Bátorkodtam lemodellezni és kiszámolni a legismertebb típusokat. Azt hogy 95%-os töltöttséggel hány négyzetcenti felülettel érintkezik a belé töltött folyadék litere házi feladatnak adom, akit érdekel majd kiszámolja magának.
Aztán, olvasom lentebb a nagy amerikanókozás meg fhanszia-limuzinozás tölgyfa téren, ehhez képest az amerikai szeszfőzdék konkrétan a magyar tölgyből készült hordókat preferálják, aztán sorrendben a franciát, utána meg az amerikait. Mert kisebb a magyar csersavtartalma és elegánsabban adja a vanillineket pörkölésnél-égetésnél, azért.
De hogy ne legyek teljesen offtopik, törkölyhöz tölgy- vagy gesztenye-, almához-körtéhez eperfa-, bogyósokhoz akáchordót ajánlok. Minél kisebb a hordó, annál kevesebb ideig lehet benne a szesz. 5-10 literesben pár hét, 25-50 literesben pár hónap, 40-60 literesben max. egy év. A 80 literes hordó két-három évre jó, egy 200 literesben pedig tíz évet is érhet az italunk.
1. A hordó felületére volt kíváncsi a kérdező, nem a térfogatára.
2. Nincs olyan, hogy valaki meghatározta a hordó térfogatszámítását. A hordó alakja ugyanis régiónként és készítőnként változó, ennek megfelelően nincs is rá egységes képlet.
"Ugyanekkor gondoskodunk az elszálló gőzöknek deflegmálásáról is azáltal, hogy a kazán födelét, de főképpen a sisakot és a gőzcsőnek kazánfelőli részét hideg vizes, vagy jeges rongyokkal borogatjuk, vagy locsoljuk. Ezen eljárás mindaddig folytatandó, míg a magas szesztartalmú tisztázott párlat 5—10 perczen át rendes sugárban nem folyik a hűtőből. Ezután megszüntetjük a leírt munkát, a tüzelést fokozatosan emeljük abban az arányban, amint a folyadék fogy a kazánból. Ha a főzés további folyamata alatt mégis megtörténnék, hogy a túlságos tüzelés következtében a vodka átfutna a hűtőbe és a tiszta párlatba, akkor ugyanezen eljárást hirtelen ismételni kell s az addig átment párlatot pedig újból ki kell főzni."
Szerintem meg nem kár, én szívesen olvastam el. Én nem gondoltam volna, hogy Kepler jóval Newton előtt meghatározta a hordó térfogatát. És úgy látom az se tudta, aki kioktatta Rozit az ellenkezőjéről.
Ha viszont te nem tudsz angolul, akkor lehet, hogy ebben nem a világot kell bűnösnek tekintened.
És egyébként is, nekem van oldalt egy görgetősáv, ami nem érdekel, azt elgörgetem.
Hidd el, oka volt, hogy Keplert írtam és nem Newtont.
During the century before Newton and Leibniz the works of Greek mathematicians were popular, especially the work of Archimedes. Infinitesimal techniques were developed for calculating areas and volumes, and Johannes Kepler (1571-1630), shown at left, contributed to these developments. His interest in calculating areas and volumes stemmed from an incident that occurred when he married for the second time in Linz, Austria, in 1613. Kepler had purchased a barrel of wine for the wedding and the wine merchant’s method of measuring the volume at first angered him. This inspired Kepler to study how to calculate areas and volumes and to write a book about the subject, Nova stereometria doliorum vinariorum (New solid geometry of wine barrels), which was his main contribution to the development of the integral calculus.
The wine barrel incident also led Kepler to take up a problem of differential calculus, the problem of maximums: What is the best design for a barrel in order to maximize its volume? Today, we solve this problem using derivatives because we know that, at a maximum (or minimum) value of a differentiable function, the derivative of the function is zero. Fermat was the first to relate maximum and minimum problems to tangents to curves: at a maximum or a minimum the slope of the tangent to the curve is zero. Kepler was able to show that, despite minor differences, the proportions of the Austrian wine merchant's barrels were such that the procedure used to calculate the volume actually would be quite accurate, after all.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Jól van na, kivárom türelemmel a 109653. -hszt , ugyanis az uccsó hsz az enyém, és ez a 109587. Talán már csak egyet kell aludni, hogy megvilágosodjak. :D
Előállított, nem megtermelt. Veszel egy mázsa meggyet, készítesz belőle meggybort, de előtte be kell jelentened. Hogy minek, azt szerintem az sem tudta, aki a törvényt írta.
80. § (1) Az adó alapja a bor mennyisége, hektoliterben mérve.
(2)607 Az adó mértéke hektoliterenként a szőlőborra 0 forint, az egyéb borra - a (2a) bekezdésben foglalt kivétellel - 9870 forint.
(2a)608 Az adó mértéke hektoliterenként a szőlőbor és hozzáadott ízesítés nélküli szénsavas víz 8,5 térfogatszázalékot meg nem haladó alkoholtartalmú, olyan kiszerelt keverékére, amelyben a szőlőbor aránya meghaladja az 50%-ot - a pezsgő kivételével - 0 forint.
a) a saját művelésben álló szőlőterületen termelt szőlőből és/vagy legfeljebb az értékesített saját szőlőtermés mennyiségével azonos mennyiségben vásárolt szőlőből a természetes személy által előállított, gazdasági évenként és háztartásonként összesen legfeljebb 1000 liter saját fogyasztásra szánt szőlőbor,
b) a szőlőterülettel nem rendelkező természetes személy által gazdasági évenként és háztartásonként legfeljebb 500 kilogramm vásárolt szőlőből előállított, saját fogyasztásra szánt szőlőbor,
c) a természetes személy által előállított és az előállító, annak családtagjai vagy vendégei által elfogyasztott, naptári évenként és háztartásonként 1000 litert meg nem haladó mennyiségű egyéb bor, feltéve hogy értékesítésre nem kerül sor.
(4)610 A (3) bekezdés c) pont szerint előállított egyéb borról előállításonként, az előállítás tervezett megkezdési időpontjának megjelölésével, az azt megelőző harmadik napig bejelentést kell tenni a vámhatósághoz, megadva:
a) az előállító nevét,
b) az előállító lakcímét,
c) az előállítás címét, ha az a lakcímtől eltér, és
d) az előállítani kívánt egyéb bor mennyiségét.
(5)611 Gazdasági év alatt e fejezet alkalmazásában a tárgyévet megelőző év december 1-jétől tárgyév november 30-áig terjedő egyéves időszakot kell érteni.