Keresés

Részletes keresés

magyarpityu Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1279
Köszönöm!
Előzmény: elckerlyck (1278)
elckerlyck Creative Commons License 2005.09.05 0 0 1278
Ez a hid Portimaio-nál van, abszolut biztos. A kép az autópályáról lett löve, a híd a régi országúté.
Előzmény: magyarpityu (1258)
linha Creative Commons License 2005.08.31 0 0 1277

Sintrában ajánlom, hogy vegyetek és egyetek quejadas-t (ejtsd kb. kezsádas), amit megvehettek az város központban a Piriquita-ban is, de az "igazi"-t a SAPA-ban árulják, az is pastelaria és ott sütik a quejadas-t. A Sapa a Câmara Municipal (Polgármesteri HIvatal) közelében van, a központtól szép séta a völgyben lévö park mentén (kényelmesen max.10 perc), ahol szobor kiállítás is látható.

Tapasztalatom szerint a souvenirek a várakozással ellentétben Sintrában olcsóbbak, mint Lisszabonban vagy némelyik bevásárlóközpontban.

Előzmény: flugi (1274)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.31 0 0 1276
Sintrában van ingyen net a vasútállomáson.A Királyi palotát is mindenképpen érdemes megnézni.
Sintra nagyon szép,különleges hely.
Előzmény: flugi (1274)
laranjeiras Creative Commons License 2005.08.30 0 0 1275

Vigyázni kell, idôben indulni, mert már sok túristát láttam morogni a bejárat elôtt, túl késôn érkeztek és már nem engedték be ôket.

 

A két kastély (mór és Pena) belépôje nem olcsó, és a buszjárat sem (amire viszont egy egésznapos jegyet kapsz, a vasútállomás elôttrôl is indul). Gyalog nehéz felmenni, a helyiek szerint kb. fél óra, de szerintem csak lefelé lehet annyi :o)

 

Az óvárosban sok étterem található, nagyon hangulatosak. Sajnos eléggé tele szoktak lenni.

 

A vasútállomáson lévô információs iroda nagyon bô tájékoztatást ad, kedvesek, ingyen-térképet is adnak. Ott van egy Pizza Hut, viszonylag gyorsak, ha esetleg egy falás kellene indításképpen vonatról leszállva.

 

És ne hívjuk a barátnônket izgalmas beceneveken, mert Sintrában elég sokszor találni magyarokat, esetlen viccesen jön ki :o)

Előzmény: flugi (1274)
flugi Creative Commons License 2005.08.30 0 0 1274
köszönöm az eddigi tanácsokat, Sintra nagyon ígéretes! Most úgy néz ki, hogy csak egy alkalommal fogunk tudni kijönni a fővárosból, és egyelőre Sintra a befutó :)

Valami közelebbit Sintráról tud valaki? Olyasmit, ami nem feltétlenül van benne a guide-okban.
linha Creative Commons License 2005.08.30 0 0 1273

Sziasztok!

 

Szerintem, ha Setúbal-ba mentek autóval, mindenképpen menjetek fel a hegyre ( Arrábida ), gyönyörü a kilátás Troja-Setúbal-ra is és Lisszabonra is. Ott érdemes még lemenni Portinho-ba is, ez egy ici-pici helység, de van parkoló, étterem, és egy nagyon szép strandja is.

 

 

 

pbence2345 Creative Commons License 2005.08.30 0 0 1272
Sintraba mindenképpen menjetek ki, meg Obidosba észak felé. Autóval hamar odaértek, és ezt mindenképpen látni kell!
Előzmény: flugi (1268)
Véső Creative Commons License 2005.08.30 0 0 1271

Sziasztok!!!

 

Én augustusban voltam egy hétig Lisszabonban. Gyönyörű város, engem teljesen megigézett, bár nem egy hét, de egy hónap sem elég, ha az ember igazán meg akarja ismerni a várost. Én a szokásos lisszaboni nevezetességek mellett ajánlanám Sintrát, ami fél óra útra van Lisszabontól, vonattal kb. 4 euró egy oda-vissza jegy. Ha van kocsi, érdemes elautókázni Setúbal irányába is, a vidék is gyönyörű.

Lisszabont mindenkinek csak ajánlani tudom. Engem nagyon megfogott.

dismay Creative Commons License 2005.08.29 0 0 1270
Ola,

nem rossz a Florescente, es naponta takaritanak a holgyek....
csak a kulcsinyhez kepest a belbecs nem all egyensulyban 70 euro-ert

most lesz itt a Nemzeti Muzeumban egy Romai Hadviselesrol szolo konferencia (eredetileg klasszika-filologus lennek:)), itt 79 ***-os szallodat es 55 **-osat ajanlanak 2 szemelyre....

mondjuk majd megkerdezem a kedvenc eloadomat milyen volt:)

ate a logo

dismay

p.s.

a nyalvi vitahoz: rajtam mindig rohognek a portugalok, hogy minek tanulom a nyelvet:) nem ertik:) es hulyenek neznek
Előzmény: imoram (1264)
magyarpityu Creative Commons License 2005.08.29 0 0 1269

Hali! Ami benne van az utikönyvekben: Belém-torony, Felfedezések emlékműve, Jeromos-kolostor, a Lisszaboni Sé, Tengerészeti múzeum (ez utóbbit feltétlen nézzétek meg, kicsit húzós a belépő). A két nagy hidat is látni kell, és nagy élmény volt nekem az Ocenárium a Vasco de Gama hídtól nem messze. Sajnos itt a Vasco de Gama torony zárva volt, valami felújítás lehetett ott, ha azóta fel lehet menni, akkor biztosan érdemes is fönt körülnézni. El lehet sétálni a Szent György várba, sajnos tele van bazársorral, de a kilátás szép. A lisszaboni villamost is emlegetik, hogy különleges, meg a Gloria siklót, de azt úgyis látjátok majd. Nagy élet van éjszaka Lisszabonban (mondják is, Braga imádkozik, Porto dolgozik, Lisszabon mulat), és gyönyörűen ki vannak világítva a Tejo parti nagy terek.

 

Szerintem egy délutánt szánjatok a tengerészeti múzeumra, egy másikat a sére, Belém-toronyra, Felfedezések emlékművére, meg a Tejo parti mászkálásra (van még ott pár érdekes dolog), egy harmadikat meg az Ocenáriumra és a Vasco de Gama toronyra (ha fel lehet menni rá), de a libegőt ne hagyjátok ki :)) A Tejo torkolat nem nagy durranás, de egy délután arra is el lehet menni. Ezekhez kocsi sem kell, jó a tömegközlekedés, annak ellenére, hogy mennyi szűk utca van.

 

Kocsival Setubálba érdemes elmenni, sőt, talán nagyobb kaland befizetni egy vitorláshajós kirándulásra (persze, csak ha jó sokan mentek). Egy délutánt lehet szánni Sintrára is, ott a Nemzeti palota, meg a Mórok vára.

 

Szerintem térképet és utikönyvet mindenképpen érdemes beszerezni!

Előzmény: flugi (1268)
flugi Creative Commons License 2005.08.29 0 0 1268
a hétvégén egyhetes konferenciára megyünk Liszabonba, és lesz néhány szabad óránk és délutánunk. Ötleteket szeretnék kapni, hogy Liszabontól bérelt kocsival kényelmesen elérhető távolságban (50, talán 100 km) mit érdemes megnézni. Érdekel minket kultúrális helyszín, természeti szépség, híres borvidék (sajnos Porto kiesik a távolság miatt), híres/szép templom.

Persze Liszabon városán belül is érdeklődünk, izgalmas múzeum vagy templom, ilyesmi.
quilla Creative Commons License 2005.08.28 0 0 1267

"Nem akarok az angolra hagyatkozni - bár majdnem mindenki beszéli - mert ugye Rómában mint a rómaiak!"

 

Ez erdekesen hangzik itt lakva, marmint eszakon :) Most megkerdeztem az emberemet, hogy lehet, hogy mi nem is ugyanott elunk, mint ami Portulgalia eszaki resze, vagy pedig te erosen fiatalok, mi tobb egyetemista fiatalok tarsasagaval akadtal foleg oszze... vagy csak nekem nincs szerencsem... de eleddig nem volt olyan tapasztalatom, hogy sokan tudnanak kommunikalni angolul. De ennek lehet az oka a tenyleg mas kozegben valo maszkalas is, ez teny.

Előzmény: v_viktor (1266)
v_viktor Creative Commons License 2005.08.27 0 0 1266

Bom fim de semana,

 

Én most épp itthon :( Mit csináltam? Először munkaügyben jártam arra, aztán meg... fogalmazzunk úgy hogy élveztem az életet ott. Viszont én csak a középső és északi részeken jártam, Algarve és a szigetek nekem ismeretlen terület. Most épp tanulom a nyelvet, ami akár önmagában is jó: a minap egy Brazíliát megjárt olasz emberkével beszéltem portugálul, mivel az olaszom meglehetősen csökevényes. Egyelőre megyek tovább az utamon, aztán ha eljutok arra a szintre, hogy elsőre megértem Marcelo Rebelo de Sousa okfejtéseit az RTP-n akkor lehet továbblépni. Nem akarok az angolra hagyatkozni - bár majdnem mindenki beszéli - mert ugye Rómában mint a rómaiak!

 

Előzmény: csutii (1262)
csutii Creative Commons License 2005.08.26 0 0 1265

nem naon szívleled... mármint a munkád....???????

van informatikával foglalkozo ismerosom és o sem rajong érte... válts idoben mert a rabja leszel...

 

az egyszer biztos h én sem itthon lennék... inkább valahol másutt! itt nekem tul "hideg" van.

 

még nem tudom hogyan de addig nem nyugszom amíg ki nem jutok ...

 

ezért is kerestem valami olyat amin keresztul kozelebb kerulhetek Portugáliához és olvasva mások élményeit méginkább vágysz oda

 

igy tuti nem lohad a lelkesedésem

 

Előzmény: dismay (1263)
imoram Creative Commons License 2005.08.26 0 0 1264

Szia!

Kérlek azért nyugtass meg, hogy az agyonmosott törülközők nem koszos fürdőszobát takarnak a florescente-ben? Szeptemberre foglaltam másfél hétre szállást ebben a szállodában mert jó az ár és központban van. De ha koszosak esetleg a szobák vagy koszos a fürdőszoba akkor sürgősen lemondom a szállást és keresek magamnak vmi mást. Szóval nagyon nem jó?

Köszi, Orsi

Előzmény: dismay (1215)
dismay Creative Commons License 2005.08.25 0 0 1263
Ola,

nem en itten egy irodahazban szivok eppen egy informatikai ujsagnal:)
habar szivesebben hesszelnek Caiscaisban:)

96-ban voltam eloszor es megtetszett a hely.... aztan tanultam is portugalul (mondjuk a klasszika-filologia utan nem olyan bonyolult ez a nyelv, csak ha native teruleten vagy akkor jossz ra, mindig van mit tanulni, es az emberek, mint nalunk kulonbozo stilusban es szocializalt modon beszelnek:)), most folytatom, mert szeretnem elolvasni Joöse Saramago: Jezus Krisztus evangeliuma konyvet eredetiben (tudom Coelho nepszerubb, de nem szeretem a stilusat, portugalul meg farasztoan kozhelyes:))

visszaterve Lisboa-ra, van egy csomo hely ami tetszik, ismerosok stb. neha ugy erzem, mintha hazamennek:)


ate a logo

dismay
Előzmény: csutii (1262)
csutii Creative Commons License 2005.08.25 0 0 1262

kosz a segítséget....

+ a tanácsot.

 

te most itthon v. éppen kint???

mit csinálsz ott v mit csináltál????

 

Előzmény: v_viktor (1236)
csutii Creative Commons License 2005.08.25 0 0 1261

tehát obrigada!=)))

 

nem nem most terveztem, hanem késobb... most fogok még csak beiratkozni portugál nyelvtanf-ra...

 

az Azori szgken még kozepiskolásként voltam... a Comenius keretén belul 5 suli vett benne részt ... belga, magyar liszaboniak nantes-iak és azoriak...

 

sajna csak Terceira-ra sikerult eljutni... holott a gyonyoru "tengerszemek" Sao Miguel-en Sao Jorge-on vannak... de azért ez a sziget sem volt semmi.

 

mi volt az oka h te "leragadtál " Lisboa-ban?????

 

Előzmény: dismay (1231)
magyarpityu Creative Commons License 2005.08.25 0 0 1260

Köszi! Én is Portimao-ra gondolok, térkép szerint ott van nagyváros és torkolat :))) Mi nem azon a hídon mentünk át, hanem az autópálya hídján. Ilyesmi hidat többet is láttam Portugáliában.

 

Figyeltétek, milyen sokminden épült arrafelé a 60-as években és azt követő (nem éppen a szabadság légkörétől átitatott) időszakban?

Előzmény: pbence2345 (1259)
pbence2345 Creative Commons License 2005.08.25 0 0 1259

Nekem van egy tippem: Portimao korul,de inkabb utan van ez a hely kelet fele, meg Lagoa elott. . Emlekezetem szerint atmentunk egy ilyen hidon, de lehet,h az magasabb volt.

Szoval csak 1 tipp...

Előzmény: magyarpityu (1258)
magyarpityu Creative Commons License 2005.08.25 0 0 1258

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni! Hazajöttem a csodálatos portugáliai nyaralásból, meseszép volt! Most rendezgetem a képeket, és az egyikről nem tudom, hol készült, mert hazafelé egyszer kifotóztam a buszból, de nem írtam fel, merre járunk. Valahol Lagostól haladtunk kelet felé az autópályán, végig az ország déli peremén, akkor készült ez a fotó. Meg tudná mondani valaki, merre jártunk ekkor? Előre is köszi a segítséget!

 

Üdv: István

 

Dél-Portugália
hedus Creative Commons License 2005.08.24 0 0 1257
Mesélj! Merre jártál?
Előzmény: wilbury (1255)
dismay Creative Commons License 2005.08.24 0 0 1256
Ola,


erdekes ez a remtortenet sztori:)

engem pl. sokha nem akartak megtamadni, pedig meg a hirhedett voros lampas negyedben is voltam egy arab ismerosommel...

persze ha kamera hegyeket hord az ember az egeszen mas:)

mas, van egy portugal kocsma a Hajos utca es O utca sarkan
(hogy miert portugal azt nem tudom, talan azert, mert a Sandokan a neve, ami a Santa Apollonia allomas mellett mukodott egyszer, most zarva, es a fonok felesege Michell Wild ex porno kiralyno:))

jellemzo, hogy bejott 2 portugal csaj, es nem ertette miert ez a neve, a hely feljavitasara hoztam cse,peket, es a portugal zaszlok sem kesnek remelem sokara

a bor (marmint Dao es tarsai az autentikus portugal feeling-hez meg odebb vannak)


ate a logo

dismay
Előzmény: wilbury (1255)
wilbury Creative Commons License 2005.08.24 0 0 1255
Most értem vissza 2 hetes portugál kalandozásból. Ha valakit érdekel útinapló képekkel, szívesen felrakom...

Közbiztonság témában: Lisszabonban a (turista)központban egy nap alatt két rablást is láttunk, de ez nem reprezentatív minta, így nem is tudom, valójában milyen a közbiztonság. A kemping(ek)ben én többször is nyilvános helyen hagytam tölteni a telefonomat, sosem lopódott el...
laranjeiras Creative Commons License 2005.08.23 0 0 1254

Egyetértek Magyarpityuval. Itt is akadnak "rémtörténetek", amik persze ilyesztôek lehetnek, de alapjában véve nincs különösebb probléma. Fôleg ha odafigyel az ember.

 

Nem gondolom, hogy az áldozat volna a hibás egy-egy túristát ért támadás esetén, de azért gyakran ôk is tehetnének magukért. Sokszor látni túristákat rossz környékekre tévedve, hatalmas térképlepedôvel látványosan szerencsétlenkedve, farzsebben a vastag pénztárca, tudjátok... (Volt már olyan szerencsétlenke is, akinek muszáj voltam szólni, szinte fájt amit csinált.)

Előzmény: Laci10000 (1252)
magyarpityu Creative Commons License 2005.08.23 0 0 1253

Szia!

 

Igazából nem tudom, milyen a közbiztonság, rövig idig voltam Portugáliában, akkor is főleg a hegyek között vagy az óceán partján, és az éjszakák nagyrészét kempingekben töltöttük. Voltak előítéleteim, tartottam kissé a nagyvárosok kikötői negyedeinek éjszakájától, de kellemes meglepetés ért. Jól és főleg biztonságban éreztem magam Porto Ribeira negyedében is és Lisszabon Alfama negyedében is, mert azért csak kíváncsi voltam az éjszakai Portugáliára is :)) Nappal biztosan nincs mitől tartani és az éjszaka se veszélyesebb mint akármelyik itthoni nagyváros. A portugálok, ahogy tapasztaltam, nem igazán lelkesednek a turistákért, ami nekem kifejezetten szimpatikus volt, még ha olykor kellemetlenül is esett. Egyszer a piacon ütötte meg egy megjegyzés a fülemet és a buszon is rögtön kiszúrtak, pedig lyukasztani nagyon nem akartam :)) de azért kedvesek az emberek. Főleg északon barátságosak, délen viszont jobban hozzá vannak szokva a turistákhoz, és ott különben is sokkal vegyesebbek az emberek. Én jóléreztem magam Portugáliában.

Előzmény: Laci10000 (1252)
Laci10000 Creative Commons License 2005.08.23 0 0 1252

Szia!

 

Tényleg olyan rossz a közbiztonság (turistaszemmel) mint ahogyan az az utikönyvekben olvasható?

 

Üdv Laci

Előzmény: magyarpityu (1249)
magyarpityu Creative Commons License 2005.08.22 0 0 1251
Most ss... Bocs.
Előzmény: magyarpityu (1250)
magyarpityu Creative Commons License 2005.08.22 0 0 1250
Az előbb csatoltam egy képet, de nálam nem jelent meg.
Előzmény: magyarpityu (1249)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!