Keresés

Részletes keresés

lborli Creative Commons License 2000.06.19 0 0 10
SCUBA = Self Contained Underwater Breathing Apparatus

Az Adrián szoktak un. szemétgyűjtő merüléseket rendezni, legalábbis pár évvel ezelőtt hallottam róla. Mitagadás néha, néhol valóban elkelne egy-egy "nagytakarítás".

Előzmény: EbiHall (9)
EbiHall Creative Commons License 2000.06.19 0 0 9
Kedves Gedeon bácsi,
én csak egy kommersz búvár vagyok és csak úgy saját szavaimmal megpróbálom elmagyarázni az általad kérdezett/felvetett fogalmakat.
Snorcheling : mikor valaki maszkkal, sznorkellel és uszonnyal a felszínen lebeg, nézelődik és esetleg lebukik a víz alá, ha valami érdekeset lát.
Freediving : szabadtüdős merülés, sportcélú, a merült mélység illetve a víz alatt eltöltött idő nővelésére, edzéssel. Azért persze ő is nézelődik. Biztos van ruhája és ólomöve is. A szabadtüdős ruha kívül ált. gumiszerű, sima, a súrlódást csökkentendő.
Scuba diver : ez az, ami te is vagy, ha elvégeztél egy NAUI SCUBA Diver vagy ezzel egyenértékű, pl. PADI Open Water tanfolyamot. A SCUBA ugyanis egy angol mozaikszó, a légzőkészülékre. Te tehát egy légzőkészülékes búvár vagy.

Fontos tudnivalók még, hogy a gyöngyhalászok is "free diverek", meg a polipfogók és szigonyozók. Légzőkészülékes búvárnak szigonyoznia tilos (!), egyébként is csak külön engedéllyel lehet.

Általában igaz a búvárokra, hogy igyekeznek nem gyüjtögetni, a tengert nem kifosztani. Én az első merülésről hoztam magamnak emléket, meg még néhány alkalommal, de egyre ritkábban. Tavasszal voltunk a Vörös tengeren, onnan semmit sem hoztam.
Egyszer találkoztam csak szákos búvárral (kivéve a magyar "fosztogatókat", ez a búvárvezető azonban folyamatosan a szemetet gyüjtögette benne. Nagyon becsültem érte, de sajna za az érzésem, ha az Adrián jövő héten nekilátnák szemetet gyüjtögetni, mindenki hülyének nézne!

Upsz, ez kicsit hosszú lett.
Abba is fejezem! Blugy-blugy-blugy...

Előzmény: Gedeon Bacsi (6)
Steewe Creative Commons License 2000.06.19 0 0 8
Hi

Kiegészítő: ólomöv, de csak ha van ruha. Gyüjtögetni nem szeretek csak nézelődni,(egyszer piszkosul megszúrt valami) igy szák nincs. Az alap dolgot pedig adottak.
Magyarországon tudtok helyet ahol van értelme sznorizni?

Steewe

.Tomee Creative Commons License 2000.06.19 0 0 7
Hi !

"Szerintetek a nagyobb és hajlékonyabb, élénkvörös színűt is meg lehet fogni? Sosem mertem, nagyon gyanús színe van. "

Nyugodtan, viszont a barnás-tüskés (osztrigafarkas talán) csillaggal vigyázni kell mert néha beletörik a kézbe 1-1 tüskéje és baromira fáj.

"Ti használtok valami kiegészítő szerelést (ólomöv, gyüjtőzsák, mittomén)?"
Ólomöv csak ha ruha van rajtam. A gyüjtözsák pedig 1xerű szák :o)

Tomee

Előzmény: Gedeon Bacsi (6)
Gedeon Bacsi Creative Commons License 2000.06.19 0 0 6
Sziasztok!

Jó hogy lett ez a topic, imádok snorkelezni, pontosabban én sem tudom, mi a különbség a snorkel, a freediving és a scuba diving között, de ABC-felszereléssel merülni nagyon szeretek. Annyira tetszett a dolog, hogy letettem egy PADi vizsgát is palackos merüléshez, de valahogy sose jön össze elég pénz egy tengeri búvártúrára, na meg idő sincs rá a többi hobbi miatt. A snorkel viszont annyira egyszerű, olcsó, kis helyen elfér, hogy magammal tudom vinni, akár tengeri vitorlázásra, akár tengerpartot is érintő nyaralásra megyek.

> Menyi ideig birtok lent maradni sznorizás közben?

Én sose mértem, de tovább mint bárki, akivel együtt próbálkoztam eddig (persze csupa amatőr). Legközelebb lemérem!!

A legszebb vízalatti helyek, ahol voltam (csupa Adria, voltam a Földközi tengernk sok más helyén is, de sehol sem folt olyan szép):
- Láttam egyszer egy napsütötte meduzaerdőt egy külső horvátországi szirten. Vitorlással kötöttünk ki mellette, én körbeúsztam, és egyszer sak olyan helyre értem, ahol százával függtek a 20-30 cmes lampionok a vízben. Csodszép volt, bár alig tudtam felmenni levegőért, de megúsztam csípés nélkül.
- Az egyik legdélebbi horvát szigeten (Mljet) van két sósvizű tó, tele élővilággal, ahol rengeteg fésűskagyló él. A tó mélyebb részein (5-6 méter)pedig összegyűlik az elhalt kagylók héja, onnan gyűjtöttem 40-60 centis példányokat. Gyönyörűek.

Amit utálok: TENGERI SÜN!! Gyűlöletes jószág.

Az élővilágot én sem szoktam bántani, de azért egy-egy tengeri csillagot szivesen kézbeveszek. Szerintetek a nagyobb és hajlékonyabb, élénkvörös színűt is meg lehet fogni? Sosem mertem, nagyon gyanús színe van.

Ti használtok valami kiegészítő szerelést (ólomöv, gyüjtőzsák, mittomén)?

gb

Előzmény: Steewe (5)
Steewe Creative Commons License 2000.06.19 0 0 5
Snorkelman,
Ha így rákérdeztél,
Elég régóta búvárkodom, uszodában gyorsaságiként kezdtem, utánna tájékozódási szakosztályba mentem át. Most idő hiányában hanyagolom az edzéseket, azért a merüléseket most sem vetem meg :)
Kedvencem a szabadtüdős merülés, itt a legkötetlenebb az ember, nincs cucc ami miatt em tudsz kényelmesen mozogni, nincsenek mélységi korlátok, majdhogynem azt csinálsz amit akarsz. Hogy meddig vagy lent az is csak rajtad áll :)
Menyi ideig birtok lent maradni sznorizás közben? (nem nyugalmi állapotban hanem amikor nézelődtök úszkáltok)

Steewe

Traxy Creative Commons License 2000.06.18 0 0 4
Szia Snorkelman!
Én a víz alatti fotózásból ugrottam át, s rögtön lenne egy kérdésem.
Mi a különbség a snorkelling és a freediving között, mert foggalmam sincs.
Én csak úgy merülgetek, nézelődök, ha látok szép elhalt páncélokat, kagylókat, akkor azokat összeszedem, aztán a nap végén vagy elviszem, vagy visszahajigálom. Az élővilágot nem piszkálom, gondolom nem nagyon örülnek nekem. Néha halakat kergetek viccből, de inkább csak szép lassan úszva gyönyörködöm, már ha van miben.
Idén megpróbálok valahogyan víz alatti fotós cuccra szert tenni, mert állítólag élővilágban gazdag környékre megyünk.
Majd írok, hogy milyen volt.
Üdv, Traxy
Snorkelman Creative Commons License 2000.06.18 0 0 3
Hello Steewe!

Köszi az infót, én már láttam az általad említett oldalt. Ha jól emlékszem ott kimondottan csak a freediving-ról van szó és mint olyan, egy verseny sportról. Mindenestre drukkolok a magyar versenyzőknek! (Az ausztriai élménybeszámoló nagyon tetszett) Egyébként a snorkelinget is lehet "magas" szinten űzni, igaz azt hiszem, ilyen jellegű versenyeket nem rendeznek. Steewe, Te milyen formában vagy érdekelt?

lborli Creative Commons License 2000.06.18 0 0 2
Szia Snorkelman!

Olvastam ajánlatod a Búvárkodás topicban és bekukkantottam. '95 előtt (akkor kezdtem palackkal merülni) sokat sznorkliztam magam is. Persze, valami hatalmas mélységek elérésére ne gondolj, akkor is inkább a vízalatti világ érdekelt és inkább kellemes időtöltésnek mintsem sportnak tekintettem.

Előzmény: Snorkelman (-)
Steewe Creative Commons License 2000.06.18 0 0 1
Sziasztok!

Ezen a címen sok érdekes információt találtok a szabadtüdős búvárkodásal kapcsolatban, nem igazán hobbi szinten, de érdemes megnézni.
http://www.vein.hu/~gyuroka/menu.htm

Steewe

csite Creative Commons License 2000.06.18 0 0 0
0 méterre merülök, így nincs szükségem semmi speckóra
Snorkelman Creative Commons License 2000.06.18 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Ezt a topicot egyrészt azért nyitottam, mert láttam, a „Búvárkodás” és a „Vízalatti fényképezés” topicban többen olyanok is szóltatok hozzá, akiket kimondottan a búvárkodásnak ez a válfaja érdekel. Másrészt tengerparti nyaralásaim és az uszodai próbálgatások közepette, sok emberrel találkoztam akit nagyon érdekelt ez a dolog, vagy esetleg maga is gyakorolta ezt a fantasztikus hobbit/sportot. Nos tehát nagyon szívesen várok minden hozzászólást! A merülési technikákkal kapcsolatban (kiegyenlítés, levegő beosztása, ólomöv, stb.) Ti milyen felszerelést használtok? Nagyon érdekelne merre jártatok már snorkelingezni? Hová érdemes menni, mi az uticélotok az idén nyáron?
Azt, hogy ez a topic mennyire lesz snorkeling és mennyire freediving nem tudom.( ha egyáltalán lesz valami) Hozzám a snorkeling áll közelebb, de szívesen venném aktív freedivingolók hozzászólásait, esetleg egy jó kis uszodai edzéstervet! Nagyon jó lenne, ha tapasztalt scubadiverek is megosztanák velünk tapasztalataikat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!