Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2015.03.11 0 2 109762

Ne legyel ennyire maximalista. Néhány borhiba fozessel javítható. Törött, illos, kenes javul.

Dobos az menthetetlen.

Előzmény: barkócza (109761)
barkócza Creative Commons License 2015.03.11 0 1 109761

Vagy jó az a bor, vagy rossz az a bor. Ha jó, inkább meg kell inni, ha rossz, úgysem lesz belőle jó pálinka.

Előzmény: körte51 (109757)
snapszmester Creative Commons License 2015.03.11 0 0 109760

Mérgező pálinka csak mérgező cefrebol van. Erkölcsi felelőssége mindenképpen. Érvényesiteni nehéz mert hozott anyagból dolgozik.

Előzmény: Laccci82 (109753)
snapszmester Creative Commons License 2015.03.11 0 0 109759

Rosszúl jelentkeztel be. wp wp a kezdeti név jelszó.

Előzmény: sörös100 (109756)
snapszmester Creative Commons License 2015.03.11 0 0 109758

Nagyon téves elképzelés hogy a minőségnek koze van a mennyiséghez.

80 l pálinkanak 0,8 1,2 l az előtárlata. Az utoval el lehet rontani, de az nem mennyiségi kérdés.

Mitől rossz azt kostolassal kellene eldönteni. Keress közeli, szakértő segítséget.

Előzmény: Laccci82 (109752)
körte51 Creative Commons License 2015.03.11 0 1 109757

Párszor már játszottam a gondolattal,hogy főzök borpárlatot ,de mindig arra jutottam ,megbízhatóbb a szőlőpálinka. Azért ,ha volna sok fölösleges borom ,biztos kifőzném.

Előzmény: berczes (109750)
sörös100 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 109756

Üdv Mester nem tudok új jelszót kérni az a válasz jön,hogy a kulcs nem érvényes.

 

Előzmény: berczes (109750)
sogi01 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 109755

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (109722)
kornel8 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 109754

Nem nekem szólt a kérdés, de "rezes" pálinkát nem is adhatna ki a keze alól, mert az nem túl jó a szervezetnek..

Előzmény: Laccci82 (109753)
Laccci82 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 109753

Mester, még egy kérdés!

 

Van valamiféle (minőségi) kötelezettsége a főző"mesternek"?

 

Szerinted reklamálhattam volna?

Laccci82 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 109752

Hali Mindenkinek!

 

Három hete írtam, kérdeztem az almacefre kihozatalával kapcsolatban (esetleg emlékszik valaki).

 

350l-ből 48l bérfőzetés B-A-Z megye

 

Már akkor is sokaltam a kihozatalt és előpárlatosnak is éreztem.

 

A napokban gondoltam megszaglászom, ízlelgetem milyen irányba tart a pálesz.

 

Üvegdemizsonban "láthatatlan", fellopóztam egy féllityit, és aztán jött a döbbenet:-(((

 

Kékes, zavaros mindenféle hibák. (még jó, hogy van gyantaszűrőm)

 

Mester, nem álltalánosítás képpen, de úgy gondolom (a szeszadó miatt)

 

inkább a minőségre kellene fektetni a hangsúlyt és nem a mennyiségre,

 

a kuncsaftok megtartása végett.

 

Gondolhatod mikor viszek oda legközelebb cefrét!!!

 

Ave: L

 

 

 

snapszmester Creative Commons License 2015.03.11 0 0 109751

A mostani liberális világban értelmetlen a kérdés. Kinek akarsz beszámolni?

Mellesleg szabad.

Előzmény: berczes (109750)
berczes Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109750

Megtudná valaki mondani, hogy borból hivatalosan szabad-e főzni, vagy csak törkölyből engedélyezett?  

Előzmény: Füredi1 (109736)
Füredi1 Creative Commons License 2015.03.10 0 2 109749

Köszönöm mindenkinek a segítségét!

berczes Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109748

Én is belefutottam egy kénes borba, de én le is finomítottam az alszeszt, kegyetlenül szúrós szagú lett. Több havi dugó nélküli tárolás után megszűnt a szaga, és egy kellemes párlatot kaptam. 

Előzmény: Füredi1 (109736)
Pecabubus Creative Commons License 2015.03.10 0 4 109747

Savbázis-reakció. Cefrézésnél a gyümölcsészterek hidrolízisen esnek át, észter+aldehid+víz -> etil+szerves savak. Az anionos savbázis ionos kötéssel hozzákapcsolódik a szódabikarbónából kioldódó nátriumionhoz. Szerves savak (karboxil-savak) + bázis -> sók + víz.

A sók nem párolódnak, ellenben remekül oldódnak vízben, így a sós víz is magasabb hőmérsékleten kezd el párologni. Csakhogy a szódabikarbóna a gyümölcsaromákat is leköti sókba.

Mivel ezzel a pályánkon kívülre gurítja az aromákat és az ízek zömét, pálinkához nem nagyon ajánlatos szerintem, ellenben ha alig-ízű vodkát szeretnénk készíteni a gyümölcsszeszből (mert pl. elment a józan eszünk, simán előfordulhat manapság bármi) akkor egy teáskanálnyi adagolható alszesz-literenként, így kisüsti főzővel is készíthetünk semleges szeszt, szénszűrés nélkül is. Ésszel kell viselkedni mert az eképpen kezelt alszeszből az üstben maradó lé erősen lúgos kémhatású.

Egyébként a kéndioxid kiszellőztetésére szerintem célravezetőbb ha átbuborékoltatod akváriumi levegőztetővel az alszeszedet, habkő meg szilikoncső belemehet, attól baja nem lesz, alkoholt is keveset veszítesz ha hidegben csinálod. Pár nap után már nem lesz kénszagú.

 

 

 

 

Előzmény: Füredi1 (109739)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109746

Légyen meg a Te akaratod!!!!:-)))

 

Kénmentes nedűt!!!!

Előzmény: kupeci (109744)
envision Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109745

Sajnos azt tapasztaltam  ha a borban bárminemű mellékíz tapasztalható az át fog menni a párlatba is .

Azt javaslom csak akkor finomítsd le ha az illata rendben van.

Előzmény: Füredi1 (109736)
kupeci Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109744

...inkább jó egészséget:)

Előzmény: Feeriba51 (109737)
envision Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109743

Érdekes amit írsz ....

 

"A cefre most úgy néz ki, hogy kb fele lé, fele meg "lekváros" almareszelék (lé alul)."

 

A téli alma cefre nem szokott ennyi levet ereszteni lereszelés után....főleg nem a főerjedés beindulása elött.

Ne aggódj be fog indulni a dolog ,bár én az élesztő beindításához tettem volna minimális cukrot  mindenképpen....

Figyelni kell hogy ne legyen kiugróan nagy hőfok különbség a cefre és az élesztő között , nagyjábol egyezzen meg a hőfok mikor összeöntöd.

Én  amikor  összeöntöm ,aznap nem keverem el az élesztőt a cefrében ,....csak másnap.

Bár  ha normálisan felfutott élesztőt teszel a cefrére akkor szinte mindegy hogy elkevered vagy sem....ígyis-úgyis beindítja .

 

Jó nedüt !

 

 

 

 

 

Előzmény: mikip (109723)
obsitos3 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109742

Erre a célra nyírágseprűt használj,az a nyerő!

Előzmény: Babar66 (109741)
Babar66 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109741

Igen, öntögesd oda-vissza, és minél nagyobb felületen érintkezzen a levegővel. Pölö locsolókanna szórófejjel a végén. 

(Kissé túlkénezett bort sikerült így hamarabb ihatóvá tenni. Alszesszel ugyan még nem próbáltam, de biztosan jobb lesz a végeredmény így , mint ha kénesen főznéd. )

Szódabikarbónáról majd mások nyilatkoznak, számomra az túl komplikált.

Üdv!

Előzmény: Füredi1 (109739)
Tucso69 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109740

A szellőztetés nekem nem jött be, időigényes, alkohol és aroma vesztéssel jár.

Szódabikarbóna használatakor keletkezik valami nem egészséges anyag is, Snapszmester majd megmondja mi, (ígérem most megjegyzem.) Helyette ajánlanám a "szénsavas mész" néven, borászati üzletekben forgalmazott CaCO3-ot.

Előzmény: Füredi1 (109739)
Füredi1 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109739

Öntögessem ide -oda, vagy csak hagyjam egy nagy átmérőjű edényben, hogy nagy felület érintkezzen a levegővel? A szódabikarbónának milyen hatása van? Mit jelent az óvatosan? :)

Előzmény: barkócza (109738)
barkócza Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109738

Pontosan. A bort kénezik, az pedig feldúsul a párlatban. Szellőztesd ki a ként az alszeszből a finomítás előtt. Esetleg óvatosan egy kis szódabikarbónát is tehetsz hozzá.

Előzmény: Füredi1 (109736)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109737

Jaaa,, és ezt a bort isszák kulturált körökben:-((

Jó étvágyat hozzá!

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Füredi1 (109736)
Füredi1 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109736

Sok éves palackozott bor, gyengébb pálinka lett összeöntve és lefőzve. Az első főzés után az alszesz erősen szúrós szagú. Mit lehet kezdeni a jelenséggel? A tisztázás után eltűnhet a szúrós szag? Még csak az alszesz van lefőzve. (olyan mint amikor kénezik a bort, szúrós kénszagú)

snapszmester Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109735

Közben Miklós1 lapját frissítettem és neki is van táblázata ami nem reg. köteles. Szerintem ennyi elég lesz. Azért köszönöm.

Előzmény: barkócza (109734)
barkócza Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109734

Regisztráltam, igen.

Előzmény: snapszmester (109733)
snapszmester Creative Commons License 2015.03.10 0 0 109733

Regisztráltál?

Átírom a státuszodat 1 napra, csináld meg. Rendben?

Előzmény: barkócza (109732)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!