Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Mivel Rézművesen kívül senkit nem ismerek, elküldeni sem tudtam senkivel. És jól mondod, többször próbáltam megoldani a problémát, de nem volt benne partner. Csak ezért nem tudok, és nem is akarok elutazni hozzá, hogy elvigyek 2-3 ezer forintot. Annyira tehetős nem vagyok. Gondolom ezt ő is és te is megérted. Talán megérdemeltem volna annyit anno, amikor felajánlottam, hogy elutalom (azt hiszem, ez tőlem a maximális ráutaló magatartás a fizetési szándékra) és ő elutasította, hogy azt mondja, nincs számlám, de ide, is ide elpostázhatod. Nem érzem magam bűnösnek. De ha ez "nálatok" bűn, akkor nem kívánok a társaság tagja lenni. Mert mivel azt állítod, összetartozunk, így joggal gondolhatnám, hogy van a társaság tagjaiban tolerancia. De hajlandó vagyok a poharak árát duplán kifizetni, ezzel az őt ért kárt remélem busásan kompenzálom. De! Továbbra is csak postán tudom elküldeni, hacsak azóta nem csináltatott magának bankszámlát. Vagy esetleg valami postagalambbal elküldöm. :-)))
De ez sem a fórumra tartozik. Javíts ki, ha tévedek.
Nem tisztem Tucsó barátomat megvédeni, és asszem nincs is rá szüksége, de megjegyezném, hogy nem véletlenül kérdezte. Anno, több mint egy éve! emberünk legyártatta a poharakat, amit ki is fizetett. A Zd-re persze többen ilyen-olyan ok miatt nem tudtak eljönni, de megoldották a kérdést(elhozatták valakivel, lerendezték emilben, stb), rajtad kívül. Többször Rád lett kérdezve, a sokadik után odavetetted ezt az „átutalom, ha annyira kő” választ, majd nem foglalkoztál a kérdéssel. Szerintem köztünk Zd-sek közt(és, bár Téged még nem látott senki, de elvileg közénk tartozol), ez a pökhendi stílus nem szokott jellemző lenni.
A cső nem kell hogy a falhoz simúljon, nincs rejtett zug,tisztíthatóbb lesz.Bámulom a türelmedet is,emelem kalapom a kreatívitásod elött,ahogy új útakat keresel egyszerűbb,olcsóbb megoldásokra(meg kell nézni egy eprűvetta+k.olaj szűrő árát, pláne csilli-villi v.rézből)kedvedet ne veszítsd és mégegyszer gratula!
Még új vagyok itt de sokat olvastam már a témáról.
A cián témához szólnék hozzá. :)
Tudomásom szerint az amigdalin szárítás közben elbomlik, ezért magozás és magszárítás aprítás után vissza lehet etty részét helyezni a cefrébe. több szakirodalom is ezt irja.
Forrás: Panyik Gáborné dr könyve.
De rákeresve ezt találtam a témában:
" A magtöret a cefrében
különösen veszélyes, mert a magból a cefrézés
és az erjedés során az amigdalin
ciánhidrogénre és benzaldehidre bomlik. Míg
a pálikánál benzaldehid fontos a magjelleg
kialakítása szempontjából, addig a
ciánhidrogén nagyon erős, légzésbénító
mérgező gáz, amely desztilláláskor átmegy a
párlatba is. A magozás után a magot szárítani
kell, és ezután aprítani, majd perforált
szűrővászonban, vagy kosárban az erjedő
cefrébe helyezni. Másik lehetőségként
ajánlható, hogy a szárított magtöretet a
párlatban, pálinkában áztatjuk ki, majd a
pihentetés, vagy érlelés során keverjük a
magkivonatot az előre tesztelt mennyiségben
a termékhez. Fontos figyelembe venni
azonban, hogy a magkivonat szépen érik a
szűrés után, de egy idő után szétesik,
elöregedik"
Forrás http://www.borigo.hu/index.php?cmd=spirituscikk&id=00012
Lehet, hogy próbáltál írni a belsőn, ha igen, megkövetlek. Most vettem észre, hogy már nem továbbítják a régi mélemről az újra a leveleket. Most írtam Aknil-nak, hogy vegye fel az új címemet.
Értem én, hogy van ott egy áttápláló cső a jobb kamra bal oldalán, csak nem olyan plasztikus, mint ahogy a bal kamránál ábrázoltad. Olyan, mintha a peremen bukna át a folyadék.
Elnézegetve ezt a rajzot,felfogható ez két sorbakötött "fagyisdoboz"-ként is.Hogy aztán a második,,tehát a szűrőkereteket tartalmazó cellában lesz-e olaj,az kérdés.Én affelé hajlok,hogy ha az egyetlen cella jól méretezett,akkor a második már felesleges.De ez nem biztos.
Van. Csak nem tudom hol. Mert nem tudtam egyéb munka elfoglaltság miatt ZD-re elmenni. Tudom, hogy valakinek b@ssza a csőrét, hogy nincs kifizetve. Azt hiszem, felajánlottam az összeg elutalását, de erre az volt a válasz, hogy nincs számlaszáma az illetőnek. De postacíme talán van. Rózsaszín csekken is hajlandó vagyok elküldeni az összeget.
A kérdésedet egyébként feltehetted volna a belső levelezésen is, mert ez nem hiszem, hogy a fórumra tartozik. :-) De te tudod.
Rákérdezek a munkahelyemen a laborra, hogy milyen pontossággal tudnak cianidot vizsgálni jóféle pálinkáért? A gondot ott látom, hogy csak ivóvízből és szennyvízből végeznek vizsgálatokat és ha esetleg valamit tönkretesz a szesz az egyetlen automatánkban, engem egy éven keresztül naponta tízszer főbe lőnek.
A térbeli rajzodat továbbra is nagyon jónak tartom, de a metszeti az nagyon félrevezető. Főleg a folyadékszíntek miatt. Olyan, mintha a két kamra közt nem volna átjárás, csak fönt a peremnél.
Az igazán értelmes meg az volna,ha összenyitnád az "A"és "B" kamrát,úgysincs értelme,búvárcső után nincs mit szűrni,legalább több hideg vized lenne,vagy kisebbre csinálhatod az egészet.
A rajznak már volt értelme, én is tanultam belőle. A külső hidegvizes fürdő csak üzem közbeni utóhűtésre szolgálhat, ha megéri egyáltalán a vesződést. Akkor már tényleg egyszerűbb az "A" kamrába dobálni direktben a jégkockát.