány szál éppen arra, ha vkinek kell, de csak néhány

Viszont egy tucatot tudok szedni alanyvesszőből. Ha kell irj emailt s a fajtákat is ott, de meg

kell néznem nekem is...

üdv PJ

Előzmény: fűSzaki (19830)
medveger Creative Commons License 2016.02.11 0 0 19831

Hát, azt hiszem - minden (kár)örömködés nélkül, sőt - idén télen is azok jártak jól az új ültetéseknél, akik nem csirkézték föl a fiatal növénykéket. Ennyi esőben szinte garantált a rügykipállás a rög alatt...

Az elmúlt évek is arra mutatnak, hogy - talán az éghajlatváltozás hatására - ez a felcsirkézés-dolog lassan kikerülhet a tankönyvekből.

 

Tévednék? Mit gondoltok?

fűSzaki Creative Commons License 2016.02.06 0 0 19830

Tényleg , ki tudna nekem néhány tucat szőlővesszőt küldeni? És persze pontosan milyen fajtát?

juhosttt Creative Commons License 2016.02.06 0 0 19829

" akkor miért alanynak próbálod használni? "

 

Mert kiválóan gyökeresedik, nagyon jól érzi magát itt a homokon is. Persze azért kis gondozást igényel, de jobban tűri a rosszabb körülményeket.  Van még othellom, hát az hajt mint a güzü... ha kopaszra metszem is akkor is annyi sarjat hoz h húh... Nem bírom kordában tartani. Alanyként félek, hogy nagyon hajtani akarna. De talán jövőre megpróbálkozom azzal is. Idén már oltottam ezerjót és olaszt a fekete rizlingbe, hetek kérdése és meglássuk van-e siker vagy sem.

 

Konkrétan nem tudom melyik intézetet érdekelné szóval ez érdekelne! Továbbá nem tudom, hogy itthol mennyire vírus és egyéb nem kívánatos dologtól mentes ez. Persze a beteg nem kívánatos tőkéket kiszedem (eddig 2 volt az évek alatt) és szaporító anyagot is csak azon tőkékről szedek amelyek szemre is jobban néznek ki. De ha 30+ éve nem volt bajuk, sztem nagy baj nem lehet :)

 

Előzmény: pintjano (19828)
pintjano Creative Commons License 2016.02.06 0 0 19828

De kérdem én, ha úgy véled ez nem fekete rizling, akkor mi lehet? :)

Én is ezt kérdem...

Bocs, akkor még egy:ha szerinted Molnárszőlő (ez szebben hangzik), akkor miért alanynak

próbálod használni? S miért nem mást vmi tényleg dierektermőt?

S ha Molnárszőlő, akkor azt telepits -pláne ha nálad bevált-- mindehová, s készits csak ebből

bort és küld mindenfelé és nyerhetsz vele mindenféle dijakat. Komolyan gondolom, azt is, hogy

küldj tövet a gyüjteménybe. Ott szakemberek vannak, én nem...

üdv PJ

Előzmény: juhosttt (19827)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.06 0 0 19827

Elolvastam amit linkeltél. Érdekes! Azt hogy molnárszőlő néven ismert a balaton fele, nem tudtam! (mentségemre váljon a pár 100 km)

Viszont a leírások is egyre jobban alá támasztják hogy ez fekete rizling. Persze lehet tévedek, de a leírások egyeznek... a pinot család is nagyon észrevehető, legalább is szerény ízlésem szerint :)

A pezsgő alap is helyén való, hiszen egész magas a savtartalma amit a meleg is nehezen éget el. (Plusz én jobb szeretem a savasabb (de nem az éretlen savanyú alapból készült) borokat)

De kérdem én, ha úgy véled ez nem fekete rizling, akkor mi lehet? :) (félre ne értsd nem kötekedés, csak ha tévedek és nem pinot meunier akkor tudni kellene hogy mi)

A pinot noir kizárva, mivel az írások szerint gyengébben terem és a betegség ellenállása is rosszabb. 

Előzmény: pintjano (19823)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.06 0 0 19826

Hát ha úgy van én nem sajnálom és küldök is dugvány vesszőt.. Hogy kinek és hova azt majd azért írd meg :)

 

Aztán majd ők kiderítik hogy valóban az-e aminek hittem, vagy sem. De ugyanúgy küldök bárkinek, igaz idén már nem, mert már javában hajtanak, de ha igény van rá jövőre adok mindenkinek szívesen! Nekem talán idén meglesz a 90 dugvány amivel a kert egy részét akarom betelepíteni. Utána a vesszőket már nem fogom szedni, csak ha igény van rá.

Előzmény: pintjano (19823)
Maci_P Creative Commons License 2016.02.06 0 0 19825

Ha nem akarsz sokat permetezni, akkor a rezisztens Moldova, Eszter, Néró, Jupiter, Palatina, Vénusz, az én ízlésemnek ezek kellően jó ízűek, és véleményem szerint a héjuk sem zavaró, de ez eléggé ízlésfüggő dolog.

Finom még a Hamburgi muskotály, Panónnia kincse (gondolom a kínálatban a Pannónia ezt takarja), Kardinál és a Favoritra is sokan esküsznek, de ezeket rendszeresen permetezni kell.

De vannak más oltványosok, nagy választékkal, esetenként jobb leírással is, ahol többet megtudhatsz az adott fajtáról.

 

Előzmény: fűSzaki (19824)
fűSzaki Creative Commons License 2016.02.06 0 0 19824

Keresek én Megyeri Szabolcs kertészetében valami jófajta csemegeszőlőt, ami tényleg ízes, nem vastag héjú! Valaki tudna nekem ajánlani valamilyen fajtát? Nagyon megköszönném! Legyen ízes, zamatos, édes a szőlő! Van ezer fajta... és nem értek hozzá, semmi tapasztalatom ezekkel !

pintjano Creative Commons License 2016.02.06 0 0 19823

Én sem, most olvastam róla link 9. oldalán( link ismét és megpróbáltam kimásolni ide:

http://kreanod.hu/files/875a37cdd0abd4db1913ac653a99cd52/balaton_kurir.pdf

 

A Fekete rizling (Pinot Meunier, Schwarzriesling) a francia Cham-pagne és a német Württembergi Borvidék megbecsült, bársonyos vörösbort adó, autochton fajtája napjainkban is. Ez a fajta azonos a mi Molnárszőlőnkkel, ami a Balaton-felvidéken volt kedvelt hajdanán és a „rizling” utótag ellenére a pinot fajtakörbe tartozik. Magyar elnevezése rendkívül találó, mert a szinte fehér, lisztes jellegű vitorla, messziről felismerhetővé teszi a fajtát. A Balaton-felvidékről ez a fajta is teljesen eltűnt a termesztésből és sajnos már a génbanki jelleggel fenntartott gyűjteményeinkből is kiszorult.

 A kiemelés tőlem... Szóval, ha tényleg az, akkor el kell küldeni

 

No de nem akarok okoskodni, csak próbálom megfejteni a titkot, de feladom...

üdv PJ

Előzmény: juhosttt (19822)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.06 0 0 19822

Én még sose hallottam a molnárszőlőről. Valami leírásod van róla esetleg? Bár kétlem hogy az lenne, hisz labruska íze egyáltalán nincs, de hogy tutira kizárjuk a dolgot.

Neked van ilyen? Ha van akkor majd tavasszal tudnál küldeni képet a vitorláról? A fürtje alakja milyen? A bogyó festő levű? A magokról is kellene kép,  persze ez sztem csak ősszel lesz :)

 

A direkt termők itt nagyon jól gyökeresednek, sőt! Leszúrtam egy izabellát és megragadt. Az én nagy-déd szüleim is pont a direkt termők korszakába csöppentek bele.. De a fekete rizlingről mindenki annyit tud, hogy már itt volt elég régóta. (a mostani 80+-os öregekkel tudtam beszélni csak)

 

Ami a magyar fajtagyűjteményt illeti, a sok külföldi csemege se kerül bele. Mért pont egy német borszőlő kerülne bele, ami csak a nyírségben van elszórtan?

Ja és mégegy dolog ami igazolná a dolgot: Pár napja voltam metszeni volt munkatársamnak, aki egy nagyon öreg embertől béreli a szőlőt. Ott is van fekete rizling. És senki nem ismeri más néven. Az izabellát itt nevezik génainak is, meg szagos izabellának is, meg még egyéb nevei is vannak... Szóval a népmesék itt is terjednek dögivel! De a rizlingnek nincsenek népi nevei.

 

A másik dolog, amit ha sztem leírok virtuálisan megköveznek, de igazolja az állításomat:

Tavaly előtt (2014) karácsonykor ittunk egy palack PANNONHALMI  Rosé 2014-et.

És mivel karácsony, elővettem a saját rizling rozémat.

Az íze megszólalásig egyezett! Ha nem kóstolom, akkor el se hiszem. Persze lehet egy komoly borszaki felfedezi az apróbb változásokat, de szembetűnő volt a hasonló ízvilág. Ugyanakkor egy direkt termőn, amelyek MO-n is elérhetőek, azokon a labruska íz nagyon is érződik. Ittam ilyet is (othello + más kék szőlő cuve). Először jó volt, a 2. alkalom után a fejem fel akart robbanni. Na de ez lényegtelen, vissza a rizlingre.

Ha utána olvasgattál a rizlingnek, pinot noar egyik rokona. 

Másik neve pinot meunier és rosszul mondtam, mert francia gyökerei vannak, kb innen származik, csak németben is megtelepedett.  

Előzmény: pintjano (19821)
pintjano Creative Commons License 2016.02.06 0 0 19821

Német oldal is "lisztet" emleget, de az általam talált magyar(9.oldalon) oldal szerint nincs belőle

Mo-on. Ha a tied Molnárszőlő (fekete rizling)--én nem láttam csak az általad küldött linken--

akkor "sürgősen küldj egy tövet" a magyar fajtagyüjteménybe. Mert a Molnárszőlő, nem direktermő

de a tiéd???

Bocs, ha pedig vmilyen direktermő, akkor megvan a "titka a nem akar kalluszosdni" gondodnak... Nászom Nyiregyházi s adtam neki Pölöskei muskotály vesszőt és gyökeresedett.

Apám oltogatott (Pilisen a homokon)"hullajtós kadarkára" és sikerült... De soha nem oltott az általa is "fekete rizlingnek" nevezett direktermőre (volt vagy két tő, de labruska ize volt tudom)

 

A direktermők nehezen gyökeresednek és oltás is kín a nemesszőlőkhöz képest, de ezt a másik fórumon leirtam... Szóval Kövidinka-t próbáld alanynak, vagy bármelyik nemes szőlőt, ami ott jól érzi magát, ha oltani akarsz továbbra is...

 

Arról viszont nincs semmi fogalmam, hogy hogy pl. a Ripária Berlandi hogy érzi magát homokon, és a többi alanyszőlő, erről más, akinek van oltványa homokon tud vmit mondani (Pilisen nem volt, itt pedig száraz kötött talaj van).

 

Na még egyet, amit nem irtam le eddig, de eszembe jutott.

A túlsó oldalon- É-NY-i oldal- jobban diszlik a direktermő szőlő... ez és még itteni hosszú megfigyelésem alapján állitom--- az "ámerikai" származású szőlőknek a 15 évi nyár nem a "kedvencük", de a nemes szőlők már kedték jól érezni magukat a 30 fok körül (persze az alany nem annyira... ez a szőlőtermesztés egyik kinja)...

Szóval másik szőlőt választanék alanynak, hátha megoldódik...

üdv PJ, aki izgul, hogy "kalluszodjék" (nálam is a Piros delewár és Japán Izabella)

Előzmény: juhosttt (19820)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.05 0 0 19820

Olaszom 2 tőke van. elég jól bírják saját gyökéren már 30+ éve. 

Fekete rizling:
https://www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=black%20riesling

Az első linken van róla.

 

Valahol találtam fajta leírást is (nem magyar oldal) ahol minden ismertetője egyezik. Továbbá a magyarban található kék szőlők egyike sem illik rá. Vannak hasonlók, de minden egyéb fajtánál van valami ami nem stimmel.

 

A hsz-eim közt képek is vannak és korábban én is azt hittem valami egyéb ismert fajta, de ez valóban fekete rizling.

Előzmény: pintjano (19819)
pintjano Creative Commons License 2016.02.05 0 0 19819

Én Olaszrizlinget... de van Rizlingszilvánim is.

http://kreanod.hu/files/875a37cdd0abd4db1913ac653a99cd52/balaton_kurir.pdf

Nem is hallottam fekete rizlingről (Molnárszőlő a magyar neve, bár a németben ez)

de nem rizling fajta. A fenti linken olvasok róla...

Itt viszont nem található egyik néven sem:http://www.szbki.pte.hu/menu/56/19

Szóval kiváncsi lennék rá, bár már irtál régebben róla, hogy fehér belű és kivül fekete...

üdv PJ

Előzmény: juhosttt (19817)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.05 0 0 19818

Én dugványoztam futóhomokba, sötétbarna (humuszos) homokba is. Előbbinél nagyon gyengén fejlődött a növény. Utóbbinál egy fokkal jobban. Idén rászántam és vettem a tesóba ócsó virágföldet és palántaföldet. 500 ft-on sztem már kár spórolni ha nagyon akarod a sikert :)

Előzmény: fűSzaki (19816)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.05 0 0 19817

2 tő saszlám van. 1 piros 1 fehér.  A rizling alatt te fekete rizlinget (Schwarzriesling, black riesling) értesz? Mert az nagyon jó. Továbbá azt se kell elfelejteni, hogy a klíma változik.... Tavaly dinnyéztem itthonra, de a görög az csőd lett... Nagyapám is dinnyézett, nem volt akkor még öntözés ilyen szinten mégis sok dinnyéje volt. Akkor több volt a csapadék. Ezt is figyelembe kell venni! Oké hogy valami szárazságtűrő, de a nagy túlélőket is újszülöttként gondozni kellett :) A pulyka is nagy túlélő, csak éppen az élete első szakasza amikor nagyon kényes.

 

A lényeg a lényeg, hogy alkalmazkodni kell a klíma változásaihoz is. Na meg hiába az ilyen-olyan alany, ha nem kalluszosodik a szőlő akkor hiába vajákolok az oltással... Itthonra meg ami kell, azt saját gyökerén is eléldegél, vagy próbálkozok oltogatással. Viszont ha meglesznek a szőlőföldek oda már veszem az oltványokat, nem fogok ilyenekkel bajlódni :)

Talán most végre engedélyhez is jutok, mert jan. 1-től változtak a jogszabályok és találtam is egy földet amitől rajzolni sem lehetne szebbet ^_^

Előzmény: pintjano (19815)
fűSzaki Creative Commons License 2016.02.05 0 0 19816

Ha egy gyenge tőkéről most levágom az összes kis hajtást gyökereztetni, lehet hogy a tő elfagy még most télen? Utolsó tő otellóról van szó... Kincsként kezelem!
Ja és dugványozni petpalackba homokba mekkorára vágjam a vesszőket? 30cm? 

pintjano Creative Commons License 2016.02.05 0 0 19815

Amennyire emlékszem saját gyökerén otthon (Pilisen) a homokban a Kadarka és főleg

a Kövidinka diszlett. A többi elég nyeszlett volt (Rizling ott nem volt csak a háznál, ott viszont

kb 1 m-re már kötöttebb volt a talaj). S azt olvastam, hogy a Saszla a legjobban hasznositja a nedvességet a legjobb szárazságtűrő. Ezekkel próbálkoztál? Ezek lehet jobb alanyok lennének???

üdv PJ

Előzmény: juhosttt (19814)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.04 0 0 19814

De gyökeresedik, csak nem mindegy mennyire. A homokban hiába gyökeresedik könnyen, a futóhomokban a víz és tápanyag nem olyan, mint egy laza, jó szerkezetű talajban. Szóval hiába hoz egy kis gyökeret, annak fejlődni is kell utána.

 

A rizling amúgy kegyetlen jól gyökeresedik, tavaly tettem is fel képeket, lehet az oltás/szemzés/dugványozás topicban. De ezzel a módszerrel, közel 1 évet nyerek a simán ledugom a földbe és majd lesz valami módszerhez képest. Persze lehet ahol kötött a talaj ott nem kell ilyen pár hónapos előny a szőlőnek.  Én ha telepítek is, a gyökér közeléhez kötött talajt fogok tenni, hogy amíg a szőlő megfogan addig jó talajban legyen. Mire termőre fordul pedig lesz annyi gyökérzet, hogy a homokban is jó legyen. Ez már pepecselősebb, de ezzel is közel 1 évet nyerek a sima gödrös ültetéssel szemben. Ez se egy elterjedt szokás, de hát én nem követem az ilyen szokásokat :)

Előzmény: pintjano (19813)
pintjano Creative Commons License 2016.02.04 0 0 19813

Nem kell-postakölségen kivül- beruháznod, küldhetek... Szerintem mielőbb kellene ültetned

Ripária-Berlandi (az ami a legelterjedtebb).

 

Ha a homokban sem gyökeresedett, akkor a Rizling a "hibás"?Nekem csak egy oltvány Rizlingem

van, nem próbáltam gyökereztetni, sőt ezt idén átoltom. De itt nem a Rizling az alany

üdv PJ

Előzmény: juhosttt (19812)
juhosttt Creative Commons License 2016.02.04 0 0 19812

Ezt a ledugom a földbe és majd lesz valami iskolát már kijártam... Alig lett pár db satnya gyökeresem...

Nálam tavaly bevált módszer volt a lámpával együtt. Én személy szerint nem szenvedek vele... Nagyobb szenvedés hogy nem kalluszosodnak a szőlők ami az oltást ellehetetleníti jelenleg... Azért csináltam párat, majd meglátjuk mi lesz.  De most itthonra a rizlinget kell hogy elszaporítsam, ebből kell 100 db, meg a pár csemege amire nehéz rákapni, vagy épp útban van, ezekből akarok párat, utána már remélhetőleg nem kellesz minden évben gyökereztetni, max pótlás végett. 

Lehet majd beruházok pár db valódi alany szőlőre és azzal is próbálkozni fogok, de egyelőre nincs rá szükségem, de észben tartom köszönöm! Az alanyod amúgy milyen fajta?

 

 

Előzmény: pintjano (19811)
pintjano Creative Commons License 2016.02.04 0 0 19811

Szőlő vessző gyökereztetés: amikor tavasszal oltok, a levágott alany vesszőt ivben jelőlésnek

leszúrom (vigyázz te--- "itt ne piszkáld" jelként) és sok meggyökeresedik...

Szóval én nem"szenvednék"ezzel a lámpás gyökereztetéssel (már bocs-szokta mondani ilyenkor egyik barátom).

Nagyapám trágyában gyökereztette és elég jó arányban, de nem direktermőt és nem alanyszőlőt.

Mások homokba-- a későn szedett vesszőket (Biankát láttam igy néhány éve) egyszerűen besikolázzák, olyan helyre, hol csak lemenő napot kap de oda folyik a tetőről a esőviz.

 

Azt már lehet irtam, szivesen küldök gyökeres alanyt és abba lehet jobban menne házilag a kézbenoltás... De biztosabb elülteni vhová, és később porbujtással szaporitani és oltani akár zöldoltással rá a nemest.

Jár a szám- kezem -- de egyikre sincs egyenlőre szükségem...

üdv PJ

Előzmény: juhosttt (19807)
fűSzaki Creative Commons License 2016.02.04 0 0 19810

Már így hajt bent a szőlővessző? :O 2l-es petpalackban földben jók lesznek akkor?

juhosttt Creative Commons License 2016.02.04 0 0 19809

Hát a pára szinte fontosabb mint a meleg. 15-20 fokon is már hajtani tud, de ha száraz a levegő nem lesz hosszú élete.  Én mindig permetezem ki kézi permetezővel.

 

Nekem a vízzel az a bajom, hogy silány a gyökérzete. Földbe jobban szebben gyökeresedik. Na meg a növény lámpa. Ilyenkor elengedhetetlen, mert fel fog nyurgulni a hajtás:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=138349242&t=9151241

 

Nekem már meg van pakolva az ablakba és a gyökereztető is tele. Remélem megjön mihamarabb a következő adag növénylámpa, mert lassan a paradicsom, paprika, dinnye is vetésre szorul. A tél rövid lesz, lassan a barackot és szilvát is csíráztatni kellene.

Előzmény: fűSzaki (19808)
fűSzaki Creative Commons License 2016.02.04 0 0 19808

Biztosítsam neki a páratartalmat is? :O Nem akarok semmit sem elbaltázni! Ha beviszem meleg párás helyre egy vödör vízben akkor az úgy jó lenne?

juhosttt Creative Commons License 2016.02.04 0 0 19807

Gyökereztetheted, én tavaly benne hagytam pár vesszőt, mert nem volt helyem. Saját tapasztalat, hogy nem minden szem hajt ki, ezért mindig 2 rügyet hagyok meg (a többit vakítom).

Ha a kettőből egy sem hajt ki, akkor kuka... (idén talán újra megpróbálom a kézben oltást, bár sztem úgyse sikerül)

 

De mivel tavaly sokat gyökereztettem, jól is gyökereztek, csak éppen nem hajtottak ki, ezért idén először vízben melegben nagy párában (keltetőben) előhajtatom és azok amelyeknél a rügy megpattan, csávázom, a végét gyökereztető porba teszem, majd pet palackban várom a csodát...

Előzmény: fűSzaki (19806)
fűSzaki Creative Commons License 2016.02.04 0 0 19806

A most vágott 30cm-es szőlővesszőt gyökereztethetem vízben is akár? Nem rohad be? Ugyanannyi a megfakadási esély, mintha homokba dugványoznám?

bakatorro Creative Commons License 2016.01.31 0 0 19805

ihhhiijj, köszöönöömm! :)

Előzmény: medveger (19798)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!