Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2015.03.04 0 0 109642

...egészen pofás, gratula...látom Te sem a legegyszerűbb utat választottad...

Előzmény: envision (109638)
sogi01 Creative Commons License 2015.03.04 0 0 109641

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (109628)
envision Creative Commons License 2015.03.03 0 1 109640

 :)  nem sok ,de erre szakítottam belőle :)

Előzmény: kupeci (109639)
kupeci Creative Commons License 2015.03.03 0 0 109639

....mennyi szabad időd van?:)

Előzmény: envision (109638)
envision Creative Commons License 2015.03.03 0 0 109638

Remélem most átmegy a kép

envision Creative Commons License 2015.03.03 0 0 109637

Kis délutáni szabad időm eredménye :)

 

 

hevezoli64 Creative Commons License 2015.03.03 0 0 109636

hihi....én még ma is szívesen csinálom...)

Előzmény: TINTUS (109624)
Pecabubus Creative Commons License 2015.03.03 0 2 109635

Részemről a megtiszteltetés. Chipsből a nagyja még jó, bár mondom én el szoktam szenesíteni az egyik oldalát mielőtt beszórom ázni. Hátránya hogy eléggé egysíkú vaníliásságot ad az italnak a kockához képest. Előnye hogy ezt viszont hamar átadja, és nem csersavasít, nehéz elrontani. A kocka hosszabb távú ízesítésre való de kóstolni kell mert a közepében óhatatlanul maradhat egy kevés csersav ami ha kioldódik nem biztos hogy jobb lesz tőle a pálinka.

Nem csak tölggyel érdemes amúgy kísérletezni, pirított-égetett meggypálca, körtepálca stb. azonos pálinkáknak (különösen elegáns ha azonos fáról való) adhat egyedi plusz ízt, de mindig szárítsuk előtte az adott fát legalább egy de inkább két évig szabad ég alatt hogy a keserűanyagok és fasavak eltávozhassanak belőle.

Előzmény: nebamun (109634)
nebamun Creative Commons License 2015.03.03 0 2 109634

Köszönöm ezt a rendkívül hasznos hozzászólást meg az előzőt is tipikus hordóméretekről!

Sajnos nagyon ritka az ilyen mostanában az ilyen errefelé, pedig ezeknek lenne értelme.

 

Egy kérdés még: fakockát/pálcát használsz vagy chips-et? A chips az inkább forgácsszerűség, nem? A kocka valahogy jobban méretezhetőnek, adagolhatónak tűnik.

Előzmény: Pecabubus (109629)
Tucso69 Creative Commons License 2015.03.03 0 0 109633

Arany Janinak boldog szülinapot, így utólag! :-)

Előzmény: szilvakukc (109631)
Tucso69 Creative Commons License 2015.03.03 0 0 109632

Gratulálok a motorodhoz Feribá! 

Hogyhogy így megfiatalodtál? Csak nem a pálinka az oka? :-)

Előzmény: Feeriba51 (109630)
szilvakukc Creative Commons License 2015.03.03 0 3 109631

Az úgy túl irodalmi. Tájszólás is van a világon, he! Vagy, ahogy külföldiül mondják, akcentus.:)))

Előzmény: Feeriba51 (109630)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.03.03 -1 1 109630

Ha már valaki ennyire kiáll a magyar nyelv mellett, annak illene tudni magyarul:-))))

 

"..dicsekszett" = dicsekedett

 

Jó nedűt!!!

Előzmény: szilvakukc (109619)
Pecabubus Creative Commons License 2015.03.03 0 4 109629

Nagyon szívesen. Nem számológéppel és egyenletekkel dolgoztam hanem konkrétan lemodelleztem a felsorolt hordókat egy nem uniform, racionális B-spline görbékkel operáló modellező szoftverrel 3D-ben és azzal számoltattam ki a belső felületeket. Valóban van eltérés a különböző házból való azonos típusú hordók belső felületének mérete között, de a különbség - azonos űrtartalomnál - 3-5%-nál nem több.

Bár whiskyhez tartozó tipp de pálinka esetében is megállja a helyét: minél tovább szánjuk érlelni a pálinkánkat annál több elő- és utópárlatot kell benne hagyni. Ezeket átalakítja, feldolgozza, kisimítja a fa. Tekintettel kell lenni emellett a gyümölcsre jellemző kifutási időre is, lehet hogy a cseresznyepálinkánk 3-4 év után atomjaira hullik, a vörös ringlónk meg pont akkor lesz topon. A kicsi hordók csak ízesítésre valók, esetleg alkalmi szervírozásra (részemről ecetet de még olívaolajat sem tartanék bennük).

Chipselésnél jómagam másfélszeres mennyiséget használok de előtte elszenesítem a chipsek felét. Tölgypálcákkal nehezebb elszúrni az italunkat, a felülete is könnyebben számolható. Ha nem hordóban érlelünk levegőztetni kell néha a pálinkát, ha friss tavaszi az ájer lecsavarom a kupakokat, körbeforgatom a pálinkát a ballonokban aztán lezárom újra.

Előzmény: Csutka Rozi (109614)
sogi01 Creative Commons License 2015.03.03 0 1 109628

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (109591)
stapika Creative Commons License 2015.03.02 0 0 109627

Ezt a keresőbe írjátok be és a fordítóval lehet magyarul olvasni.

Előzmény: stapika (109626)
stapika Creative Commons License 2015.03.02 0 0 109626
szilvakukc Creative Commons License 2015.03.02 -1 4 109625

Jól beszélsz! Támogatlak!

 

Előzmény: foxrudi (109621)
TINTUS Creative Commons License 2015.03.02 0 0 109624

Annak idején minden féle felszínt görbületet  számolgattunk.....külső függvény deriváltja szorozva a belső függvény deriváltjával.......stb.  Alig vártam, hogy vége legyen, !

Előzmény: hevezoli64 (109622)
hevezoli64 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 109623

dongájának=dongái sorozatának

Előzmény: hevezoli64 (109622)
hevezoli64 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 109622

??

Már hogyne lenne képlet forgástest felszínére, illetve külön a palástra. Csak a hordó dongájának görbületét megadó függvényt kell kiokumlálni...))...pl. hiperbola ág darab. Ha akarod polárkoordinátákkal is számolhatsz.

 

Előzmény: Forum Románul (109617)
foxrudi Creative Commons License 2015.03.02 -1 7 109621

Borítékoltam,hogy nem görgeted tovább!!

 Viszont, ha én tudok egy nyelvet,és egy írás nem található meg más nyelven,(aminek kicsi a valószínűsége)

  akkor lefordítom az anyanyelvemre,és úgy adom a plénum elé!

 Kár magyarázni amit nem lehet,így nincs miről beszélni.

     Ne legyen már mindenki hülye, meg sznob, mert csak páran tudtok Angolul.

 Kár magyarázni amit nem lehet,így nincs miről beszélni.

Előzmény: Forum Románul (109612)
szilvakukc Creative Commons License 2015.03.02 -1 4 109620

Ne legyen már mindenki hülye, meg sznob, mert tud angolul.

Előzmény: Forum Románul (109612)
szilvakukc Creative Commons License 2015.03.02 -2 4 109619

وماذا هم العرب؟ لا أحد حتى الآن تعكس هذه تفاخر.

És az arabbal mi van? Ezzel még senki sem dicsekszett.:DD

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.02 -1 0 109618

109558-ös hozzászólásban érdeklődtek a hordó felületének kiszámításának módjáról. Itt indult a téma, Kepler sokkal később került elő.

Ha több képlet van, az azt jelenti, hogy nincs egységes képlet. Geometriailag pontosan meghatározott testeknek egy képlete van. A hordó alakja végtelen sokféle lehet, ezért ehhez végtelen sok képlet tartozik.

Előzmény: Forum Románul (109617)
Forum Románul Creative Commons License 2015.03.02 -2 1 109617

Látom, te soha nem fogod belátni, ha tévedsz.

vannak képletek térfogatra? IGEN.

vannak képletek felszínre? EGY DARAB SE.

És de, Kepler a hordó miatt jött szóba, mert ő volt az, aki kiszámolta és nem megmérte a térfogatát. Így jött szóba, ha visszaolvasol, te is beláthatod.

Előzmény: öreg_néne_b (109615)
Csutka Rozi Creative Commons License 2015.03.02 0 3 109616

Elnézést, nem gondoltam, hogy ekkora problémát okozok az angol szöveggel.

egy szó, mint száz, Kepler számolta ki a térfogatát, ezért írtam, hogy a becslésemmel nem akarom megsérteni.

Erre jött valaki, aki leszólt, hogy Kepler ugyan nem.

pedig de.

itt a vége, szerintem zárjuk ezt le.

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.02 -1 0 109615

A téma nem Keplerrel indult. 109558

Térfogatra sincs egységes képlet.

Előzmény: Forum Románul (109613)
Csutka Rozi Creative Commons License 2015.03.02 0 1 109614

Köszi!

mivel modellezted le? 

 

Előzmény: Pecabubus (109602)
Forum Románul Creative Commons License 2015.03.02 -1 0 109613

Keplerrel indult a téma.

ha térfogatra van képlet, miért nincs felszínre? A variácók mindkettőt befolyásolják.

Előzmény: öreg_néne_b (109611)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!