Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A Mátrában is láttam több helyen pl. ma is. 1-2 hete jól belaktam vele nyárson sütve, szalonnával. A mai zyákmányom egyébként kb. jó 1kg rókagomba, és fél kiló sárga érdes, plusz kékhátú galamb. Jó minőségű, fiatal gombák. Van egyébként sok idős róka is már az előző hullámból. A Cserhát száraz, alig akad gomba.
A keserűgombát sokan kedvelik, sokan ki nem állhatják. Mi szeretjük, és fogyasztjuk is.
Még nem jelentkezett Erdélyből Feribá' ő nagy rajongója a keserűgombának, mélyhűtőjét minden évben megtölti vele. A keserűgomba fogyasztásának Erdélyben van nagy hagyománya.
A keserűgombát egészben kell leszedni, mert ha a helyszínen elvágod, a teje kifolyik, összeken mindent csípős tejével. Tisztításkor, otthon kell levágni a tönk földes részét, de nem az egész tönköt. Tepsibe teszed a megtisztított gombakalapokat lemezzel felfelé. Ráteszel szalonnacsíkokat. A juhtúrót csak a végén add hozzá, amikor a szalonna üveges, a gomba krémsárgás színű, majdhogynem ropogós. Tovább már csak addig kell sütni, amíg a juhtúró ráolvad a gombára.
Aki a sört (tonicot) szereti, annak a megsütött gomba alig keserű íze nincs ellenére :-)
(Az erdélyi juhtúró nem azonos a nálunk kapható "Bryndzának" nevezett kimért juhtúróval, az sokkal finomabb, azzal kellene minden első kóstolónak kínálni a gombát :-))
Könyörögve kérlek, hogy áruld el, hol találtál keserűgombát :-) Igen, nagyon finom, lehet a tótok felé kanyarodni utána juhtúróért, a kalapokat félig megtöltöd ezzel, vágsz egy kis szalonnát rá, megszórod csomborral, és vagy grillen, vagy olajos tepsin megsütöd. Ezt vadászom évek óta, de nem nagyon találok.
ami még érdekes volt, hogy ahol a gpmbákat találtuk sokféle volt és viszonylag sűrűn, onnan 1-2 km-re hasonló adottságú erdőben gombára utaló jel sem volt...
mi ma a Börzsönyben jártunk, az erdő nedves volt gomba is volt, csak megint pár nappal elkéstünk. a legtöbb már túl volt a fénykorán, de azért volt egy levesre való. a legtöbb barna érdestinóru volt (ebből volt a legtöbb használhatatlan), molyhos tinóru, galambgomba és egy kis laska. ami nagyon sok és friss az a keserűgomba (erre kicsit hasonlít a kép...), de nem mertük elhozni. érdemes azzal próbálkozni?
Ma a Gerecsében "felfedező" túráztunk. Az erdő nem teljesen száraz, de gombának nyomát sem láttuk. Kivéve e messziről gévának látszó leletet, ami nem az.
A mi "nagyvadjainkat" elvitte az aszály. Illetve jobban mondva elő sem merészkedtek igazán.:-(
Marad a másik móka. Feederbot, 18- as zsinór, csonti, 30 perc izgalom. Eredménye: 4,6 kg-os afrikai harcsa. "Sajna" most ez a hobbi dominál. Ott még van víz. De majd eljön a nagy fehér lufik ideje.
Én eddig nem szoktam látni. Idén szokok először:-)) Szóval nem beszélhetek megfigyelésről, inkább csak pillanatnyi kézzel fogható észlelésről. De nem szedjük mert nem nagyon újjong érte senki.
Tegnap minket is kivitt a szél az erdőbe, de sajna a Bakony szíve el van sivatagosodva. Már hetek óta nem ért ide az eső. Dörög, villámlik és ennyi. A héten is meg lehetett inni egy húzásra ami lecsöpögött este. De gévát azt láttunk. Gyönyörű kis friss példányokat. Szinte világítottak olyan élénk narancssárgák voltak. Elcserélem Veled rókára vagy vargányára esetleg mezei szegfűgombára ha gondolod.:-)
Üdv Laci
minden létező gombákkal foglalkozó oldal tavasztól őszig írja a gévát, nálunk itt lement egy terméshullám azóta (kb 3 hét) semmi nyoma. mikor várható (ha várható) újabb terméshullám???
A pattanva törés friss galambgombára értendő. Mondhatjuk úgy is, hogy a gombát nem tudod szálakra húzva széttépni.
Kertben is nőhet gyökérkapcsolt gomba fenyő vagy valamilyen lombhullató fa (tölgy, gyertyán, bükk, hárs) csak kell legyen a közel-távolban.
Ha megfigyeled az elvágott gomba tönkjét, és emeltes, pudvás üregeket találsz benne, ezzel a galambgombával van dolgod. Kalapbőre nyálkás, vagy koszos a ráragadt földtől. Ez már bőven elég, nem kell kóstolgatni, szagolgatni.
Hopp! Erre nem gondoltam. Ahogy olvasom a büdös galambgombák jellezmőit, minden stimmel. Csak a húsa nem törik annyira határozottan pattanva, bár az is igaz, hogy teljesen szétrágták belülről. Hát ahogy most törögetem, ha akarom, pattan...(már nincs belőle). A lemez viszont biztos hogy nem morzsalékony. Nem kell annak lennie?
Nincs gyakorlati jelentősége (nem eszem meg), csak a kíváncsiság...
Gumiszerű a tapintása, mint a fülőkéknek (?); és bár a csigák vagy valakik mások megrágták alaposan, mintha pereszkefogakat látnék a lemezeknél. A szaga émelyítően erős, a párom szerint camembert sajtszerű (van benne valami), és csípős-keserű a húsa (a tönkből kóstoltam).
A határozók szerint először pereszkére gyanakodtam, de azok főként őszi fajok, és nem írják, hogy csípnének. Fülőkének meg--- hát nem tudom.
10ezer reális, ha 10 dkg egy kg nyers gomba, még olcsóbb is, mint a nyers. Keep in touch! Légyszives küldj egy e-mailt erre az email címre saskat3@gmail.com, hogy tudjak majd rendelni. Ha nem sikerül szednem (remélem azonban, hogy igen) vennék egy kilót, természetesen én fizetem a postaköltséget. Ha gls-sel vagy futárral adja fel az ember kb 1500 ft, de lehet, hogy a posta is annyi. Tavaly nem tudtam szedni csak 2-3 kiló rókát, az néhány főzésre volt elegendő. Nagyon finom levest készítek mindig belőle. Nem lehet megunni. Tehát a megrendelésem szárítottra vonatkozna, de csak augusztusban. akkor már látom, mit sikerült nyáron összegyűjteni. Ha nem sikerül, számítok rád:)