Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109732

Van winzip programod? Vagy esetleg telepítheted a 7zip-et, nekem az a kedvencem:

 

http://www.7-zip.org/

Előzmény: snapszmester (109731)
snapszmester Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109731

A formátumot kifogásolta.

Előzmény: barkócza (109729)
mikip Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109730

Házon belül, egy nem használt helyiségben, 20-21 fok van.

Hőmérőm nincs, nem tudom hány fokos a cefre de "kézrátéttel" úgy érzem, hogy nem melegszik.

 

Előzmény: barkócza (109727)
barkócza Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109729

Mi volt a hibajelenség? Nem hagyta letölteni, vagy utána a letöltött fájllal nem tudtál mit kezdeni?

Előzmény: snapszmester (109728)
snapszmester Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109728

Nem tudtam feltölteni a programot. Valami tipp?

Előzmény: barkócza (109727)
barkócza Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109727

Mi a cefre hőmérséklete, hol tartod?

Előzmény: mikip (109723)
snapszmester Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109726

Keverni szabad.

Előzmény: snapszmester (109725)
snapszmester Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109725

Türelem az sokat megold.

Lehet hogy kevés az oldott oxigén a cefrében. Ha 15 kg-hoz tettél két adag élesztőt biztosan be fog indulni. Lezárni nem kell, csak lefedni.

Előzmény: mikip (109723)
snapszmester Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109724

Üdv!

Feltettem a Pálinkafőzés Gyümölcsből szakkönyvet, ami nagyüzemek részére készült és 1918-ban adták ki.

A szilikonos habzásgátló és a Szőllősi szűrő kivételével mindent tudtak a pálinka főzésről. Remélem hasznát veszitek. 

Nem emlékszem ki osztotta meg, de ha jelentkezik megemlítem a weboldalamon. Köszönöm neki.

mikip Creative Commons License 2015.03.10 0 1 109723

Sziasztok!

 

Segítséget, tippeket szeretnék kérni.

A jelenség, hogy nem forr a cefrém, vagy legalábbis nem úgy, ahogy elképzeltem :)

Hétvégén megpróbáltam gyakorlásképp elkészíteni életem első cefréjét.

0. napon vettem 15kg almát, este vékonyra lereszeltem egy 30 literes hordóba, adtam hozzá pektinbontót. Cukrot nem.

Ettől kellemes lekvárszerű állaga lett, én meg örültem, hogy szépen alakul a dolog

1. nap délelőtt beállítottam a savasságot citromsavval (3.2), majd beoltottam éleszővel (SACCHAROMYCES CEREVISIAE) úgy, ahogy az élesztő csomagolásán le volt írva (35-40 fokos vízben feloldani, cukor nélkül, majd 15 perc után óvatosan tenni hozzá a cefre levéből)

2. nap délelőtt elbizonytalanodtam, hogy talán túl meleg vízzel kevertem ki az előző napi élesztőt és ezzel megöltem a kis gombákat, ezért megcsináltam még egyszer

Most van a 4. nap. A cefre most úgy néz ki, hogy kb fele lé, fele meg "lekváros" almareszelék (lé alul). Nem melegszik, nem mozog, ha közel hajolok, hallok 1-1 buborékot pukkanni.

20-21 fok van a helyiségben, ahova tettem.

Nem zártam le légmentesen, mert nem tudom eldönteni, hogy elkezdődött-e a főerjedés.

Azért írok, mert mindenhol azt olvastam, hogy 2-3 nap alatt be kell indulnia a főerjedésnek, azonban eddig csak videón láttam főerjedést :) az viszont összehasonlíthatatlanul intenzívebb mint amit az én cefrém csinál.

 

Mi a véleményetek?

Minden rendben és maradjak nyugton, majd elindul? :)

Meg se próbáljak téli almából cefrézni, várjam meg a friss gyümölcsöket?

Rohanjak haza és zárjam le a hordót, mert az a másodpercenkénti 1-2 pukkanás az már a főerjedés?

30literes hordóba több cefrét tegyek? :)

Bármi egyéb ötlet?

 

Köszönöm előre is,

Miki.

 

sogi01 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109722

                                                    vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (109714)
körte51 Creative Commons License 2015.03.10 0 1 109721

"Jól emlékszik az előttem szóló valóban öntapadós címkékkel dolgozunk!
A sörpárlat pedig nagyon egyszerű: veszünk üstönként 13 hordó Paulaner búzasört amit az üstbe csapolunk, aztán szilikonolajat étolajat és konyhasót teszünk az üstbe különben felhabzik végül a gyümölcsökhöz hasonlóan lefőzzük. Az elválasztás sokkal egyszerűbb mint a gyümölcsöknél mert szinte nincs előpárlat és utópárlat is sokkal kevesebb!"

 

Valamikor nagyon rég én ez alapján csináltam és hasonlókat tapasztaltam. Barnasört vettem és valami álomfinom ,illata is valami csoda volt .

Előzmény: Pecabubus (109719)
foxrudi Creative Commons License 2015.03.09 0 1 109720

Nekem a 14°-os alszesz is 78-80-on indul,ami meg 16°-tól erősebb az mind 80-86-között. rendszer függő ez nagyon.

  

Előzmény: Pecabubus (109719)
Pecabubus Creative Commons License 2015.03.09 0 1 109719

Kisüstinél 60-65% között van a stop, tornyosnál nem tudom pontosan, ahány annyiféle. 35-40%-os alszesz 75 körül indul, és végül kb. egynegyede a középpárlat mennyisége az alszeszének. Húsz kiló sörmalátával készült 80 liter cefréből így lesz kb. 3.5 liter 68-70 fokos hígítatlan szesz, idővel akár még szinglimalt is lehet belőle. Metil ugyan nem lesz benne de ha az EP/UP-vágás picit is el van szúrva onnantól maximum kempingfőzőbe lesz jó a produktum. Érdekességként említettem meg, ha már a sörpárlat szóba jött, nem buzdítok senkit rá. 

Előzmény: foxrudi (109718)
foxrudi Creative Commons License 2015.03.09 0 0 109718

Ez azért berendezés függő is,mert egy sima sisakos lepárlónál,ami 70-75%-on indul ha átváltunk 62%-nál,akkor nem igen lesz folyadék az edényben.

Előzmény: Pecabubus (109717)
Pecabubus Creative Commons License 2015.03.09 0 0 109717

Lehet abból is finomat csinálni csak több mindenben különbözik a pálinkafőzéstől mint amiben hasonlít. Pálinkánál például fel sem merül hogy legkésőbb 62%-os kijövőnél pánikszerű sebességgel utópárlatra váltunk, gabonánál meg alap. Sokat simít a karcosságán ha zab is van a receptben stb. A sör pedig kb. desztillálatlan gabonaszesz számomra, nem is szoktam sörözni.

Előzmény: Babar66 (109716)
Babar66 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 109716

Nem!

 

(Jófajta porterből, vagy stoutból valamivel jobb lesz, de azokat inkább meg kell inni. Ha neked bejön az érleletlen gabona párlat, akkor próbáld ki. Szerintem igen büdös és rossz. Én maradok a gyümölcsöknél.)

Üdv.

Előzmény: berczes (109712)
körte51 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 109715

Igen.

Előzmény: berczes (109712)
sogi01 Creative Commons License 2015.03.09 0 0 109714

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (109704)
firekiller Creative Commons License 2015.03.08 0 1 109713

Én már főztem. Az íze finom, a szaga eléggé rossz lett, bár a sör amiből főztem kicsit dimetil szulfidos volt.

Előzmény: berczes (109712)
berczes Creative Commons License 2015.03.08 0 0 109712

Sziasztok! Szerintetek sörből lehet finom párlatot készíteni?

rézműves1 Creative Commons License 2015.03.08 0 1 109711

...hát ez elég nehezen esett le Janikám..DD...mi volt ez??...parafatantusz??...has és hát-ernyővel..??..:):):)...azt gondoltam, hogy ezt mindenki ismeri...lehet, hogy túl öreg vagyok..??...

...de azért látom rám találtál...nyugodtan hívhatsz, akár este 10-ig most is...

Előzmény: jani&999 (109708)
jani&999 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 109710

Köszönöm!

Előzmény: öreg_néne_b (109709)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.08 0 0 109709

Rákattintasz a nevére és már van is...

Előzmény: jani&999 (109708)
jani&999 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 109708

Tudnál adni elérhetőséget?

Előzmény: rézműves1 (109702)
zsorsz Creative Commons License 2015.03.08 0 0 109707

 Azt hittem csak hülyéskedik.

Előzmény: sörös100 (109706)
sörös100 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 109706

Nehogy ne tudd már mi a nagy falu  / főváros/

Előzmény: jani&999 (109705)
jani&999 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 109705

Milyen nagyfalu? Nem találok mást.

Előzmény: rézműves1 (109702)
sogi01 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 109704

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (109694)
rézműves1 Creative Commons License 2015.03.07 0 0 109703

...jó nektek...DD...

Előzmény: vasbicikli (109700)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!