A felső karikáig kell legyen a töltve, melybe mélyen belelóg a hőmérő. Logikus, hisz a folyadék forráspontjára(ezáltal alkoholtartalmára) vagyunk kíváncsiak.
"Ilyen hozzáállással megajándékozhatjuk a párunkat egy vibrátorral. Akkor már az ajtóból követhetjük az eseményeket, sőt ki is mehetünk egy cigarettára.:-)))))
Jerom K. Jerom: Három ember kerékpáron. Egy ponton kifejti, hogy kétfajta biciklis létezik. Az egyik biciklizni szeret, a másik biciklit szerelni. Mondjuk, én is több pálinkát főzök, mint amennyit iszom, csak gyűlik. :)
Az okozza a zavart, hogyha egy só- vagy cukoroldatot forralsz, akkor a visszakondenzált gőzfázis nem azonos összetételű, mint a forralt folyadékfázis, u.i. a só vagy a cukor hiányzik belőle. Egy víz-alkohol elegynél viszont a kondenzátum és a kiinduló folyadékfázis összetétele azonos. Próbáld ki, de üvegben, mert a forró, telített CaCl2 oldat meglehetősen korrózív.
"Ugyan van aki elutasítja a hőfok mérést, de senki sem tudja megcáfolni a tapasztalati eredményemet, hogy mondjuk 98°C nál tartok akkor kb fél óra múlva elzárhatom a gázt."
Ugyanezt én is meg tudom állapítani egy alkoholfok méréssel. Igaz epruvetám sincs, de azért méréseket tudok végezni nélküle is. Szeretem testközelből, érzékszerveimmel megállapítani az események lefolyását.
Ilyen hozzáállással megajándékozhatjuk a párunkat egy vibrátorral. Akkor már az ajtóból követhetjük az eseményeket, sőt ki is mehetünk egy cigarettára.:-)))))
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...természetesen, ha bedugod a páracsöved végét, akkor a nedves gőznek is megnő a nyomása és ennek következtében a hőmérséklete is, mint a vizes főzőben a dupla falban, de attól az még nem lesz
...no-no...egy pillanat...az a gőz, amelyik a folyadékával érintkezik, csak nedves gőz lehet és azt nem tudod túlhevíteni, mint a jeget sem, hiába melegíted, amíg el nem olvad, az nulla fokos marad...
...túlhevíteni és száraz gőz nyerni csak úgy lehet, ha a folyadéka fölül elvezetjük és valamilyen túlhevítő berendezésen átvezetve, hőközlés útján, a benne lévő folyadékcseppeket elpárologtatjuk, melynek következtében hőfoka és nyomása tetemesen megnő...de ez már gőzgép és nem páleszfőző..DDD...
Ezt múltkor, amikor kis pálinkafogyasztás után a gőzfűtésről töprengtünk (az úri közönség teljes kétségbeesése mellett), végiggondoltam. Az volt a kérdés, hogy a túlnyomást ki lehet-e úgy cselezni, hogy telített CaCl2 oldatot forralok légköri nyomáson (120°C a forráspontja). De rájöttem, hogy kondenzálni a gőz ekkor is csak 100°C-on kondenzál.
Forráspontját méri, ez van benne. Mivel egy ilyen kicsi szerkezetnek nagy a felülete a térfogatához képest ezért nagy hőmérséklet különbségek lehetnek.
Ebben a leírásban nem szerepel, hogy a folyadékfázis vagy a gőzfázis hőmérsékletét mérik. Pontosabban egyébként a folyadék- és a gőzfázis hőmérséklete ugyanaz, de a gőzfázis nem ugyanazon a hőmérsékleten kondenzál, mint a folyadékfázis forráspontja, ha ez utóbbinak jelentős a szárazanyagtartalma. Lehet mérni mind a két hőmérsékletet, a kettő különbsége a szárazanyagtartalomra adhat információt.
Persze van ott egy visszafolyó hűtő, ami miatt a gőzfázis fönt kicst hidegebb , mint pont a folyadék felszínénél.
Igaz, hogy mondjuk kénsav is van a cefrében, ami miatt nem lesz pontos az eredmény.
De ha mindig ugyanott méred, akkor viszonylag pontos képet kapsz a tendenciáról.
Ugyan van aki elutasítja a hőfok mérést, de senki sem tudja megcáfolni a tapasztalati eredményemet, hogy mondjuk 98°C nál tartok akkor kb fél óra múlva elzárhatom a gázt.
"A Malligand-féle ebullioszkóp a bor forráspontját méri. A bor forráspontja a benne levő alkohol és víz arányától függ, ezért a forráspont ismeretében az alkoholtartalom megállapítható. Malligand-féle készülék skálája már nem is hőmérsékletet, hanem közvetlenül Malligand fokot, azaz térfogatszázalék alkoholtartalmat mutat. Mérési hibája leffeljebb +-0,2% (Vonadékanyagok mennyisége és minősége is befolyásolja a forráspontot, ezért literenként 40 g-nál több összes vonadékanyagot tartalmazó borok alkoholtartalmának a mérésére a Malligand-féle készülék nem alkalmas)."
Nekem is parafadugón át megy be a hőmérőm, jól tömít. Ha sokáig nem főztem, előtte úgyis forralok egy kis vizet tisztításként, az megduzzasztja a dugót.