Keresés

Részletes keresés

otouto Creative Commons License 2001.05.10 0 0 10027
Blaca

Ez a meglepetésszerű vizsgaküzdés-szisztéma igen szimpatikus vonás. Gondolom, azért van összefüggés a vizsázó szintje és a küzdelmek száma között. (A haladó többet küzd?)

Előzmény: BLaca (10025)
leha Creative Commons License 2001.05.10 0 0 10026
azt hiszem Saotome sensei aikido könyvében van szó olyanról, hogy egy hetes edzőtábor, napi kevéske rizzsel, elhanyagolható mennyiségű alvással és bazisok edzéssel. nem azért, hogy az aikidokák ne legyenek túlsúlyosak, hanem azért, hogy kitűnjön, ki az akit az akarata is képes mozgatni akkor, amikor az izmai már kenőcsszerűek ...
szerintem ilyesmi lehet a 100 emberes küzdelem is ... és lehet, hogy valakinek ehhez elég 15 ember, lehet, hogy kell neki 420 is ... nem a szám a lényeg

"hogy lehet osszevetni xy 100 emberes kuzdelmet xz 100 emberes kuzdelmevel"
úgy, hogy xy is legyőzte saját magát, meg xz is

"Lehet, csak minek? Hogy elmondhasd magadrol, hogy megcsinaltad? Hogy masok "tisztelettel" nezzenek fel rad? Hogy bekerulj egy almanachba, amely megorokiti nagy
tettedet? Az a helyzet, hogy ezt hiusagnak nevezik, es szerintem tavol kene tartani a harcmuveszettol."
meg az is lehet, hogy nem ezért, hanem azért, mert be akarja bizonyítani saját magának (vagy nem bizonyítani, csak 1szerűen megtudni), hogy le tudja győzni a félelmét, fáradtságát, lustaságát, fájdalmát, stb

arra lehet reagálni, hogy G. Funakoshi elvetett minden ilyesmit, csak nem érdemes. Funakoshi ugyanis a shotokan karate alapítója, míg a kyokushin (amelyben egyáltalán van ilyen 100 emberes küzdelem) pedig Oyama nevéhez fűződik ...
ez olyan, mintha pl a kemposokon kérnéd számon, hogy mit mondot J. Kano

BLaca Creative Commons License 2001.05.10 0 0 10025
100 emberes küzdelem

Óvatosan szólok hozzá, nincs túl nagy tapasztalatom benne. A legtöbb küzdelmem vizsgán 19 volt. Nálunk a ju-jitsu vizsgákon nem lehet előre tudni, hogy hány küzdelem lesz. A vizsgáztató küldi fel a következő küzdőt, így a társak sem mindig tudják, melyikük lesz a vizsgázó következő ellenfele. A vizsgázó így nem tudja, hogy mennyi megpróbáltatásban lesz részre, természetes, hogy tartalékol. Azon kívül láttam én is olyan vizsgát, ahol a vizsgázó az első ellenfelekkel nagyon kemény volt, a többi ellenfél már így állt hozzá, nagy verés lett belőle. Olyan is volt, hogy egy másik szövetségből hozzánk átjött mester övfokozatának megvédésekor durvák voltak a küzdelmek, de sikerült neki. Nálunk van kesztyűs kick-box, pusztakezes kyo+judo jellegű és kifejezetten földharc küzdelemek.
Volt aki felvetette a szövetségünkben, hogy jó volna tudni előre, hogy hány küzdelem lesz a vizsgán, a válasz az volt, hogy az élet általában előre nem látható dolgokat produkál, másrészt akinek a technikai rész gyengébbnek sikerül, de még nem bukik meg, annak keményebb a küzdelmi rész. A küzdelemben nincs meghatározva, hogy mennyit kell győzni, általában nem is győznek a vizsgázók (Fődhözragadt 9966), a lényeg, hogy folytatni tudd. Akkor buktál, ha nem tudod folytatni.

BLaca

sexmachinehead Creative Commons License 2001.05.10 0 0 10024
""Nem próbáltam még a 100 emberes küzdelmet, de szerintem ez már túl van azon a határon, hogy csak állóképességgel meg lehessen csinálni. Itt jönnek be a mentális dolgok."

Lehet, csak minek? Hogy elmondhasd magadrol, hogy megcsinaltad? Hogy masok "tisztelettel" nezzenek fel rad? Hogy bekerulj egy almanachba, amely megorokiti nagy tettedet? Az a helyzet, hogy ezt hiusagnak nevezik, es szerintem tavol kene tartani a harcmuveszettol. "

Hat azert jonnek be a mentalis dolgok, mert a harcmuveszetek ugye nem csak arrol szolnak, hogy megtanulsz egy csomo technikat aztan te vagy a verpisti. A test es a szellem osszhangjanak novelesehez meg szerintem igenis szukseges, hogy olyan helyzetben is vegre tudjal hajtani technikakat, amikor a tested mar kimerult. Szal a lelek atveszi a test felett az uralmat. Ezt biztos lehet gyakorolni maskepp is(pl alig eszel es ugy edzel), de a 100e.e.k. egy masik formaja. Lehet, hogy neked az jobban bejon, hogy alig eszel es napi tiz orat edzel, valakinek meg az, hogy elindul 100e. ellen.
Szvsz itt sem az a cel, hogy * ember ellen kuzdesz, hanem az, hogy kitolod a sajat teljesitokepesseged hatarat. Testi es szellemi ertelemben egyarant.
Udv, smh

Előzmény: Bassman_ (10023)
Bassman_ Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10023

leha

"nem leverni, csak talpon maradni ellenük ..."

Akkor tehat ha elfutok eloluk, akkor is megcsinaltam? :))
Igy akar az 1000 emberes kuzdelmet is meg lehet csinalni.

"te nem látsz, más lát ... szemmel láthatólag meggyőzni téged ezen a módon nem lehet..."

Van ra esely, hogy igy van, de ez egyuttal kolcsonosnek tunik.

Fodhozragadt

Azt hiszem, sok olyan dolgot leirtal, amivel egyetertek.

Alexfux

Az a helyzet, hogy minel tobbet olvasok errol az egesz 100 emberes dologrol, annal inkabb az a meggyozodesem, hogy ez nem igazan egy abszolut erteku dolog, hiszen mindenutt masmilyen az ellenfelek osszetetele, a vizsgazohoz valo hozzaallasa stb. stb.

Akkor viszont hogy lehet osszevetni xy 100 emberes kuzdelmet xz 100 emberes kuzdelmevel?

(zarojelben jegyzem meg masoknak is: Nem lenne celszeru, ha most az olimpiai aranyak vagy hasonlok abszolut ertekevel hasonlitgatnank ossze a helyzetet. Nyilvan ott is ezer tenyezo befolyasolja a dolgot. Csak egy a bokkeno: a harcmuveszet meg a versenges az ket kulonbozo fogalom. Legalabbis elmeletben. Persze ezt mar letargyaltuk parszor, de ha mar elojott.)

Shingitai

"Nem 100 embert kell leverni, hanem 100 emberrel kell megküzdeni, nagy különbség."
Hat nem tudom. A leKOzas eleg kozel all a leveres fogalmahoz szerintem.

Pitzu

"Nem próbáltam még a 100 emberes küzdelmet, de szerintem ez már túl van azon a határon, hogy csak állóképességgel meg lehessen csinálni. Itt jönnek be a mentális dolgok."

Lehet, csak minek? Hogy elmondhasd magadrol, hogy megcsinaltad? Hogy masok "tisztelettel" nezzenek fel rad? Hogy bekerulj egy almanachba, amely megorokiti nagy tettedet? Az a helyzet, hogy ezt hiusagnak nevezik, es szerintem tavol kene tartani a harcmuveszettol.

Tenyleg arra miert nem reagal senki, hogy Funakoshi messzemenoen elvetett minden ilyesmit? Ennek ellenere annyian szeretnek ra hivatkozni a vilagban. Nem ertem en ezt.

Alexfux Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10022
Igaza van 4UM-nak valleyboy, en victorinox-val probalkozom, es bejon. Bar egy ideig harcmuveszkedtem :-)

100 ellenfel

Igen, vannak emberek, akik mar egy barmilyen ereju utes elviseleset is megalazonak tartjak. Kell nemi mazohizmus a harcmuveszetekhez, nem mondom.
Brezovai sensei-nel is ossze lehetett volna szedni 100 barna es feketeoves mestert, de csak masik szervezetekbol. Ok aztan politikabol jol leutottek volna a sensei-t ugy a huszadik kornyeken, mert akkortajt volt a szervezetek szakadasa M.o.-on es egyik sem engedhette volna meg maganak, hogy a masik szervezet eygik danosa ilyen kaliberu tettet hajtson vegre.. Gondolom ezert a sajat szervezetbol soroztak embereket, igy kezdoket is. Abban otouto-nak igaza van, hoyg nem minden alacsonyabb oves kezdo a stilusaban, vagy a harcmuveszetekben, de azert ez nem jellemzo.
Foldhozragatt igazad, van egy vizsgazot mar a tizedik ellenfelnel le lehetne utni, de nem az a cel. Ezert a " verest" mindig az illeto pillanatnyi allapotahoz alakitjak. Igy kenyszeritik a probalkozot, hogy hozza ki magabol a maximumot. Es hidd el, hogy akkor erzi az ember a sajatjanak az uj ovfokozatat, ha jol megdolgozott/megdolgoztattak erte. A Honbu-ban ugy volt, hogy ha valaki elhatarozta, hogy megcsinalja a 100 ellenfeles kuzdelmet, azt eloszor engedelyeztetnie kellett Sosai Oyamaval. Es nem tudta, hogy melyik nap kell kuzdenie. A segitok kb. ugy gondolhattak a probalkozora, mint aki valami nagyon tiszteletremelto dolgot keszul vegrehajtani. Segiteni akartak a feladat sikeres vegrehajtasaban es mindig kelloen kemenyek voltak. Tehat amikor nagyon tropa volt mar, de latszott rajta, hogy akar, akkor mar csak felerovel utottek, de a probalkozo teljes eronek erezte.Olyan lehet ez, mint a vizsgakuzdelem.
Tobbszor is volt lehetosegem segiteni vizsgazoknak, koztuk az egyik legjobb baratomnak. Figyeltem, hogy milyen allapotban voltak, nem utottem serult testreszekre, de mashova kemenyen dolgoztam. Hagytam szusszanasnyi idot, de ha passziv volt, akkor megdolgoztam egy kicsit, hogy vegye eszre magat. Volt olyan ellenfel, aki teljesen rammaszott, nem akarta, hogy megussem, pedig meg a vizsga eleje volt. Azert sikerult kettot jol bepancsolnom neki, majd elmeseltem, hogy miert kapta. Utana egy jot kuzdottunk es sikerult a vizsgaja. Es volt olyan is, akit jol el kellett vernunk, mert egy link troger volt, bantotta a gyengebbet es futott az erosebb elol. Azert neki is sikerult a vizsga. Es sajnos nekem is sikerult kikapnom egy allatot, aki egy 20 ellenfeles vizsgakuzdelem otodik segitojekent belehuzta a fejem egy terdrugasba es ossze-vissza vert. Altalaban a vizsgakuzdelmek kemenyek, de nem brutalisak es mindenki segiti a vizsgazokat. Regebben, amikor orszagos edzotabor keretein belul a kulonbozo klubbok karatekai vizsgaztak magasabb ovekre, ott elofordult, hogy politikabol szetvertek egyeseket. De remelhetoleg ez mar a multte.

4UM Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10021
Remek konzervnyitóm van. Mindig sikerülni szokott. :)
Előzmény: valleyboy (10020)
valleyboy Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10020
"Harcművészetek"
Próbáljatok meg kinyitni egy magyar konzervet
Pedro 14 Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10019
Sziasztok!
A Déli Mantis Stílus által rendezet bemutatót már láttom meghirdették! :)) Annyit szeretnék hozzátenni( Remélem nem baj TLM) Hogy a résztvevő stílusok listája még nem teljesmivel ez még bőven bővülhet!
TLM: Te melyik csoportba jársz?
otouto Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10018
Földhözragadt:

Értem. Egy ilyen próbatételnél (amit egyébként Japánban szoktak megcsinálni) nem is szabad gyerekeket odaállítani.

Más: Érdekes megfigyelésem, hogy egy fáradtabb, megtört, kimerült embert nem annyival könnyebb leütni, mint gondolnánk. Ő már -hogy úgy mondjam- benne van a bunyóban. Én is jártam már úgy, hogy danvizsgán segítőként beálltam kb. tizediknek, és bekaptam egy-két fejrúgást (pedig próbáltam figyelni)...

Előzmény: Fődhözragatt (10017)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10017
otouto
"Ha valakit lekáóznak, az nem kell, hogy megalázást jelentsen."
Egyetértek Veled, bocs, ha félreérthetően fogalmaztam. A KO szerintem sem megalázó - egyenrangú felek küzdelmében. Én arra gondoltam, hogy az a megalázó, ha embereket arra használnak, hogy valaki, akivel szemben tökéletesen esélytelenek, lecsapkodja őket, mert ő most a 100 e.f.k. teljesítésének dicsőségére vágyik. (Mint holmi törődeszkákat vagy egyéb tárgyakat, mintha nem is emberi lények lennének.) Nem tudom, hogy most sikerült-e érthetőbben megfogalmaznom, mit nem tudok megemészteni.
Előzmény: otouto (10015)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10016
A másik gondom a 100 ellenfeles küzdelemmel kapcsolatban.
Ha versenyen kerülnek szembe, akkor teljes erőbedobással küzdenek, hogy legyőzzék a másikat. A 100 e.f.k.-ben viszont a 100 e.f.-nek nincs ilyen jellegű veszteni valója, csak annak az egynek. Sőt, nemcsak hogy nem veszíthet semmit, de még szurkolhat is a delikvensnek, hogy bárcsak sikerülne neki teljesíteni a próbát. Alexfux is írta, hogy aki túlságosan keménykedik a vizsgaküzdelmekben, azt megdorgálják. (Magam is jól érzékelhető különbségeket éreztem az ellenfelek vehemenciájában a 10 ellenfeles küzdelemben kyo övvizsgán.) A lényegre térve: ha ennyi magas övfokozatú (a végén ugyebár a delikvenssel azonos tudásszintű) mester nem képes úgy leütni/lerúgni a delikvenst, hogy az tartósan a padlón maradjon, akkor annak elvileg 2 oka lehet:
1. nem képesek rá,
2. nem akarják.
Tud valaki több elvi lehetőséget? Én nem.
1. eset: Nem képesek leKOzni egy velük azonos (vagy nagyon hasonló) fokozatú embert, aki már órák óta full contacttal küzd, tehát testileg és idegileg egyaránt hullafáradt és tele van fájdalmas sérülésekkel. El tudjátok ezt képzelni? Én nem. Mert ha ez így volna, akkor el kellene gondolkodni az övfokozatukon, ha még erre sem képesek.
2. eset: Én erre tippelek, hogy erről lehet szó. Amit Alexfux írt a keménykedő vizsgaküzdők megbüntetéséről, az is ezt a változatot támasztja alá. Ez önmagában véve rendjén is volna, de ha kíméletesen küzdünk (hogy ne állítsunk teljesen irreális és teljesíthetetlen akadályt a delikvens elé), akkor mi értelme van a "győzelmek" számáról beszélni? Vajon mennyire függ a delikvens sikere a másik 100 ember jó- vagy rosszindulatától? Hiszen, ne feledjük, ez nem verseny, itt a többieknek nincs vesztenivalójuk (nem zérusösszegű játék, ahogyan a játékelméletben mondják). Mennyire kell akarniuk, hogy sikerüljön? Melyikük mennyire tartja magát ehhez a nem keménykedő, kíméletességre törekvő csoportnormához (hogy a szociálpszichológia fogalmait is belekeverjük a dologba)? Ki mennyire tér(het) el tőle, akár segítőleg, akár keménykedőleg, és ez mennyire befolyásolja az eredményt? Tartok tőle, hogy nagyon is befolyásolja. A versenyen ez a jó/rosszindulat föl sem merül, itt viszont igen. Akkor viszont érdemes győzelemről és vereségről beszélni egy ilyen típusú megmérettetéssel kapcsolatban? Szvsz nem nagyon.

Félreértések elkerülése végett: a teljesítmény rendkívüliségét és tiszteletre méltóságát eszem ágában sincs kétségbe vonni, az én szememben ez ugyanolyan fantasztikus teljesítmény, mint pl. a Csomolungma megmászása. Csodálom, ámde nem szeretem - csupán azt szerettem volna jelezni, hogy miért nem szeretem. Elvi gondjaim vannak vele. Az én elveim, az én gondjaim. (A tévedés jogát fenntartva.)

otouto Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10015
Földhözragadt

Láttam régebben egy 100 emberes küzdelemről készült videót. A próbatétel Japánban, a Honbuban zajlott. A legalacsonyabb övfokozatú segítő zöld öves volt.

Egyébként kezdőket "felhasználni" segítőként valóban nagy felelőtlenség, mert a vizsgázónak teljes erőbedobással kell harcolnia, és ez (ilyen erő- és tudásbeli különbségnél) nagyon veszélyes. Az alacsony övfokozat egyébként nem feltétlenül jelent kezdő karatékát. A kyoban pl. az IKO1-es magyar bajnok nehézsúlyban sárga öves. Volt alkalmam küzdeni vele, és tapasztalhattam: kemény, mint a kő.

Kishazánkban nehezebb összehozni 100 fekete (v. barna) öves segítőt, mint kint, Japánban.

Ha valakit lekáóznak, az nem kell, hogy megalázást jelentsen. Inkább elgondolkodtató, és rávilágít a hiányosságokra. Az igazi mester pedig nem száll el magától, nem érez dicsőséget, ha egy kezdőt lerúg. Vedd figyelembe, hogy egy ilyen 100 emberes küzdelem nem dojo fight, hanem versenyszellemben zajlik. Épp ezért, ha "áldozati bárányokat" állítanak oda, az erősen lecsökkenti az értékét.

A 2000-res edzőtáborban a danvizsgán láttam olyan 30 emberes küzdelmet, ahol a vizsgázót a 30 küzdelem alatt alig tudták megütni. Mérkőzést nem veszített. Ésszel csinálta a dolgokat...

Kreta Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10014
Igy elég fura a 100 ellenfél. Már ha esélytelenek is vanak a 100-ban. Én most vállalom a 100 as küzdelmet, de ebből 30 kis- 30 középső- 30 nagycsoportos és 10 általánosiskola elsőssel.
Soulcake Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10013
Fődhözragatt

Nyilván elsiklottam az információ fölött, ezer bocs... de az ellenfeleket választják-kijelölik, vagy ők maguk jelentkeznek a feladatra? (ha saját jelentkezésről van szó -és ha ez tényleg saját döntés, nem az őket oktató(k) erős nyomása alatt születik-, akkor minden minősítés visszavonható, elvégre mindenki saját sorsának pogácsa...)
(A fenti kérdésben nem csak a ritka 100 ellenfeles küzdelemre gondolok, hanem mondjuk egy "közönséges" danvizsgára.)

Soulcake

Előzmény: Fődhözragatt (10012)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10012
Alexfux

De mi értelme van egyáltalán kék, sárga, zöld öveseket odaállítani egy feketeöves (méghozzá többdanos) mesterrel szemben? Számára ők nem lehetnek ellenfelek. Az a funkciójuk szerencsétleneknek, hogy leüssék őket? Számomra ez hátborzongatóan embertelen. Sokféleképpen ütöttek/rúgtak már le engem, nyilván ezután is fognak, vállalom, ha összemérhető tudásúak küzdelmében győznek le. Na de egy tökéletesen kilátástalan, abszolút egyenlőtlen "küzdelemben" áldozati báránynak, homokzsáknak, puszta kelléknek lenni???!!! Lehet, hogy csak én nem értek vagy félreértek valamit, de ezt nem veszi be a gyomrom. Ja, és leütve/lerúgva lenni tapaszatlatom szerint nagyon rossz, fizikai szenvedés, amit el kell tudni viselni, ezután is igyekszem elviselni, ha megesik, de azért ne bagatellizáljuk a dolgot. Egy jó combos után napokig sántítottam, és még 2 hét múlva is fájt a helye. És akkor sem volt röhögőgörcsöm, amikor nem tudtam levegőt venni, úgy telibe kapták a gyomorszájamat, arról már nem is beszélve, amikor egy sokkal nagyobb tudású fazon elrepesztette a bordámat. Ismétlem, szerintem is meg kell tanulni ezt elviselni, aki ettől fosik, az menjen inkább sakkozni. De az értelmetlen lecsapkodást, amikor puszta kelléknek használnak valamihez, ami majd valakinek a hőstetteit gyarapítja, ezt képtelen vagyok megemészteni. Az ember nem törődeszka vagy tégla, áldozat másvalaki dicsőségének az oltárán. A mégoly "kíméletes" KO is emberi méltóságukban alázza meg őket, az én erkölcsi normáim szerint. Ismétlem: lehet, hogy tévedek, meggyőzhető vagyok, de pillanatnyilag nem látom, miben tévednék.

Előzmény: Alexfux (10010)
praclee Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10011
Figyelem!
Ha vki jön db.-be a kick-box vk.-ra kérem szóljon nekem!
Alexfux Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10010
100 ellenfel!

Olvasva a topicot, ugy tunik, hogy sokan ugy gondolnak a k.o.-ra, mint valami brutalis dologra, amikor az ember az ellenfelet fizikailag megsemmisiti. Valoban van nehany ember, aki az ellenfelet boxzsaknak nezi, vagy lemeszarlando ellensegnek. De ilyen ember minden harcmuveszetben megtalalhato (egy rovid ideig!) Ti is tudnatok peldakat mundani az edzotermeitekbol.
A kyoban a vizsgakuzdelemnel elo szokott fordulni, hogy neha a vizsgazo elfelejti, hogy miert van ott es bedurvul egy kicsit. Az ilyet a kello pillanatban helyre teszik, sot en meg olyat is lattam, hogy a vizsgakuzdelemben segetkezo volt ngyon durva a vizsgazoval es ot nagyon megvertek. Meg is erdemelte! De egy normalis kuzdelemben a harcosok technikaval akarjak legyozni ellenfeluket. A kyokushinban ezt ugy probaljak elerni, hogy egy technikaval, vagy kombinacioval erosen eltalaljak ellenfeluket, aki nem tudja a kuzdelmet tovabb folytatni. De ez nem brutalis, legalabbis egy harcmuvesznek nem. Gyengeidegzetu tornaszlanyok persze borzonghatnak egy-egy ilyen kuzdelem es k.o. lattan.
A vizsgakuzdelem celja, hogy a vizsgazo szamot adjon kuzdotecnikai felkeszultsegerol, valamint testi es lelki (!) eronleterol. A segitok feladata az, hogy kihozzak belole a maximumot ugy, hogy azert a vizsgazoban ne keletkezzen tartos karosodas. Nincs annal jobb erzes, mint amikor utolso ellenfelkent a jobaratod, vagy az altalad nagyon tisztelt mester all oda eled. Tole fogod kapni a legnagyobb verest es a legnagyobb tamogatast az utolso kuzdelemben es o gratulal elsokent.

Alexfux Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10009
Akkor Te nyertel!!! De azert neha gurulnak :-)
Előzmény: Darth Bane (10006)
Alexfux Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10008
Tisztelt Foldhozragadt baratom!

Nem tudom, hogy van-e szabalyozva a 100 ellenfeles kuzdelemnel a kezdokkel valo banasmod.

Azt sem tudom, hogy egyaltalan van-e szabalyozva a 100 ellenfeles kuzdelemnel az ellenfelek ovfokozat szerinti osszetetele.

Es nem meszarolok le egy kezdot azzal, hogy le k.o.-zom!!! Te kyoztal egy ideig, tudhatnad! Nem szetverem a szerencsetlen kezdot, nem ugralok a gyomran, nem brutalkodom vele, hanem technikai folenyemet kihasznalva kimeletesen legyozom. Nem kell fejberugni, hanem csak egy, a megfelelo pillanatban elinditott utes a gyomorszajra es a kezdo leul. Ennel nem kell durvabbnak lenni. (Sok kyo-s van, aki ezt nem tudja.) Ebbol a kezdo is tanulhat, eszreveszi, hogy nem vedekezett rendesen.( No-contact-ban jol orrbaverik oket pl :-) )
Igazad van, a kezdok nagyremenyu harcmuvesz-kezdemenyek es minden haladonak segitenie kellene oket.

Visszterve a 100 ellenfelre, ha a kezdokkel valo banasmod nincs szabalyozva, akkor a vegso cel erdekeben en megprobalnam a legtobb kuzdelmet ido elott befejezni, ezt pedig csak kiutessel lehet. Kulonben is a kezdokkel valo kuzdelem roppant serulesveszelyes.

Előzmény: Fődhözragatt (10000)
Alexfux Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10007
Igen, de mar van szobabiciklim es tekerek veluk :-) Ja es ha lejtohoz ernek, akkor en is pihenek. :-)
Előzmény: Shingitai (9996)
Darth Bane Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10006
Én meg versenyeztem :-) (mint biciklista)
Előzmény: Alexfux (9995)
Rorimack Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10005
Haliho!

Lefolyo: mivel az esetek 99.9%aban elkezdesz kapalodzni, es nem a levego bennttartasaval torodsz, a a tizperc tul soknak tunik....

Bogarhatu: hogy is van az a teljesitmeny: 100% csak rasegitoszerrel, vagy kulonleges veszhelyzetben?

(Vagyis, mi lehet egy emberben, aki megcsinlata a 100 fos kuzdelmet...)

R.

Előzmény: Pitzu (9990)
Soulcake Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10004
TLM,

Köszönöm az információkat!

100 ellenfél:
van egy olyan kósza érzésem, hogy ha egy mester az első néhány -szinte kezdő- ellenfelét indokolatlanul "erélyes" technikákkal győzi le, akkor ez a tény a később sorra kerülő, jóval képzettebb ellenfelek hozzáállását is befolyásolja... (ezt a mechanizmust megerősítette néhány olyan ismerősöm, aki a vizsgáján már szembekerült mondjuk 10-20 váltott ellenféllel, és ha "durvultak" a kezdőkkel, akkor utolsó ellenfeleik eléggé bekeményítettek).
A stíluson belülről nézve valóban érvényesülhet ez a hozzáállás? Az ellenfelek (gondolom) nem olyan ukázt kapnak, hogy "Ott áll egy ember középen, két perced van rá, hogy beletaposd a földbe!", hanem mindenki tisztában van azzal, hogy ami történik, az az adott jelölt életének (eddigi) legnagyobb próbatétele, amiért akkor is tisztelik, ha végül nem sikerül teljesítenie...

Soulcake

Előzmény: TLM (9999)
sexmachinehead Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10003
Foldhozragadt!

Hat igen nem art ha az ember gondolkodik, mielott valaszol:)) Es talan nem az aggkori szenilitas, hanem a bolcsesseg jele. Ezt mas is megtehetne neha.
Udv, smh

Előzmény: Fődhözragatt (10002)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10002
sexmachinehead
Bocs, figyelmetlen voltam, tényleg leírtad, elolvastam, bólogattam, aludtam rá egyet, mielőtt hozzászóltam volna, és az alvással, úgy látszik, elfelejtettem a hozzászólásodat, és leírtam mégegyszer ugyanazt. Kezdődő aggkori szenilitás, elnézést! :-)
Más bajom is van ezzel a 100 ellenfeles küzdelemmel, de most rohannom kell valahová, majd folytatom. Nem véletlenül aludtam rá egyet, mielőtt hozzászóltam volna, de az alvás sajnos nem oszlatta el az aggályaimat és fenntartásaimat. Folyt. köv., kikapcs.
Előzmény: sexmachinehead (10001)
sexmachinehead Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10001
Foldhozragadt!

Pontosen valami ilyesmire akartam celozni lentebb. Mintha az en gondolataimat fogalmaztad volna meg sokkal jobban:))
Udv, smh

Előzmény: Fődhözragatt (10000)
Fődhözragatt Creative Commons License 2001.05.09 0 0 10000
Alexfux

"Az elso tiz ellenfel kek oves (8.-7. kyu) alacsony fokozatu
volt, a masodik tiz sarga oves (6.-5.), a harmadik tiz zold oves (4.-3.) a kovetkezo tiz barna es innentol fekete oves mesterek voltak kivalasztva a kuzdelemre. A Sensei alig k.o.-zott, leginkabb vegigkuzdotte a kuzdelmeket. Szerintem ez hiba volt. Ha mar harmadik danos vagyok es szaz ellenfellel akarok kuzdeni, akkor a leheto legtobbet lenyomom, hogy fogyjanak, plane ha sokkal kisebb a tudasuk, mint nekem. Meg igy is kemeny dolog lett volna. Szerintem a Sensei butan csinalta egy kicsit."

Nincs előírva, hogy az alacsony övfokozatúakat, akik valójában a legkevésbé sem ellenfelei a próbatevő mesternek, nem KO-val, hanem technikailag kell felülmúlni ahhoz, hogy kihirdessék a győzelmet? ("Lelkileg lerúgni" - copyright: PINGYI) Ez megmagyarázná Brezovai sensei taktikáját. Ha viszont ez nincs előírva, és ő ennek ellenére így tett, akkor én nem hibáztatnám őt, hanem inkább meghajolnék erkölcsi érzéke, embersége előtt, amely visszatartotta őt attól, hogy a vele szemben lényegében védtelen kezdőket brutálisan lemészárolja, mint a vágóhídra hajtott védtelen vágóállatokat. És ha ez nincs előírva, az elszomorít, és számomra erkölcsileg elfogadhatlan, mert a kezdőt nem embernek, hanem mozgó boxzsáknak tekinti. KO-ra törekedni az én erkölcsi normáim szerint csak azokkal szemben szabad, akik méltó ellenfelei. Örülök, hogy ő így tett, tisztelem érte, de megvetném, ha a szerencsétlen kezdők testén átgázolva lett volna "sikeres". Érdemes elgondolkodni azon, hogy a kezdőket mire neveli, ha ilyesmire használják őket, mintha nem is érző és gondolkodó emberek lennének, hanem csak mozgó tárgyak, kellékek. Ez engem elborzaszt, sokkal jobban, mint ama ominózus Kempo-cikk.

Előzmény: Alexfux (9948)
TLM Creative Commons License 2001.05.09 0 0 9999
Soulcake, Unsui :

A gálával kapcsolatban tehát :

KUNG-FU MESTEREK TORNÁJA
Ideje : 2001 május 25 17.45
Hely : BM. Sportcsarnok, Vágóhíd u. 6

Résztvevő stílusok :
CHOW GAR MANTIS
TA SHENG PIKUA MAN
SEVEN STAR MANTIS
MAGYAR SHAOLIN EGYESÜLET
SHIRAYAN WAJRAMUTTHI
TAJ QI BOXING
WING CHUN
WING TSUN
YANG TAIJIQUAN

Díszvendégek / Nagymesterek bemutatója :

IP SHUI - CHOW GAR MANTIS
IP CHEE KEUNG - CHOW GAR MANTIS
HAN KUI-YUAN - CHEN TAI JI QUAN
BÁNHEGYI LÁSZLÓ - CHOW GAR MANTIS

Jegyek csak elővételben (2800 Ft.) :

II. kerület Vidra u. 2 május 14-től 26-ig 16-21 óra között

Üdv : TLM

leha Creative Commons License 2001.05.09 0 0 9998
"abban semmi mentalis probatetelt nem latok, hogy leverek 100 embert"
nem leverni, csak talpon maradni ellenük ...
te nem látsz, más lát ... szemmel láthatólag megygőzni téged ezen a módon nem lehet ...
talán próbáld ki! nem kell, hogy száz legyen, nem kell, hogy különböző stílus legyen, éppen csak kétszer annyi legyen, mint amennyivel erővel el tudsz bánni, mint amennyit tüdővel bírsz, ilyesmi ...
aztán, ha tényleg nem kihívás a dolog, akkor azt elmeséled nekünk, mi meg elhisszük
Előzmény: Bassman_ (9988)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!