Keresés

Részletes keresés

eppur*** Creative Commons License 2017.04.06 0 0 3838

Téli locsolás: a talaj alatta teljesen porhanyós volt, úgy kortyolta a vizet, mint nyáron.  Nem láttam korábban ilyet. Amúgy a kertészetben ajánlották, amikor azt mondtam nekik, szerintem a korábbi kifagyott, szerintük kiszáradt. Különösen új ültetésnél, csapadékhiányos télen locsoljak.

 

Átültetés: nem volt mit tennem. Rosszul választottuk meg a helyét régebben és elnyomták a mellette lévő cserjék. Amúgy ott is még csak véznácska bokor volt, kb. 1,2 méteres. És tisztességgel egybe maradt a földlabda. Persze így se tetszett neki. Talán pont itt olvastam valakitől, hogy ő háromszor is átültette...

Előzmény: wieder (3837)
wieder Creative Commons License 2017.04.06 0 0 3837

"Idén télen locsoltam az utódját"

Hogyan tudtad az örökzöld magnóliát az idén télen locsolni? Hiszen januárban végig fagyott napközben is.

 

"Van egy Nigrám, azt tavaly tavasszal átültettem, annyira sokkolta, hogy idén nem hozott virágot".

Az átültetést nagyon rosszul viseli (ha már rendesen begyökeresedett), vagy kis sem heveri, borzasztó érzékeny a húsos gyökere.

Előzmény: eppur*** (3835)
eppur*** Creative Commons License 2017.04.05 0 0 3836

Láttam egy miskolci kertészetben dézsás Magnolia (Michelia) figo-t. Banánillatú cserjeként hirdetik, örökzöldnek tűnik, most még csak bimbói voltak. Tud valaki valamit ennek a növénynek a hazai tartásáról?

eppur*** Creative Commons License 2017.04.05 0 0 3835

Gyanús, hogy a nyári szárazság, a locsolás hiánya okozta. A vicc, hogy a tél is tud produkálni ilyet, nekem egy grandiflora száradt csörgősre 2015/2016 száraz telén. Idén télen locsoltam az utódját. És kapott télen fátyolfóliát is.
Ráadásul a Magnolia-fajok általában talajfelszínközelben, húsos gyökereket hoznak. Szóval jó, ha nyárra takarod mulccsal a talajt alatta és úgy öntözöd, és lehetőleg nem hideg kúti vízzel, hanem áll előtte a víz, hogy ne "forrázd" le a gyökerét, persze a gyűjtött esővíz a legjobb. Nem tudom Debrecen környékén mitől lenne meszes a talaj, az alföldi homokos talajok között biztos akad ami meszes, de tuti az?
Van egy Nigrám, azt tavaly tavasszal átültettem, annyira sokkolta, hogy idén nem hozott virágot. A kobusunk (van vagy 15 éves) tavaly először borult virágba, idén egy virág sincs rajta. De Miskolcon köztéren is láttam olyan kobust, amit tavaly elleptek a virágok, most csak a tetején van valamennyi... Szóval fene tudja mi van ilyenkor, biztos az adott év extrém időjárása is számít. A virágrügyek még a megelőző éven fejlődnek ki és ha a növény kondíciója leromlott, akkor nem biztos, hogy a virágzás lesz számára elsődleges.
Amúgy az oltványokat általában kobus-magoncra szemzik, ami a szakirodalom szerint mésztűrő, szóval nem biztos hogy kell annyi óvintézkedés az ültetésnél. Nálunk aztán meszes a talaj, a kobus és a Susan levelei semmiféle klorózisos tünetet nem mutattak eddig... Van még néhány új telepítésű liliomfám (stellata, Rustica Rubra, Green Diamond, Sundew, Sunsation, Betty, Black Tulip, illetve sieboldii Double), ezek kicsik még, van olyan amin tavaly még nem volt virágrügy most viszont fakad. De például a Green Diamondot úgy kaptam, hogy tuti kapott valamilyen indítólöketet a szaporító kertésztől, mert tele volt virágokkal, még egy termést is beérlelt, idén csak néhány virágrügy van rajta. Persze hajtást se nagyon hozott. Azt akarom ezzel mondani, hogy a nagy virágzás is "kifáraszthatja" a növényt.

Előzmény: fan62 (3822)
wieder Creative Commons License 2017.04.05 0 0 3834

Ez valóban jóval világosabb

Előzmény: Eszter 124 (3833)
Eszter 124 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 3833

A kép lemaradt.

Előzmény: Eszter 124 (3832)
Eszter 124 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 3832

Szia! Az enyém ilyen színű lett ,papírja szerint cleopátra. Nem tudom fog-e még változni. Azért választottam,mert tetszett kívül -belül egyszínű.

Előzmény: wieder (3830)
wieder Creative Commons License 2017.04.02 0 0 3831

Amennyiben kivan ültetve akkor nem kell tápoldatozni (én legalább is nem szoktam) Első évben locsolgatni kell, hogy jól begyökerezzen, főleg a nyári melegben sűrűbben. 

Az ecetes víz egy kissé savanyítja a talajt amit szeret a magnólia ( de azért az a 3 dl ecet 10 l vízhez az elég soknak tűnik). Ha tudsz esővizet gyűjteni és azzal locsolod az szerintem elég. 

Ha mindenáron szeretnéd első évben kissé "tuningolni" akkor rododendron tápoldatot keress neki.

Előzmény: Laduver Orsolya (3829)
wieder Creative Commons License 2017.04.02 0 0 3830

Szerintem akkor az nem az, mert én ilyen sötét pinknek olvastam a külföldi oldalakon is.

( Persze attól még lehet egy nagyon szép magnólia)

Nekem is vannak sárgák is , tiszta fehér is és a genie is ami nagyon sötét színű már már feketébe hajló.

Előzmény: Eszter 124 (3828)
Laduver Orsolya Creative Commons License 2017.04.02 0 0 3829

Sziasztok!
Tanácsokra lenne szükségem. Vettem tegnap 2db Magnólia Susan-t. A párommal ma el is ültettük őket savas földbe. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tovább? Öntözése, tápoldatozása érdekelne. Azt olvastam itt, hogy érdemes 10l vízbe 3dl 20%-os ecetet tenni és azzal megöntözni, ezt milyen gyakran tegyem? Illetve milyen tápoldat lenne neki jó? Előre is köszönöm a válaszokat!

Eszter 124 Creative Commons License 2017.04.01 0 0 3828

Szia! Nagyon szép a magnoliád. Nekem is van cleopátra és tavalyi ültetés.Az  enyém még bimbós és van benne fehér.Lehetnem is az lesz ?

Előzmény: wieder (3827)
wieder Creative Commons License 2017.03.31 0 0 3827

Tavalyi szerzemény, egy cleopátra, hasonló a rustica rubrához, de ennek egyöntetű pink  színű a sziromlevele belül is. Emiatt nagyon örülök neki. (most nézem a még a kertészeti cédula is rajta marat :))

 

wieder Creative Commons License 2017.03.31 0 1 3826

wieder Creative Commons License 2017.03.31 0 0 3825

 

beetee Creative Commons License 2017.03.06 0 0 3824

Képed nincs?

És leírhatnád, hogy pontosan milyen szerekkel permetezted... nagyon nem mindegy...

Előzmény: fan62 (3822)
wieder Creative Commons License 2017.03.06 0 0 3823

Szerintem ez nem gomba betegség.

Egyszerűen túl nőtte a gyökere a kitünően elvégzett talajcserés ültetőgödröt és mivel nagyon meszes a talajod, az lassan megöli ezeket az érzékeny növényeket.

Egyébként ha ennyire meszes a talaj, akkor idővel a talajcserés ültetőgödör is visszameszesedik.

 

Én erre gondolok, mert nekem már több mint tíz éve vannak magnoliáim, de soha nem permeteztem lemosóval, gombabetegségek ellen, meg egyébként sem semmivel őket.

 

 

 

Előzmény: fan62 (3822)
fan62 Creative Commons License 2017.03.03 0 0 3822

Üdv mindenkinek!

 

Egy korábbi bejegyzésemet másoltam most ide. Mindjárt kezdődik a magnólia szezon. A leírt tünetekre most már csak egy módszert tudok kipróbálni. Megpróbálnék egy minél korábbi lemosó permetezést. Még sosem csináltam. Milyen vegyszerrel és mikor? Kérem segítsen valaki! Attól tartok, hogy minden igyekezetem ellenére a korábban gyönyörű növényeim az idén akár ki is pusztulhatnak. Bármit képes vagyok megtenni a növényeimért! A korábbihoz képest új fejlemény, hogy a növényeken ősszel csak néhány virágrügy fejlődött ki. Korábbi években rengeteg. Régebben tavasszal csodájára járt mindenki, most meg kipusztulás fenyegeti őket... Ha valaki Debrecen környékén lakik és tudna segíteni akár a helyszínen is, azt nagyon megköszönném. Pénzt is áldoznék rá.

 

"Néhány évvel ezelőtt - mikor telepítettem a növényeimet (6 éve) - végigolvastam a bejegyzéseket. Követtem az utasításokat. A három tő növény (Susan, Soulangeana, Stellata) telepítése sikeres volt. Én így csináltam: a helyben lévő talajt kevertem savanyú tőzeggel, vasgálic porral és savanyú tőzeggel. Utána az évek folyamán tavasszal vasgálic port kevertem a talajba tartós rhododendron trágyával alkalmanként megszórtam. A talajt fenyőkéreggel takartam. A növények minden évben sokat nőttek, bőségesen virágoztak. A Susan és a Soulangeana esetében nem volt ritka a másodvirágzás sem. Az utóbbi két évben viszont fellépett egy kis probléma. A virágzással nem volt baj, de nyáron (sőt már tavasz elején, amikor még nem volt hőség sem, a levelek széle kezdett száradni és pöttyösödni is. Tavaly már a Stellata esetében is jelentkeztek enyhén a tünetek. Jellemző volt még a levelek "megmerevedése" is. Szinte pattanva törtek. A Susan nagyon megsinylette a tavalyi évet. Most tavaszra 2 (azaz kettő) db virágrügyet hozott. A Soulangeana és a Stellata esetében van virág rendesen. A növényeket nyáron permeteztem mindenféle szerrel. Felszívódó gomba -és rovarölővel is, mert már abban sem voltam biztos, hogy milyen kórokozóval, vagy esetleg károkozóval állok szemben. Semmilyen hatást nem értem el. Tudom, hogy ezek a növények elsősorban a virágaikkal díszítenek, de azért nyáron nagyon csúnyák az elszáradó rideg törékeny levelek látványa. Továbbá egyértelműen látszik, hogy ez visszavevetette a növények növekedését is (rövidebb és gyengébb hajtásokat hoztak, a Susan szinte kiszáradt (azért még él). Szóval ennyi a történet. Létezik, hogy tavaly a nagy aszály okozta ezeket a tüneteket? Korábban is volt pedig ilyen forró nyár. Többet kellene talán locsolni? Vagy esetleg rosszkor rossz szerrel permeteztem? Bocs a hosszú bejegyzését. Aki tud segítsen. Köszi."

Lady Gyöngyös Creative Commons License 2017.01.07 0 0 3821

Szia! barnának kell lennie kicsi korában is ....

Előzmény: Törölt nick (3818)
wieder Creative Commons License 2016.11.01 0 0 3820
Előzmény: gyula.uw (3819)
gyula.uw Creative Commons License 2016.10.29 0 0 3819

Halihó sziasztok .
Egyik ismerősömnek van 2 magnólia fája,az egyik virágzás után hozott egy pár darab toboz szerű valamit,és mostanra ilyen magokat nevelt . Van valakinek tapasztalata hogy ezek a magocskák ki kelnének ,a gazda azt mondta hogy ö már vetet el ilyen magokat,igaz nem erről a fáról hanem a mellette lévőről még tavaly,de azt mondta nem kelt ki egy darab se .
Azt hozzá kel tegyem hogy ez ami most hozott magokat ,egy magról kelt magnólia ,, lehetséges hogy ezek is ki kelnének gondolom ha csíraképesek akkor lehet kell nekik hideg hatás vagy lehet hogy nem ????
A magokon volt egy nagyon zsíros vékony hús réteg amit le szedtem róla, majd alaposan le mostam, lehetséges hogy csíragátló anyagot is tartalmazott az a réteg,nem tudom .Viszont azt nem kérdeztem meg a gazdától hogy amit ő el vetet .azt hogyan kezelte lehet hogy úgy húsosan vetette el ,lehet hogy nem is tete ki télire rétegezve mint a gyümölcs magokat .De majd ha találkozom vele rá kérdezek .

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.21 0 0 3818

Sziasztok!

Ma vettem egy Magnolia grandiflora 'D.D. Blanchard' fajtát, de az enyémnek nem barnás a levélfonáka!

Lehet, hogy átvertek és ez nem is az a fajta? Vagy majd később barna lesz?

Meg tudja mondani valaki?

Előzmény: Lady Gyöngyös (3631)
artamira Creative Commons License 2016.06.05 0 0 3817
Nekem a negyedik örökzöld magnóliám vált be. Előtte 3 szintén hasonlóan barnult, szinte csak vegetáltak. A mostanit ráadásul potom 1000 ft-rt vettem egy obis leárazásban. 5 éve van kiultetve most is makulátlan a levélzete. Lehet azért mert egyáltalán nem babusgatom, meg locsolni sem szoktam már vagy 2 éve, csak amit fentről kap.
Előzmény: wieder (3816)
wieder Creative Commons License 2016.06.04 0 0 3816

Szerintem nem betegség, a téli fagyást csak jóval később szokta "megmutatni" és több levelet lehullajt, illetve megbarnul így tavasz végén.

Azt azért tudjuk, hogy a határait feszegetjük ennek a növénynek a tartásával. Illetve, hogy egyes példányok között is van különbség a fagytűrés terén. Ezért lehet az, hogy két egymás mellett lévő azonos örökzöld magnólia is különböző képen viselkedik.   

westie3 Creative Commons License 2016.06.04 0 0 3815

Sziasztok!

Örökzöld magnóliám alsó levelei foltosodnak, besárgulnak, bebarnulnak majd leesnek.

Mi lehet a baja? Én sima kerti földbe ültettem, mert azt írták, hogy ez a fajta nem kényes a meszes talajra.

Két éve van jelenlegi helyén, szépen hajt, de alul ledobálja leveleket.

Valamilyen betegsége lehet vagy inkább környezeti tényező?

tibcsi75 Creative Commons License 2016.05.22 0 0 3814

Sziasztok!

 

Van két magnólia grandiflórám. Az egyik a képeken látható "hibajelenséget" produkálja. Nagyon sok levelet ledobott már, a közepét ki is metszettem. A "beteg" ágakon az új levelek le is száradtak. 3 éve lettek savanyúföldbe ültetve, fenyőkéreggel takarva. A fenyőkérget leszedtem a tövéről és elég nedves volt a földje.

Mit kellene tennem, hogy újra egészséges legyen? A másiknak mellette semmi baja (utolsó kép). 1-1 virág lesz mindkettőn. A

Köszönöm a segítséget.

tibcsi

 

shalinacska Creative Commons License 2016.04.27 0 0 3813

Szia! Köszi gondoltam én is rá, de gondoltam, jobb ha megtudom hogy miaz és utána keresgélek rá szert, de valószínűleg nem fog kelleni, mert a reggeli fagyok megcsípték a magnólia levelét, már nincs rajta semmi sem, csak 1-2 lyukas levél, de nem vészes a dolog, ha nem tér vissza rá az a valami.

Előzmény: wieder (3812)
wieder Creative Commons License 2016.04.25 0 0 3812

Szívó-rágó kártevők ellen nagyon hatásos, széles spektrumú felszívódó szer a mospilan. 

Már csak ha eltekintesz attól, hogy név szerint megismerd, hogy kit ölsz meg :)

Előzmény: shalinacska (3810)
CBNora Creative Commons License 2016.04.25 0 0 3811

Le kellene fotózni, ennek alapján nem lehet tudni.

Előzmény: shalinacska (3810)
shalinacska Creative Commons License 2016.04.25 0 0 3810

Sziasztok!

 

Sajna rágja valami az újonnan vásárolt magnóliám leveleit, sajnos nem vagyok jó rovartanból, olyan kis fekete pókszerű valami, ami fekete pontokat hagy a levélen (ilyen pete szerű cuccokat). Próbáltam a googleban rákeresni, de nem találtam. Tudja valaki, hogy mi lehet?

sirrra Creative Commons License 2016.04.09 0 0 3809

Egy Alba Superba :D

Előzmény: guba2002 (3808)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!