Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Hétvége nagyobb mennyiségben előforduló gombái. Mátrától ék-re kaszálni lehet a rókagombát a dombvidéki erdőkben, felvásárlói ár 100 ft körül van a kocsmai infok szerint. ÉMátra még mindig gyenge, itt csak fél kosár rókagombát sikerült összevadászni. Inkább Ózd felé érdemes továbbmenni, arra sokkal több van.
Én is remélem, hogy nem sértődsz meg, de ez valóban ciki sznobizmus. Ha a rántott vargányánál jobbat tudsz, az nem baj, legfeljebb felesleges erőlködés. Ha olvasgatsz még errefelé kicsit, rájössz, hogy itt többen használnak ilyen célra kacsa, liba, mangalica zsirt, mint olajat, és többen azt is tudják, hogyan ne ázzon ronggyá tőle a panír.
az még ok, hogy rókát (amiből nem éppen kevés van) nem rántjuk ki, de nem azért mert jaj de kevés van, és ne tegyük tönkre, hanem csakis azért mert úgy nem finom. (nekem nem izilik)
VISZONT VARGÁNYÁT ?!?!!?? CSAKIS RÁNTVA!
eleve tömegesen növő gomba, irdatlan mennyiségeket lehet belőle taláni, és a rántva nagyon kiadós, kisebb mennyiségből is sok kijön már rántva.
Szóval kinek a pap kinek a papné, te azt csinálsz amit akarsz a gomáddal, meg más is éppen ezt teszi...
Bocs, remélem nem sértődsz meg, de a természetben hozzáférhető egyik legjobb alapnyagot kirántani (róka), főként, amikor rekord kevés van belőle, hát az egy erős harakiri. A múltkor vkitől már a vargánya kirántási technológiájáról is hallottam... elképesztő.
Sajnos jelenleg a "nagy magyar" gasztronómia két módot ismer a gomba elkészítétésére: rántsuk ki (=tegyük tönkre az ízét, itassuk át ipari napraforgóolajjal, had csöpögjön), vagy csináljunk pörköltet (=főzzük addig, nehogy a végén még legyen vmi íze).
A következő, Malmö közelében talált, csöves termőrétegű gomba meghatározásához szeretnék kérni egy kis segítséget:
Az erdőt kéttűs fenyő és nyír jellemezte, a gomba a kővel részlegesen felszórt erdei út mentén nőtt. Kalapja a viszonylag száraz körülmények ellenére is enyhén ragadós, nyálkás volt, a kalapbőrt pedig könnyedén le lehetett húzni. Íze és szaga jellegtelen volt (talán az íz egy nagyon picit mintha csípős lett volna, de korántsem domináns módon). Nyomásra, vágásra nem színeződött el semelyik része, legalábbis az alatt a fél óra alatt nem, amíg vizsgáltam.
valóban megtévesztő a külseje így első blikkre, de a terepen megbizonyosodtam róla, hogy mind ugyanaz a faj - amúgy a nevezett példány már igen öreg volt, lefonnyadva, berepedezve, elbarnulva
Az idei szezonban ma ebédkor harmadszor laktam be Keserűgombából az általad írt ( klasszikus ) recept alapján. Rántott rókagomba és cukkini volt a kísérő tartármártással, illetve tárkonyos uborkasalátával, sült újburgonya körettel.
Tegnap Vértes DNY-i részén párszem galamb,és más semmi.Ahol tavaly volt szépen vargánya és róka,ott most üres az erdő.Pedig erősen vizes,sáros a talaj! Ma Bakony ÉK-i rész,cseres tölgyes gyertyános részen rengeteg galamb,főleg fűzöld,dióízű és varashátú.Sajnos 90%-a kukacos!Még a fiatalok közt is alig találni féreg nélkülit!Keserű gomba nincs annyi mint szokott lenni,de egy tepsire valót azért szedtem!Most laktam jól,juhtúrósan,juhsajtosan,szalonnásan,olyan erdélyi módra!Tényleg nem rossz,kellemes íze lett,aki szereti az olajbogyót annak ez is bejön
Észak-Görögországban hegyi nyíresben találtam ehhez nagyon hasonlót (azt nem merem állítani, hogy ez volt - nem tudom a dél-európai elterjedést -, de a csípősség és a változatosság tuti megvolt)
Remek képek! Ilyenek láttán mindig nagyon hiányzik svédország. Hiába 6 év kint lét után azért visszahúz a szívem. Ideje lenne nekünk felutazni valamikor. Szeptember eleje remek gombász időszak!