A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én nem biztos, hogy acél betétet tennék bele, mert annak lényegesen rosszabb a hővezetési tényezője, mint az alumíniumé és a rézé. Így a termosztátod "lassabb" lesz, nagyobb hőingadozást fog produkálni. Rézből vagy alumíniumból nincs ilyen?
Köszönöm a segítségeteket Uraim daráló ügyben. Még nézelődök egy darabig, de már majdnem biztos, hogy a Graef lesz a választott, meggyőztetek. :)
Freedom of Mind: köszi pajti a lehetőséget, de még nincs mivel kipróbáljam. A szűrőkosarakra várok egyelőre. Az új címem valóban nem publikus, csak ha valaki kéri. De a tiéd sem az. XD
Jól tudtad. A hőpaszta csak a felületi mikroegyenetlenségek kiegyeníltésére való. A termosztátot körbe kell fognia a másik fémnek. Úgy nem lesz jó, ha így rögzíted a lyukhoz, valamivel ki kell tölteni a hézagot. Erre írt megoldást SSJ. Hőpaszta kell a szegecs mindkét oldalára. És nem a fehér, mert az kiszárad hamar még a procikon is, hanem valami jobb fajta szürke. Az jól bírja.
nagyon köszönöm a választ! én úgy tudtam hogy a hőpaszta kisebb felületre jó, ebben az esetben a termosztát sokkal vékonyabb mint a luk szélessége. mindenesetre megpróbálkozom vele.
Nib, Pangó őrlemény szinte minden darálóban marad, ez nekem is az agyamra megy, de 2-3 csepp víz a babra és alig marad valami a darálóban, valamint megszűnik a statikus feltöltődés is. Ami ezután is marad azt én egy ecsettel szoktam kipiszkálni, de a Graef-en egy cső van, így nem tudom hogy megy, mert nekem sosem volt. Viszont olyan sokan használják azt a darálót, hogy csak nem lesz vele gond. A rögösödés nagyon gyakori jelenség, még a drágább otthoni gépeknél (pl. Ascaso i Mini1) is sőt a nagy gépeknél is, csak ott az adagoló ezt a gondot nagyrészben leveszi a válladról. Egyes esetekben némi módosítással megszüntethető a rögösödés részben, vagy teljes egészében, de ez kialakítástól függ. A Graef-eket ilyen szempontból sem ismerem. A lényeg, hogy általában véve mindennek megvan a trükkje. Ne parázz, hívj fel és az összes kezdeti kérdésedre válaszolok. Ja, és nézz sok youtube-os videót a különböző típusokról meg nagyobb webáruházaknál a felhasználók commentjeit! Ha azok segítségével sem fogsz tudni dönteni jövő hét végéig, akkor van még egy ötletem. Mint tudod, hamarosan veszek egy új darálót. A törött LSM-et amit láttál megkaphatod majd, mert a vevő végül meggondolta magát. Amint láthattad anno, tökéletesen őröl, így lesz időd eldönteni mit akarsz, vagy megszámítom neked olcsón. :) Sőt, ha rámcsörögsz, este el is viheted próbálgatni 4 napra, mert nem leszünk itthon.
Írni akartam, hogy a kölcsönkapott e-mail fiókodhoz nem férek hozzá, lehet, hogy vannak rajta darálós üzenetek, majd nézd meg! (Az új e-mail címed nem publikus, a telószámodat meg elkavartam, ne kérdezd.) Hívj!
Csak a leírtak miatt ellenőriztem, nem kotyog a kis Graef tengelye (jól is néznénk ki). A többi probléma meg minden megfizethető (500000ft alatt) darálóra áll. A rögösítés szintén csak a legdrágább motoros darálók csekély részénél nem gond (Monolith, EG1, Titus Grinding :) ), de ott is át kell keverni az őrleményt, hogy a szemcseméreted egyenletes legyen.
Szétszedni egyiket sem kell, ha meg szétszeded, akkor is összerakható a Graef is, csak oda kell figyelni a részletekre összerakásnál.
Tömörítés: túlmisztifikálod, mint minden kezdő presszós. Ne legyen ferde, és kb ugyanakkora legyen mindig, a pontos érték elég tág határok között nem számít.
Babtartály: ha a babtartályban tartod a kávét sokkal hamarabb ledöglik, ráadásul a kések alól sem tudod kiszedni az ott ragadt őrleményt, ezért garantáltan legalébb negyedrészt döglött kávéból iszol kávét (minnél nagyobb a daraálód, így annál többet tart vissza). Ha mindig kiméred, és csak annyit darálsz amennyi kell, akkor a kések alól a pangó 80%-a kisöprődik, a garatban marad valamennyi ami további püföléssel kiimádkozható (ez ellen a plussz meló ellen szintén csak a fent említett drága darálók adnak védelmet).
Jó tanács: ne agyalj rajta, vedd meg, próbáld ki, és ha nem tetszik, akkor minimális veszteséggel továbbadod.
Szia! jól látom Zalai vagy? nekem most egy daralos jura ena5gepem van!vmi elérhetőséget tudsz adni mert érdekel ilyen típusú gép mint amit feltettel, hogy milyen kávét készít! Zalaegerszegen vok de utazom munkám során a megyében! Köszönöm!
Rögösödés az összes elektromos darálónál előfordul, a legdrágábbaknál is. Vannak módszerek az elkerülésére, olvass utána -- sokak szerint a pofozgatás és jól csinált tamperolás önmagában elég, van, aki először más edénybe (pl. mérőpohárba) őröl és szitál a szűrőbe, de leggyakoribb eljárás megkeverni egy fogpiszkálóval vagy hústúvel.
Adagolásra a legigényesebbek tényleg ékszermérleget használnak, de messze nem kötelező -- van a már említett shotos pohár, de többnyire elég egyszerűen szemmértékkel figyelni, mennyi hely maradt a szűrő pereméig.
Igen, szerintem is. Évek óta használok - most már kettőt is - Graef őrlőt, a lehető legnagyobb megelégedéssel, de soha nem problémáztam annyit, sőt! semennyit sem, mint te itt, mint még csak majdani leendő őrlő tulaj.
Valamelyik fórumon olvastam hogy a Graef CM702-nek kotyog a tengelye. Bár nem találtam rá utalást de feltételezem, hogy nem oldalra mert akkor nem dicsérnétek, hanem le és föl de azért jó lenne tudni. Meg olvastam még olyanokat, hogy rögösödés, pangó őrlemény meg hogy nehéz kitisztítani. Fórumokon több ízben is olvastam, hogy nem szabad szétszedni, mert akkor nem indul, meg szétesik, ilyenek. Ezekről esetleg tudsz valamit mondani? Ezt a plusz-mínusz fél gramm dolgot nem értem. Vagyis értem, de olyankor igazából a tamperrel is kell játszani amennyire ki tudom következtetni. Az egy grammnyi tartomány nem sok egy kicsit? Ja, és akkor vehetek egy mérleget is ezek szerint és nem őrölhetek a tartályból, csak előre kimérve? Hát kissé macerásnak tűnik, vagy csak nekem?
Azért jó volna egy fokozatmentes darálót találni ebben az árkategóriában, nem is értem miért nem gyártanak olyat. A legolcsóbbak amit találtam 50 ropi körül vannak ) Imat Lux, Lelit Fred, Iberital Challenge és még egy negyedik aminek már nem emlékszem a nevére. 30-ért a Graef vonzónak tűnik, de nem akarom elkapkodni a választást. Lehet, hogy túl szőrözős vagyok, de ez lesz életem első rendes darálója. :)
A kép alapján a termosztátot a fészekbe az oldalánál lévő menetes lyukba csavart csavar rögzíti. E szerint hőpaszta a lyukba, hogy jól mérjen, be a termosztát és kis csavarral rögzít oldalról. (hogy mennyire kell a csavart meghúzni azt nem tudom, de szerintem csak annyira hogy épp ne lötyögjön)
A problémát amivel fordulok hozzátok, próbáltam fotón a lehető legjobban ábrázolni: bal oldalt a régi alu bojler, jobb oldalt az új, ami jött a Danettitől.
A problémám, hogy amíg a régi bojlerben van egy menetes luk, ahova csatlakozik a termosztát, az újonan vett bojlerben ugyanezen a helyen egy nagyobb, menet nélküli lukacska van, ahova nem tud egyáltalán csatlakozni a termosztát.
Tud valaki ebben nekem tanácsot adni, hogy mi lehet a megoldás? hogyan tegyem rá az új kazánra a termosztátot?
Mintha valaki írta már volna, de most akciós a Graef CM702 sokfele. Nem akarok reklámozni, keressetek rá a neten, 29990-ért hirdetik.
Nekem nem volt ilyen őrlőm, de láttam élőben, és én igazából a hangja miatt vetettem el. Csendesebbet kerestem. De őrlés minőségre otthoni viszonylatban teljesen megfelelő.
Azt jelenti, hogy nem véletlenül lett az első számú ajánlott belépő daráló. Nyugodtan vágj bele, az esetek döntő többségében nem számottevő a különbség (egy kb 10x ennyibe kerülő darálóhoz képest). A fokozatosság nem hátrány, +/- 0,5g töltőtömeg változtatással be tudod lőni a megfelelő lefolyást ha épp két fokozat közé esne az optimum. A legtöbben hasonlóval kezdtünk (Iberital, Imat Lux stb) és jól elvoltunk velük. Ha nem kap el a gépszíj akkor évekig társad lesz. Ha meg elkap, akkor mindegy mit veszel lecseréled előbb-utóbb.
Nem túlzás, de a Graef--Iberital--iMini stb. kategória már elsősorban nem az őrlemény minőségében marad el a kávézókba szántaktól, hanem a masszivítás, terhelhetőség, tisztíthatóság terén. Amik az otthoni felhasználót tényleg nem érdeklik.
Köszi, de ez mégis mit jelent? :) Vagy amiket írnak vagy mondanak emberek a darálók közötti különbségekről a kávé vonatkozásában, azok inkább számítanak költői túlzásnak?
Na, fel is hívtam a Tooltechnic-et és megrendelték nekem a szűrőket. Meg kell jegyezzem, hogy nélküled a büdös életbe nem találtam volna rá erre a cégre, úgyhogy örök hála! :)
Most már tényleg csak daráló kéne. Kicsit művelődtem ezen a téren, elolvastam a hozzászólásokat itt is. Csináltam egy listát a fokozat nélküli darálókból, mert azok tűnnek szimpatikusabbnak. Az én gépemhez viszonyítva azonban mind drága. Némelyik ráadásul túl gyorsan pörög, ami olvasataim szerint nem nyerő. A Hario-ról sikeresen lebeszélt H_G. A többi Hario is nagyon hasonlónak tűnik a képeken csak a beállításuk más. De úgy általában véve is a tengely csak egy helyen van megfogva ezeknél a darálóknál, kivéve pár antik monstrumot, vagy gondolom H_G Peugeot-ját.
Már az is eszembe jutott, hogy veszek késeket alkatrészként és építek egy darálót. A gond az, hogy megtervezni még meg tudnám, de ha találnék is szakit aki a lényegi elemeket megalkotja, pénzügyileg nem jönnék ki jobban mintha vennék egy közepesen drága darálót készen. Szóval kezdek hajlani a Graef-re, de még nem tudom, hogy mekkora kompromisszumot jelent egy drágább darálóhoz képest. Használtba pedig nem merek belevágni.
Ez nem Zsoli gépe, ez zalai, de ez is nagyon OK. Ha most keresnék gépet, ez nálam esélyes lenne, persze csak akkor, ha már lenne otthon egy Pavoni, az mellé. :-)
Szintén zenész... Az én kávéim nem döglenek meg, már amit én veszek. Ha döglöttet kapok (sajnos) akkor beviszem a céghez, vagy tovább ajándékozom. Kávét ki nem dobok soha.