Keresés

Részletes keresés

trombitagomba Creative Commons License 2011.06.25 0 0 79006

A Mátrában is láttam több helyen pl. ma is. 1-2 hete jól belaktam vele nyárson sütve, szalonnával. A mai zyákmányom egyébként kb. jó 1kg rókagomba, és fél kiló sárga érdes, plusz kékhátú galamb. Jó minőségű, fiatal gombák. Van egyébként sok idős róka is már az előző hullámból. A Cserhát száraz, alig akad gomba.

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (79002)
lilapereszke Creative Commons License 2011.06.25 0 0 79005

Igen, ez jellemző az idei nyáron. A foltokban hulló csapadék miatt van ez így.

Előzmény: Butabi (79001)
lilapereszke Creative Commons License 2011.06.25 0 0 79004

A keserűgombát sokan kedvelik, sokan ki nem állhatják. Mi szeretjük, és fogyasztjuk is.

Még nem jelentkezett Erdélyből Feribá' ő nagy rajongója a keserűgombának, mélyhűtőjét minden évben megtölti vele. A keserűgomba fogyasztásának Erdélyben van nagy hagyománya.

A keserűgombát egészben kell leszedni, mert ha a helyszínen elvágod, a teje kifolyik, összeken mindent csípős tejével. Tisztításkor, otthon kell levágni  a tönk földes részét, de nem az egész tönköt.
Tepsibe teszed a megtisztított gombakalapokat lemezzel felfelé. Ráteszel szalonnacsíkokat.
A juhtúrót csak a végén add hozzá, amikor a szalonna üveges, a gomba krémsárgás színű, majdhogynem ropogós. Tovább már csak addig kell sütni,  amíg a juhtúró ráolvad a gombára.

Aki a sört (tonicot) szereti, annak a megsütött gomba alig keserű íze nincs ellenére :-)

(Az erdélyi juhtúró nem azonos a nálunk kapható "Bryndzának" nevezett kimért juhtúróval, az sokkal finomabb, azzal kellene minden első kóstolónak kínálni a gombát :-))

 

 

Előzmény: Butabi (79000)
Butabi Creative Commons License 2011.06.25 0 0 79003

Írj egy e-mailt és már mennek is a koordináták :)

Előzmény: Bertrand de Beaufourt (79002)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2011.06.25 0 0 79002

Könyörögve kérlek, hogy áruld el, hol találtál keserűgombát :-) Igen, nagyon finom, lehet a tótok felé kanyarodni utána juhtúróért, a kalapokat félig megtöltöd ezzel, vágsz egy kis szalonnát rá, megszórod csomborral, és vagy grillen, vagy olajos tepsin megsütöd. Ezt vadászom évek óta, de nem nagyon találok.

Előzmény: Butabi (79000)
Butabi Creative Commons License 2011.06.25 0 0 79001

ami még érdekes volt, hogy ahol a gpmbákat találtuk sokféle volt és viszonylag sűrűn, onnan 1-2 km-re hasonló adottságú erdőben gombára utaló jel sem volt...

Előzmény: Butabi (79000)
Butabi Creative Commons License 2011.06.25 0 0 79000

mi ma a Börzsönyben jártunk, az erdő nedves volt gomba is volt, csak megint pár nappal elkéstünk. a legtöbb már túl volt a fénykorán, de azért volt egy levesre való. a legtöbb barna érdestinóru volt (ebből volt a legtöbb használhatatlan), molyhos tinóru, galambgomba és egy kis laska. ami nagyon sok és friss az a keserűgomba (erre kicsit hasonlít a kép...), de nem mertük elhozni. érdemes azzal próbálkozni? 

Előzmény: lilapereszke (78998)
bakibaby Creative Commons License 2011.06.25 0 0 78999

"Melyik telepített (mű(h)anyag) tavon volt ez a  4,6 kg-os afrikai harcsa? ;)

 

bb

Előzmény: Pofeteg vadasz (78997)
lilapereszke Creative Commons License 2011.06.25 0 0 78998

Ma a Gerecsében "felfedező" túráztunk. Az erdő nem teljesen száraz, de gombának nyomát sem láttuk. Kivéve e messziről  gévának látszó leletet, ami nem az.

Lehet tippelni :-)

 

Előzmény: Butabi (78987)
Pofeteg vadasz Creative Commons License 2011.06.25 0 0 78997
A mi "nagyvadjainkat" elvitte az aszály. Illetve jobban mondva elő sem merészkedtek igazán.:-(
Marad a másik móka. Feederbot, 18- as zsinór, csonti, 30 perc izgalom. Eredménye: 4,6 kg-os afrikai harcsa. "Sajna" most ez a hobbi dominál. Ott még van víz. De majd eljön a nagy fehér lufik ideje.
Előzmény: magyar bucó (78996)
magyar bucó Creative Commons License 2011.06.25 0 0 78996

Nem rossz, de "normális" évben csak a kucsma és a vargánya szezon közötti rövid időszakban járunk utána. Júniustól inkább a "nagyvadakra" hajtunk. :)

Előzmény: Pofeteg vadasz (78994)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.25 0 0 78995

Én sem szedem. De már terveztem, hogy hogy kipróbálom.

 

Előzmény: Pofeteg vadasz (78994)
Pofeteg vadasz Creative Commons License 2011.06.25 0 0 78994
Én eddig nem szoktam látni. Idén szokok először:-)) Szóval nem beszélhetek megfigyelésről, inkább csak pillanatnyi kézzel fogható észlelésről. De nem szedjük mert nem nagyon újjong érte senki.
Előzmény: Törölt nick (78993)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.25 0 0 78993

Lehet hogy rosszul figyeltem meg, de én a sárga gévát kifejezetten száraz időszakokban szoktam látni felbukkanni. Nyár közepén is láttam már

 

Előzmény: Pofeteg vadasz (78991)
Shroomer Creative Commons License 2011.06.25 0 0 78992

Ámikó kimégy ácsálád túrázni, akkor 53 kilót... Emmán tejjesítménytúra a jávábul :O)

Egyébként tényleg nem egyszerű mutatvány ennyi gombát összegyűjteni, úgyhogy gratulálok a kitartó munkavégzéshez...

 

 

Előzmény: erdők mestere:) (78973)
Pofeteg vadasz Creative Commons License 2011.06.25 0 0 78991
Tegnap minket is kivitt a szél az erdőbe, de sajna a Bakony szíve el van sivatagosodva. Már hetek óta nem ért ide az eső. Dörög, villámlik és ennyi. A héten is meg lehetett inni egy húzásra ami lecsöpögött este. De gévát azt láttunk. Gyönyörű kis friss példányokat. Szinte világítottak olyan élénk narancssárgák voltak. Elcserélem Veled rókára vagy vargányára esetleg mezei szegfűgombára ha gondolod.:-)
Üdv Laci
Előzmény: Butabi (78987)
lilapereszke Creative Commons License 2011.06.24 0 0 78990

Ősszel, ha már nem lesz ilyen baromi hőség, és lesz hozzá eső.

 

Előzmény: Butabi (78987)
pilimpie Creative Commons License 2011.06.24 0 0 78989

Teljesen meggyőztél, köszönöm!:)

Előzmény: lilapereszke (78986)
magyar bucó Creative Commons License 2011.06.24 0 0 78988

merre jártál?  :)

 

Csajozni voltam. :)

Az unokahugaim négy évesek lettek...

Előzmény: Hetyke:) (78960)
Butabi Creative Commons License 2011.06.24 0 0 78987

sziasztok

minden létező gombákkal foglalkozó oldal tavasztól őszig írja a gévát, nálunk itt lement egy terméshullám azóta (kb 3 hét) semmi nyoma. mikor várható (ha várható) újabb terméshullám???

lilapereszke Creative Commons License 2011.06.24 0 0 78986

A pattanva törés friss galambgombára értendő. Mondhatjuk úgy is, hogy a gombát nem tudod szálakra húzva széttépni.

Kertben is nőhet gyökérkapcsolt gomba fenyő vagy valamilyen lombhullató fa (tölgy, gyertyán, bükk, hárs) csak kell legyen a közel-távolban.

Ha megfigyeled az elvágott gomba tönkjét, és emeltes, pudvás üregeket találsz benne, ezzel a galambgombával van dolgod. Kalapbőre nyálkás, vagy koszos a ráragadt földtől. Ez már bőven elég, nem kell kóstolgatni, szagolgatni.

Előzmény: pilimpie (78983)
magyar bucó Creative Commons License 2011.06.24 0 0 78985

van

Előzmény: pilimpie (78984)
pilimpie Creative Commons License 2011.06.24 0 0 78984

Még egy kérdés: galambgombákon, keserűgombákon kívül van még csípős ízű gomba?

Előzmény: lilapereszke (78982)
pilimpie Creative Commons License 2011.06.24 0 0 78983

Hopp! Erre nem gondoltam. Ahogy olvasom a büdös galambgombák jellezmőit, minden stimmel. Csak a húsa nem törik annyira határozottan pattanva, bár az is igaz, hogy teljesen szétrágták belülről.  Hát ahogy most törögetem, ha akarom, pattan...(már nincs belőle). A lemez viszont biztos hogy nem morzsalékony. Nem kell annak lennie?

Egyébként egy családi ház előkertjében nőtt.

Előzmény: lilapereszke (78982)
lilapereszke Creative Commons License 2011.06.24 0 0 78982

Büdös galambgomba (Russula foetens) alakkör.

Előzmény: pilimpie (78981)
pilimpie Creative Commons License 2011.06.24 0 0 78981

Még két kép

Előzmény: pilimpie (78980)
pilimpie Creative Commons License 2011.06.24 0 0 78980

Lemaradtak az előbb a képek

pilimpie Creative Commons License 2011.06.24 0 0 78979

Sziasztok!

Segítenétek meghatározni ezt a gombát?

Nincs gyakorlati jelentősége (nem eszem meg), csak a kíváncsiság...

Gumiszerű a tapintása, mint a fülőkéknek (?); és bár a csigák vagy valakik mások megrágták alaposan, mintha pereszkefogakat látnék a lemezeknél. A szaga émelyítően erős, a párom szerint camembert sajtszerű (van benne valami), és csípős-keserű a húsa (a tönkből kóstoltam).

A határozók szerint először pereszkére gyanakodtam, de azok főként őszi fajok, és nem írják, hogy csípnének. Fülőkének meg--- hát nem tudom.

 

erdők mestere:) Creative Commons License 2011.06.24 0 0 78978

okés,irok :)

saskat Creative Commons License 2011.06.24 0 0 78977

10ezer reális, ha 10 dkg egy kg nyers gomba, még olcsóbb is, mint a nyers. Keep in touch! Légyszives küldj egy e-mailt erre az email címre saskat3@gmail.com, hogy tudjak majd rendelni. Ha nem sikerül szednem (remélem azonban, hogy igen) vennék egy kilót, természetesen én fizetem a postaköltséget. Ha gls-sel vagy futárral adja fel az ember kb 1500 ft, de lehet, hogy a posta is annyi. Tavaly nem tudtam szedni csak 2-3 kiló rókát, az néhány főzésre volt elegendő. Nagyon finom levest készítek mindig belőle. Nem lehet megunni. Tehát a megrendelésem szárítottra vonatkozna, de csak augusztusban. akkor már látom, mit sikerült nyáron összegyűjteni. Ha nem sikerül, számítok rád:)

Előzmény: erdők mestere:) (78976)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!