Keresés

Részletes keresés

little_brunette Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79182

ÁÁÁÁ! :-))) Szerintem az sem olyan problémás, hogy összefussunk... :-) De a cím mindenesetre megy privben, és köszönöm!

Előzmény: tengerszem12 (79179)
heyderia Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79181

Ma már a Pilist jártuk, fajgazdagság van, kevéske a kajagomba:

 

    

Előzmény: heyderia (79180)
heyderia Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79180

Gratulálok, sajnálom, hogy ezúttal csak egy sátorhoz fértem oda, azt pedig sörsátornak hívták.

Néhány kárászi kép:

 

 

   

Előzmény: homerx (79174)
tengerszem12 Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79179

Hoztunk neked az Erdélyi Konyha folyóiratból két számot. Ha megadod a címed, elküdöm postán.

(A zsűri tagja volt a dévai, Corvin kiadó igazgatója, neki köszönheted.:-) )

Előzmény: little_brunette (79176)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79178

Hétvége nagyobb mennyiségben előforduló gombái. Mátrától ék-re kaszálni lehet a rókagombát a dombvidéki erdőkben, felvásárlói ár 100 ft körül van a kocsmai infok szerint. ÉMátra még mindig gyenge, itt csak fél kosár rókagombát sikerült összevadászni. Inkább Ózd felé érdemes továbbmenni, arra sokkal több van.

 

   

heyderia Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79177

VISZONT VARGÁNYÁT ?!?!!??   CSAKIS RÁNTVA!

Hijnye! Az öt kiló szárítmányomat macerás lesz kirántani. Gyanítom feleségem nem is vállalná:-))

Előzmény: tamas1000 (79171)
little_brunette Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79176

Gratula a csapatnak!

Előzmény: homerx (79174)
Tendrei Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79175

Irdatlan mennyiségek?

 

Mi? Merre? Hová menjek??? :-)

Előzmény: tamas1000 (79171)
homerx Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79174
karaszon hoztuk a formankat :)
liscsim Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79173

Én is remélem, hogy nem sértődsz meg, de ez valóban ciki sznobizmus. Ha a rántott vargányánál jobbat tudsz, az nem baj, legfeljebb felesleges erőlködés. Ha olvasgatsz még errefelé kicsit, rájössz, hogy itt többen használnak ilyen célra kacsa, liba, mangalica zsirt, mint olajat, és többen azt is tudják, hogyan ne ázzon ronggyá tőle a panír.

Előzmény: epeizu (79169)
beetee Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79172

Remélem Te sem sértődsz meg, de ízlésekről ne nyissunk már vitát.

 

Én pl. jobban kultiválom a galambgombákat, mint a vargányát. A Király tinórut egész egyszerűen nem szeretem.

A rántott rókával és vargányával sincs semmi baj.

A sok "extra" gombás kaja után jól tud esni egy rántott is.

Ha emlékeznél trombita olvtárs rengeteg ételes hozzászólására, akkor nem írtál volna ilyet.

 

És pszt!! létezik vargánya-főzelék is. :)))

Előzmény: epeizu (79169)
tamas1000 Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79171

hát ez jónagy hülyeség má bocs.

 

az még ok, hogy rókát (amiből nem éppen kevés van) nem rántjuk ki, de nem azért mert jaj de kevés van, és ne tegyük tönkre, hanem csakis azért mert úgy nem finom. (nekem nem izilik)

 

VISZONT VARGÁNYÁT ?!?!!??   CSAKIS RÁNTVA!

 

eleve tömegesen növő gomba, irdatlan mennyiségeket lehet belőle taláni, és a rántva nagyon kiadós, kisebb mennyiségből is sok kijön már rántva.

 

Szóval kinek a pap kinek a papné, te azt csinálsz amit akarsz a gomáddal, meg más is éppen ezt teszi...

 

szóval ez a demokrácia. :))

Előzmény: epeizu (79169)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79170

Van még a tegyük rántottába és csináljunk belőle krémlevest vegetával :-)

Előzmény: epeizu (79169)
epeizu Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79169

Bocs, remélem nem sértődsz meg, de a természetben hozzáférhető egyik legjobb alapnyagot kirántani (róka), főként, amikor rekord kevés van belőle, hát az egy erős harakiri. A múltkor vkitől már a vargánya kirántási technológiájáról is hallottam... elképesztő.

 

Sajnos jelenleg a "nagy magyar" gasztronómia két módot ismer a gomba elkészítétésére: rántsuk ki (=tegyük tönkre az ízét, itassuk át ipari napraforgóolajjal, had csöpögjön), vagy csináljunk pörköltet (=főzzük addig, nehogy a végén még legyen vmi íze).

 

Előzmény: trombitagomba (79162)
Shroomer Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79168

Ugyan a tönk nem látszik oldalról, de szerintem is egyszerűen szemcsésnyelű fenyőtinóru...

Előzmény: Storman (79164)
littlet Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79167

Szívesen, bármikor. Remélem eltetted.

Előzmény: shiitake (79160)
littlet Creative Commons License 2011.07.03 0 0 79166

Ez biztosan fenyőtinórú.

Előzmény: Storman (79164)
heyderia Creative Commons License 2011.07.02 0 0 79165

Képről nem sok eltérés mutatkozik a fenyőtinórútól.

Előzmény: Storman (79164)
Storman Creative Commons License 2011.07.02 0 0 79164

A következő, Malmö közelében talált, csöves termőrétegű gomba meghatározásához szeretnék kérni egy kis segítséget:

 

 

Az erdőt kéttűs fenyő és nyír jellemezte, a gomba a kővel részlegesen felszórt erdei út mentén nőtt. Kalapja a viszonylag száraz körülmények ellenére is enyhén ragadós, nyálkás volt, a kalapbőrt pedig könnyedén le lehetett húzni. Íze és szaga jellegtelen volt (talán az íz egy nagyon picit mintha csípős lett volna, de korántsem domináns módon). Nyomásra, vágásra nem színeződött el semelyik része, legalábbis az alatt a fél óra alatt nem, amíg vizsgáltam.

Storman Creative Commons License 2011.07.02 0 0 79163

valóban megtévesztő a külseje így első blikkre, de a terepen megbizonyosodtam róla, hogy mind ugyanaz a faj - amúgy a nevezett példány már igen öreg volt, lefonnyadva, berepedezve, elbarnulva

Előzmény: Shroomer (79161)
trombitagomba Creative Commons License 2011.07.02 0 0 79162

Az idei szezonban ma ebédkor harmadszor laktam be Keserűgombából az általad írt ( klasszikus ) recept alapján. Rántott rókagomba és cukkini volt a kísérő tartármártással, illetve tárkonyos uborkasalátával, sült újburgonya körettel.

Előzmény: ricso3 (79157)
Shroomer Creative Commons License 2011.07.02 0 0 79161

Az első két képen nem éléggé Russula kinézetű gombákat látok...

Előzmény: Storman (79150)
shiitake Creative Commons License 2011.07.02 0 0 79160

Köszönöm.

Előzmény: littlet (79158)
Tendrei Creative Commons License 2011.07.02 0 0 79159

Ma reggel a szentendrei piacon: Gyurinál róka, némi őzláb, érdesnyelű.

Megjelent egy új árus is: Bükkszenterzsébetről (?), róka + mszg. A Pilis + VH semmivel nem képviselteti magát...

Ez az oka annak, hogy ma piacon vett :-((( rókagomba megy a csirkepaprikásba...

Előzmény: littlet (79158)
littlet Creative Commons License 2011.07.02 0 0 79158

Osztott Pöfeteg.

Előzmény: shiitake (79156)
ricso3 Creative Commons License 2011.07.01 0 0 79157

Tegnap Vértes DNY-i részén párszem galamb,és más semmi.Ahol tavaly volt szépen vargánya és róka,ott most üres az erdő.Pedig erősen vizes,sáros a talaj!
Ma Bakony ÉK-i rész,cseres tölgyes gyertyános részen rengeteg galamb,főleg fűzöld,dióízű és varashátú.Sajnos 90%-a kukacos!Még a fiatalok közt is alig találni féreg nélkülit!Keserű gomba nincs annyi mint szokott lenni,de egy tepsire valót azért szedtem!Most laktam jól,juhtúrósan,juhsajtosan,szalonnásan,olyan erdélyi módra!Tényleg nem rossz,kellemes íze lett,aki szereti az olajbogyót annak ez is bejön

shiitake Creative Commons License 2011.07.01 0 0 79156

Remélem most sikerül a beillesztés.

 

emgergo Creative Commons License 2011.07.01 0 0 79155

Észak-Görögországban hegyi nyíresben találtam ehhez nagyon hasonlót (azt nem merem állítani, hogy ez volt - nem tudom a dél-európai elterjedést -, de a csípősség és a változatosság tuti megvolt)

Előzmény: Storman (79150)
azures Creative Commons License 2011.07.01 0 0 79154

Remek képek! Ilyenek láttán mindig nagyon hiányzik svédország. Hiába 6 év kint lét után azért visszahúz a szívem. Ideje lenne nekünk felutazni valamikor. Szeptember eleje remek gombász időszak!

Előzmény: Storman (79150)
lordhimself Creative Commons License 2011.07.01 0 0 79153

így nem. a beszúrást is használd.

Előzmény: shiitake (79152)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!