Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Továbbra is laikusként kérdezem, hogy vegyestüzelésű kazánok esetében mi szól a lemezből készült kazánok ellen és mellett az öntvényből készült kazánokhoz képest, illetve fordítva?
Mellé van írva, hogy Füstgáz. Mérem a kéménybe menő füst hőmérsékletét.
Bármit változtatok, azonnal látom, hogy több lett vagy kevesebb.
A kazánhőfokát is mérem, és azt is tudom, ha a füst csökkent, vagy nő akkor ezzel a kazánvíz hőfokot sikerült emelnem vagy csökkentenem, vagy csak lefojtottam a tüzet, stb....
Csak az a baj, hogy a füst kicsap, vagy a teljesítménnyel sem vagy megelégedve?
Nem írtad, milyen kazánod van, de ha felső égésű (ÖV, Totya, stb), akkor próbáld ki, hogy mielőtt kinyitod a töltőajtót, előtte nyisd ki a kémény pillangót (ha van), illetve alul a hamuzó ajtaját, egy 20 másodpercre, hagy induljon be a kéményhuzat, és csak ez után nyisd ki a töltőajtót. A hamuzó ajtaját csak az után kell visszacsukni, hogy végeztél a bepakolással.-
Azért a tűztér ajtónál szerintem nyugodtan kinyithatod a kis nyílást. És ettől elvileg csak jobb lesz valamivel. Ha jól emlékszem, akkor primer-szekunder aránynak az alábbinak kell lenni: 80%-20%.
Én sem használok előmelegítést, vagy ilyesmit. Szimplán rányitom a szekunder nyílást, ha a tűztér már kellően átmelegedett. Ezt kb a begyújtás után 30 perccel szoktam megtenni. Ekkor már odaolvad minden a tűztér ajtajához.
A lényeg, ha a tüzelő (szén, fa, anyós, bármi) alulról kapja a levegőt az mind primer. Ha a tűz maga kapja (vagyis az égő cucc felülről) az mind szekunder.