Keresés

Részletes keresés

szilvakukc Creative Commons License 2015.02.25 0 2 109450

No, csak hogy nyomatékosítsuk:

A felső karikáig kell legyen a töltve, melybe mélyen belelóg a hőmérő. Logikus, hisz a folyadék forráspontjára(ezáltal alkoholtartalmára) vagyunk kíváncsiak.

 

Előzmény: Tucso69 (109423)
sörös100 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 109449

Tiszteletem Feeriba51 .

 

 

A felesleget küld el nekem nálam van becsülete a pálinkának.

Előzmény: Feeriba51 (109447)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.25 0 1 109448

"Ilyen hozzáállással megajándékozhatjuk a párunkat egy vibrátorral. Akkor már az ajtóból követhetjük az eseményeket, sőt ki is mehetünk egy cigarettára.:-)))))

 

nahát...azt hittem már nem tudsz meglepni :)

Előzmény: Feeriba51 (109444)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.02.25 0 1 109447

..."csak gyűlik. :)"

 

Sajnos ilyen gondjaim nekem is vannak, pedig csak a portámon megtermett gyümölcsöt nem vagyok hajlandó a komposztba dobni.

Nincs tekintélye a pálinkának a mai világban.

Jó nedűt!!!

Előzmény: barkócza (109446)
barkócza Creative Commons License 2015.02.25 0 2 109446

Jerom K. Jerom: Három ember kerékpáron. Egy ponton kifejti, hogy kétfajta biciklis létezik. Az egyik biciklizni szeret, a másik biciklit szerelni. Mondjuk, én is több pálinkát főzök,  mint amennyit iszom, csak gyűlik. :)

Előzmény: Feeriba51 (109444)
barkócza Creative Commons License 2015.02.25 -1 1 109445

Az okozza a zavart, hogyha egy só- vagy cukoroldatot forralsz, akkor a visszakondenzált gőzfázis nem azonos összetételű, mint a forralt folyadékfázis, u.i. a só vagy a cukor hiányzik belőle. Egy víz-alkohol elegynél viszont a kondenzátum és a kiinduló folyadékfázis összetétele azonos. Próbáld ki, de üvegben, mert a forró, telített CaCl2 oldat meglehetősen korrózív.

Előzmény: rézműves1 (109436)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.02.25 0 4 109444

Ha már meg lettem szólítva:-)))))

 

"Ugyan van aki elutasítja a hőfok mérést, de senki sem tudja megcáfolni a tapasztalati eredményemet, hogy mondjuk 98°C nál tartok akkor kb fél óra múlva elzárhatom a gázt."

 

Ugyanezt én is meg tudom állapítani egy alkoholfok méréssel. Igaz epruvetám sincs, de azért méréseket tudok végezni nélküle is. Szeretem testközelből, érzékszerveimmel megállapítani az események lefolyását.

Ilyen hozzáállással megajándékozhatjuk a párunkat egy vibrátorral. Akkor már az ajtóból követhetjük az eseményeket, sőt ki is mehetünk egy cigarettára.:-)))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Tucso69 (109424)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.25 0 0 109443

Ne.

Előzmény: kornel8 (109438)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.25 0 0 109442

Az Orczy utcában van egy gumibolt, fillérekért lehet venni bármekkora gumidugót.

Előzmény: envision (109428)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.25 0 0 109441

"a gőztérben 100 fok lesz a gőz-folyadék egyensúlyi hőmérséklet"

Előzmény: Tucso69 (109426)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.25 -1 0 109440

Keress másikat. A készülékben a folyadéktól egy páracső vezeti a hőmérőhöz a gőzöket és a másikon folyik vissza a kondenzátum.

Előzmény: Tucso69 (109423)
sogi01 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 109439

                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (109401)
kornel8 Creative Commons License 2015.02.25 0 1 109438

Akkor összegezve, ne vágjak? :) Nem gondoltam, hogy ennyi válasz lesz..

rézműves1 Creative Commons License 2015.02.25 0 1 109437

...természetesen, ha bedugod a páracsöved végét, akkor a nedves gőznek is megnő a nyomása és ennek következtében a hőmérséklete is, mint a vizes főzőben a dupla falban, de attól az még nem lesz

túlhevített száraz gőz...

Előzmény: rézműves1 (109436)
rézműves1 Creative Commons License 2015.02.25 -1 0 109436

...no-no...egy pillanat...az a gőz, amelyik a folyadékával érintkezik, csak nedves gőz lehet és azt nem tudod túlhevíteni, mint a jeget sem, hiába melegíted, amíg el nem olvad, az nulla fokos marad...

...túlhevíteni és száraz gőz nyerni csak úgy lehet, ha a folyadéka fölül elvezetjük és valamilyen túlhevítő berendezésen átvezetve, hőközlés útján, a benne lévő folyadékcseppeket elpárologtatjuk, melynek következtében hőfoka és nyomása tetemesen megnő...de ez már gőzgép és nem páleszfőző..DDD...

Előzmény: barkócza (109430)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109435

Egyáltalán nem hülyeség, mert a túlhevített gőz a kondenzálódásig is lead energiát.

Viszont nem túlnyomásos duplafalú rendszerben is jó lehet. Tehát nyitott vizes! Mit gondolsz?

Előzmény: barkócza (109432)
barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 1 109434

Teljesen igazad van. A legjobb a cefrében, a cefre fölött és a páracső fölső végén is mérni.

Előzmény: snapszmester (109433)
snapszmester Creative Commons License 2015.02.24 0 1 109433

Tök mind egy hol mértek, de tudnotok kell mutat.

A cefrében mért hőfok kompatibilis az összes főzővel. A gőztérben mérés készülékfüggő.

Ha a cefrében mérem tudom hol tartok már a felfűtés alatt is. 

Ha a párában akkor csak ha felforrt. 

barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 1 109432

Ezt múltkor, amikor kis pálinkafogyasztás után a gőzfűtésről töprengtünk (az úri közönség teljes kétségbeesése mellett), végiggondoltam. Az volt a kérdés, hogy a túlnyomást ki lehet-e úgy cselezni, hogy telített CaCl2 oldatot forralok légköri nyomáson (120°C a forráspontja). De rájöttem, hogy kondenzálni a gőz ekkor is csak 100°C-on kondenzál.

Előzmény: Tucso69 (109431)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109431

Igen, így logikus.

Előzmény: barkócza (109430)
barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 2 109430

Igen, 101°C-os lesz a gőz is, de ez már túlhevített (száraz) gőz, kondezálni csak 100°C-on kondenzál.

Előzmény: Tucso69 (109426)
barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 1 109429

Igen, mondjuk a gőz hőmérsékletét mérni pontosan macerásabb.

Előzmény: Tucso69 (109427)
envision Creative Commons License 2015.02.24 0 3 109428

Dejó nekem ...én élelmiszeripari hőálló  2K szilikonból szoktam önteni magamnak dugókat ...az puha marad és nem szárad ki soha :) 

Előzmény: Tucso69 (109421)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109427

Forráspontját méri, ez van benne. Mivel egy ilyen kicsi szerkezetnek nagy a felülete a térfogatához képest ezért nagy hőmérséklet különbségek lehetnek. 

Előzmény: barkócza (109425)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 0 1 109426

Szerintem 101 fokos lesz a gőz is, mert mitől is hűlne 100 fokosra.

Tegyük fel leszigetelem a sisakot kibaszottul!

Előzmény: öreg_néne_b (109415)
barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 1 109425

Ebben a leírásban nem szerepel, hogy a folyadékfázis vagy a gőzfázis hőmérsékletét mérik. Pontosabban egyébként a folyadék- és a gőzfázis hőmérséklete ugyanaz, de a gőzfázis nem ugyanazon a hőmérsékleten kondenzál, mint a folyadékfázis forráspontja, ha ez utóbbinak jelentős a szárazanyagtartalma. Lehet mérni mind a két hőmérsékletet, a kettő különbsége a szárazanyagtartalomra adhat információt.

 

Persze van ott egy visszafolyó hűtő, ami miatt a gőzfázis fönt kicst hidegebb , mint pont a folyadék felszínénél.

 

Végülis nem nagy különbség.

Előzmény: Tucso69 (109423)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 -1 0 109424

Márpedig tökmindegy hol méred.

Nem labor, és nem tudományos céllal van a mérés.

Igaz, hogy mondjuk kénsav is van a cefrében, ami miatt nem lesz pontos az eredmény.

De ha mindig ugyanott méred, akkor viszonylag pontos képet kapsz a tendenciáról.

Ugyan van aki elutasítja a hőfok mérést, de senki sem tudja megcáfolni a tapasztalati eredményemet, hogy mondjuk 98°C nál tartok akkor kb fél óra múlva elzárhatom a gázt.

Előzmény: öreg_néne_b (109415)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109423

Ezt találtam:

"A Malligand-féle ebullioszkóp a bor forráspontját méri. A bor forráspontja a benne levő alkohol és víz arányától függ, ezért a forráspont ismeretében az alkoholtartalom megállapítható. Malligand-féle készülék skálája már nem is hőmérsékletet, hanem közvetlenül Malligand fokot, azaz térfogatszázalék alkoholtartalmat mutat. Mérési hibája leffeljebb +-0,2% (Vonadékanyagok mennyisége és minősége is befolyásolja a forráspontot, ezért literenként 40 g-nál több összes vonadékanyagot tartalmazó borok alkoholtartalmának a mérésére a Malligand-féle készülék nem alkalmas)."

 

Szilvakukc nyert.

Előzmény: barkócza (109420)
barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109422

Nekem is parafadugón át megy be a hőmérőm, jól tömít. Ha sokáig nem főztem, előtte úgyis forralok egy kis vizet tisztításként, az megduzzasztja a dugót.

Előzmény: Tucso69 (109421)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109421

Elméletben igen.

Szerintem Golyós arra gondol, hogy a magas hő+gőz miatt kiszárad a dugó.

Mikor nekiállsz főzni, van ez a vacak száraz dugód, azt kimegy mellette a gőz.

Előzmény: barkócza (109417)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!