Ismerősökkel beszélgetve azt szűrtem le , hogy sok emberbek ( aki nem kapott időpontot decemberig ) , otthon áll a cefréje , várják a csodát , de ahogy jön a tavasz dönteni kell : főzeti vagy dönti ... a hozzám hasonlö átlagparaszt sajnálja a pénzt , de nemszívesen pazarol. A pálinka is elfogyott , előbb-utóbb megjelenik . A nagyfőzetők nem is maguk főznek , hanem keresnek " vállalkozót" .
Utólag írnám ez nem csak a saját véleményem , hanem "kocsmai" beszélgetésből , hallgatózásból szűrtem le....:-)
Azt kell mondanom, amit a főzőmesteremnek mondtam : 4 hajtós év után most 1-2 gyengébb év . Aztán minden a régiben ....
Rengeteg ismerősöm ültetett gyümölcsfát amikor divatba jött a saját pálinka , ezek a fák mostanság fognak termőre fordulni . Nem fogják veszni hagyni , mert ez egyféle vereség érzés lenne . Az átlag pár fás termelő nem áll neki főzni .
Az igazi veszteség a bérfőzdéseknek az lesz , hogy az "ipari" mennyiséget , ( több néven ) főzetők elkezdenek számolni . Na őket kell meggyőzni a maradásról ...
Fordítva látom : A fogszívás tárgya nem ez . Ahol én bérfőzetek 5 éve 600 Ft volt a főzési díj + adó . Mikor az adó megszűnt ,pár év alatt 1000 fölé csúszott az ár , most , hogy újra lesz sarc vagy az árból kell engedni , vagy beletörödni abba , hogy csökken az ügyfélkör ...
Amúgy ami az otthonfőzést illeti : komoly összegbe merek fogadni , hogy pár év múlva a regisztrált főzőknél megjelenik a plomba , + szeszadó ..... a nem regisztráltakat meg a hagyományos módszerrel ( szomszéd , haragos , stb. ) derítik , büntetik ....
Az átlagpolgár meg újra főzdébe jár .... "beárazza" az adót ....
Megütközve olvasom a kevéske szakmai hozzászólás mellett a fröcsögést pro-kontra.
Hasonló típusú két megjegyzésem lenne:
-az tény, hogy az ország lakossága, gazdasága, egészsége szempontjából (ezeket nem részletezem, többen többször leírták) az adót gyakorlatilag nem fizető otthonfőző által előállított pálinka sokkal hasznosabb, mint az ipari körülmények között úgynevezett hivatalos szesztermelés során előállított szesz (én is jártam pl. a Zwack üzemében, ahol az aprócska bemutató helységben láttam a csilivili kis üstöt, a hatalmas csarnokban meg percenként száz számra jött le az ízesített szesz, rum)
-Az elmúlt időszakban a bérfőzde tulajdonosok azért szívták a fogukat, hogy nincs adó. Az állam felé a közös ügyeskedés következtében be nem fizetett adót most az otthonfőzők nem fizetik be, ha egy kicsit csúsztatok és demagóg vagyok.
Én nem hiszem, hogy bármelyik fél megkövezhetné a másikat, az tény, hogy a bérfőzdék most hátrányban vannak. Úgy jártak, mint oly sok vállalkozó, hogy alkalmazkodni kell a folyamatosan változó feltételekhez, ami a jelenlegi kormányzat mániája.
Borzagot még nem csináltam, de azt is kéne. Egyelőre még a síma bodza is kimaradt a készletből, szerencsére, Zsuzska azért csak megkínált az övével. Van egy harmadik bodza, a fürtös bodza (ennek piros a bogyója), az is érdekel.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A felsorolt adók nem tételesek, hanem százalékosak. Senki sem mondja, hogy a százezres fizetésből fizessünk be kétszázezer adót, mert a németek is annyit fizetnek.