Keresés

Részletes keresés

vasbicikli Creative Commons License 2015.02.14 0 0 109169

"Amúgy ma reggel kinyitva a fórumot, azt hittem eltévedtem. Meg is néztem a fejlécet, nem az "Amatőr Kémikusok Fórumán vagyok-e? :-))"

 

Amatőőőőr?!

Nono...

:)))

Előzmény: In Lak'ech (109125)
nebamun Creative Commons License 2015.02.14 0 0 109168

Ennyire színes trutyim nem volt, de hasonló fehér kicsapódás igen, szintén pár hét után kiválva. Simán leszűrtem és ennyi. 

Előzmény: foxrudi (109167)
foxrudi Creative Commons License 2015.02.14 0 0 109167

Szűrd át még egyszer.Maradt benne rendesen.

Előzmény: forumokhozzaszolasok (109165)
forumokhozzaszolasok Creative Commons License 2015.02.14 0 0 109166

Szia!

 

Köszi a tippet, akkor bizonyára a másik hat üveget sem mostam ki, ha már kökénypálinkát töltök bele...

Előzmény: peca_matyi (109151)
forumokhozzaszolasok Creative Commons License 2015.02.14 0 0 109165

Szia!

 

48%-os, és igen.

Előzmény: foxrudi (109157)
forumokhozzaszolasok Creative Commons License 2015.02.14 0 0 109164

Szia!

Köszi, megpróbálom.

Előzmény: zsuzska60 (109143)
sogi01 Creative Commons License 2015.02.14 -1 0 109163

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (109104)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.02.13 0 0 109162

Mivel Rézművesen kívül senkit nem ismerek, elküldeni sem tudtam senkivel. És jól mondod, többször próbáltam megoldani a problémát, de nem volt benne partner. Csak ezért nem tudok, és nem is akarok elutazni hozzá, hogy elvigyek 2-3 ezer forintot. Annyira tehetős nem vagyok. Gondolom ezt ő is és te is megérted. Talán megérdemeltem volna annyit anno, amikor felajánlottam, hogy elutalom (azt hiszem, ez tőlem a maximális ráutaló magatartás a fizetési szándékra) és ő elutasította, hogy azt mondja, nincs számlám, de ide, is ide elpostázhatod. Nem érzem magam bűnösnek. De ha ez "nálatok" bűn, akkor nem kívánok a társaság tagja lenni. Mert mivel azt állítod, összetartozunk, így joggal gondolhatnám, hogy van a társaság tagjaiban tolerancia. De hajlandó vagyok a poharak árát duplán kifizetni, ezzel az őt ért kárt remélem busásan kompenzálom. De! Továbbra is csak postán tudom elküldeni, hacsak azóta nem csináltatott magának bankszámlát. Vagy esetleg valami postagalambbal elküldöm. :-)))

De ez sem a fórumra tartozik. Javíts ki, ha tévedek.

Előzmény: szilvakukc (109161)
szilvakukc Creative Commons License 2015.02.13 0 3 109161

Nem tisztem Tucsó barátomat megvédeni, és asszem nincs is rá szüksége, de megjegyezném, hogy nem véletlenül kérdezte. Anno, több mint egy éve! emberünk legyártatta a poharakat, amit ki is fizetett.  A Zd-re persze többen ilyen-olyan ok miatt nem tudtak eljönni, de megoldották a kérdést(elhozatták valakivel, lerendezték emilben, stb), rajtad kívül. Többször Rád lett kérdezve, a sokadik után odavetetted ezt az „átutalom, ha annyira kő” választ, majd nem foglalkoztál a kérdéssel. Szerintem köztünk Zd-sek közt(és, bár Téged még nem látott senki, de elvileg közénk tartozol), ez a pökhendi stílus nem szokott jellemző lenni.

Előzmény: In Lak'ech (109147)
kupeci Creative Commons License 2015.02.13 -1 0 109160

Könnyű annak akinek van olyan szép rozsdamentes:)))

Előzmény: norris53 (109139)
Babar66 Creative Commons License 2015.02.13 0 0 109159

Szerintem is van itt, aki 10-20 liter körüli főzővel dolgozik, és van aki nagyobbal (80-100 l ) tolja.

Nos, az utóbbiak bizonyára tudnak majd súgni, hogy hol lehet gyorsan 1-2 mázsa mirabellt gyorsan összeszedni.

Aztán bizonyára akad, aki segít kimagozni.

És a végén azért lehet osztozni az eredményen, mert ahogy Öreg néne is írta, a végén csak kerül némi iható fölösleg...

Tehát csak szervezés kérdése az egész. (Persze a pontos dokumentáláshoz Te elengedhetetlen leszel!)

Üdv!

Előzmény: Szomjas cápa (109132)
foxrudi Creative Commons License 2015.02.13 0 0 109158

Nekem 15mm-es csővel van szerelve,nem 3/4"-al.Valamit rosszul értettél.Az aljától is 10mm van elhagyva.

Előzmény: bergerger (109152)
foxrudi Creative Commons License 2015.02.13 0 0 109157

Tedd be fagyasztóba egy napra,és szűrd át kávéfilteren.

 Hány fokosra engedted,szűrtél kozmaolajat?

Előzmény: forumokhozzaszolasok (109123)
zsorsz Creative Commons License 2015.02.13 0 0 109156

A cső nem kell hogy a falhoz simúljon, nincs rejtett zug,tisztíthatóbb lesz.Bámulom a türelmedet is,emelem kalapom a kreatívitásod elött,ahogy új útakat keresel egyszerűbb,olcsóbb megoldásokra(meg kell nézni egy eprűvetta+k.olaj szűrő árát, pláne csilli-villi v.rézből)kedvedet ne veszítsd és mégegyszer gratula!

Előzmény: bergerger (109152)
Giovanny75 Creative Commons License 2015.02.13 0 1 109155
Üdv mindenkinek!

Még új vagyok itt de sokat olvastam már a témáról.

A cián témához szólnék hozzá. :)
Tudomásom szerint az amigdalin szárítás közben elbomlik, ezért magozás és magszárítás aprítás után vissza lehet etty részét helyezni a cefrébe. több szakirodalom is ezt irja.
Forrás: Panyik Gáborné dr könyve.
De rákeresve ezt találtam a témában:

" A magtöret a cefrében
különösen veszélyes, mert a magból a cefrézés
és az erjedés során az amigdalin
ciánhidrogénre és benzaldehidre bomlik. Míg
a pálikánál benzaldehid fontos a magjelleg
kialakítása szempontjából, addig a
ciánhidrogén nagyon erős, légzésbénító
mérgező gáz, amely desztilláláskor átmegy a
párlatba is. A magozás után a magot szárítani
kell, és ezután aprítani, majd perforált
szűrővászonban, vagy kosárban az erjedő
cefrébe helyezni. Másik lehetőségként
ajánlható, hogy a szárított magtöretet a
párlatban, pálinkában áztatjuk ki, majd a
pihentetés, vagy érlelés során keverjük a
magkivonatot az előre tesztelt mennyiségben
a termékhez. Fontos figyelembe venni
azonban, hogy a magkivonat szépen érik a
szűrés után, de egy idő után szétesik,
elöregedik"
Forrás http://www.borigo.hu/index.php?cmd=spirituscikk&id=00012
snapszmester Creative Commons License 2015.02.13 0 1 109154

És ha van benne kellően oxidalt vagy redukalt réz, talán megszinezi.

Előzmény: Tucso69 (109153)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.13 0 0 109153

Én már jártam így.

Na nem így nézett ki, mintha felmosórongyot csavartak volna bele.

Szilva pálinka kb 5 hónaposan a hidegbe egy pici ilyen csapadékot produkált.

Kb 1 hónapot állt a kész cefre, egyértelműen kozmaolaj. Frissen tükör tiszta volt.

Előzmény: peca_matyi (109151)
bergerger Creative Commons License 2015.02.13 0 1 109152

Előbb-utóbb kialakul. Ha kialakul a végleges, megcsinálom térbeli rajzként is, ott sokkal jobban érthető.

Beszámoztam, a hosszmetszet most a 4. változatnál tart.

Egyelőre foxrudi által említett 3/4" csővel van, kicsit bumfordinak tűnik a cső.

Át kell még gondolni a tisztíthatóságot is, különösen amikor a cső a falhoz simul, ott lesznek érdekes zugok.

Lehet, hogy sima 10.10.1 zártszelvény praktikusabb lenne. Ezután jön az anyag és az ár kérdés.

 

Előzmény: In Lak'ech (109149)
peca_matyi Creative Commons License 2015.02.13 0 1 109151

Én még nem találkoztam ilyennel , mert mindig kimosom az üvegeket , mielőtt beletöltöm a pálinkát.

Ha meg már beletöltöttem , akkor elzárom a haragosaim , meg a vicces gyerekek elől......

Előzmény: forumokhozzaszolasok (109123)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.02.13 0 0 109150

Lehet, hogy próbáltál írni a belsőn, ha igen, megkövetlek. Most vettem észre, hogy már nem továbbítják a régi mélemről az újra a leveleket. Most írtam Aknil-nak, hogy vegye fel az új címemet.

Előzmény: Tucso69 (109144)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.02.13 -1 0 109149

Értem én, hogy van ott egy áttápláló cső a jobb kamra bal oldalán, csak nem olyan plasztikus, mint ahogy a bal kamránál ábrázoltad. Olyan, mintha a peremen bukna át a folyadék.

Előzmény: bergerger (109146)
obsitos3 Creative Commons License 2015.02.13 0 0 109148

Elnézegetve ezt a rajzot,felfogható ez két sorbakötött "fagyisdoboz"-ként is.Hogy aztán a második,,tehát a szűrőkereteket tartalmazó cellában lesz-e olaj,az kérdés.Én affelé hajlok,hogy ha az egyetlen cella jól méretezett,akkor a második már felesleges.De ez nem biztos.

Előzmény: bergerger (109146)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.02.13 0 1 109147

Van. Csak nem tudom hol. Mert nem tudtam egyéb munka elfoglaltság miatt ZD-re elmenni. Tudom, hogy valakinek b@ssza a csőrét, hogy nincs kifizetve. Azt hiszem, felajánlottam az összeg elutalását, de erre az volt a válasz, hogy nincs számlaszáma az illetőnek. De postacíme talán van. Rózsaszín csekken is hajlandó vagyok elküldeni az összeget.

A kérdésedet egyébként feltehetted volna a belső levelezésen is, mert ez nem hiszem, hogy a fórumra tartozik. :-) De te tudod.

Előzmény: Tucso69 (109144)
bergerger Creative Commons License 2015.02.13 0 0 109146

Elméleti metszet, így jobban követhető.

 

Előzmény: In Lak'ech (109142)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.02.13 0 0 109145

Rákérdezek a munkahelyemen a laborra, hogy milyen pontossággal tudnak cianidot vizsgálni jóféle pálinkáért? A gondot ott látom, hogy csak ivóvízből és szennyvízből végeznek vizsgálatokat és ha esetleg valamit tönkretesz a szesz az egyetlen automatánkban, engem egy éven keresztül naponta tízszer főbe lőnek.

Előzmény: öreg_néne_b (109134)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.13 0 0 109144

Szevasz!

Van már névre-szóló poharad?

Előzmény: In Lak'ech (109142)
zsuzska60 Creative Commons License 2015.02.13 0 1 109143

szűrd le kávéfilteren, akkor tiszta lesz.

Élvezeti értéke nem csökken.

Előzmény: forumokhozzaszolasok (109124)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.02.13 -1 0 109142

A térbeli rajzodat továbbra is nagyon jónak tartom, de a metszeti az nagyon félrevezető. Főleg a folyadékszíntek miatt. Olyan, mintha a két kamra közt nem volna átjárás, csak fönt a peremnél.

Előzmény: bergerger (109140)
obsitos3 Creative Commons License 2015.02.13 -1 0 109141

Az igazán értelmes meg az volna,ha összenyitnád az "A"és "B" kamrát,úgysincs értelme,búvárcső után nincs mit szűrni,legalább több hideg vized lenne,vagy kisebbre csinálhatod az egészet.

Előzmény: bergerger (109140)
bergerger Creative Commons License 2015.02.13 0 0 109140

A rajznak már volt értelme, én is tanultam belőle. A külső hidegvizes fürdő csak üzem közbeni utóhűtésre szolgálhat, ha megéri egyáltalán a vesződést. Akkor már tényleg egyszerűbb az "A" kamrába dobálni direktben a jégkockát.

Előzmény: norris53 (109139)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!